abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1058 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník

    Turboprint

    4.2.2006 20:15 | Přečteno: 1437× | poslední úprava: 5.2.2006 12:22

    Nedávno jsem prostřednictvím Turboprintu rozběhl tiskárnu Canon BJC 1000, při té příležitosti jsem si přeložil část dokumentace, přiládám. Snad se bude někomu hodit.

    Rychlá instalace a uživatelská příručka

    Instalce a Setup Při instalaci Turboprintu a instalaci tiskárny by jste měli následovat tyto kroky.

    Prosím, stejné instrukce následujte i v případě, že chcete instalovat Turboprint jako update již nainstalované předchozí verze. Vámi uložené nastavení nebude smazáno.

    1) Pro provedení instalce musíte být přihlášen jako root. Pokud nejste přihlášen jako root, můžete se dočasně přihlásit jako root v okně shellu:

    xhost + su root export DISPLAY=:0

    Příkaz xhost + (dává dalším uživatelům přístup k X dsplay) a "export DISPLAY=:0" Nastavuje proměnné prostředí. Ujistěte se, že program může otevří display, poté co se přihlásíte jako root. Poté zadejte příkaz "su root. Prostřednictvím něhož se po vložení hesla přihlásíte jako root. Po skončení instalce se k účtu běžného uživatele vrátíte příkaze exit.

    Jestliže instalujete Turboprint jako rpm balíček prosím spusťe printer setup tool příkazem "xtpsetup", pokračujte přečtením registering TurboPrint.

    2) Instalace musí být zahájena ze shellového okna. Musíte se přepnout do adresáře, kam jste ztáhli ovladače.

    3) Příkazem ./setup spusťte instalační skript. Závisí na tom, zda instalační prgram běží v okně nebo v shellu. V případě grafické verze pokračujte následujícím krokem.

    V příopadě shellové verze budete dotázáni, jestli jsou korektrní instalační cesty. Napište y k pokračování v instalci.

    Instalační skript bude zobrazen, jestliže balíčky, které jsou potřebné pro konverzi souborových formátů chybí. To v tuto chvíli není problém, můžete je přidat později prostřednictvím instalátoru, nebo balíčkovacího systému Vaší distribuce.

    Po skončení instalace zavolejte s příkazové řádky nástroj "

    tpsetup
    " konfigurace nástrojem "
    tpconfig
    ". Popis naleznete níže: /usr/share/turboprint/doc/tpsetup.txt /usr/share/turboprint/doc/tpconfig.txt

    4) Instalace v grafickém rozhraní - Nejprve vyberte instalační jazyk a zvolte OK. Okno setupu Vás informuje, které programy byly instalovány a který tiskový spooler je použit. Normálně nebývá třeba něco měnit. V některých případech nebývá tiskový spooler rozpoznán korektně. Pak musíte změnit nastavení.

    Klikátko "pokročilé nastavení " zobrazí instalační adresář pro systémové soubory. Základní nastavení je vhodné pro většinu distribucí. Změny v tomto souboru by měli provádět jen zkušení uživatelé.

    Commands
    V tomto adresáři jsou uloženy spustitelné soubory, například xtpsetup a xtpconfig

    Spool Dir
    Tento soubor používají jen LPR tiskárny, zde bývají uloženy soubory před tiskem.

    Man Pages
    Krátké pomocné dokumenty, které můžete zobrazit v shellu p zadání příkazu man. Příkaz man Turboprint Vám zobrazí celkovou dokumentaci pro Turboprint

    Log Files
    Logovací soubory, které Turboprint vytvoří během tisku. (turboprint.log, turboprint_lpr.log, turboprint_cups.log). Tyto mohou být nápomocny pro řešení problémů s tiskem.

    Temp
    Adresář pro dočasné soubory, které jsou vytvořeny během tisku.

    CUPS Drivers
    V tomto adresáři jsou umístěny všechny PPD files (printer description files)

    Cups Filters
    Adresář s filtry, které konvertují soubory mezi formáty.

    5) Stiskněnte "Start instalace" Po startu instalace bude zobrazeno okno s protokolem o instalačním procesu. Prosím, čtěte sekce nazvané "Checking shared libraries" a Checking filter programs". Ty obsahují seznam balíčků, které byly nalezeny na Vašem počítači. Jestliže, vidíte řádky s označením "not found" , měli by jste přidat tyto balíčky pomocí správce balíčků ve Vaší distribuci. Balíčky s poznámkou "not found (option)" jsou požadovány jen pokud chcete tisknout určité formáty souborů. Nyní můžete pokračovat stisknutím OK

    6) Registrace Turboprintu Bude zobrazeno okno s dalším nastavením

    Prohlížeč nápovědy Zde můžete vybrat webový prohlížeč, kterým se bude zobrazovat online manuál. Můžete si vybrat ze seznamu, nebo vložit jméno browseru ručně. Upozorňuji, že požadovaný prohlížeč musí být instalován a Vašem systému. Můžete použit tlačítko Help v tomto okně ke zjištění zda jepožadovaný prohlížeč spustitelný.

