abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:22 | IT novinky

    Do 17. června do 19:00 běží na Steamu přehlídka nadcházejících her Festival Steam Next | červen 2024 doplněná demoverzemi, přenosy a dalšími aktivitami. Demoverze lze hrát zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:33 | IT novinky

    Apple na své vývojářské konferenci WWDC24 (Worldwide Developers Conference, keynote) představil řadu novinek: svou umělou inteligenci pojmenovanou jednoduše Apple Intelligence, iOS 18, visionOS 2, macOS Sequoia, iPadOS 18, watchOS 11, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:44 | Nová verze

    Vyšla nová verze XMPP (Jabber) klienta Gajim, která přidává podporu reakcí pomocí emoji (XEP-0444: Message Reactions) a citace zpráv (XEP-0461: Message Replies). Přehled dalších vylepšení je k dispozici na oficiálních stránkách.

    sonicpp | Komentářů: 0
    včera 15:00 | Nová verze

    Po po téměř roce vývoje od vydání verze 5.38 byla vydána nová stabilní verze 5.40 programovacího jazyka Perl (Wikipedie). Do vývoje se zapojilo 75 vývojářů. Změněno bylo přibližně 160 tisíc řádků v 1 500 souborech. Přehled novinek a změn v podrobném seznamu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 12:00 | Zajímavý článek

    Uroš Popović popisuje, jak si nastavit Linux na desce jako Raspberry Pi Zero, aby je šlo používat jako USB „flešku“.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 1
    včera 08:44 | Zajímavý software

    Andreas Kling oznámil, že jelikož už se nevěnuje nezávislému operačnímu systému SerenityOS, ale výhradně jeho webovému prohlížeči Ladybird, přičemž vyvíjí primárně na Linuxu, SerenityOS opustí a Ladybird bude nově samostatný projekt (nový web, repozitář na GitHubu).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    včera 02:22 | Nová verze

    Po dvou měsících vývoje byla vydána nová verze 0.13.0 programovacího jazyka Zig (GitHub, Wikipedie). Přispělo 73 vývojářů. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.6. 17:55 | Komunita

    Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.6. 14:55 | IT novinky

    Před 70 lety, 7. června 1954, ve věku 41 let, zemřel Alan Turing, britský matematik, logik, kryptoanalytik a zakladatel moderní informatiky.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 26
    7.6. 11:44 | Zajímavý software

    NiceGUI umožňuje používat webový prohlížeč jako frontend pro kód v Pythonu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    Rozcestník

    Moudré kecy

    30.10.2006 04:04 | Přečteno: 2094× | b | poslední úprava: 30.10.2006 04:07

    Tak zas vás jednou obtěžím mými moudry.


    Čím dál tím víc se mi začíná svět linuxu hnusit (není nad optimistický začátek :-) ). Nevím přesně čím to je. Ve Windows se cítím tak nějak jistě, i když je už prakticky nepoužívám, jen tak raz za měsíc si je kvůli něčemu nabootuju. V linuxu se necítím příjemě. Ale schizofrenní je že se mi zároveň líbí to co mi nabízí, konfigurovatelnost, shell, výborně vlastnoručně nastavené prostředí. Divný to je.

    A teď trochu racionálně. Nevidím žádný významný vývoj. Snad jenom XGL. Ale stejně, k používání to není nutný. Nutný je aby bylo všechno perfektně funkční. A to není v žádné takzvané user-friendly distribuci. Vím že je těžké odhalit všechny možné situace a ošetřit je, ale stejně, některé věci, jako třeba automountování usb disků by mělo fungovat v pohodě. Tak třeba v SuSE 10.1 (a myslím že i SLED 10) se mi sice namountuje, ale s právy, které přihlášenému uživateli znemožní prohlížení adresářů. Zdá se vám to v pořádku? Já vím, oprava je jednoduchá, proč vůbec ale? Někdy se ještě stane že se nenamountuje vůbec. Viděl toto někdo někdy ve Windows? Já tedy ne. Tam když se něco připojí, tak se to krásně vždycky "namountuje". Když se něco odklikne na odpojení (ta blbost v trayi), tak je to opravdu připraveno k odpojení. V Linuxu se mi někdy stane, že device busy a umount, nebo eject si může trhnout, a pak nefungují ani ty klikátka v GNOME/KDE. V tomhle se Windows chovají "poslušně", deterministicky, bez problémů pro uživatele (viditelných). A takhle je to pořád u všech takzvaně ready-to-use distribucích á la SuSE, Fedora/RedHat, Mandriva/Mandrake už 4 roky co linux používám. Četnost chyb přímo obtěžujících uživatele je v čerstvé instalaci každé distribuce větší než v instalaci windows s nainstalovanými nezbytnými aplikacemi (aby to bylo vyvážený). Pochopím že něco nefunguje, protože nemůže fungovat, protože to ještě nikdo nenaprogramoval. Proč ale nefunguje to co v jiné distribuci funguje bez problémů, nebo jen v předcházející verzi té samé distribuce? Tak se mi zdá že buď jsou liné QA teamy, nebo vývojáři ignorují některé jim nahlášené chyby. Tohle považuji osobně za kardinální problém všech desktopových distribucí pro běžné uživatele. Proč by měli upravovat nějaké triviální, leč pro ně závážné chyby a vrtat se v konfigurácích?

