abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:22 | IT novinky

    Do 17. června do 19:00 běží na Steamu přehlídka nadcházejících her Festival Steam Next | červen 2024 doplněná demoverzemi, přenosy a dalšími aktivitami. Demoverze lze hrát zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:33 | IT novinky

    Apple na své vývojářské konferenci WWDC24 (Worldwide Developers Conference, keynote) představil řadu novinek: svou umělou inteligenci pojmenovanou jednoduše Apple Intelligence, iOS 18, visionOS 2, macOS Sequoia, iPadOS 18, watchOS 11, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:44 | Nová verze

    Vyšla nová verze XMPP (Jabber) klienta Gajim, která přidává podporu reakcí pomocí emoji (XEP-0444: Message Reactions) a citace zpráv (XEP-0461: Message Replies). Přehled dalších vylepšení je k dispozici na oficiálních stránkách.

    sonicpp | Komentářů: 0
    včera 15:00 | Nová verze

    Po po téměř roce vývoje od vydání verze 5.38 byla vydána nová stabilní verze 5.40 programovacího jazyka Perl (Wikipedie). Do vývoje se zapojilo 75 vývojářů. Změněno bylo přibližně 160 tisíc řádků v 1 500 souborech. Přehled novinek a změn v podrobném seznamu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 12:00 | Zajímavý článek

    Uroš Popović popisuje, jak si nastavit Linux na desce jako Raspberry Pi Zero, aby je šlo používat jako USB „flešku“.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 1
    včera 08:44 | Zajímavý software

    Andreas Kling oznámil, že jelikož už se nevěnuje nezávislému operačnímu systému SerenityOS, ale výhradně jeho webovému prohlížeči Ladybird, přičemž vyvíjí primárně na Linuxu, SerenityOS opustí a Ladybird bude nově samostatný projekt (nový web, repozitář na GitHubu).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    včera 02:22 | Nová verze

    Po dvou měsících vývoje byla vydána nová verze 0.13.0 programovacího jazyka Zig (GitHub, Wikipedie). Přispělo 73 vývojářů. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.6. 17:55 | Komunita

    Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.6. 14:55 | IT novinky

    Před 70 lety, 7. června 1954, ve věku 41 let, zemřel Alan Turing, britský matematik, logik, kryptoanalytik a zakladatel moderní informatiky.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 26
    7.6. 11:44 | Zajímavý software

    NiceGUI umožňuje používat webový prohlížeč jako frontend pro kód v Pythonu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    Rozcestník

    Slunovrat

    25.10.2010 21:24 | Přečteno: 1071×

    Přiblížil se opět čas Slunovratu. Pomaloučku se začne den prodlužovat a i když zpočátku zcela nepatrně, najednou si z údivem uvědomím, že den je delší světla je víc. Krátký a dlouhý den hrál v mém životě dlouhou dobu velkou roli. Především u plavby. Jezdil jsem v dobách (na vysvětlenou, plavci u ČSPLO nikdy neřekli, že se plaví, ale jezdí), kdy radary byly zaváděny pomalu a zvolna. Většina starších kapitánů jim příliš nedůvěřovala a navíc mimo horního Labe nebyla trat nikdy natolik přizpůsobena pro práci s radarem. Tedy v době kolem Vánoc kdy je tma nejdelší a světa málo se po proudu jezdilo jen za světla, proti proudu za tmy, ale nebyl to nějaký zvláštní med, přestože rychlost plavidel nebyla nijak zvlášť vysoká.

    V létě bylo lépe, vstávalo se kolem čtvrté. To ostatně i v zimě, pokud se jelo proti proudu, ale v létě se vyjíždělo za světla a většinou se za světla zastavovalo. Ráno se vytáhly kotvy a ten kdo netočil, si ještě šel lehnout. Málokdy se jezdilo takzvaně „skrz.” V zimě to bylo podobné. Vstalo se ve čtyři, ale už to bylo obtížnější. Ne všude se dalo jezdit potmě a muselo se svítit, u světel se pomáhalo nasvěcovat, protože vybavení nebylo až takové aby jej jeden člověk byl schopen ovládat sám. Navíc bylo dobré víc očí. Víc očí víc vidí.

