abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    31.5. 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Rozcestník

    Co si myslím o…

    9.6.2010 20:45 | Přečteno: 1417× | Osobní

    Tak zase na téma politika…

    Přiznám se hned a bez mučení, že tohle je jeden z těch příspěvků které píšu abych se za pár let zasmál, co jsem byl za idiota, a částečně abych se teď pobavil nad případnými komentáři.

    …kroužkování

    Kdo nekroužkuje volí stranu a je mu jedno, kdo se do parlamentu za ní dostane. Kdo kroužkuje, asi k tomu má důvod (v našem volebním obvodu šlo hlavně o to vykroužkovat některé místní potentáty, což se z větší části povedlo). Problém ale asi je, že lidi jsou neinformovaní a někteří si myslí, že když nekroužkují tak je to totéž, co zakroužkování prvních 4 kandidátů…

    …povodních

    Nebydlete u řeky, nebydlete u řeky, nebydlete u řeky. Obecně, nebydlete v záplavové oblasti. A když už tam bydlet chcete, tak musíte počítat s tím, že ty záplavy přijdou. Je to prostě komfort za který se platí – v tomhle případě buď vytopením, nebo investicí do baráku, který je na povodně připravený. Ale taky si myslím, že část viny nesou předchozí generace, které tak vehementně napřimovaly a betonovaly koryta řek, takže jistá míra solidarity s postiženými nutná je.

    …vládě (obecně)

    Premiér a ministři mají za úkol politicky/ideově někam směřovat zemi. Lidé, co jsou pod nimi by měli být odborníci a tyto politické idee rozumně transformovat do praxe. Vláda by si neměla hrát "velkého bratra".

    …vině a trestu

    Zákony a policie jsou od toho aby chránily práva občanů a společnosti, nikoliv aby je buzerovaly. Člověk, který omezuje práva ostatních, či je nějak nebezpečný pro společnost si nemůže jen tak běhat po venku, ale měli bychom se spíše snažit o jeho nápravu a zpětné začlenění do společnosti než řekněme o "odplatu" (oko za oko, zub za zub, …). Z toho už plyne, že trest smrti je pro mě nepřijatelný.

    …manželství/partnerství

    Jde o jakýsi svazek výhodný pro obě strany, obvykle mající za cíl společný intimní život, výchovu potomstva, dělbu "práce", … Nevidím jediný rozumný důvod, proč by měl být omezen čistě na svazek typu jeden muž a jedna žena. Rozvod vidím jako důsledek špatného primárního výběru. Lidé by měli vybírat pořádně a naučit se toleranci. Manželství/partnerství musí být dlouhodobě založené na porozumění a přátelství, nikoliv na romantické lásce, která trvá obvykle ca. 1 rok.

    …důchodech

    Moje idea je taková, že by tu byly tři pilíře. Za 1) svět není spravedlivý a někteří lidé ne vlastní vinou jsou prostě na tom za produktivního období hůř (dědičná choroba, nehoda, …), je zde tedy nutný jakýsi solidární pilíř, kde ti, co jsou na tom lépe pomáhají těm, co jsou na tom hůře. Druhý pilíř by byl čistě závislý na vlastní píli. Během produktivního věku jsem se dopracoval vysoko a stálo mě to hodně úsilí, o to pohodlnější bych měl mít stáří. No a třetí pilíř tvoří rodina. Pokud mám nějaké potomstvo (ať už vlastní nebo osvojené/adoptované), tak jsem určitě do něj investoval nemalé úsilí i peníze do jeho výchovy. Pokud tomu tak skutečně je, a já jsem vychoval dobré potomky, tak je jen přirozené, že se mi za to ve stáří odvděčí.

    …vzdělání

    Na vzdělání má právo každý, ale všichni si nejsou rovni. Jsou lidé matematicky založení, lidé humanitně založení, lidé manuálně zruční. Nikdo neumí všechno. Mistr řemeslník by měl mít podobně vysoké hodnocení jako vysokoškolák. Řemeslo není snadnější než intelektuální práce. A s tímhle souvisí to, že nemá smysl snižovat nároky vysokých škol. Pokud na to někdo nemá, tak na to prostě nemá a měl by dělat něco, v čem dobrý je. Tečka. Není důležitá kvantita, ale kvalita. Čili, poplatky za studium neodmítám za předpokladu, že zde bude kvalitní systém sociálních a "prospěchových" stipendií.

