abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 16:22 | Upozornění

    Společnosti Ticketmaster byla odcizena databáze s osobními údaji (jméno, adresa, telefonní číslo a část platebních údajů) 560 miliónů zákazníku. Za odcizením stojí skupina ShinyHunters a za nezveřejnění této databáze požaduje 500 tisíc dolarů [BBC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 27
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    31.5. 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    Rozcestník

    Zápisky z dalekých cest II - Kuala Lumpur

    3.5.2007 23:05 | Přečteno: 1628× | misc | poslední úprava: 4.5.2007 08:43

    Tak po delší pauze se konečně dostávám k pokračování minicestopisů - tentokrát to bude o našem prvním výletě do Malajsie. Tam jsme se vydali jednak proto, že jsme chtěli, a druhak i proto, že jsme museli - v Singapuru jsme mohli legálně zůstat maximálně třicet dní, a nejsnadnější cesta jak si prodloužit pobyt je krátce vycestovat někam do zahraničí, no a Malajsie je nejblíž. A jelikož finové jsou banda lenivců a nechtěli s námi jet na celý víkend, tak jsme se vydali v kompletní sestavě IT-pro studentů: Igor, Lehel, Greg, Bart, obě Agnieszky a já.

    Vyrazili jsme tedy v pátek odpoledne SMRTí (tedy autobusem singapurské městské hromadné) do Johor Bahru - to je malé město hned za hranicema. Odtud již nejezdí pravidelné spoje, ale je zde množství malých cestovních kanceláří, které po nalákání dostatečného množství lidí vypravují autobusy mimojiné také do Kuala Lumpur. Hned jak jsme tady vystoupili, tak se na nás přilepil malajec, a neustále nám radil kde si máme vyměnit peníze atd, a pak nám taky nutil jednu z kanceláří - po několikerém zdvořilém odmítnutí jsme si tak trochu natruc vybrali jinou a tam zaplatili za lístky - to chlapíka rozčílilo, začal nadávat, a také se hádat s osazenstvem oné kanceláře, a vyvrcholilo to tím že jednomu ze zaměstnanců vrazil facku. To jsme trochu znejistěli, protože jsme ještě ani neměli ty lístky a vůbec to byla nepříjemná situace. Borec byl asi nějaký místní gangsta, protože ač byl sám asi proti šesti, tak ti nevypadali že s ním nějak vyběhnou a tak nějak se to uklidnilo a nakonec jsme v pohodě nasedli do autobusu a odjeli. No musím říct že pohodlnějším autobusem jsem ještě nejel - a za tu cenu - paráda.

    Do KL jsme přijeli asi hodinu po půlnoci, a vydali jsme se najít nějaké rozumné (tedy levné) ubytování. Bart měl z nějakého průvodce vypsaný seznam hostelů, ale nakonec jsme ani moc hledat nemuseli - po krátké chůzi nás přímo na ulici odchytil (asi) majitel jednoho z nich, a tak jsme se rozhodli že se tam zabydlíme. Cena byla rozumná, pokoje klimatizované, a až na dvě postele a malý stolek úplně prázdné, ale čisté. Jediná nevýhoda byla, že přikrývky se musely zaplatit zvlášť, což jsme nevěděli, a tak jsme první noc docela mrzli - po vzoru Mr. Adamse jsem se přikryl aspoň ručníkem, ale tak nějak to nebylo úplně ono.

