abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1065 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník

    Výber objektívov pre Pentax K

    7.2.2015 16:20 | Přečteno: 6602× | Rôzne | poslední úprava: 7.2.2015 16:16

    V tomto mniblogu by som sa chcel podeliť o môj zoznam zaujímavých objektívov, ktoré sú použiteľné Pentaxe (tj. s Pentax K bajonetom, alebo redukciou bez optického člena).

    Čím som fotil a na čo som prešiel

    Donedávna som používal zrkadlovkou Nikon D80. Ako objektívy som používal Nikon 50mm f/1.8 AI-S (väčšinu mojich fotografií na 500px som fotil týmto) a Nikon 36-72mm f/3.5 (len záber so zvončekmi). Na nikoňáckej 50mm je super hlavne to, že pri f/1.8 má krásny šialený bokeh, ale stačí trochu pricloniť a stane sa z neho kultivovaný štandardný portrétový objektív, v strede veľmi ostrý, v rohoch stále dosť dobrý. Ak máte nikona a hľadáte niečo pekné manuálne na hranie odporúčam.

    Pred pár dňami som si kúpil Pentax K-3 s objektívom Pentax smc DA 50mm f/1.8. Fotí dobre, ostrosť je super, AF je hlučnejší ale funguje celkom presne, na MF používa super (AF ak nepotrebujem ovládať jednou rukou ani nezpínam). Lenže ani pri f/1.8 nie je šialený. Je jednoducho príliš dobrý. Z toho dôvodu hľadám prevažne staršie objektívy s čo najzaujímavejšou kresbou. Okrem toho plánujem kúpiť aj niečo z modernejších objektívov - láka ma hlavne rybie oko.

    Staré objektívy

    Takumar 50mm /f1.4

    Cena cca 100€, ukážka.

    Orestor 135mm f2.8

    Cena cca 90€, ukážka, ukážka.

    Helios 44M

    Cena do 60€, niektorí s nim vedia urobiť krásne fotografie.

    Trioplan 100mm f/2.8

    Šialený objektív s cenou 200 - 1000€! ukážka

    Niečo moderné

    Z objektívov vyrábaných v súčasnosti sú mi najsympatickejšie objektívy značky Samyang. Minimálne veľmi vydarené rybie si chcem kúpiť. Ale poškuľujem aj po 85mm f/1.4 (úžasný pomer cena / výkon, optika vynikajúca, ale pred MF ma každý varoval, nechcem kúpiť bez odskúšania).

    No a ešte je tu odpadová rúra (800mm f/8 mirror) ... nie nechcem lacný teleobjektív. Videl som so zrkadlom asi 1 pekný záber, ale aj tak ma to láka. Ako teleobjektív vraj nič moc.


    Toť asi najzaujímavejšie kúsky na ktoré som narazil. Budem rád ak napíšete vaše zaujímave tipy do diskusie.

    Ak by bol záujem môžem napísať zopár kratších blogov o úprave fotografií v Linuxe (prevažne Darktable).

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Výber objektívov pre Pentax K, obrázek 1

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    7.2.2015 17:57 Tomáškova máma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber objektívov pre Pentax K
    Díky za skvělý zápisek, zrovna něco podobného řeším a uvažovala jsem, jestlit aké neublognu, ale kvůli odporům vůči mé osobě jsem se rozhodla to neudělat. Zdar Maxovu penízku
    David Ježek avatar 7.2.2015 19:27 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber objektívov pre Pentax K
    primoplan 58/1.9. hodně štěstí se sháněním kusu s nepoškozenou MC vrstvou.
    xvasek avatar 8.2.2015 14:03 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber objektívov pre Pentax K
    Já jsme zcela určitě jednoznačně a bez nejmenších pochybností pro tu radioaktivní padesátku. Ten objektiv je úplně perfektní, i bez ohledu na cenu "za pár šušňů" - ta je jenom příjemný bonus. Je to taky trochu dva v jednom - otevřený je pro tvé účely dostatečně šílený, ale po jednom - dvou kliknutí clony se z toho stává perfektní sklo, které se rozhodně nelekne ani srovnání se současnými lepšími kousky, takže se člověku nestane, že by mu něco uniklo, protože si zrovna vzal (nebo nasadil) své "vintage" sklo. (No, abychom byli fér - v protisvětle asi bude ztrácet.)

