abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    31.5. 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Rozcestník

    Jaderné noviny 56

    4. 2. 2002 | Leoš Literák | Jaderné noviny | 920×

    V tomto čísle se dočtete o diskusi nad devfs, dodělávkách před vytvořením řady 2.4, psaním dokumentace pro jádro a problémech při extrémních I/O operacích. Do konference přišlo 1500 dopisů od 553 lidí. Na první místo se vrátil Alan Cox se 72 dopisy, následován Jeffem Garzikem a Richardem Goochem.
    Diskuse o devfs, 32 dopisů

    Richard Gooch zaslal odkaz na nejnovější verzi svého devfs. James Simmons se zeptal, proč se /dev/tty0 přesunulo do /dev/vc/0 už nyní a ne až v 2.5. Richard odpověděl, že důvodem je snaha o konzistenci s ostatními ovladači pro virtuální konzoli. Navíc se Linus snaží přesunout speciální soubory do logické hierarchie, a to včetně scsi věcí. Takže /dev/sd, /dev/sg, /dev/sr by se přesunuly do /dev/scsi. Dále Linus požaduje odstranění položek, jejichž jediným důvodem je zajištění zpětné kompatibility. Po podrobnějším vysvětlení celého konceptu se James zeptal, zda si vývojáři uvědomují, že to poruší spoustu věcí. Richard odpověděl, že původní stav byl obrovský zmatek a potřeboval vyčistit. Navíc existuje devfsd démon, který zajišťuje zpětnou kompatibilitu.

    Zápis během obrovského zatížení, 40 dopisů

    Andrea Arcangeli zaslal patch, který opravuje zamrzávání Linuxu během silného I/O. Linusovi se však nelíbil a zaslal algoritmus jiného řešení. Andrea ale odpověděl, že jeho primárním cílem je odstranění této chyby ve stabilní řadě. Pak se soustředí na vývojovou řadu, kde se pokusí o nejlepší možné řešení.

    Dodělávky pro 2.4 - sága pokračuje, 28 dopisů

    Alan Cox zaslal nejnovější verzi svého seznamu úkolů, které je třeba dodělat před uvedením 2.4 na trh. Tentokráte jej rozdělil do několika částí. První část (nejkratší) obsahuje hotové úkoly (3), druhá věci, na kterých se pracuje (3), dále věci, které už jsou hotovy, ale nejsou ještě začleněny do jádra (2) a nakonec nechal věci, které je třeba udělat (39). Seznam najdete na serveru Kernel Traffic. Z diskuse nad jednotlivými body vyplynulo, že ovladače pro SB Live se blíží ke stavu, kdy budou začleněny do jádra.

    Dokumentace pro jádro, 26 dopisů

    Brian Parris zaslal dopis, v němž píše o svém obdivu k vývojářům a že plánuje se také jednou zapojit. Zatím se učí z této konference porozumět jádru. Mathias Waack dodal, že nejdůležitější části práce na jádře je psaní dokumentace, což bohužel spousta programátorů zanedbává. Alan Cox s ním souhlasil a dodal, že začal při psaní driverů používat gdoc, takže kdokoliv si může vygenerovat referenční manuál. Jeho velkým přáním je, aby všechny exportované funkce byly popsány přes gdoc, takže by bylo snadné vygenerovat si kompletní specifikaci všeho z jádra.

    Tento článek vychází ze seriálu Kernel Traffic (http://kt.linuxcare.com) a je zveřejněn pod licenci GPL verze 2. Přeložil Leoš Literák (literakl@seznam.cz).

           

    Hodnocení: 0 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.