abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    31.5. 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Rozcestník

    PIM pro GNU/Linux - 4 (Thundebird + Lightning)

    12. 9. 2006 | Lukáš Jelínek | Recenze | 7227×

    Další z představovaných PIM řešení v sobě skrývá jednoduchost a nenáročnost. Hodí se zejména pro uživatele, kteří nepožadují velkou konfigurovatelnost a ukládání množství informací, zato však chtějí co nejjednodušší ovládání a spolehlivou funkci.

    Lightning, Sunbird, Calendar...

    Než se pustím do popisu představované aplikace, chtěl bych nejdřív stručně připomenout důležité souvislosti. Základem programu je poštovní klient Mozilla Thunderbird, funkce plánování času do něj dodává rozšíření Lightning. Zatímco Thunderbird vznikl jako jednoduchý samostatný program s funkčností převzatou z balíku Mozilla Suite (dnes SeaMonkey), Lightning vychází z dnes již nevyvíjeného rozšíření Mozilla Calendar. Toto rozšíření poskytlo základ též pro samostatnou aplikaci Sunbird. Proto kdo chce používat plánování společně s programem SeaMonkey, má k dispozici právě Sunbird (který lze samozřejmě kombinovat i s programem Thunderbird), byť bez provázanosti s poštovním klientem.

    Jak Thunderbird, tak Lightning je k dispozici pro GNU/Linux (a půjde pravděpodobně zkompilovat i pro některé další unixovské systémy), MS Windows a Mac OS X. Thunderbird je již poměrně vyspělou aplikací (aktuální verze je 1.5), kdežto Lightning nezapře svoji "čerstvost" - ta se projevuje jak číslem verze (nyní 0.1), tak i drobnými nedostatky ve funkci. Nedá se ale v žádném případě říct, že by šlo o podobně syrovou věc, jako je třeba minule představený Chandler.

    Uživatelské rozhraní

    GUI Thunderbirdu asi netřeba příliš představovat - je navrženo úsporně, bez nadbytečných ovládacích a indikačních prvků. Nainstalujeme-li Lightning, nenásilně se do prostředí začlení, i když některé věci by šly realizovat lépe (třeba nastavování rozměrů prvků se nechová příliš mravně - pokus zmenšit levou část s přehledem složek a kalendářem skončí tak, že levá oblast prostě najednou úplně zmizí). Snad to bude v pozdějších verzích opraveno.

    pim 4 thunderbird-01

    Původní vzhled programu si můžeme změnit použitím některého mnoha dostupných balíčků (případně si vytvořit vlastní). GUI je založeno na GTK+ (verze 2), ovšem většinou se distribuují staticky linkované balíky, které přítomnost knihovny nevyžadují (což ale samozřejmě přináší zase jiné nevýhody).

    Přehled funkcí

    Jak jsem již řekl, Thunderbird není program, který by překypoval funkcemi. Často je nadbytek funkcí spíš na obtíž a komplikuje orientaci v programu. Proto je tato aplikace vhodná hlavně pro ty, kdo si nechtějí hrát a experimentovat, ani nepotřebují nějaké speciální funkce, ale kteří chtějí vysokou produktivitu - a tu jim Thundebird (s rozšířením Lightning) nabízí.

    • pošta - Standardní poštovní klient s podporou SMTP, POP3, IMAP, movemail a NNTP. Umí filtraci s tříděním do klasických složek a má také "složky uloženého hledání" (virtuální složky, pohledy). Obsahuje vlastní antispamový filtr, který je poměrně rychlý, bohužel má ale relativně nízkou účinnost (ve srovnání se spamassassinem) a současně mnoho "planých poplachů".
    • kontakty - Množina ukládaných informací u kontaktů je až překvapivě bohatá. Kromě místních kontaktů lze používat také LDAP, i když může být pro někoho problém příslušnou funkci najít (intuitivně je to prakticky vyloučeno).
    • kalendáře - Po instalaci je k dispozici pouze jediný kalendář, lze jich ovšem přidat libovolné množství (místních i vzdálených - přes CalDAV/WebDAV). Data se ukládají do SQLite databáze (což je rozdíl oproti Mozilla Calendar, kde byla uložena v souboru iCal). K dispozici je i kalendář se státními svátky, který lze naimportovat.
    • úkoly - Úkolovník je v Lightningu velice podobný těm, které najdeme i jinde. Co se týká účastníků úkolu, jejich přidávání bohužel zatím nefunguje, totéž se týká účastníků událostí.
    • RSS - Kanály se vkládají do samostatného účtu, může jich tam být libovolný počet. V některých novějších verzích bohužel stahování RSS odmítá fungovat.

