abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 11:22 | Bezpečnostní upozornění

    Služba Dropbox Sign (původně HelloSign) pro elektronické podepisování smluv byla hacknuta.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 11:00 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8.0 textového editoru GNU nano (Wikipedie). Podrobný přehled novinek a oprav v oznámení v diskusním listu info-nano nebo v souboru ChangeLog na Savannah. Volbou --modernbindings (-/) lze povolit "moderní" klávesové zkratky: ^C kopírování, ^V vložení, ^Z vrácení zpět, … Tato volba je aktivována také pokud binárka s nano nebo link na ni začíná písmenem "e".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 23:22 | IT novinky

    Před 60 lety, 1. května 1964, byl představen programovací jazyk BASIC (Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 22:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 12.0 minimalistické linuxové distribuce (JeOS, Just enough Operating System) pro Kodi (dříve XBMC) a multimediálního centra LibreELEC (Libre Embedded Linux Entertainment Center). Jedná se o fork linuxové distribuce OpenELEC (Open Embedded Linux Entertainment Center). LibreELEC 12.0 přichází s Kodi 21.0 "Omega".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Nová verze

    Microsoft vydal novou velkou aktualizaci 2404.23 v září 2019 pod licencí SIL Open Font License (OFL) zveřejněné rodiny písma Cascadia Code pro zobrazování textu v emulátorech terminálu a vývojových prostředích.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:33 | Nová verze

    OpenTofu, tj. svobodný a otevřený fork Terraformu vzniknuvší jako reakce na přelicencování Terraformu z MPL na BSL (Business Source License) společností HashiCorp, bylo vydáno ve verzi 1.7.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci. Vypíchnout lze State encryption.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.4. 23:55 | Humor

    Spouštět webový prohlížeč jenom kvůli nákupu kávy? Nestačí ssh? Stačí: ssh terminal.shop (𝕏).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    30.4. 18:11 | Nová verze

    Yocto Project byl vydán ve verzi 5.0. Její kódové jméno je Scarthgap. Yocto Project usnadňuje vývoj vestavěných (embedded) linuxových systémů na míru konkrétním zařízením. Cílem projektu je nabídnou vývojářům vše potřebné. Jedná se o projekt Linux Foundation.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.4. 17:56 | Nová verze

    Operační systém 9front, fork operačního systému Plan 9, byl vydán v nové verzi "do not install" (pdf). Více o 9front v FQA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.4. 13:11 | Nová verze

    Svobodná webová platforma pro sdílení a přehrávání videí PeerTube (Wikipedie) byla vydána v nové verzi 6.1. Přehled novinek i s náhledy v oficiálním oznámení a na GitHubu. Řešeny jsou také 2 bezpečnostní chyby.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (15%)
     (31%)
     (38%)
     (15%)
    Celkem 13 hlasů
     Komentářů: 2, poslední dnes 16:27
    Rozcestník

    Máte pec? Starejte se včas!

    19.4. 16:52 | Přečteno: 1031× | Za vším hledej Linux | poslední úprava: 19.4. 17:14

    Míváte Déjà vu? Já občas ano. Už od dětství, takže mě to nijak zvlášť nepřekvapuje. Jen málo kdy se stane, že by mne zaskočila situace zcela nová. Takže kolikrát jsem jen v minulosti slyšel variaci na téma: „staří borci mizí a mladí nic neumí”

    Ostatně pochybuji že v tomhle státě existuje někdo, komu by již od raného dětství nevtloukali do hlavy song „Pec nám spadla”, kde se hned v první verši objevuje otázka: „Kdopak nám ji postaví?” a nikoliv: „Co mám nejdřív udělat?”

    A hned ten následující odpovídá přesně ve výše uvedeném duchu: mladý [pecař] umí hovno a starý není doma. Nejspíš už v době vzniku téhle říkanky každý, byť jen trochu zdatnější pecař mizel tam, kde za svoji práci dostane víc, než tady.

