abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 12:33 | Nová verze

    Grafický editor dokumentů LyX, založený na TeXu, byl vydán ve verzi 2.4.0 shrnující změny za šest let vývoje. Novinky zahrnují podporu Unicode jako výchozí, export do ePub či DocBook 5 a velké množství vylepšení uživatelského rozhraní a prvků editoru samotného (např. rovnic, tabulek, citací).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 1
    včera 12:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 7.0 LTS open source monitorovacího systému Zabbix (Wikipedie). Přehled novinek v oznámení na webu, v poznámkách k vydání a v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Bitva s Fedorou a Cube

    14.7.2006 01:39 | Přečteno: 1445× | Linux | poslední úprava: 14.7.2006 10:50

    První dva dny našeho společného soužití byly v duchu válečné konfrontace. Já se snažil Fedoru (core 4) přesvědčit aby vypadala podle mých představ a ona mi na oplátku házela klacky pod nohy. No, spíše klády. Ale já si jen tak zlomit nohu nenechám :). Možná v mém zápisku i někdo (nebo já později ;)) najde nějaký tip či řešení svého problému.

    Nejprve chci upozornit že Fedora není mé nejoblíbenější distro, to je rozhodně gentoo. Ale na tomto počítači již byla nainstalovaná (v dobách kdy net nebyl mnou ;)), tak si ji nejprve pořádně vyladím (než pustím chroot).

    První co muselo být okamžitě vyladěno bylo rozlišení. 1024x768 na své 17ctce nesnesu a jediné s čím se spokojím je 1152x864 při 75 hz. Pustím klikátko, rozlišení změním, restartuju Xka a nic ;). Po pár marných pokusech už prohlížím xorg.conf, ale modes je v pořádku. Stahuju nejnovější ovladače nvidia, další restart a rozlišení najelo. V 55 hz.

    No nic, měním zpátky a hledam s google radu. Nejdříve tma ("za to můžou nvidia ovladače" - příspěvek nebyl vyřešen), ale potom najdu klíčové slovo modeline. Musím poděkovat aboutme.ic.cz a abíčku, kteří mě nakopli správným směrem. Nakonec mi fungovaly předefinované hodnoty z této kalkulačky.

    Modeline "1152x864" 108 1152 1216 1344 1600 864 865 868 900 +hsync +vsync

    Dalším nastavováním byly fonty a KDE. Ne že bych úplně trval na fontech z windows (které se některým libí, druzí je považují za hnusné), ale jde o sílu zvyku (hlavně na oči) a prvních pár hodin jsem skoro slzel (teď už je to v pohodě). Překopíroval jsem si všechny z Windows, jako písmo nastavil Tahomu, upravil vyhlazování.

    Co se týče KDE, tak jsem to nějak proklikal, aby se mi to líbilo a bylo to aspoň trochu neotřelé (opravdu modré záhlaví oken už mám okoukané - takže černá). Kromě KDE mám rád taky fluxbox, ale na ten jestě nebyl čas. Zase nemusím moc gnome (ale gtk aplikace mám rád ;)). Ponastavoval jsem i ostatní programy, chvíli vzpomínal na heslo do psi, a pomalu se dostával k hlavnímu problému ;).

    Určitě jste už aspoň slyšeli o hře Cube, open source verze quake (kdyby nahodou ne). Já jsem ji kdysi (ještě s modemem) celkem hrál a potom už to nebylo moc možné (předchozí provider měl čim dál tím horší odezvu). Takže jsem se nemohl dočkat až ji znova chytnu do ruky. Jenže cube se spustit odmítalo.

    #./cube_unix.sh
    init: sdl
    init: net
    init: world
    game mode is ffa/default
    init: video: sdl
    init: video: mode
    init: video: misc
    init: gl
    init: basetex
    init: sound
    Fatal signal: Segmentation Fault (SDL Parachute Deployed)

    Nebyla to jediná komplikace, nejdříve mi chyběla starší verze libstdc++.so.5, ovšem sehnat ji nebyl zas takový problém. Jinak upozorňuju že tento problém se snad týká jen Fedora Core 4, na 5 už prý není. Nažhavil sem zase google a nakonec našel radu ať nastavím proměnnou SDL_AUDIODRIVER na SDL_AUDIODRIVER=alsa. Cube se spustilo! Ale zvuk byl o půl sekundy opožděný. Hledal sem proto dál a nakonec jsem našel funkční řešení.

    export SDL_AUDIODRIVER=esd

    Celý problém spočíval v nekompatibitě (no, chtěl sem se vyjádřit hruběji, a jako amatér-programátor v SDL arts asi nebude ten, kdo by z toho vyšel lépe ;)) arts a SDL. Teď zvuk šel krásně. Ale pak se začal deformovat (vrčet ;)) a to i po opětovném spuštění cube. Zatím jsem vymyslel přidat do cube_unix.sh killall esd (kupodivu zdá se že to pomůže - ještě musím pořádně otestovat).