    pim 4 thunderbird-02

    Výhody a nevýhody

    Jako v předchozích dílech seriálu se i nyní podíváme na souhrn výhod a nevýhod. Opět nejprve výhody:

    • Přenositelnost. Projekt Mozilla a naprostá většina aplikací, které v jeho rámci vznikají, dbá na dobrou přenositelnost mezi platformami. Proto mozillovské programy najdeme na více platformách, samozřejmě včetně GNU/Linuxu. Mnohdy jdou sdílet i datové soubory, byť to třeba není úplně triviální.
    • Snadná rozšířitelnost. Pro Thunderbird (i další programy Mozilla) existuje obrovské množství různých rozšíření. Poměrně jednoduchý základní program si lze takto vylepšit dle libosti.
    • Jednoduché GUI. Zde platí totéž, co jsem napsal minule u programu Evolution a ostatně i zde v předchozích odstavcích. Samozřejmě, když si někdo nainstaluje množství rozšíření, jednoduchost a přehlednost mohou vzít za své.
    • Stabilita. Thunderbird patří mezi velice stabilní a spolehlivé aplikace. I v porovnání s programem Evolution je rozdíl znatelný, o Kontactu a dalších nemluvě.
    • Rychlost a nenáročnost. I když si Thunderbird dokáže ukousnout znatelné množství paměti i procesorového výkonu, stále ho lze považovat za rychlý a nenáročný. I na starších počítačích bude bez problémů fungovat, přestože zejména jeho start bude trvat trochu déle.
    • Nezávislost na prostředí. Zatímco Kontact byl navázaný na KDE a Evolution na GNOME, nemá Thunderbird žádné takové vazby (pomineme-li GTK+). Proto jeho používání neznamená instalaci žádných "zbytečných" knihoven do systému.
    • Dobrá lokalizace. Všechny programy Mozilla jsou kvalitně překládány do mnoha jazyků (samozřejmě včetně češtiny) a přizpůsobovány i po dalších stránkách. Týká se to i mnoha rozšíření - díky aktivitě mnoha dobrovolníků už se dnes těžko hledá nějaké užitečné rozšíření, které by nebylo lokalizováno pro české prostředí.

    Nyní prozměnu několik nevýhod:

    • Málo funkcí. Co je pro někoho výhodou, pro jiného může být nevýhodou. K funkcemi překypující aplikaci se lze dobrat, ale znamená to instalaci až desítek různých rozšíření. Kdo má raději velké všeobsažné programy, nechť hledá jinde.
    • Mizivá podpora groupwaru. V základní podobě je k dispozici pouze podpora IMAP, CalDAV/WebDAV, LDAP a iMIP, tedy jen obecné standardy. Konkrétní groupwarové servery podporovány nejsou. Změnit to lze instalací rozšíření (např. pro server Kolab), ale není to úplně jednoduché.
    • Chybějící synchronizace. Synchronizace kontaktů a kalendářových dat je možná pouze v podobě importu/exportu souborů. Majitelé různých kapesních počítačů a komunikátorů z toho mít radost nebudou. Existují sice nějaké pomocné programy a rozšíření, ale je to každopádně komplikace.
    • Statické verze v distribucích. Některé linuxové distribuce obsahují staticky linkovaný Thunderbird. Totéž platí i pro servery Mozilla a czilla.cz nabízející univerzální binární balíky. Sice to poslouží těm, kdo nechtějí instalovat GTK+ nebo případně řešit nějaké problémy, ale jinak je to spíš komplikace. Kdo chce používat dynamické knihovny ze systému, musí kompilovat ze zdrojáků.