    V takovém čase si plavci váží každé chvilky denního světla. Pokud svítí měsíc a díky tomu je dostatečně jasná noc, pak je poměrně dobře. Ale to čekání od čtyř hodin na rozednívání se někdy zdálo nekonečné. Stačilo mizerné počasí a najednou si každý uvědomoval jak je řeka úzká, vody málo a zrak slabý. Byly to jednoduše nervy. Ale jet zrána do světla bylo vždy lepší než jet večer tmy. Pod Magdeburgem se dalo jezdit i po proudu potmě,a ale to stejně málokdo dělal. Většinou se dojelo na kotviště a hezky jsme se v zimě vyspali až do světla. Pokud se nejelo na termín. Potom se jede co to jde.

    Vnímám, že jsem vlastně i v moderní době po většinu svého života připoutaný ke zkracování a prodlužování dne. Slunovrat jako takový byl a je pro mne důležitý. Víc než třicet let jsem pracoval venku pod širým nebem. Mám pod kůží, to střídání ročních období, krácení a prodlužování dne. Vždy vnímám ten rozdíl ve tmě v listopadu a nebo třeba v lednu. Jako bych fyzicky cítil jak ta tma řídne. Už to není ta hustá neproniknutelná tma listopadová a prosincová, kdy přibývá. Ale tma co se prosvětluje tím že ubývá.

    Hodně vnímám důležitost světla na cestách pěšky. Je zajímavé sledovat jak se na jaře den ode dne prodlužuje a od konce června zkracuje. Napřed nepozorovaně o minuty, ale v srpnu už je to o hodinu. V roce 1997 jsem 29 srpna vystoupil v Doveru a vydal se na cestu Británií na sever. O té cestě jsem psal několikrát. Právě mimo jiné to byla zajímavá cesta tím jak se čas světla zkracoval. Musel jsem se tomu přizpůsobovat. Musel jsem se naučit úplně jinak přemýšlet o vzdálenostech. Najednou jsem byl v situaci člověka, jehož životní rytmus určuje především příroda. Bezpečně existovat už není jen rozsvítit a vlastně se nic neděje. Za světla musím najít bezpečné tábořiště, postavit do tmy stan, a pak trávit mnohem více času potmě, než za světla.

    Bylo to zvláštní právě tou možností toho delšího času, který jsem strávil ve stanu bud při svíčce četbou a nebo cvičením nějakých mentálních technik a přemýšlením. Uvědomoval jsem si mnohem více než v létě, jak asi kdysi skutečně žili lidé, kteří svítili loučí, nebo měli světlo z otevřeného ohniště. Dlouhá noc a tma v nich pravděpodobně stejně jako ve mě vyvolávala různé duševní stavy. Na pěším putování je právě tohle velmi důležitým aspektem. Samotný člověk ve tmě. Odkázaný sám na sebe. Na svoji odvahu a schopnost nepropadnout panice. Ve tmě se všechna nebezpečí zdají mnohem větší, mnohem bližší než za světla.

    Cesta na Gibraltar byla delší, obtížnější než po Británii díky prošlému terénu, ale cesta po Británii na podzim byla zase výraznější právě tou přibývající tmou, mlhami delší samotou ve tmě. Nejen chladem, ale i mnohem větší proměnlivostí počasí. Podzimní vítr v chladné noci je zcela jiného druhu, než vítr v létě. Z psychického hlediska. Je mnohem naléhavější. Na lodi tomu bylo podobně. Paluba v noci má mnohem víc úskalí než ve dne. Pokud se jede a je potřeba něco udělat musí se to udělat potmě aby ti co na palubě pracují neoslnili toho u kormidla a neohrozili bezpečnost celé lodě.

    Ve stanu kdy ležím, vítr fučí, je chlad, jsem schovaný v teplém spacáku si vždy uvědomuji tu sílu, jež je kolem mne. Najednou cítím svou omezenost, cítím, že přes všechny své pokusy o naprostou jistotu, vždy jsem ten slabší co se světa týče. Nejsem úplně pánem ani nad svým životem, natož nad přírodou, kterou sice s ostatními lidmi měním, ale stejně ta násilná změna se část otočí proti nám Od chladu a naprosté nepohody vás dělí jen slabé plátno stanu, nepříliš silný plech nebo prkno lodi. V tom stanu to ale cítíte mnohem naléhavěji. I když na řece, kde plují ledy a stojíte zakotveni do doby než zajedete do bezpečí ochranného přístavu jsem ohrožení také vnímal velmi úporně. Ono to ohrožení je navíc zcela reálné.

