abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:22 | Komunita

    Sovereign Tech Fund, tj. program financování otevřeného softwaru německým ministerstvem hospodářství a ochrany klimatu, podpoří vývoj FFmpeg částkou 157 580 eur. V listopadu loňského roku podpořil GNOME částkou 1 milion eur.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:55 | Komunita

    24. září 2024 budou zveřejněny zdrojové kódy přehrávače Winamp.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    16.5. 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 125 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 125.0.6422.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 9 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 21:11 | Nová verze

    Textový editor Neovim byl vydán ve verzi 0.10 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 20:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.3 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.15.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    16.5. 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 12:22 | Pozvánky

    Patnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 4. – 6. října 2024 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytváří všichni účastníci, se skládá z desetiminutových

    … více »
    Zdenek H. | Komentářů: 0
    16.5. 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (74%)
     (5%)
     (11%)
     (10%)
    Celkem 301 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Tak jsem skončil zase na Ubuntu

    10.8.2011 22:05 | Přečteno: 2144× | Linux | poslední úprava: 10.8.2011 21:48

    Když jsem začal používat Linux, tak jsem stáhnul Ubuntu byl jsem 2 měsíce spokojen, jenže vyšla 11.04 a já tehdy naivní "že to bude lepší" jsem upgradoval a bum kernel panic, přeinstaloval jsem a zase nešli Xka, problém jsem vyřešit neuměl, tak jsem nainstaloval Debian. A teď jsem zpátky.

    Rozdíly mezi Debianem a Ubuntu z pohledu linuxového BFU

    Jak asi víte Ubuntu vychází z Debianu Unstable, LTS verze potom ze Debianu Testing. Ubuntu je víc zaměřeno na to aby zjednodušilo uživateli "život", což se dá vysvětlit např. instalcí proprietálních ovladačů gravické karty na jeden klik (stejně to nefunguje) nebo, pokud je třeba, automatického stažení nesvobodného firmware pro wifi kartu (na debianu jsem musel ručně přes aptitude). Nebo velmi obsáhlou wiki kde je popsána každá maličkost, kde co udělat.

    Zato Debian se snaží být svobodný (např. výše uvedený firmware) a taky už vyžaduje nějaké zkušenosti, nevodí uživatele za ručičku, ale není to Gentoo. Podobně jako v Arch Linuxu se hledí na uživatele, ale ne tolik jako v Archu.

    Asi se ptáte proč jsem tak cestoval

    Je to jednoduché, upgradoval jsem Ubuntu z 10.10 na 11.04 a co se nestalo po rebootu se klávesnice nádherně rozblikala v rytmu kernel panic, fajn nabootuju do Win XP stáhnu iso, dám na flešku, nainstaluju, nainstaluju proprietální ovladače a hle nenajeli mi Xka. Vinu jsem sváděl na Ubuntu. Přičemž vina padala na ATI a její ovladače.

    Nainstaloval jsem tedy Debian, ze začátku mě moc neuchvátil, měl moc staré balíky a až potom jsem zjistil proč, nikde nebylo žádné "Dodatečné ovladače, wine v repositáři pouze verze 1.0.1 a celkově se mi to nelíbilo, ale vydržel jsem tyhle neduhy. S debianem to bylo čím dál tím lepší a čím dál víc se mi zamlouval.

    Ale pak, když jsem byl nucen nevědomostí mého otce, když jsem byl pryč, přeinstalovat systém (myslel si že v čerstvých XPčkách bez ext2fsd je linuxový disk nenaformátovaný), nastal zlom, fajn nainstaluju debian, při instalaci jsem dostal slinu na trackmanii, nainstaluju ovladače, wine, trackmanii už mám v home disku, výborně, pustím a chyba GLX, zkusim glxgears. no prostě samý chyby, directx nainstalovaný. Kdo za to může? Zase ATI.

    Tak jsem řekl dost. Po debaklu s MythTV kdy si mi ji nepovedlo rozjet, jsem chtěl zkusit zase Ubuntu, kde jsou Mythbuntu repositáře (kolik těch *buntu sakra je?), s pocitem že s nimi to půjde líp. Fajn stáhnu Xubuntu 11.04 (když už jsem z důvodu samovolných restartů XPček každých 15 minut nainstaloval jejich amd64 verzi, která je mimochodem i stabilní, tak jsem si řekl že by nebylo špatné nainstalovat i amd64 verzi Linuxu), nainstaluju, a hned na mě řve, že nemám ovladače a firmware pro TV kartu. Pokusím se nainstalovat pomocí 1-click ve výchozí instalaci, nejde. No, nevadí všechno má své mouchy. stejně ovladače jsem chtěl nejnovější stáhnu si *.run soubor z ati.com dám přepínač --buildpkg a všechno bez problému (narozdíl od Debianu). Pak stačilo apt-get install linux-firmware-nonfree kvůli TV kartě.

