abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1058 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník

    Bezpečný upgrade systému

    20.6.2012 21:37 | Přečteno: 1444× | linuch | Výběrový blog

    Upgrade systému je věc, kterou miluji podobně, jako instalaci windows na cizí počítač. Na rozdíl od instalace windows si v tomto případě řeším zálohu systému sám. Tento blog se věnuje především přípravě systému před upgradem a samotnému upgradu.

    Příprava před upgradem

    Rozhodl jsem se pro upgrade systému namísto čisté instalace. Mám svoje Kubuntu 11.04 celkem vytuněné a nechci vše znovu nastavovat. Je to práce na půl dne a dolaďování detailů týdny až měsíce. Nicméně pro jistotu si připravím na USB disk alternate instalačku nového Kubuntu Precise LTS, kdyby náhodou upgrade někde selhal. Pro jistotu si na flashku přihodím asi to nejdůležitější - soubor s hesly (zašifrovaný ve vimu:-P).

    Běžná záloha a očista systému

    V první fázi přípravy proběhne záloha velkých dat. Velkými daty rozumějme především fotografie (spousta malých i větších souborů), hudbu a podobně. Problém zálohy fotografií spočívá v tom, že samozřejmě zálohu již mám, ale nevím, jak starou a jaké změny od posledního zálohování proběhly. Jakožto samozvaný guru nehodlám tupě mazat starou zálohu a kopírovat všechen obsah do nového adresáře a volím cestu pro mírně pokročilé. Tato cesta se jmenuje rsync. Pro zazálohování fotografií z adresáře /home/share/photo do adresáře /media/backups/photo použiji příkaz:
    rsync -av --delete /home/share/photo/ /media/backups/photo
    
    Přepínač -a zajistí zachování atributů souborů (práva, vlastník, ...). Přepínač -v zajistí vypisování operací se soubory. Pro odstranění souborů v cílovém umístění, které byly ze zdrojového smazány, slouží přepínač --delete. Protože jsem paranoidní, radši pokaždé na vyzkoušení přidávám přepínač --dry-run abych viděl, co se bude dít ještě dříve, než se to opravdu stane=)

    Protože opatrnosti není nikdy dost, kopíruji data také na jiný disk na kterém je (z důvodu kompatibility) FAT. Jelikož FAT nezvládá práva, symlinky a podobně, rsync by se snažil zkopírovat téměř všechny soubory. Pro porovnávání souborů čistě na základě jejich velikostí použiji následující příkaz:
    rsync -r -v --size-only --delete /home/share/photo/ /media/backups/photo
    
    Co se očisty systému týče, jde prakticky jen o vymazání různých cache souborů. Nemá smysl se pídit po malinkatých souborech a ty větší přehledně zobrazí filelight.

    Běžně jde o cache prohlížečů (chromium dnes asi neumí moc dobře, takže komplet: ~/.cache/, firefox přes Předvolby / Rozšířené / Síť / Vymazat mezipaměť webových stránek) a souborů s náhledy (pro krusader:~/.thumbnails/*/*).

    Záloha systému

    Jde vlastně o kompletní zálohu dat, která by případně byla třeba pro čerstvou instalaci. Jmenovitě adresáře /etc, /root, /var/www a všechny /home/*. Takto vypadá záloha mého domovského adresáře rozdělená na dva největší adresáře a pak zbytek:
    # cd /home/gorgo
    # tar cf - .thunderbird | gzip > /media/backups/thunderbird.tar.gz
    # tar cf - prace | gzip > /media/backups/prace.tar.gz
    # tar cf - --exclude='.thunderbird' --exclude='prace' ./ | gzip > /media/backups/gorgo.tar.gz
    
    Tuto část už provádím mimo grafické rozhraní - shozená X-ka, jako root. Jednak zálohy ušetřím dočasné soubory, otevřené roury a podobně. Navíc se takto už dostávám do "instalační" nálady=) Nevýhodou v textovém prostředí je česká klávesnice, na kterou nejsem zvyklý. Píšu si poznámku (tužkou na papír bez diakritiky), abych v případě čerstvé instalace zvolil anglické rozložení.