    Další věcí je hrozivá nejednotnost uživatelského rozhraní. GTK/Qt, GNOME/KDE a k tomu ještě zvrácenosti jako Matlab 2005 s GUI v tk. Líbí se vám bordel? Ne? A co je toto? Mít GNOME a v něm matlab s k3b? Nechci se nikoho dotknout, ale ta Qt téma pro GTK je více méně ubohá a vůbec se do GTK nehodí, tudy asi cesta nevede. Příkladem toho bordelu je SuSE 10.1 . YaST2 v Qt, YOU v GTK - preferované postředí GNOME. Viděli jste tohle někdy ve Windows, aby Microsoft používal jiné widgety pro Explorer a jiné pro Panely nastavení? To s tímto chcete prorazit u manažerů, kteří rozumí pojmům jako efektivita práce, kvalita pracovního prostředí (+estetika)? (aby bylo jasno, bavíme se o dektopu, ne serveru).

    A další věc. Instalace software. Nemáš něco v přednastavených repositories, nebo na CD/DVD? Vítej na cestě utrpení, milý můj průměrný uživatelíčku. Ano, hledání repozitářů. Ano, dependency hell. Ano, oops, chybí mi jeden balíček, znovu budu muset čekat do pondělí až se dostanu na net, Ano, stačí stáhnout jenom 15 balíčků, občas i z různých zdrojů, vlastnoručně kontrolovat dependencies, zda jsem neco nezapoměl. To není jako we Windows/Mac, stáhneš instalačku a jedeš, ne ne. Nebylo by lepší buď distribuovat programy jako aplikace - archivy obsahující všechny nezbytné knihovny, omezením by byla jenom velikost, GTK přece nebudu cpát do všeho co jej používá? Tak aby nám zůstali jenom ty největší, abychom "addons" omezili na minimum. A "software manager" by jenom kontroloval, zda je všechno potřebný nainstalovaný, a pokud ne by se to doinstalovalo z "instalačky" (archivu), nebo upgradovalo? Místo na hdd na to už máme.
    A nebo co takhle distribuovat staticky zkompilované programy? Nakopíruješ a jedeš. Jednotný upgrade vkompilovaných knihoven by byl sice nemožný, ale za úvahu a komfort by to snad stálo.


    Tož, jsem toho ale vypotil. Jsem prakticky bezvýznamný. Kecat umí každý.        

    Hodnocení: 24 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    David Watzke avatar 30.10.2006 05:40 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    Už jsem skoro odeslal komentář, ale k tý instalaci SW se raději nebudu vyjadřovat...
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    30.10.2006 08:16 Petr Bayer | blog: NIL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    A co by jsi navrhoval ty jako reseni danych problemu? Jak zabranis rucnimu stahovani vsech zavislosti kdyz mas net jen omezene, nemuzes proto pouzivat repository ani stahnout jednoduse vsechno? A jak zajistis kontrolu tech zavislosti pri rucnim stahovani, abys neprisel domu a nezjistil, ze kvuli jedne knihovne nemuzes nainstalovat svuj programek? Zda se ti uzivatelsky prijemne kontrolovat a delat si to vsechno sam? Nebylo by lepsi stahnout si jeden archiv?

    A co korporatni vyrobci software? Co nabidnes jim jako bullet-proof funkcni system distribuce? Tak aby jejich produkt byl nainstalovatelny vsude, jednuduse a bez problemu? Vis proc matlab pouziva zastarale tk? A vis proc Xilinx pouziva take zastarale tk? Protoze to je vsude, na rozdil od GTK a Qt, nemusi se zajimat o naky blby zavislosti, protoze zakaznici by z toho asi nebyli moc happy.

