abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:55 | Zajímavý článek

    Příspěvek na blogu Codean Labs rozebírá zranitelnost CVE-2024-4367 v PDF.js, tj. mj. prohlížeči PDF souborů ve Firefoxu. Při otevření útočníkem připraveného pdf souboru může být spuštěn libovolný kód v JavaScriptu. Vyřešeno ve Firefoxu 126.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:55 | Nová verze

    Lazygit byl vydán ve verzi 0.42.0. Jedná se o TUI (Text User Interface) nadstavbu nad gitem.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:22 | IT novinky

    K open source herní konzole Picopad přibyla (𝕏) vylepšená verze Picopad Pro s větším displejem, lepšími tlačítky a větší baterii. Na YouTube lze zhlédnout přednášku Picopad - open source herní konzole z LinuxDays 2023.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    17.5. 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 12:22 | Komunita

    Sovereign Tech Fund, tj. program financování otevřeného softwaru německým ministerstvem hospodářství a ochrany klimatu, podpoří vývoj FFmpeg částkou 157 580 eur. V listopadu loňského roku podpořil GNOME částkou 1 milion eur.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 01:55 | Komunita

    24. září 2024 budou zveřejněny zdrojové kódy přehrávače Winamp.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    16.5. 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 125 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 125.0.6422.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 9 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    16.5. 21:11 | Nová verze

    Textový editor Neovim byl vydán ve verzi 0.10 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 20:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.3 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.15.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (79%)
     (5%)
     (9%)
     (8%)
    Celkem 386 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek


    Vložit další komentář
    AsciiWolf avatar 24.10.2020 17:02 AsciiWolf | skóre: 40 | blog: Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KaiOs a ALIGATOR K50 Extreme
    Telefon i ten systém nevypadá vůbec špatně. Podobný "hybrid" mezi dumbphonem a smartphonem na trhu docela chybí. Jen je dle mého názoru dost škoda té provázanosti se službami Googlu. Běžnému uživateli, který příliš neřeší soukromí, to nicméně nejspíš bude vyhovovat.
    Gréta avatar 28.10.2020 12:49 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KaiOs a ALIGATOR K50 Extreme

    provázanosti se službami Googlu

    nóó takže si zeman teroreticky muže nainstalovat do svýho aligátora eroušku?????? :O :O

    25.10.2020 15:04 Onanym
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KaiOs a ALIGATOR K50 Extreme
    KaiOS po očku sleduji, až mi přestane sloužit Nokia 301, tak kromě těch příšerností s S30+ od MediaTeku pod značkou Nokia nabízí i (aktuálně dvě) zařízení právě s ním.
    Prcek avatar 29.10.2020 08:42 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KaiOs a ALIGATOR K50 Extreme
    Já jsem si před cca dvěma měsíci pořídil Alcatel 3088X s KaiOS 2.5.1. Potřeboval jsem tlačítkovou náhradu za můj stařičký Sony Ericsson Cedar. Ten mi sice stále ještě funguje, ale zlákala mě "vyšší" výbava Alcatelu - GPS, LTE, WiFi, přisvětlovací dioda. Co se týče hardwaru, tak jsem si polepšil (snad až na výdrž baterie), ale bohužel software má daleko propracovanější starý Sony Ericsson.

    Vizuálně je KaiOS hezký, snaží se podobat Androidu (někdy až moc - např. výběr času se dělá takovými těmi otočnými bubny, ale člověk musí mačkat šipky a nemůže to urychlit zadáním čísel přímo klávesnicí). Má vlastní obchod s aplikacemi KaiStore. Je jich tam hodně, ale většina je s reklamami (a dost otravnými - takové ty "zázračný přípravek na hubnutí" apod.). Takže třeba i taková kravina jako aplikace ToDo je prošpikovaná reklamou. Bohužel podmínkou přijetí aplikace do KaiStore je použití toho reklamního API, takže aplikace naprogramované uživateli jsou s reklamami. Bez reklam jsou pouze základní aplikace předinstalované v telefonu - naštěstí jich je dost: WhatsApp, Facebook, YouTube, Google Mapy, Google Assistant, kalendář, budík, stopky, časovač, poznámky, kalkulačka, web browser, poštovní klient, hudební přehrávač, správce souborů, záznamník, rádio, převaděč jednotek atd.