    Co se týče MythTV tak za 15 minut jsem nahrával televizi a za dalších 15 minut už jsem jel s dálkovým ovládáním (no lirc je všude "komandlajna hadr").

    Takže co z tohohle vyplývá? Pro začátečníky to, že není radno si zahrávat s distribucemi, co pro ně nejsou určené. Teď se mnou bude asi nejeden ostřilenější linuxák nesouhlasit, ale je to tak. Debian NENÍ pro začátečníky, neříkám že je špatný, je lepší než Ubuntu, ale nevodí vás za ručičku. Holt ve mě ještě dřímá windowsák zvyklý na klikátka a vodění za ručičku, ikdyž ve windows jsem dál než v přidání zástupce shutdown -r do složky Po Spuštění, pozor toto může zpusobit nenadálý nával vzteku oběti!        

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Jsem podle vás linuxový BFU? :)
     (59 %)
     (20 %)
     (20 %)
    Celkem 69 hlasů

    Anketa

    Je Debian pro začátečníky?
     (1 %)
     (46 %)
     (49 %)
     (3 %)
    Celkem 71 hlasů

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    10.8.2011 22:30 sad | skóre: 10 | blog: sad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jsem skončil zase na Ubuntu
    Jsem podle vás linuxový BFU? :)

    Koho to zajímá? Ale jestli se tak cítíš, uč se.
    12.8.2011 13:50 davadu | blog: davadu | Uherské Hradiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jsem skončil zase na Ubuntu
    Já bych to upravil.

    Pokud se tak cítíš, tak jím jsi. Pokud se tak nechceš cítit, tak se uč.
    radiceta avatar 10.8.2011 22:58 radiceta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jsem skončil zase na Ubuntu

    Lidem, kteří chtějí nenáročného tučňáka, kterého si budou moci vychovat dle svého přesvědčení strkám místo *buntu spíš Mint, nejlépe LMDE (rolling release verze mintu). Co tohle?

    Já to měl kdysi podobně - SuSE (výdrb yastu) -  Ubuntu (moc nalinkované) - Debian (moc staré) - Arch (doteď), ale rozcházet u někoho arch, aby se v něm dotyčný začátečník absolutně neorientoval jsem už líný, tak teď tlačím ten Mint, jen je jejich škoda, že LMDE má instalaci jen na DVD (o 300MB), CD verzi bych uživil.

    Bedňa avatar 11.8.2011 16:34 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jsem skončil zase na Ubuntu
    Nevieš ako je s akuálnosťou balíčkou Debian MINT kontra Ubuntu?
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    10.8.2011 23:08 Ondřej Profant | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jsem skončil zase na Ubuntu
    No imho je s celou ATI problém. Kdysi jsem chtěl ušetřit a do jinak docela funkčního počítače jsem dokoupil jen slušnou grafiku - bohužel byl jen AGP port. Fakt problémy - na Ubuntu, Debianu i Fedoře (a nejen já). Později jsem zjistil, že ani pro WinXP to není uspokojivé.

    Jinak je Ubuntu má hlavně novější a přesto "stabilní soft". V Debianu stable chybí i po vydání nový soft. V jiných Debianech není stabilita zas vyšší než v Ubuntu. Navíc třetí strany dělají dnes soft převážně pro Ubuntu.

