abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    31.5. 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Rozcestník

    Co je KDE (KDE re-branding)

    18.10.2010 19:22 | Přečteno: 2198× | KDE | Výběrový blog | poslední úprava: 18.10.2010 19:22

    Kdo dokáže jednoduše vysvětlit, co je KDE? A kdo to dokáže navíc i správně? Kdyby tady byla anketa "KDE je ...", asi by dopadla všelijak. A ani nejde říct, že špatně, protože historicky se význam označení KDE stal dost nejednoznačným a tak si každý může představit v různých situacích něco jiného. Proto bylo rozhodnuto o změně významu toho, co KDE vlastně je, změna značky, "re-branding", a postupně se začíná tento nový význam používat.

    A protože zvyk je železná košile, nejde to tak snadno. Někteří si asi všimli toho, že od určité doby se nově vydané verze neoznačují jako KDE, ale KDE SC, jako následek nového významu. Bohužel, to je jediné, co si mnozí všimli, a místo "KDE má teď změněný a jasně definovaný význam" skončili u (navíc nesprávného) "tam kde se psalo KDE, tam se teď píše KDE SC". Snad tedy bude lepší si změny důkladněji popsat, včetně motivace a praktických následků.

    Původní význam KDE

    Když před čtrnácti lety KDE začínalo, byl plán celkem jasný - bude se tvořit grafické uživatelské prostředí. Původní oznámení ohlásilo vytvoření projektu s cílem vytvoření takového prostředí, označeného Kool Desktop Environment, zkráceně KDE. Z Kool se celkem rychle stalo pouze K, takže KDE znamenalo K Desktop Environment. KDE bylo grafické prostředí.

    V té době asi nikdo naprosto netušil, jak hodně se KDE rozroste. Už to dávno není projekt, protože cíle vytvořit grafické prostředí bylo už dávno dosaženo. Stejně tak KDE už není jen grafické prostředí, protože dnes ta samá komunita tvoří vývojářskou platformu, pomocí které lze vyvíjet software, nebo aplikace, které lze používat i na MS Windows nebo Mac OS. Původní význam KDE přestával více a více odpovídat realitě, začal být více nejednoznačný a matoucí. Vezměme si hypotetický, ale rozhodně ne nereálný příklad:

    Xaver Uživatel: Já bych chtěl nějaký dobrý přehrávač hudby.
    Karel Uživatel: Zkus Amarok.
    Xaver Uživatel: Co je Amarok?
    Karel Uživatel: Amarok je KDE přehrávač hudby.
    Xaver Uživatel: Co je KDE?
    Karel Uživatel: KDE je grafické prostředí.
    Xaver Uživatel: Já ale používám Xfce.
    Gustav Uživatel: No tak to ti nebude fungovat.
    Xaver Uživatel: Aha.
    Karel Uživatel: ???

    Je vcelku jedno, jestli Gustav je fanatický fanoušek, jakých má každá větší komunita dost, který nemůže druhé straně přijít na jméno, nebo jestli opravdu neví, že jestli KDE aplikace mohou fungovat i na MS Windows nebo Mac OS, tak fungovat "hned vedle" na Xfce nebo GNOME je proti tomu celkem trivka. Výsledek je ten, že mnoho uživatelů ani nezkusí aplikace, které by jim jinak mohly vyhovovat, jen proto, protože asociace KDE+Amarok automaticky nabízí nesprávné vysvětlení, že Amarok je přehrávač hudby pouze pro grafické prostředí KDE. Jestliže je to KDE Amarok a KDE je K Desktop Environment, tak to znamená, že Amarok je přehrávač pro tohle grafické prostředí. Nebo ne?

