abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:00 | Nová verze

    Byla představena oficiální rozšiřující deska Raspberry Pi M.2 HAT+ pro připojování M.2 periferii jako jsou NVMe disky a AI akcelerátory k Raspberry Pi 5. Cena je 12 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Pozvánky

    V Praze o víkendu proběhla bastlířská událost roku - výstava Maker Fair v Praze. I strahovští bastlíři nelenili a bastly ostatních prozkoumali. Přijďte si proto i vy na Virtuální Bastlírnu popovídat, co Vás nejvíce zaujalo a jaké projekty jste si přinesli! Samozřejmě, nejen českou bastlířskou scénou je člověk živ - takže co se stalo ve světě a o čem mohou strahováci něco říct? Smutnou zprávou může být to, že provozovatel Sigfoxu jde do

    … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    dnes 12:33 | Humor

    Kam asi vede IllllIllIIl.llIlI.lI? Zkracovač URL llIlI.lI.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:00 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila svůj nejnovější AI model GPT-4o (o jako omni, tj. vše). Nově také "vidí" a "slyší". Videoukázky na 𝕏 nebo YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Zajímavý článek

    Ondřej Filip publikoval reportáž z ceremonie podpisu kořenové zóny DNS. Zhlédnout lze také jeho nedávnou přednášku Jak se podepisuje kořenová zóna Internetu v rámci cyklu Fyzikální čtvrtky FEL ČVUT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    Společnost BenQ uvádí na trh novou řadu monitorů RD určenou pro programátory. První z nich je RD240Q.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    včera 13:00 | IT novinky

    Byl aktualizován seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě TOP500. Nejvýkonnějším superpočítačem nadále zůstává Frontier od HPE (Cray) s výkonem 1,206 exaFLOPS. Druhá Aurora má oproti loňsku přibližně dvojnásobný počet jader a dvojnásobný výkon: 1,012 exaFLOPS. Novým počítačem v první desítce je na 6. místě Alps. Novým českým počítačem v TOP500 je na 112. místě C24 ve Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Ostravská Karolina, GPU

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:11 | Nová verze

    GHC (Glasgow Haskell Compiler, Wikipedie), tj. překladač funkcionálního programovacího jazyka Haskell (Wikipedie), byl vydán ve verzi 9.10.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 09:22 | Nová verze

    Po 9 týdnech vývoje od vydání Linuxu 6.8 oznámil Linus Torvalds vydání Linuxu 6.9. Přehled novinek a vylepšení na LWN.net: první a druhá polovina začleňovacího okna. Později také na Linux Kernel Newbies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    11.5. 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (72%)
     (6%)
     (10%)
     (12%)
    Celkem 234 hlasů
     Komentářů: 16, poslední dnes 11:05
    Rozcestník

    Přechod od Intelu k AMD

    17.2.2020 15:36 | Přečteno: 3875× | plky | poslední úprava: 4.3.2020 13:05

    Nastal ten čas a konvertujeme k AMD.

    Úvod

    Někomu to může znít ve smyslu WTF? To jako až teď? Mno, je třeba si uvědomit několik věcí :


    Jaká je tedy alternativa?

    My jedeme na kancl PC HP ProDesk 400 G6 (i5 + 8GiB DDR4 + 256NVMe). Notebooky bereme Thinkpad X390 (manažeři) a L390 (obyčejní smrtelníci).

    Notebooky

    Za Thinkpad X390 je náhrada v podobě AMD Thinkpad X395. Neexistuje tolik modelů a myslím, že stále např. neexistuje model s dotyk displejem. Pokud jde o Thinkpad L390, tak ten nemá AMD alternativu. Navíc L390 končí a nyní začíná model Thinkpad L13.

    V případě ntb to tedy vypadá, že ještě nějakou dobu u Intelu zůstaneme.


    Desktop

    Malá vysvětlivka :

    V případě HP jsem vybral toto, což bylo odsouhlaseno:

    Pro uživatele by zde byl :
    HP ProDesk 405 G4 Small Form Factor

    Pro vyšší třídu (např. IT Admin):
    HP EliteDesk 705G5 Small Form Factor Verze Devel (pro vývojáře)
    HP EliteDesk 705G5 Small Form Factor

    Kdo má bystré očko, tak si všiml, že nejnižší model má v sobě starý Ryzen 2400G. Ano, v této modelové řadě ještě nemají 3xxxG modely. Nicméně poměr cena/výkon není špatný a u kancl PC to nevadí a cena za ten PC je víc než příznivá.

    SFF velikost doporučuji kvůli dvěma věcem: lepší systém chlazení a rozšiřitelnosti + to má v sobě normální moduly a né SODIMM.

    Pokud jde o AMD Ryzen 7 PRO 3700, tak to vypadá, že je to shodný CPU s 3700X, ale s tím rozdílem, že u verze Pro není povoleno taktování.


    Servery

    Aktuální stav je takový, že některé servery na backendu nepatchuji (bios / CPU mikrokod), protože by to byl pěkný průser (z hlediska výkonu). Další věc je, že máme nějaké ty clustery, kde by nebylo moc dobré míchat vendory. Lifecycle je 5 let, takže příští rok bude tak akorát čas nakoupit AMD, postavit nový cluster a přemigrovat z Intelu na AMD.
    Mezitím nás čeká nákup pár AMD serverů do některých lokalit, postavit další backup server na ZFS atd.


    Závěr

    Na závěr bych dodal, že je třeba si uvědomit dvě věci. Tou první je, že i u OEM výrobců začínají být Intel stroje nedostatkovým zbožím. Blbý HP ProDesk 400G6 začíná mít nepěkné dodací doby a bude to údajně jen a jen horší. AMD HP ProDesk 405 G4 je skladem a vypadá to dobře. HP EliteDesk 705G5 mají dodací dobu také špatnou (údajně pro nás Duben) a v kuolárech se mluví o globálně špatných dodávkách a zvyšování cen (vlivem problémů v Číně, kdy byly údajně některé továrny uzavřeny asi kvůli tamní epidemii, hlavní problém prý je/bude s čipy - ssd).

    A jak to vypadá u vás?

