abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 21:22 | Nová verze

    Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 24.5.1 Havier. Přehled novinek v Changelogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:44 | IT novinky

    Společnost xAI založena Elonem Muskem a stojící za AI LLM modelem Grok získala investici 6 miliard dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | IT novinky

    Finálový zápas mistrovství světa v ledním hokeji přinesl nový rekord NIX.CZ (𝕏): "Dosavadní absolutní maximum našeho propojovacího uzlu bylo překonáno v čase 21:10, kdy jsme při přenosu dat dosáhli 3,14 Tbps. Je třeba také doplnit, že po deváté hodině večerní byly na maximu i ostatní datové přenosy nesouvisející s hokejovým šampionátem".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 15:11 | Pozvánky

    Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 12. a 13. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. CfP poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a výběr přednášek.

    Petr Krčmář | Komentářů: 0
    25.5. 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    24.5. 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    24.5. 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    24.5. 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (89%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 894 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Šifrování dat v KMyMoney

    15.8.2010 11:11 | Přečteno: 953× | Počítače | Výběrový blog | poslední úprava: 15.8.2010 11:10

    V poslední zveřejněné části seriálu o účetnictví KMyMoney mi anonym bez zkušeností s účetnictvím do diskuse napsal, že je úchylné sledovat každou desetikorunu, kterou půjčím kamarádovi v hospodě. Fajn, tak jsem úchyl, to mi nevadí. Nejhorší bylo zvyknout si sám na sebe, a když mi moje úchylky občas někdo připomene, už mě to nerozhází.

    Moje úchylnost jde totiž ještě dál!

    Šifrování dat v KMyMoney

    Zajisté byste nechtěli, aby měl možnost se ve vašich peněžních přehledech hrabat kdokoli, kdo se dostane do vašeho počítače. Tohle musí být nepříjemné snad každému normálnímu člověku. A pokud máte doma třeba lampičku a pod ní kytičku a na své živobytí si vyděláváte alternativním způsobem, tím tuplem už by mělo být vaše účetnictví pečlivě ukryto před zraky orgánů v trestním řízení. Jak to zařídit?

    KMyMoney umožňuje šifrovat data pomocí GnuPG. Pokud chcete či potřebujete tuto možnost využít, musíte ji v prvé řadě nastavit. Nastavení najdete v menu "Nastavení:Nastavit KMyMoney:Šifrování". Stačí zaškrtnout volbu "Používat pro šifrování GPG" a vybrat příslušný šifrovací klíč (ten už musí být předem vytvořený). Klíčů můžete vybrat několik, takto zašifrovaný soubor pak budete moci otevřít vy a třeba i vaše manželka, každý svým vlastním klíčem.

    Abyste mohli využívat šifrování pomocí GPG, musí být GPG samozřejmě nainstalované a musíte mít vygenerované či nainstalované své vlastní klíče.

    Kromě vašich vlastních klíčů můžete pro zašifrování svých dat použít i nouzový klíč. Pokud přijdete o svůj vlastní klíč GPG, ať už havárií disku nebo za pomoci sklerózy (kdo si má ty hesla pamatovat!), můžete poslat autorům žádost o rozšifrování svých dat. Předpokládá to však, že do své GPG klíčenky nainstalujete nouzový klíč KMyMoney a zašifrujete svá data i jím.

    http://kmymoney2.sourceforge.net/recoverkey.html

    Pokud heslo ztratíte, můžete poslat svůj zašifrovaný soubor autorům KMyMoney, nezapomeňte však přiložit svůj nový veřejný klíč. Připravte se na pár dotěrných otázek ohledně obsahu souboru. Pokud se vám nepodaří přesvědčit autory, že soubor je skutečně váš, k datům se už nikdy nedostanete.

    Uložení dat šifrovaně

    Data se budou ukládat šifrovaně pouze v případě nových souborů. U existujících souborů dat se musíte o zašifrování postarat poprvé sami, při dalším používání už bude celý proces transparentní. Abyste uložili svůj existující soubor šifrovaně, stačí, když jej uložíte pomocí volby v menu "Uložit jako..." a vyberete nové jméno. Po ověření, že vše funguje jak má, můžete starý nešifrovaný soubor smazat a nahradit jej novým, zašifrovaným souborem.

    Otevření šifrovaného souboru

    Jakmile se pokusíte otevřit šifrovaný soubor, z prostředí KMyMoney se nastartuje gpg a následně utilitka pinentry a bude po vás pochtívat heslo. Jako první je vyžadováno heslo ke klíči, který jste zadali jako primární. Pokud heslo nezadáte, bude se KMyMoney postupně ptát na všechna další hesla.

