abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1054 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Nová fyzika v grafenu

    29. 11. 2020 | Redakce | Různé | 1067×

    Fraktál Hofstadterův motýl. Hubbleova konstanta měřená gravitační čočkou. Jak mizí voda z Marsu. Rudí obři v centru Mléčné dráhy. Diamant jako polovodič i vodič. 3D tisk z mléka. Voda může být uspořádaná do čtyřstěnů. Proč koronavirus skoro minul Afriku.

    V grafenu objevili nové kvazičástice, Brown-Zakovy fermiony

    Když grafenovou mřížku přesně zarovnáme na podklad s jinými speciálními vlastnostmi, nitrid bóru, dostaneme se k úplně nové fyzice. Již dříve se na takto nastavené mřížce z grafenu podařilo pozorovat fraktál zvaný Hofstadterův motýl. Pojmenován je podle Douglase Hofstadtera, autora známé a i u nás vyšlé knihy Gödel, Escher, Bach.

    Rychlost rozpínání vesmíru lze měřit i gravitační čočkou

    Dvě hlavní metody používané k měření Hubbleovy konstanty (která odpovídá rychlosti rozpínání vesmíru) dávají odlišné výsledky. Ne sice řádově, ale i rozdíl přes 5 % se považuje za problém. Nyní vědci vyzkoušel a dále zdokonalil třetí metodu, založenou na gravitační čočce.

    Proč koronavirus skoro minul Afriku? Zkoumali to v Keni

    Autoři studie uvádějí jako nejpravděpodobnější vysvětlení, že v Africe je mnohem nižší průměrný věk, tedy i mnohem méně starých lidí. Od toho se odvíjí množství lidí, kteří infekci vůbec nezaznamenají, tak i nízký počet mrtvých. Ale celé je to složitější a ve hře je i řada dalších faktorů.

    Jak mizí voda z Marsu: viníkem mohou být i prachové bouře

    Na Marsu dříve tekly řeky a existovala jezera, o valnou většinu vody však Rudá planeta přišla. Předpokládá se, že na vině je hlavně (v porovnání se Zemí) nižší gravitace. Při rozpadu molekul vody v atmosféře proto lehký vodík snáze unikal pryč a nevracel se do oběhu. Nová studie týmu z University of Arizona a NASA navrhuje ještě další mechanismus.

    Hvězdy ve středu Mléčné dráhy omládly

    „Rudí obři“ jsou pro astronomy zajímavý typ obrovitých, jasně svítících hvězd. I z kosmického hlediska jsou to staré hvězdy, které prošly dlouhým vývojem. V oblasti středu naší Galaxie se však nachází překvapivě málo těchto hvězdných gigantů, naproti tomu zde bylo odhaleno zvýšené zastoupení mladších hvězd. Nová studie vede k závěru: Rudí obři v okolí galaktické černé veledíry nezhynuli. Naopak, prošli zmlazovací kúrou.

    Diamant dokáže být polovodič i vodič

    Diamant, jak ho známe, je izolant. Pro řadu aplikací bychom ale rádi kombinovali tvrdost a velkou tepelnou vodivost tohoto materiálu s jinými elektrickými vlastnostmi. Technologové proto nyní přišli s diamantovými jehličkami, které se dají přeměňovat na polovodiče i vodiče. Tyto procesy jsou vratné a nedochází při nich k přeměně diamantu na jinou modifikaci uhlíku ani jiné degradaci materiálu.

    Síť galaxií a neuronů v lidském mozku si jsou podobné

    Lidský mozek i síť galaxií patří nesporně „top“ struktury. Jedna je nejsložitější a druhá největší, alespoň z toho, co zatím známe. Samozřejmě se od sebe drobně liší v měřítku – prý asi o 27 řádů. Kvantitativní analýza obou těchto sítí dává ale obdobné výsledky z hlediska jejich úrovní složitosti a sebeorganizace.

    Krátce

    České starohory. Kůra byla tenčí, zdroje vulkanických hornin mohly ležet v menších hloubkách. Horstva snáz vznikala i zanikala. (úryvek z knihy Václav Cílek, Zdeňka Sůvová, Jan Turek a kolektiv: Krajem Joachima Barranda)

    Vědci poprvé našli hnědého trpaslíka pomoci rádiových vln. Hnědí trpaslíci příliš mnoho nezáří, a tak je musíme hledat stejně jako exoplanety prostřednictvím jejich vlivu na další objekty nebo prostřednictvím infračerveného záření. A nebo…

    3D tisk mléčných výrobků. Podle autorů studie se nejedná pouze o aplikaci pro hračičky či cukráře…

    Krátery na Titanu vypráví o erozi. Krátery na Titanu můžeme rozdělit do dvou kategorií. První se týká oblastí pokrytých dunami kolem rovníku, druhá se pak objevuje na rozlehlých pláních ve středních titanopisných délkách.

    Astrofoto měsíce: Mars. Jistě si jej v říjnu každý všiml. Putoval s námi nocí jako velmi jasný objekt, zvečera vycházející na východě, aby se nám přes jih přenesl až k západu, kde se nám ztrácel ve světle vycházejícího Slunce.

    Léčba spinální svalové atrofie pomocí genové terapie má být přelomová. Lék jako takový je tvořen dvěma základními částmi, tj. genem a vektorem.

    Stojí za otravami jedlou baňkou velkokališnou arzén? Baňka velkokališná je krásně zbarvená jarní houba. Dříve byla považována za jedlou, na počátku 20. století však bylo zaznamenáno několik otrav.

    Speciální nápoj oddálí počínající Alzheimerovu nemoc. Fortasyn Connect pomáhá zpomalovat zmenšování hipokampu, části mozku důležité pro paměť.

    První komerční prodej lutecia-177 vyrobeného s pomocí technologie vyvinuté v ÚOCHB. Lu-177 se vyrábí ozařováním terčů ytterbia-176 a jednou z klíčových překážek je jeho komplikovaná a zdlouhavá separace z ozářených terčů.

    Voda uspořádaná do čtyřstěnů. Další studie potvrzuje, že kapalná voda může mít různou podobu, tj. jde vlastně o více kapalin, respektive „modifikací“.

    Revoluční UV rouška chrání před viry. Na jaře stejný tým z Technické univerzity Ostrava představil reaktorový filtr Subveco do masek a polomasek, jehož výrobu ale oddalují komplikace související s certifikací produktu.

    Unikátní fluorescenční technika umožňuje zobrazit proteinové komplexy. Procesy vedoucí k hojení ran či buněčné smrti.

    Jupiter a Saturn sa budú na nočnej oblohe „naháňať“. Tohtoročná tesná konjunkcia je vzácny jav, keďže posledné takéto tesné priblíženie týchto dvoch planét nastalo v roku 1623 a znovu sa vyskytne až v roku 2080.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.