    Pár slov o Mozilla Suite + Calendar

    Již jsem se zmínil o této dožívající kombinaci, takže nyní přináším ještě pár dalších informací. Na rozdíl od rozšíření Lightning se nejedná o tak těsnou integraci, Calendar má své vlastní okno. Není-li toto okno otevřeno, nefunguje upozorňování na úkoly a události. Data se ukládají do souboru ve formátu iCal, který lze zcela bezproblémově sdílet mezi různými platformami. Protože byl vývoj tohoto rozšíření zastaven (což je škoda, neboť SeaMonkey úspěšně žije svým životem), nemá již smysl o jeho použití uvažovat.

    Závěr

    Thunderbird s rozšířením Lightning je výbornou volbou pro ty, kdo chtějí něco hodně jednoduchého a snadno použitelného, a současně neočekávají podporu spolupráce skrze groupwarové servery ani synchronizaci s přenosnými zařízeními. Druhou cílovou skupinou jsou pak uživatelé, kteří si program chtějí přizpůsobit k obrazu svému - a koncepce založená na instalaci rozšíření jim tuto možnost poskytuje. Dá se dokonce tvrdit, že pro domácí uživatele je právě kombinace Thundebird + Lightning většinou tím nejlepším řešením.

    Příští, již poslední díl krátkého seriálu o PIM aplikacích, bude opět věnován něčemu exotičtějšímu. Představí vám totiž projekt Haystack, který znamená přinejmenším stejné koncepční zemětřesení jako minule popisovaný Chandler.

    Nejčtenější články posledního měsíce

    Týden na ScienceMag.cz: Působivá simulace pádu do černé díry
    Týden na ITBiz: Kvalita a přesnost dat generovaných AI rozhodne o důvěře zaměstnanců v umělou inteligenci
    Květnový výprodej na Goodoffer24 nabízí Windows 11 Pro za €20 a mnoho dalších slev

    Nejkomentovanější články posledního měsíce

    Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
    Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
    Jaderné noviny – přehled za duben 2024
      všechny statistiky »

    Seriál PIM pro GNU/Linux (dílů: 6)

    PIM pro GNU/Linux - 1 (Kontact) (první díl)
    <—« PIM v GNU/Linuxu - 3 (Chandler)
    »—> PIM pro GNU/Linux - 5 (Haystack)
    PIM pro GNU/Linux - 6 (Mulberry) (poslední díl)

    Související články

    PIM pro GNU/Linux - 1 (Kontact)
    PIM pro GNU/Linux - 2 (Evolution)
    PIM v GNU/Linuxu - 3 (Chandler)
    Sunbird
    Kalendář dostupný odkudkoliv?
    Seriál: GnuCash - domácí účetnictví na úrovni
    Seriál: Elektronické bankovnictví
    Seriál: Zálohování v Linuxu
    Jak propojit iPAQ a Linux
    Thunderbird
    Rozšiřte si Thunderbird!
    Rozšiřte si Thunderbird - sami!

    Odkazy a zdroje

    Domovská stránka projektu Mozilla
    Mozilla Thunderbird Project
    The Lightning Project
    CZilla: Mozilla v češtině

    Další články z této rubriky

    Týden na ITBiz: Svět IT a burzy, umělá inteligence, Nvidia a outsourcing
    Linuxové foto novinky: pozvolná evoluce
    PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Krátký pohled na Fedoru 25, Wayland a GNOME 3.22
    Naprosto ničím nezajímavé Lubuntu 16.10
           