    Ani řešení nastalé situace se bohužel zažitému úzu nijak nevymyká. Místo toho, aby se (podobně jako v písni „Dělání”) projevila mnemotechnická pomůcka na téma opravy zříceného zařízení, hledají se zcela typicky česko-kocourkovská řešení, ve kterých se (až na místní variantu známou z mého kraje) stereotypně opakuje že se to vyřeší hrubou silou.

    Nevyřeší! Výsledkem bude jen hromada prachu a rumu. No, ostatně ani s tím kominíkem si moc nepomůžete, ale když už nic jiného, alespoň udělá revizi komínu, dřív než to nějaký inteligent rozfláká napadrť a udělá tak místo pro zařízení zakoupené přes nějaký e-shop.

    Reálně vypadá pouze malohanácká verze, i když mám silnou pochybnost, je-li verze na wikipedii správná, neboť smysluplné znění, odpovídající české realitě by muselo být více osobní:

    Zavoláme pro zedníka,
    a když ho budem dobře hlídat,
    kopat při tom do prdele,
    možná to jednou bude hotový.

    Mimochodem, znění tohoto songu z roku 1877 je mnohem logičtější, neboť místo dichotomie „starý versus mladý”, jde zde „řemeslník (hrnčíř) versus jeho žena” a hledání řešení nastalé situace ponechává plně na fantazii zpěváka.

    Ale autorovi článku, co mne vybudil k sepsání téhle litanie nepadala pec, nýbrž MS Windows a zcela evidentně už ho neustálé zamazávání děr přestává bavit. Stejně tak, jako zvídavé testování kdejaké kokotiny. Z kontextu vyplývá, že se zřejmě v minulosti považoval v téhle oblasti za „borce”, neboli „geeka” který v pozdním 33 roce svého života už zřejmě slyší jak mu houká vlak.

    Bože můj, kolik takových jsem už potkal. Většinou to bylo jen o tom, že se časem priority mění a jen asociál tráví i v pokročilém věku u počítače víc času než je nezbytně nutné. Nutné to je, jen pokud vás to baví, nebo živí.

    Mezifáze „živí” je obvykle spojená se zajištěním rodiny. Začíná to tím, že vás něco „baví” a končí u MacOS, protože vás to neživí, ani nebaví.

    Já používám linux, což mne zatím baví a kromě toho i živí. I když občas závistivě naslouchám kamarádům co místo vysedávání u počítače dělají i rukama – většinou jen do chvíle, než z nich vypadne kolik za to berou. Elán mi berou jen nabídky headhunterů. Coby realista znám cenu času a nehodlám jím plýtvat ke zkoumání technologií, které čas rozfouká jak holubí peří dřív, než prostuduješ manuál. Byť se zdá finanční odměna sebevíc lákavá.

    Ach. Kolik jsem jich zažil. A dnes po nich neštěkne pes. Teda.. pes a zoufalci, kterým v tom nějaký dnes již vyhořelý „geek” naprgal přes 15 lety aplikaci, se kterou je dnes spojeno bytí a nebytí jejich firmy.

           

    Hodnocení: 50 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    19.4. 21:51 jejda | skóre: 23 | blog: jejda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte pec? Starejte se včas!
    Nutné to je, jen pokud vás to baví, nebo živí.
    Za á je správně. Živit se má chlap rukama! Různých konzultantů, analytiků, poradců a prodavačů vlažné vody už tu máme dost.
    19.4. 22:33 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte pec? Starejte se včas!
    Nutné to je, jen pokud vás to baví, nebo živí.
    Za á je správně. Živit se má chlap rukama! Různých konzultantů, analytiků, poradců a prodavačů vlažné vody už tu máme dost.

    Nic proti, ale jsi mimo realitu. Nebo si snad myslíš, že AI už je na takové úrovni, že se SW píše sám?

    Zrovna minulý víkend jsem se seznámil s klukem, co vstává den co den v 5:00. A to ne proto, že by chodil do fabriky, které jsou dnes obvykle playte, ale proto že v tu dobu mu začíná noční šichta v USA. A fakt rukama to nedělá.