    Zdar Max

    UPDATE: Přišly první ks SFF, tak jsem to nafotil a přidal do blogu, aby bylo vidět porovnání SFF a MT velikostí skříní        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Přechod od Intelu k AMD, obrázek 1 Přechod od Intelu k AMD, obrázek 2 Přechod od Intelu k AMD, obrázek 3 Přechod od Intelu k AMD, obrázek 4 Přechod od Intelu k AMD, obrázek 5 Přechod od Intelu k AMD, obrázek 6 Přechod od Intelu k AMD, obrázek 7 Přechod od Intelu k AMD, obrázek 8 Přechod od Intelu k AMD, obrázek 9 Přechod od Intelu k AMD, obrázek 10 Přechod od Intelu k AMD, obrázek 11

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    17.2.2020 16:27 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    zdravim,

    osobne mi take dava vice smysl ted prejit na stroje s AMD procesory i na nejakou serioznejsi praci.

    Prijde mi to, ze AMD zacina mit technicky navrch.

    Jeste pred rokem bych rekl, ze AMD na server a notebook ani nahodou. Jedine Intel. Na vyvojarskou stanici jsem s AMD nemel problem.

    Zhruba na prelomu roku jdu do 2x16 CPU AMD EPYC noveho serveru. Kdyz jsem videl ceny a vykon Intelu, tak AMD je jasna volba. Budu ted delat nejaky maly upgrade na Intel serveru a uz se mi to zdalo ne jako ne uplne dobre vlozene penize. Nastesti jsou to male castky a tak mne to nepali.

    Na svem notebooku mam Intel Core i7 a jako vyvojar zacinam videt, ze 6-8 jader, co tento rok prijde pro notebooky, bude take jasna volba pro AMD. Zatim me ale vykon tolik na notebooku nepali. Vetsinou delam na desktopu/pracovni stanici. Hodne lidi take na notebooky s AMD CPU ceka a podle me to bude tento rok hodne velky trhak a hity na vanocni darky. Bude se hodne upgradovat. Na notebooky s 8 jadry take dost cekam.

    Na AMD jedu asi 4 generaci PC a delam na nem vyvoj. Ted uz bych to nazyval spise pracovni stanici. Ted v lete to jisti 64-core CPU. Na Intelu bych se nedoplatil (dlouha navratnost) a vlastne takovy vykon ani neni.

    Nejsem firma o desitkach stroju. Ale uz uvazuju v nejakych mensich statisicich, ktere musim v relativne kratke dobe vydelat a Intel platforma pro CPU mi v soucasne dobe neprijde moc perspektivni.

    gf
    17.2.2020 16:29 /dev/win
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    To co na tych serveroch robite ked vam treba 2 x Epyc? Tipujem RAM ECC 1TB a aspon 200TB storage? :-)
    17.2.2020 19:43 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Pan kysilka kdysi psal, jak da dohromady linuxsoft. Zakazal blogy, skoro nic tam nevychazelo. Nejzajimavejsi byly pozvanky do hospody pro linuxaky. Kazdorocne pan kysilka napsal ohlednuti za ubehnuvsim rokem, kde si stezoval na stav trhu, nedostatek penez, reklamy, autoru, etc. Pak to zavrel. Take psal o nejakem slavnem software na zpracovani faktur. Asi obycejne ocr. Naposledy se chlubil, ze vydela milion rocne... takze asi moc uspesne to nebude. :-D
    17.2.2020 19:50 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    - Zapomente na blogy. Akademicke debaty, co skoro nikam nevedou. Ciste off-topic obsah. Lidi, co vyvolavaji flame nebo jsou za to placeni, aby to delali. Reklamy na ciste MS reseni. Skutecne me nezajima, co nejvetsi navstevnost. Zajima me predevsim ta mensi a kvalitnejsi skupina. Zbytek at si chodi na abicko a root, ktere si rekli jiz nekolik let, kudy pujdou a je to videt na nekterem obsahu danych portalu. Fakt nemam zajem se zavdecit vsem.

    - vcelku rad bych na portalu videl lidi, kteri uz nejake reseni v praxi delali a co nevidi pres sebou vidiny tucnaka mavajiciho jenom gpl praporkem. Prezentace 15 letych deti hrajicich si jenom dvd-instalackami linuxu prilis nemusim. Cilova skupina jsou lide klidne i o hodne let ci generaci nahoru.

    - Nehodlam informovat jenom o firefoxu a ciste jenom popularnich vecech. Ze tu existuji cele opomijene a casto pouzivane platformy, malo kdo vi.

    Pujde se cestou optima, ne maxima. Obecne receno.

    Nicmene v chodu a smeru portalu ja jasno, i kdyz pusobim dost casto jako chaotik.

    Diky za pripadnou podporu a nazor vsem.

    Pavel Kysilka
    Úspěch zaručen.
    17.2.2020 20:35 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Kdybych byl uplne neschopnej debil, jak pisete, tak si neplanuju koupit 64-jadro + dalsi server, protoze si na to ani nevydelam. Momentalne jsem na 32-jadrech, takze to asi dam.

    Prilozte sem do prilohy screenshoty Vaseho super vlastniho pocitace. Hodne lidi se rado pobavi. Mozna mi budete moc poradit, jak se to dela, ze si to nemuzete dovolit nebo, ze na to nemate....

    gf
    17.2.2020 20:42 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    lmao @ mám nejlepší kompl = jsem největší profík
    17.2.2020 20:49 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Poslete vypis htop, at se pobavime.
    17.2.2020 21:06 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Chápal bych u dětí.
    17.2.2020 21:24 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Neokecavejte to a poslete. Bude sranda. Nebo Vy snad nemate pocitac s Linuxem ??
    17.2.2020 21:33 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    :-D
    17.2.2020 22:05 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Pred lety psal, jak opovrhuje patnactilety,i linuxaky s jejich dvdcky. Dnes si chce pomerovat htop a machruje tu s poctem jader. :-D ale umi pobavit :-D
    17.2.2020 22:12 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Tak na každého ta krize středního věku dopadne jinak, někdo si honí ego autem, někdo procesorem. Výsledkem je bohužel pro veřenost vždy pablb.
    18.2.2020 00:09 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    A kdo nemá na auto ani počítač lže o svém členství v Menze, že Radovane?
    18.2.2020 00:10 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Jinej Radovan bro, ale je to podobnej pripad, souhlas.
    Gréta avatar 18.2.2020 09:15 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD

    si myslim že žádný šedesátičtyr jádro nemáš a jenom se tady jako snažíš hloupě machrovat nad lidma co dovopravdy něco uměj a nemelou jenom pantem :O ;D ty umíš kulový tak se chlubíš bůchvíjak vyšmeleným pavým vocasem kterej ale nikdo nikdy neviděl. koukej ukázat htop jestli chceš abysme tě jako braly vážně a jestli teda jako nemáš jenom nejaký starodávný pitomí dvoujádro s tdp rychlovarný konvice ;D

    17.2.2020 20:25 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    zdravim,

    mam nejaky vlastni data-mining projekt (document capture+ocr). Podle JIRA a hotovych tasku to vcelku pokracuje dopredu.