    Zažil jsem několikrát skutečný strach na tak malé řece, kterou Labe v podstatě je. Plovoucí ledy, tma kdy nevidíte, jestli ještě stojíte na kotvách a nebo už sakujete někam do buny, protože neslyšíte, pro ledy narážející na bort, jako normálně skřípění a škrábání špatně držící kotvy. Kotvit v ledech a potmě je vždy, tedy alespoň pro mne byla situace nahánějící strach. Stejně tak stan ve tmě, co se zmítá v poryvech větru a vy doufáte, že váha vašeho těla udrží stan a on neulítne.

    Vítr, liják připomíná, že jste v situaci, kdy se musíte jen udržet v suchu a teple. S tím co máte. Zkouší to vaše sebevědomí. A pocit úlevy, když se rozjasní a vy najednou vidíte, že je to sice nepříjemný déšť a vítr, ale jen obyčejný déšť a obyčejný vítr. Zvuk větru ve dne a zvuk větru v noci je zcela rozlišný, stejně tak jako narážení plovoucích ker ne bort ve dne a v noci. Nejsem žádný velký strašpytel, ale tohle velmi rozeznávám a vždy vnímám onen psychický rozdíl mezi tím co je a co není vidět. Prožívání stejných věcí ve dne a stejných věcí v noci je rozdíl jako mezi nebem a dudy.

    Není to ochromující děs. Pouze takové, většinou příjemné šimrání strachu po zádech. Sice někdy pravda strach šimrá víc, ale nedrtí. Spíše otužuje. Tak jsem si vlastně v posledních dvou dnech uvědomil co všechno pro mne znamená Slunovrat, Vánoce, světlo, a spoustu jiných pro mne pocitově důležitých věcech.

    Na tom rozdílu mezi osamocením na cestě a třeba společností na lodi si uvědomuji důležitost lidského společenství. Strach snáším jinak ve společnosti lidí, než o samotě. Ale obojí jsem potřeboval prožít, abych si uvědomil právě ten rozdíl. Znát jen jedno cítil bych se ochuzen. A zároveň si uvědomuji svou potřebu občasné samoty a pocitu vydanosti živlům, abych mohl skutečně vychutnat lidskou společnost a přítomnost druhých lidí, bezpečí skytající.

    Prosinec 2006        

    Hodnocení: 58 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    25.10.2010 21:33 Martin Petr | Třinec/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    Super. Ať mi nikdo neříká, že teď píšete stejným stylem jako kdysi. Nevím sice, co se přesně u Vás změnilo, ale tyhle Vaše blogy jsem kdysi fakt žral. Bez zbytečných řečí o pravici a levici, zápisy o cestování, každou chvíli něco o "své milé" (schválně, kdy naposled jste tohle slovo použil? :-)). Ale život je holt změna, tak jsem vděčný i za tyhle archivní zápisky, dík.
    25.10.2010 22:47 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    Souhlas - takový styl a téma blogu se mi také četl pěkně, to bych si klidně koupil v knižně, do kapsy na cesty.
    Nobody can give you as much as I can promise you
    25.10.2010 23:18 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    Nepovídej m-traine, od klepíře bez talentu? :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    26.10.2010 09:13 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    Já nemám problém uznat, že se mi něco líbí, a je mi jedno, od koho.