    Osobně mám "jenom" 50/1.7 (staré dobré M-ko), protože mi kromě čtvrtinové ceny šlo i o skladnost, ale po zkušenostech stejně časem asi přikoupím i tu 1.4. Jediným úskalím je trefit na dobrý kus, ale to všude.
    8.2.2015 20:33 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber objektívov pre Pentax K
    Pentaxistům jsem vždycky záviděl FA 28-70/4. Světelné to, pravda, moc není, ale má to neskutečné chování v protisvětle, přitom je to sklo za pár šupů. Ale když koukám na tu fotku v pravém sloupci, tak zrovna na něco takového světelný objektiv netřeba. To je fakt vaše, nebo je to nějaký ukradený Ansel Adams? ;-) Respekt, tohle bych chtěl umět.
    mirec avatar 9.2.2015 08:27 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber objektívov pre Pentax K

    To je moje, je tam rovno link na 500px. Fotené 50mm pentaxom f/1.8 pricloneným na 5.6 + polarizačný filter, prevod do čiernobielej, zvýšenie kontrastu a stmavenie modrej v darktable.

    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    9.2.2015 12:06 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber objektívov pre Pentax K
    Nádhera. S tím Adamsem to byl samozřejmě vtip, ale fakt mi ho to připomíná, dokonce by mi přišlo zvláštní, kdyby jste se jím neinspiroval. O darktable bych si od vás něco určitě se zájmem početl.
    9.2.2015 12:48 x.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber objektívov pre Pentax K
    mam takumara 50 /f1.4 jeste do m42 zavitu a sklo je sprovy. Jediny co bych mu vytlk je ta radioaktivita - ve skle se pomalu rozpada nejakej izotop cehosi a vysledkem je, ze to sklo de dneska mirne do zluta. Na cernobilou fotgrafii to je jedno ale u barevny to umi obcas cloveka trochu potrapit.Pry to jde opravit poradnou davkou uv zareni, nicmene nezkousel sem to.

    Co me na tom objektivu bavi je jak krasne mekky obrazky z nej lezou na plnou diru. Kazdopadne staci trochu zaclonit a je to jak britva.

    Takze za sebe bych to sklo doporucil.
    mirec avatar 9.2.2015 13:43 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber objektívov pre Pentax K

    Vyzerá to veľmi zaujímavo za rozumnú cenu, ale ešte by som sa chcel spýtať k rádioaktivite. Alfa žiarenie nie je nič hrozné, dá sa pomerne ľahko tieniť, ale nepoškodí to snímač pri dlhšej expozícii (je tam síce IR filter ale neviem aký hrubý).

    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    xvasek avatar 9.2.2015 15:03 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber objektívov pre Pentax K
    Co jsem četl, tak je to celkem bezpečné jak pro snímač, tak pro fotografa - ta radioaktivita je tam celkem slabá.

    A nemyslím, že by v původním příspěvku zmíněné žloutnutí bylo způsobené zrovna radioaktivitou - většina starých skel je do žluta, jsou to spíš různé bakterie a jiný organický materiál. Chce to silnou UV lampu - například ta na kontrolování peněz je dobrá - otevřít clonu, obalit alobalem a nechat 24 hodin svítit.
    9.2.2015 16:42 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber objektívov pre Pentax K
    Je to způsobené radioaktivitou, protože jedna složka skla je thorium (které zvyšuje index lomu a snižuje disperzi ještě lépe než olovo), které se sice velmi pomalu, ale přece jenom rozpadá (poločas je 14 miliard let). Nebezpečí ozáření je minimální, protože thorium je alfa zářič a většina záření se nedostane z objektivu ven (a působí ono žloutnutí) a to, co by se ven dostalo, spolehlivě zadrží IR filtr na snímači, případně libovolná další vrstva typu ochranný UV filtr na straně fotografa. Ohledně žloutnutí, Wikipedie píše toto:
    When added to glass, it helps increase refractive index and decrease dispersion. Such glass finds application in high-quality lenses for cameras and scientific instruments. The radiation from these lenses can darken them and turn them yellow over a period of years and degrade film, but the health risks are minimal. Yellowed lenses may be restored to their original colorless state with lengthy exposure to intense ultraviolet radiation.
    Což znamená, že žloutnutí. Nicméně myslím, že lampa na kontrolu peněz je příliš slabá, když už, tak buďto horské sluníčko nebo rtuťová výbojka s odstraněným skleněným obalem, případně rovnou elektrický oblouk pomocí svářečky. Alternativa by bylo rozebrat objektiv a všechny čočky velmi, ale velmi opatrně zahřát (teoreticky těsně pod teplotu skelného přechodu, ale v praxi by nejspíš stačila nižší teplota aplikovaná po delší dobu) a zase nechat velmi, ale velmi pomalu vychladnout.
    9.2.2015 16:45 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber objektívov pre Pentax K
    Proklatě, nějak mi z textu vypadlo, že žloutnutí jde opravu odstranit UV zářením.
    mirec avatar 9.2.2015 16:53 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber objektívov pre Pentax K