    A to jsem se jeste zapomel zminit o instalovatelnosti na vsechny distribuce. Dalsi lahudka.
    Kill the poor!
    30.10.2006 08:24 miso | skóre: 36 | blog: iSCSI_initiator_howto | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    Asi by pomohlo napr. aby web - zdoj balikov umoznoval import zoznamu nainstalovanych rpm a potom vyhodnotil, ktore baliky su este potrebne:
    rpm -qa > /media/floppy/rpmlist
    firefox - web s pozadovanym balikom -> upload /media/floppy/rpmlist -> stranka so vsetkymi potrebnymi balikmi
    Project Satan infects Calculon with Werecar virus
    30.10.2006 10:37 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    Vis proc matlab pouziva zastarale tk? A vis proc Xilinx pouziva take zastarale tk? Protoze to je vsude, na rozdil od GTK a Qt, nemusi se zajimat o naky blby zavislosti, protoze zakaznici by z toho asi nebyli moc happy.
    Pochybuji, ze TK je rozsirenejsi nez GTK a Qt. Napriklad ja jsem donedavna TK nainstalovane nemel (nainstalovalo se jako zavislost k jednomu programu). Jedina sada widgetu, o ktere bych tipoval ze bude skoro vsude (protoze je distribuovana spolu s X, nicmene dnes v dobe modularnich X uz to take nemusi byt pravda), je XAW (viz treba Xove utility xvidtune a podobne)
    30.10.2006 17:57 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    A co by jsi navrhoval ty jako reseni danych problemu? Jak zabranis rucnimu stahovani vsech zavislosti kdyz mas net jen omezene, nemuzes proto pouzivat repository ani stahnout jednoduse vsechno? A jak zajistis kontrolu tech zavislosti pri rucnim stahovani, abys neprisel domu a nezjistil, ze kvuli jedne knihovne nemuzes nainstalovat svuj programek? Zda se ti uzivatelsky prijemne kontrolovat a delat si to vsechno sam? Nebylo by lepsi stahnout si jeden archiv?
    Napadaji me dve uzivatelsky pratelske varianty podle toho, zda baliky mohou byt specificke pro jednotlive distribuce, nebo ne:

    1) Baliky jsou specificke pro jednotlive distribuce. V tom pripade by program na svych strankach mel mit vsechny baliky, ktere nejsou standardni soucasti distribuce (typicky jeden balik pro program), uzivatel si je vsechny stahne a pak nainstaluje, zavislosti v ramci distribuce vyresi pomoci instalacnich CD ci DVD sve distribuce. (bavim se o variante, kdy instalace probiha offline. Lepsi postup pro online instalaci jsem popsal v jinem prispevku.)

    2) Balik je jediny, nespecificky pro vsechny distribuce. Pak pripada v uvahu staticky zkompilovane binarky v (pripadne samorozbalitelnym) archivu, ktery uzivatel rozbali do /opt a je nainstalovano.

    Nicmene druha varianta je mene vhodna a uzivatel by mel preferovat variantu prvni.
    31.10.2006 17:23 petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    Já používám SuSE 9.2, což je RPM distribuce a neskutečně mě to se*e. Osobně RPM nemám rád a nemám rád ani jiný tomu podobný systémy; jedinou výjimku snad tvoří emerge z Gentoo, které jen automatizuje to, co dělám teď ručně.

    Používám CVS snapshoty a když už binárku, tak statickou. Příkaz rpm jsem asi rok nepoužil a jsem šťastnej!
    31.10.2006 20:49 helb | skóre: 9 | blog: helb | Kralovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    A proč tedy používáte Suse?
    Ovládání hlasem? cat /dev/dsp > /dev/hda1
    30.10.2006 06:47 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    Není mi moc jasné, jaké navrhuješ řešení pro GTK2/Qt rozpolcenost. Franta má rád GNOME, Tonda zase KDE. Který z nich by se měl svého prostředí vzdát? A co licenční problémy?
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    Pinhead avatar 30.10.2006 06:57 Pinhead | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    No a co tě tedy nutí trápit se s linuxem? Používej windows, krekni co můžeš, vyzkoušej si všechny viry v jednotném prostředí a buď šťastný :-)
    30.10.2006 07:39 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    Já bych neřek že se trápí s Linuxem. On upozorňuje na problémy které trápí normální uživatele systému. Je fakt že něco je sporné ale já poslední dobou fakt vyhledávám software který prostě rozbalím kam chci a spustím, dělám to jak na Slackware tak v pracovních Windows (legálních) které musím používat kvůli pár aplikacím které na Linuxu prostě spolehlivě nespustím. To že na jedné distribuci něco funguje bezvadně a na druhé skoro vůbec je taky pravda a o nesmyslech v nastavení po instalaci je tady diskuse každou chvíli. No a přidal bych podporu hardware, konkrétně scanery a tiskárny. Pokud chtějí velké firmy Linux (kterékoliv distro) prodávat, měly by zajistit bezproblémovou podporu běžně prodávaného hardware jinak Windows budou mít vždy navrch.