    Pokud chcete vyvolat flame, tak neprovokujte, už vám to napsalo víc lidí :-(
    Nobody can give you as much as I can promise you
    26.10.2010 10:26 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    Flame? Ten tu vyvolávají jiní. Ne já. :-) Mě flame nevadí.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    26.10.2010 15:48 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    Flame? Ten tu vyvolávají jiní. Ne já. :-) Mě flame nevadí.
    Je sranda, jak v tomto komentáři poslední věta prakticky vyvrací ty před ní :-D
    26.10.2010 15:55 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    To že mi nevadí, králíku, neznamená, že ho vyvolávám. :-) Přemýšlej.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    26.10.2010 16:00 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    Já vím. Samo o sobě ne. Chce se ale podívat na styl jakým jsi to napsal a jiné komentáře... Proto jsem tam taky napsal to prakticky. No ale co, mám pocit, že jsme se dostali do flejmu... :-D
    25.10.2010 21:37 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    Já vím, prostě píši o jiných věcech, ne tak romantických. Ale třeba to zase zkusím.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    AsciiWolf avatar 25.10.2010 22:36 AsciiWolf | skóre: 40 | blog: Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    Hlavně se pokuste vynechat z blogpostů ty zbytečné politické narážky. ;-)
    25.10.2010 22:44 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    tak já myslím, že píši o čem chci, stejně jako kdokoliv jiný.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    25.10.2010 22:51 Martin Petr | Třinec/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    Určitě zkuste, já si rád počtu zase něco nového.
    Dalibor Smolík avatar 26.10.2010 01:26 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    Na ten slunovrat si ještě bohužel trochu počkáme - ještě skoro dva měsíce .. Inu což, nějak je přečkáme :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    26.10.2010 11:30 Marcela
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    :-)
    26.10.2010 08:28 MVR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    Hezky se to cte. Dokonce se me zmocnil i ten neprijemny pocit kdy si clovek nevericne uvedomuje jak je proti prirode, zivlu bezmocny. Uzasle s uctou vnimas jeji nezmernou silu. Zazila jsem to. Boure, svetlo se stridalo s tmavym pritmim. Lod (tonaz si nepamatuju) se vyhoupla na vlne, svetlo, pak sjela po vlne 6m dolu bokem, okna zavalila voda, tma. Za svetla nadeje ze to preziju, dole napjata uzkost jestli se znovu vyhoupnem po druhem boku, neprevratime, nenarazime na neco. Ten pocit kdyz se clovek diva pravdepodobnosti smrti v tvar neumim popsat. Nejak tu realitu prijmes. Nepanikujes, nemas strach. Pohrouzis se do sebe, nemyslis, ztratis pojem o casu, tajis dech.. A cekas. Po podobnych dobrodruzstvich je obycejny zivot nudny. Prozit ten silny pocit vzruseni, bezmoci, byt jim uchvacen, laka znovu a znovu. Mozna proto asi tak rad cestujes, vzpominas na plavbu Jane. Pro ten okamzik kdy zijes naplno vsemi smysly.
    Dalibor Smolík avatar 26.10.2010 08:54 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    Zazila jsem to. Boure, svetlo se stridalo s tmavym pritmim.
    Také jsem měl takový zážitek. Bydlel jsem v šestém patře poměrně vetchého paneláku kdesi v Albánii. Byla hluboká noc a najednou mě vzbudil hrozný náraz, posunutá skříň, obývák plný věcí vyházených ze skříně. Všude tma a strašný hluk. Popadl jsem dvouměsíčního syna a postavil se s ním mezi futra .. Bylo to jako na lodi. Po chvíli bylo po všem. Kouknu z okna a celé město sedí na ulici. 5,9 stupňů Richtera. Nosná zeď měla deset centimetrů širokou škvíru. Nehezký pocit ..
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    26.10.2010 19:36 MVR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    To je zajimave, Dalibore. Nevim, jestli se zemetreseni typicky stavaji v noci nebo i ve dne. Zazila jsem dve mensi, to pokazde vyskakaly jen sklenicky, talire z polic. Pokazde v noci. A to hluboky zabruceni potom, to je nezapomenutelny zvuk. Vzpominas na nej?
    Dalibor Smolík avatar 26.10.2010 20:09 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    Na ten zvuk se zapomenout nedá. Zdálo se mi o tom občas ještě pár let :-). Jinak poskakování skleniček, houpání lustru, to jsme měli každých 14 dní. Na to si člověk zvykne. Ale aby se vylila voda z vany a chleba z pultu letěl 3 metry daleko, to už bylo na mě moc ..
    Jen pro vysvětlení - voda musela být ve vaně stále. Voda tekla jen 2 hodiny denně :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    26.10.2010 20:11 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    Zažil jsem zemětřesení v Řecku, na to s e skutečně zapomenout nedá. Ta ztráta jjistoty, kterou skýtá pevná půda pod nohami.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    27.10.2010 07:45 MVR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    S vodou se musi nekdy na jihu hodne setrit. V jedne zemi jsme videli na farmach strechy vykoumany tak aby schytaly kazdou kapku deste, skladovali ji v podzemnich cysternach. Pili ji lidi i dobytek. Nemeli jsme na vybranou, pili jsme ji taky. Pak nas brisko moc a moc bolelo.
    27.10.2010 07:48 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    Pak nas brisko moc a moc bolelo.