    …Izraeli

    Ten stát tam nepatří, nemá tam co dělat, je uměle vytvořený a plně chápu okolní státy. Ale už tam jednou je a prostě ho vymazat z mapy nejde a válka není řešení. Složitá otázka, ale osobně se domnívám, že Izrael nemá žádné právo dělat si vysoké nároky třeba na území.

    …EU

    Máme tu USA, máme tu Rusko, máme tu Japonsko, rýsuje se nám tu Čína, v téhle konkurenci nemáme šanci jako 30+ víceméně malých, ještě navíc vzájemně se dohadujících, státečků uspět jinak než spojením v EU. Logicky z toho plyne, že navenek musíme vystupovat jednotně. Tj. společná zahraniční politika vůči státům mimo EU je tak nějak nutnost. Na druhou stranu nám tu ale začíná přebujovat byrokracie a máme tu nařízení na tvar okurek, zákazy žárovek a kvóty na kde co… krátce kupu blbostí. Krom zahraniční politiky a jakéhosi "společného ekonomického plánu" by EU neměla mít na starosti nic jiného, IMHO. Vnitřní záležitosti by měly být maximálně decentralizované, ale ekonomiku a zahraniční politiku IMHO prostě je nutné provázat.

    Samozřejmě, jako občan vítám jednotnou měnu (koho baví si neustále směňovat kačky za eura a zpátky v rámci tak malého území, jakým EU je) a Schengen. Jistý náznak ústavy a hlavně společná listina základních práv a svobod by jistě nebyla na závadu, ale musí to být krátké, stručné, srozumitelné. Pravděpodobně by taky nebylo od věci vyžadovat rozpočtovou poslušnost po státech, které mají euro. Kdo má vysoké schodky, měl by být podmínečně vyloučen. Pomoc je sice hezká věc, ale házení peněz do černé díry mi jako pomoc nepřipadá.

           

    Hodnocení: 88 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    9.6.2010 21:20 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…
    Tak v něčem bychom shodu našli, v něčem ne. Ale záporné hodnocení kvůli tomu dávat nebudem, že? Prostě máš svou hlavu, a to je dobře.
    Dalibor Smolík avatar 9.6.2010 21:25 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…
    Velmi rozumné shrnutí, líbí se mi to.
    Z toho už plyne, že trest smrti je pro mě nepřijatelný.
    Já takový humanista nejsem, ale jsem také proti trestu smrti. Ale z jiného důvodu: z možnosti zneužití a hlavně justičního omylu. Těch bývá poměrně hodně, jak se ukazuje při šetření pomocí DNA .. Potrestání nevinného je naprosto nepřijatelné, tím více smrt, tam už se nedá nic vrátit a napravit ..
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Heron avatar 9.6.2010 21:26 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…
    Zákony a policie jsou od toho aby chránily práva občanů a společnosti, nikoliv aby je buzerovaly.

    No, zrovna dneska v Olomouci měli měšťáci plné ruce práce s vybírání do kasičky od cyklistů na přehledných místech, kde by se sice jezdit nemělo (dle dopravního značení), ale nic se neděje. Změnit to dopravní značení peníze nepřinese, že ano. Je asi jasné, co si myslím o policistech. Zbytečná buzerace.

    …vzdělání

    Zručný truhlář je lepší než blbej inženýr. Zvláštní, jak se dneska tlačí na titul. U spousty lidí, kterých si velmi vážím, jsem dlouho netušil, že mají akademický titul. Prostě jej nepoužívají. Naopak kreténi to neopomenout napsat do každého emailu. Hrozná devalvace vzdělání :-(.

    carnero avatar 10.6.2010 08:41 carnero | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…
    Městská policie a státní policie jsou dvě různé věci. V Praze je městská taková banda kokotů (sorry, to jinak nejde) až to bolí. Není snad jediný den, kdy bych měšťáky neviděl dělat bordel a zmatky s jedinou snahou - vydělat si na dalšího Hummera, vznášedlo, Segway nebo podobnou kravinu.

