abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 00:11 | Nová verze

    Bylo vydáno Eclipse IDE 2024-06 aneb Eclipse 4.32. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:00 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-2 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Nová verze

    Po roce od vydání verze 15.5 bylo vydáno openSUSE Leap 15.6. Přehled novinek v nejnovější verzi této linuxové distribuce v oznámení o vydání a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 256 správce systému a služeb systemd (GitHub). Nově mimo jiné s run0 jako alternativou k sudo.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 12:00 | IT novinky

    Společnost Oracle oznámila spolupráci s Google Cloudem, OpenAI a Microsoftem.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 09:44 | Pozvánky

    Zítra začne v Brně na FIT VUT třídenní open source komunitní konference DevConf.CZ 2024. Vstup je zdarma, nutná je ale registrace. Na programu je celá řada zajímavých přednášek, lightning talků, meetupů a workshopů. Přednášky lze sledovat i online na YouTube kanálu konference. Aktuální dění lze sledovat na Matrixu, 𝕏 nebo Mastodonu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    11.6. 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 126 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 126.0.6478.55 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 21 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    11.6. 16:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 127.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 127 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    11.6. 15:11 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 9.5 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    11.6. 11:44 | IT novinky

    Společnost Raspberry Pi dnes vstoupila na Londýnskou burzu jako Raspberry Pi Holdings plc (investor).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Zdravím Vás Linuxáci

    22.5.2006 03:25 | Přečteno: 1369× | Moj Linux

    Hneď na začiatku Vás pobavím odkazmi na moje posledné dva blogy, po čase som si ich prečítal a zaujímavé čítanie. V prvom aj v druhom blogu som riešil Windowsákov a Linuxákov a môj prechod k Billovi. Inak na druhý blog som zámerne nereagoval. Prešla dáka doba a rozhodol som sa prihodiť pár postrehov.

    K tomuto blogu ma inšpirovalo niekoľko iných názorov ako na Linux tak aj na Windows, ktoré som dnes čítal po rôznych fórach. PS: Osadenstvo na ABClinuxu.cz je najprísnejšie na prešľapy voči komunite. :-D Ako som spomínal, problémy v Linuxe ako aj nutnosť mať odskúšaný Windows soft ma priviedli "naspäť" k Windowsu. Nejaký ten týždeň som sa zabával s Windowsom, aktualizoval programy a skúšal rôzny soft. Ako som už spomínal, musím mať odskúšané ked nahadzujem na kompy Windows.

    Keď som mal všetko posťahované a otestované, ktoré programy sú dobré a nerobia zle systému, rozhodol som sa že so znovu nahodím moje SuSE 10 a skúsim riešiť veci, ktoré ma hnevali. Zaujímavé, ale prišiel som k záveru že ma baví stále niečo riešiť s počítačmi ako aj s OS. Nie som programátor, len bežný užívateľ ktorý sa nebojí experimentovania a spolieha sa sám na seba, ako aj na rady ostrieľanejších užívateľov.

    Možno ma niekto ukameňuje, ale Linux má fakt niečo do seba. Síce ide vo Windowse všetko, ale niekde som spomínal že Windows je ako časovaná bomba, aj keď záleží vo veľkej miere od použitých programov a užívateľa. Rozhodol som sa, že sa ešte popasujem s Linuxom, bola by fakt škoda zahodiť za hlavu tie desiatky hodín presedených nad bookom s Linuxom.

    Na záver mám ako tradične niekoľko postrehov: Nedá mi nespomenúť neochotu pomôcť na Linux fórach. Kým som skúšal Windows soft, blúdil som po fórach s Linux problematikou, do ktorej som nezasahoval a zistil som, že začiatočníkom málokto pomôže. No čo už, rozoberal som to minule, za čo ma prevažná väčšina Linux Userov skoro ukameňovala.

    A ešte jeden technický postreh, ktorý som dnes zachytil na SuSE fóre: Bolo by zaujímavé, keby k distrám, ktoré majú licenčne zakázanú podporu multimédií vychádzalo alebo bolo distribuované CD s komplet podporou. Jednoducho by dal užívateľ s pomalým pripojením stiahnuť z netu iso a vypáliť. Doma by jednoducho pridal chýbajúce balíky a žívot by bol pre niektorých určite ľahší.