    Jiný software tenhle problém (povětšinou) nemá. Přestože po Microsoft u každého asi automaticky následuje Windows, přesto málokdo má problém s tím, že Microsoft Mouse funguje dokonce i bez Windows, třeba s Linuxem. Dokonce i Microsoft Office na Mac OS nebo Microsoft Internet Explorer na Solarisu (ano, milé děti, i takové věci se stávají) nevypadají tak nereálně kvůli označení, spíš tak možná kvůli obchodním praktikám dotyčné firmy. Stejně tak zdá se nikdo nemá velký problém s tím, že Apple iPod nepotřebuje Apple Mac OS. Finta je v tom, že v těchto případech je jasné rozlišení tvůrce (Microsoft, Apple) a jejich výtvorů (Windows, Office, Internet Explorer, iPod, Mac OS). To u KDE chybí, KDE je jak tvůrce, tak i kterýkoliv z výtvorů.

    Nový význam KDE

    Proto KDE marketing team vypracoval změnu. KDE je komunita, tvůrce software. A, v širším významu, globální označení pro cokoliv vytvořené touto komunitou. Grafické prostředí už není KDE, označení K Desktop Environment už je historie. Grafické prostředí KDE, které teď uživatelé používají, je Plasma. Vývojářská platforma vyvíjená touto komunitou je KDE Platform. To znamená, že KDE se teď významově staví na úroveň jiných tvůrců software, KDE je teď stejně jako Microsoft nebo Apple. A produkty jsou Plasma, Platform, Amarok.

    Tohle hodně výše zmíněných problémů řeší nebo je to minimálně hodně zjednodušuje. Co je KDE? Komunita vytvářející software. Xaver už teď Gustavovi spíš než "Aha" asi řekne "Proč?", stejně jako by to teď nejspíš řekl, kdyby používal Windows a zjistil, že iPod je od Apple. KDE je nestabilní' se změní na něco, co daleko přesněji popíše problém, ať už je to "Plasma je nestabilní", "Amarok je nestabilní" nebo "XYZ je nestabilní", bez svalovaní viny i na všechno ostatní. Mimochodem, když většina lidí říkala, jak je KDE4 nestabilní, povětšinou tím chtěla říct, že je to jen Plasma. Jenže se na to takhle svezla i většina ostatních aplikací, z nichž ve skutečnosti mnoho bylo v dobrém stavu hned po vydání 4.0. Navíc, takhle by mohl někdo daleko snadněji dojít třeba i k té "ohromující" myšlence, že když Plasma je jen jeden desktop od KDE, tak by přece klidně šlo napsat i jiný. Pro KDE3 existovaly i jiné alternativy ke Kickeru a KDesktopu, jako KXDocker, SuperKaramba, atd., přesto se evidentně málokdo dokázal dostat přes myšlenku "KDE je grafické prostředí, takže když mi Plasma nevyhovuje, smůla".

    Samozřejmě, každá změna potřebuje čas, aby si člověk zvykl. Obzvlášť, když na starý způsob měl času si zvyknout víc než dost. "Používám KDE" bude ještě asi dost dlouho často znamenat "používám nějaké grafické prostředí od KDE [což je nejspíš Plasma]" spíš než "používám cokoliv od KDE". Proto bude asi nejlepší si to trošku rozebrat a začneme obrázkem:

    KDE Platform

    Levá skupina na obrázku je KDE Platform, vývojová platforma KDE. Tj. knihovny KDE a různé služby na pozadí jako zvuková architektura Phonon, PIM systém Akonadi, sémantický desktop Nepomuk, atd. Ty lze používat z jakékoliv aplikace a tyto aplikace tak budou závislé na platformě KDE, ale pouze na ní, nikoliv na prostředí nebo dalších aplikacích (stejně jako třeba použití knihovny libssh způsobí závislost na téhle knihovně, ale už ne na nástroji SSH jako takovém). Taková aplikace funguje dál kdekoliv, kde funguje platforma KDE, ať už je to grafické prostředí Plasma, GNOME, Xfce, MS Windows nebo Mac OS. V současné době platformu KDE používají nejenom KDE aplikace, ale i další nezávislé aplikace, často z důvodu volitelné integrace s grafickými prostředími od KDE - sem patří např. Firefox, LibreOffice, čisté Qt aplikace nebo dokonce i Gtk aplikace při použití Gtk-Qt-Engine.

