abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 21:22 | Nová verze

    Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 24.5.1 Havier. Přehled novinek v Changelogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 19:44 | IT novinky

    Společnost xAI založena Elonem Muskem a stojící za AI LLM modelem Grok získala investici 6 miliard dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:44 | IT novinky

    Finálový zápas mistrovství světa v ledním hokeji přinesl nový rekord NIX.CZ (𝕏): "Dosavadní absolutní maximum našeho propojovacího uzlu bylo překonáno v čase 21:10, kdy jsme při přenosu dat dosáhli 3,14 Tbps. Je třeba také doplnit, že po deváté hodině večerní byly na maximu i ostatní datové přenosy nesouvisející s hokejovým šampionátem".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 15:11 | Pozvánky

    Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 12. a 13. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. CfP poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a výběr přednášek.

    Petr Krčmář | Komentářů: 0
    25.5. 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    24.5. 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    24.5. 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    24.5. 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (89%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 876 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů

    19.1.2007 11:34 | Přečteno: 3157× | Jen tak | Výběrový blog | poslední úprava: 22.10.2007 17:53

    V Jaderných novinách z 20. 12. 2006 je článek o tom, jak nejprve měly být a pak nebyly zakázány binární moduly bez zdrojového kódu (proprietární) - resp. jejich natahování do linuxového jádra. Protože si myslím, že je to zajímavé téma, přeložil jsem (pravda, trochu narychlo) celou reakci Linuse Torvaldse, na základě které (mimo jiné) bylo od tohoto kroku ustoupeno. Dávám to do blogu, protože na JN je to zbytečně dlouhé. Následuje reakce Grega Kroah-Hartmana, který patch (napsal a) stáhl.

    Linus Torvalds - zamítnutí:

    Greg Kroah-Hartman napsal:
    > Nemálo vývojářů jádra má pocit, že natahování ne-GPL ovladačů do jádra porušuje licenci jádra a jejich copyright. Proto byla stanovena roční lhůta, během které je nutné se o všechny ne-GPL moduly postarat.

    Btw, myslím, že tohle je opravdu krátkozraké.

    Výsledkem budou _přesně_ ty sračky, kterým jsme se snažili vyhnout. Konkrétně ty stupidní „skořápkářské“ ovladače, které ničemu nepomohou, jen přesunou kód do uživatelského prostoru.

    Cože to vlastně bylo cílem?

    Bylo cílem znepřátelit si lidi tím, že ukážeme, jak nám na licencích záleží více než na technologii?

    Bylo cílem ukázat, že si myslíme, jak stačí říct a můžeme ovlivňovat i to, co je za hranicí odvozené práce?

    Praštěné je to, že lidé, kteří tohle nejvíce protlačují, bývají ti SAMÍ, kdo tvrdí, jak by RIAA neměla mít možnost lidem říkat, co smí dělat s copyrightem na hudbu, kterou vlastní, a že DMCA je špatný zákon, protože zavádí technická omezení práv, která copyrightový zákon výslovně zaručuje.

    Copak to nikomu dalšímu nepřipadá pokrytecké?

    Takže je v pořádku, když to děláme my, ale špatné, když to dělají jiní? Kupodivu mě to nepřekvapuje, ale i tak si myslím, že je smutné, jak se ukazuje, že měříte dvojím metrem.

    Ve skutečnosti je důvod, proč si myslím, že bychom to neměli prosazovat, jednoduchý: copyrightový zákon na tom prostě bude lépe, když akceptujete ten, nepochybně sporný, pojem „odvozené práce“. Je sporný. Není černobílý. Ale to je dobře, že je sporný. Zavádění umělých černobílých technických opatření je špatné. Je to špatné, když to dělá RIAA, je to špatné, když to dělá kdokoliv.

    Pokud modul prokazatelně není odvozenou prací, neměli bychom prostě jeho autorům říkat, že se musí podřídit našemu pohledu na svět.

    Rozhodnutí bychom měli dělat podle TECHNICKÉHO HLEDISKA. A tohle je zjevně prosazováno na základě všeho možného, jen ne technického hlediska.

    Já si například myslím, že by neměla existovat technická opatření, která mi brání v tom, abych se mohl dívat na DVD nebo poslouchat hudbu na jakémkoliv zařízení, které se mi zlíbí. Spravedlivé užití, OK? Ale naopak by to mělo platit také: neměli bychom se snažit uplatňovat _naše_ copyrigtová pravidla na kód jiných lidí, který od toho našeho nebyl odvozen, nebo uplatňovat technická opatření, která lidem brání, aby si věci kombinovali podle sebe.

    Pokud někdo vezme náš kód, pak by se měl chovat podle našich pravidel. Ale neměli bychom být nuceni se podřizovat pravidlům RIAA jen proto, že jejich hudbu _posloucháme_. Stejně tak by nikdo neměl být nucen se řídit našimi pravidly jen proto, že náš systém _používá_.

    Mezi „kopírovat“ a „používat“ je velký rozdíl. A je to stejné, ať už jde o hudbu nebo kód. Nemůžete redistribuovat hudbu jiných lidí (protože je to jejich copyright), ale neměli by vás omezovat v tom, jak ji sami _používáte_ (protože je to _váš_ život).

    Totéž platí pro kód. Copyright se vztahuje na _distribuci_, ne na používání. Neměli bychom omezovat to, jak lidi kód používají.

    No jo, uvědomuji si, že mě stejně nikdo nebude poslouchat, protože už jsou všichni dávno rozhodnuti.

    A proto navrhuji, abyste si o tom promluvili s FIREMNÍMI PRÁVNÍKY, protože já tento kód nezačlením, dokud mě nepřesvědčíte, že ho vy začleníte jako první.

    Jinými slovy, znáte můj názor. Nebudu se stavět společnému názoru vývojářů jádra, ale můžete si být sakra jistí, že nebudu první, kdo by tohle začlenil. A stejně tak jisté je, že to nebude můj strom, ze kterého to vzejde.

    Takže si to nejdřív začleňte do stromů v Ubuntu, (Open)SuSE, RHEL a Fedoře. Tohle nebude situace, kdy by se můj strom využil jako způsob, jak to dostat do ostatních stromů. Tady jde o něco, při čem bude ten podnět muset přijít odjinud.

    Protože si myslím, že je to hloupé. Takže si na protlačování svých politických postojů najděte někoho jiného.

        Linus

    Greg KH - stáhnutí patche:

    Bill Nottingham:

    > Greg KH:
    >> Přikládám aktualizovanou verzi.

