abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:22 | Upozornění

    Společnosti Ticketmaster byla odcizena databáze s osobními údaji (jméno, adresa, telefonní číslo a část platebních údajů) 560 miliónů zákazníku. Za odcizením stojí skupina ShinyHunters a za nezveřejnění této databáze požaduje 500 tisíc dolarů [BBC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    31.5. 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    Rozcestník

    Nápad na web

    7.2.2012 00:23 | Přečteno: 1994× | poslední úprava: 7.2.2012 01:27

    Nedávno jsem objevil web Hacker news, který jsem si hned oblíbil díky zajímavým diskuzím a jednoduchému designu. Tady je něco z pozadí toho projektu, stojí za přečtění.

    Něco jako HN mi na českém internetu chybí, takže jsem začal vymýšlet podobný web, s tím, že až budu mít čas, tak bych se to pokusil naprogramovat. Zatím mám dost mlhavou představu, je to spíš kupa myšenek, které je ještě třeba slepit dohromady.

    Základní idea je, že by to bylo místo pro zajímavou, věcnou a slušnou diskuzi.

    Princip fungování by byl stejný jako na HN nebo Redditu: uživatelé mohou vkládat a hodnotit příspěvky. Na hlavní stránce je seznam top příspěvků seřazených podle něčeho jako (hodnocení / stáří ^ 2). Příspěvek může být odkaz na zajímavý článek, obdoba blogového zápisku, otázka atd.

    Diskuze víceméně stejné jako na HN, tedy vláknové + řazení dle inteligentního algoritmu + možnost downvote pouze pro uživatele s dostatečnou karmou + hodnocení komentářů není viditelné. Diskuze na AbcLinuxu jsou v mnoha ohledech opravdu povedené a promyšlené, takže bych pár věcí okopíroval odsud :) - zvýrazňování nových komentářů a povinný náhled.

    Hlavní rozdíl oproti HN by byly témata (= tagy) u příspěvků. Témata a uživatele můžu sledovat nebo blokovat. Když sleduji téma Linux, uvidím na homepage více příspěvků o Linuxu než normálně, nicméně ty nejhorší ne. Stejně tak i když mám uživatele RH v blokovaných, tak některé jeho příspěvky uvidím, pokud mají extra velké hodnocení.

    Pár dalších možných funkcí: Co si o tomhle myslíte, má to smysl? Nějaký zajímavý nápad?        

    Hodnocení: 83 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    7.2.2012 07:55 polymorf | skóre: 14 | blog: tar_zxpf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nápad na web
    Dajma tomu ze to spravis naprosto dokonale. Ako chces pritiahnut pouzivatelov?
    7.2.2012 09:47 AceRimmer | blog: AceRimmer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nápad na web
    Podobne jako napr. nedavno vznikly Hackful Europe, tj. ze o tom nekam napisu. Pro zacatek staci prilakat lidi, ktere bavi zkouset nove veci, ti pak snad pritahnou ostatni. V prvni fazi to bude omezeno jenom na nejake uzke tema, napr. Android nebo Linux.
    7.2.2012 10:01 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nápad na web
    nepridu
    7.2.2012 10:11 AceRimmer | blog: AceRimmer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nápad na web
    Dik za info.
    7.2.2012 10:27 repli
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nápad na web
    Fascinace technologí na místo patřičného marketingu.
    7.2.2012 11:42 kverulant
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nápad na web
    Základní idea je, že by to bylo místo pro zajímavou, věcnou a slušnou diskuzi.
    Tak proč to chceš dělat na internetu? :)
    Vykook avatar 7.2.2012 12:15 Vykook | skóre: 23 | blog: Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nápad na web
    +1
    Nejde nám o dobro druhých. Nejde nám o bohatství. Jde o čisté opojení mocí.
    7.2.2012 17:03 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nápad na web
    :-D
    7.2.2012 12:33 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nápad na web
    "Just do it!"
    Pro nekoho to bude mit smysl, pro jine nebude, zbytku to bude jedno. Skoda nerealizovaneho napadu.
    7.2.2012 13:26 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nápad na web
    ja si myslim, ze jste nepochopil 'dnesni dobu'.

    Nachazime se v obdobi jakehosi postkapitalismu s absolutnim chaosem ohledne hodnotove stupnice. I Internet a jakasi liberalizace zivota smazla staletim nastavene mantinely, ktere tak nejak 'ekonomicky' ridily komunikaci mezi lidmi a i jejich vztahy. Napr. s takovym blbem jako je Jilek by se driv nekdo z vysokou skolou vubec nezabyval. Ale dnes je to nutne, dnes musi.