    Záloha systémového oddílu

    Poslední záloha už je jen pro opravdového psychopata - pokud nebude nový systém umět nějakou zásadní věc, vezmu původní systémovou partition a plesknu ji zpět tak, jak byla těsně před instalací. Záloha:
    # dd if=/dev/sdb5 of=/media/backup/sdb5.dd
    
    Tato operace trvala z SSD partitiony na klasický disk necelých 22 minut. Průšvih nastal, když začalo docházet na cílovém disku místo, takže zběsilé mazání a vyšlo to jen taktak. Kopíruje se samozřejmě celá velikost partition, nikoliv jen velikost zaplněného prostoru. Předchozí kroky zálohy proběhly v řádu minut. K tomuhle doufám (snad tentokrát) nedojde - obnova:
    # dd if=/media/backup/sdb5.dd of=/dev/sdb5
    
    Jsem připraven! Venku se již setmělo, zhluboka se nadechnu a zapálím svícen.

    Upgrade

    Nevěřím grafickému klikadlu, poslední upgrade na Kubuntu 11.10 dopadla výše zmýněným koncem. A pak, že po mně nejdou! Nicméně dočetl jsem se o následujícím postupu:
    apt-get update
    apt-get upgrade
    apt-get dist-upgrade
    
    Předtím je ovšem třeba zaměnit všechny výskyty slova natty za precise v souboru /etc/apt/sources.list. Celkem mě zaujal nástroj pro generování /etc/apt/sources.list souboru, který by se dal použít, nebýt v hloupé konzoli. Navíc se oproti grafické utilitce vyhnu meziupgradu na 11.10.

    Protože aptitude mám radši a má být chytřejší, co se řešení konfliktů týče, volím následující sekvenci:
    aptitude update
    aptitude upgrade
    aptitude dist-upgrade
    
    Update ok, ale poté, co upgrade spolklo všech 8G paměti a užíralo další 4G na swapu a přestalo reagovat jsem tedy polevil a zkusil výše zmíněnou apt-get cestu. Práce je poznání rychlejší, dokonce i upgrade prošel. Jenomže dist-upgrade spadl na nějakém balíčku nepomuk-cosi. A nepomoho ani opětovné spuštění s doporučeným přepínačem -f.

    Pohár mé trpělivosti přetekl! Hledám USB disk s instalačkou, reboot a sbohem upgrade! Za pár desítek minut se systém bez obtíží nainstaloval. Navíc se správným rozložením klávesnice=) Jedinou výtkou budiž neustálé přerušování instalace různými dotazy. Myslel jsem, že se na začátku instalátor na vše vyptá a pak si chroustá. Je toto v grafickém instalátoru lepší?

    Závěr

    Upgrade systému proběhl druhou nejhorší, ale i druhou nejlepší možností. Žádné překvapení - byl jsem dobře připraven. Nyní bych si rád vyslechl, jak Vám byl můj zápisek inspirací k tomu, být lepším člověkem, co jsem udělal naprosto lamersky a jaké máte zkušenosti s upgrady *buntů nebo debianu Vy!        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Fluttershy, yay! avatar 20.6.2012 21:48 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bezpečný upgrade systému
    S tímhle se neobtěžuju. Zálohy dělám průběžně na externí disk, místo rsync používám od dob, kdy jsem si ve dvě ráno několikrát spletl zdroj a cíl kopírování, FreeFileSync. Dělám zpravidla čistou instalaci, protože se tím aspoň zbavím tun divného softwaru, který jsem si ručně přeložil, ale pak použil nejvýše jednou.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    =^..^= AmigaPower® avatar 21.6.2012 08:09 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bezpečný upgrade systému
    Zálohu sem dělal jednou, Ctrl+C, Ctrl+V, ale proč to dělat jednoduše, když to jde složitě...
    21.6.2012 09:34 PetrHL | skóre: 17 | blog: petr_h | Neratovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bezpečný upgrade systému
    Místo upgrade taky dělám čistou instalaci. Mám rozdělen disk na /, swap a /home, takže při instalaci zformátuju jen / a v home většinu adresářů s konfigurací přesunu do nějakého adresáře. Po instalaci jen vytahám to, co potřebuji, zbytek likviduji.
    "Do, or do not. There is no 'try.'" -- Jedi Master Yoda | CQRLOG | CQRPROP | HamQTH | Domů
    21.6.2012 13:27 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bezpečný upgrade systému
    Lidi často poukazují na nevýhodu rolling release dister v tom, že člověk musí občas při upgradu řešit problémy. Když ale koukám na upgrady stable distribucí, přijde mi, že to akorát znamená odložení všech těch problémů na takovouhle jednorázovou akci, která není dohromady o nic příjemnější...
    pavlix avatar 24.6.2012 23:34 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bezpečný upgrade systému
    Vždyť o tom to je. Rozhodnout se, kdy ty problémy smějí nastat a jsem ochotný si s nimi poradit. A pak tu stále ještě existuje možnost místo upgradu udělat čistou instalaci a migrovat data.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    21.6.2012 19:14 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bezpečný upgrade systému
    Pokud se zálohuje oddíl jako image (přes dd nebo něco podobného) někam, kde je omezený diskový prostor a na zálohovaném oddílu je volné místo více než pár posledních procent, tak je výhodné zmenšit výsledný soubor pomocí dvou jednoduchých kroků: prvně se musí volné místo přepsat nulamy (u ext2/3 je na to zerofree, u jiných se musí udělat soubor z /dev/null a pak smazat), potom se při kopírování použije (skrz rouru) komprese dat. Většinou stačí i gzip, stejně je na dnešním běžném desktopu větši brzda disk než procesor (tedy s vyjímkou opravdu rychlých SSD).