    > Pokud tohle začleníte, mělo by se asi také ve stejnou dobu odstranit EXPORT_SYMBOL_GPL, protože pak bude v podstatě irelevantní.

    > Nicméně...

    > Za prvé to zavádí opatření při natahování modulu. Ale porušení copyrightu může nastat jen při distribuci; a to natažení modulu není (ve většině případů). Pokud napíšu nějaký kód a natáhnu ho do jádra, aniž bych ho kdy někomu poslal, neporušuji licenci. Jenže tohle by mi v tom zabránilo. Takže se zdá, že je to na špatném místě.

    Ano, jak říká i Linus, tohle je hlavní věc. Omlouvám se. GPL řeší distribuci, nikoliv používání – bez ohledu na to, jak moc se to lidi pracující na GPLv3 snaží změnit :)

    Kdybychom jádro takto upravili, bránilo by to normálnímu a legálnímu používání. Takže jsem se mýlil, sorry.

    > Za druhé...

    >> Jo, a těm, kdo se ptali, jak zajistíme dodržování takové věci, bych chtěl říct, že tímto prohlašuji svou ochotu využít všech potřebných právních prostředků, abych lidem zabránil v porušování tohoto zákazu.

    > Nic ti nebrání ty prostředky využít už teď. Přidání tohoto opatření nijak nemění copyright žádného kódu – co bylo porušením copyrightu předtím, bude porušením i nadále.

    Souhlas. A v minulosti už jsem to udělal. Říkal jsem to jen proto, že někteří lidi si patrně neustále přejí, aby celá tahle záležitost zmizela, budou-li ji ignorovat.

    > Tudíž by jediným účelem takového ustanovení mohlo být *záměrné* stíhání lidí na základě DMCA. Což mi připadá... nechutné.

    Přestože se můj šatník skládá hlavně ze starých triček a džínů, stejně bych nechtěl, aby o mě někdo říkal, že jsem nechutný :)

    Já už mám té celé záležitosti prostě plné zuby. Mám plné zuby lidí, kteří si myslí, že mají právo pořád porušovat můj copyright. Mám plné zuby lidí a společností, které naši licenci okatě překrucují, ale přijde jim to OK. Protože jsme volné společenství jednotlivců a ne firma nebo právnická osoba, mají společnosti tu drzost si myslet, že jim porušování licence projde.

    Když mi někdo jako Andrew dal příležitost zarazit všechen ten humus, se kterým se musím potýkat každý den, pomocí dvouřádkového patche, skočil jsem po ní. Občas se musím se na chvíli zastavit a připomenout si, že je nutné se podívat na celou věc z dálky – takže se tu všem omlouvám.

    A ano, tohle je svinstvo, se kterým se setkávám každý den právě kvůli té nádherné sporné [grey] oblasti licencování linuxových modulů. Mám zákazníky, kteří od nás požadují podporu, ačkoliv najednou smíchali tři a více různých uzavřených modulů – a pak jsou naštvaní, že jim nemůžeme pomoct. Mám pošahané střihače videa, kteří ručně editují oopsy v jádře, aby zakamuflovali fakt, že používají binární modul větší než je celé jádro, a chtějí po nás, abychom jim opravili problémy s uspáváním/probouzením. Často vidím manažery, kteří říkají jednu věc komunitě, ale vzápětí se otočí a udělají něco úplně jiného, protože někdo nakoupil příšerné wifi karty do notebooků. Nebo právníky, kteří mají ruce svázané pravidly mlčenlivosti, takže nemohou veřejně říct, co si opravdu myslí o licencích a o tom, jak je interpretovat.

    A uprostřed toho všeho chudáci uživatelé, kteří nemají ani tušení, koho poslouchat. Neví, o co jde, jen chtějí „prostě používat svůj hardware“. A pak distribuce, které těmto uživatelům naslouchají a dávají jim funkční distro, protože pro něj vidí trh. A jako firma si to odůvodní tím, že musí být v pořádku porušovat práva vývojářů jádra, když to vypadá, že jim v tom zatím nikdo nebrání.

    [Poznámka bokem: nejde tu o video ovladače – ty jsou prostě příliš jasné. Jde o ty stovky jiných binárních modulů, které okatě porušují GPL. Ty, které ovládají souborové systémy, propojení clusterů, disková pole, mediální kodeky a spousty hardwaru vyrobeného na zakázku. To je ten skutečný problém, kterému teď Linux čelí, a který se bude jen zhoršovat. Nejde o dva pitomé ovladače grafiky, které mi jsou úplně volné.]

    Ale to je život a já s tím dokážu žít, i když mě to vytáčí.

    Protože vím, že se tam nakonec dostaneme. Jen to bude trvat trochu déle, takže bych si mohl aspoň zvyknout na ten výhled.

    I když si skutečně myslím, že bych ten patch přes právníky Novellu protlačil a přesvědčil management o tom, že jde o něco, co můžeme udělat, není to věc, kterou bych se chtěl zabývat. Protože si myslím, že než se pouštět do právních bojů, bude lepší, když budu čas trávit programováním, aby byl Linux lepší po technické stránce.

    Teď ten patch z module.c vymažu.

    Dík,
    Greg K-H

    P.S. Pořád si myslím, že to UIO rozhraní je dobré. A ano, mohlo by lidi přimět k přesunu věcí do uživatelského prostoru jen proto, aby obešli GPL. Ale jako mnoho nástrojů, i tento může být použit dobrým a špatným způsobem, takže bychom neměli bránit tomu dobrému. Zapracuji na více opravdových příkladech použití, než to znovu nabídnu k začlenění.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    19.1.2007 12:51 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds: zákaz proprietárních modulů
    Linus má pravdu, zakazovat uživatelům spouštět proprietární kód (lhostejno jestli jaderný nebo nejaderný) je DRM naruby, ergo blbost. Podle mne by se binární moduly měly nejen POVOLIT, ale i PODPOROVAT, ve smyslu že jde o nutné zlo, a proto mu alespoň neházet klacky pod nohy. Takže zavést ABI pro binární moduly třetích stran- buď tím že se vezme podmnožina symbolů z jádra a ty se "zmrazí", nebo se ABI udělá formou wrapperu. To že stejný binární modul poběží s různými jádry za to stojí, ne?
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    xvasek avatar 19.1.2007 12:56 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds: zákaz proprietárních modulů
    Souhlas, jenom bych přidal, že mi vyhovuje, jak je to teďka - tedy že s kódem na svém počítači můžu dělat co chci, včetně nahrávání jakýchkoli modulů.
    Mikos avatar 19.1.2007 14:52 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds: zákaz proprietárních modulů
    Tolerovat ano, ale podporovat? Nezbláznil jste se? To opravdu nikdy... to ani velmi benevolentní Linus v žádném případě nechce. Za chvilku by pak takový běžný Linuxový systém už prakticky nebyl ani svobodným operačním systémem, jelikož aby byl na novém hardwaru použitelný, obsahoval by neuvěřitelnou haldu proprietárních binárních sra*ek. To by byla cesta do pekel...
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    19.1.2007 15:16 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds: zákaz proprietárních modulů
    > Linuxový systém už prakticky nebyl ani svobodným operačním systémem,