    K čemu šifrování využít

    I když mohu fandit lidem, kteří mají co skrývat před naším skvělým demokratickým zřízením, které požírá nějakých 60 haléřů z každé vydělané koruny a občas něco nepokrytě uloupí a ještě se tím chlubí, nemusí být využítí KMyMoney nijak kontroverzní.

    Případ z praxe: Předminulý týden jsem v bedně viděl reportáž, ve které se tvrdilo, že celníci zabavují lidem diamanty bez průkazu původu. V reportáži to byl surový diamant zděděný po předcích (kdybych to udělal já, byla by to loupež jako z učebnice).

    Ale ne všichni asi ukládají peníze do diamantů. Jiný případ z praxe: Minulý týden jsem v bedně viděl jinou reportáž, jak žena žijící s přítelem vybrala po jeho smrti veškerá jeho konta. Ani já nemám doma diamanty, ale tohle už je případ, který by se mě týkat mohl. Ale ne proto, aby moje přítelkyně nemohla vybrat moje konta a uchránit je tak pro nenechavé státní pracky. Právě naopak!

    V zašifrovaném KMyMoney můžu do komentářů k účtům popsat kompletní návod, jak se k penězům dostat. Jak zrušit všechny mé obchody a převést peníze z různých investic zpět na české účty, jak se dostat k penězům na běžném účtu a podobně. Jinými slovy - poskytnout jí dostatek prostředků, ať neumře s rodinou hladem, než jí státní mašinerie umožní disponovat s mými penězi. Obejít stát v záležitostech, které se státu nijak netýkají a do kterých stát jen zbytečně strká svůj nenechavý rypák.

    Ještě musím naučit svou ženu používat KMyMoney :-)

    Jak to vidíte vy?

    Jak vidíte možnosti využití šifrování v KMyMoney vy? Je to užitečná vlastnost? Využili byste ji pro utajení svých kšeftů? Využili byste ji jako "závěť" pouze pro své blízké? Najdete ještě nějaký jiný důvod, proč šifrovat své soubory s informacemi o penězích?

           

    Hodnocení: 83 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    15.8.2010 11:36 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šifrování dat v KMyMoney
    Taky mám šifrované KMyMoney.
    xkucf03 avatar 15.8.2010 11:53 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šifrování dat v KMyMoney
    A nebylo by lepší dát manželce dispoziční práva k účtu nebo aspoň platební kartu? Ten popisovaný postup je totiž trochu hazardní – banka totiž může přijít na to, že příkaz k převodu peněz přišel až po tvé smrti – tzn. že jsi ho nezadával ty, ale někdo se přihlásil tvými údaji. Z toho budou akorát problémy. Leda že by manželka poslala peníze hned a oficiální okamžik smrti trochu „pozdržela“ (nevolat policii a doktory). Ale pochybuji, že by v takovou chvíli měl někdo myšlenky na peníze (tedy pokud nejsou peníze hlavním motivem).
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Petr Bravenec avatar 15.8.2010 12:29 Petr Bravenec | skóre: 43 | blog: Bravenec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šifrování dat v KMyMoney
    Ale vždyť to se nevylučuje. Ono, ruku na srdce, proč by se měla moje žena zajímat o to, jak se dostat na účet kdesi na druhém konci světa, i kdyby tam nakrásně měla čtyři dispoziční práva. Bez podrobného návodu těžko...
    Petr Bravenec - Hobrasoft s.r.o.
    belisarivs avatar 15.8.2010 16:04 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šifrování dat v KMyMoney
    A nebylo by lepší dát manželce dispoziční práva k účtu nebo aspoň platební kartu?
    No, tohle bych povazoval za slabinu tveho napadu.

    Ale treba jsem mel jenom smulu (teda ne ja, ale nekdo mne blizky).
    IRC is just multiplayer notepad.
    xkucf03 avatar 15.8.2010 16:43 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šifrování dat v KMyMoney
    Ale když tě bude chtít okrást (chápu-li to správně), tak se jí to stejně tak povede, pokud bude mít někde „heslo“ k tvému účtu zašifrované jejím klíčem. Co jí brání ho odšifrovat dřív než před smrtí? Ty dispoziční práva nebo zvláštní karta mají aspoň výhodu v tom, že se ví, kdo transakci provedl – ale když na ten účet polezou dva (a asi i ze stejného počítače), tak se to ani nepozná.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    15.8.2010 16:51 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šifrování dat v KMyMoney
    dřív než před smrtí
    S možností nenásilné smrti evidentně nepočítáš :-)
    15.8.2010 16:12 mimi.vx | skóre: 37 | blog: Mimi.VX | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šifrování dat v KMyMoney

    k cemu? v pripade umrti staci manzelce oddaci list a umrtni list a banka ji konto cele preda ....