           

    Hodnocení: 33 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    22.5.2006 07:47 XXX | skóre: 4 | blog: CAD | X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zdravím Vás Linuxáci
    Největsí nevýhodou linuxu je dle mého zkromného názoru že linuxoví programátoři jsou programátoři a né normální uživatelé, třebas praktických programů které vídáme na widlích. Protože kdyby linuxoví programátoři zároveň potřebovali ke svému životu programy jako je třebas PRO/R, CATIA, účetnictví, atd, tak tu máme mrtě svobodných prográmků pro Fucking userů a lidi jako ty nebo ja nemusí řešit problémy s tím hledat meněcené řešení pokud chceme zůstat na linuxu. Bohužel kdybych radši v mládí programil, tak jsem si třebas nějakej prográmek co potřebuju udělal i sám. :-) Ale takhle je to v podstatě tak že linux je o tom že programátoři si naprogramili systém sami pro sebe a pro své potřeby. Nutno dodat že to udělali dle mého názoru fakt dost dobře. :-)
    Dalibor Smolík avatar 22.5.2006 08:38 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zdravím Vás Linuxáci
    Zajímavý a rozumný názor. Já tak trochu se "biji" za rozšíření Linuxu do komerční sféry (ve které pracuji) a byl jsem za to kritizován (ne na tomto fóru). Právě proto, že patřím mez koncové uživatele - jsem spoluvlastníkem obchodní firmy a mám za úkol prodávat výrobky - vidím řadu věcí jinak. Například výborný program, se kterými si vývojáři pohráli a funguje k jejich spokojenosti, se ukáže v praxi nepoužitelným, neboť jeho ovládání je nad síly běžných uživatelů (teď mluvím o firmách). Právě těsnější propojení vývojářů a praktických uživatelů by mohlo vnést do problematiky nové aspekty a posunout vývoj kupředu. Přimlouvám se proto i o větší pomoc začátečníkům, jejich "amatérské" dotazy nejsou většinou projevem lenosti hledat na netu, ale jen jejich nezkušenosti. A do studia Linuxu se nebude bát pustit víc lidí.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    22.5.2006 11:55 ajikdpoe | skóre: 23 | blog: dvh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zdravím Vás Linuxáci
    Právě těsnější propojení vývojářů a praktických uživatelů by mohlo vnést do problematiky nové aspekty a posunout vývoj kupředu.

    Ja ako programator ti to trochu ozrejmim z programatorskej stranky. Nieje to tak ze by sme my, programatori, (vo vseobecnosti) kaslali na uzivatela alebo nevedeli co chce, ale napr. mam nejaky soft s nejakou funkcionalitou. Ale je tam nejaky hnusny kus kodu tak to mesiac prerabam a nakoniec som s tym spokojny. Z hladiska uzivatela sa nic nezmenilo. Nepribudla nijaka funkcia ale ten soft je lepsi a som s nim spokojny. Potom ale uz nejak nezostane sila ani chut robit dalsie veci, potrebujem si od toho oddychnut. Kazdopadne pre mna ako programatora je dolezitejsia funkcnost a stabilita ako prijemny interface alebo pridavania funkcii alebo robenie takych zmien aby sa to viac pacilo beznemu uzivatelovi. Navyse uzivatelia maju obcas fakt blbe napady. Uzivatel je (pre mna) az na poslednom mieste. Robim to v prvom rade pre seba.

    Ono obcas vidam na forach trochu skresleny nazor ze "Linux/komunita chce aby ho pouzivalo viacej ludi" ale nieje to celkom tak. Vela ludom v linuxe o toto nejde. Ani mne napriklad nie. Lebo v podstate ja by som z toho nijaky prospech nemal. Na druhu stranu, nikomu v tom branit nebudem. Ide o to ze tu nieje jednotna masa ludi. Kazdy v komunite ma svoj vlastny nazor a to je DOBRE!

    tot vse...