    KDE Workspaces

    Prostřední skupina je KDE Workspaces, tj. grafická prostředí KDE. Jak ji vidět, není pouze jedno, přímo v oficiálních repozitářích jsou vyvíjené Plasma Desktop pro klasické počítače a Plasma Netbook pro menší zařízení. Na obrázku je také hypotetické prostředí MegaKaramba jako další možnost grafického prostředí. Tyto různé možnosti odpovídají tomu, že GNOME bude mít ve verzi 3.0 GNOME Shell nebo klasický GNOME Desktop, navíc Xfce by díky sdílení některých knihoven šlo považovat za další alternativu k těmto dvěma. Součástí grafického prostředí jsou obvykle komponenty jako okenní správce, správce relace, nějaký způsob spouštění aplikací (spouštěcí menu, KRunner, ...) a reprezentace různých informací o prostředí, např. panel. V grafických prostředích lze spouštět prakticky libovolné aplikace, jako KDE tak od dalších vývojářů, za předpokladu že mají k dispozici všechny své závislosti (tj. pro KDE aplikace to je platforma KDE, která je automaticky k dispozici v prostředích KDE, obecně jsou závislosti hlavně různé knihovny).

    KDE Applications

    Pravá skupina jsou aplikace KDE. Ty jsou vyvíjeny KDE (=komunitou) a využívají platformu KDE. Lze je použít kdekoliv, kde je k dispozici platforma KDE, samozřejmě za předpokladu, že aplikace sama nemá další omezení (některé aplikace mohou mít přímo závislost na Linuxu nebo na Plasmě, ale těch je menšina). Aplikace jsou vyvíjeny jak v oficiálních repozitářích tak i kdekoliv jinde, kde to jejich vývojáři uznají za vhodné.

    KDE Software Compilation

    Červeně označeno na obrázku je tzv. KDE Software Compilation. Jde spíše o technický termín, který by uživatelé neměli většinou používat (a obzvlášť méně znalí by ani neměli vědět, že něco takového vůbec je). Jak už bylo řečeno, KDE aplikace se vyvíjejí buď kdekoliv jinde, kde jejich vývojáři uznají za vhodné, nebo v oficiálních repozitářích KDE, které mají některé výhody jako zálohování, překlady do jiných jazyků, atd. Některé z těchto aplikací mají nové verze vydávány společně a toto vydání se jmenuje KDE Software Compilation, zkráceně KDE SC. Například v srpnu vyšla KDE SC verze 4.5.0. Je to tedy technický název pro souhrn aplikací, které jsou vydány společně (a společně s KDE Platform a Plasma Workspaces). Tím získají některé další výhody jako např. společné oznámení o nové verzi nebo že distribuce povětšinou vytvoří balíčky pro všechny tyto aplikace. Žádné další spojitosti mezi těmito aplikacemi ale často nejsou (obzvlášť když většinou distribuce opravdu vytvoří balíčky pro každou aplikaci zvlášť) a proto je to tedy spíš technická záležitost. Uživateli třeba openSUSE může být úplně jedno, odkud třeba aplikace Okular vlastně přišla. Dokonce i oznámení o KDE SC 4.5 vlastně o KDE SC nikde nepíše a odkazuje na tři samostatné oznámení o nové verzi KDE Platform, KDE Workspaces a KDE Applications.