    Registrační informace Zobrazí se licenční informace programu. Během instalace bude zobrazena hláška: "
    *** not registered ***
    " dokud nenainstalujete licenční klíč. (uvidíte níže)

    Instalační klíč Jestliže máte zakoupený licenční klíč, můžete jej nyní instalovat. Bude otevřeno okno, kde si můžete vybrat licenční klíč, pokud je uložen na disketě, musíte jí nejprve přimountovat. Jakmile máte vybrán instalační klíč můžete se stisknutím OK vrátit do instalačního okna.Vaše jméno by mělo být vyditelné v poli registrační informace. Pak zvolte OK a instalace je kompletní.

    Nastavení tiskárny pomocí xsetupu Okno xsetupu vypadá jako toto s výjímkou toho, že konfigurační seznam bude nejprve prázdný

    8) Nyní tlačítekm "add" přidáme novou konfiguraci tiskárny. Otevře se dialog se seznamem tiskáren.

    9) Zvolte ze seznamu Vaši tiskárnu a stiskněte OK. Pokud Vaši tiskárnu nenajdete, zkontrolujte současný seznam podporovaných tiskáren na www.turboprint.de/printers.html Ten obsahuje také seznam novějších tiskáren, které jsou podporovány staršími ovladači.

    10) Editujte okno Tiskárna, které bude otevřeno Nyní můžete změnit port tiskárny. /dev/lp0 je označení pro paralelní port a měl by být v pořádku, pokud je tiskárna připojena přes paralelní kabel.

    Pro použití USB tiskárny, musí Vaše distribuce podporovat USB. USB tiskárny jsou přístupné buď jménem, nebo číslem zařízení.

    V každé linuxové distribuci fungují mnohá USB zařízení. První USB tiskárna je pojmenována /dev/usb/lp0. Jestliže různé tiskárny jsou připojeny, musíte je všechny restartovat.

    Opusťte dialog

    11) Nyní budete dotázán, zda chcete vytisknout testovací stránku. Pokud chcete testovací stránku vytisknout okamžitě, ujistěte se, že tiskárna je zapnutá a řádně připojena k počítači. Testovací stránku můžete vytisknout také později pomocí konfiguračního nástroje xtpconfig. Po několika sekundách by měla tiskárna začít tisknout zkušební stránku. Jestliže se nic nestane, nebo je vytištěn pouze text, prosím, čtěte následující kapitolu "Řešení problémů"

    Sledování průběhu tisku Kontrolní centrum KDE Administraci tisku v Kontrolním centru KDE najdete v kategorii "peripherals / printers" or "system / printing manager". Přesné umístění záleží na Vaší Linuxové distribuci. Zde můžete najít tiskárny, které byly nastaveny s použitím nástroje xsetup (jména tiskáren jsou tp0 a tp1, pokud jste během instalace nenastavili jiná jméha), je možno zkontrolovat a opravit nastavení Vaší tiskárny a její status (start/stop) a také zpravovat tiskové úlohy.

    Jestliže je tiskárna označena červeným písmenem X, pak je zastavená. To může být důsledek předchozích problémů s tiskem. Vstupte do administrátorského modu pro restart tiskárny, nebo odstranění tiskové úlohy. (tlačítko na spodku okna. musíte vložit uživatelské jméno root a heslo) Ovladače Turboprint můžete také nastavit v kontrolním centru KDE. Nicméně, pro tyto úkony doporučujme Turboprintové nástroje "xtpsetup" a "xtpconfig".

    Administrace CUPS přes webové rozhraní Další možností kontroly nastavení tisku a kontroly tiskáren je CUPS WEB browser interface. Do okna prohlížeče vložte http://localhost:631/ Většina funkcí je sebedokumentujících. V online manuálu otevřete odkaz Help.

    Upozorňuji: V SUSE linuxu verze 9 a vyšší musíte dodat specialní heslo pro funkce "Start Printer" / "Stop Printer" and "Cancel Job". Toto heslo musí být nastaveno jako doplněk rootovského hesla.

    Doporučujeme k administraci tiskáren užít kontrolní centurm KDE v Administrátorském modu.

    Řešení problémů Tiskový systém CUPS Jestliže nedostáváte řádný výstup z Turboprintu měli by jste zkusit několik věcí před odhlášením oznámení o chybě. Upozornění: Pokud jste instalovali CUPS po instalaci Turboprintu, musíte Turboprint instalovat znovu.

    Prosím, zkontrolujte nastavení tiskárny v Kontrolním Centru KDE, nebo webovém rozhraní CUPS, pro podrobnosti nahlédněte do sekce uvedené výše.

    Tiskárny nastavené prostřednictvím Turboprintu by měly být vidět. Zde můžete zkontrolovat zda je tiskárna zastavena, nebo, jestli je zahájeno zpracování tiskové úlohy, nebo jestli je tisková úloha ve frontě na zpracování.

