abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 21:11 | IT novinky

    Společnost Framework Computer představila novou vylepšenou verzi svého modulárního notebooku Framework Laptop 13 s Intel Core Ultra Series 1, displej s lepším rozlišením a novou webovou kameru. Přímo do Česka jej zatím koupit nelze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.16 svobodného video editoru Flowblade (GitHub, Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání. Videoukázky funkcí Flowblade na Vimeu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 21:22 | Zajímavý software

    TerminalTextEffects (TTE) je engine pro vizuální efekty v terminálu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 31
    včera 17:11 | Pozvánky

    Od čtvrtka 30. 5. do soboty 1. 6. lze v Praze navštívit Veletrh vědy, tj. největší populárně naučnou akci v České republice, kterou každoročně od roku 2015 pořádá Akademie věd ČR. Vstup zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 14:11 | Komunita

    Canonical představil Ubuntu optimalizované pro jednodeskový počítač s RISC-V procesorem Milk-V Mars.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 21:22 | Nová verze

    Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 24.5.1 Havier. Přehled novinek v Changelogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 19:44 | IT novinky

    Společnost xAI založena Elonem Muskem a stojící za AI LLM modelem Grok získala investici 6 miliard dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    27.5. 15:44 | IT novinky

    Finálový zápas mistrovství světa v ledním hokeji přinesl nový rekord NIX.CZ (𝕏): "Dosavadní absolutní maximum našeho propojovacího uzlu bylo překonáno v čase 21:10, kdy jsme při přenosu dat dosáhli 3,14 Tbps. Je třeba také doplnit, že po deváté hodině večerní byly na maximu i ostatní datové přenosy nesouvisející s hokejovým šampionátem".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    27.5. 15:11 | Pozvánky

    Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 12. a 13. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. CfP poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a výběr přednášek.

    Petr Krčmář | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (89%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 971 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Squeeze stable mě příjemně překvapil

    6.2.2011 23:42 | Přečteno: 1679× | poslední úprava: 7.2.2011 21:02

    Tak jsem zakončil docela úspěšný týden, co se Linuxu týče. Po Emacsu, jsem si dnes dnes pohrál s Debianem, upgradoval jsem na stable a zkoušel jsem jestli mi půjde přidat „Rajče.” Nainstaloval jsem WINE z repositáře a rajče funguje. Což mě povzbudilo a začal jsem dumat, že když, rajče, proč ne iTunes? Takže jsem stáhnul iTunes a zkusil nainstalovat pod WINE. Naběhlo to jedna radost. Debian nezklamal. Zatím jsem to zkoušel na jiných distrech a nešlo to. Na Squeeze jako malina. Takže mám velmi slušný přehrávač.

    Emacs, iTunes a Squeeze, to je slušná bilance.Navíc jsem si pročetl různé konfigurace a podařilo se mi nastavit v konsoli jiný font, za pomoci

    dpkg-reconfigure console-setup
    
    ( a ještě přidám jeden příkaz aby to bylo komplet)
    dpkg-reconfigure keyboard-configuration 
    klávesnici pro celý systém, protože při instalaci to nabízelo jen českou qwertz, ale já jsem zvyklý psát z nějakého, mně celkem neznámého důvodu v qwerty. Jo flákal jsem ten Debian, nějak jsem pořád preferoval Slackware, ale vidím, že se Debianu budu muset věnovat více.

    Po malých dávkách zatěžuji tělo, dlouho jsem nic nedělal, takže není třeba nikam chvátat, ale je to príma zase být v pohybu a kolena přitom nebolí. Cítím, jak se endorfiny množí, tělo i mysl zaplavují. Rita fakt měla dobrý nápad. Takže jsem si pohrál, udělal si příjemný víkend, na Linuxu šlape všechno skoro tak pěkně jako na Macu a dá se říct, že pokud dnes někdo někomu nainstaluje Debian, Slackware a dá ho k užívání i začátečníkovi a nedá mu rootovská práva, pak má uživatel příjemný OS, na který celkem nemusí sahat, může na něm bez potíží pracovat. Asi už dávno není Linux jen pro ty, co něco málo umí. On je dnes i pro lidi, kteří o něm nevědí nic, jen jim stačí říct jak se jmenují jednotlivé aplikace k čemu jsou a je vystaráno. Celkem nic nezkazí.