    Je zvlastni, ale to co se snazili prosadit komuniste, takoveto 'mame stejne zaludky' prosadila nova doba v jine podobe - totiz vsichni, kdo 'vydelavaji' jsou si podobni - nebot uspesni. Vede to k tomu, ze lide s urcitou charakterni urovni jsou ekonomickym systemem nuceni 'vychazet' s kreteny, o ktere by si driv neopreli ani kolo. Je jasne, ze podobny stav musi vest automaticky ke snizeni celkove urovne spolecnosti. Vidi se to na skolstvi, v politice, urovni zabavy, aroganci mocnych a pod.

    To vse se samozrejme nevyhne ani nejakemu webu. Proto je predstava o rozumne diskuzi iluzorni. A to nejdulezitejsi nakonec. To ze si lide v diskuzio nenadavaji nebo se neurazeji, neznamena, ze je to plodna diskuze. Jako priklad muze slouzit napr. vzajemna korespondence mezi Huygensem a Newtonem - oba si vzajemne nadavali a urazeli se, ale ta diskuze0 _byla_ plodna.
    7.2.2012 13:50 jekub
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nápad na web
    cililink
    7.2.2012 14:18 AceRimmer | blog: AceRimmer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nápad na web
    Mimo nektere extremy (Jilkovy blogy atd.) mi prijde diskuze tady ok, na ceskem internetu vlastne neznam nic lepsiho. Urcite o uroven vys nez zive. To co jsem popsal se da vlastne chapat jako takove vylepseni blogu na abc - muzu blokovat to co me nezajima, chytrejsi zpusob razeni komentaru, atd.

    Naprosto souhlasim s tim nadavanim - me nevadi flamy nebo hadky samy o sobe, (naopak, dava to diskuzi potrebnou stavu), ale jenom kdyz se tam obcas objevi komentar, ktery me donuti se zamyslet nebo je nejakym zpusobem zajimavy. Kdyz to neni jenom omilani a papouskovani tech stejnych argumentu.
    7.2.2012 19:34 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nápad na web
    lol, hotove levicove orakulum :D
    7.2.2012 14:04 Rover623
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nápad na web
    Hlavně to prokristapána nenazývej HN nebo máš žalobu od Hospodářských novin na krku
    7.2.2012 14:20 manasekp | skóre: 29 | blog: manasekp | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nápad na web
    Pokud to budes delat pro radost tak to mozna ma smysl(ikdyz uzivatelu to moc mit asi nebude). Vydelat na tom nejake penize je imho nemozne.
    BIOKOMP | Cas od casu se pokousim nekoho srazit k zemi abych se tam nevalel sam.
    7.2.2012 14:32 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nápad na web
    Neco jako cesky Slashdot? To by mozna nebylo zle.. Ale vybudovat tu komunitu, to je problem. Pokousel se o to kdysi davno pan Zajicek, ale stejne kolem moc komunita nebyla.

    Jinak jenom poznamka Dadovi - diskuse u Deniku Referendum byva slusna, ale tam se za ni plati. :-) A taky je tam hrstka lidi (drtivou vetsinou levicaku).
    7.2.2012 15:23 AceRimmer | blog: AceRimmer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nápad na web
    Na slashdot skoro nechodim, ale neco na ten zpusob by to bylo... jenom z lepsim designem :) Inspiraci beru hlavne z HN, Quory, Redditu, AbcLinuxu a StackOverflow. S tim, ze vybudovani komunity bude problem souhlasim... predbezny plan je 1) posilat tam zajimavy obsah na nejake konkretni tema 2) postupne rozsirit zaber. Ale necekam, ze se to povede, pokud se do toho pustim, budu to brat jako takovy experiment, ktery nema moc sanci na uspech :)

    Referendum jsem neznal, ale platit za diskuze s levicovymi intelektualy nechci :) (Nic proti nim, tvoje komentare patri mezi to nejlepsi z abc, diky nim jsem se posunul na spektru levice / pravice doleva :))

    Podle me hlavni klic k zajimavym diskuzim je to, ze se ucastni jenom nejaka uzka skupina lidi: platici ctenari (Denik Referendum), Linux (AbcLinuxu), startup komunita (HN, Quora), programatori (StackOveflow).
    7.2.2012 15:36 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nápad na web
    ...platit za diskuze s levicovymi intelektualy nechci ...

    no vidis, a uz mame prvni tema ...