    KDE

    KDE, jak už bylo řečeno, je komunita vývojářů. Proto vše na obrázku je vytvořeno KDE. A cokoliv na obrázku o sobě může říkat, že je KDE XYZ. A obzvlášť ze začátku to bude asi i potřeba. KDE jako značka mělo mnoho let na vybudování si pozice a je rozhodně známější a výraznější než třeba Plasma nebo Okular. Proto asi bude běžnější a jednodušší říkat věci jako "na PDF používám KDE Okular" nebo "naloguju se do KDE Plasmy", obzvlášť při rozhovoru s někým, kdo se v této oblasti nevyzná. Při delším rozhovoru nebo časem se některé značky stanou výrazné samy o sobě a bude stačit říct Plasma nebo Okular, stejně jako se dnes většinou říká Firefox bez Mozilla na začátku nebo Internet Explorer bez Microsoft.

    Praktické příklady: Jelikož šedivá je teorie a věčně zelený je strom života, několik příkladů:

    PS: Tento zápisek je mou vlastní interpretací, nicméně celkem fundovanou. Zájemci o další detaily se mohou podívat na anglické materiály (a další odkazy ke konci).

           

    Hodnocení: 92 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Co je KDE (KDE re-branding), obrázek 1

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    David Ježek avatar 18.10.2010 19:38 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je KDE (KDE re-branding)
    Nic ve zlém, KDE je/bylo/a asi i bude fajn, ... nebo Plasma? Nebo co to bude za 2 roky? Upřímně mi přijde, že vhodnější označení by bylo "chaos" nebo pro otrlejší "bordel". Pokud potřebuje "název/jméno" nějaké záležitosti (dříve krysstalicky jasné) tak složité vysvětlení, pak si samo zakládá na složitou budoucnost.
    18.10.2010 19:49 fred
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je KDE (KDE re-branding)
    KDE je prostě to v čem se na linuxu kliká.
    David Ježek avatar 18.10.2010 19:56 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je KDE (KDE re-branding)
    tys asi tento zápisek nečetl že? :-D
    18.10.2010 20:14 fred
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je KDE (KDE re-branding)
    četl jsem ho moc dobře, práci pana Luňáka pro KDE velmi oceňuji.

    tou větou jsem chtěl říct, že většině BFU je vysvětlení pojmu jako KDE uplně v ****** a ti co do toho trochu vidí se nemají problém přizpůsobit.
    stativ avatar 18.10.2010 19:55 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je KDE (KDE re-branding)
    Já to pořád říkal, že KDE SC (tehdy ještě jenom KDE) funguje bezvadně s výjimkou Plasmy.
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    stativ avatar 18.10.2010 19:55 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je KDE (KDE re-branding)
    Mimochodem, perfektně napsáno. Akorát jsem málem začal hledat MegaKarambu ;-)
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    18.10.2010 19:55 Andrtalec | skóre: 15 | Trnava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je KDE (KDE re-branding)

    No, veru. Napríklad tento človek nevedel/nechápal, že KDE poskytuje aj nejaké knižnice, čudujsasvete.