    Kdyz by slo o provoz, tak asi bude stacit 8-jadro + 32GB RAM. Asi i na nejake vetsi davky.

    Vzhledem k tomu, ze delam s nepresnymi algoritmy, hodne rozmanitymi strukturami + hodne souboru, tak potrebuji nejak rychle otestovat spolehlivost nejen pred releasy. Nejaka uspesnost vytezeni dat je to, za co me zakaznici budou ochotni platit.

    Jako unit-testy, integracni testy + Jenkins pouzivam standartne. Mam ale nejakou vizi ozkouset spolehlivost zpracovani na velkych a produkcnich datech (klidne anonymizovanych).

    Zatim mi to vychazi nejlepe na koupi noveho serveru- (1x-2x) 16-core AMD EPYC. 128GB RAM. 10-20 TB disky. Nejvice potrebuji hodne CPU=jader. Pametove naroky jsou radove par giga RAM.

    Uvazoval jsem i o nejakem cloudovem reseni typu Amazon, ale do toho se mi moc nechce.

    Zatim neni presne dano, kudy se pujde. Toto je novy svet a bude se to muset ozkouset.

    gf
    17.2.2020 22:11 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    O tom OCRku na faktury pisete jiz nekolik let. Zatim jsem to tedy nikde nasazene nevidel. Jira tasku si muze kazdy naklikat, kolik chce. Jedine smerodatne je pocet nasazeni a penize, co to vydela. Asi to velka slava nebude, kdyz i vy sam pisete o placeni zakazniky v hudoucim case. :-D

    Kecy o cloudu, do ktereho se vam nechce... neni dano, kudy se pujd... novy svet.. nutno ozkouset... ocekavam dalsi ohlednuti za uplynulym rokem a dalsi neuspesny projekt :-D

    Dobra rada na zaver: standartou mava Zeman na hrade, vy pouzivate jenkins standardne. :-D
    18.2.2020 08:52 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    No a jak jste se posunul Vy za posledni roky ?

    Ne, nerikejte to. Je to asi tajny....

    Zatim jste se nezmohl na nic jineho, nez ze pisete, ze jsem zakazal blogy na Linuxsoftu, pak LS zavrel a jeste jsem o tom napsal nekde na netu. A to same nekolikrat rocne.

    Kazdej rok pisete to samy. Vlastne uz parkrat do roka nekolik let. Nevim, za jakou hranici normality jste se dostal. Bud mate skvely cich na lidi a perfektni odhad z minima informaci, co poskytuju o svoji osobe anebo jste blazen. Nepremyslel jste o tom, ze by jste me mohl nejak vice sledovat ? Co treba tydenni reporty pro uzivatele abclinuxu ?

    gf
    Gréta avatar 18.2.2020 09:17 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD

    Co treba tydenni reporty pro uzivatele abclinuxu

    sem si teda jako myslela že je generuje bot :O :O :D ;D

    18.2.2020 22:35 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Hezky jste to shrnul. Ale co presne, toho co jsem psal, neni pravdive? ;-) Sledovat vas nijak extra nepotrebuji, jelikoz mi staci jen obcas natrefit na vas prispevek do diskuse zde. Na zaver dobra rada: nepise se 'by jste', ale pise se 'byste'. Neznate snad svou Muttersprache?
    k3dAR avatar 19.2.2020 02:46 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    od tebe tu neustale ctu same blbe kecy, dokazes prispet i necim jinym? ;-)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    20.2.2020 21:18 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Bud rad, ze zde ode mne muzes dostat zadarmo rady, ktere ti v zivote pomoci mohou. ;-)
    k3dAR avatar 20.2.2020 21:59 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    tak blbe kecy mi (a i kdyz si to nemyslis, ani tobe) rozhodne nepomohou v zivote ;-) maximalne v tom udelat si o tobe "obrazek" ;-)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    19.2.2020 08:52 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    To, co tady predvadite vcetne Radovana a Grety zacina zavani internetovou sikanou. To je asi ta spravna predstava svobody projevu....

    Vlastne si rikam, zda ma smysl sem prispivat, kdyz se za kazdym 2 prispevkem od mne objevi nejake ruzne pravdive kompro....

    Ale o tom to vlastne je vystvat nektery lidi, aby odesli sami...

    gf
    Gréta avatar 19.2.2020 11:22 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD

    sem si ale fakt jako mysela žeto generuje bot přísahám :'( :'(

    a jak tě jako šikanujem?????? :O :O že se ti odin snaží pomoct konstruktivní kritikou?? že ti radovan poskytuje zpětnou vazbu k tomu jaks zatočil s nějakým tim liuxsoftem?? že po tobě chci htop když ho ty jako chceš po druhejch a snažíš se nad nima uplně pitomě povyšovat?? a sám jako řikáš že natom co pišou je něco různě pravdivýho a urážet se protože má někdo pravdu je přece uplná pitomina :O :'(

    tvoje přectava svobody projevu asi je aby jsme měli pusy na zámečky od kterejch bys měl klíčky jenom ty ne?? by mi to jako celkem štymovalo k tomu jaks teda jako zatočil s tim linuxsoftem :'( :'( si myslim že to neumíš moc s lidma a taky neumíš uznat vlastní chybu :'(

    jestli sem ti nějak jako ublížila tak promiň to sem nechtěla ale na svý straně teda jako nevidim problém ;D

