abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1058 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Temné hmoty prý ubývá

    4. 1. 2017 | Redakce | Různé | 2707×

    Nejvýznamnější události roku. Biotechnologie, geny čtené po smrti a evoluce pohádek. Lidoopi a teorie mysli. Proč lamarckismus nejen nefunguje, ale ani fungovat nemůže. Materiál s nejvyšší teplotou tání. Jak přimět elektrický proud, aby odkapával po jednotlivých elektronech.

    Rok 2016: Gravitační vlny a další

    Přinášíme přehled hlavních událostí a trendů loňského roku. Gravitační vlny, Zemi podobné exoplanety jsou možná hned za rohem, systém Galileo, počítač vyhrává nad nejlepším lidským hráčem v Go… Ale zajímavější jsou alespoň krátké zmínky o objevech, které do médií tolik nepronikly. Lidoopi mají pokročilou teorii mysli (údajně dokáží splnit false-believe test, tedy pochopit, že si někdo jiný může myslet nepravdu a jednat podle toho). Některé geny se kdovíproč začnou číst až po smrti. Evoluce pohádek, tedy jak to dopadne, když metodiku biologie aplikujeme na vývoj kultury. Biotechnologie: editování genomů CRISPR, mobilní sekvenátor DNA, simulace sbalení proteinů do 3D struktury…

    Nestabilní temná hmota?

    Máme zde další záhadu týkající se temné hmoty. Podle nových dat se zdá, jako by jí ve vesmíru postupně ubývalo, od velkého třesku v řádu jednotek procent. Možná temná hmota je/byla tvořena pestrou sadou částic, z nichž některé nejsou stabilní a rozpadají se. Samozřejmě zbývá dodat, že ani samotná existence temné hmoty není uznávána zdaleka bez výhrad a existují i jiné modely, které vysvětlují měřenou rotaci galaxií (rychlejší, než by odpovídalo gravitačnímu působení viditelné hmoty).

    Rekordy s teplotou tání

    Podařilo se připravit materiál s dosud nejvyšší známou teplotou tání, alespoň pokud jde o běžné sloučeniny. Jedná se o karbidy tantalu a hafnia. Rekord se blíží 4 000 °C. Zajímavé asi je tyto látky vůbec podrobněji zkoumat, jejich chemické vzorce zrovna neodpovídají tomu, jak se vysvětluje chemie v učebnicích (chemickým záhadám se můžeme vyhnout prostě tak, že podobné látky prohlásíme ne za sloučeniny, ale slitiny).

    Elektron jako kapka

    Elektrický proud je prostě dán pohybem jednotlivých elektronů (nebo děr, iontů…), nicméně není snadné ho opravdu rozdělit na jednotlivé částice. Jinak řečeno, nechat ho „odkapávat“. Nyní se to údajně poprvé podařilo, nepřekvapivě za celkem extrémních podmínek, tj. teplot těsně nad absolutní nulou. Navíc to i tak vyžaduje složité záznamové techniky.

    Z pamětí mistra Dawkinse

    Představujeme druhý díl pamětí Richarda Dawkinse a z této autobiografie přinášíme rovněž úryvek. Dawkins zde vysvětluje, proč je podle něj lamarckismus vadný ze své podstaty. Už samotný fakt, že používání svalů tyto svaly nějak vylepšuje, představuje ve skutečnosti dost výjimku – fotony proudící oční čočkou tu čočku nevycídí. Evoluci musí pohánět darwinovský přírodní výběr, a to dokonce i kdyby se získané vlastnosti dědily. Není to tedy tak, že Lamarck se mýlil prostě kvůli tomu, jak evoluce funguje zrovna na Zemi. Dawkinsova teze zní – i jinde vše musí fungovat darwinovsky. Dostaneme se k rozdílu mezi plánem a receptem, tj. vytváření živých organismů nefunguje jako 3D tisk. Když změníte výsledný koláč (nadrobíte ho, třeba), vůbec nemusí být možné převést tuto změnu do receptu, a tak ji poslat do dalších generací. Evoluce koláčů proto musí vycházet ze změn receptů.

    Krátce

    Myčce na nádobí je už 130 let. Relativně dlouho šlo o zařízení určené pro provozy typu hotelů, teprve později se objevily menší myčky i do domácností.

    Epikatechin v kakau opravdu snižuje tlak. Aneb čokoláda je zdravá, alespoň ta tmavá a s minimem cukru.

    Poprvé pozorovány změny počasí na exoplanetě. Podle modelů by na noční straně mělo docházet k vzniku mraků z kondenzátů, jako je třeba korund.

    Robot se systémem Watson pro asistenci seniorům. Robot by měl např. poznat, zda člověk neupadl.

    Rotující černá díra roztrhala hvězdu. Až dosud se vědci domnívali, že mimořádně jasný bodový zdroj světla, který zaznamenali v roce 2015 v jedné vzdálené galaxii, byl nejjasnější supernovou, jakou kdy spatřili.

    Zařízení umožňuje sledovat i ty nejjemnější pohyby očí. Speciální kamera vyvinutá na ČVUT pomáhá diagnostikovat různé psychické poruchy, aplikaci konkrétních psychiku ovlivňujících látek apod.

    Dinosauři se líhli z vajec později než ptáci. Inkubační doba 3–6 měsíců se blížila spíše dnešním krokodýlům.


    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    10.1.2017 08:25 Honz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Temné hmoty prý ubývá
    Jak kde, někde naopak temné hmoty přibývá...
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.