    Super. To aby som oprášil výbojku používanú na výrobu plošákov foto cestou (hmm aj tento koníček by som už mohol po dlhšej dobe oprášiť ;) )

    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    xvasek avatar 9.2.2015 20:13 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber objektívov pre Pentax K
    No já nevím, nebudu se hádat s wiki, podle mě časem žloutnou všechny objektivy včetně neradioaktivních, mám tady jeden krásně žlutý Vivitar. Pokud je vysvětlením, že tento objektiv žloutne použitím thoria a ostatní teda tím pádem žloutnou z jiných důvodů, umím s tím žít. :-)
    10.2.2015 14:00 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber objektívov pre Pentax K
    Tak schválně jsem teď vytáhl ze skříně přes třicet let starou kinofilmovou zrcadlovku Practica a její objektiv (50/1.8) nijak žlutě nevypadá, nicméně podle rozličných informací, co se mi povedlo najít na webech o "odžluťování" objektivů (nejvíce tím prý trpí objektivy Takumar), skla obsahující thorium se od sedmdeátých let už nepoužívají. Na druhou stranu, thorium v minimálních množstvích se občas vyskytovalo i v běžných optických sklech z té doby a používali ho všichni velcí výrobci (Pentax, Kodak, Nikkor, Canon ...).

    Nicméně žloutnutí nemusí mít na svědomí jenom sklo samotné, může to dělat třeba lepidlo, kterým se k sobě lepí čočky (na potlačení chromatických vad), kterému by naopak UV záření spíš vadilo, případně za to mohlo být zodpovědné i strárnutí antreflexní vrstvy.

    PS: Podle několika webů jde žloutnutí způsobené thoriem odstranit i bez jakýchkoliv speciálních UV lamp, pouze pomocí dlouhodobému vystavení slunci (pro vyšší účinek doporučují na spodní stranu objektivu dát alobal, aby se využili i paprsky, co projdou skrz). Nevýhodou je, že to trvá dny až týdny, podle intenzity UV záření ...
    xvasek avatar 11.2.2015 10:42 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber objektívov pre Pentax K
    Třicet let je málo. :-) Tady ty krásky se vyrábí od šedesátých. Ale je fakt, že co se dívám, tak jsou opravdu zažloutlejší než obvykle.
    14.2.2015 13:25 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber objektívov pre Pentax K
    Manual focus se dá, ale na spolehlivý MF to chce mít příslušnou matnici. Kdo fotil s praktikou, tak si pamatuje, že měla fokusovací klín a kolem pole s mikroprismaty. Dnešní matice nic podbného standardně nemají, protože se čeká, že ostří autofokus, a čistě ostřit je pak fakt boj. Ale matice na MF existují a dají se vyměnit. Info třeba zde nebo zde
    mirec avatar 14.2.2015 17:39 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber objektívov pre Pentax K

    Na katzeye som pozeral ešte kým som mal Nikon D80, ale výmena nie je až taká jednoduchá a dať cca 100€ za kus plastu ktorý pri mene poškriabem nie je ktovie čo ;)

    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.