    Ve většině příadů by jste měli odstranit všechny tiskové úkoly, pokud je to nezbytné nastartovat tiskárnu a pokusit se vytisknout zkušební stránku.

    Jestliže není možné vyřešit problém, prosím odešlete zprvu o chybě a k mailu přiložte výpis z těchto souborů:

    /var/log/turboprint_cups.log and /var/log/cups/error_log.

           

    Hodnocení: 42 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Luboš Doležel (Doli) avatar 4.2.2006 20:32 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Turboprint
    Jestli někdo bude číst takhle naformátovaný text, tak to ho fakt lituju...
    4.2.2006 20:33 thefox | skóre: 25 | Ťapešovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Turboprint

    Uf. To má niekto čítať? Rozdeliť do odsekov, inak to každý vzdá po prvých dvoch vetách (ako ja).

    0118 999 881 999 119 725 3
    4.2.2006 20:38 thefox | skóre: 25 | Ťapešovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Turboprint

    Pri pohľade do zdrojákov som si všimol, že ti nie je celkom jasný význam tagu <p>... Do tohto tagu uzatváraš odsek, neslúžia na vytvorenie medzery tam, kde ich umiestniš vedľa seba... Takže takto:

    <p>Odsek1</p>

    <p>Odsek1</p>

    , nie

    Odsek1
    <p></p>
    Odsek2

    0118 999 881 999 119 725 3
    4.2.2006 20:51 lefti | skóre: 18 | blog: OneAndOnlyTrueBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Turboprint
    :%s/

    /<|p>/g :%s/<\/p>/

    /g :%s/<|p>/<\/p>/g na zacatek textu pridat

    a na konec

    4.2.2006 20:56 lefti | skóre: 18 | blog: OneAndOnlyTrueBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Turboprint
    :%s/<p>/<|p>/g
    :%s/<\/p>>/<p>/g
    :%s/<|p>/<\/p>/g
    na zacatek textu pridat <p>
    a na konec </p>
    4.2.2006 21:09 thefox | skóre: 25 | Ťapešovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Turboprint

    Toto by pomohlo, keby bol ten blogpost už rozkúskovaný... No pri súčasnom počte odsekov by bolo rýchlejšie tie <p> tagy prerobiť ručne ako vymýšľať tieto regexpy :-). A ten text bude potrebovať podstatne viac netriviálnych úprav :-).

    0118 999 881 999 119 725 3
    4.2.2006 23:59 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Turboprint
    Vám zase nejspíš není úplně jasný rozdíl mezi termíny tag a element. Takže trochu osvěty: HTML element p (odstavec) se skládá z otevíracího tagu <p>, obsahu elementu (to je text odstavce) a uzavíracího tagu </p>. Bohužel se hodně rozmáhá nešvar používání výrazu tag ve významu element. Do tagu se ale rozhodně nic neuzavírá, nanejvýš jeho atributy.
    5.2.2006 00:45 thefox | skóre: 25 | Ťapešovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Turboprint

    Uf. Odborná terminológia v oblasti, ktorú nemám podrobne naštudovanú... V každom prípade ďakujem za ponaučenie.

    0118 999 881 999 119 725 3
    5.2.2006 10:17 Paštika
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Turboprint
    Viděl jsem někde na webu, bohužel už nevím kde, takovou pěknou tabulku. V levém sloupci byl nějaký termín z XML a SGML, v pravém jak se mu obvykle říká. Všechny řádky pravého sloupce obsahovaly pouze tag...
    4.2.2006 20:41 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Turboprint
    No tak tohle asi opravdu nikdo číst nebude.

    Každopádně, co se turboprintu týče, zkoušel jsem ho před nějakou dobou s jedním Canonem co s ničím normálním rozumně nejde a s tímhle by údajně jít měl a stálo to za houby taky. Netisklo to o nic líp a ještě to do systému nacpe hnusné konfigurační nástroje pod gtk+ 1 a další svinstva. A za tohle ještě platit? No to fakt ne.
    Copak toho není dost?
    4.2.2006 22:00 fakenickname | skóre: 42 | blog: fakeblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Turboprint
    No možná je to svinstvo, ale je to jediná možnost jak pod linuxem na některých tiskárnách tisknout v normálním rozlišení. Být snadněji dostupná koupě tak bych těch cca 800,- obětoval. Aspoň bych kvůli tisku fotografií nemusel používat windows.
    5.2.2006 13:37 Jack Hokus | skóre: 34 | blog: LostHeaven
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Turboprint
    Ahoj,

    děkuju všem za připomínky i rady. Formátování jsm trochu upravil. Pokud jde o úroveň překladu, tak jsem se snažil co to šlo.

    Pěknou neděli

    Petr
    http://www.jackhokus.cz/
    5.2.2006 14:36 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Turboprint
    Ta tiskárna jede s Foomatic driverem, TP není potřeba.
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.