           

    Hodnocení: 82 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Dalibor Smolík avatar 7.2.2011 00:47 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Squeeze stable mě příjemně překvapil
    On je dnes i pro lidi, kteří o něm nevědí nic, jen jim stačí říct jak se jmenují jednotlivé aplikace k čemu jsou a je vystaráno.
    Přesně tak, ale musíme si uvědomit, že to platí pro uživatele - pokud mu někdo ten systém spravuje. Naopak: pokud si jej spravuje sám, musí něco vědět nejen o Linuxu, ale i o Windows, pokud na nich pracuje. Spousta lidí si myslí, že Windows jsou snadné a Linux obtížný. Ono to tak bude asi fifty - fifty. Windows jen budí zdání, že jsou snadné. Až uživatel zjistí, že rozesílá spamy na všechny strany, má stroj samý červ a vir, trochu změní názor ..
    Ale běžný uživatel v podstatě při práci příliš rozdíl mezi moderní distribucí Linuxu a systémem Windows nerozpozná.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    7.2.2011 00:52 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Squeeze stable mě příjemně překvapil
    Z mého hlediska se Linux, především ty velké distribude, jako Debian, Slackware, Mandriva, spravují velmi dobře. Mě tedy lépe než Windows, ale to bude asi tím, že jsem zvyklý.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Dalibor Smolík avatar 7.2.2011 01:09 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Squeeze stable mě příjemně překvapil
    Jo, to budeme na tom stejně. Totéž zase tvrdí lidé o Windows, kteří jsou na ně zvyklí. Jen si myslím, že péči potřebuje každý systém. Jen přijít a používat - to nestačí. U uživatelů Windows je ale tahle pověra dost rozšířená - a pak se nestačí divit. :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    7.2.2011 06:44 Matysek | skóre: 6 | blog: Matyhokoutek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Squeeze stable mě příjemně překvapil
    Soucasny desing moderniho OS NT6.x (Win7, Win2008) tlaci trend uplne jinym smerem, nez-li desing NT5.x, kde se nepoucili soucasne moderni userfriendly distribuce, jez se tlaci do principu user = root, coz je taky spatne. Zastavam nazor, ze jedinym objektivnim meritkem bezpecnosti zustavaji schopnosti konkretniho spravce. Ohledne tech pover, no nevim, tohle si totiz mysli vice uzivatele "linuxu", protoze bezpecnost, exploity, ... uz jsou dost provarenym tematem platoformy Windows NT a dnes najdete prakticky vsude nejake to internet secutity reseni. Znalosti beznych pouzivatelu jasne mluvi ve prospech *nixu (no flame). Squeeze uz pouzivam delsi dobu a to jak klasicke, tak i FreeBSD hybrida, ovsem plnohodnotne BSD to neni. Nu coz, zvyk je zelezna kosila.
    Do I care?
    7.2.2011 08:07 MVR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Squeeze stable mě příjemně překvapil
    Ohledne tech pover, no nevim, tohle si totiz mysli vice uzivatele "linuxu", protoze bezpecnost, exploity, ... uz jsou dost provarenym tematem platoformy Windows NT a dnes najdete prakticky vsude nejake to internet secutity reseni

    Rada bych Vas pozadala o vas profesionalni nazor. Jsou pro Windows tyto antivirusove programy vhodne, dostacujici, vyborne, nedostacujici?