    20.4. 00:36 jejda | skóre: 23 | blog: jejda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte pec? Starejte se včas!
    Pravda napsal jsem to trochu nepřesně. Myslel jsem to spíš tak, že když už člověk dělá nějakou "práci", měla by její psychická náročnost být trochu v rovnováze s tou fyzickou. Řemesla to tak mají. Takto by se nikomu nestalo že "vyhoří" nebo "mu ujede vlak" a začne časem nenávidět to co dělá. Na druhou stranu to že najdu někoho ochotného mi platit za něco co mě baví, není žádný důkaz toho že jednám správně. Dělat čistě hlavou na zakázku asi chvilku jde, ale bez té inspirativní fyzické složky dojdou brzo kvalitní nápady a z práce se stane duchaubíjející rutina. Obráceně to samozřejmě platí taky.
    20.4. 07:39 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte pec? Starejte se včas!

    Pokud jsi četl mé ohlédnutí do minulosti, tak práci, která mne opravdu naplňovala jsem dělal poměrně krátce. Později by mi nejspíš začalo vadit, že na nic jiného už nezbyl volný čas. Býval jsem totiž tenkrát každý večer tak utahaný, že jsem neměl ani chuť si vrznout - k velké nelibosti mé tehdejší přítelkyně.

    Kompenzace převážně psychické práce. Viděl jsi film Vážení přátelé, ano (*1989)? Mnoho lidí nemá žádnou životní brzdu, na kterou by mohli dupnout, aby mohli vystoupit z životního stylu v jakém jedou. Zmítají se jak třtiny ve větru a těkají od jedné práce k druhé, aniž by mohli o některé z nich říct, že ji baví.

    Já to mám opačně. Jenže daní za to je ten nedostatek prostoru k tvůrčí fyzické práci. Některé práce totiž na koleně nedáš, i když jsi mistr improvizace.

    19.4. 22:31 kkt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte pec? Starejte se včas!
    Dobře ti tak, nemáš číst živě. Mě teda nejvíc rozesmálo, že živě ode mě chce zaplatit, aby mě ten "článek" zobrazili celý :-D
    Gréta avatar 20.4. 15:03 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte pec? Starejte se včas!

    mě se to nezobrazilo vubec resp. celý to bylo rozmazaný a napopředí takový jakože vokýnko s vodsouhlasením cookies který ale nešlo zavřit/vodsouhlasit/zamitnout/nic :D

    22.4. 19:42 Lorenzo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte pec? Starejte se včas!
    Ten blur dela asi cpex.cz v kombinaci s privacy-center.org, takze tady je to jednoduche, staci blokovat 3rd party reklamni hnuj. Na webech, kde to maji zadratovane do stranky nebo nelze blocknout skript, aniz by se neco rozbilo, to lze odstrelit uBlockem pres remove-class.
    20.4. 10:13 gsnak | skóre: 22 | blog: gsnak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte pec? Starejte se včas!
    Denne používam len: mc, Chrome, mplayer, ffmpeg, git, meld, textový editor, gcc, libv8, Gimp, audacity, bash, arduino, androidstudio, spice, pmount, viewnior, Apache, PHP. To je asi všetko.
    Čo Rys, to vrah!
    Gréta avatar 20.4. 15:01 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte pec? Starejte se včas!

    jj zajimejte se vo pec dřív než vám ji unie zakáže hele :D :D

    Mimochodem, znění tohoto songu z roku 1877 je mnohem logičtější, neboť místo dichotomie „starý versus mladý”, jde zde „řemeslník (hrnčíř) versus jeho žena” a hledání řešení nastalé situace ponechává plně na fantazii zpěváka.

    lol to sou uplně supr řikačky :D :D

    okolo vorlíka vodička se točí, kdo tam má panenku ten si pro ni skočí

    nebo todlecto

    holka neznámá nechoď za náma, mi tě prodáme mezi židama

    todlecto je taky supr :D :D

    ty slavíčku v háji, slyš mý naříkání.
    Měl jsem já dívenku, hezkou holuběnku, vzali ji cikáni.
    Vy cikáni černí, vraťte mi mou milou, vraťte mi milenku,
    čistou holuběnku, a vemte si jinou.
    Černý děvy s vámi a bělounký s námi ať se objímají,
    a postýlce spají v stálým milování