    Hmm, jako by dnes byl.. (nesvobodný prakticky veškerý hw, nesvobodné ovladače grafiky, wifi, ..)
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    19.1.2007 20:12 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds: zákaz proprietárních modulů
    ...nesvobodný prakticky veškerý hw....
    Pokud jsi ovladače na grafiku a wifi vyloučil, je to asi trochu blbost; pokud jde o svobodné ovladače v jádře, je to spíše opačně, spousta hardware podporu má.
    Quando omni flunkus moritati
    22.1.2007 09:20 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds: zákaz proprietárních modulů
    nesvobodný hw: tím myslím že nemáš masky, schémata, zdrojáky pro syntézu, atd. Otevřený spec nestačí, to je jako tvrdit že windows jsou svobodné, protože v knihkupectví mají za litr knihu o win32 api.
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    24.1.2007 17:42 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds: zákaz proprietárních modulů
    Aha. Jenže pokud "nesvobodný HW" myslíš opravdu HW a ne ovladač, tak to se svobodností Linuxu vlastně ani moc nesouvisí, že...

    A na programování ovladače specifikace stačí, pokud jsou úplné a přesné.
    Quando omni flunkus moritati
    20.1.2007 14:16 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds: zákaz proprietárních modulů
    Cesta do Windows?
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 19.1.2007 13:01 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds: zákaz proprietárních modulů
    diky za preklad. odpoved Grega KH je velmi dulezita, prosim neotalej, ja si to sam neprelozim spravne (vychazej mi blbosti - neumim tak dobre anglicky :-()
    19.1.2007 14:42 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds: zákaz proprietárních modulů
    OK, je to tam.
    19.1.2007 13:08 Creckx | skóre: 23 | blog: cxblog | Lanškroun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds: zákaz proprietárních modulů
    No pokud to někdo dá do distra tak je distro ztracený, takže bych se toho tolik zas nebál. Přinejhorším to půjde odstranit, je to přece OSS.
    Můj blog Pokud máte taky blog, můžeme vyměnit odkazy :)
    19.1.2007 13:42 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds: zákaz proprietárních modulů
    taky pravda.
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    19.1.2007 13:58 Creckx | skóre: 23 | blog: cxblog | Lanškroun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds: zákaz proprietárních modulů
    Pamatuju, že tady proběhl vtip, že jádro bude kontrolovat jestli je program open source. Tenkrát jsme se tomu smály a říkaly jaká to je kravina:(
    Můj blog Pokud máte taky blog, můžeme vyměnit odkazy :)
    19.1.2007 14:14 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds: zákaz proprietárních modulů
    Smály jste se tomu celou cestu od kosmetičky, a říkaly si novinky z posledním Cosmopolitanu.. .-)
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    19.1.2007 15:39 Creckx | skóre: 23 | blog: cxblog | Lanškroun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds: zákaz proprietárních modulů
    Já si říkal že to je divný :)
    Můj blog Pokud máte taky blog, můžeme vyměnit odkazy :)
    19.1.2007 20:13 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds: zákaz proprietárních modulů
    Smály jste se tomu celou cestu od kosmetičky, a říkaly si novinky z posledním Cosmopolitanu
    No ale sám máš taky máslo na hlavě...
    Quando omni flunkus moritati
    22.1.2007 09:22 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds: zákaz proprietárních modulů
    nojo, měnil jsem pád a něco přehlédl.
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    19.1.2007 15:34 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    Myslím si, že až se Linus přestane intenzívně věnovat Linuxu, tak Linux skončí. Protože mezi linuxovou komunitou vznikají takové blbosti až to bolí. Zákaz proprietárních modulů, předtím restrikce v jádře vůči ndiswrapper. Nebýt Linuse, který už několikrát zasáhl, tak už je dávno kernel nepoužitelný pro cokoliv a jádro bude obsahovat na jednu užitečnou řádku zdrojového kódu dalších deset, které budou ověřovat svatost gpl, testovat zda nejsou v jádře moduly z blacklistu a zda někdo nezprnil tučňáka. Zatím v kritické chvíli Linus vždycky zasáhl, ale až nebude, tak je po Linuxu.

    Linux se často prezentuje jako revoluce a já vidím v poslední době čím dál více, že historie platí. Zvláště její poučky "revoluce požírá své děti" a "poturčenec horší turka".

    Je mi z toho smutno, zvláště z toho, že tyto věci se _vážně_ řeší, a že se to nesmete ze stolu při prvním pokusu o takovou hovadinu. Proč sakra jen Linus má zdravý rozum a utne to? Až Linus nebude, tak se kernel rozloží vnitřními hádkami a politikařením velmi rychle.
    19.1.2007 15:44 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    Aspoň výrazně přibude free lsd hackerů.. :)
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    19.1.2007 15:54 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    Především kdyby nebyl Linus svou náturou pragmatik, Linux by nikdy nedosáhl takové penetrace a takového stupně společenského uznání, jaké dnes má. Kdyby upřednostňoval čistotu stylu a ideálů před praktickými hledisky měl by Linux dnes takovou pozici jako HURD nebo Plan9. V tom je jeho úloha nezastupitelná, i kdyby nenapsal už ani řádek kódu - je dostatečně schopným manažerem, aby se dokázal vyhnout podobným sebevražedným nápadům, a zároveň má coby otec zakladatel dostatečnou autoritu, aby jeho názory musely být brány vážně.
    19.1.2007 16:27 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    Takže stačí aby Microsoft najmul jednoho Ukrajince, kteří se postarají o Linuse a Linux pak nezachrání ani svěcená voda. Rozumím.

    Takže až třeba někdy Linus třeba onemocní, nebo bude déle v nemocnici, nebo se prostě jen bude chtít opravdu věnovat více rodině, případně cokoli jiného, je po Linuxu. Hezké.