    Na Windows nemusí každý používat "kreky" a zkoušet "viry", mám na nich vše legální a jsem bez virů. Dokud se nezbavíme předsudků o Windows tak nezlepšíme sami sebe.
    30.10.2006 07:54 Petr Bayer | blog: NIL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    presne.
    jeste pro rejpaly: Windows a MS Office mam z firemnni multilicence, mam pristup k MSDN Academic Alliance, matlab mam se studentskou licenci.
    Kill the poor!
    Pinhead avatar 30.10.2006 08:07 Pinhead | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    Ale vy furt předpokládáte nějaký boj mezi linuxem a windows, takhle to ale vůbec není. A pak taky celkem nechápu jak by měla velká firma prodávající linux zajistit podporu hardware?? To je přece věc výrobce hardware.
    30.10.2006 08:22 Petr Bayer | blog: NIL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    Boj tady je, staci se podivat na reklamy SuSE, nebo Microsoftu. Vec vyrobce hw by melo byt vydavani specifikaci rozhrani a ne primo psani driveru pro nejaky konkretni operacni system. Nicmene firma prodavajici linux by mela prodavat produkt fungujici za kazdych specifikovanych okolnosti, tedy by mela uvest s jakym hw to bude na 100% fungovat. Jasne specifikovana pravidla a jejich presne dodrzovani jsou zakladem uspesneho obchodu.
    Kill the poor!
    Pinhead avatar 30.10.2006 08:39 Pinhead | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    Ale to neni boj linuxu, to je boj nějaký firmy. Takže pokud se ti na jejich práci něco nelíbí, tak se na ně obrať a pokud tedy skutečně bojujou, tak se ti určitě budou věnovat :-). Driver se dá napsat jenom pokud výrobce tu specifikaci vydá. Pokud jí nevydá, tak asi moc o přízeň zákazníků nebojuje a může si pro mě za mě strčit ten krám třeba do řiti. Jinak co funguje v linuxu máš třeba na Linux Hardware Compatibility HOWTO.
    Josef Kufner avatar 1.11.2006 00:34 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    K té podpoře HW doplním jen takovou drobnost aby to bylo hezky komplet.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Dalibor Smolík avatar 30.10.2006 10:08 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    Takhle jednoznačně se to říct nedá, včera jsem se například téměř celý den trápil se zprovozněním webové kamery, musel jsem si dát několikrát panáka. :-) Když jsem to před půlnocí dal dohromady, tak jsem ji zprovozňoval ve Windows, což mi trvalo pět minut...
    Ani pod Linuxem to není zase tak těžké, když se ví jak na to. Ten rozdíl v intuitivnosti byl asi v mém případě 5 hodin :-(
    Přesto jsem na Linux nezanevřel, všechno má svoje.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    30.10.2006 11:03 klassik | skóre: 24 | blog: Klassikov | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    Naprosto souhlasim.Ac mam o problemu mensi znalosti tak ve Win na to prijdu diky klikani a metode pokus omyl.U Linuxu to stoji mnohem vice prace a usili.
    V podstatě nic nevím
    30.10.2006 07:28 pic | skóre: 30 | blog: Perdido_Street_Station
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    nic proti, ale v práci jsem na XP profesional viděl dva zmatené IT, každého s jinou flashkou jak schání po netu ovladače pro XP a stejně nějak to nevyšlo. Jednou jsem zašel někam do pojišťovny, protože u mě v kanclu netiskly počítače a stejný problém - moje flashka, která mi v práci na XP funguje u jejich počítačů bez ovladačů.

    Ale jinak souhlasím - linux opravdu umí občas dostat do kolen :-(
    30.10.2006 07:56 Petr Bayer | blog: NIL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    No dobre a jaka je cetnost toho jevu u Windows a u Linuxu?
    Kill the poor!
    30.10.2006 08:13 pic | skóre: 30 | blog: Perdido_Street_Station
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    když srovnám to čeho jsem byl opravdu svědkem tak linux-windows 0-3 ve prospěch linuxu
    30.10.2006 12:08 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    Asi tak, vždy mám mnohem větší problém rozchodit HW pod Windows než pod linuxem. Pravda, kupuji takový HW, o kterém vím že pod linuxem nebude mít problém. U Windows tento postup použít nelze, protože když se na to někde zeptám tak na mě zírají jak na marťana.
    30.10.2006 12:44 pic | skóre: 30 | blog: Perdido_Street_Station
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    ono je to trochu oboustrané - TV kartu jsem pod linuxem rozchodil třemi příkazy a pod win jsem čtvrt hodiny klikal na yes, agree, ok a podobně a nainstaloval jsem 300 mb blbostí. Jenže ty příkazy jsem jak idiot hledal v googlu místo toho, abych si je přečetl v návodu. Ten kdo s linuxem nemá nejměnší zkušenosti by to podle mě vzdal.

    V návodu pro windows byly popsány TŘI!!! stránky stylem:

