abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 12:33 | Nová verze

    Grafický editor dokumentů LyX, založený na TeXu, byl vydán ve verzi 2.4.0 shrnující změny za šest let vývoje. Novinky zahrnují podporu Unicode jako výchozí, export do ePub či DocBook 5 a velké množství vylepšení uživatelského rozhraní a prvků editoru samotného (např. rovnic, tabulek, citací).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 1
    včera 12:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 7.0 LTS open source monitorovacího systému Zabbix (Wikipedie). Přehled novinek v oznámení na webu, v poznámkách k vydání a v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:11 | Nová verze

    Organizace Apache Software Foundation (ASF) vydala verzi 22 integrovaného vývojového prostředí a vývojové platformy napsané v Javě NetBeans (Wikipedie). Přehled novinek na GitHubu. Instalovat lze také ze Snapcraftu a Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    Rozcestník

    Chci vám pořát vše nejlepší do nového roku, mnoho zážitků, štěstí a lásku. Jo a ještě něco, mnoho zdařilé grafiky ;).

    Banner - grafika

    Chcete vědět, jak se kreslí tohle nebo tohle pouze pomocí grafických editorů dostupných zdarma? Gimp, InScape a další. Pokud nejste profesionálové a rádi by jste toto uměli, klidně se stavte.

    Navštiv naši diskusi na http://www.quetzal-diskuse.own.cz/. Došlo k poškození databáze, za to se omluvám.

    Nevíte, jaké štětce si vybrat? Zeptejte se. Nevíte, kde se dají sehnat prima zdroje? Zeptejte se. Neumíte? Zeptejte se a já vám co nejdříve odpovím. Nečekejte na neskutečné otálení redakce s vydáním seriálu a začněte se učit ještě dnes!

    Je tedy fakt, že nás tam zatím moc není, ale já jsem tam stále, tak vám má kdo dobře poradit

    Bez registrace

    Aktuální zápisy

    Nejčtenější za poslední měsíc Nejkomentovanější za poslední měsíc

    Freeware editor pro začínající kreslíře

    10.1.2008 02:41 | Přečteno: 1568× | Zatím nezařazené | poslední úprava: 10.1.2008 02:56

    Sem tam si najdu čas a polítám po netu za účelem nalezení některého grafického editoru, se kterým jsem ještě nepracoval. To už dělám nějaký ten rok. Na jednu stranu je docela výhoda umět pracovat v desítkách grafických programech, okamžitě se orientovat v čemkoli, kdo mi co předloží, ale zase na druhou stranu mám v té šišce guláš jako prase. Dnes bych se s vámi rád seznámil s grafickým editorem ArtWeaver.

    Co čekám od takového programu

    Od programu primárně určeného pro kreslíře očekávám základní sadu nástrojů, filtrů, které jsou pro painting životně důležité. Z nástrojů mám na mysli hlavně štětec, dodge-tool, burn-tool, smudge, tužka, základní výběry. Z filtrů hlavně rozostřovací filtry, doostřovací, stylistické a umělecké, mezi které počítám třeba olej. Těmito všemi "vymoženostmi" tento program disponuje. Pro mě je tento program velmi cenný a jen tak si ho z počítače pryč nedám. Nyní se ale zkusme na tento editor podívat trochu zblízka.

    Vzhled programu

    Autor není blbec a ví, že spousta lidí je zvyklá na klasický "photoshopovský" styl, proto se nebál jej prakticky okopírovat. Dle mého to není vůbec žádná chyba. Je to klasický důsledek uvažování, jež má za cíl získat si slušnou základnu v podobě spokojených uživatelů. MDI je prostě IN, ať si kdo chce říká co chce. Podívejme se však na screenshot, který vydá za celý článek o interface.

    Klasika je prostě klasika a nikdo mi nevymluví, když řeknu, že tohle je prostě dobrý layout programu.

    Základní nástroje

    Mezi nástroji, jak si všimneme na panelu je štetec, výběr, laso, guma, plechovka, přechod, řez, klonovací razítko, kouzelná hůlka, posun, lupa, tvary, textový nástroj, tah, kapátko. Ve srovnání s komerčními aplikacemi nebo i s gimpem je to pouze chabý výčet, ale u tohoto programu a speciálně s přihlédnutím na jeho zaměření mi to absolutně nevadí.

    Určitě vám došlo, že jsem ve výčtu nástrojů nezmínil smudge a dodge-burn tool avšak tvrdím, že tyto věci editor obsahuje. Ano, obsahuje, pouze jsou skryté pod štetcem. tyto funkce se vyvolají zvolením příslušného štětce. Zajímavé řešení, atypické, ale mě to nevadí, ba spíše vyhovuje.