    Což mě přivádí k myšlence, že by se tahle organizace lidí, které zjevně nepřijali ani jako hlídače v Tescu, měla co nejdříve rozpustit a ušetřené peníze investovat třeba do lepšího značení. A občanům se za tuhle blbost (existenci městské policie) omluvit.
    Dalibor Smolík avatar 10.6.2010 09:45 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…
    Naopak kreténi to neopomenout napsat do každého emailu.
    Tahle věc je citlivá zejména při korespondenci se zahraničím. Uvádět titul do anglicky mluvících zemí je dost trapas. Naopak v Rakousku se to považuje za naprostou samozřejmost a bontón. :-). Pokud je někdo inženýr, je nutné dokonce uvádět titul "Dipl. Ing.", aby se to odlišilo od obyčejného technika ..
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    10.6.2010 10:14 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…
    pokial to nie je potencialny zamestnavatel, co je ho do toho ake tituly mam? ja to rozhodne nikde uvadzat nebudem
    10.6.2010 10:39 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…
    Coz nic nemeni na tom, ze si na to Nemci a Rakusani potrpi. Schvalne se podivej na slash screen Knoppixu. Najdes tam... ano, Dipl.Ing. Klaus Knopper
    10.6.2010 11:06 Martin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…
    V obchode s cizinou souhlas, oblepení jmen v tuzemsku ceskými pseudotituly Mgr je desivé, kde se vsichni vyrojili najednou?

    Jinak se mi souhrn líbil a asi bych se s nim shodnul
    10.6.2010 15:22 Gonio- | skóre: 2 | blog: moje | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…
    Proč by měl být Mgr. pseudotitul ?
    Myslíte si, že máte pravdu ? To je rozdíl mezi námi dvěma, já mám totiž jistotu, že ji nemám.
    10.6.2010 16:15 Martin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…
    Neobratně jsem napsal - měl jsem na mysli, že nikdy předtím jsem neviděl u jmen tenhle titul uváděnej, teď každá politická strana chce ukázat inteligenty, tak když nemaj ing. nebo dr., tak aspoň mgr. Prostě, že se to dřív takhle veřejně všude netroubilo. Jsem v cizině a svoje tituly jsem hluboko uložil, a na oslovení stačí křestní jméno.
    10.6.2010 21:08 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…
    tak když nemaj ing. nebo dr., tak aspoň mgr.
    mgr. je v podstate stejny titul jako ing., akorat udelovany na jinych skolach. Informatik z CVUT bude mit ing., zatimco informatik z MFF UK bude mit mgr..
    10.6.2010 21:25 Martin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…
    Tak ted v tom mám teprve gulás, proc ruzné tituly na ruzných skolách. Já dostal titul ing. za dizertacní práci po skole, tj. bez ní bych ted byl mgr.??
    11.6.2010 01:05 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…
    Nevim, kdy jste studoval (zda to neni nekdy v davne minulosti) ale v soucasne dobe se titul ing. udeluje na technickych a ekonomickych skolach (treba CVUT, VSE) po dokonceni standardniho magisterskeho studia, zatimco na univerzitach se udeluje v takovem pripade titul mgr..

    Prehled o VS titulech je treba tady: http://borovicka.blog.idnes.cz/c/64087/Titulomanie-do-kapsy-aneb.html
    12.6.2010 11:02 Martin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…
    dík, rád to prostuduju. Nejlepsí titul má od sousedky manzelka - riká jí paní inzenýrová (kvuli mne) a její vystudovaný matfyz jí nezajímá.
    Dalibor Smolík avatar 10.6.2010 17:29 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…
    Nevím, jestli je to pseudotitul. Na právech se musí vystudovat pět let a pak se obdrží titul Mgr. A pak se musí dělat rigorozní práce, aby se získal titul JUDr. .. doktor je doktor, mgr je jen mgr :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Saljack avatar 9.6.2010 22:04 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…
    Moc pěkné a dobře se to četlo. Ve většině s tebou musím souhlasit.
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    Marek Bernát avatar 10.6.2010 07:22 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…

    Vcelku suhlasim, az na ten Izrael. Ze tam nema co robit, nie je uplne pravda. Zidovska kultura patri k najstarsim a najzaujimavejsim a je len dobre, ze maju vlastny stat. A zhodou okolnosti nie len tak niekde, ale svete div sa, na svojom historickom uzemi (jj, proti utvoreniu Izraelu v Australii by som asi bol aj ja...). Za druhe, Izrael je tam jediny kusok civilizacie siroko daleko...