    19.2.2020 11:49 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Tak na nekterych skolach pomahaji nekterym spoluzakum treba s velkyma usima tim, ze jim pripominaji 50x za den pravdive tvrzeni, ze maji velke usi a pak jim umeji ty usi v zachodove mise, protoze hygiena je dulezita.....
    Gréta avatar 19.2.2020 12:45 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD

    zas tak moc ti jako nevodstávaj ;D

    a neni to jako stejná situace protože s ušima něco svede max plastickej chirurg. z vlastních chyb se každej musí poučit sám. všichni děláme nějaký a řešení neni tvářit se že je jako neděláme ale právě tamto umět se z nich poučit ;D a když si s něčim jako nevim rady a nestačim nato tak si přece nechám poradit od někoho kdo tomu jako rozumí ne přeci ;D

    Max avatar 19.2.2020 13:02 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Gréto, nauč se skloňovat, nepíše se "s ušima", ale "s ušma". To ví přeci každý :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Gréta avatar 19.2.2020 19:02 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    19.2.2020 23:39 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    A všiml sis, že tu nikdy není šikanovaný třeba Max nebo dedek.jabko, kteří něco skutečně umí a nemají přitom potřebu honit si ego počtem jader?
    20.2.2020 10:14 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Vsiml. Protoze si jej 16 leta Greta a mozna podobne vekove a nedozrale osobnosti nenasly a zatim jsou v poradniku na internetovy vandalismus jini.

    Asi by se lidi stojici za portalem meli zamyslet, zda je zadouci, ze se sem chodi deti z ucnaku nebo ze stredni bavit mezi sebou tim, kolik denne vytoci lidi.

    Scenar je vzdycky stejnej. Prijde anonymni postavicka bez historie. Nebo si sebou vezme par kamaradu. A zacina ryt do ostatnich uzivatelu, dokud tu nekdo zustane. Pokud tu nikdo neni, tak se jde jinam, kde jsou jeste lidi. Do toho anonymni postavicky nemaji totalne zadne znalosti. Bavi se o vsem, i cemu nerozumi. Proste mladi spratci se prisli bavit. A po desate vecer uz musi do postylky, aby mohly byt rano ve skole.

    Myslim si, ze se zacina potvrzovat, ze bez nejake minimalni cenzury to asi nepujde. Metoda nekrmte trolly nefunguje. Me fakt nebavi napsat prispevek a najit pod nim hned nazory 15 leteho (netalentovaneho) pubescenta, kterej nedovede odhadnout, ze na neco uz nema. A takhle dokolecka. Prezili jsme tu nektere duchodce a nebo pocitacove silence, ale 15 lete deti to uz je fakt moc.

    Je na case si to tady oresit. Jinak nas tu moc nezbyde.

    gf
    20.2.2020 14:17 Ondřej J | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Tak já bych si tipl, že místní Grétě je minimálně 40 :D
    20.2.2020 21:15 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Věkem dost možná ano.
    20.2.2020 17:58 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Ty ses se svou slavnou historii ten POSLEDNI kdo by mel radit jak ma fungovat nejaky portal.
    Gréta avatar 20.2.2020 20:00 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD

    supr stihomam jako :O :O heleť se na tebe fakt jako nedomlouváme nepřeceňuj svuj význam pro nás ;D

    a sorry jako že se ti snažim pomoc pochopit že za všecko nutně nemusej nýst vinu ty druhý a že jako neni naškodu se vobčas mrknout do zrcadla. tim teda jako myslim zeptat se lidí kolem tebe na jejich názor aby bylo jasno jako. a uplně nejvíc nejcenější sou takový ty lidi co se ti nebudou bát voponovat a skutečně ti řeknou co si myslej. třeba takovej radovan nebo odin který se nemusej bát že je za názor vyrazíš nebo nějak jinak se na nich budeš hojit ;D

    20.2.2020 21:25 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Drzkujes a ohrnujes nos nad detmi z ucnaku a pri tom se sam chovas jako nevyzraly zmetek z prvniho stupne zakladky. :-D

    Btw nevim, kdo je zde anonymni postavicka. Jsem tu spoustu let. Dele nez ty a rekl bych, ze jsem i starsi. Za ty roky zde mne mistni zvladli poznat. Nektere znam i osobne, ale oni netusi, ze jsem odin. Odina vyrobili mistni levicaci, ale o tom uz jsme nekde mluvil. ;-)

    Nevolej prosim po zavedeni cenzury. Prave diky absenci tohoto omezeni to zde jeste zije a diskuse zde zvladnout celkem hezky nakynout. Nechtej, aby to zde dopadlo jako na tvem neuspesnem portale.
    21.2.2020 10:23 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Tak pokud pises, ze Odina vyrobili mistni levicaci, cemuz by tak nizsi kvalita umele inteligence odpovidala, tak je otazka, zda si tu chceme povidat s roboty nebo nejakou umelou inteligenci jako nekde na helpdesku. Nebo, zda chceme, aby nejaky robot tapetoval za kazdym prispevkem vybrane osoby.

    Videl bych to jako dalsi duvod pro nejakou minimalni cenzuru.

    gf
    21.2.2020 10:54 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Souhlas, vyhoďme pošuky, jejichž 99% příspěvků tvoří oznámení že mají 32jádro a kolik za upgrade zaplatili. To je fakt hodnotné jak noha.
    Gréta avatar 21.2.2020 11:27 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD

    si myslim že prostě existuje takovej zvláštní druh lidí co se vubec nikdy nepoučej z vlasních chyb i kdyby jim to mohlo strašně moc pomoct :'( :'(

    jeden diskuzní server si už jako potopil uplně až někam na dno žumpy. si jako fakt myslíš že když se jako bude opakovat uplně identickej postup že to dopadne jinak?? einstein řek že jenom blázen dokolečka dělá furt to samý a čeká pokaždý různý výsledky ;D