    mam rad uzivatela, pokial odomna nic nechce
    Dalibor Smolík avatar 22.5.2006 12:17 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zdravím Vás Linuxáci
    Ale ano, rozumím tomu, že programátor dělá program víceméně pro sebe. Ani Open Source není samaritánství. Přesto se domnívám, že větší rozšíření Linuxu může pomoci i tomuto programátorovi podle heslo "víc hlav víc rozumu". Noví uživatelé mohou přinést nové nápady a náměty, které právě ten programátor může realizovat (i pro sebe). To je vše. Navíc celá myšlenka OSS je založena na sdílení zkušeností a spolupráci, jinak by tězko mohla fungovat.
    Uživatel bez programátora nemůže existovat, obráceně snad ano - ale i tady musí být zpětná vazba.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    22.5.2006 12:55 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zdravím Vás Linuxáci
    Já si myslim, že na to ještě neni ten pravej čas, aby se vývoj posunul směrem k všeobecný uživatelský přítulnosti. Třeba KDE teď prochází dost rapidním vývojem, kterej by měl zacelit jistý díry v koncepci (např. vykostit nepoužitelnej zvukovej systém arts), poměrně závažný nedostatky jsou i na nižších úrovních (špatná/žádná podpora novejch wifi karet v kernelu např.). A to jsou všechno pro fungování mnohem podstatnější problémy, než ergonomie používání jednotlivejch nástrojů. Pokud vám hnije spodek auta, asi se taky nebudete zabejvat tim, že vám v něm špatně sedí.

    Myslim, že až se ty základní nedostatky zaviněný špatně zvolenou koncepcí povede zlepšít nebo odstranit, nastane ten boom zjednodušování a myslim, že v tu chvíli přijde ta vlna portování známejch aplikací a Linux začne bejt komerčně zajímavej.
    23.5.2006 09:32 bubo. | skóre: 20 | blog: Buboo | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zdravím Vás Linuxáci
    Neviem ci som Vas pochopil, ale pravdepodobne neviete, ze ProE Wildfire na Linuxe ide a to vynikajuco. Pouzivam ho a su veci, ktore jednoducho na windows ani robit nemozem - velke zostavy. Neviem cim to je, mozno lepsou spravou pamati.
    ICQ 217-602-332
    22.5.2006 09:29 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zdravím Vás Linuxáci
    Hmm prima, az na to ze k SUSE 10.1 vyslo prave takove CD ktere obsahuje non-free soft. Do Yastu ho pridas klikem na jednu ikonu a jedes.

    Viz recenze na linuxsoftu.
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    22.5.2006 13:11 Dumaru | skóre: 14 | blog: dumaru
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zdravím Vás Linuxáci

    Tú recenziu som už čítal, soft na prídavnom CD je nie opensource. Je na ňom napr. Java, FlashPlayer, Adobe Reader. Ale že by bola na CD plná podpora prehrávania multimédií tak o tom neviem.

    22.5.2006 10:36 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zdravím Vás Linuxáci
    Nedá mi nespomenúť neochotu pomôcť na Linux fórach. Kým som skúšal Windows soft, blúdil som po fórach s Linux problematikou, do ktorej som nezasahoval a zistil som, že začiatočníkom málokto pomôže. No čo už, rozoberal som to minule, za čo ma prevažná väčšina Linux Userov skoro ukameňovala.
    Ukamenovat! :-D

    Ale ne, vážně: Tohle je fiktivní problém. Uživatelé začátečníkům pomáhají rádi, sami jimi byli. Ale: 1) pokud sami dokážou poradit (každý nemůže vědět všechno, když něco nevím, nemám co napsat), 2) dotyčný musí projevit aspoň nějakou vlastní snahu - zde je akutní případ opaku :-D, no, našlo by s toho víc. Většina lidí, co říká, že „jim nikdo nepomohl“ prostě asi něco nepochopila. :-)

    BTW, taky jsem začátečník - pořád ještě! :-D - a nemám pocit, že by mi nikdo nepomáhal. ;-)
    22.5.2006 11:42 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zdravím Vás Linuxáci

    Myslím, že ochota je. Nejsou vždy schopnosti. Ne každý, kdo ví, je schopný i vysvětlit. A ne každý je schopný a nebo ochotný se snížit na začátečnickou úroveň.

    Nežli přírodní výběr vytvoří člověka, který se narodí s vědomím, co je modem, disková jednotka. RPM, LILO... tak ten začátečník to nebude vědět.

    Jsem začátečník který je ale v lehce komické v situaci, že dělá občas poradce ve svém okolí (ti neví vůbec nic) a tak se s tím setkávám často. Říkám "zadej cestu, odkomentuj..." a ono je to málo. Možná ten, kdo se dneska ptá jak se dostane na cd a odpověď "mount" je mu málo, bude za pár let dělat užitečné programy.

    Tím nechci omlouvat dotazy od líných studentů, kteří si chtějí nechat udělat úkol a nebo uživatelů, co se nechtějí obtěžovat Googlem a nebo dokumentací.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.