    Definitions version:

    Viruses: 2011-02-07_03

    Spyware: 2011-02-07_03

    Scanning Engines:

    F-Secure Aquarius: 11.00.00, 2011-02-07

    F-Secure Hydra: 5.02.15, 2011-02-07

    F-Secure Gemini: 3.01.32, 2011-01-10

    F-Secure BlackLight: 2.04.1099, 0-00-00

    Scanning options:

    Scan defined files:

    ANI ASP AX BAT BIN BOO CHM CMD COM CPL DLL DOC DOT DRV EML EXE HLP HTA HTM HTML HTT INF INI JOB JS JSE LNK LSP MDB MHT MPP MPT MSG MSO OCX PDF PHP PIF POT PPT RTF SCR SHS SWF SYS TD0 VBE VBS VXD WBK WMA WMV WMF WSC WSF WSH WRI XLS XLT XML

    .
    gtz avatar 7.2.2011 14:01 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Squeeze stable mě příjemně překvapil
    No dotaz spíše patří někam na živě apod. Ale i tak se pokusím odpovědět.

    F-SECURE je velice pomalý a zbytečně zatěžuje celý systém. Dal bych tam FREE verzi AVASTu, který je na tom zhruba stejně jako F-SECURE (scannování virů apod).

    Jinak zde lze najít velice slušné srovnání
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    otasomil avatar 7.2.2011 15:01 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Squeeze stable mě příjemně překvapil

    Takovyto dotaz je vhodny na zive.cz jak tu jiz bylo psano.

    Dejte tam microsoft security essential.

    Nejmene zatezuje system. Je zdarma a lze jej zdarma mit i ve firmach jez maji tusimze do 10 PC

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    gtz avatar 7.2.2011 15:57 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Squeeze stable mě příjemně překvapil
    MSE a AVAST jsou zhruba stejní v zátěži. A chytnou toho zhruba stejně. Sice ta poslední free od avastu ta již taky někdy zdržuje, ale proti AVG/F-PROT nádhera
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    7.2.2011 20:18 MVR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Squeeze stable mě příjemně překvapil
    Dekuji Vam a p. Otasomil za odpoved.
    =^..^= AmigaPower® avatar 7.2.2011 06:51 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Squeeze stable mě příjemně překvapil
    Naběhlo to jedna radost. Debian nezklamal. Zatím jsem to zkoušel na jiných distrech a nešlo to. Na Squeeze jako malina.
    :-D To nebude Debianem, ale spíš problémem mezi počítačem a židlí :-D
    Dalibor Smolík avatar 7.2.2011 08:47 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Squeeze stable mě příjemně překvapil
    Jestli to naběhlo na debianu a na jiném distru ne, nemusí to být nutně mezi židlí a klávesnicí.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Bedňa avatar 7.2.2011 09:18 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Squeeze stable mě příjemně překvapil
    Presne tam je Jílek, tam chyba nebude :-) Ale sledujem to a nestačím sa čudovať, posledných pár blogov je kakt dobrých.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    7.2.2011 09:42 tuxmartin | skóre: 39 | blog: tuxmartin | Jicin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Squeeze stable mě příjemně překvapil
    Po Emacsu
    ...
    Takže jsem stáhnul iTunes a zkusil nainstalovat pod WINE. Naběhlo to jedna radost.
    ...
    Takže mám velmi slušný přehrávač. 

    Na co iTunes, kdyz mate operacni system Emacs? ;-)