    Nedavno tu zasa niekto pisal nieco o tom, ze okolite staty Izrael nechcu znicit a naopak chut dobyvat okolite uzemia ma Izrael. Ja radim pozriet sa trochu do historie. Izrael napadal hned od vzniku prakticky kazdy arab, ktory dostal sancu, takze je pochopitelne, ze sa Izrael zacal branit. Primitivne arabske vojska samozrejme vzdy rozdrtil na kasu a kus uzemia si zobral. Ale to je problem arabov, nemaju si zacinat so silnejsim :-)

    Aby to ale nevyznelo tak pozitivne, tak tiez sa mi nepaci vela akcii Izraelu, ktory sa obcas chova ako najvyssia mocnost sveta, ktora ma pravo rozhodovat o vsetkom. Ale ak si mam vybrat medzi arabskou kulturou a zidovskou (sice pochadzaju z rovnakych korenov, ale zatial co ta zidovska sa posunula smerom k Europe, ta arabska niekam k primitivnym uctievacom dazda...), tak nie je moc o com...

    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    10.6.2010 07:44 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…
    Přečti si pořádně starý zákon a dozvíš se jak izraelci ke "svému" historickému území přišli. Za to že je vůči nim panuje odpor si mohou v podstatě sami. Ostatně není divu, když jde o národ co své nároky staví na přesvědčení o svém vyvolení. Ve skutečnosti jsou s těmi araby kolem víc příbuzní než s námi.
    Marek Bernát avatar 10.6.2010 07:59 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…

    Aha, zaujímavé. A jak podľa teba prišla k svojmu územiu väčšina národov v Európe? IMO by bolo najlepšie všetkých európanov vysťahovať naspäť do Ázie. Alebo ešte lepšie, do Afriky...

    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    10.6.2010 08:53 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…
    Aby měl tvůj příměr smysl, tak by Česká republika po svém vzniku r.1992 musela z bezpečnostních důvodů anektovat celé Slezsko, Kladsko i Lužici. To byly přece také historická území Koruny České.

    Víš ty vůbec jak vzniknul novodobý Izrael?
    10.6.2010 09:21 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…
    Pokud by na podobném principu měl v budoucnu ve střední Evropě vzniknout nějaký Nový Vietnam, tak by Češi nejspíš byli na poziti těch Palestinců. Ti jsou přeci také oproti těm pracovitým přistěhovalcům většinou jen líná chamraď.
    Marek Bernát avatar 10.6.2010 09:47 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…

    A vietnamci tu žijú nepretržite už 6000 rokov a vybudovali všetko, čo tu je? To som nevedel. Dík za info ;-)

    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    frEon avatar 10.6.2010 09:57 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…
    prave ze pred tim, nez osn prohlasilo izrael statem zilo na tom uzemi zidu jen velmi malo. Procentualne zhruba asi tolik, co u nas nebo treba v Britanii.

    Takze bych primer s vietnamem zmenil na primer izraele u nas...
    Talking about music is like dancing to architecture.
    Marek Bernát avatar 10.6.2010 12:04 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…

    To je AFAIK blbosť. Koľko je v Česku Židov? 0,1% obyvateľstva? Kdežto v Izraeli ich bolo minimálne desiatky percent súčasnej populácie (tj. v rádoch miliónov). Po druhej svetovej ich pravda imigrovalo dosť (možno dokonca väčšinu populácie tvoria imigranti a ich potomkovia; ale IMHO je to skôr tak pol na pol).

    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    frEon avatar 10.6.2010 13:29 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…
    pravda, bylo jich tam trochu vic, ale ne miliony. arabu bylo v roce 1914 v palestine cca 615000 a zidu zhruba 80000 - 100000 (zdroj). kdyz si od toho cisla odectu ty, kteri se tam podle nize odkazovaneho clanku pristehovali od 1880 do 1914 (cca 65000), zustane mi zidu jenom hrstka.
    Talking about music is like dancing to architecture.
    10.6.2010 10:52 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…
    Marek Bernát avatar 10.6.2010 09:46 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…

    Nepamätám sa, že by okolité štáty po roku 1992 na Česko útočili. Ty áno?