    Ubuntu mám ze 3 důvodů: 1) Instaluji ho BFU a oni jsou spokojeni (následně ho udržuji). 2) České forum, které je dobré a docela rozsáhlé 3) I jako "zkušenější" uživatel si ho stejně můžu ořezat na Debian (nebo cokoliv, co chci)
    10.8.2011 23:40 Leinad | skóre: 18 | blog: spheniscidae
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jsem skončil zase na Ubuntu
    Debian je lepší než Ubuntu? Doufám, že jsi to napsal jen proto, že jsi nechtěl dostat záporné hodnocení článku od pravověrných Debianistů. Ubuntu 10.04 LTS je více méně to samé, co Debian Squeeze. Debian Squeeze má jen pár novějších balíků. Ale s Ubuntu 10.04 LTS dostaneš navíc do začátku poměrně slušně nakonfigurovaný systém určený pro desktop. Jo, napsat v době Debian Lenny, že je lepší než Ubuntu, tak bych souhlasil. Narozdíl od Ubuntu 8.04 LTS se nevrhnul bezhlavě do novinek typu KDE 4 a tuším, že se i vyhnul novému Pulse audio. Ale Debian Squeeze, že by byl lepší než Ubuntu LTS, to ne.
    frEon avatar 12.8.2011 17:18 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jsem skončil zase na Ubuntu
    hm, porovnavat 2 distribuce, kdy kazda ma jine urceni je stejne dobrej napad, jako porovnavat osobak s traktorem. Ja myslim, ze parni valec je lepsi nez oboje, zvlast v zacpe.
    Talking about music is like dancing to architecture.
    bambas avatar 11.8.2011 07:50 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jsem skončil zase na Ubuntu
    Proto jsem si nikdy nekoupil ATI jejich sliby, jak napisou drivery pod linux. A kde nic, tu nic. Popripade zabugovane jak svina. Zlata NVidia, na tu nedam dopustit. V zadne distribicu jsem nemel problem a to jsem prosel SLackware, Mandrivu, buntu, Debian...
    11.8.2011 08:07 daks
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jsem skončil zase na Ubuntu
    Asi jsem divnej, ale nikdy jsem s kartama ATI za posledních pět let neměl na Mandrivě, Ubuntu a Mintu žádnej problém - s ATI ovladačema i těma "distribučníma".
    11.8.2011 09:15 dejf | skóre: 3 | blog: dejf | Pardubice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jsem skončil zase na Ubuntu
    Tak to jseš hyperlucker. Já na Debianu s ATI problém neměl z repositářů červový ovladače na pohodičku, ale pokud jsem si sám chtěl udělat balíky (u ATI je lepší každej měsíc instalovat nejnovější) tak jsem neuspěl. Jenže pak mi otec zformátoval linuxovej disk (/home díkybohu nechal) a když jsem nainstaloval znovu Debiana tak to šlo všechno s prominutím doprdele. Já se rád hrabu ve věcech (proto plánuju ZTE Blade na kterej jsou 3 alternativní ROMky), ale čeho je moc, toho je moc. Zkrátka už mě to přestávalo bavit. Že se s buntu nenaučim s linuxem? Naučim. Většinu věcí co umim jsem se naučil na buntu. Na Debianu se to pak točilo okolo ATI. Nevim proč byl otec tak tvrdohlavej a koupil zrovna ATInu dyť místo HD5450 moh koupit aspoň GT420.
    Windows nezastavíš... Jejich bluescreeny jsou svoji kvalitou nedostižitelné. :)
    11.8.2011 11:49 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jsem skončil zase na Ubuntu
    Kazde distro ma neco. Tvuj presun Ubuntu > Debian byl dost drasticky. Radeji ses mel zamerit na podobneji zamerena distra - Fedora a openSuse. Sice obe z rodiny rpm-based, ale to ti muze byt celkem jedno.
    FrostyX avatar 11.8.2011 14:13 FrostyX | skóre: 27 | blog: Frostyho_blog | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jsem skončil zase na Ubuntu
    To mu teda jedno být nemůže. Přechod mezi ubuntu > Fedora / openSUSE je mnohem drastičtější, než přechod od Ubuntu k jeho dědečkovi. Pořád tam má apt (pořád se stějně přidávají repozitáře a jsou stejné balíčky), konfigurační soubory jsou taky na velice podobných místech. Debian akorát nemá ony klikátka pro automatickou instalaci nesvobodných ovladačů (a imho kodeků). Pokud si vzpomínáte na Windows XP kde si uživatel musel ovladače instalovat taky sám a vyřešíte situaci analogicky (totiž stáhnete ovladač od výrobce, spustíte a nainstalujete), tak by přece nemusel být problém.

    A po zprovoznění HW mi příjde, že Debian == Ubuntu bez zbytečného bordela (pokud si ho nenainstalujete)
    FrostyX.cz | 1984 was not supposed to be an instruction manual.
    12.8.2011 09:50 dejf | skóre: 3 | blog: dejf | Pardubice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jsem skončil zase na Ubuntu
    ano včera jsem si u segry na notebooku (má 2x víc RAM než já :) neuvěřitelný 2GB) hodil do virtualboxu fedoru a dost jsem se v tom ztrácel. V debianu jsem si navyk na aptitude misto apt-get a používám ho i na ubuntu. Debian je mi zkrátka bližší.

    Ano s tou ATI problém nebyl jenom z mého původního záměru si stáhnout *.run na grafiku a sestavit balíky ubustilo protože na debianu to nefunguje, ale na ubuntu jo. Takže na debianu starší červnové ovladače. Co se týče TV karty tak ze stránek ovladače V4l jsem si stáh fiwmware. Klasika.

    Odkdy je třeba na WXP instalovat ovladače? Máme přece nLite. Ale i tak to těm XPčkám nepomůže.
    Windows nezastavíš... Jejich bluescreeny jsou svoji kvalitou nedostižitelné. :)
    12.8.2011 21:30 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jsem skončil zase na Ubuntu
    To by me zajimalo, proc jsi se ztracel? Viz muj prispevek nize, proste misto aptitude pisu yum a jinak nevidim v tehle konkretni veci zadny rozdil...
    12.8.2011 21:27 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jsem skončil zase na Ubuntu
    No tak asi budes mit pravdu, kdyz ti to autor potvrdil.