    1-vložte cd, zavřete mechaniku a vyčkejte na spuštění instalace

    2-odsouhlast licenci

    3-odsouhlaste instalaci kodeků

    4-odsouhlaste bla bla bla

    :-(

    v linuxu by stačilo modbrobe něco, apt-get install tvtime :-( jenže to bych chtěl moc
    30.10.2006 08:51 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    Někdy se ještě stane že se nenamountuje vůbec. Viděl toto někdo někdy ve Windows? Já tedy ne. Tam když se něco připojí, tak se to krásně vždycky "namountuje". Když se něco odklikne na odpojení (ta blbost v trayi), tak je to opravdu připraveno k odpojení. V Linuxu se mi někdy stane, že device busy a umount, nebo eject si může trhnout,
    Viděl, a kolikrát. Stejně jako jsem kolikrát viděl, že nejde zařízení ve Windows odpojit, protože ho používá nějaká aplikace. Pokud se navíc jedná o nějakou aplikaci ve stadiu klinické smrti, ve Windows je dost těžké zjistit, která to je…
    Daniel Kvasnička ml. avatar 30.10.2006 09:08 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    Stejně jako jsem kolikrát viděl, že nejde zařízení ve Windows odpojit, protože ho používá nějaká aplikace.
    Tak tady bych se moc neozyval. To, jak se k zarizenim jeste nedavno (?) chovalo KDE, to bylo naprosto smesne. Stacilo mit otevrene jedno okno Konqueroru a neodmountovali jste. Predpoklada se, ze kdyz chce clovek odmountovat, vi co dela. Aby ho to nenechalo kdyz se kopiruje, to chapu, ale aby system neumel to jedno pitomy okno zavrit a flash odpojit, to uz je trochu moc. Navic si nejsem uplne jisty, jestli KDE uz umi bez problemu odpojit a vysunout CD pri stisknuti tlacitka na mechanice, nebo zda jeste stale nuti uzivatele unmountovat softwarove - ale to jen protoze uz jsem KDE dlouho nepouzival.
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    30.10.2006 11:25 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    ale aby system neumel to jedno pitomy okno zavrit a flash odpojit, to uz je trochu moc. Navic si nejsem uplne jisty, jestli KDE uz umi bez problemu odpojit a vysunout CD pri stisknuti tlacitka na mechanice, nebo zda jeste stale nuti uzivatele unmountovat softwarove - ale to jen protoze uz jsem KDE dlouho nepouzival.
    Už umí (akorát to okno nechá otevřený). Pokrok nezastavíš :D
    Daniel Kvasnička ml. avatar 30.10.2006 14:50 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    Ale ze to trvalo! :-D
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    30.10.2006 09:16 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    To je fakt, fuser -k /dev/foo je snad nejgeniálnější udělátko pro tyto případy, škoda, že to zatím gui nepodporuje.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    Daniel Kvasnička ml. avatar 30.10.2006 09:13 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    Celkem te chapu. Nejde mi do hlavy, jak je mozny, ze v Ubuntu Dapper mi pri startu pocitace namountuje zasunuty flash s rootovskymi pravy. Jasne ze vim jak k tomu dojde, protoze boot se proste s zadnymi uziv. pravy nedeje. Ale koho to zajima? Opravdu si nekdo mysli, ze kdyz clovek nechal flash zasunuty v pocitaci, ze to je proto, aby na nej po nastartovani pocitace nemohl nikdo zapisovat?

    Proste nedokazu pochopit, jak je mozny, ze nekdo, kdo vyviji tak velkou vec a jeste obecne povazovanou za top BFU distro, zapomene na takovou kravinu.
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    30.10.2006 21:52 Petr "Glubo" Sýkora | skóre: 21 | blog: Glubnik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    Jen takové rejpnutí: Vyplnil jste bugreport, či ověřil jeho existenci?
    „O mrtvých jen v dobrém." „Pojďme se bavit o Stalinovi."
    Daniel Kvasnička ml. avatar 31.10.2006 19:46 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    Na forech se o tom mluvi dost, pochybuju, ze by to tam nebylo. A i kdybych to udelal, co to ubere na nalehavosti pripadu? OS, ktery si chce rikat "ready for desktop", tohle proste delat nemuze.
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    30.10.2006 09:14 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    Nevidím žádný významný vývoj. Snad jenom XGL.

    Uf. Po teto vete uz nema skoro smysl cist dal - kazdy pouzivame uplne jiny operacni system :-)
    ^D
    30.10.2006 09:24 Petr Bayer | blog: NIL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    No tak nejaky tam je, ale kdyz si to porovnas treba OS X, tak tam zas az takovej vyvoj neni. A treba i kuci z Microsoftu meli skvele plany na Vistu a take by je zrealizovali, kdyby meli lepsi organizaci vyvoje. A oni se preorganizovali. Akorat to nestihli vsechno najednou. Cas ale nekonci a jsem zvedav jakou budou mit akceleraci.
    Kill the poor!
    30.10.2006 09:24 miso | skóre: 36 | blog: iSCSI_initiator_howto | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    Zaujimave porovnanie KDE a OSX je tu
    Project Satan infects Calculon with Werecar virus
    Daniel Kvasnička ml. avatar 30.10.2006 09:45 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    jj, stare, ale bohuzel v par vecech stale aktualni :-(
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    30.10.2006 09:59 neal_cz | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    Viděli jste tohle někdy ve Windows, aby Microsoft používal jiné widgety pro Explorer a jiné pro Panely nastavení?

    Myslíte MSIE 7 ve Windows XP? Nebo jednotnost vzhledu menu v aplikacích MS Office vs Průzkumníku (a zbytku systému, a vlastně i aplikacích jiných dodavatelů)? Nebo cool Vista ready vzhled MS Windows Defenderu?
    30.10.2006 10:03 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    „Viděli jste tohle někdy ve Windows, aby Microsoft používal jiné widgety pro Explorer a jiné pro Panely nastavení?“

    Možná Tě to překvapí, ale v přesně tohle Microsoft dělá. :-D Tedy: Máme Win32 API, ve kterém je psaná podstatná část grafiky Windows, máme MFC (má vlastní runtime), Internet Explorer má vlastní GUI toolkit (včetně takových blbostí jako že má svá vlastní tlačítka, listboxy a radiobuttony ve formulářích (!)), Visual Basic do 6.0 měl vlastní GUI toolkit (a proto má vlastní runtime), .NET Framework má svůj toolkit a verze 3.0 bude mít jiný.