    Ja bych to rad podporil, protze by to odpovidalo memu zasadnimu pohledu na dnesni dobu - brat a taky vracet, takze kdybys mi naprogramoval (preferovano v perlu) pro muj web diskuzni forum à la abicko, tak dodam tydne minimalne jedno brizantni tema.
    7.2.2012 22:32 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nápad na web
    System co ma Stackoverflow je pekny (ostatni neznam), ale to se hodi spis na otazky. A i na Slashdotu mi vadi, ze tam ty diskuse nejsou dele - chtelo by to neco stabilnejsiho.
    Dreit avatar 7.2.2012 16:01 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nápad na web

    Moc se mi ten nápad líbí, +1

    Nope
    7.2.2012 16:11 AceRimmer | blog: AceRimmer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nápad na web
    Diky!
    Bystroushaak avatar 7.2.2012 18:18 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nápad na web
    Ehm. Ne že bych to četl skutečně podrobně, ale zdá se mi, že chceš udělat druhé abclinuxu s featurou hodnocení. Pletu se moc?
    7.2.2012 20:38 AceRimmer | blog: AceRimmer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nápad na web
    Je to spíš Hacker News s tagy, followováním, blokováním a spoustou dalších drobností.
    Bystroushaak avatar 7.2.2012 21:56 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nápad na web
    Hacker news mi přijde jako Zprávičky na abclinuxu. Tagy tu jsou taky a blokování taky. Já jen jestli by nebylo lepší se zapojit zde, než začít stavět něco úplně odznova.
    7.2.2012 22:38 AceRimmer | blog: AceRimmer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nápad na web
    Přečti si ten blogpost. Zprávičky jsou v něčem podobné a v něčem jiné. Mělo cenu dělat Facebook, když už byl MySpace? Nebo Chrome, když už existoval Firefox?
    8.2.2012 12:13 ET
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nápad na web
    Přečti si ten blogpost. Zprávičky jsou v něčem podobné a v něčem jiné. Mělo cenu dělat Facebook, když už byl MySpace? Nebo Chrome, když už existoval Firefox?
    jenze imho, tyhle projekty jsou world-wide takze je vetsi sance ze se chytnou/prezijou

    souhlasim s Bystroushaakem, ze by bylo lepci spojit sili a vyradit se spis tady na abc, nez "fork" - viz ~1/2 roku (po obsahove strance) mrtvy web KU i kdyz provedeni je genialni (sorry chlapi)
    Bystroushaak avatar 8.2.2012 18:58 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nápad na web
    Nj, jenže když máš v Čechách dejme tomu 3000 slušně diskutujících ajťáků, z nichž většina je zde, tak mi přijde jednodušší a užitečnější rozšířit místní zavedený a dlouhodobě fungující systém, než se je snažit nalepit na vlastní stránky. Ale whatever, jen zamyšlení..
    7.2.2012 19:17 nyam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nápad na web
    takže jsem začal vymýšlet podobný web
    https://github.com/antirez/lamernews //:=}
    8.2.2012 12:29 Martin Petr | Třinec/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nápad na web
    Myšlenka se mi líbí, ale nevím, jestli bys byl schopen přílákat dostatečně velkou komunitu lidí. Protože o ničem jiném, než o lidech to není.

    V tomhle ohledu mi, co se týče článků o programování, matematice a vědě, 100% vyhovují Hacker News, resp. jejich neoficiální interface, případně Reddit .

    To jsou taky podle mě místa, která lidé nejčastěji navštěvují (i tady se myslím najde dost příznivců). Já osobně bych sledovat další portál, další články a další diskuze, už nezvládal. :-)

    Zkrátka nemám pocit, že by v tomhle "odvětví" byla nedostatečná nabídka, to je asi první věc, kterou bys měl vzít do úvahy.
    Bystroushaak avatar 8.2.2012 18:59 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nápad na web
    Jo, na redditu je skvělý ten programming channel. Silně návykový.
    deafboy avatar 12.2.2012 01:17 deafboy | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nápad na web
    Nieje treba zacat kodit odzaciatku. Hned po precitani tohoto blogu mi prisla na mysel stranka anonnews.org Vtedy to vyzeralo ze cely projekt je mrtvy, no teraz som si vsimol ze prebehol upgrade na novu verziu systemu, ku ktoremu bude (dufam ze coskoro) uvolneny zdrojovy kod.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.