    Podle mě by se důsledně měla udělat čistka a vyloučit z rozhodovacích funkcí linux kernel developers všichni, kteří se snažili protlačit do jádra omezení modulů - autor toho patche v první řadě. Jinak se toho politikaření nezbavíme - tihle lidi jakmile se najde další příležitost tak znovu začnou se svým rozkladným politikařením. Je to jenom otázkou času.
    19.1.2007 16:39 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    Takže stačí aby Microsoft najmul jednoho Ukrajince, kteří se postarají o Linuse a Linux pak nezachrání ani svěcená voda. Rozumím.

    Tak černě bych to zase neviděl. IMHO pokud by Linus skutečně (z jakéhokoli důvodu) přestal být manažerem linuxového jádra, těžko by kterýkoli jednotlivec jako jeho nástupce mohl mít takovou autoritu jako on. Takže bych to viděl spíš na nějaký "výbor" a půjde o to, aby v něm převládl spíš "torvaldsovský" duch než "stallmanovský" (zjednodušeně řečeno).

    Grega Kroah Hartmana bych nezatracoval. Ano, udělal chybu, ale na druhou stranu byl ochoten naslouchat názorům druhých a uznat, že se spletl. To bych viděl jednoznačně jako pozitivní. Z jeho vyjádření je navíc vidět, že to rozhodně není žádný zaslepený fundamentalista a že pragmatické uvažování mu není cizí. Strach bych měl spíš z lidí, kteří uvažují stylem: "Preferuji licenci GPLv3 bez ohledu na to, jak bude znít, protože co FSF činí, dobře činí."

    19.1.2007 16:47 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    Ano, udělal chybu, ale na druhou stranu byl ochoten naslouchat názorům druhých a uznat, že se spletl.

    Aha takže uznal chyba a hodlá jí udělat znovu - tedy zapracovat na patchi a znovu ho nabídnout k začlenění. Ne pane, ten Greg je nebezpečná osoba, která by sotva naslouchala druhým, ale prostě Linus má autoritu. Ano, uvažuje zcela pragmaticky, že jednou doba ne realizaci přijde, mám z jeho slov pocit ne že to chápe jako chybu, ale že je potřeba počkat až to prosadí.

    Já osobně si myslím, že Linux by se měl maximálně a zcela veřejně od takových názorů distancovat a také jasně se distancovat od FSF. Protože jinak si ho Gregové a spol. neustále budou plést s nástrojem politiky, a ne s užitečných a vynikajícím operačním systémem.
    19.1.2007 20:15 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    Ne pane, ten Greg je nebezpečná osoba, která by sotva naslouchala druhým,...
    To jo, člověk, který chce, aby ostatní neporušovali jeho copyright, je nebezpečný...
    Quando omni flunkus moritati
    pavlix avatar 16.5.2007 14:24 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    Zvlášť když navíc chce, aby neporušovali ani jeho zbožné přání, nejen copyright.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    19.1.2007 17:52 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    Podle mě by se důsledně měla udělat čistka a vyloučit z rozhodovacích funkcí linux kernel developers všichni, kteří se snažili protlačit do jádra omezení modulů - autor toho patche v první řadě.
    Myslim, ze takovy nazor prameni z totalniho nepochopeni principu Linuxoveho vyvoje. Kdyby Linus odmital patche od lidi jen proto, ze nesouhlasi z jejich nazory, tak by dnes byl Linux nejspis nekde na urovni Hurdu. Maintaineri subsystemu se nevybiraji podle toho, zda souhlasi s Linusovymi nazory, ale podle toho, ze jsou schopni udrzovat dany subsystem.

    Zkus si precist Documentation/ManagementStyle
    19.1.2007 17:55 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    Není důležité co je napsáno v nějakém dokumentu, je důležité co se skutečně děje. Po ovoci poznáte je říkal Ježíš a to je mnohem lepší pravidlo, než to co se někam napíše. "Papír snese všechno" jak se říká.

    Linus zatím jak sleduji odmítá politikaření, nikoli jiné názory. Dělá to setsakra dobře a já mu fandím. Jen říkám, že až tam nebude, je po Linuxu.
    19.1.2007 18:24 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    Není důležité co je napsáno v nějakém dokumentu, je důležité co se skutečně děje. Po ovoci poznáte je říkal Ježíš a to je mnohem lepší pravidlo, než to co se někam napíše. "Papír snese všechno" jak se říká.
    Nicmene i tak doporucuji precist, je to velice poucne.
    Linus zatím jak sleduji odmítá politikaření, nikoli jiné názory. Dělá to setsakra dobře a já mu fandím. Jen říkám, že až tam nebude, je po Linuxu.
    No a prave proto, ze odmita politikareni, tak je zcela zcestne po nem pozadovat 'odvolani' schopnych lidi s odlisnymi nazory - to je totiz jasne politikareni.
    19.1.2007 18:49 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    Nicmene i tak doporucuji precist, je to velice poucne.

    Myslím si, že mi stačí, když sleduji dění, než teoretický dokument, který nejspíš neodpovídá praxi.

    No a prave proto, ze odmita politikareni, tak je zcela zcestne po nem pozadovat 'odvolani' schopnych lidi s odlisnymi nazory - to je totiz jasne politikareni.

    Já po něm nic nepožaduji. Mělo by jenom být jasně řečeno, zabýváme se vývojem, ale politiku necháváme někomu jinému. Myslím si, že Greg bude brzy finančně zajištěn - pokud takto bude pokračovat dál, Microsoft mu jistě nějakou tu rentu přiřkne.
    Daniel Kvasnička ml. avatar 20.1.2007 18:29 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    Konec Linuxu by urcite nenastal. Jen dalsi tristeni, protoze firmy ktere v tom maji $$$ by Linux forkly... co jineho by mohly delat.
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    20.1.2007 22:56 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    Co se vývoje samotného jádra týká, tipoval bych, že by došlo k dohodě o dalším společném postupu mezi vývojáři od Red Hatu a Novellu, možná i IBM, ostatním by nezbylo než se přizpůsobit.
    19.1.2007 16:39 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    Ten idiot Greg čeká jen na další příležitost, aby tam ten patch mohl prosadit! Takže jen čeká ne manší ostražitost komunity, nebo Linuse aby to tam mohl šoupnout. Dokonce chtěl k tomu zneužít i Novell. Mám vážné podezření, že tento člověk pracuje pro Microsoft a je za tento čin placen přímo akcionáři Microsoftu.
    19.1.2007 17:37 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    Linux se bude vyvijet tim smerem, ktery vyhovuje jeho vyvojarum (jako je treba Greg). Pokud se ti ten smer nelibi, tak muzes vyuzit jednu z nejvyznamnejsich svobod free software a kernel forknout. Nicmene to by vyzadovalo venovat tomu o dost vetsi usili nez jen plane placani do diskusnich for.
    19.1.2007 17:52 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    Koukám, že jsem si dovolil moc napsat svůj názor, co?

