abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 16:22 | Upozornění

    Společnosti Ticketmaster byla odcizena databáze s osobními údaji (jméno, adresa, telefonní číslo a část platebních údajů) 560 miliónů zákazníku. Za odcizením stojí skupina ShinyHunters a za nezveřejnění této databáze požaduje 500 tisíc dolarů [BBC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 27
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    31.5. 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Fosfan na Venuši není důkazem života

    20. 9. 2020 | Redakce | Různé | 986×

    Bosony z fotonů. Temná hmota se speciální temnou sílou. Twistronika kouzlí se světlem. Ukládání energie pomocí závaží. Pozemský kyslík na Měsíci. Co byla `Oumuamua. Spory o disk z Nebry.

    Twistronika dokáže kouzlit i se světlem

    Vrstvy vůči sobě pootočených nebo různě zkroucených 2D materiálů nemají jen speciální elektrické vlastnosti, např. ve vztahu k supravodivosti. Twistronika, tedy oblast studující tyto struktury, by mohla přinášet i materiály s exotickými optickými vlastnostmi.

    Start-up chce ukládat energii pomocí závaží v kilometrové šachtě

    Princip je podobný jako u přečerpávací elektrárny. V době, kdy sluneční, větrné či přílivové elektrárny produkují přebytek energie, se tato podle nového nápadu uloží do závaží zdvíhaného v hluboké šachtě. S celou ideou přišel britský start-up, společnost Gravitricity. Trocha souvisejících čísel: hloubka „dolu“ má být až míli, zvedané závaží pak hmotnost 500 až 5 000 tun. Systém bude ve špičce spotřeby schopen dodávat 1-20 megawattů s nepřetržitým výkonem až 8 hodin.

    SIDM: verze temné hmoty, která interaguje sama se sebou

    Kromě převládající, starší teorie CDM (chladná temná hmota, která neinteraguje jinak než gravitací) existuje i novější model SIDM, který podle nové studie umožňuje lépe vysvětlit některá pozorování. SIDM (self-interacting dark matter) předpokládá, že temná a běžná hmota interagují gravitačně, temná navíc sama se sebou i prostřednictvím zvláštní temné síly. Z obou teorií vyplývají různé distribuce temné hmoty kolem galaxií.

    Fosfan v atmosféře Venuše opět vyvolal spekulace o místním životě

    Fosfan na Zemi vzniká pouze činností mikroorganismů nebo při průmyslových procesech. Objev této molekuly v atmosféře Venuše proto vede znovu k úvahám o možném místním životě. Atmosféra Venuše by pro život (cca mikroorganismy pozemského typu) byla mnohem příznivějším místem než žhavý povrch planety; v různých vrstvách panují různé teploty, někde i kolem příjemných 30 °C. Dokonce se zde v malém množství vyskytují i kapičky vody.

    V CERNu vytvořili z fotonů hmotu – bosony W

    V rámci experimentu ATLAS se nyní nicméně podařilo ze 2 vysokoenergetických fotonů vyrobit 2 bosony W. Jde o částice, které jsou, stejně jako jim příbuzné bosony Z, nosičem slabé síly (tedy interakce, která je odpovědná za rozpad atomových jader určitého typu, uplatňuje se při termonukleární fúzi atd.). Mají nenulovou klidovou hmotnost. Výsledek experimentu má být současně i důkazem o sjednocení slabé a elektromagnetické interakce.

    Krátce

    Proč si vydry pohazují s kameny? Mořské vydry používají nástroje celkem jednoznačně, i různé druhy říčních vyder si ale hrávají s kameny, alespoň v zoologických zahradách.

    Povrch Měsíce může oxidovat pozemský kyslík. Podivné spojení mezi dvěma objekty zdánlivě zcela oddělenými prázdným prostorem.

    Luštěniny a „symbiotické“ bakterie spolu bojují. Namísto spolupráce před sebou máme bitvu. Rostlina považuje bakterie za patogeny, snaží se jim přerušovat přísun kyslíku…

    Disk z Nebry je prý mladší – a tudíž ne tak výjimečný. Disk z Nebry, unikátní památka ze samých počátků středoevropské doby bronzové, představuje fascinující objekt. Pokud není o více než 1 000 let mladší…

    Další teorie: `Oumuamua je fraktální prach z Oortova mračna. Respektive nadýchaná pavučina z prachových částic. Nová teorie se ještě vrací k povaze mezihvězdného návštěvníka Sluneční soustavy.

    Sdílení dat z hmotnostních spektrometrů. Český chemik se zapojil do projektu na propojování vědeckých dat z laboratoří.

    Čeští vědci úspěšně pokročili ve vývoji biosenzorů pro detekci koronaviru. Aktuální testování odhalilo i možnost kvantitativního odhadu množství viru.

    Unikátne archeologické nálezisko Vráble-Fidvár porovnávajú s Mykénami. Na rozdiel od Mykén sa vo Vrábľoch nachádzala pravidelná zástavba s viacerými radmi domov…

    České patenty se uplatňují v autonomní dopravě. Prototyp autonomního droida na elektrický pohon pro rozvoz jídel ve městech.

    Čeští biologové objevili dva nové druhy savců. Oba nově popsané druhy etiopských hlodavců mohou mít i praktický význam pro člověka jako přenašeči hantavirů.

    Český kosmický startup InsightART pomohl odhalit tajemství ztraceného Raffaela. InsightART ověřuje pravost uměleckých děl za pomoci speciálního rentgenu.

    Plášťové hřiby, plášťové laviny a hřbitovy kontinentů. Proč v Africe scházejí pásmová pohoří. (úryvek z knihy Václav Cílek, Zdeňka Sůvová, Jan Turek a kolektiv: Krajem Joachima Barranda – cesta do pravěku země české)

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    25.9.2020 18:11 Tomáš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Fosfan na Venuši není důkazem života
    Erupce na Slunci nejsou důkazem probíhající války.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.