    21.2.2020 12:10 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    To nebyl einstein ale vaas.
    Gréta avatar 22.2.2020 08:56 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    20.2.2020 21:20 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Asi tak. Nebo treba Franta a bystrousak... cim jen je asi goldenfish jiny? .... :-D
    k3dAR avatar 20.2.2020 22:06 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    A všiml sis, že tu nikdy není šikanovaný třeba Max nebo dedek.jabko, kteří něco skutečně umí a nemají přitom potřebu honit si ego počtem jader?
    to koho/proc si zamindrakovanec vybere za svoji obet neni zadnej argument, resp. souvisi to jen s chorym mozkem daneho zamindrakovance co ma potrebu !sikanovat! (nebo "jen" mit blbe kecy)...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    20.2.2020 22:55 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Nebreč tro(t)lle.
    k3dAR avatar 21.2.2020 00:02 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    a jeden z tech zamidrakovcu se ozval :-)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    21.2.2020 00:10 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Jo, ten co musi za kazdou cenu reagovat na kazdeho trolla ;-)
    20.2.2020 23:25 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Za jakou obet Gott im Himmel? Vzdyt i sam goldenfish uznal, ze rikame jen a jen pravdu. Sam zde machruje s poctem jader a chce si premerovat htop. :-D Kazdopadne nikdo nenuti nikoho nic cist. Nikdo nenuti nikoho na nic reagovat. Take je zde skvela funkce blokace. Ja pisi jen pod timto uctme, takze na mne toto zabere stoprocentne.
    k3dAR avatar 21.2.2020 00:00 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    ale kdyz uz reagujes, mel by sis precist na co ;-)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    20.2.2020 21:20 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Nikdo te nevyhani. Muzes si nas smele zablokovat a nereagovat. :-)
    Fluttershy, yay! avatar 21.2.2020 21:43 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Nebo koupit AbcLinuxu a pak ho zavřít jako Linuxsoft.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    22.2.2020 07:42 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Hlavne mu abicko neprodavejte pane editore. Radeji ho prodejte mne.
    22.2.2020 12:52 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Toto mne nenapadlo. Ta prvni veta ze souveti je zajimavy napad. A nekteri diskuteri mi dodali hodne motivace na delsi dobu. Vlaste cena premioveho procesoru se postupne priblizuje cene tohoto portalu.

    dekuji, gf
    22.2.2020 13:25 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Tak takhle jsem se už dlouho nenasmál, ta představa že něčí pomlácené ego koupí nevýdělečný portál, aby se pomstil diskutérům co upozornili na jeho předešlý zkrachovalý portál, který musel kvůli špatnému managementu diskuzí a obsahu zavřít :^D Prosím udělej to!
    Gréta avatar 23.2.2020 20:01 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Max avatar 17.2.2020 19:00 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Hmm, technicky navrch má AMD už pár let. Navíc letos má vyjít čtvrtá generace Ryzenu (Zen3). Intel leze ven s 10. generací CPU, která je stále silně pozadu + dostupnost bídná. Minimálně rok z Intelu asi nevyleze nic kloudnýho a pak se uvidí, ale asi bych si nedělal iluze.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Berysek avatar 17.2.2020 18:06 Berysek | skóre: 3 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD

    U nás zatím vše Intel, ale protože jsem AMD pozitivní, máme přislíbeny nějaké AMD testovací stroje. Výběr je ale prachbídnej. U notebooků bych si ale počkal na novou generaci, tam bude zajimavý skok výkonu.

    Servery bohužel i nové Intel. Licence DataCenter jsou po 16 core, tak Epyc 7702P by byl boží, ale na 3 node 2x64 core by mi na licence 2,5 mega nikdo nedal... :D

    Linux here, Linux there, Linux, Linux everywhere... :)
    Max avatar 17.2.2020 18:48 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Já se do toho nesnažím tahat emoce a být objektivní. A reál je takový, že prostě Intel je poslední 3 roky hodně pozadu. Technologicky zaostalé CPU a navíc se ukázalo, že to, v čem měl navrch, měl z nemalé části díky silně zanedbané bezpečnosti. A na to aktuálně jeho zákazníci dojíždějí. A ve finále je tu také finanční stránka věci (kromě ceny jako takové i nižší spotřeba, takže člověk může udělat big upgrade ohledně výkonu, ale už nemusí nic řešit s klimatizacemi nebo záložníma UPS).
    Pokud jde o licencování per core, tak aktuálně na tento model přechází i VMware. Celé to směřuje k tomu, že nebudeme mít dva clustery (primár vs backup), ale čtyři, kde ten jeden bude OSS friendly + případně k použití pro rozumnější licenční modely (= per user, nebo per instance, prostě nic, co by se vázalo na fyzický železo, core apod.) a druhý bude pro Win drobotiny.
    Tzn., že za rok možná budu řešit Proxmox nebo oVirt. Obojí jsem už rozjížděl a obojí znám, takže problémy by to nebyl.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    18.2.2020 09:09 MP
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    O silne zanedbane bezpecnosti bych nemluvil. To se totiz da rict o kazdem vyrobku po XX letech.

    Nabidka s AMD je zoufala. Proste na trhu nejsou, nebo jen v jakes takes konfiguraci. Navic v refurbished jen tak nebudou.

    Btw, ohledne proxmoxu, hodne to zvaz. Sice funguje a ma svy pro, ale mnohe nastroje, co existuji pro vmware, tam dost postradam. To uz spis ten oVirt.
    Max avatar 18.2.2020 09:39 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Pokud jde o bezpečnost, tak tady je problém i s aktuálními CPU, co Intel vydává, nic starého. Takže dokud nebudou mít novou architekturu, kde to budou mít komplexně pořešený, tak prostě smůla. Nebudu kupovat Intel, když se s největší pravděpodobností do pár měsíců / do roka objeví další chyba, která si opět trochu pohraje s performance.
    Z nabídky jsem si minimálně pro desktop u toho HP vybral. Ty notebooky, tam je to horší (když se chceme držet stejné značky a podobné modelové řady). Každopádně ty desktopy jsou o pár tisíc levnější než ten Intel + jsou dostupný, Intel ne.
    Ohledně oVirtu se mi líbí to, že má v sobě řešení pro virtualizaci desktopů, to Proxmox postrádá. Navíc je oVirt hodně komplexní. Jinak pozorují vývoj oVirt a čekám, až vyjde plná verze 4.4.0 a pak si začnu znovu hrát, oprášit si znalosti a tak.
    Jinak upřímně řečeno, VMware má hafec fcí, Veeam taky, ale reál je takový, že používám jen online migrace mezi hypervisory a storage a v rámci Veeamu rozdílové zálohy (+ skládání syntetických full backupů) + ještě backup přímo ze snapshotu storage (Veeam umí pracovat s NetAppem). Jinak nic dalšího. Zkoušel jsem různé věci, ale nic moc. Navíc nároky na výkon nejsou malý. Dokonce nepoužívám ani automatickou kontrolu záloh (automatická obnova VM + spuštění sady testů), protože dost často si obnovujeme věci do testovacího prostředí, takže automatizovaný test není nic, co bychom nějak využili (resp. za ten potřebný výkon, co to potřebuje, se mi to nevyplatí spouštět).

