abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    včera 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    včera 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    6.5. 21:11 | IT novinky

    Stack Overflow se dohodl s OpenAI o zpřístupnění obsahu Stack Overflow pro vylepšení OpenAI AI modelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (7%)
     (14%)
     (16%)
    Celkem 139 hlasů
     Komentářů: 10, poslední dnes 17:35
    Rozcestník

    Záložní připojení a NAT + DHCP

    23.1.2022 21:11 | Přečteno: 1726× | poslední úprava: 24.1.2022 01:35

    Dneska jsou lidi zvyklí, že jsou připojení k internetu 24/7 a když spojení chvíli nejde, tak jsou hned nervózní. Už to není jako dřív, kdy jsme se připojovali 56kbps modemem – vytáčeným spojením a byli online maximálně pár hodin denně. Občas má ale i dnes spojení výpadek, a proto si ukážeme, co v takovou chvíli dělat – jak rychle nahodit záložní spojení přes mobil.

    Co budeme potřebovat:

    Nebudu zde doporučovat žádný tarif, zeptejte se u svého operátora. Např. ten můj nabízí neomezený internet na jeden den za cca 70 Kč, což mi přijde celkem v pohodě – člověk si to zaplatí jen na tu chvíli, co to potřebuje, a není nutné mít žádný paušál (hodně lidí za to dává tak pětistovku měsíčně, ale to mi přijde zbytečné, když mám internet na všech počítačích a skoro pořád jsem v dosahu některého z nich).

    Pokud nemáte RPi, můžete použít třeba nějaký starší počítač nebo virtuálku v KVM případně si to nastavit na svém desktopu, ale vhodnější mi přijde dedikovaný stroj. Každopádně tuhle věc budu v dalším textu označovat jako RPi.

    Místo telefonu s Androidem by šlo samozřejmě použít i něco jiného, třeba Openmoko nebo PinePhone, ale to nemám vyzkoušené, takže dále budu psát jen o Androidu.

    Předpokládám, že nám přestal fungovat router/modem, přes který jsme normálně připojení. Tenhle modem má v mém případě adresu 192.168.1.1 a všechny počítače v místní síti ho používají jako výchozí bránu. Adresu si upravte podle sebe, v následujícím textu budu psát o 192.168.1.1. Pokud modem/router není úplně mrtvý a jen přes něj neproudí data, tak ho odpojíme, abychom neměli v síti dvě zařízení se stejnou adresou. Případně mu můžeme dočasně změnit IP adresu, abychom mohli průběžně kontrolovat, jestli už se spojení obnovilo.

    Pomocí SMS nebo jinak si tedy aktivujeme příslušný balíček, zapneme mobilní data a připojíme telefon USB kabelem k RPi. Potom nasdílíme internetové připojení:

    Nastavení / Bezdrátová připojení a sítě / Další / Sdílené připojení a přenosný hotspot / Připojení přes USB.

    Spojení jde sice sdílet i přes WiFi (tethering), ale to není tak spolehlivé, může to různě vypadávat a navíc přes USB kabel se nám bude telefon i nabíjet, takže nedojde baterka.

    V RPi se nám objeví nová síťová karta – pojmenovaná pravděpodobně: usb0. Android poskytuje DHCP server, tak si od něj vezmeme IP adresu (pokud se to nestalo automaticky):

    dhclient usb0

    nastavíme na ethernetové síťovce RPi adresu původního routeru, takže všechny počítače budou teď “chodit na internet” přes RPi:

    ip addr del 192.168.1.1/24 dev eth0

    a nastavíme NAT – tzn. překlad adres – počítače ve vnitřní síti mají svoje IP adresy, ale na RPi se to přeloží na jednu a pod ní to jde ven (do mobilu, ve kterém se dělá druhý NAT, ale to nás nemusí moc trápit):

    sysctl -w net.ipv4.ip_forward=1
    iptables -t nat -A POSTROUTING -o usb0 -j MASQUERADE
    iptables -A FORWARD -i usb0 -o eth0 -m state --state RELATED,ESTABLISHED -j ACCEPT
    iptables -A FORWARD -i eth0 -o usb0 -j ACCEPT

    Tyhle příkazy pouštíme na RPi pod rootem. Po jejich zadání by měl začít “fungovat internet” (uživatelé se dostanou na Seznam) na všech počítačích v místní síti, aniž bychom na nich museli něco nastavovat. Navenek máme samozřejmě jinou veřejnou IP adresu, ale to BFU nebude trápit.

