abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 21:44 | Nová verze

    Vyšla nová verze XMPP (Jabber) klienta Gajim, která přidává podporu reakcí pomocí emoji (XEP-0444: Message Reactions) a citace zpráv (XEP-0461: Message Replies). Přehled dalších vylepšení je k dispozici na oficiálních stránkách.

    sonicpp | Komentářů: 0
    dnes 15:00 | Nová verze

    Po po téměř roce vývoje od vydání verze 5.38 byla vydána nová stabilní verze 5.40 programovacího jazyka Perl (Wikipedie). Do vývoje se zapojilo 75 vývojářů. Změněno bylo přibližně 160 tisíc řádků v 1 500 souborech. Přehled novinek a změn v podrobném seznamu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 12:00 | Zajímavý článek

    Uroš Popović popisuje, jak si nastavit Linux na desce jako Raspberry Pi Zero, aby je šlo používat jako USB „flešku“.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 1
    dnes 08:44 | Zajímavý software

    Andreas Kling oznámil, že jelikož už se nevěnuje nezávislému operačnímu systému SerenityOS, ale výhradně jeho webovému prohlížeči Ladybird, přičemž vyvíjí primárně na Linuxu, SerenityOS opustí a Ladybird bude nově samostatný projekt (nový web, repozitář na GitHubu).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    dnes 02:22 | Nová verze

    Po dvou měsících vývoje byla vydána nová verze 0.13.0 programovacího jazyka Zig (GitHub, Wikipedie). Přispělo 73 vývojářů. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.6. 17:55 | Komunita

    Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.6. 14:55 | IT novinky

    Před 70 lety, 7. června 1954, ve věku 41 let, zemřel Alan Turing, britský matematik, logik, kryptoanalytik a zakladatel moderní informatiky.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    7.6. 11:44 | Zajímavý software

    NiceGUI umožňuje používat webový prohlížeč jako frontend pro kód v Pythonu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    7.6. 10:55 | Nová verze

    Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána ve verzi 2024.6. Z novinek lze vypíchnout lepší integraci LLM (OpenAI, Google AI, Ollama) nebo podporu Matter 1.3.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 20:55 | IT novinky

    IKEA ve Spojeném království hledá zaměstnance do své nové pobočky. Do pobočky v počítačové hře Roblox. Nástupní mzda je 13,15 liber na hodinu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Nevodivé multiferoické materiály pro spintroniku

    25. 10. 2020 | Redakce | Různé | 924×

    Výpočetní nadřazenost kvantových počítačů. Hledá se jméno pro další ostravský superpočítač. Maximální rychlost zvuku. Jak detekovat červí díru. Magnetary, černé díry, gravitační vlny. Rovnice a simulace odhadují rekord při konzumaci párků v rohlíku. Proč planetka Arrokoth vypadá jako sešláplý sněhulák.

    Jak detekovat červí díru

    Nový nápad má umožnit detekci červích děr v okamžiku jejich vzniku. Článek tvrdí, že když do vznikající černé díry spadne částice s dostatečnou energií, rozpadne se na dvě. Podivná fyzika červích děr pak způsobí, že jedna z těchto částic bude cestovat tunelem, druhá je odražena zpět a bude se dále srážet.

    Zvuk má mít maximální rychlost – 36 km/s

    Maximální rychlost má světlo (ve vakuu), totéž se týká podle nového zjištění i zvuku. Dosud je jako maximum uváděno cca 18 km/s v diamantu coby nejtvrdším známém materiálu. Autoři výzkumu jako jednu z předpovědí vyslovili tvrzení, že rychlost šíření zvuku klesá s hmotností základní stavební jednotky látky, v němž se šíří – má být tedy největší v pevném atomovém vodíku.

    Nový materiál pro spintroniku s překvapivě jednoduchou strukturou

    Většina magnetů je necitlivá na elektrické pole, protože jsou kovové. Výjimkou jsou nevodivé multiferoické materiály, které vykazují zároveň magnetické a feroelektrické (tj. uspořádání elektrických dipólů) uspořádání, které jsou vzájemně silně vázané. Příroda bohužel nemá takové vlastnosti moc ráda, a proto je takových materiálů poměrně málo. Navíc většina z nich vykazuje jen malou magnetoelektrickou vazbu a funguje jen při velmi nízkých teplotách…

    Dokázali výpočetní nadřazenost kvantového počítače

    Tentokrát jde o něco jiného než o demonstraci rychlosti řešení konkrétního problému, jak loni tvrdil Google v menším sporu s IBM. Nyní tu máme mít formální důkaz. Vše ovšem vyžaduje trochu vysvětlování: to, že kvantové počítač využívá superpozici a nachází se během výpočtu „v mnoha stavech současně“, samo o sobě žádným důkazem není…

    Smrt špagetifikací: Poslední okamžiky hvězdy pohlcené černou dírou

    Pomocí dalekohledů Evropské jižní observatoře (ESO) a dalších astronomických organizací po celém světě se vědcům podařilo zachytit vzácný úkaz – intenzivní záblesk záření doprovázející ‚slapové roztrhání‘ hvězdy superhmotnou černou dírou. Zjasnění, které jev vyvolal, bylo svého druhu nejbližší, jaké se dosud podařilo zaznamenat.