    .........a to sme teprve na straně čtrnáct :D :D

    dá se to ňák stahnout celý :O :O

    22.4. 13:56 Bugsa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte pec? Starejte se včas!
    Ten autor článku ze živě je totiž totální mimoň. Jeho články mám už dlouho blokované přes uBlock, protože to jeho "uživatelé a uživatelky" a další jeho plky neodkážu překousnout. On si o sobě myslí že je geek největší, ale dokáže maximálně najít rozdíly kde se co přebarvilo mezi sestaveními Windows... a "strašně chytře" to popsat. Škoda mluvit. :D
    22.4. 17:03 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte pec? Starejte se včas!
    Tak jsem si vzpomněl na Vlastu Waice. Kterého mi osud jeden čas připletl do cesty.
    =^..^= AmigaPower® avatar 22.4. 20:43 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte pec? Starejte se včas!
    Pec, Znamená PíííSíííí, to ví každej Amigista! :_|D
    22.4. 22:44 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte pec? Starejte se včas!
    Čeho ty si nevšimneš.
    23.4. 13:26 Vtipnéř | skóre: 38 | blog: Vtipnéřův blog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte pec? Starejte se včas!
    Pec, Znamená PíííSíííí, to ví každej Amigista! :_|D
    V souvislost s tím jsem si vzpomněl, jak Marek Eben kdysi líčil, jak si koupil první počítač. Byl použitý od kamaráda a při předávce mu kamarád řekl: "Kdyby ti to spadlo, zmáčkni tohle tlačítko." (Patrně ukazoval na reset.) Marek Eben ztuhl: "Tobě to někdy spadlo?"
    Opening Windows is better than washing them. Clearing Windows (e.g. erasing or deleting) is even much better.
    =^..^= AmigaPower® avatar 24.4. 21:02 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte pec? Starejte se včas!
    Njn, Eben...
    26.4. 19:24 ml
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte pec? Starejte se včas!
    Už jsem se lekl, že nás zase čeká nějaká unijní regulace tentokrát pecí. Teda ne že by různá topeniště nebyla už zregulovaná víc než dost.

    Pokud jde o písničku, já teda znám verzi

    Zavoláme ne dědečka

    ten má velké kladivo

    dá do toho ctyři rány

    a bude to hotovo

    tedy jakýsi průnik těch verzí z wikipedie. To "bude to hotovo" neznamená opravenou pec, ale právě tu hromadu suti (a objednávku nové pece). A když jsem to zpíval neteřím, nebo možná oni mě, uvědomil jsem si, co je na tom pravdy, že děda by asi byl právě takové "opravy" schopnej (zajímavý, že jako malého mě nenapadlo přemýšlet o tom textu).

    S těmi řemesly je problém, ale prostě sklízíme plody doby, kdy jít na řemeslo bylo něco nepatřičného, kdo nemohl na gympl nebo ekonomiku či menežmet, šel aspoň na číšníka. Kdepak zámečník, zedník, elektrikář, to bylo fuj.
    29.4. 00:01 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte pec? Starejte se včas!

    Což o to. Řemeslo by bylo v pohodě. Jenže..

    Dělat na sebe je únosné jen do určitého věku. Teda, v závislosti na řemesle. Od určitého věku je nutné začít zaměstnávat jiné, jinak končíš. Jenže to sebou přináší hromadu byrokracie, a dalších věcí, které už s řemeslem moc společného nemají. A na to každý nemá.

    Znám lidi, co pracují sezónně. Zima pracák, léto na stavbách. Ovšem tak to funguje jen do té doby, než začnou mít problém se zdravím. Pak už sedí doma, pobírají sociální dávky a klepou to do důchodu.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.