abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:33 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 141 (pdf) a HackSpace 78 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 2.0.0 programovacího jazyka Kotlin (Wikipedie, GitHub). Oficiálně bude představena ve čtvrtek na konferenci KotlinConf 2024 v Kodani. Livestream bude možné sledovat na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 27.0 programovacího jazyka Erlang (Wikipedie) a související platformy OTP (Open Telecom Platform, Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.8.0 svobodného multiplatformního softwaru pro konverzi video formátů HandBrake (Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    20.5. 21:55 | IT novinky

    Microsoft představil nové označení počítačů Copilot+. Dle oznámení se jedná se o počítače poskytující funkce umělé inteligence. Vedle CPU a GPU mají také NPU (Neural Processing Unit). Uvnitř představených Copilot+ notebooků běží ARM čipy Qualcomm Snapdragon X Elite nebo X Plus.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    20.5. 17:55 | Zajímavý článek

    Příspěvek na blogu Codean Labs rozebírá zranitelnost CVE-2024-4367 v PDF.js, tj. mj. prohlížeči PDF souborů ve Firefoxu. Při otevření útočníkem připraveného pdf souboru může být spuštěn libovolný kód v JavaScriptu. Vyřešeno ve Firefoxu 126.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    20.5. 12:55 | Nová verze

    Lazygit byl vydán ve verzi 0.42.0. Jedná se o TUI (Text User Interface) nadstavbu nad gitem.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    20.5. 12:22 | IT novinky

    K open source herní konzole Picopad přibyla (𝕏) vylepšená verze Picopad Pro s větším displejem, lepšími tlačítky a větší baterii. Na YouTube lze zhlédnout přednášku Picopad - open source herní konzole z LinuxDays 2023.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    17.5. 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 12:22 | Komunita

    Sovereign Tech Fund, tj. program financování otevřeného softwaru německým ministerstvem hospodářství a ochrany klimatu, podpoří vývoj FFmpeg částkou 157 580 eur. V listopadu loňského roku podpořil GNOME částkou 1 milion eur.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (80%)
     (5%)
     (8%)
     (7%)
    Celkem 444 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Settlers V? Vypadá to na zklamání...

    9.2.2005 10:02 | Přečteno: 1727× | všechno možny

    První zápis do nově zřízeného blogu a hned je věnován dvěma věcem, kterými se běžně nezabývám. Konkrétně (1)hrou pod (2)Windows...

    Hry totiž až na výjimky nehraji a do Windows bootuji jen kvůli hrám, tj. párkrát za rok (pokud tedy nepočítám těch asi 15 Windows serverů a 150 Windows stanic v práci). K výjimkám, hrám které občas hraji, patří letecké simulátory (více viz. můj web), autíčka a strategie typu Settlers. A ted už k tématu.

    Hru 'The Settlers' (v jejich první verzi) jsem objevil jeste na počítači Amiga, kde jsem ji považoval za konečně důstojného nástupce mého oblíbeného Powermongera. Strávil jsem u ní poměrně dost času. Druhé pokračování, již na PC, kolem mě jen tak prošlo, o to více jsem se však věnoval The Settlers III a IV. Každé další pokračování přicházelo s mírně změněnými principy hry (k lepšímu) a úžasnější bitmapovou grafikou. Mňam, radost pohledět! Nyní nás jen dny dělí od vydání dalšího, pátého, pokračování s úchylným názvem 'The Settlers: Heritage of Kings'. A protože právě vyšlo nové hratelné demo (420MB download!), nedalo mi to...

    Screenshoty i trailer nevypadaly špatně, měl jsem však obavu, že s výměnou šéfa týmu a přechodem na 3D grafiku už to nebudou ti praví Settlers. Nejprve jsem se neúspěšně pokusil nainstalovat hru na svého notebooka, 16MB videopaměti je holt málo... Instalace na můj dva měsíce starý desktop dopadla o poznání lépe. V naivní víře v jeho výkon jsem nastavil grafiku na maximum a začal sledovat slideshow. Ano, výkon CPU mám zřejmě dostatečný (S939 Athlon64 3200+), ale zapůjčená GeForce FX5600 256MB (díky Bobe!) dostatečný výkon neposkytuje, zvlášť pokud se grafika hry blíží úrovni Nature dema z 3D Marku. Po menší laboraci s nastavením grafiky jsem se dostal do stavu, kdy už to ani moc netrhalo. :-)

    Takže jsem se vrhnul na hraní tutoriálu. Naučil mě hýbat kamerou a vzápětí mě vyzval, ať kliknu na banner vpravo od mého hrdiny. Několik dlouhých minut jsem klikal na všechno možné a dumal, co tím myslí, až jsem nakonec objevil do země zapíchnutou vlaječku na východě, zcela mimo obrazovku. Dál už bylo hraní tutoriálu vcelku přímočaré. Nevím jak je dlouhý, já toho nechal asi po půl hodině, kdy jsem si udělal na hru první vlastní názor, který teď v bodech přednesu:

    Vzhledem k tomu, že nepředpokládám, že by mě tato hra ještě nějak dál okouzlila, tak si ji, na rozdíl od předchozích svou dílů, asi nekoupím. Občasné herní choutky uspokojím dvěma levely v tomto demu a nebo lépe, vytáhnu ze skříně krabici se Settlers IV...

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Pavel Stárek avatar 10.2.2005 21:44 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Je to síla !
    No tak to je teda síla ! To by se asi pánové co to programovali měli jít učit programovat k Valve, protože ten jejich Source engine v HL2 je naprosto dokonalá záležitost, a totiž v tom, že ten HL2 běží relativně dobře i na Duronu 1200MHz + GF4MX440 (samozřejmě zmizí dokonalost detailů, ale je to hratelné).

    Myslím si, že výše popsaná konfigurace není vůbec blbá, jen prostě už jsou ty tam doby, kdy se rutiny které vyžadovaly rychlost psaly v assembleru a šetřilo se každým bajtíkem. S tím samozřejmě taky padlo někam do temných hlubin "umění programovat" efektivně a kvalitně (alespoň u her mě to tak připadá).

    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.