    USE="-gnome -kde";turris
    Petr Bravenec avatar 15.8.2010 16:22 Petr Bravenec | skóre: 43 | blog: Bravenec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šifrování dat v KMyMoney
    Oddací list... zrovna v dnešní době, kdy po spoustě lidí jsou papírovými dědici nezletilé děti, protože rodiče nejsou svoji?

    Ještě jednu vadu to má - pokud máte peníze investované v obchodech, o které se musíte alespoň minimálním způsobem starat, je dobré nechat přibuzným návod, jak investice proměnit zpět v peníze. Jinak by taky mohly dědicům zbýt pouze dluhy. Mám na mysli to, čemu se obvykle říká "akcie".
    Petr Bravenec - Hobrasoft s.r.o.
    Jendа avatar 15.8.2010 15:04 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šifrování dat v KMyMoney
    Kdo nemá co skrývat, nemá se čeho bát. Ty snad máš co skrývat? Vítej na seznamu zájmových osob.
    Jak vidíte možnosti využití šifrování v KMyMoney vy? Je to užitečná vlastnost?
    Jistě je to pěkné, ale já radši šifruji celý disk :-).
    Využili byste ji pro utajení svých kšeftů? Najdete ještě nějaký jiný důvod, proč šifrovat své soubory s informacemi o penězích?
    Jednoznačně. Už z principu - co je komu do toho. Navíc všechny tyto věci mohou vyšetřující při případných tahanicích špatně interpretovat a bude z toho problém. A pokud se staneš slavným a dostanou se ta data do rukou Blesku, určitě ti vyčtou propojení s různými jinými lidmi :-).
    Využili byste ji jako "závěť" pouze pro své blízké?
    Já se snažím mámu naučit své heslo k disku, bohužel marně. Zmíněné šifrování pomocí GnuPG zase předpokládá, že osoby, jejichž veřejným klíčem je to zašifrováno, si umí ten svůj soukromý klíč udržet v tajnosti. Což je mnohdy nereálné (heslo heslo123, trojan v počítači…).
    15.8.2010 17:21 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šifrování dat v KMyMoney
    Ten poslední odstavec mi nejde moc do hlavy. Buď disk šifruješ proto, že je to kool a můžeš tak machrovat na spolužáky ze základky, nebo proto, že jsi vážně paranoidní. A v tom případě mi není jasné, z jakého důvodu učíš to heslo matku. Kdyby přišlo na lámání chleba, bude to první člověk který ho zazpívá...
    Jendа avatar 15.8.2010 21:03 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šifrování dat v KMyMoney
    Na základku nechodím a spolužáky to nezajímá :-).
    Kdyby přišlo na lámání chleba, bude to první člověk který ho zazpívá...
    No když myslíš…
    Jendа avatar 15.8.2010 21:24 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šifrování dat v KMyMoney
    Mimochodem pro obranu proti nejčastějšímu úniku informací - ukradení notebooku - bych heslo mohl mít klidně napsané na papírku doma v šuplíku.
    Petr Bravenec avatar 15.8.2010 21:28 Petr Bravenec | skóre: 43 | blog: Bravenec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šifrování dat v KMyMoney
    Na šifrování celého disku se mi docela líbí tento nápad:

    http://www.abclinuxu.cz/blog/FUD/2010/6/sifrovany-domovsky-adresar-2
    Petr Bravenec - Hobrasoft s.r.o.
    Jendа avatar 15.8.2010 21:34 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šifrování dat v KMyMoney
    Já spíš fandím pam_encfs - systémové řešení a navíc se šifrovaný oddíl zvětšuje a zmenšuje dynamicky podle toho, kolik dat v něm je.

    Ubuntu (a tuším, že i openSUSE) na to má dokonce zaškrtávátko, které stačí při instalaci zatrhnout a všechno se automaticky nastaví.
    Petr Bravenec avatar 15.8.2010 22:07 Petr Bravenec | skóre: 43 | blog: Bravenec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šifrování dat v KMyMoney
    Podívám se na to. Až se mi vrátí z opravy notebook, budu to snad mít i na čem vyzkoušet.
    Petr Bravenec - Hobrasoft s.r.o.
    15.8.2010 18:24 lubosb | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šifrování dat v KMyMoney

    Povedal by som, že šifrovanie na systémovej úrovní je trocha lepšie riešenie. Keď už je súčasťou mojej povahy to, že nechcem, aby sa mi niekto hrabal vo financiách, tým duplom nechcem, aby sa mi hrabal v dokumentoch, histórií...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.