    Apropo, nechceš se o něco podělit Proxmox vs oVirt? Když už jsi to načal, tak aspoň na co narážíš.
    Díky
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    18.2.2020 12:39 MP
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Veeam Proxmox neresi, takze je otazka, zda budes mit stejnou funkcnost jako u VMWare. Ja bych docela rad Veeam odzkousel aspon na ty zakladni veci, ale kdyz jsem koukal na cenovku...no...to firma nezaplati.

    oVirt nepouzivam - redhaty tu vubec nevedeme. Ale jsou dve veci, ktere me na Proxmoxu irituji - jednak identifikator VM je zamenitelny s libovolnym jinym PVE clusterem (cisluji to od 100...) a hlavne to, ze maji jako feature overcommit storage (to je rozumna funkce), ale dodnes bez dodatecneho skriptu nevim:

    1] kolik vCPU je nakonfigurovano - s tim se da zit

    2] kolik RAM je nakonfigurovano - s tim se da zit

    3] jak velka diskova kapacita je nakonfigurovana vuci dane kapacite storage a kolik je vyuzito (komprese disku pres 0) - tohle je tezky fail, ani neexistuje zabraneni overcommitu. VM ulozene jako raw na nfs serveru jsou timto nehezky ohrozene...
    Max avatar 18.2.2020 13:55 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Vím, že Veeam není určený pro Proxmox. Ten (i oVirt) je podporován zase jinými řešeními, třeba i těmi od Acronisu, nebo třeba vProtect.
    Jinak alternativa pro Veeam je Nakivo, údajně už to mají klucí v ruce.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    18.2.2020 09:17 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Emoce do toho tahat netreba, ve skutecnosti mnohem castejs resej lidi problem s diskovym prostorem a ramkou, nez vykonem CPU. Mnohem castejsi zpusob udrzby HW je pak prubezne obmena, nez kompletni vymena, coz taky znamena, ze zmena platformy je spis v oblasti scifi.

    A ve finale, kdyz se na to podivas kolem a kolem, tak zjistis, ze sice s AMDckem mozna dostanes par % realnyho vykonu navrch, ale to je tak vse. Vyber HW mizivej.

    Ani zdaleka pak neplati co platilo v dobach duronu a athlonu, ze dostanes za 1/2 cenu dvojnasobnej vykon.

    BTW: Per core licencovani je taky takova moc hezka vec, ktera se velmi casto ani neda technicky realizovat, protoze v zavislosti na tom "podkladu" muzes a nemusis mit moznost to ovlivnit.

    A vzhledem k tomu, jak si specielne M$ sere do vlastniho https://www.idnes.cz/technet/software/microsoft-oprava-kb4532693-kb4524244.A200217_144105_software_vse tak kdyz se k tomu pricte !nejmin! zdvonasobeni cen (preve s prechodem na per core licencovani), tak uz i soudruzi managori zacinaj premejslet o tom, jestli to nepujde nejak jinak.
    Max avatar 18.2.2020 09:48 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Beru to, co je aktuálně nemá problémy + je to levnější a kupodivu má AMD v některých případech i lepší dostupnost. O výkon až tak moc nejde, né o ten procesorový. Jinak ano, my máme stanoven 5 let lifecycle u desktopů i u serverů, ale reál je takový, že i ty servery máme některé delší dobu (8 i více let) a současné desktopy zastarávají spíše z pohledu sw, kdy nejedeme subscription, ale kupujeme OEM/FPP licence na Win a Office, protože se tak dostaneme na mnohem menší cifru. Win jsou zatím pořešený kontinuálním upgradem, ale Office máme ve všech verzích (2010, 2013, 2016, 2019), kde ty 2010 jsou opravdu out of date (osobně tuto verzi vnímám jako nejhorší verzi, co MS vypotil).
    A 5 let lifecycle máme i na SW. Takže MS Exchange kupujeme v konkrétní verzi s tím, že na ní prostě budeme 5 let fungovat a pak se koupí znovu na nový verzi. Vyjde to o dost levněji, než mít SA apod. Podobně pak i s Windows Servery, kdy jsme aktuálně zakonzerovaní na W2012R2 Datacenter a další Datacentry budeme kupovat za rok, to už bude 2019 a bude následovat migrace na ně.
    Z hlediska správy to není tedy moc pohodlné, ale z finančního hlediska člověk ušetří opravdu hodně.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Max avatar 18.2.2020 11:36 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Právě dorazily první Small Form Factor PC s AMD, tak jsem jednu bednu nafotil a hodil to do blogu. Jen pro představu, jak vypadá velikost SFF oproti MT.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Gréta avatar 18.2.2020 12:03 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD

    supr ;D

    jen by mě jako zajímalo co dělá takový to malinkatý žlutý mačkátko hnedka nad placatou hodinovou baterkou třeba na týhletý tvý fotce hele :O :O to je nějakej reset hodin nebo tak něco když je to u tý bareky??????

    Max avatar 18.2.2020 12:24 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Vzhledem k tomu, že je u toho z obou stran napsáno CMOS, tak bych si bez koukání do manuálu tipnul, že to slouží k resetu biosu/UEFI do defaultu.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Gréta avatar 19.2.2020 11:28 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD

    manuál ti jako dává zapravdu ;D strana 210 toho největšího pdfka hele

    18.2.2020 14:27 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Jaký jsou zkušenosti se spelehlivostí/odchodivostí těch proprietárních zdrojů (form factor je myslím standarní, ale je je to 12V only a proprietární plug iirc)? Zvlášť mě to zajímá teda u těch, co vám třeba slouží víc než těch 5 let, ale v době předtím teda samozřejmě taky.