    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    10.6.2010 10:43 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…
    Dobře, tak skočíme o pár desítek let dřív. Kdyby u nás aplikovali izraelskou logiku po r. 1918, tak bychom měli místo Golanských výšin celé Těšínské Slezsko i s Krakovem a Slovensko místo pásma Gazy sever Maďarska.
    10.6.2010 11:22 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…
    celé Těšínské Slezsko i s Krakovem a Slovensko místo pásma Gazy sever Maďarska.
    Vtipné je, že to tak skoro bylo. Jen ty územní zisky byly jiné než říkáš ty - viz dějepisné mapy.
    Marek Bernát avatar 10.6.2010 12:09 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…

    No a? Všetci vieme, jaké tu boli čachre machre s Ukrajinskou rusou, čo bola pôvodne časť Slovenska. Tiež kopa častí Poľska patrila pôvodne Slovensku. Holt, hranice sa menia a historicky často práve vojnami a pod. Čo ľudia nevedia pochopiť, je, že vojny existujú dokonca ešte aj v dnešnom ultra civilizovanom (gosh, what a surprise!) svete. Kopa ľavičiarov, objímačov veľrýb a stromov, a neviem jakých ešte ďalších pacifistov to nevie pochopiť, ale situácia v Izraeli sa v ničom nelíši od formovania akéhokoľvek iného mladého štátu (snád len v tom, v akej úžasnej spoločnosti susedov sa ten štát nachádza).

    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    10.6.2010 12:29 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…
    Kopa ľavičiarov, objímačov veľrýb a stromov, a neviem jakých ešte ďalších pacifistov to nevie pochopiť, ale situácia v Izraeli sa v ničom nelíši od formovania akéhokoľvek iného mladého štátu
    Mno, vidis, ze to chapes! Pak ale nevim, proc nechapes, ze se ti puvodni obyvatele tomu brani se zbrani v ruce :-)
    Marek Bernát avatar 10.6.2010 12:35 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…

    Ja sa tomu nedivím. Nakoniec, ako vždy v histórii, rozhodnú zbrane. A tie má Izrael holt ďaleko lepšie (určite jedna z najvyspelejších armád sveta). Ničmenej, to nie je to, čo som chcel povedať. Mojou pointou bolo, že židia na to územie určitý nárok majú.

    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    10.6.2010 12:47 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…
    Mojou pointou bolo, že židia na to územie určitý nárok majú.
    Stejne jako ostatni :-) Pokud se holt rozhodnou utrhnout si vetsi kus, musi pocitat s protireakci.
    Marek Bernát avatar 10.6.2010 12:50 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…

    Samozrejme. Presne ako hovorím, rozhodnú (rozhodli) zbrane. Ale to už nie je moc priestor na diskusiu, proste si to krvavo vyriešia sami.

    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    finc avatar 10.6.2010 12:04 finc | skóre: 8 | blog: Finc | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…
    S tebou bych asi nemohl kamaradit :) Ono obecne, kdokoli, kdo uznava terorismus je asi trosku "jiny". Sionismus jen obycejny fasismus v zidovskem pojeti.

    Vim, ze tobe asi ne, ale mne je vcelku lito tech arabskych deti a zen, ktere zide pri jejich prvnich okupaci nahazeli do der a zasypavali :(

    Asi se nebudes ani spatne stavet k hanobeni ostatku, kdyz hotel David stoji na starem arabskem hrbitove, ze?

    Jinak, pokud to uzemi patrilo pred vice nez 2 tisici lety zidum, tak predpokladam, ze nebudes protestovat, aby si nas z vetsi casti zabrali teutonske kmeny, jelikoz oni podle teto logiky maji pravo na cast naseho uzemi.
    Kdo Vam dal pravo ty lidi urazet? A kdo ti dal pravo cumet z okna, ty kr.vo!
    Marek Bernát avatar 10.6.2010 12:32 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…

    Ja by som s tebou kamarátiť mohol, lebo otázka sionizmu je len jednou z milióna vecí, na ktorú mám určite dosť zlý pohľad (proste neviem všetky fakty, úplne rovnako ako všetci ostatní). Ale vkladáš mi do úst niečo, čo som nepovedal. Terorizmus civilistov samozrejme neschvaľujem (ostatne som to aj písal, že Izrael sa občas správa dosť netolerantne, aby som to povedal mierne). Len hovorím, že Izrael má určitý nárok na to územie (úplne rovnako ako Slováci na Slovensko, aj keď sme tu mali drvivú väčšinu našej existencie maďarov). A arabi tiež nie sú žiadny svätci. Terorizmus, vojny, atď. Treba sa na to pozerať trochu objektívne.

