abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 12:33 | Nová verze

    Grafický editor dokumentů LyX, založený na TeXu, byl vydán ve verzi 2.4.0 shrnující změny za šest let vývoje. Novinky zahrnují podporu Unicode jako výchozí, export do ePub či DocBook 5 a velké množství vylepšení uživatelského rozhraní a prvků editoru samotného (např. rovnic, tabulek, citací).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 3
    včera 12:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 7.0 LTS open source monitorovacího systému Zabbix (Wikipedie). Přehled novinek v oznámení na webu, v poznámkách k vydání a v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:11 | Nová verze

    Organizace Apache Software Foundation (ASF) vydala verzi 22 integrovaného vývojového prostředí a vývojové platformy napsané v Javě NetBeans (Wikipedie). Přehled novinek na GitHubu. Instalovat lze také ze Snapcraftu a Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    3.6. 17:00 | IT novinky

    Společnost AMD na veletrhu Computex 2024 představila (YouTube) mimo jiné nové série procesorů pro desktopy AMD Ryzen 9000 a notebooky AMD Ryzen AI 300.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    3.6. 16:22 | Nová verze

    OpenCV (Open Source Computer Vision, Wikipedie), tj. open source multiplatformní knihovna pro zpracování obrazu a počítačové vidění, byla vydána ve verzi 4.10.0 . Přehled novinek v ChangeLogu. Vypíchnout lze Wayland backend pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Chci vám pořát vše nejlepší do nového roku, mnoho zážitků, štěstí a lásku. Jo a ještě něco, mnoho zdařilé grafiky ;).

    Banner - grafika

    Chcete vědět, jak se kreslí tohle nebo tohle pouze pomocí grafických editorů dostupných zdarma? Gimp, InScape a další. Pokud nejste profesionálové a rádi by jste toto uměli, klidně se stavte.

    Navštiv naši diskusi na http://www.quetzal-diskuse.own.cz/. Došlo k poškození databáze, za to se omluvám.

    Nevíte, jaké štětce si vybrat? Zeptejte se. Nevíte, kde se dají sehnat prima zdroje? Zeptejte se. Neumíte? Zeptejte se a já vám co nejdříve odpovím. Nečekejte na neskutečné otálení redakce s vydáním seriálu a začněte se učit ještě dnes!

    Je tedy fakt, že nás tam zatím moc není, ale já jsem tam stále, tak vám má kdo dobře poradit

    Bez registrace

    Aktuální zápisy

    Nejčtenější za poslední měsíc Nejkomentovanější za poslední měsíc

    Proč vlastně píši tutoriály?

    25.12.2007 19:09 | Přečteno: 1113× | Dotazy pro vás/od vás | poslední úprava: 25.12.2007 19:30

    V tomto malém pojednání bych vás chtěl seznámit s důvodem, proč vlastně píši návody, proč je natáčím, proč odpovídám na haldy e-mailů typu: A jak? A s čím?... Odpověď je zcela jednoduchá, ale já bych ji pojal z poněkud širšího hlediska.

    Vždycky mě dokáže nejvíce nasrat (ano, nasrat) něco, s čím se potýkám již dlouho. Dejme tomu, že napíši či natočím návod (nemyslete si, nepíšu a nenatáčím jen pro vás, ale dělám i tutoriály pro photoshop a další editory) ten dotyčný výsledek prostě jen podle návodu zkopíruje a vystaví na web. No co je to za drzost? Mě nevadí, když si zkopíruje samotný výsledek návodu (opakuji, nevadí mi to), ale vadí mi, že ho jen slepě zkopíruje a nenamáhá tu svou kebuli!!!. Já se nesnažím o to předložit vám návod, který by sloužil jako zdroj práce . Já se vám snažím předložit popíchnutí, které by nastartovalo vaši fantasii a popohnalo k přemýšlení ten kus rosolu, který vám sedí v kosti na krku.

    Je to vůbec zajímavé. Nedávno se mi stala taková malá příhoda, kterou bych rád popsal. Napsal mi kamarád, že si s něčím neví rady. Konkrétně to byl painting v corelu. Řekl jsem si: nu což, proč bych nepomohl. Tak jsem mu sepsal na mejl podrobný návod. Ozval se mi asi po dvouch dnech a řekl mi přibližně toto: "Hele Quetzi, návod je bezva, ale trochu jsem ho změnil. No vlastně jsem vyměnil všechny filtry a i výběry jsem poněkud deformoval, ale podívej co mi vyšlo ("výsledek"). No řeknu vám, mě přímo hřálo u srdce. On si sice návod přečetl, ale nebylo mu zatěžko zapojit svoji kebuli a dva dny se crcat s vlastním postupem. Popravdě řečeno, výsledek byl děsný, co si budeme nalhávat. Ale byl to jen jeho výsledek, on to vytvořil, on se na tom namořil.