    V pesimálním případě (například oddíl plný komprimovaných dat typu fotky v JPG, hudba v MP3 ...) bude výsledný soubor zhruba velký jako zabrané místo na zálohovaném oddílu (data se téměř nezkomprimují, ale metadata jdou komprimovat většinou dost dobře). Za běžných okolností (např. věechno mimo /home) se ale dosáhne i s gzipem dvoutřetinový až poloviční soubor ve srovnáním se zabraným místem, obzvlášť pokud je na disku dost snadno komprimovatelných věcí (typu dokumentace v HTML, hlavičkové soubory a pod.).

    Jediná nevýhoda je nemožnost připojit takot zkomprimovaný soubor přes loopback. Pokud ale nemáme problém s (dočasným) místem na disku, na kterém se image vytváří, je možné oužít i poněkud bizarní postup, kdy se "vynulovaný" soubor sbalí pomocí SquashFS, který je komprimovaný sám o sobě. SquashFS je vhodný i na zálohování částí souborového systému (mimo míst, kde záleží na poloze souboru, hardlincích a podobnýchých exotických vlastnostech), ale pokud se mu předhodí velké množsví souborů (tj. řádově miliony) a složitá adresářová struktura, tak to mksquashfs nezvládne a umře na segfault :-(

    PS: U NTFS je lepší používat ntfsclone, ušetří nulování, ale stejně jako komprimovaná image nejde výsledná image připojit. Postup s vynulování a "zesquashfsovaním" nicméně funguje i zde, dokonce existuje i jakýsi nulovací udělátor na stránkách WinInternals (bývalých SysInternals) běžící pod Windows. A nezapomeňte zrušit swap a hibernační sobuor ...
    Josef Kufner avatar 22.6.2012 10:39 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bezpečný upgrade systému
    Namísto /dev/null je třeba použít /dev/zero, neboť čtení z /dev/null ihned skončí.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    22.6.2012 14:19 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bezpečný upgrade systému
    Ovšem že to mělo být /dev/zero , pomocí /dev/null jde soubory leda "zkrátit" na nulovou velikost. Nejspíš jsem při psaní myslel zrovna na něco jiného a /dev/null mi tam vlezlo nejak automaticky. To je jako když člověk jde do obchodu, myslí co má koupit a najednou zjití, že jde do práce :-)
    Josef Kufner avatar 22.6.2012 10:43 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bezpečný upgrade systému
    Další zajímavou možností je použít snapshoty ve Virtualboxu (nebo filesystému), což se hodí hlavně na testovací instalace.

    Ale tak jako tak, nejlepší je mít pravidelné a plně automatické zálohování kompletně celého systému. To pak stačí kouknout, že před upgrade opravdu záloha proběhla a dál se není třeba bát.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    22.6.2012 20:47 tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bezpečný upgrade systému
    Presne. btrfs subvolume snapshot je parada ;) Ten postup co je tady musi bejt pekne narocnej. Hlavne na cas.
    26.6.2012 13:49 jirikon | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bezpečný upgrade systému
    Nejnutnější zazálohuju, fyzicky odpojím disky s daty a do souboru:

    /etc/apt/sources.list

    přidám:

    #Debian TESTING

    deb http://ftp.cz.debian.org/debian wheezy main contrib non-free

    deb http://security.debian.org/ wheezy/updates main contrib non-free

    Spustím:

    aptitude dist-upgrade

    Potom je pár let klid.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.