    Obecne si ale myslim, ze: 1. Stejne se pouziva nejake GUI, 2. Jestli pisu apt-get install, yum install nebo zypper install, tak to mi prijde, ze je uplne fuk.

    Konfiguracni soubory jsou vzdycky na stejnych mistech - v /etc ;-)
    FrostyX avatar 12.8.2011 22:35 FrostyX | skóre: 27 | blog: Frostyho_blog | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jsem skončil zase na Ubuntu
    1. Naprosto souhlasím, opravdu není co řešit jestli mám Gnome na Ubuntu, Fedoře, nebo Debianu
    2. S yumem jsem pracoval jen jednou v životě a nevzpomínám si, jak se instalovali balíčky. Nainstalování ale není jediná věc na kterou balíčkovací systém používám a když se podíváš na man yum a man aptitude řekl bych, že těch rozdílů bude více. Imho je práce s balíčky nejzásadnější rozdíl mezi distribucemi a nejdéle mi trvá se zorientovat právě zde.
    3. Konfigurační soubory jsou stále v /etc, ale z vlastní zkušenosti vím, že třeba Archlinux má některé věci v jiných adresářích než ubuntu. Fedoru nepoužívám, takže nevím. Napadá mě například jiná práce s daemony - i to může začátečníka zmást
    FrostyX.cz | 1984 was not supposed to be an instruction manual.
    13.8.2011 13:33 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jsem skončil zase na Ubuntu
    Výběr a správa balíčků je opravdu asi největším rozdílem mezi distry. Já si jenom myslím, že pro začátečníka je výběr důležitější než správa, protože základní operace typu install, remove, search se dělají ekvivalentně. Navíc každá desktopově orientovaná distribuce má nad správem balíčků GUI, které myslím že začátečník bude používat více, než command line.

    Arch používá initscripty podle BSD, proto jsou tam některé věci jinde. Ale zase nějak nepředpokládám, že se začátečník bude v tomto hrabat. Na desktopových distrech typu Fedora, openSuse nebo Ubuntu ani nemusí.
    11.8.2011 14:47 Rover623
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jsem skončil zase na Ubuntu
    Já mám tedy Debian, světe div se, ale verze Ubuntu 11.04 mi na nVidia grafice nefunguje s poslední verzí ovladačů, ale jen s verzí 173, která je pěkně stará. Ale je fakt, že Ubuntu dost šetří čas, existuje totiž mnoho repozitářů třetích stran, takže když něco není v oficiálním repu, stačí jen najít příslušný repozitář třetí strany a nainstalovat. V Debianu obvykle skončíte u kompilace, což není vždy ideální. Navíc když chci kompletní balík nesvobodných kodeků, v Ubuntu nainstaluji jeden meta-balík a mám to, tohle v Debianu prostě neudělám.

    Já tedy nevím jak autor článku, ale mě v Ubuntu instalace ovladačů ze stránek výrobce (ručně) skoro vždy skončí nějakou chybou, zajímavé je, že ten samý postup aplikovaný v Debianu obvykle končí správně.

    Jenže Ubuntu 11.04 je stejně nějaké rozpolcené, Jockey (nástroj na instalaci ovladačů) mi vytrvale tvrdí, že ovladač mám povolený, ale není používán, výstup z terminálu mi ovšem tvrdí opak, zábavné.
    12.8.2011 09:40 dejf | skóre: 3 | blog: dejf | Pardubice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak jsem skončil zase na Ubuntu
    Já tedy nevím jak autor článku, ale mě v Ubuntu instalace ovladačů ze stránek výrobce (ručně) skoro vždy skončí nějakou chybou, zajímavé je, že ten samý postup aplikovaný v Debianu obvykle končí správně.
    Vidíš mě to debianu hodí vždycky nějakou chybu a pokaždý jinou.
    Jenže Ubuntu 11.04 je stejně nějaké rozpolcené, Jockey (nástroj na instalaci ovladačů) mi vytrvale tvrdí, že ovladač mám povolený, ale není používán, výstup z terminálu mi ovšem tvrdí opak, zábavné.
    Jo 11.04 mi tohle udělala taky (já se divil že Trackmanie všechno nastavení na nule 640x480 a stejně mám 3 fps). Proto teď stahuju spolehlivou 10.10 (teda ty 2 měsíce byla spolehlivá)
    Windows nezastavíš... Jejich bluescreeny jsou svoji kvalitou nedostižitelné. :)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.