    Pokud nemáme IP adresy nastavené staticky, dalším krokem bude instalace DHCP serveru na RPi. Nejprve nainstalujeme DHCP server – na Debianu či Ubuntu příkazem:

    apt install isc-dhcp-server

    Potom je potřeba povolit rozhraní, na kterém bude DHCP nabízet IP adresy – nastavíme INTERFACES="eth0" v souboru /etc/default/isc-dhcp-server. A potom v souboru /etc/dhcp/dhcpd.conf nakonfigurujeme jednotlivé podsítě:

    subnet 192.168.1.0 netmask 255.255.255.0 {
        range 192.168.1.100 192.168.1.200;
        option routers 192.168.1.1;
        option subnet-mask 255.255.255.0;
        option broadcast-address 192.168.1.255;
        option domain-name "dhcp.example.com";
        # option domain-name-servers 192.168.1.1;
        # option ntp-servers 192.168.1.1;
        authoritative;
    
        # nepovinné - známým počítačům můžeme nastavit pevné adresy:
        host thinkpad-1 { hardware ethernet 12:34:56:78:ab:cd; fixed-address 192.168.1.50; }
        host thinkpad-2 { hardware ethernet 12:34:56:78:ab:ef; fixed-address 192.168.1.51; }
    }

    Kdokoli si řekne, dostane IP adresu z rozsahu 192.168.1.100 až 192.168.1.200. Pokud se jedná o nějaký známý počítač, jehož MAC adresu jsme uvedli v souboru, dostane pevně danou IP adresu.

    Můžeme uvést i NTP server a DNS server. V obou případech můžeme použít nějaký veřejný, ale můžeme si provozovat i vlastní… DNS server bychom měli v DHCP odpovědi poskytovat vždy, protože jinak BFU nebude fungovat Seznam a budou smutní. Pokročilejší uživatel by si samozřejmě nastavil DNS server sám.

    P.S. Tento článek původně vyšel na Farmě Trollí hnízdo (dostupné přes Tor): Záložní připojení a NAT + DHCP

    P.P.S. Minule si někteří z vás stěžovali, že se na Farmu nemůžou připojit a ukázalo se, že to je starším formátem adres (v2), který přestává být podporovaný. Psala jsem si se správcem a přechod na nový formát adres je prý v procesu, mělo by to pak běžet na http://sdyxq7it3prbigvtftypxon4mxwpx5mwtb6uhpx27u32mwemn5gddxad.onion/, ale je tam problém s Content-Security-Policy kvůli které se nenačtou JavaScripty, a tudíž nic nefunguje (prázdná bílá stránka, načte se jen titulek a HTML zdroják); přesunout korektně Discourse na jinou doménu není úplně přímočaré... jsou na to nějaké návody, ale nefunguje to podle nich a při pokusu o přegenerování ta úžasná aplikace padá. Inženýr říkal, že na to zatím padly dvě lahve becherovky a teď čeká, až dorazí další várka a bude mít zase energii se vrtat v těch Dockerech a JavaSriptových DevOps kundovinách (sic).

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Co byste si přáli ze všeho nejvíc?
     (50 %)
     (58 %)
     (19 %)
     (38 %)
     (46 %)
     (69 %)
     (38 %)
     (54 %)
     (27 %)
    Celkem 26 hlasů

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Max avatar 23.1.2022 21:42 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záložní připojení a NAT
    Jako top top nouzovka možná dobré, ale dnes už bych předpokládal něco jako např Mikrotik s podporou LTE a na něm nastavený WAN failover.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    24.1.2022 01:33 Monika Kokešová | skóre: 4 | blog: Kokeshka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záložní připojení a NAT
    Jasně, ve firmách se použije nějaké profesionálnější řešení. Ale tohle je návod spíš pro domácnosti - tam jsou lidi rádi, že jim to nějak funguje a neřeší... a pak se najednou diví, když je výpadek. Tak tohle je takový jednoduchý postup, jak nahodit záložní spojení s minimem zdrojů.