    Pokud bude vyhovovat pouze vývojářům, budou ho používat pouze vývojáři. Pak je ale potřeba napsat naplno plnou pravdu, pokud se bude takto uvažovat. Tudíž, že Linux není systém pro lidi, ale pro vývojáře, a pro jejich politické ambice, když shrnu co jste mi chtěl sdělit. Bylo by ale dobré, aby to věděli všichni, které přemlouváte k Linuxu.
    19.1.2007 18:51 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    Tudíž, že Linux není systém pro lidi, ale pro vývojáře, a pro jejich politické ambice, když shrnu co jste mi chtěl sdělit.
    Je treba rozlisovat mezi cily, a postupy slouzici k dosazeni techto cilu.

    Cile jednotlivych vyvojaru si netroufam ani odhadovat, ani hodnotit. Muj puvodni prispevek se vsak vyjadroval spis k volbe postupu. I kdyby vsichni vyvojari jadra meli za cil vznik systemu idealniho pro vsechny lidi, tak je mnoho (i diametralne odlisnych) cest, jak tento cil dosahnout. A volba mezi temito cestami je plne v kompetenci vyvojaru Linuxu, nicmene toto plati vicemene o kteremkoliv free software.
    19.1.2007 18:56 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    A co jste tím chtěl říci?
    19.1.2007 19:01 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    Pravděpodobně to, že tvoje uražené zvolání "Koukám, že jsem si dovolil moc napsat svůj názor, co?" bylo úplně mimo, jelikož nikdo nenapadal tebe - napadán byl pouze ten názor, což je v diskuzi normální.
    19.1.2007 19:06 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    Já jsme jen upozornil, že pokud někdo napíše, že když kritizuješ, udělej si to sám - pak tohle není kritika názoru.
    19.1.2007 20:37 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    Ne, to neni kritika nazoru. To je dobra rada - ve vetsine ostatnich oblasti existuji externi bariery, ktere blokuji jedinci prosadit svuj nazor, takze mu nezbyva nic jineho, nez ho "rikat v hospode u piva". V oblasti free software tomu tak neni - kazdy muze zkusit svuj nazor realizovat (prave diky moznosti forkovat system).
    pavlix avatar 16.5.2007 14:34 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    Myslím, že když začneš o idiotech, tak nejen, že otrávíš lidi okolo, ale taky ukážeš svojí úroveň.

    Jestli Free Software / Open Source funguje se můžeš podívat sám. Můžeš vývojářům navrhnout, co bys rád, aby udělali, ale jestli to udělají je čistě jejich věc.

    Když se ti nelíbí, co dostaneš zdarma, můžeš si to buď dělat sám, s dalšími, nebo koupit ;)
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    20.1.2007 12:33 h.xman | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    napadán byl pouze ten názor, což je v diskuzi normální.
    Sorry ze se vmesuju do vasi diskuse, ale nic takoveho v tom prispevku nevidim. Spis vidim, ze neni napadan nazor, ale ze Miloslavu Ponkrácovi je v podstate doporucovano "kusuj nebo tahni". To neni argumetnt, prestoze moznost "tahnout" samozrejme skutecne existuje. Netvrdim, ze souhlasim s p. Ponkracem v jeho nazoru na problem kolem jadernych modulu, jen poukazuji na to, ze prakticky na vsechnu kritiku (alespon v oblasti OSS) se da poukazat "kdyz nesouhlasis, tak si to udelej po svem" - ovsem pokud tento "argument" budeme pouzivat na kriticke nazory, tak jakakoli diskuse (v coz rozhodne nepocitam vzajemne si pritakavani) ztraci smysl a nedobereme si nikdy nikam.
    Pro poutníky mezi vámi: Camino de Santiago
    20.1.2007 12:46 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    Jenže já myslím, že konkrétně v tomto případě se jedná o validní argumentaci, protože se nebavíme o kódu, funkcích a chybách (které by šlo normálně kritizovat a očekávat nápravu - pak by bylo hloupé říct "tak si to oprav sám"), ale o názorech těch, kdo ten kód produkují. Takže pokud někdo říká "věc se mi líbí, ale nelíbí se mi lidi, kteří za ní stojí", tak je skutečně těžké nabízet něco jiného, než změnu lidí. Tj. "buď si urob sám, nebo k tomu někoho přesvědč".

    Jinými slovy: pokud někdo říká "chci, aby Linux dělal někdo jiný", tak mi připadá logické mu říct "ale já ne, takže si založ Linux nový".
    20.1.2007 13:17 h.xman | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    Jenže já myslím, že konkrétně v tomto případě se jedná o validní argumentaci, protože...
    Vidim problem uz v teto prvni vete, a nasledne tudiz i ve vsech dalsich. Problem IMO spociva v tom, ze na rozdil od vas nemluvim o tom, jestli je to validni nebo nevalidni argumentace - ja tvrdim, ze to vubec neni argumentace. Je to proste jakesi doporuceni, ktere v podstate nikterak nevyvraci tvrzeni na ktere je reakci, a z hlediska na utvareni nazoru na podstatu problemu a pripade validitu toho ktereho postoje k tomuto problemu je zcela irelevantni. IMO je to proste jen nutny uvod, ktery panu Ondreji 'SanTiago' Zajickovi umozni pokracovat k zaverecnemu "Nicmene to by vyzadovalo venovat tomu o dost vetsi usili nez jen plane placani do diskusnich for" - coz neni nic jineho nez chabe maskovany osobni utok.