    Někde na nějakém MS blogu nebo co jsem se dočetl, že i levý panel Exploreru v XPčkách (třeba když člověk stiskne F3 a zobrazí se formulář pro hledání) taky (pokud je mi známo) používá jinou knihovnu než zbytek Exploreru. :-D

    Takže…ehm…co se pokoušíš říct? Třeba celé KDE je Qt only, pokud se nepletu.
    30.10.2006 10:17 Petr Bayer | blog: NIL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    look&feel
    Kill the poor!
    30.10.2006 10:42 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    A? Já reaguji na větu o widgetech. Ostatně look u všech MS aplikací stejný moc nemám, s feelem je to trošku lepší.
    30.10.2006 10:57 Kníže Ignor | skóre: 19 | blog: stoupa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    Právě mám spuštěný QuickTime Player, Notepad, WinAMP, jednu javovskou aplikaci, Operu a nějaký pocit jednoty opravdu nemám. Ale fonty používají všechny stejné, to se mi líbí. To bych chtěl do linuxu taky. Třeba nějakou spešl aplikaci, kde definuju globální nastavení pro fonty a ona to přežvejká nejrozšířenějším toolkitům do jejich jazyku a zkonfiguruje je. Ale tohle by asi nikdo programovat nechtěl.
    Jestli máš zálohu mého blogu, tak mi ji pošli. Nějak jsem si ho smazal :-)
    30.10.2006 11:00 Kníže Ignor | skóre: 19 | blog: stoupa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    A ještě navíc v aplikaci QuickTime Player došlo k problému a je třeba ji zavřít. Ještě že se mi za vzniklé potíže omlouvají :-D
    Jestli máš zálohu mého blogu, tak mi ji pošli. Nějak jsem si ho smazal :-)
    30.10.2006 10:28 pzad | skóre: 30 | blog: pzad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    A v takom Visual Studiu 2003 boli v jednom okne scrollbary z win 2000 aj z win xp. A obcas ma clovek pri roznych programoch problem najst blby close button. Podla mna je gui v linuxe (gtk a qt) viac jednotne ako pod win.
    30.10.2006 10:24 Boris Dušek | skóre: 22 | blog: everything
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    Qt téma pro GTK je více méně ubohá a vůbec se do GTK nehodí
    Qt 4.2 obsahuje styl Cleanlooks, který je skoro k nerozeznání (viz screenshoty) od vedoucího gnome stylu Clearlooks. Už teď je tedy v Qt 4.2, KDE ho začne používat až ve své verzi 4.
    vim ~/.emacs
    30.10.2006 11:10 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    K instalaci nezavisleho programu X do nejakeho systemu zalozenem na linuxovem jadre (napriklad Debian):

    Pripad napr. v Debianu:
    1) Bud existuje specializovana distribuce zkompilovana pro Debian:
    Pridat repository baliku X do sources.list a spustit apt-get install X
    Pokud by distributor chtel byt opravdu user-friendly, tak nabidne ke stazeni dvouradkovy skript, ktery po spusteni udela tyto dve veci. Pak tedy uzivatel stahne skript, spusti a odpovi yes na dotaz apt-getu ohledne instalovanych baliku.
    2) Nebo neexistuje a je ke stazeni jen platformove nezavisla zdrojakova distribuce:
    Uzivatel stahne zdrojaky, rozbali, spusti configure, make a make install a ma nainstalovano

    Pripad ve Windows:
    1) Bud existuje specializovana distribuce zkompilovana pro Windows:
    Stahne balicek.exe, spusti odpovi na nejake dotazy a nainstaluje.
    2) Nebo neexistuje a je ke stazeni jen platformove nezavisla zdrojakova distribuce:
    Uzivatel stahne zdrojaku, rozbali a zacne se schanet po kompilatoru, nebot ten neni soucasti distribuce Windows a neni ho snadne nainstalovat.


    Vysledek:
    V prvnim pripade (program X byl upraven do podoby vhodne k instalaci na danem systemu) je instalace v obou pripadech vicemene stejne jednoducha. V druhem pripade (program je nabizen jen v portabilni zdrojakove podobe) je instalace pod Debianem podstatne jednodussi nez pod Windows.
    V porovnani jsem vychazel z predpokladu, ze ve vsech pripadech je vsechno udelano poradne tak, aby to fungovalo.
    xsubway avatar 30.10.2006 12:19 xsubway | skóre: 13 | blog: litera_scripta_manet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    k tomu Debianu:

    bod 2/
    • stahnu zdroj
    • rozbalim zdroj do adresare
    • cd adresar
    • dh_make
    • fakeroot ./debian/rules binary
    • dpkg -i vytvoreny-balicek.deb
    dalsi info o apt/dpkg na

    http://www.debian.org/doc/manuals/apt-howto/index.en.html#contents

    :)
    30.10.2006 13:23 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy

    Tak tohle jsou teda dost ubohý argumenty... Kolik programů pro Windows je distribuováno (jen) ve formě zdrojových kódů?! 0.0000nic. I multiplatformní projekty, který verze pro UNIX distribuují jenom jako zdrojáky v drtivý většině pro Windows poskytují binární verze.