    Kdo je připraven, není překvapen :-)

    A v té firmě by bylo ještě potřeba řešit veřejné IP adresy pro provoz serverů nebo pro přístup k jiným službám, kde jsou povolené jen naše IP adresy... to už je pak složitější.

    Mimochodem, taky jsem doplnila konfiguraci DHCP serveru, což se většinou bude hodit.

    vencour avatar 24.1.2022 07:38 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záložní připojení a NAT
    Zdar, Maxi,
    jakožto aspoň trochu znalý jsem narazil na to, že Mikrotik umí jen VRF LITE (na L3) a ne VRF (na L2) a proto arp tabulka je stejná pro všechny interfejsy.
    Nepletu se, že?
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    24.1.2022 01:31 jejda | skóre: 23 | blog: jejda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záložní připojení a NAT
    Když se pomocí mitmproxy nahradí stará v2 doména za novou v3 a ta problémová hlavička Content-Security-Policy se nadrzo zahodí pryč, tak trolí hnízdo docela funguje. Mitmproxy bohužel neumí přeposlat požadavek do upstream socks proxy, o to se nám postará proxychains.
    proxychains -q mitmdump --modify-body "#~c 200 ~s#xaqbcbskm7otauau#sdyxq7it3prbigvtftypxon4mxwpx5mwtb6uhpx27u32mwemn5gddxad" --modify-headers "#~s#Content-Security-Policy#"
    Jako taková dočasná nouzovka to jde, než to admini opraví.
    Gréta avatar 24.1.2022 11:42 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záložní připojení a NAT + DHCP

    aje někde jakoby aspoň to sestříhaný videjko heron vs. goldfisch :O :D

    24.1.2022 17:47 radegast hnedy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záložní připojení a NAT + DHCP
    na redtube.cz
    Gréta avatar 25.1.2022 12:47 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záložní připojení a NAT + DHCP

    tvl to nemužou pornostránky to slovo porno jako ňákej substring v názvu by to třeba někoho nenapadlo votevřit předlidmama ten vodkaz :D

    24.1.2022 18:18 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záložní připojení a NAT + DHCP
    lol, proč tak složitě? když nejde internet, nahodím na mobilu hotspot a každý počítač se automaticky připojí, protože hotspotovou síť zná

    a kupovat na den za 70 kč? no nevím, já používám internet na mobilu hlavně venku a tam žádná wifi - mám neomezená data za 300 Kč měsíčně, bez smlouvy, tzn. můžu přestat a začít platit kdy chci, když budu mít zrovna pocit, že to nepotřebuju
    24.1.2022 18:44 pavele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záložní připojení a NAT + DHCP
    Taky bych to tak chtěl. Můžeš napsat podrobnosti, abych si to mohl taky tak pořídit?
    ⧠ A = 0 avatar 24.1.2022 18:48 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záložní připojení a NAT + DHCP
    Nu což, já mám mobilní připojení s neomezenými datovými přenosy za 10 € měsíčně (jako obyčejný koncák) – to má předřečník ještě docela drahé...
    Nevolte zmrdy.
    25.1.2022 12:52 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záložní připojení a NAT + DHCP
    protože 10 eur je vyrazne mene nez 300 kc, nebo co jsi nam chtel sdelit? :)
    Jendа avatar 24.1.2022 19:11 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záložní připojení a NAT + DHCP
    Existuje O2 Datamánie, kde je za 300Kč 100GB. Prodávají to jen v létě, ale platí to celý rok a na Aukru jsou přeprodejci.
    25.1.2022 12:51 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záložní připojení a NAT + DHCP
    Problem datamanie, krom toho ze tam je ten limit (ktery je ale dost vysoky a pro vetsinu lidi asi jako by nebyl), je, ze plati jen v CR, ne v cele EU.
    24.1.2022 19:30 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záložní připojení a NAT + DHCP
    to neni verejna nabidka, ale kdo pouziva verejne nabidky...
    25.1.2022 09:58 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Záložní připojení a NAT + DHCP
    V ankete chybi 'jit na lov s Odinem'. ;-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.