    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    10.6.2010 13:07 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…

    Jenže háček je v tom, že toho zabral víc než měl a původní obyvatelstvo zabraných území postavil na úroveň občanů druhé kategorie.

    Řekl bych, že dnešní shovívavý pohled na židy je do značné míry dán tím, že s nimi nemáme již žádnou reálnou zkušenost a také působí kolektivní černé svědomí. Což ale nemůžeme říct o ČSR předválečné. Tehdy byli židé vnímáni nepřátelsky z několika příčin:

    • většina nadnárodního kapitálu byla v jejich rukou
    • s jeho vlivem postupovala i germanizace
    • židé, jakožto schopní obchodníci měli také značný podíl i na na nejrůznějších pochybných machinacích.
    Marek Bernát avatar 10.6.2010 13:48 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…

    Izrael ale tie územia získal poväčšinou v regulárnych vojnách, ktoré mu vyhlásili (a občas ani nevyhlásili, len ho napadli) okolité štáty. Úplne rovnako fungovala expanzia (a redukcia) európskych štátov. Keby arabi nechali Izrael na pokoji, tak ako vznikol, tak by IMHO dnes bola situácia úplne iná. Proste, nikto v tom konflikte nie je nevinný. Ale že Izrael občas prekračuje isté medze ľudskosti a tolerancie, s tým sa nedá než súhlasiť.

    Ja týmto zhovievavým pocitom ovplyvnený nie som. Samozrejme, že ma desí masové vyvražďovanie v Hitlerovom štýle, ale konflikt v Izraeli sa snažím posudzovať pokiaľ možno nezaujato. Keď už tam ten štát vznikol a uznalo ho OSN (a teda de facto celý svet), tak mu mali dať susedia pokoj. Môžu si za tie problémy z veľkej časti sami. Alternatíva by bola, keby ten štát vôbec nevznikol a dosť pravdpodobne by to bolo pre všetkých lepšie, ale to už je dnes čisto v oblasti fantázie. Tak ako situácia dnes stojí, tak Izrael je zvrchovaný štát ako každý iný. Len problém je, že zopár arabských krajín a teroristických skupín ho neuznáva. Agresorov teda ja vidím hlavne na arabskej strane.

    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    10.6.2010 13:58 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…
    Keby arabi nechali Izrael na pokoji, tak ako vznikol
    Takze az se sem nasackuje dalsich 300000 Vietnamcu a vyhlasi si svuj stat tak to bude OK a pokud to tak nehodlame nechat budeme zcela opravnene za teroristy?
    Marek Bernát avatar 10.6.2010 14:20 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…

    Čo furt máte s tými vietnamcami? Ste si vedomý toho, že tí existovalo niečo ako Júdea a Izrael už pred 2000 rokmi v rovnakej oblasti? A že tam prakticky žiadny iný národ dlho predtým nežil? Že všetko od vtedy až dodnes bola okupácia všemožnými arabmi, aké sme mali aj v európe (turci, osmani, atď.), ale v európe to bola statočná bitka civilizácie proti barbarom... Keď už chcete niekoho prirovnávať k tým vietnamcom, tak arabov, ktorý sa do oblasti dnešného Izraelu nasáčkovali podstatne neskôr ako židia ;-)

    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    10.6.2010 14:33 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…
    Čo furt máte s tými vietnamcami?
    Dobre, menim vietnamce za Nemce.
    Ste si vedomý toho, že tí existovalo niečo ako Júdea a Izrael už pred 2000 rokmi v rovnakej oblasti? A že tam prakticky žiadny iný národ dlho predtým nežil? ;-)
    Opravdu? To jako, ze jedna z nejdele osidlenych oblasti sveta se najednou vylidnila, aby cekala, az zemi zaslibenou obsadi vyvoleny narod? Ale di ty...
    10.6.2010 21:54 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…
    Ze si vedomý toho, že tí existovalo niečo ako Júdea a Izrael už pred 2000 rokmi v rovnakej oblasti? A že tam prakticky žiadny iný národ dlho predtým nežil? Že všetko od vtedy až dodnes bola okupácia všemožnými arabmi,

    - pred 2000 lety na tom uzemi nezili jenom izraelci, ale take dalsi kmeny (filistini, samaritani, ...) a uzemi bylo pod nadvladou rimske rise.