    Hodnocení: 96 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    12.9.2006 07:13 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PIM pro GNU/Linux - 4 (Thundebird + Lightning)
    Takze moznost sdilet data kalendare mezi vice pocitaci neni pripravena, ze? Abych mel stejna data v praci i doma, aniz bych musel rucne kopirovat soubory.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    12.9.2006 08:04 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PIM pro GNU/Linux - 4 (Thundebird + Lightning)
    WebDAV, zrovna se o to jdu pokouset...
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    Luk avatar 12.9.2006 13:24 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PIM pro GNU/Linux - 4 (Thundebird + Lightning)
    WebDAV jsem bohužel nezkoušel, ale nevidím důvod, proč by nefungoval.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    12.9.2006 17:04 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PIM pro GNU/Linux - 4 (Thundebird + Lightning)
    WebDAV jsem bohužel nezkoušel, ale nevidím důvod, proč by nefungoval.
    To je myslím nemístný optimizmus. Různé implementace (zejména ty open source) totiž implementují různé podmnožiny WebDAVu, a zpravidla zjistíte, že váš server zrovna zatím nemá implementovánu nějakou funkci, bez které by se váš klient klidně mohl obejít, ale autorovi se zrovna tahle vlastnost líbila a tak jí naprogramoval, samozřejmě bez fallbacku pro případ, že daná funkce není na serveru k dispozici. Ta funkce se pokud možno provádí hned během inicializace, aby nebylo možné se jí při používání klienta vyhnout.
    Luk avatar 12.9.2006 17:48 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PIM pro GNU/Linux - 4 (Thundebird + Lightning)
    To je klidně možné. Nicméně v tomto případě jsem optimistický, protože jeho autoři (narozdíl od mnoha jiných) obecně nemají rozmařilé nápady implementovat nějaké takové extrabuřty.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Josef Kufner avatar 12.9.2006 08:52 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PIM pro GNU/Linux - 4 (Thundebird + Lightning)
    Proč mám takový pocit, že věci okolo Mozilly jsou widnowsí programy, které jakoby omylem fungují i někde jinde?
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    12.9.2006 12:39 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PIM pro GNU/Linux - 4 (Thundebird + Lightning)
    To nemas jen pocit, je to presne tak, osklivej bastl, kterej na woknech funguje dobre, ale na linuxu mizerne.

    Prikaldem budiz instalace cestiny do thunderbirdu. Z nepochopitelneho dovodu neni v oficialnim ani v community repozitari Archu, ale az v unsupported, takze buildit musim rucne a po nainstalovani to stejne cesky neni.
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    12.9.2006 13:57 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PIM pro GNU/Linux - 4 (Thundebird + Lightning)
    A este to je aj pomale, zerie to pamat a pri sucasnom behu Firefoxu a Thunderbirdu je v pamati Gecko dvakrat...
    12.9.2006 15:16 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PIM pro GNU/Linux - 4 (Thundebird + Lightning)
    Wait for XulRunner... :-)
    12.9.2006 20:21 ugly_joe
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PIM pro GNU/Linux - 4 (Thundebird + Lightning)
    Tak sa o build postaraj ty, safra, ARCH je o komunite, nie o nekonecnom zozname balickov.
    12.9.2006 08:54 JB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PIM pro GNU/Linux - 4 (Thundebird + Lightning) - NENI pro linux?
    https://addons.mozilla.org/thunderbird/2313/
    Luk avatar 12.9.2006 13:32 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PIM pro GNU/Linux - 4 (Thundebird + Lightning) - NENI pro linux?
    To je jen na zmatení nepřítele :-D

    Samozřejmě, že je pro Linux, na té stránce je to špatně (zřejmě je zastaralá).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    MaT avatar 12.9.2006 10:19 MaT | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PIM pro GNU/Linux - 4 (Thundebird + Lightning)
    Nějak mi přijde, že se s Lightningem dlouho nic neděje, pořád je k dispozici jen verze 0.1. Čekal bych trochu bouřlivější vývoj...

    Třeba se mi nepodařilo donutit ho ukazovat jako první den v týdnu pondělí a ne neděli. A to je pro mě docela zásadní.

    V Předvolby -> Lightning je nastavené "pondělí". A nic. V about:config je u calendar.week.start nastaveno 1. Zkoušel jsem i různé jiné hodnoty (0, 2) a nic se nezměnilo. Tak jak to mám změnit? Takhle je pro mě kalendář nepoužitelný.

    Čekal bych, že to bude první věc, která bude v další verzi opravená, ale na další verzi čekám už několik měsíců a pořád nic...

    A ještě jeden problém, který se týká Thunderbirdu samotného. Hledal jsem, co s tím, ale podobný problém jsem nikde nenašel (se taky špatně definuje dotaz).

    Občas nějak podivně ulítne zobrazení názvů sloupců v přehledu zpráv. Odsune se jakoby do strany a pak se "sesypává" zpátky. Tohle překreslování taky nějakou vteřinu zabere. Nejsem schopný to reprodukovat úplně pokaždé, ale prostě občas se to stane. Když třeba kliknu na nějakou složku zpráv, tak před tím, než se zprávy zobrazí, koukám se na takového podobné "divadlo"...