    Ráno jsme se vydali na obhlídku města. První co nás zajímalo byly samozřejmě slavné Petronas Towers - největší dvojčata na světě. Bylo nám řečeno, že je o tuto atrakci velký zájem, a že nahoru se může každý den dostat jen omezený počet lidí, takže je dobé se tam vydat hned ráno. O půl deváté už jsme tedy stáli v řadě na lístky - ty jsou kupodivu zcela zdarma, a každý se s lístkem dozví i čas kdy má přijít. My jsme tedy měli dorazit o půl druhé, tak jsme se mezitím vydali na prohlídku zbytku města. Na první pohled je KL podobné Singapuru - spousta různých mrakodrapů, prostě moderní město. Ale na pohled druhý už je vidět rozdíl: postranní uličky jsou mnohdy špinavé, s povalujícími odpadky a bezdomovci. Před půl druhou už jsme už netrpělivě čekali na návštěvu Petronas - dlouhou chvíli jsme si krátili prohlížením expozice o samotných věžích a také prezentace o jejich ochraně před blesky doplněné efektní simulací s jejich modely a Teslovým generátorem. Věže byly postaveny malajskou ropnou společností Petronas, a dokončeny byly v roce 1998, do roku 2004 byly nejvyšší budovou na světě. Když na nás přišla řada, tak jsme dostali průvodkyni a po bezpečnostní kontrole jsme nastoupili do výtahu a vyjeli čtyřicetpět pater na můstek spojující obě věže. Tam jsme měli deset minut na rozhlížení a focení. A fotit bylo opravdu co, výhled byl úžasný, z té vyšky vypadali lidé i auta jako mravenci.

    Po návštěvě věží jsme se vydali na informační centrum, zjistit co dál stojí za vidění. Tam nám doporučili vyhlídkovou jízdu městem - vlastně takové taxi co nás povozí po nejzajímavějších místech, řidič nám k nim něco řekne, to celé v ceně padesát ringitů na osobu. Čtyři z nás se tedy rozhodli že to za to stojí, tak jsme zaplatili a po chvíli čekání pro nás přišel řidič. To byl muslim pohodář, celou cestu o všem zajímavě vyprávěl a vtipkoval a odpovídal na všechny naše zvědavé dotazy. Výlet trval celé odpoledne, v průběhu kterého jsme viděli (samozřejmě jen z venku) královský palác včetně stráže, mešitu (tam jsme se nedostali protože byla zrovna doba modliteb, tak jsme se rozhodli, že ji ještě navštívíme další den), národní muzeum, a pak také tři exkurze: do výrobny kožených výrobků, batikovaných výrobků - ta byla obzvlášť skvělá, maník fakt uměl a nebýt opravdu vysokých cen, tak bych určitě něco koupil, a nakonec do výrobny čokolády - ta byla samozřejmě nejlepší, s možností výhodně nakoupit nejrůznější čokolády a před nákupem pořádně ochutnat. Zajímavá je například čokoláda s chilli, doporučuji nabízen nic netušícím přátelům. Takže jsem odcházel - podobně jako odstatní - asi se dvěma kily nákupu. No rozhodně jsme peněz investovaných do výletu nelitovali, a pokud se někdy dostanete do KL a budete mít volné odpoledne, můžu doporučit.

    Večer jsme se vydali na rozhlednu, tam se platilo nějaké malé vstupné ale výhled za to rozhodně stál, bohužel na focení to moc nebylo. Dále jsme neodolali možnosti vidět Petronas towers ještě v noci, tak jsme se vydali ještě tam, a nějakou dobu se povalovali po lavičkách, a jen tak lenošili a fotili. Stejně jako spousta dalších lidí, přestože už bylo po půlnoci.

    Poslední den ráno jsme se tedy znovu vydali na návštěvu mešity. No co k tomu říct, ostatním se líbila, já musím uznat že budova byla pěkná, i když můj celkový dojem byl spíše negativní - celé místo by se dalo charakterizovat spíš slovem honosné, samý mramor a zlato, ale rozhodně se mi to celé ani zdaleka nelíbilo tak jako třeba (pro mně) úchvatné hinduistické chrámy. Navíc po přečtení několika propagačních materiálů už jsem byl dostatečně znechucen, abych si prezentaci o islámu odvyprávěnou zahalenou muslimkou nechal ujít. Ostatní si asi čtvrthodinové vyprávění poslechli, a podle toho jak byly Agnieszky (zvláště jedna) rozčílené, tak myslím že jsem o nic moc nepřišel. Obecně nejsem moc velký zastánce náboženství, a islám mi tedy k srdci moc nepřirostl. Kdybych už se na nějakou víru dal, tak by to byl asi hinduismus nebo budhismus, ty jsou mi sympatické, nikoho neomezují, nikdo je nikomu nenutí. No do té doby asi zůstanu spokojeným ateistou... Ale to jsem odbočil.