    Aby bylo jasno, nijak nehajim Ponkrace. Jde mi jen o to, ze mem kdyz-nesouhlasis-muzes-jinam je takzvany zabijec diskuse, ktery se da bohuzel opravdu pouzit prakticky na vsechno vcetne te nejopodstatnenejsi a nejprospesnejsi kreativni kritiky... a vzhledem k tomu ze cely open source svet je na diskusi a kritickem mysleni zalozeny, tak tohle je proste patologicky zpusob reakce v diskusi, ktery bychom se meli snazit vymytit stejne jako treba argumentaci ad hominem.
    Pro poutníky mezi vámi: Camino de Santiago
    20.1.2007 14:01 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    Problem IMO spociva v tom, ze na rozdil od vas nemluvim o tom, jestli je to validni nebo nevalidni argumentace - ja tvrdim, ze to vubec neni argumentace. Je to proste jakesi doporuceni, ktere v podstate nikterak nevyvraci tvrzeni na ktere je reakci, a z hlediska na utvareni nazoru na podstatu problemu a pripade validitu toho ktereho postoje k tomuto problemu je zcela irelevantni.
    Obavam se, ze k tomuto prispevku lze jen velice tezko vest jakoukoliv racionalni argumentaci.
    20.1.2007 14:24 h.xman | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    Ten clovek proste subjektivne povazuje neco za riziko pro Linux a snazi se na to komunitu upozornit; snazi se mozna aktivovat jakesi obranne mechanismy. Bohuzel tak cini zcela zjevne nevhodnym zpusobem (na tom se shodneme), takze misto plodne diskuse o tom, je-li jim vnimane nebezpeci realne ci neni, pripadne proc, jak by se melo postupovat atp... tady v tomhle threadu resime to co resime. Ale vsechno spatne je pro neco dobre, a muzeme to aspon vyuzit k diskusi o nasich schopnostech argumentovat.

    Clovek muze nevhodnym vyjadrenim sveho nazoru predem zabit jakoukoli diskusi a mmj. se tak ku vlastni skode pripravit o respekt ostatnich a intelektualni poteseni z vecne argumentace.

    Asi kazdy z nas nekdy placnul hloupy "argument" (ja mnohokrat). Ti inteligentnejsi jsou schopni vnimat jakousi zpetnou vazbu od druhych a korigovat sve vyjadrovani. Coz je snad dostatecne srozumitelnym duvodem proc jsem napsal co jsem napsal. Ze nekteri lide se nezmeni... to je holt jejich volba. Ale vsimnul jsem si, ze p. Ponkrac na rozumne vysvetleni situace jinde v teto diskusi reagoval uznanim sve chyby.
    Pro poutníky mezi vámi: Camino de Santiago
    20.1.2007 15:19 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    takze misto plodne diskuse o tom, je-li jim vnimane nebezpeci realne ci neni, pripadne proc, jak by se melo postupovat atp...
    Diskusi k druhemu bodu bych rozdelil do dvou pripadu: A) Jak by mel postupovat Linus B) Jak by meli postupovat uzivatele, kterym se smer vyvoje Linuxu nelibi

    K pripadu A) me prijde jako zcela absurdni jakkoliv diskutovat - tipuji, ze Linus Torvalds a ostatni aktivni vyvojari se mezi sebou dobre znaji a mnohem lepe vedi, co od sebe navzajem cekat, zatimco ja (a tipuji, ze i vetsina ostatnich zdejsich diskutujicich) je prakticky neznam.

    K pripadu B) si myslim, ze nejefektivnejsi zpusob, jak mohou tito uzivatele vynalozit svou energii, je zorganizovat se a spolecne vyvijet treba paralelni jadro (napr. v podobe patchu ci git tree), do ktereho by nepousteli ty zmeny, ktere se jim nelibi. Pokud by byl jejich nazor blizsi nazoru ostatnich uzivatelu, tak by se treba casem takove jadro stalo popularnejsi nez Linusovo jadro.
    20.1.2007 14:08 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    Jenže já myslím, že konkrétně v tomto případě se jedná o validní argumentaci, protože...
    Vidim problem uz v teto prvni vete, a nasledne tudiz i ve vsech dalsich. Problem IMO spociva v tom, ze na rozdil od vas nemluvim o tom, jestli je to validni nebo nevalidni argumentace - ja tvrdim, ze to vubec neni argumentace.
    To je potom těžké. Já jsem se pokusil vysvětlit, proč to dle mého názoru _v tomto případě_ argumentace je. A správná. Mohl bych se tak maximálně opakovat.
    20.1.2007 14:59 h.xman | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    Vzhledem k tomu, ze povazuji argumentaci za jakousi vzajemnou vedeckou oponenturu, kdy se diskutujici snazi pomoci pravidel logiky vyvratit nazor (falzifikovat teorii) spolu-diskutujiciho, snazim se vyhybat "argumentum", ktere jsou principielne nevyvratitelne - "kdyz nesohlasis tak to muzes udelat jinak"... ano, tato moznost tu je vzdy, timto "argumentem" se da "oponovat" libovolnemu nazoru, popperovsky bych rekl ze neni falzifikovatelny... tim pro me v ramci diskuse absolutne ztraci smysl.

    Nicmene uvazuji, ze bych si jej dal do paticky, a zajistil si tak vitezstvi v kazde diskusi ktere se v budoucnu zucastnim. Vzhledem k tomu, ze v open-source vzdy mate moznost udelat si to po svem, mel bych vzdy pravdu at uz by se mnou nesouhlasil kdokoli v cemkoli, ze ano?
    Pro poutníky mezi vámi: Camino de Santiago
    20.1.2007 15:25 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    snazim se vyhybat "argumentum", ktere jsou principielne nevyvratitelne - "kdyz nesohlasis tak to muzes udelat jinak"... ano, tato moznost tu je vzdy, timto "argumentem" se da "oponovat" libovolnemu nazoru,
    Ačkoliv souhlasím s tím, že v naprosté většině případů se jedná o úhybný manévr, který diskuzi zabíjí, protože místo snahy o polemiku s prezentovaným názorem irelevantně napadá přímo schopnosti diskutujícího, jsem přesvědčen, že v tomto jedinečném případě je to velmi relevantní a správná argumentace.

    Pokud se například s někým bavíš o tom, jestli je nebo není špatné zahazovat odpadky na zem, bylo by nesmyslné, kdyby člověk, který odhazování odpadu hájí, místo argumentace o přínosech takového chování prohlásil: "Jestli se ti ty odpadky nelíbí, tak si je seber sám".

    Stejně tak je hloupé dávat na hlášení chyby v softwaru odpověď "Jestli ti to vadí, tak používej něco jiného, nepoužívej to vůbec nebo chybu oprav sám". A podobně nesmyslné by bylo, kdyby se v rozhovoru o tom, jestli je nebo není jednání vývojářů jádra chybné, objevilo, že ten, komu současní vývojáři vadí, si má najít jiný systém.