    IT4Innovations o krok blíže ke zprovoznění nejvýkonnějšího superpočítače v ČR

    Superpočítač s pracovním názvem EURO_IT4I bude dosahovat špičkového výkonu 15,2 PFlop/s a stane se tak nejvýkonnějším superpočítačem v ČR s ambicí umístit se do 10. příčky v Evropě a 50. příčky na světě. Mnohonásobně tak převýší výkon doposud nejvýkonnějšího superpočítače v IT4Innovations Salomonu s výkonem 2 PFlop/s. Za zmínku jistě stojí akcelerovaná část superpočítače, kterou budou tvořit servery HPE Apollo 6500 s celkovým počtem 560 grafických karet NVIDIA A100 Tensor Core, které mimo jiné poskytují teoretický špičkový výkon až 175 PFlop/s pro výpočty umělé inteligence.

    Hledá se jméno pro nejvýkonnější superpočítač v ČR. Preferováno bude jméno dobře znějící v českém i v anglickém jazyce, složené ze čtyř až osmi písmen…

    Krátce

    Rovnice a simulace odhadují rekord při konzumaci párků v rohlíku. Další výzkum aspirující na cenu Ig Nobel. Simulační software analyzuje, jak se zlepšují pojídači hotdogů v soutěžích na rekord a pokouší se odhadnout, jaký je zde pro člověka vůbec limit.

    Proč planetka Arrokoth vypadá jako sešláplý sněhulák. Planetka Arrokoth (Ultima Thule) v Kupierově pásu vypadá skutečně bizarně, jako dvě různě velké spojené koule až disky. Jak něco takového mohlo vůbec vzniknout?

    Exoplaneta LTT 9779 b: Oáza uprostřed pouště neptunů. Astronomové objevili exoplanetu, která nemá existovat. V případě TT9779 b to skutečně platí.

    Čeští vědci budou s misí LISA zkoumat gravitační vlny. Při průchodu gravitační vlny dojde ke změnám fází laserových svazků, což umožní zachytit dávné i velmi vzdálené srážky superhmotných černých děr.

    UK představuje očekávaný test na covid-19, chřipku typu A a B. Univerzitní dceřiná společnost GeneSpector s.r.o. představuje avizovaný společný test na COVID-19, chřipku A a chřipku B.

    Mravenců je víc v tropech, housenek v mírném pásmu. V lesech jižní Moravy je víc housenek než v tropech. Čeští vědci srovnávali počet hmyzu napříč třemi kontinenty.

    Astrofotografie: Temná a reflexní mlhovina v Cefeovi. Souhvězdí Cefea je chudé na hvězdy i objekty vzdáleného vesmíru. Vyplňuje prostor mezi Malým medvědem, Drakem, Labutí, Ještěrkou, Kasiopeiou a Žirafou.

    Huminové látky ve vodě. Pro vody s obsahem huminových látek je typická nejen vysoká koncentrace těchto látek, ale také nízký obsah vápníku, hořčíku a hydrogenuhličitanových iontů, nízká hodnota pH… (úryvek z knihy Martin Pivokonský a kolektiv: Koagulace při úpravě vody)

    Švábi žijící jako superorganismus. Stát bizarních švábů z rodu Melyroidea, kteří se živí zelenými řasami.

    Vědci úspěšně zrekonstruovali tajemné brouky z období dinosaurů. Prastarý jantar odhalil mnoho poznatků o evoluci hmyzu v druhohorách.

    Magnetary a rotací poháněné pulzary – existují i hybridy. Až dosud jsme pulzary produkující silné rentgenové záření dělily na dva typy: magnetary, kde rentgenové záření vyvolávají extrémně silná magnetická pole, a pulzary poháněné rotací.

    Už s vlčetem jsou problémy, alespoň v porovnání se psem. Nový výzkum ukazuje, že hlavním rozdílem mezi psem a socializovaným vlkem je ovladatelnost – a to jak ve smyslu, nakolik je ochoten člověka poslouchat, tak i nechat se sebou manipulovat.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.