    Pak jsme se vydali na nezbytné nákupy, u kterých jsme si obzvláště užívali skutečnost, že v Malajsii všechno stojí téměř stejně jako v Singapuru, ale v ringitech, tzn je to v přepočtu asi o polovinu levnější. Takže jsme jako správní turisté skončili s taškama plnýma dřevěných masek, sošek, náramků, přívěšků a dalších cetek. Odpoledne jsme se už jen zastavili do hostelu pro věci, vyjednali autobus zpět do Johoru, a pak jsme spokojeně odcestovali směr Singapur. Takže přestože osobně moc chození po městech nemusím, tak jsme byli s výletem všichni spokojeni, Kuala Lumpur je rozhodně město které stojí za to vidět.

    A na závěr ještě perlička kterou jsem zapomněl zmínit v minulém zápisku: hned druhý den po příletu jsem potkal v metru dva čechy co v Singapuru žijí, pan je bývalý student a učitel z mé univerzity, a paní (i když to pan a paní zní tak formálně, jsou to ještě mlaďoši a pohodáři) je z Bohumína, tzn města ve kterém teď zase žiju - svět je fakt malý. Ale k nim se ještě v budoucnu dostanu. Ale to zase někdy příště...

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Zápisky z dalekých cest II - Kuala Lumpur, obrázek 1 Zápisky z dalekých cest II - Kuala Lumpur, obrázek 2 Zápisky z dalekých cest II - Kuala Lumpur, obrázek 3 Zápisky z dalekých cest II - Kuala Lumpur, obrázek 4 Zápisky z dalekých cest II - Kuala Lumpur, obrázek 5 Zápisky z dalekých cest II - Kuala Lumpur, obrázek 6 Zápisky z dalekých cest II - Kuala Lumpur, obrázek 7 Zápisky z dalekých cest II - Kuala Lumpur, obrázek 8 Zápisky z dalekých cest II - Kuala Lumpur, obrázek 9 Zápisky z dalekých cest II - Kuala Lumpur, obrázek 10

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    3.5.2007 23:53 tomolc | skóre: 29 | blog: Live Desktop Tuning | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zápisky z dalekých cest II - Kuala Lumpur
    Zdravím

    Pekný článok.

    tomolc
    pocasienahorach.sk
    Vykook avatar 3.5.2007 23:59 Vykook | skóre: 23 | blog: Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zápisky z dalekých cest II - Kuala Lumpur
    Ja tam byl v roce 2001 na cca 12 hodin a zrovna meli jako na potvoru zavreno. :(
    Nejde nám o dobro druhých. Nejde nám o bohatství. Jde o čisté opojení mocí.
    Rezza avatar 4.5.2007 00:31 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zápisky z dalekých cest II - Kuala Lumpur
    Jej, to musi byt parada! Skvele cteni!
    4.5.2007 00:56 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zápisky z dalekých cest II - Kuala Lumpur
    Vyhlídka na Petronas Towers je na tom můstku?
    Nikola Ciprich avatar 4.5.2007 07:08 Nikola Ciprich | skóre: 23 | blog: NiX_blog | Palkovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zápisky z dalekých cest II - Kuala Lumpur
    ano, nejak mi to vypadlo, asi to jeste doplnim..