    SomaFM commercial-free internet radio
    18.10.2010 19:55 YYY | skóre: 29 | blog: martinek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je KDE (KDE re-branding)
    Stesi, ze jsem uz pred peti lety (+-) utekl ke gnome. :-) Jinak bych se z toho dneska asi musel zblaznit.
    rADOn avatar 18.10.2010 20:15 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je KDE (KDE re-branding)
    Milý Seli, más to marný. Dokud bude kde 4.x zavšivený jak rudá armáda, lidi budou nadávat ať už se tomu bude říkat jakkoliv. A jestli/až se to někdy podaří dovést do stabilního stavu, budou nějaké marketingové tanečky každému fuk.
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    19.10.2010 08:57 marvn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je KDE (KDE re-branding)
    co je na nem nestabilniho? sice je nekdy dost line, ale s nestabilitou prostredi se uz dlouho nesetkavam...
    19.10.2010 09:37 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je KDE (KDE re-branding)
    Zabugované je stále dost... :/
    rADOn avatar 19.10.2010 11:36 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je KDE (KDE re-branding)
    Když konečně začala šlapat plasma, vybouchnul mi kwin. Az se spravi, pocitam ze bude tak akorat cas predelanyho kdepim a vybouchne akonadi.
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    kotyz avatar 19.10.2010 12:08 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je KDE (KDE re-branding)
    optimista :-D
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    18.10.2010 20:29 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je KDE (KDE re-branding)
    KDE je desktop environment, a basta. Netřeba z toho dělat sektu a zaklínat se hesly jako "komunita", apod...
    18.10.2010 21:16 sivlk | skóre: 15 | blog: sivlk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je KDE (KDE re-branding)
    BULLSHIT!
    18.10.2010 21:17 sivlk | skóre: 15 | blog: sivlk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je KDE (KDE re-branding)
    sory, to malo ist do hlavneho threadu :(
    Saljack avatar 18.10.2010 21:27 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je KDE (KDE re-branding)
    Proč tohle není vydáno jako článek?
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    19.10.2010 08:04 Robo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je KDE (KDE re-branding)
    zeby preto, ze je o uplna chujovina? ;-)
    19.10.2010 13:43 Luboš Luňák | skóre: 19 | blog: Seli
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je KDE (KDE re-branding)
    Je to proto, protoze jsem potreboval tohle tema vyzkouset pred openSUSE konferenci. Soude podle komentaru, na nektere je to takhle moc slozite k pochopeni.
    19.10.2010 15:22 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je KDE (KDE re-branding)
    ono je to celkove nejak (zbytecne) slozite. imho je problem, ze se snazite dat slovu novy vyznam, ktery neni uplne nejlpesi.

    kdyz se rekne xerox, clovek si predstavi kopirku. zna-ji muze si na ni sahnout. kdyz se rekne windows, lidi si predstavi (microsoft) windows, znaji je, muzou si na ni sahnout. do ted to platilo i pro KDE. kdyz se reklo KDE bylo to desktopove prostredi, ktere lidi znali, mohli si na to sahnout.

    ale po rebrandingu to jde vsechno do haje. kdyz se rekne KDE, tak by si clovek mel predstavit komunitu? co to sakra je ta komunita?! koho si mam konkretne predstavit?! komunita je neco naprosto abstraktniho, vec na kterou si proste nemuzu sahnout. nebo jsou tam i nejake fesne programatorky u kterych by to bylo proveditelne? ;-]

    (srovnani, ze KDE komunita je jako firma neni uplne 100%, takova firma ma sidlo, akcie, reditele, proste je to zase konkretni vec)
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    20.10.2010 08:55 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je KDE (KDE re-branding)
    Není to těžké k pochopení. Těžko je to k uvěření. Napsat rozsáhlý článek o tom, jak se obchodní oddělení rozhodlo překopat marketištinu, aby jim více vyhovovala, opravdu nadchne málo koho – vyjma zaměstnanců obchodního oddělení společnosti Sirius Cybernetics.
    20.10.2010 12:01 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je KDE (KDE re-branding)
    Strc makovici do prasete!
    gtz avatar 18.10.2010 22:21 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je KDE (KDE re-branding)
    Používám kombinaci LXDE-GNOME od Suse a v pohodě.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Fluttershy, yay! avatar 18.10.2010 22:24 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je KDE (KDE re-branding)
    Jak to souvisí se zápiskem?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    David Ježek avatar 18.10.2010 22:48 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je KDE (KDE re-branding)
    třeba tím chtěl říci, že když používáš LXDE-GNOME, tak nemáš problémy s "brandingem" :-).
    gtz avatar 18.10.2010 22:50 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je KDE (KDE re-branding)
    tak nějak
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Fluttershy, yay! avatar 18.10.2010 22:54 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je KDE (KDE re-branding)
    LXDE totiž žádný branding nemá. Ono teda nemá skoro nic, je to akorát několik slepených jinak nezávislých nenáročných aplikací používajících GTK.