    Každý má právo na můj názor!
    30.10.2006 16:36 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    Muzu srovnavat jen srovnatelne veci. Bud muzu srovnavat idealni stavy (tedy tak jak by se to na obou systemech melo delat - to jsem delal v predchozim prispevku), nebo muzu srovnavat skutecne stavy (na to bych potreboval praci na mnoho stranek, ktera by zkoumala statisticke rozdeleni ruznych zpusobu instalace u ruznych programu vyskytujicich se na Internetu a vazila to cetnosti pouzivani takoveho programu.

    Nebo muzu porovnavat uzivatelske dojmy - v teto oblasti muzu narazit na spojitou skalu nazoru od "ve Windows me staci kliknout ta install.exe a je to nainstalovane, zatimco v Linuxu musim kompilovat ze zdrojaku" po "v Linuxu me staci zadat apt-get install xxx a je to nainstalovane, zatimco ve Windows musim prochazet stranky zaplnene trojany, hledat tam software, shanet pro nej cracky a bat se spyware pri instalace" a vsechny tyto nazory jsou stejne pravdive (stejne nicnerikajici), nebot zachycuji specificke aspekty jednotlivych uzivatelu.
    30.10.2006 16:38 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    > Kolik programů pro Windows je distribuováno (jen) ve formě zdrojových kódů?! 0.0000nic

    Kolik programu pro Linux nema distribucni balicek v Debianu? 0.0000nic

    (asi tak stejne nic, jako je to nic programu distribuovanych ve forme zdrojovych kodu pro Windows)
    Dalibor Smolík avatar 30.10.2006 17:51 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    Např. spca5xx :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    30.10.2006 17:57 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy

    V Debianu nemá distribuční balíček prakticky žádná komerční aplikace (Modelsim, CADENCE, Oracle, ...), kterých je rozhodně nezanedbatelný množství, na rozdíl od programů pro Windows distribuovaných pouze jako zdrojové kódy, neboť takové opravdu prakticky neexistujnou (bavíme se samozřejmě o skutečném software, ne nějakém "hello world!")...

    Každý má právo na můj názor!
    30.10.2006 11:36 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše K automatickemu mountovani
    Automaticke mountovani medii je vubec problematicka zalezitost, nebot vyzaduje od systemu hromadu administrativnich rozhodnuti, pro ktere typicky nema dost informaci.

    Predpokladam pro jednoduchost ze na vymennem mediu je filesystem, na kterem nejsou definovana prava a uzivatele. V systemu se takove medium objevi. Jake jsou smysluplne moznosti, co muze system delat:

    1) Nedelat nic
    2) Namountovat ro pro vsechny
    3) Namountovat rw pro vsechny
    4) Namountovat rw pro vybraneho uzivatele, ro pro ostatni
    5) Namountovat rw pro vybraneho uzivatele, nepristupny pro ostatni

    Pokud to neni nejak explicitne konfigurovano, tak je treba se spolehnout na defaultni chovani. Zde se nejspis da usoudit, ze lokalne prihlaseny uzivatel ma k mediu fyzicky pristup (je nejspis jeho) a tedy muze medium vyndat a cist a zapisovat v jinem PC, tedy nehrozi riziko, pokud se mu povoli rw pristup. Na pocitac ale mohou mit ostatni uzivatele vzdaleny pristup a lokalni uzivatel na nem muze mit privatni dokumenty.

    Z hlediska minimalizace chyby pri spatnem rozhodnuti jsou tedy rozumne pouze varianty 1) a 5), kde vybrany uzivatel je lokalne prihlaseny uzivatel. Pokud povolime riziko uniku dat (ale uz ne riziko poskozeni dat, tak muzeme povolit 2) a 4)

    Pokud v dobe mountovani zarizeni neni zadny uzivatel prihlasen, tak varianty 4) a 5) odpadaji, nebot neni zadny vybrany uzivatel.

    30.10.2006 12:34 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: K automatickemu mountovani
    Hmm zapomel jsem jeste na jednu variantu - namountovat tak, aby bylo vse nepristupne pro uzivatele. Z hlediska vyse uvedeneho rozboru je to ekvivalentni s variantou 1).