    Třeba u refurbishedů pro osobní použití jsem to vždycky považoval za nevýhodu, protože se komplikuje/prodražuje oprava v případě bouchnutí.
    Max avatar 18.2.2020 14:45 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Všude máme normální ATX zdroje, poslední dva roky máme ty MT skříně, kde je ale zdroj také lehce modifikovaný (nedávno odešel první a vyměnil dodavatel). První SFF jsme koupili až teď, a to jen díky tomu, že není MT verze. Takže dlouhodobé zkušenosti s neATX zdroji nemám.
    Jinak zdroje jako takové nám neodcházejí. Řekněme v průměru 1x zdroj za rok u cca 500PC? Většinou jsme dali jiný zdroj z nějakého vraku, nebo v poslední době jsme si koupili pár Seasoniců na sklad pro rychlou výměnu.
    Co byl vždy problém, to byly disky. Ty odcházely dost. Poté, co jsme jich většinu zmigrovali na SSD a nové PC máme jen s SSD, se to uklidnilo. Ale i tak máme ještě dost rotačáků. Kdysi jsem ve firmě nasadil smartmontools na všech PC s notifikacema. To nám dost ulehčilo práci, protože od té doby se už nestalo, že by někomu odešel PC ze dne na den. Přišel report ze SMARTu, takže se naplánovala výměna za SSD a uživatel neměl přerušenou práci. Takto to funguje doteď.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    19.2.2020 00:56 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Díky za info.
    18.2.2020 18:58 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Promarněná příležitost, mohl jste udělat unboxing video :-)
    Quando omni flunkus moritati
    Gréta avatar 18.2.2020 19:55 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Max avatar 18.2.2020 22:44 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Jen si dělej šprťouchlata :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    pushkin avatar 19.2.2020 07:54 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Pokud je kvalitní OS a základní deska, tak bys procesor neměl poznat. V tu chvíli je to jenom záležitost ceny, výkonu a životnosti. A v tomto ohledu bylo AMD (až na nepovedené Bulldozery) vždy jasnou volbou.

    Howgh.
    19.2.2020 22:51 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Aktuální stav je takový, že některé servery na backendu nepatchuji (bios / CPU mikrokod), protože by to byl pěkný průser (z hlediska výkonu).

    Cože?! Píše to stále ten stejný "bezpečnostní expert"?!!

    Každý má právo na můj názor!
    Max avatar 20.2.2020 07:16 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Ano, patchuji vše, co mohu (servery i desktopy), žádná změna. Ale mám pár serverů na jednom backendu, které patchnout nemohu, i když chci.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    20.2.2020 09:32 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD

    Takže když kvůli ztrátě výkonu nechtějí aplikovat patche jiní, tak: "Pokud chcete mít nezaplátovaný PC, protože doteď vám nikdo před nos nenaservíroval exploit, který tu chybu zneužívá, tak si ho mějte, ale neventilujte to na veřejnosti a nesnažte se to navíc obhajovat v diskusích.", zatímco když to ze stejného důvodu nechce dělat "bezpečnostní expert" Max, tak je to najednou něco úplně jiného?!

    Každý má právo na můj názor!
    Max avatar 20.2.2020 09:58 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    I tam částečně plátuji, HT vypínám (u tohoto jediného nasazení jsem limitován z hlediska licencí na core), ale ten server je na hraně výkonu, nemůžu dál plátovat, čekám na nový železo. Není to tedy o snížení výkonu, ale o tom, že to po zaplátování nepojede. Ve všech ostatních případech jsem to nasadil, takže náš cluster šel s výkonem dolu a i další věci, ale tam jsme měli rezervy, takže se to dalo zkousnout.

    Já rozpor nevidím, plátuju všude všechno za všech okolností (ano, i všechny své desktopy a ano, i na desktopu mám vypnuté HT). To, že existuje jedna výjimka, se řeší, aby neexistovala, ale chce to čas.
    Také přiznávám, že mám v síti ještě pár serverů, na které záplaty prostě nikdy nepřijdou (7 i více let starý). Máme naplánovanou nějakou výměnu, takže se to dořeší v rámci ní.

    Předchozí diskuse byla o tom, že když je možnost, mělo by se plátovat (i když to někomu nemusí dávat smysl, třeba na tom desktopu). Ty jsi měl jiný názor.
    Já svůj názor sdělil a dál mně to přestalo trápit, ale tobě to nějak v tom žaludku stále leží. Doporučuji to brát s klidem ;-).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    20.2.2020 12:17 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD

    Máš pravdu, že nekompetentní lidé jako ty, kteří ostatní poučují jak se mají věci dělat mi "leží v žaludku", ale "brát s klidem" je nehodlám. Jsem přesvědčenej, že je potřeba se proti takovým vždy důrazně ohradit. Takže stejně tak jako nepřejdu, když nějaká nána tvrdí, že by se neměly nechávat očkovat děti, protože jim to způsobí autismus, tak nepřejdu ani ty tvoje "expertský bludy".

    Kor v tomto případě, kdy nejdřív vypustíš, že lidé, co udělají základní bezpečnostní úvahu - rizika versus náklady - by se neměli vůbec vyjadřovat a obhajovat jejich rozhodnutí v diskuzích a pak tu sám sepíšeš blog a příspěvky, proč zrovna ve tvém případě je to "nutné" a vlastně ok. V češtině se tomu říká, že "si nevidíš do huby"...

    Každý má právo na můj názor!
    Max avatar 20.2.2020 13:01 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Nekompetentní je ten, kdo lidem radí, aby si neinstalovali aktualizace, protože je to jedno, když na tom PC pracují jen oni sami.
    Takový chování je na úrovni BFU. Navíc jsi ještě dokázal, že existuje vyšší level, kdy podobný člověk má ještě tendenci vyhledávat v jiných diskusích lidi, kteří nesdílí jeho názor a stále dokola přemílat tu svou a neustále se uchylovat k napadání a urážkám.
    Je smutné, že ti je bezpečnost u zádele a ještě víc to, že podobné téze radíš dalším, ale nechápu, co tě vede k tomu, aby jsi neustále napadal lidi, kterým to jedno není.

    Také nechápu to přirovnávání k očkování. Já bych naopak tvé názory ohledně bezpečnosti přirovnal k těm maminám, co brojí proti očkování. To je myslím mnohem výstižnější. Ty si to přirovnání neprávem obracíš ve vlastní prospěch, asi aby jsi si sobě, nebo jiným něco vsugeroval.