    Snad je článek dost dobře pochopitelný a nikomu neuniká jeho smysl, kdyby ano, bude to zcela nepochybně má vina, když mám popito. Ale jak se na tu situaci díváte vy?

    Když někdo okopíruje výsledek návodu a vydá ho například za svoje portfolio? Vźdyť u toho stačí otevřít oči. Třeba tuhle vyměnit blending mode na ColorDodge a hned tu máme něco jiného.

    Invence především. Tutoriály člověka nenaučí tvořit, naučí ho pouze, kde je ta která funkce v menu.

    Toto není žádný útok proti vám, to rozhodně ne, jen spíše takový dotaz (nebo spíš na ty osoby, které to tak dělají). Prostě mě to zajímá.

           

    Hodnocení: 85 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    otula avatar 25.12.2007 20:38 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč vlastně píši tutoriály?

    Myslím, že takové různé pocity na sto způsobů zde zná většina lidí. Jsou typy lidí, kteří pokládají dotazy na úplně základní věci, a když je člověk nakopne určitým směrem, poradí jim klíčová slova, která zadat do Google, tak odpoví, že na to oni nemají čas, že chtějí konkrétní postup na svůj problém - a vůbec nepřemýšlejí o tom, že chtějí drze utrácet čas někoho jiného. Potom jsou lidi, kterým poradíš konkrétní postup, oni pak volají, že to nefunguje, tvrdí, že postupovali přesně podle návodu. Pak se jich zeptáš, co jim to napsalo po tom a tom. „No, já jsem nevěděl, kam to napsat… A tam byl potřeba napsat celý ten řádek? Mně to připadlo nějaké divné, tak jsem opsal jen půl toho řádku…“

    Je to těžké. Spousta lidí dnes žije konzumně a chce dostat vše naservírované až pod nos.

    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    =^..^= AmigaPower® avatar 25.12.2007 21:48 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč vlastně píši tutoriály?
    jj, přesně tohle jsem taky dělal, "nevim kam to mam napsat", "bylo to jinak" a "já to tm vůbec nemam", pořád jsem někoho otravoval, ten dotyčný, který měl ze začátku snahu mi pomoct, se na mně nakonec vys... No a já jsem se alespoň naučil, porvat se s tim sám ;-)
    25.12.2007 22:19 dementni.lojzik | skóre: 19 | blog: ze zivota na vsi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč vlastně píši tutoriály?
    No, opsat tutorial a pak to vydavat za svoje dilo je pochopitelne prasarna...
    Ale zas polozit dotaz, jak to udelat, s tim, ze na to nemam cas, na tom mi nejprijde nic divneho. Ja velmi casto jsem v podobne situaci. Vim, ze kamarad zna reseni, ja mam casu velmi malo, tak se ho zeptam na konkretni reseni. Kdyz se me zepta nekdo jiny, a vim z hlavy reseni, tak by me ani nenapadlo rict, najdi si to v googlu... Je teda pravda, ze tohle plati jen mezi kamarady a kolegy, na webovych forech bych se takhle asi nikdy neptal...
    V anonymnim prostredi je to slozitejsi. Mozna by nebylo od veci vymyslet nejaky zpusob, jak lidi motivovat, aby se chovali korektneji. Napr. ze kdyz neco chci, tak musim taky neco delat. Treba jak tady na abecku maji uzivatele svoje skore, tak udelat neco jako "poradnu pro zaslouzile" jen pro uzivatle, co maji skore vyssi nez nejaka hodnota. Sice to zni trochu elitarsky, ale zas by lidi meli motivaci neco delat (ze pak je ostatni budou brat vazne a budou se jim snazit vic pomoct) a da se tim jasne najevo, ze nelze porad jen chtit, ale musi se taky davat (aspon obcas mam pocit, ze nekteri maji pocit, ze maji jakesi automaticke pravo, ze kdyz se nekde na foru zeptaji, ze jim nekdo musi rychle a spravne odpovedet...)
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.