    - staroveky izrael skoncil, kdyz po neuspesnem izraelske povstani proti Rimu doslo k znacnym represim a masivni emigraci do zbytku sveta. Neizraelske semitske kmeny (od kterych odvozuji svuj povod soucasni palestinci) tim zasazene nebyly a zustaly tam, od te doby je na tom uzemi izraelska populace minoritou.

    - nejaka 'okupace araby (turky)' s tim moc nesouvisi. V prve rade turci nejsou (etnicti) arabove, s palestinci nemaji mnoho spolecneho, jazykove to je jina skupina. Dane uzemi nejakou dobu take okupovali jako vojenska velmoc, ale to je to zalezitost o tisic let pozdejsi a nejsou to obyvatele daneho uzemi.
    Marek Bernát avatar 13.6.2010 23:41 Marek Bernát | skóre: 17 | blog: Arcadia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…

    Sorry, ale to sú všetko len nepodstatné detaily, ktoré nemenia nič na pointe, že je to historicky asi jediné územie, kam židia patria (ak im už silou mocou chceli dať po 2. svetovej štát). Že ich odtiaľ rôzne okupačné mocnosti vyhnali (aj keď pomerne dávno) na tom pochopiteľne nič nezmení...

    physics.stackexchange.com -- Q&A stránky o fyzike v štýle StackOverflow.
    10.6.2010 21:28 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…
    Izrael ale tie územia získal poväčšinou v regulárnych vojnách, ktoré mu vyhlásili

    To neni uplne presne - Izrael ta sporna uzemi [*] oficielne neanektoval (tedy nepovazuje je za soucast sveho statu, anektoval akorat vychodni jeruzalem), ale okupuje je. Pritom ale porusuje mezinarodni pravo, ktere se tyka chovani okupanta na okupovanem uzemi (napr. stavbou izraelskych osad ci zajisteni humanitarnich podminek v okupovanych uzemich). Izrael ta uzemi nechce anektovat, protoze pak by musel jejich obyvatelum priznat izraelske obcanstvi a volebni pravo.

    [*] zapadni breh Jordanu a pasmo Gazy.
    10.6.2010 09:04 xxxxxxxxxxx | skóre: 13 | blog: rhrtshrth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…
    Myslím že je to rozumě napsáno a takovým co přemýšlí mozkem a ne zadní částí svého těla fandím. Nejvíc si cením toho že to píšeš za sebe a nikoho neurážíš což spousta lidí nedokáže nikdy pochopit. :-)
    belisarivs avatar 10.6.2010 11:04 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…
    Mas ~10 milionu lidi a nekolik desitek tisic policistu.

    Muzete mi nekdo vysvetlit, jak nas mohou policiste _chranit_?

    Clovek se prece musi chranit sam. Policie tu je od toho, aby se ty zlociny neopakovaly.
    IRC is just multiplayer notepad.
    10.6.2010 12:07 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…
    Třeba tím, že bude kontrolovat dodržování dopravních předpisů (hlavně těch, co mají přímý vliv na bezpečnost dopravy) na nebezpečných místech místo dávání pokut na přechodných 30? Obecně dopravní policie má asi největší potenciál v tomhle směru, ale asi s ním taky nejvíc mrhá. Pak samozřejmě vyšetřování zločinů, odhalování plánovaných atentátů, teroristických útoků, agentů cizích tajných složek, boj s mafií, drogovými kartely, odhalování korupce… Tím, že bráníš opakování zločinů samozřejmě přispíváš k naší ochraně. Samozřejmě, nelze se spoléhat jen na policii, přesně jak píšeš – jich je několik desítek na deset miliónů lidí…
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    10.6.2010 12:09 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…
    jich je několik desítek na deset miliónů lidí…
    samozřejmě jsem měl na mysli několik desítek tisíc…
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    belisarivs avatar 10.6.2010 16:02 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co si myslím o…
    Ale jo. Tu nejsme vylozene ve sporu. Ale proti nahodnemu gaunerovi, ktery se me pokusi okrast me policie nedokaze ochranit uz z principu jejich poctu.
    IRC is just multiplayer notepad.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.