    Avšak v tomto případě se nemluvilo o názorech a chybách, ale přímo o osobě konkrétního vývojáře, který byl označen za špatného a bylo požadováno jeho vyloučení, aby vývoj mohl pokračovat podle představ daného účastníka diskuze. Potom tedy bylo pochopitelné, že někdo navrhl, aby se projekt rozdělil, protože už nešlo o to, jestli byla nebo nebyla udělána chyba, ale o to, že nějaká osoba sama o sobě - bez ohledu na svá slova a činy - určitému směru vývoje překáží.

    Neboli se v tu chvíli mluvilo o tom, jestli by bylo nebo nebylo správné ve vývoji pokračovat s určitými lidmi. A proto je to jedna z mála diskuzí, ve kterých je logicky správné nabídnout pokračování vývoje s jinými lidmi (tj. u jiného podobného projektu).
    20.1.2007 15:49 h.xman | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    Avšak v tomto případě se nemluvilo o názorech a chybách, ale přímo o osobě konkrétního vývojáře, který byl označen za špatného...
    Nebyl oznacen za spatneho kvuli svym nazorum, konkretne kvuli jednomu svemu nazoru - o closed jadernych modulech?
    Neboli se v tu chvíli mluvilo o tom, jestli by bylo nebo nebylo správné ve vývoji pokračovat s určitými lidmi. A proto je to jedna z mála diskuzí, ve kterých je logicky správné nabídnout pokračování vývoje s jinými lidmi (tj. u jiného podobného projektu).
    I vy lisaku;-) Napsal jste to tak krasne, ze jsem mel skoro chut se podivat, jestli Zajicek Ponkracovi nenapsal "mily kolego, pojdme se spolecne zamyslet, jestli bychom nemeli forknout jadro a pokusit se v uslechtilem konkurencnim boji s nejmenovanym idiotem vlozit nas spolecny zapal do nezjistneho boje za spokojenost uzivatelu linuxu". Ale dosti uz - nemuzu Zajickovi sahat do svedomi.

    No offence. Ted vazne - myslim ze vam rozumim. Prestoze vas nazor ne zcela sdilim (coz muzete pricist me snad az prilis silne paranoii vuci argumentacnim "uhybnym manevrum"), myslim ze muzeme tuhle diskusi s klidnym svedomim uzavrit s pocitem, ze jsme si navzajem ujasnili stanoviska.
    Pro poutníky mezi vámi: Camino de Santiago
    20.1.2007 15:59 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    I vy lisaku;-) Napsal jste to tak krasne,
    Pravda, trochu jsem to přisladil. Ale nejsem vinen o moc víc než vy:

    Pokud se ti ten smer nelibi, tak muzes vyuzit jednu z nejvyznamnejsich svobod free software a kernel forknout.

    vs.

    kusuj nebo tahni

    :-P
    20.1.2007 15:05 h.xman | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    Nicmene musim dodat, ze asi chapu co mate na mysli a taky asi tusim, co citite, kdyz pod vybornym clankem se kterym jste si zjevne dal dost prace nekdo zacne perlit se silackymi tvrzenimi o "idiotech".
    Pro poutníky mezi vámi: Camino de Santiago
    20.1.2007 15:30 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    To mě netrápí. V tuto chvíli už diskutuji jen o způsobech diskuze, což je sice dost off-topic, ale o to více zajímavé.
    19.1.2007 21:26 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    Ze 'byti navrhovan jako system idealni pro vsechny lidi' neni ve sporu s tim, ze to jsou vyvojari, kteri voli cestu, o ktere se nejlepe domnivaji, ze vede k tomuto cili.
    Daniel Kvasnička ml. avatar 20.1.2007 18:42 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    Linux se bude vyvijet tim smerem, ktery vyhovuje jeho vyvojarum (jako je treba Greg).
    A kdo si myslis, ze ty vyvojare plati? :-D Ty si myslis, ze oni si tam jen tak pro srandu hackujou zadarmo a proto muzou programovat co oni chteji?

    A blby zpusob uvazovani by to byl i bez toho, jak psal pan Ponkrac o "systemu pro lidi".
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    David Watzke avatar 19.1.2007 18:05 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    A jen tak z hecu je Gentoo/SUSE/Linux kernel devel a píše linux-hotplug a udev... LOL!
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    19.1.2007 18:51 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    Ten idiot Greg čeká jen na další příležitost, aby tam ten patch mohl prosadit! Takže jen čeká ne manší ostražitost komunity, nebo Linuse aby to tam mohl šoupnout. Dokonce chtěl k tomu zneužít i Novell. Mám vážné podezření, že tento člověk pracuje pro Microsoft a je za tento čin placen přímo akcionáři Microsoftu.
    Blouzníš? Co to meleš? Víš vůbec, co to UIO je? Použij Google a pak přijď zpátky vykládat o tom, kdo je idiot.

    A co se týče toho, že by Greg KH byl placen MS - předpokládám, že to byla nadsázka, ale na naprosto nevhodném místě, protože Greg KH je jedním z nejaktivnějších a nejschopnějších vývojářů jádra. Jeho práci na ovladačích, udev a mnoha dalších vitálních věcech lze těžko přehlédnout.

    Každému se může stát, že některý svůj úmysl nedomyslí. Možná proto, že se příliš soustředí na konkrétní cíl, takže nevidí souvislosti. Ale od toho je vývoj jádra takový, jaký je. Žádný patch se do finálních verzí nedostane bez toho, aby ho někdo další nezkontroloval. Tento autor byl na svou chybu upozorněn a ostatním se za ni omluvil. A prokázal přitom nejen to, že mu nečiní potíže svou chybu uznat, ale i to, že je to rozumný člověk a žádný fanatik.

    Doufal jsem, že přeložením těch dvou emailů bych mohl pomoci objasnit, že se sice stala chyba, ale zároveň i to, že hlavní aktéři celého vystoupení nejsou nějací cvoci, kteří mají zvrácené názory. Bohužel vidím, že se mi to moc nepodařilo, protože ty pořád vidíš jen to, co vidět chceš.
    19.1.2007 19:03 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    Každému se může stát, že některý svůj úmysl nedomyslí. Tento autor byl na svou chybu upozorněn a ostatním se za ni omluvil.

    Ano, každý může udělat chybu. Ale on to hodlá udělat znovu!!! On se nevzdal této své aktivity, jen prostě jí odložil. Tudíž žádnou chybu necítí a udělá to zase v příhodnější chvíli.

    Bohužel vidím, že se mi to moc nepodařilo, protože ty pořád vidíš jen to, co vidět chceš.