    Filtry

    Editor obsahuje všechny základní filtry, které by jsme mohli při paintigu potřebovat. Máme tu vyklreslovací, doostřovací, rozostřovací, umělecké, stylistické, vzorkové a další filtry. Dohromady jich máme asi 35. Na freewarové poměry je to slušný počet.

    Každý z filtrů tu má interaktivní náhled, takže si můžete výsledek hezky doladit ještě před aplikací filtru. To je velmi užitečné a například GIMP tady ještě parádně zaspal.

    Další podrobnosti

    Editor disponuje vrstvami, které dokonce umí zamykat, přemisťovat do skupin. Umí Blending Mode, pracuje s historií. Velmi dobře podporuje tablety, má velmi detailní nastavení.

    Neumí moc, ale zato dobře a "hezky"

    Na tomto editoru mě spíše zaujalo množství nastavení různých nástrojů. V některých případech je to dokonce srovnatelné s Photoshopem. Štětec lze nastavit velmi podrobně. Od krytí po mezery, vybrat si můžete ze stovek brushů. Přechody můžete libovolně měnit, vytvářet, aplikovat je v různách módech. Výběry obsahují prolnutí, skrývání a další klasické vlastnosti. Můžete kreslit vzorkem, přechodem, stopou. Mě to prostě zaujalo.

    Odkazy

    To by bylo asi vše, cílem tohoto textu není nějak podrobná recenze nebo popisovat jednotlivé funkce programu, spíše jsem chtěl upozornit na velmi zajímavou alternativu velikých a taky řádně komerčních aplikací.

    Jak jste si všimli, je to program pro Windows, ale nepsal bych o něm, kdybych ho nezkusil ve Wine a tam mi jede a to dokonce dobře. Jen tak pro úplnost mám nejnovější verzi k tomuto dni.

           

    Hodnocení: 88 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Freeware editor pro začínající kreslíře, obrázek 1 Freeware editor pro začínající kreslíře, obrázek 2 Freeware editor pro začínající kreslíře, obrázek 3 Freeware editor pro začínající kreslíře, obrázek 4 Freeware editor pro začínající kreslíře, obrázek 5 Freeware editor pro začínající kreslíře, obrázek 6 Freeware editor pro začínající kreslíře, obrázek 7

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    freshmouse avatar 10.1.2008 08:04 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Freeware editor pro začínající kreslíře
    Koukal ses na tu instalaci PunBB?
    Quetzal avatar 10.1.2008 09:16 Quetzal | skóre: 8 | blog: Quetzal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Freeware editor pro začínající kreslíře
    Byl jsem pár dní mimo a za chvilku jdu do práce, takže to stihnu až večír :(.
    Kdo chce kam, nechť si tam pomůže sám. Já nemám čas.
    10.1.2008 09:23 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Freeware editor pro začínající kreslíře
    Každý z filtrů tu má interaktivní náhled, takže si můžete výsledek hezky doladit ještě před aplikací filtru.
    To je velmi užitečné a například GIMP tady ještě parádně zaspal

    Když jsem poprvé zkoušel GIMP, tak jsem tyhle náhledy marně hledal a přikládal jsem to svojí neznalosti. A ony tam fakt nejsou, škoda :-(
    kyknos avatar 10.1.2008 12:19 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Freeware editor pro začínající kreslíře
    Spousta filtrů náhledy má.

    Problém je, že jsou to malé náhledy v dialogovém okně filtru. Bylo by fajn, kdyby GIMP náhledoval přímo do obrázku - jako Photoshop. Jenže to by musel být rychlejší. Možná námět na následující hackweek, ale asi velké sousto.
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    Pavel Vymetálek avatar 10.1.2008 11:28 Pavel Vymetálek | skóre: 15 | Náchod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Freeware editor pro začínající kreslíře

    Tak ošklivý program jsem už dlouho neviděl. Funkčnost ovšem nehodnotím. Šikovný grafik udělá hezkou práci i na tomhle. Ještě, že to není pro Linux, aby to nědělalo ostudu :-) Nemohl jsem si odpustit tento komentář i když Vaše blogy jsou vesměs velmi zajímavé.

    Nerozumím tomu, proč by mělo být MDI in? Plavou ty "okénka" alespoň nad obrázkem?

    10.1.2008 19:08 b022d
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Freeware editor pro začínající kreslíře
    Jsem asi sám, ale vzhled a rozložení photoshopu mi nikdy nijak zvlášť neimponoval. Prostě si dám vždycky vedle sebe tři okénka gimpu na zvláštní plochu, popřípadě si okno s obrázkem ještě zvětším, je-li malé a edituji dle gusta a nemůžu si ten systém vynachválit.

    Ale ostatní si to nemyslí, takže je to čistě věc názoru a zvyku. Photoshop jsem používal krátce, v ranějších verzích, víc jsem přivykl gimpu, anžto méně žral a já neměl na photoshop hárdvér.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.