    Takže už si můžu zahrát cube (a tuxracer, tedy ve fedoře ppracer (dost mi trvalo to najít)), ale to jen moji nespokojenost zvýšilo. Nemůžu (tedy nemohl jsem) z puštěné 3D gamesy přepnout do KDE a pak zase zpátky, jako třeba ve windows přes alt + tab. S tím sem si hrál prakticky celý den a nakonec vytvořil funkční řešení s kterým se rád podělím.

    Nejprve jsem objevil jakýsi etswitch. Přepínat sice uměl, ale byly občas problémy s myší a fungovalo to jen v některých hrách (musela se ve hře pustit konsole - kterou cube umí, ale ppracer ne). Takže jsem hledal dál.

    Jeden člověk ;) (pokud chce explicidně uvést nick, ať se mi ozve ;)) mi poradil (mimojiné) specifické nastavení kde, které klávesovou kombinací ctrl + alt + num / vezme hře nativní přístup k myši a klávesnici a přepnout se lze třeba přes alt + tab. Jenže konkrétně u cube myš zůstala viset - nešlo ji pohnout. Nastavuje se v xorg.conf:

    Section "ServerLayout"
    #... Option "AllowDeactivateGrabs" "on"
    EndSection

    Takže jsem se uchýlil k třetímu řešení a to druhý X server. A hned napočátku mě zmrazil další problém (říkám že mě Fedora nemá ráda):

    # X :1 &
    # DISPLAY=:1 xterm
    AUDIT: Fri Jul 14 02:57:35 2006: 22974 X: client 1 rejected from local host
    Xlib: connection to ":1.0" refused by server
    Xlib: No protocol specified
    xterm Xt error: Can't open display: :1

    Po dlouhém hledání jsem nakonec našel že musím nastavit práva, tedy po zapnutí X servru dát příkaz xauth add :1 . `mcookie`.

    Pro zjednodušení jsem si napsal skript. Upozorňuji že ještě nijak extra zběhlý nejsem a bez rad pár (to výlučně neznamená dva ;)) lidí bych to asi tak dobře nezvládl. Taktéž používat jen na vlastní nebezpečí :).

    /usr/local/bin/exex
    #/bin/sh
    #Skript pro snadne spusteni aplikace v novem X servru a jeho automaticke ukonceni
    #Autor: HFechs
    
    #Zjistim volny DISPLAY
    DISP=`/sbin/pidof X | wc -w`
    DISP=`expr $DISP + 1`
    export DISPLAY=:$DISP
    
    #Spustim X server
    X $DISPLAY &
    
    #Zjistim PID X server
    PID=$!
    
    #Nastavim prava
    xauth add  $DISPLAY . `mcookie` &
    
    #Spustim aplikaci
    $@
    
    #Ukoncim X server
    kill $PID
    
    

    xinit jsem nepoužil jelikož spouštěl ještě xterm, který občas kradl klávesy. Skript je na obsluhu dostatečně jednoduchý - vytvořil jsem si spouštěč Cube s příkazem exex cube_unix, který cube spustí v novém X servru (Xka se samy přepnou) a po ukončení hry vypnou a přepnou spátky do wm. Krom toho se dá samozřejmě přepínat přes CTRL + ALT + Fx.

    Takže zdravím toho kdo to dočetl až sem a půjdu se zase věnovat konfiguraci :). A ať žije "Linux nepotřebuje hry. Sám je hrou!". Mno a taky ať chcípne můj kašel :(, už jsem týden nachcípaný.

    PS: Quake je asi lepší :), ale stejně... cube je cube...

    UPDATE: Zapoměl jsem ještě dopsat že je (asi - návod jsem aplikoval hned, nezkoušel jsem bez něj) nutné pro 2 X servry upravit konfiguráky KDE, aby se nespouštělo dvakrát. Připojuju proto odkaz na návod.

           

    Hodnocení: 80 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Hrajete hry?
     (9 %)
     (14 %)
     (5 %)
     (9 %)
     (36 %)
     (18 %)
     (5 %)
     (9 %)
     (9 %)
     (9 %)
    Celkem 22 hlasů

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    stativ avatar 14.7.2006 08:55 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitva s Fedorou a Cube
    Doporucuji vyzkouset jeste Warsow, nedavno o nem na rootu vysel clanek.
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    14.7.2006 10:42 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitva s Fedorou a Cube
    Možná zkusím. Všechny tyto hry jsou ale založené na enginu Quake, Cube má vlastní egine (ta hra je vlastně demonstrací enginu), proto to kouzlo :).
    Baník pyčo!
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.