    Shrnuti: Pokud chce distribuce minimalizovat riziko plynouci ze spatnych rozhodnuti, pak jedine (me zname) rozumne varianty jsou 5) (pokud je nejaky uzivatel prihlasen lokalne) nebo 1) (pokud ne). Pokud se to drive chovalo jinak, tak bych tipoval, ze to nekdo bugreportoval a opravili to na soucasny stav.
    belisarivs avatar 30.10.2006 13:37 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    Dost s Vama souhlasim. Ja resim us drahne dlouho problem s HW akceleraci. Mam Matrox G450 s OS drivery, Debin Sid, direct rendreing mi slape (a ze nebyla az takova prca to rozjet) a pak kdyz spustim treba Blender, tak se mi kolem pointeru dela takovy divny sedy ctverecek a treba v Tuxracerovi (nebo jak se to ted jmenuje) se mi za tucnakem delaji vodorovne carky a obcas mi tam probliknou cerne ctverce. Kdyz si zkompiluju vlastni knihovny (mga_dri.so, libGL.so, libGLU.so, libGLW.so), tak se mi direct rendering vypne. V Archu mi to slapalo v pohode. ta chyba me uz sere drahne dlouhou dobu.

    Jinak, na jednotnost GTK pod KDE mam gtk-engines-qtcurve. Kdybych nevedel co je co, tak nepoznam ktera aplikace je v GTK.

    Taky mam v Linuxu takovy divny pocit. Neumim to popsat, celkem se v nem umim pohybovat a presto tu ten pocit je.
    IRC is just multiplayer notepad.
    belisarivs avatar 30.10.2006 13:41 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    Jo, s tim renderingem, pouzivam hw akcelerovany kurzor a tema "Industrial".
    IRC is just multiplayer notepad.
    30.10.2006 14:40 Petr Bayer | blog: NIL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    Nechci abyste to pochopili jako stezovani nejakyho nymanda, ktery vam za chvili bude psat libesbrify jak s tim vsim sekne. Proste jsem dal na "papir" nekolik bodu, ktere si osobne myslim ze by bylo dobre v Linuxu zlepsit. A to s tim, ze nevidim vyvoj, to bylo mysleno tak, ze nevidim vyvoj v techto vecech (lepsi automaticka detekce hw a konfigurace, jednotny system distribuce software s lepsi podporou offline instalace, vnejsi jednotnost prostredni/widgetu). Bylo to spise mysleno jako feature request. Zbyva uz jenom podekovat vsem, kteri se na nem podileji, za jejich vybornou praci.
    Kill the poor!
    Filip Dominec avatar 30.10.2006 18:11 Filip Dominec | skóre: 10 | blog: GetTheTrueFacts
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    Tak to myslím všichni (?) bereme. Moje zkušenost je taková, že jsem byl chvílemi spokojen, chvílemi jsem se vztekal u všech operačních systému, které jsem spatřil, ale souhlasím s vámi, uvedené chyby jsou hodné napravení. Rád bych se na tom někdy podílel, ale nevím, jak bude čas a elán...
    30.10.2006 18:11 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    A to s tim, ze nevidim vyvoj, to bylo mysleno tak, ze nevidim vyvoj v techto vecech (lepsi automaticka detekce hw a konfigurace
    Zrovna v oblasti automaticke detekce hw a konfigurace technickych parametru ja vidim pokrok (v perspektive tech asi 8 let, co Linux pouzivam) obrovsky. Nicmene je zpulky zapricinen tim, ze se prestaly pouzivat takove veci jako ISA karty a periferie na seriovem portu, pro ktere nejde udelat spolehlivou autodetekci. Druha pulka je pokrok v hotplugu.

    Automaticka konfigurace administrativnich parametru je vsak netrivialni problem - zejmena proto, ze o optimalni situaci ma kazdy jinou predstavu.
    30.10.2006 17:09 lefti | skóre: 18 | blog: OneAndOnlyTrueBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    Vsak pouzivaj jen KDE (gtk/GNOME uplne vyhod z repositare).

    Jediny software, ktery muzes ve tvem systemu pouzivat, je ten v oficialni repositari. Pokud tam neni, tak pouzi jiny system.
    Bluebear avatar 30.10.2006 19:58 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    Heršoft, nový Matlab má rozhraní v tk? Není to omyl? Ještě Matlab 6 měl rozhraní napsané v Javě!
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    Bluebear avatar 30.10.2006 20:08 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moudré kecy
    Pokud jde o instalaci softwaru, tak o tom se právě čile diskutuje na mailinglistu Linux Standard Base.

    Máš-li chuť a nervy, nahlédni (zejména thread Packaging), a přejdou tě stížnosti, že není vývoj :-)

    http://lists.freestandards.org/pipermail/lsb-discuss/2006-October/003085.html

    Nápady jen jiskří, některé jsou i poněkud hororové:

    - dva nezávislé manažery balíčků, jeden pro systém, druhý pro aplikace (víc než dostatečné množství provazu pro každého, kdo se bude pokoušet spravovat repository)

    - vyrobit nový systém správy balíčků (ano, čtete dobře, k existujícím padesáti přidáme padesátý první)

    Já osobně mám raději správce balíčků a jednotné repository než mít pro každou aplikaci zvláštní instalátor (z nichž málokterý funguje pořádně a pokud něco selže, zanechá v systému chlívek).
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.