    Dám opravdu extrémní příklad, který záměrně přeženu jen proto, abych vysvětlil, takže mě v tomto odstavci nechytejte za slovíčko. Když například bude někdo geniální vývojář a zároveň vrah (pro jistotu - tento příklad je smyšlený), budu v něm vidět vývojáře i vraha. To, že nepíše třeba celý kernel sám neznamená, že se nemá mluvit o jeho vraždě.

    Nijak nesnižuji Gregovy zásluhy, ale nemohu přehlížet jeho politikaření a jeho nadšení pro uzavření Linuxu proprietárním věcem - a hlavně to, že se tohoto záměru nevzdal. Podle mě vůbec šance Linuxu jsou snižovány neustálými represemi proti neGPL věcech a toto by byl další hřebíček do rakve. A už vůbec nemohu přehlížet, že hodlá v těchto věcech pokračovat.
    19.1.2007 19:19 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    Ano, každý může udělat chybu. Ale on to hodlá udělat znovu!!! On se nevzdal této své aktivity, jen prostě jí odložil. Tudíž žádnou chybu necítí a udělá to zase v příhodnější chvíli.
    Přečti si to znovu. Jestli tam někde najdeš, že se ve vhodné chvíli chystá znovu zařadit do jádra zákaz natahování proprietárních modulů, znamená to, že jsi buď fantasta, nebo já neumím vůbec číst.

    A znovu doporučuji si zjistit, co je to UIO (a k čemu to slouží).
    Nijak nesnižuji Gregovy zásluhy, ale nemohu přehlížet jeho politikaření a jeho nadšení pro uzavření Linuxu proprietárním věcem
    A to o politikaření jsi vyčetl odkud? Greg se chce pouze bránit tomu, že existují lidé a firmy, které porušují copyright. Žádné uzavírání už neprosazuje. A kdyby sis ten mail přečetl, tak bys věděl, že si uvědomil, nakolik byl jeho předchozí postup chybný.

    Ukazuje se, že zatímco on svou chybu uznal, tak ty to nedokážeš. Zcela zjevně jsi totiž věc nepochopil, ale odmítáš si to nechat vysvětlit.
    19.1.2007 20:11 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    Dobrá, uznávám svou chybu.

    Už mě štve jak se neustále mezi kernel developers objevují nové a nové tendence represí vůči neGPL věcem a do kernelu se znovu a znovu protlačuje kód, jehož jediným smyslem není nic, než politika.

    Nejde o Grega samotného, ale o obrovskou podporu, kterou myšlenka měla mezi kernel developers obecně. Šířilo se to jako mor a nebýt Linuse, nic by to nezastavilo.

    Registruji v poslední době, že politikaření a hraní si na "DRM praktiky" se opakovaně v linuxové komunitě znovu a znovu objevují, ale nečekal jsem, že s takovou silou vyrazí i přímo v kernel týmu. Osobně si myslím, že toto je jedna z velmi významných věcí, která způsobí v budoucnu, že rozšíření Linuxu bude mnohem měnší v procentech, než mohlo být.

    Uznávám svojí chybu, možná jsem zareagoval trochu prudčeji, nicméně moje nadšení pro Linux tímto dost ochladlo. Pokud mnoho lidí v týmu kernel developers má represívní tendence a zastavila je až Linusova autorita, je jen otázka, kdy vymyslí něco podobného znovu. Nebylo to ostatně poprvé.

    Omlouvám se ještě jednou. Přeji Linuxu více šancí.
    19.1.2007 20:52 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    Uznávám svojí chybu, možná jsem zareagoval trochu prudčeji, nicméně moje nadšení pro Linux tímto dost ochladlo. Pokud mnoho lidí v týmu kernel developers má represívní tendence a zastavila je až Linusova autorita, je jen otázka, kdy vymyslí něco podobného znovu. Nebylo to ostatně poprvé.
    Prekvapuje me, ze to nekdo interpretuje jako represivni tendenci. Ja bych to vnimal spis jako duraznejsi zpusob sdeleni uzivatelum, ze to neni vyvojari podporovana cesta a ze tedy nemaji pocitat s podporou. Nikoho to v podstate neomezuje - pokud nekdo bude chtit vlozit binarni modul, no tak si proste opatchuje jadro patchem, ktery danou kontrolu odstrani. Pri tom se nejspis seznami s okolnostmi a bude mu spis jasne, ze v takovem pripade nema pocitat s podporou vyvojaru, nez v pripade, kdy si proste stahne drivery z netu a vlozi je.
    19.1.2007 20:09 thingie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    Stejně jako tu idiot Ponkrác číhá na každou příležitost napsat nějakou kravinu.
    23.1.2007 22:39 Jan Olšan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    Ten idiot Greg...

    Ježkovy voči, brzděte! O tom člověku vůbec nic nevíte - co když třeba oddřel 10% řádků jádra a třetinu ovladačů? Co když se věnuje linuxu 6 hodin denně? Co jste udělali pro linux vy, páni kamenovači? Udělali jste vůbec něco (možná jo)? No a tomuhle Gregovi, kterého byste nejraději syberizovali nebo zpopelnili, možná vděčíte za to, že máte tučňáka na hadru a jede vám firefox, nebo z čeho jste na tomhle webu! Styďte se!

    Zkrátka tu někteří lidi uvažovali zákaz bin. modulů /kerý by poodle mě nefungoval/ jako možnost, jak pomoct linuxu. Dali to jako názor do pranice, aby se rozhodlo. Rozhodlo se, že se to zkoušet nebude. A Greg IIRC s tím nepřišel, jenom udělal tu implemetaci.

    Lidi bděte, přemejšlejte a trošku si koukejte do držky!
    Mikos avatar 23.1.2007 22:49 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    Přesně... pod tohle se podepisuju.
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    19.1.2007 20:30 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linus Torvalds, Greg KH: zákaz proprietárních modulů
    Zdravim,

    nekdy se ani nedivim, ze chteji autori zakazat proprietarni moduly. Najednu stranu i souhlas.

    Protoze pokud neco userovi nejede, tak se obcas obrati na vyvojare, kteri se akorat mohou probirat a ztracet cas binarnim balastem. Misto toho, aby to resila nejaka firma a bylo to nejak rozumne licencovano. A tohle je podle me __nejvetsi__ problem. Chapu, ze userovi, ktery ani jednou nezkousel hledat chybu v kernelu, to asi nic nerekne. Pro nej to nejede a tecka.

    bye gf

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.