    Jo to znám z Chile. Pro jistotu jsem ji vždy převařil. Tedy ze zdrojů kterým jsem nevěřil, ale i tak jsem dostal průjem.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Dalibor Smolík avatar 27.10.2010 08:48 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    To mi vykládejte :-) My jsme jsme v takových podmínkách pečovali o novorozence, plínky a tak - voda jen v 6 hodin ráno hodinu a v 6 hodin večer, prát se o ni s celým barákem, ve sklepě tekla trochu déle, v bytě 38° C, žádná klimatizace, nic.. takže správné dobrodružství.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    27.10.2010 09:03 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    V Izraeli v arabské vesnici jsem dostal vodu a taktéž sem se z ní zesral jak dobytek. Jinak se to nazvat nedá. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Marcela* avatar 27.10.2010 13:07 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    ..strechy vykoumany tak aby schytaly kazdou kapku deste, skladovali ji v podzemnich cysternach.
    Tohle by bylo rozumné zavést i v našem pásmu. Jako užitkovou vodu na splachování, zalévání, do bazénů...Voda je a bude čím dál vzácnější a dražší. Podzemní zdroje slabé, povrchové často znečištěné. Naštěstí už jsou přísnější zákony ohl. přepadu žump do potoků. To není ideologie-ekologie, to je nutnost...

    PS: Na chatě to takto funguje, na mytí a zalévání používáme dešťovku, na vaření vodu ze studny. Průjem letos nebyl :-).
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    Dalibor Smolík avatar 27.10.2010 13:49 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    My bohužel vodu na chalupě stále nemáme pitnou. Pozůstatky hnojení z dob JZD .. Tak si ji na pití a vaření vozíme z domova.. Jinak souhlas, s kvalitní vodou je třeba opravdu šetřit.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    kotyz avatar 27.10.2010 14:08 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    jo, ten prepad do potoka zrovna mame a bude se to muset komplet cely predelat ...
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Marcela* avatar 27.10.2010 22:15 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    Třeba pak ubudou sinice, když to udělá každý. Já se letos v létě zas jednou chtěla vykoupat v rybníku /jako že koupaliště, s travnatou pláží, se vstupným.../. Pro jistotu jsme si ho obešli z druhé strany, a když jsem viděla tu svítivě zeleňoučkoku barvu při krajích, radši jsme se přemístili k chlorovanému bazénu.

    Aspoň ten dojem z průzračné azurové vody byl lepší. Sinice mi připadají ještě jedovatější než chlór.
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    27.10.2010 16:03 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    Tohle by bylo rozumné zavést i v našem pásmu. Jako užitkovou vodu na splachování, zalévání, do bazénů..
    Takhle nějak to máme u nás doma ;-) A ještě to je nakombinovaný se studnou...
    Akorát ten bazén se z toho obvykle musí vynechat, protože to je pak mnohem náročnější na čištění a člověk do toho nasype hrozný chemie...
    kotyz avatar 27.10.2010 17:01 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    staci sul. ta to chvili udrzi. tu vodu z kohoutku.
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Marcela* avatar 27.10.2010 22:07 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    Někdo říkal,že je dobrá písková filtrace, prý je z ní křišťálová voda :-). A myslím, že cenově už to není taky zlé, podle velikosti bazénu...
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    28.10.2010 20:50 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    Jó, ta tam je. Je dost dobrá, ale pověsti o ní někdy trochu přehání...
    kotyz avatar 28.10.2010 21:36 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    sezen si u lecitele diamantovou vodu a nalej ji tam (dam ti na jednoho kontakt). uz se ti voda nikdy nezkazi. a pomuzes tim taky previbrovat planetu do vyssi dimenze :-D :-D :-D
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    28.10.2010 21:56 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    sezen si u lecitele diamantovou vodu