    Čím víc telefon používám, tím víc se ukazuje, jak moc je operační systém nedodělaný. První co mě překvapilo byly chyby v českém překladu. Např. v kalendáři jsou zkratky dnů úplně špatně, takže člověk ani neví, co je za den. Chyby v překladu jsou i v jiných aplikacích. Všechno jsem nahlásil českému Alcatelu a ten slíbil, že v listopadu vyjde aktualizace s opravou.

    Co mi dále vadí na KaiOS je, že ho nelze příliš upravit k obrazu svému. Většinou jsou tam věci natvrdo bez možnosti uživatelských nastavení. Např. menu aplikací na "domovské obrazovce" (Facebook, WhatsApp, atd.) - seznam aplikací nejde upravit, takže tam máte aplikace, které nepoužíváte a zároveň si tam nemůžete přidat aplikaci, kterou naopak používáte často. Nejde také například nastavit vlastní zvuk pro SMS a jiné notifikace - vše má společný zvuk a vybrat si můžete jen z předem daných zvuků. Jen u volání si lze přidat vlastní zvuk.

    Psaní pomocí T9 (Prediktivní režim) je také trochu nedotažené - např. psaní velkých písmen na začátku věty nebo ve jméně je opruz - prediktivní režim to neumožňuje a tak se musí přepínat na režim Abc. Tam je ale chyba a nefunguje to, musí se přepínat na režim ABC a pak zase zpět na Prediktivní nebo abc. Dále ta T9 neumí jednopísmenné předložky a spojky - když chci napsat "s sebou", tak napíšu "p sebou".

    Občas zůstane v systému něco nakešovaného (celý systém i aplikace je napsaný pomocí HTML, CSS a javascriptu), takže je pak nutné použít funkci "vymazat paměť cache" dostupnou ve vypínací nabídce telefonu. Nebo naopak občas nezůstane zapamatované to, co chcete mít zapamatované - třeba kde jste pozastavili přehrávanou skladbu v hudebním přehrávači.

    Spoustu věcí jsem hlásil na support KaiOS Tech, ale ten nedávno bez náhrady zrušili. Stejně si myslím, že moc aktualizací už ten telefon nedostane. Je to stejné jako s Androidem - nestačí že vyjde nová verze KaiOS - tu vám telefon nedetekuje - musí ji upravit a zveřejnit výrobce vašeho telefonu. Podle vyjádření českého Alcatelu se připravuje nová verze KaiOS 3.0 postavená na novém jádře Firefoxu. Zatím je prý tato verze kompatibilní pouze s čipsety Qualcomm, takže pokud to tak zůstane, můj telefon má smůlu. Stejně si myslím, že na starší modely telefonů tuhle novou verzi nezveřejní a bude jen pro nové modely.

    Až budu mít čas, tak chci zkusit naprogramovat si vlastní aplikace. Existuje alternativní obchod s aplikacemi BananaHackers Store/, který udržují nadšenci zabývající se úpravami Nokie 8110 i dalších KaiOS telefonů. Mají tam spoustu návodů, jak začít programovat atd.

    Pokud byste chtěl někdo popsat něco konkrétního z telefonu, jestli umí či neumí nějakou funkci apod., dejte vědět a já se podívám ;-).

    TLDR: Telefon má slušnou HW výbavu, ale operační systém KaiOS je nedodělaný - jsou v něm chyby a nemá příliš možností nastavení. Naštěstí lze programovat vlastní aplikace nebo použít alternativní AppStore.
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    3.11.2020 15:18 kotrcka | skóre: 23 | blog: Onééé 2 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KaiOs a ALIGATOR K50 Extreme
    Parádny komentár, ďakujem.
    Keďže tu účet nejde zrušiť, zmenil som si heslo na random a "zabudol ho".
    Prcek avatar 2.3.2021 19:37 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KaiOs a ALIGATOR K50 Extreme
    Tak některé chyby v českém překladu už Alcatel opravil, např. dny v kalendáři už jsou v pořádku.
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.