    A nakonec, já nikde netvrdím, že je to ok. Já tvrdím, že v jednom případě čekám na posílení hw a ve druhém na obnovu hw. A u obou případů tvrdím, že to ok není, ale prostě s tím aktuálně nemohu nic udělat. Opět v tomto případě si věci ohýbáš jakoby ve prospěch své víry.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    20.2.2020 14:31 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Nekompetentní je ten, kdo lidem radí, aby si neinstalovali aktualizace, protože je to jedno, když na tom PC pracují jen oni sami. Takový chování je na úrovni BFU. Navíc jsi ještě dokázal, že existuje vyšší level, kdy podobný člověk má ještě tendenci vyhledávat v jiných diskusích lidi, kteří nesdílí jeho názor a stále dokola přemílat tu svou a neustále se uchylovat k napadání a urážkám. Je smutné, že ti je bezpečnost u zádele a ještě víc to, že podobné téze radíš dalším, ale nechápu, co tě vede k tomu, aby jsi neustále napadal lidi, kterým to jedno není.

    Nikdy jsem lidem neradil, aby "si neinstalovali aktualizace, protože je to jedno, když na tom PC pracují jen oni sami". Jediné co jsem tvrdil bylo, že je na zvážení každého, zda-li v jeho případě riziko převažuje náklady na protiopatření. A přes tvé zevšeobecující kecy se ukazuje, že přesně to nakonec děláš i ty - většinu záplat instaluješ, ale tam, kde náklady výrazně převáží riziko to neuděláš.

    Každý má právo na můj názor!
    Max avatar 20.2.2020 14:48 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    "většinu záplat instaluješ, ale tam, kde náklady výrazně převáží riziko to neuděláš."

    Takto jsi to pochopil z toho, když jsem napsal, že čekám na nový hw, aby se tato situace vyřešila?
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    20.2.2020 15:04 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Ano. Kdyby jediné správné TM řešení jak se snažíš tvářit bylo vždy mít za jakýchkoliv okolností nainstalované veškeré záplaty ať to stojí co to stojí, tak ty služby prostě vypneš. Nebo se okamžitě, ne až přijde čas výměny HW, koupí další HW. Že to nejde? Ale jde, jenom by náklady tím vzniklé tak výrazně převýšily ty rizika, že by i managerům došlo, že je to absolutní nesmysl...
    Každý má právo na můj názor!
    Max avatar 20.2.2020 15:09 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    V prvním případě nečekám na konec lifecycle hw a ve druhém případě je dávno po lifecycle, hw by mohl běžet dál, ale i tak provedeme update (security fixy jsou hlavní důvod).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    20.2.2020 23:28 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD

    Mě opravdu nemusíš vysvětlovat, proč máš nepatchované systémy. Já nejsem ten, kdo tady vedl expertský řeči typu: "neventilujte to na veřejnosti a nesnažte se to navíc obhajovat v diskusích". Já jsem ten, co tvrdí, že je to na zvážení situace každého jednotlivce a můžou pro to být dobré důvody...

    Každý má právo na můj názor!
    21.2.2020 00:35 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Jeden by řekl, že není tak těžké rozpoznat rozdíl mezi "neopravím hned" (max) a "neopravím nikdy" (vy)?
    Quando omni flunkus moritati
    21.2.2020 08:32 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Tak s novým HW se to samozřejmě "opraví" i "u mně"...
    Každý má právo na můj názor!
    23.2.2020 08:51 prqek | blog: prqek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Až to, že Martin netvrdí (pokud jsem něco nepřehlédl) "neopravím nikdy", ale "neopravím, pokud se to nevyplatí". V téhle základní myšlence se shodnem.
    Max avatar 23.2.2020 16:36 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    On toho tvrdí mnohem více, je ale nutné si přečíst i původní vlákno.
    Každopádně já osobně ani s touto základní myšlenkou nesouhlasím.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    23.2.2020 16:49 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    On toho tvrdí mnohem více, je ale nutné si přečíst i původní vlákno.

    Netvrdím, tvrdím přesně toto od samého začátku. A ad "Nutné přečíst si i původní vlákno" - víš, že to píšeš člověku, který v něm aktivně diskutoval? Ten asi na tenhle tvůj další trapný pokus zase "přiohnout" skutečnost neskočí...

    Každopádně já osobně ani s touto základní myšlenkou nesouhlasím.

    A proto přesně toto sám děláš...

    Každý má právo na můj názor!
    Max avatar 23.2.2020 17:11 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Jasně a ty kecy user = root (u jednouživatelského desktopu) co jsi tam vypouštěl, to podle tebe vlastně nic není. Ty už ani nevíš, co jsi kde vyplodil.
    A tady, jak jsi si vymýšlel a pak uskakoval bokem. Sorry jako, ale kvůli takovým, jako jsi ty, vzniklo něco, čemu se říká "argumentační klam".
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    23.2.2020 17:26 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Tak za těmahle "kecama" (že u běžného jednouživatelského desktopu je minimální rozdíl mezi kompromitací root/user účtu, protože veškerá "zajímavá" data jsou stejně ta uživatelská) si stále stojím. Ale s debatou (a tvými výroky) o patchování systémů to moc nesouvisí. Respektivě je to samozřejmě jeden z faktorů, který je vhodné brát v potaz při rozhodování mezi rizikem a náklady na bezpečnostní opatření, ale pro tvůj pokrytecký postoj: "ostatní musí patchovat za jakoukoliv cenu" je to irelevantní.
    Každý má právo na můj názor!
    23.2.2020 19:27 prqek | blog: prqek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    I mimo počítače?
    Max avatar 21.2.2020 08:07 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Já reagoval na tvé lži. Z tohoto vlákna je krásně vidět, jak pořád uhýbáš a přeskakuješ od jednoho k druhému a stále dokola se něco snažíš vsugerovávat. Ale ok, už reagovat nebudu, stejně to nemá cenu, začíná se z toho stávat kopie předešlé diskuse.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    21.2.2020 08:37 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod od Intelu k AMD
    Jaký lži? Jedinej, kdo tady stále přichází s nějakejma nesmyslama, který mi vkládá do úst (jako že doporučuju lidem, aby nezáplatovali) jsi ty. Pokuď ale považuješ za lži přesné citace tvých výroků, tak to potom dává smysl.
    Každý má právo na můj názor!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.