    7.2.2011 11:00 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Squeeze stable mě příjemně překvapil
    Jo jo, a nemá editor co? :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    7.2.2011 12:23 tuxmartin | skóre: 39 | blog: tuxmartin | Jicin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Squeeze stable mě příjemně překvapil
    A da se do toho operacniho systemu nainstalovat vim? ;-)
    7.2.2011 14:10 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Squeeze stable mě příjemně překvapil
    Nevim. Jsem zvyklý VIM pouzivat na jinem operacnim systemu
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    7.2.2011 10:11 zero
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Squeeze stable mě příjemně překvapil
    Co je to Rajče?
    7.2.2011 10:48 otec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Squeeze stable mě příjemně překvapil
    Tipoval bych že je to program na upload fotografií na fotoalbum Rajče.
    kotyz avatar 7.2.2011 10:48 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Squeeze stable mě příjemně překvapil
    asi nejaky nahravadlo fotek na rajce.cz
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    7.2.2011 11:04 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Squeeze stable mě příjemně překvapil
    ovoce
    Bedňa avatar 7.2.2011 11:05 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Squeeze stable mě příjemně překvapil
    U nás zelenina.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    9.2.2011 00:31 jiřík | skóre: 9 | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Squeeze stable mě příjemně překvapil
    Svět rozhodně není takto jednoduchý: rozbor zda ovoce či zelenina
    Zapomeňte na pumpičku a na rozhodčí, hrajte Ultimate Frisbee http://www.frisbee.cz
    Dalibor Smolík avatar 9.2.2011 00:34 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Squeeze stable mě příjemně překvapil
    Je meloun ovoce nebo zelenina? :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    9.2.2011 12:52 abc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Squeeze stable mě příjemně překvapil
    Meloun je vybornej! A zkuste to vyvratit ;-)
    7.2.2011 12:22 Robotics
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Squeeze stable mě příjemně překvapil
    Není to něco na způsob zeleného a červeného jablka jako je v Grenie linux?
    7.2.2011 11:36 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Squeeze stable mě příjemně překvapil
    Emacs, iTunes a Squeeze

    Prstolamačský operační systém bez editoru, parodie na přehrávač a distribuce, pro kterou je předevčírem dnes. Terrific!

    7.2.2011 15:52 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Squeeze stable mě příjemně překvapil
    Tak je to běs, ale když dosud nikdo nebyl schopen nevyvinout nic lepšího tak co naděláš? :-)
    7.2.2011 12:17 Anonymous
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Squeeze stable mě příjemně překvapil
    Polovina článku patří do osobního deníčku. Zbytek by se vešel do jednoho příspěvku na Twitter.
    7.2.2011 12:25 Anonymous
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Squeeze stable mě příjemně překvapil
    Co způsobilo endorfinovou bouři? Kdo je Rita? Jaký je přínos článku?
    7.2.2011 14:37 frau Königstiger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Squeeze stable mě příjemně překvapil
    Co blbnete, prinos clanku je
    dpkg-reconfigure console-setup
    
    takze si muzete bez obav nastavit jiny font v konsoli. Takze vsechno funguje a recenzenta uz neboli kolena. Co se vam na tom nezda? :-D
    otasomil avatar 7.2.2011 15:09 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Squeeze stable mě příjemně překvapil

    Squeeze mne take prijemne prekvapil.

    Pouzil jsem k instalaci iso netinstall amd64.

    Pri instalaci do Virtualboxu se automaticky nainstalovaly i pridavky pro hosta.

    Trochu zamrzi Grub2, ale uz jsem si na nej tak nejak zvykl a navic vetsinou neni treba do nastaveni lezt.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    Max avatar 7.2.2011 16:02 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Squeeze stable mě příjemně překvapil
    Dnes jsem provedl upgrade jednoho par TB storage serveru s R1 a R5 polema a musím říci, že lahoda :). Mile mne tento upgrade potěšil, resp. jeho průběh, který byl moc pěkně ošetřen, i co se přechodu na grub2 týče.
    Osobně jsem při upgradu zaškobrtnul jednou, kdy jsem neměl myslím zanesená pole do mdadm.conf a upgrade nedokázal vyzjistit přítomnost R5 pole, R1 prošly ok. Najel jsem tedy ze staršího jádra, vygeneroval zápisy do mdadm.conf ručně, upravil a bylo.
    Jelikož je to nějaká doba, co jsem ten stroj instaloval a jedná se o velmi nekritický stroj, tak ani nevím, zda jsem ty pole měl v mdadm pořešené a upgrade si to nedal, nebo ne :-/.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.