    jaka pak asi musi byt vyhlidka z nejvyssich pater... :)
    Did you ever touch the starlight ? Dream for a thousand years? Have you ever seen the beauty Of a newborn century?
    4.5.2007 07:01 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zápisky z dalekých cest II - Kuala Lumpur
    Já chci taky! :-)
    4.5.2007 08:11 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zápisky z dalekých cest II - Kuala Lumpur
    Parada
    4.5.2007 08:45 .li | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zápisky z dalekých cest II - Kuala Lumpur
    Máš opravdu hezký fotky, hlavně tu v noci, nechápu, jaxi to vyfotil. Mimochodem, jak píšeš, že je svět malej, neletěli jste náhodou 8.4. z vídně (let CI64)? Mám tam fotku asi pěti čechů ve frontě na odbavení - s půlitrem v ruce, klasika :)
    Rezza avatar 4.5.2007 15:29 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zápisky z dalekých cest II - Kuala Lumpur
    Hh, klasicke poznavaci znameni. Kdyz jsem letel do Madridu, samy spanelak, ale domorodce slo poznat - my dva jsme dopijeli posledni dve plechovky, ktere prevazili krosny nad dvacet kilo a kolem poletovala skupinka uz celkem pekne nasracku borcu s pleskanou v ruce :) A do toho delali bordel i spanele za strizliva!
    Nikola Ciprich avatar 5.5.2007 10:55 Nikola Ciprich | skóre: 23 | blog: NiX_blog | Palkovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zápisky z dalekých cest II - Kuala Lumpur
    :) nene, my jsme leteli pres bangkok a curych. ad fotky dik, i kdyz myslim ze jsem teda mizerny fotograf - tu nocni jsem proste vyfotil jak jsem lezel unaveny na lavicce, zadne velke koumani, zadny stativ :)
    Did you ever touch the starlight ? Dream for a thousand years? Have you ever seen the beauty Of a newborn century?
    5.5.2007 15:09 .li | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zápisky z dalekých cest II - Kuala Lumpur
    Takhle má vypadat pěkně rozmazaná noční fotka bez stativu: 89.patro ve dne
    Vykook avatar 4.5.2007 09:35 Vykook | skóre: 23 | blog: Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zápisky z dalekých cest II - Kuala Lumpur
    Jeste lepsi vyhlidka je z veze Menara je sice nizsi, ale zas je na kopecku a vyhlidkova terasa je navic uplne nahore.
    Nejde nám o dobro druhých. Nejde nám o bohatství. Jde o čisté opojení mocí.
    Nikola Ciprich avatar 5.5.2007 10:54 Nikola Ciprich | skóre: 23 | blog: NiX_blog | Palkovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zápisky z dalekých cest II - Kuala Lumpur
    jo, tak to je mozna ta ve ktere jsme byli vecer, mam pocit ze tak nejak se jmenovala a nez jsme k ni vylezli, tak z nas lilo :)
    Did you ever touch the starlight ? Dream for a thousand years? Have you ever seen the beauty Of a newborn century?
    Vykook avatar 5.5.2007 21:01 Vykook | skóre: 23 | blog: Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zápisky z dalekých cest II - Kuala Lumpur
    Asi jo, byla na kopci u parku. Z nas tam lilo porad ;-)
    Nejde nám o dobro druhých. Nejde nám o bohatství. Jde o čisté opojení mocí.
    9.7.2007 12:17 jirka
    Rozbalit Rozbalit vše IT-PRO 2007
    No nadhera! Ze jsme to nezachytili driv :) Ale jeste je cas... Btw, temer kracime v tvych slepejich - v Jyvaskyla jsem bydlel v byte na Mylly po tobe, jeste tam zustal tebou podepsany lustr. Ale to uz sme tez opustili, a ted si cele nase letosni IT-PRO lebedi v praci pro Ixonos v Helsinkach. Vzhledem k moznostem bychom tez radi vycestovali to Singapuru, takze ti budu vdecen za jakekoliv prakticke info.Dik ;)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.