abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Jak mi pohořel harddisk

    17.1.2006 00:01 | Přečteno: 1191×

    Tak mi zase odešel hardisk do věčných křemíkových lovišť. Ale tentokrát alspoň s velkou parádou (nebo spíš pořádným smradem ;-)), ten poslední měl jenom pár badblocků což bych přežil (po vytvoření pár badblocků už si dá harddisk obvykle pokoj a další už se nevytvářejí), ale odnesl to zrovna / Gentoo a XFS na něm to nepřekous, tak šel rovnou na reklamaci, nový hadr jsem dostal zpátky před 2 týdny (reklamace samozřejmě trvala celých 30 dnů).

    Až do sobotní skoro-půlnoci jel v pohodě, potom jsem restartoval kvůli výměně chladiče na grafice, vypnu zdroj, vyndám grafárnu, vyměním chladič, vrátím grafárnu, zapnu zdroj, zmáčknu čudlík a nic. Takže zkontoluju jestli je všechno tam kde má být a znova zkouším zapnout komp a zase nic. No nic, radši jsem šel spát.

    Ráno (nebo spíš dopoledne, ráno jsem spal) jsem se dopátral toho, že chyba bude někde u napájení hardisku (když byl i třeba jenom hardisk připojen ke zdroji, zdroj se prostě nenechal zapnout a asi věděl proč...), nejdřív jsem si myslel, že chyba je v redukci z molexu na sata (můj zdroj nemá napájecí sata kabely přímo, musím používat redukci) takže jsem si večer šel ke kamarádovi půjčit jeho redukci. S tou to ale dělalo to samé, takže chyba musela být jinde, tj. v disku. Pro jistotu jsem se k němu ale ještě stavil vyzkoušet harddisk na jeho zdroji... Po jeho připojení už byl cítit jenom smrad jako když se pálí harddisk :-) a na spodku disku byla jedna dobře usmažená součástka (dal bych sem fotky, ale moc toho z nich není vidět :'-( ). Takže teď je disk na reklamaci a já doufám, že tentokrát se mi vrátí dřív než za 30 dní a já můžu konečně vyzkoušet všechny live distra, co se mi válejí doma :)

    BTW ten první disk byl Seagate 120GB pro SATA, ten druhý taky, akorát už měl navíc NCQ.

           

    Hodnocení: 33 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    17.1.2006 00:26 Thunder.m | skóre: 35 | blog: e17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak mi pohořel harddisk
    SATA disky jsou podle mého názoru dost nedodělané, raději kupuju starší odzkoušené PATA, protože se SATA jsem měl jen problémy.

    Například poslední disk SATA II Seagate 160GB zaseknul desku DFI ještě před možností dostat se do BIOSu, a potom co jsem ho přehodil na režim SATA I (o kterém na disku neni ani prd, musel jsem dost hledat abych zjistil jak se to dělá), tak jsem ho zapojil, nainstaloval a při kopírování velkých souborů se to v systému zaseklo, nastartuju znovu najednou podělanej filesystem (NTFS), takže formát a nakonec už to jede, jinak chipset který tam Seagate dává (do posledních verzí) extrémně hřeje, teploty jsou v normálním pokoji kde disk ležel na stole chipsetem nahoru aby mohlo teplo stoupat vzhůru měl cca 62°C.

    U starých disků Seagate to byla pro změnu abnormální hlučnost oproti PATA verzi a samozřejmě jsem měl i víc reklamací, moc disků se mi do ruky nedostalo, ale můžu říct, že ani jeden nebyl bez problému.

    To ani nemluvím o lámajících se konektorech, které jsou nepochopitelně křehké, argumenty jako že je třeba si dávat pozor fakt neberu, nenarazil jsem na jiný tak křehký konektor v PC.

    17.1.2006 00:39 imout | skóre: 10 | blog: imout blog | Ostrava - Hrabůvka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak mi pohořel harddisk
    ...jinak chipset který tam Seagate dává (do posledních verzí) extrémně hřeje, teploty jsou v normálním pokoji kde disk ležel na stole chipsetem nahoru aby mohlo teplo stoupat vzhůru měl cca 62°C...
    Těch 62°C je bráno z hodnot SMARTu? Nebo jinak, těch 62 je jenom na tom chipsetu nebo i uvnitř disku?
    To ani nemluvím o lámajících se konektorech, které jsou nepochopitelně křehké
    Heh, tak to slyším prvně. Mě se zdají pevné dost. A navíc jsou obvykle "zapuštěné" (jakože okolo nich není moc prostoru, do kteráho by se daly lámat). Zato jsem viděl spustu pokřivených pinů na PATA discích/CD mechanikách...
    ++++++++++[>+++++++<-]>-.<++++++++++[>--<-]>.<++[>+++<-]>.<<+++++[>++<-]>.
    17.1.2006 02:29 Thunder.m | skóre: 35 | blog: e17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak mi pohořel harddisk
    Vzal jsem na to teplotní čidlo, žádný smart :) No zátím jsem viděl polámané jak konektory na kabelech, tak jsem viděl polámané konektory na pevném disku, na desce ještě ne, ale možná že to výrobci už začali dělat líp, každopádně nemůžu se zbavit dojmu že tam ty konektory nedrží pořádně i když nic polámané není.
    17.1.2006 10:45 Elfman | skóre: 7 | blog: Poprvé v Linuxu | Vamberk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak mi pohořel harddisk
    Prosím, no flame:

    Stejně by mne zajímalo, co se musí udělat z HDD, aby takto odešel. Mám doma 7 počítačů, které podle mne pamatují ještě pád Berlínské zdi (jeden disk je 20 MB ST-506) a všechno funguje bez problémů, natož, aby se někde objevily špatné sektory...
    17.1.2006 13:26 Ondřej Čečák | skóre: 33
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak mi pohořel harddisk
    ... A protoze je ve svete IDE disku priblizne rovnovaha, vsichni ostatni musi mit disky poruchove, aby to tvych bezproblemovych 7 dorovnalo ;)
    -- "Ja vim, on vi, ty pico!"
    17.1.2006 13:30 Elfman | skóre: 7 | blog: Poprvé v Linuxu | Vamberk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak mi pohořel harddisk
    Takže za to vlastně mohu já... :-D
    17.1.2006 14:01 #Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak mi pohořel harddisk
    Můj Western Digital Caviar WDAC21200H (1,2 GB, 1996) sice Berlínskou zeď nepamatuje, ale topí tak málo, že má desku se součástkama obrácenou dovnitř, aby se neulámaly. Navíc má úžasný design. Stál asi 7000-9000 Kč, nevím to přesně, papíry se poztrácely, navíc jsem jej nekupoval já.

    Novější Western Digital WD200BB (20 GB, 2000) topí celkem dost, hliníkové pouzdro má potažené nějakým černým polymerovým šuntem, na kterém se vlivem horka vyrážejícího z útrob udělaly ošklivé strupy. Příležitostně vydává divné zvuky. Stál 6900 Kč.

    Nejnovější Seagate ST31200262A (120 GB, 2003) topí pořádně, hliníkové pouzdro má také počerněno. Do měsíce se uvařil a musel jsem jej reklamovat. Druhý kousek je lepší, nicméně horký je také a zase má strupy na povrchu. Oceňuji jen to, že šrouby v dírkách po stranách lze přichytit matičkami, závit se mi totiž nějak sám od sebe hned strhal... Byl ale laciný, jen 3200 Kč.
    17.1.2006 15:36 Elfman | skóre: 7 | blog: Poprvé v Linuxu | Vamberk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak mi pohořel harddisk
    No, tak nejvyšší kapacita u mne je 40 GB (starý cca. 2 měsíce) :-)

    Ale nestěžuji si (byl jsem kdysi zvyklý pracovat s Windows 95 na komprimovaném 121 MB disku, kde jsem měl cca. 50 MB her - vždy, když jsem něco chtěl, tak jsem to musel rozbalit z RARu :-)...)

    Jenom kamarád, který si neustále kupuje 100, 200, 400 GB, si neustále stěžuje, že nemá místo...

    Kupodivu tento disk dodnes pracuje jako bootovací v P133 s Windows 98 (původně to byla 386 a v roce 1996 jsem ji koupil jako repas za 10 tisíc). A myslím že to je také Western (těžko říci, teď už ho nikdo pod dalšími 3 disky nenajde).

    Jo, to byly časy :-)

    Ta dnešní technika vůbec nic nevydrží. Setkávám se docela často, že při pouhém poklesu napětí v síti prostě u PC 2000+ MHz odejde celá MB. Ještě, že ji nevlastním :-D
    Marián Kyral avatar 17.1.2006 12:07 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak mi pohořel harddisk

    No včera jsem měl taky den. Nejdříve jsem zjistil, že za to podivné chování mého systému může procesor. :-(
    (Po restartu se záhadně ztrácely soubory, které se po dalším restartu zase objevily, jako by se nic nedělo, sem tam překřížené soubory......)

    No a když už jsem se ted smířil s tím, že musím sehnat nový procesor, tak mi v tom druhém, funkčním počítači odešel zdroj. Blik, cvak, tma a pojistka vyražená

    Takže mám dva počítače a oba nefunkční. A to jsem ještě zvědavý, co všechno si zdroj vzal s sebou do křemíkového nebe. Včera o půlnoci jsem už na to neměl sílu.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.