    Stačily by k uzdravení pravý diamanty?
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    kotyz avatar 29.10.2010 00:01 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    ty snad o takovym zazraku pochybujes? :-D
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    29.10.2010 00:36 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    jsem lehce skeptický :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    kotyz avatar 29.10.2010 10:54 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    ja ne. ja rikam na rovinu ze vetsi picovinu sem jeste nikde nevidel/neslysel. urcite je to vynalez astara serana, ale o tom se taktne mlci, aby to slo lip na odbyt. nektery vykukove to dokonce prodavaji a dost si na tom namasti kapsu. podobne jako ted ten hit - chlorovy belidlo s kyselinou citronovou alias lek na vsechny nemoci sveta vcetne rakoviny. proti tomu je ta diamantova voda aspon neskodna. ale zas ty kecy o ozivly geometrii a vyssi vybracni harmonii a jak to pomuze zemi previbrovat na vyssi energetickou hladinu a ze to je snad primo od boha ... ruzny zdroje se lisi jenom tim kolik naboznejch kecu k tomu pripisou. na nekterejch hardcore ezoterickejch webech je to fakt zuzo poctenicko :-D
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    29.10.2010 14:32 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    Mně nejvíc dostalo takovýto "Léčivá Diamantová voda obsahuje více než 900 informačních kódů. Jsou to např. kódy minerálů, vitamínů, hormonů aj" a taky "Na základě přesných pokynů a informací, které jsem získala v meditaci, se mi začaly tvořit krystaly z Diamantové vody. Nejdříve vznikly krystaly se znaky egyptských hieroglyfů". Vůbec je to celý neuvěřitelně vtipný.. viz tady
    29.10.2010 16:44 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    a to jste jeste nevideli zmrzlou panenku marii v lahvi od mineralky
    Dalibor Smolík avatar 29.10.2010 14:53 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    Já tu diamantovou vodu mám. Nevím, zda funguje, ale rozhodně rostliny po ní docela bují :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Marcela* avatar 29.10.2010 18:59 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    Hezký. Jen místní skeptici Vás asi rozcupují :-).
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    30.10.2010 00:21 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    Ale kdepak... Není proč Daliborovi nevěřit, že po tý vodě kytky bují. Je přece prokázáno, že je nezávadná ;-) :-D
    Dalibor Smolík avatar 30.10.2010 12:03 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    Hlavní důvod asi je, že ta "diamantová" voda je delší dobu natočená. A kytky nemilují zalévání vodou natočenou přímo z kohoutku :-D :-D
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    30.10.2010 12:24 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    To je pravda - kvůli chlóru. Co si vzpomínám, tak babička nechala vodu vždycky pár hodin odstát (aby chlor vyprchal), a pak teprv zalívala. Tohle zřejmě bude podstatou diamantové vody :-D
    28.10.2010 22:02 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    Marcela* avatar 28.10.2010 22:06 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    Aha, tak díky za vyjasnění.

    Pak se ještě dělají na koupání přírodní jezírka, kde je oddělená část koupací a část s vodními rostlinami, které mají čistící schopnost. Koupat se společně s ochočnými rybkami může být sice fajn, jen nebýt tam kalnější voda a dravý vodní hmyz, jako např. larva vážky, brouk potápník.. :-)
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    28.10.2010 22:22 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    Přírodní jezírka jsou fajn, ale pokud se dobře vzpomínám, jsou hodně drahý...
    Marcela* avatar 28.10.2010 22:42 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    Bagrování + fólie, práce, oblázky, osázení rostlinstvem, přívod, odvod vody, ... No dráž než sériové nadzemní bazény vyjde určitě. Je to asi spíš zatím pro fajnšmekry.
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    27.10.2010 19:56 MVR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    Voda je a bude čím dál vzácnější a dražší.

    S tim spousta vedcu souhlasi i nesouhlasi. Za 40 let by mel polarni cup rozmrznout natolik ze bude vody dost. Uz ted se provadi odchyt plovoucich ker, pristni voda na prodej. Pocitaji s tim ze se uvolni zasoby zdroju doposud nedostupne pod ledem prave v okamziku kdy jinde zasoby dojdou (zdroju i potravin). Severni zeme jako treba Rusko se tim padem stanou nejbohatsimi a nejmocnejsimi zememi na svete. Predvidaji mohutnou emigraci populace na sever.
    kotyz avatar 27.10.2010 20:37 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    my taky? nebo sme uz dost na severu?
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Dalibor Smolík avatar 28.10.2010 00:12 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    Já bych nejraději migroval do Plzně :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    kotyz avatar 28.10.2010 00:47 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    tam to nemam daleko.
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Dalibor Smolík avatar 28.10.2010 00:52 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    Po dálnici od nás za chvíli, ale pak asi pěšky zpátky :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    28.10.2010 01:01 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    Z Radnice do Plzně fakt není daleko pěšky. Šel jsem to třikrát.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    kotyz avatar 28.10.2010 00:48 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    vitejte v hlavnim meste piva :-D
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    28.10.2010 07:38 MVR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    V jednom hotelu vyskakovaly sklenicky z polic i bez zemetreseni. Talir/pribor pochodoval fofrem pod stul pokazde kdyz kolem projel nakladak nebo vlak.
    26.10.2010 14:06 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slunovrat
    Tak jsem si zavzpomínal na plaveckou slávu Plavali plavci
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.