    Popis možná trochu vágní, asi i proto se to těžko někde reportuje... Ale kdybyste už někdy někdo na něco podobného narazil, dejte vědět. Zkoušel jsem myslím i vyházet všechny extension a themes (a nechal jen default) a dělalo to někdy taky...
    Open source software for open minded people. :-)
    Luk avatar 12.9.2006 13:21 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PIM pro GNU/Linux - 4 (Thundebird + Lightning)
    Nějak mi přijde, že se s Lightningem dlouho nic neděje, pořád je k dispozici jen verze 0.1. Čekal bych trochu bouřlivější vývoj...
    Lightning se samozřejmě vyvíjí. A vypadá to, že verze 0.2 nebude a bude hned 0.3 (jako u Sunbirdu).
    Třeba se mi nepodařilo donutit ho ukazovat jako první den v týdnu pondělí a ne neděli. A to je pro mě docela zásadní.

    V Předvolby -> Lightning je nastavené "pondělí". A nic. V about:config je u calendar.week.start nastaveno 1. Zkoušel jsem i různé jiné hodnoty (0, 2) a nic se nezměnilo. Tak jak to mám změnit? Takhle je pro mě kalendář nepoužitelný.
    Zajímavé, mně nastavení pondělí normálně funguje (což je vidět i na screenshotu).
    Občas nějak podivně ulítne zobrazení názvů sloupců v přehledu zpráv. Odsune se jakoby do strany a pak se "sesypává" zpátky. Tohle překreslování taky nějakou vteřinu zabere. Nejsem schopný to reprodukovat úplně pokaždé, ale prostě občas se to stane. Když třeba kliknu na nějakou složku zpráv, tak před tím, než se zprávy zobrazí, koukám se na takového podobné "divadlo"...

    Popis možná trochu vágní, asi i proto se to těžko někde reportuje... Ale kdybyste už někdy někdo na něco podobného narazil, dejte vědět. Zkoušel jsem myslím i vyházet všechny extension a themes (a nechal jen default) a dělalo to někdy taky...
    Ani s tímhle jsem se nesetkal. Možná nebude problém přímo v TB, ale v něčem jiném (GTK+ ?).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    12.9.2006 14:00 Dr.Tič
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PIM pro GNU/Linux - 4 (Thundebird + Lightning)
    Co se tyka Thunderbirdu, zajimaly by me 2 veci: 1. Jestli se da nastavit, aby pri prichodu nove posty vyjelo z listy okenko s upozornenim, tak jak to dela ve Widlich (nebo tak, jak to treba dela Weather extension ve Firefoxu) 2. Jestli je nejaka extensiona, ktera by umela za mejlu od Outlookaru vycist informaci o planovane udalosti a vlozit mi ji automaticky do kalendare s tim, ze me na ni v danou dobu upozorni.

    Doposud se mi nepodarilo najit/rozchodit ani jedno z uvedeneho.
    Luk avatar 12.9.2006 17:55 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PIM pro GNU/Linux - 4 (Thundebird + Lightning)
    1. Jestli se da nastavit, aby pri prichodu nove posty vyjelo z listy okenko s upozornenim, tak jak to dela ve Widlich
    Pokud vím, tak ne. Je to Win-only funkce.
    2. Jestli je nejaka extensiona, ktera by umela za mejlu od Outlookaru vycist informaci o planovane udalosti a vlozit mi ji automaticky do kalendare s tim, ze me na ni v danou dobu upozorni.
    Bohužel, i v tomto případě to vidím docela černě (o žádné takové možnosti nevím).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    12.9.2006 22:35 mates
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PIM pro GNU/Linux - 4 (Thundebird + Lightning)
    freshmouse avatar 12.9.2006 18:25 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PIM pro GNU/Linux - 4 (Thundebird + Lightning)
    Mě Lightning neuchvátil.
    13.9.2006 13:31 XY
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PIM pro GNU/Linux - 4 (Thundebird + Lightning)
    Sunbird a tedy pravděpodobně i Lightning umí ukládádat i do souboru ve formátu iCal (i když to autoři aplikace spíše nedoporučují; původní kód nebyl odstraněn, jen není implicitní) se všemi výhodami i nevýhodami (např. pomalost), které to nese.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.