    GNOME a branding je věc jiná, resp. trochu podobná KDE, akorát v tom asi mají od dřívějška jasno. Protože mají (pokud se nemýlím) GNOME Fund., GNOME jako knihovny a GNOME jako DE včetně aplikací (používajících ty knihovny). Třeba Maemo je taky trochu GNOME.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Fluttershy, yay! avatar 18.10.2010 22:59 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je KDE (KDE re-branding)
    GNOME a branding je věc jiná, resp. trochu podobná KDE, akorát v tom asi mají od dřívějška jasno. Protože mají (pokud se nemýlím) GNOME Fund., GNOME jako knihovny a GNOME jako DE včetně aplikací (používajících ty knihovny). Třeba Maemo je taky trochu GNOME.

    V souvislosti s KDE -- KDE bylo dřív celkem jasně DE + aplikace, přičemž to používalo vlastní (celkem monolitické) knihovny, které ale nepoužívalo nic jiného. Do odlišné situace se dostali až s KDE4, teď totiž mají jako GNOME nějaké knihovny (jež používá leckdo), DE, aplikace ne nutně navázané těsněji na to DE (protože závorka u knihoven) a KDE má být nějaká zastřešující... komunita.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    gtz avatar 19.10.2010 08:38 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je KDE (KDE re-branding)
    abych upřesnil, používal jsem celkem hodně KDE jak na Fedoře pak i později na OpenSuse. 4x verze KDE šla se stabilitou někam jinam než jsem si představoval a proto jsem přešel na GNOME. LXDE používám tam kde jsou problémy s výkonem cpu i grafické karty. Na Gnome na Suse jsem si zvyknul a Gnome má stabilitu trošku větší než KDE a je i méně náročné na zdroje.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Fluttershy, yay! avatar 19.10.2010 13:15 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je KDE (KDE re-branding)
    A já se znova ptám, jak to souvisí se zápiskem? Taky tady a teď nikomu necpu, co používám, bo to s brandingem nesouvisí.

    Copak re-branding, ale jmelí!
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    kotyz avatar 19.10.2010 13:28 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je KDE (KDE re-branding)
    copak jmeli, ale jmeli! :-D
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Fluttershy, yay! avatar 19.10.2010 13:34 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je KDE (KDE re-branding)
    Tos' to utnul brzo.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    gtz avatar 19.10.2010 15:36 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je KDE (KDE re-branding)
    s re-brandingem to nemá nic společného. Ani s jmelím :)
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Darth Phantom avatar 19.10.2010 19:56 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je KDE (KDE re-branding)
    je to akorát několik slepených jinak nezávislých nenáročných aplikací používajících GTK.
    No s tím LXDE máš tak trochu pravdu, těch aplikací, které vyvíjí přímo tým LXDE opravdu moc není, ale i tak je to podle mě docela komplexní prostředí. Zjistil jsem, že všechny ty serepetičky z KDE jako jsou plasmoidy vlastně vůbec nepotřebuju, že si stačí třeba hodit v LXDE na plochu conky. Tým KDE ale odvádí dobrou práci a článek je zajímavý a poučný.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    Fluttershy, yay! avatar 19.10.2010 20:40 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je KDE (KDE re-branding)
    Já zase zjišťuju, že KDE, GNOME, GTK nebo Qt -- je to jedno, paměti mám dost, ale ty funkce WM, nastavení panelu, promakaný spouštěč nebo widgety/applety se docela hodí. A hlavně KDE (ale GNOME) to servíruje v takové podobě, že to umí skoro všechno (a to myslím i obskurnosti), do konfiguráků lézt prakticky netřeba a tak. Takže třeba to LXDE má benefity celkem minimální, stejně v něm "musím" mít applet pro NetworkManager nebo klíčenku -- z GNOME.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    19.10.2010 12:54 PF
    Rozbalit Rozbalit vše XFCE pro KDE
    Myslím, že by nebylo špatné, kdyby pro KDE někdo vytvořil to, čím je XFCE pro GNOME. Nějakou odlehčenou verzi prostředí založeném na KDE a QT knihovnách (případně jenom QT). Pokud něco takového existuje, rád se poučím!
    Fluttershy, yay! avatar 19.10.2010 13:14 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XFCE pro KDE
    Několik portů mrtvého DE Antico.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Fluttershy, yay! avatar 19.10.2010 13:14 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XFCE pro KDE
    Hovno portů, forků.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    19.10.2010 15:39 Neel | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XFCE pro KDE
    Nic takového neexistuje. Je to škoda. I samotné Qt je docela dost vázané na KDE, takže není divu, že GTK aplikace mají často přednost.
    Fluttershy, yay! avatar 19.10.2010 16:14 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XFCE pro KDE
    Qt je vázané na KDE? Prosím? Na Symbianu nebo MeeGo je kvůli Qt i KDE?

    Podobně by si šlo (ovšem pro změnu oprávněně) stěžovat, že spousta GTK aplikací závisí na knihovnách GNOME.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    24.10.2010 16:30 Neel | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XFCE pro KDE
    Možná spousta GTK aplikací závisí na nějaké knihovně z Gnome, ale taky existuje spousta GTK aplikací, která na žádné Gnome knihvně nezávisí a pro svůj samotný běh a také nastavení nepotřebuje mít nainstalováno celé Gnome, jako to je bohužel u Qt a KDE.
    24.10.2010 16:35 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XFCE pro KDE
    jako to je bohužel u Qt a KDE.
    Nezlob se, ale meleš naprosté hovadiny. Není to tak. Qt na KDE není vůbec závislé. Jak si myslíš, že asi fungují Qt aplikace na windows?!? Něco si o tom kdyžtak prosímtě přečti.
    Fluttershy, yay! avatar 24.10.2010 16:38 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XFCE pro KDE
    Nešiř hovadiny. Na MeeGo nebo Symbianu KDE vůbec není, přesto je Qt hlavní součástí SDK pro tyhle platformy.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    19.10.2010 17:07 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XFCE pro KDE
    I samotné Qt je docela dost vázané na KDE, ...
    Wtf lol... :-D
    Marián Kyral avatar 19.10.2010 19:35 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XFCE pro KDE
    Tak tak. Psi, Tora i ten Skype jsou v Qt a nejsou závislé na KDE.
    Grunt avatar 21.10.2010 21:02 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je KDE (KDE re-branding)
    A ještě se někdo divte Stallmanovi.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    31.10.2010 12:11 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je KDE (KDE re-branding)
    Pochopit to samozřejmě jde (stačí na to mé průměrné IQ ;-P) už po prvních pár odstavcích, ale marketingově je to úplně špatně :-(.

    Co se vžije, to se vžije - takže prostě používal jsem KDE (a myslím tím prostředí + aplikace), používám KDE a budu používat KDE (zatím).

    A všichni kolem mě co mají jako desktopové prostředí plasmu a používají tebou zmíněný okulár mi zas řeknou, že používají KDE. A když vyjde nová verze plasmy - vyšlo pro nás nové KDE. A když budeme instalovat distro, budem hledat KDE.

    A pokud někomu budu chtít do widlí nacpat amarok, tak mu řeknu, že to pochází z linuxového KDE, ale šlape to i na windows. Nebudu mu vysvětlovat, že je to aplikace využívající KDE platform, ale nezávislá na KDE plasmě, takže proto mu fičí ;).
    Baník pyčo!
    31.10.2010 12:13 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co je KDE (KDE re-branding)
    Ale kdybych to měl stručně shrnout - ono je úplně jedno jak se to jmenuje, hlavně že se to dá používat, takže si tomu klidně říkejte jak potřebujete, ale hlavně dál vyvíjejte, s každou novou verzí jdete ohromně dopředu a za to vám dík ;-).
    Baník pyčo!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.