abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1052 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník

    Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida

    26.4.2012 18:42 | Přečteno: 2927× | misc

    V tomto optimistickém a veselém blogu se seznámíme s příběhem nezaměstnaného rakouského občana, který udělal vše proto, aby nemusel pracovat a mohl pobírat invalidní dávky. Ano, tak daleko to již došlo s přebujelým sociálním státem.

    Zhruba 20 km jižně od Štýrského Hradce v obcí Mitterlabill se měl dostavit jednoho březnového pondělí tohoto roku místní usedlík, otec dospělého syna, 56 lety občan, toho času nezaměstnaný, před penzijní posudkovou komisi za účelem zjištění jeho pracovní způsobilosti. Poslal ho tam pracovní úřad, protože 'zákazník', jak se dnes nezaměstnaným v těchto úřadech říká, tvrdil, že je práce neschopný. Muž, který pracoval přes 30 let převážně jako pomocný dělník přišel před několika lety o práci a byl od té doby vydán na milost a nemilost místní pracovní agentuře. Jak v Rakousku tak i v Německu mají tyto úřady jasnou direktivu, _plnou_ silou 'zákona o podpoře nezaměstnaných' takovým lidem dát jasné najevo, že nejlepší že všeho bude, když si najdou práci. Jako první opatření jsou takoví lidé poslání do kurzu 'jak se správné ucházet o práci'.

    V takovém kurzu pracuje pomocný dělník prvně v životě s počítačem a za pomoci nástroje MS-Office se učí sestavit zajímavý životopis a u pokročilých nějaký vstřícný motivační dopis.

    Vsuvka: příznivci české nadace Liberix se jistě ptají, co dělají odpovídající rakouské organizace - když už se mají nezaměstnaní buzerovat , tak proč ne za pomoci Open Source napr. LibreOffice. Doufám, že Liberix je v tomto ohledu u nás již aktivní.

    Výše uvedeny občan měl po 30 letech práce po stavbách a skladech problémy s páteří a jiné neduhy, přesto mu byla neustále nabízena nějaká manuální práce, kterou prý již přes bolesti nedokázal vykonávat. Ale i Rakousko musí šetřit a jak víme na příkladu Řecka, je velký počet invalidů jistá cesta k státnímu bankrotu, a proto i dnes v Rakousko spíš občan vyhraje první ve sportce, než by ho uznali jako práce neschopným. Občan prodělal několik takových posudkových prohlídek a ta výše uvedená měla přinést konečně rozhodnutí. Vše nasvědčovalo tomu, že simulant bude odhalen.

    Onoho rána občan počkal, až jeho manželka a syn opustí dům a odešel do kotelny v suterénu. Tam upevnil okružní pilu k židli, když předtím odstranil ochraný kryt. Zmanipuloval vypínač tak, aby pila neustále běžela a poté přitlačil svou levou nohu k pilovému listu a těsně nad kotníkem si ji uřízl. Protože už věděl, jak dokáže být stát nemilosrdný, tak uřízlý kus nohy vhodil do ohniště, aby mu nemohl být později přišit. Poté, se značnou ztrátou krve a na prahu bezvědomí, se garáží doplazil před dům a zavolal mobilem tísňovou linku.

    Ambulance a policie přesto dokázali získat z občana, který mohl sotva smysluplně reagovat, informaci, kde se nachází zbývající konec končetiny, vytáhli ho z ohniště a odvezli ho spolu s občanem do nemocnice. Zde se chirurgové pokusili chodidlo přišít, ale oheň již vykonal své a proto nezbylo než ošetřit a zabezpečit amputovanou končetinu.

    Případ měl a má v Rakousku značný ohlas. Pod články v novinách jsou diskuze s tisíci příspěvky od lidí, kteří popisují jak byli a jsou šikanováni úřady práce. Jako ten, co sotva chodil a přesto musel 2 roky dojíždět autem k různým vzdáleným nesmyslnum kurzům a nyní je na vozejčku. A jiné vesele životní příběhy. Škoda, že takoví občané asi nemumi česky. Rád bych jim preposlal pár odkazu na články našeho známého blogera, aby věděli, že kreténi žijí i jinde než v Rakousku.

    V zájmu objektivity je třeba říci, že i v Rakousku vědí, že se jim daří ještě dobře. V jedné diskuzi si stěžoval diskutující, jako obrázek si asi udělá zahraničí , když tam lidé čtou podobně zprávy. Trefně to komentoval další čtenář s tím, že skutečně, tento případ se dostal až do daleké Kolumbie, kde na internetu lidé diskutují případ toho rakouského občana, který aby nemusel pracovat si uřízl nohu. Řada kolumbijských občanů prý mínila, že oni by si nechali rádi uříznout nohu, kdyby mohli v Rakousku pracovat. Je třeba si uvědomit, že v Kolumbii je kapitalismus, jehož největším cílem je, aby se měli všichni dobře.

    Co k tomu dodat. Snad jen to, že mluvčí pracovní agentury ve Štýrsku neopomněl zdůraznit, že když si někdo uřízne nohu, tak to ještě zdaleka neznamená, že je práce nezpůsobilý. Holt není nad úředníky, kteří přesně odhadnou, co je důležité. Možná, že ta rakouská socka dostane teď nějakou práci v kanceláří - tedy přesně to, o co občan žádal. Někdo by dokonce myslel, proč ne hned, proč musí stát nejdřív vyhodit desetitisíce Euro na opereci, rehabilitaci, částečnou invaliditu. Ale to by bylo příliš krátkozraké. Ještě není tak zlé, ještě je možno lidí šikanovat a šetrít, protože jsme všechno prožrali.

    Vždycky když čtu nějakou takou zprávu, tak myslím na ty místní debílky, kteří hlásají - sociální stát ano, ale jen těm potřebným. Ten rakouský občan se rozhodl jednat, vzal osud do svých rukou, nechtěl být závislý, a tím potřebným se stal. Předtím si stěžoval na deprese, různé bolesti, ale to není vidět, to ještě nebyl potřebný. Ale teď má amputovaný kus nohy, teď je postižený, teď to skutečně vidí i ti úplní hlupáci. A to že je s amputací práce schopný? I to není nic podivného. U nás udělují lidé s amputovaným mozkem milosti.

    Na závěr ještě jednu poznámku. Jsme na technickém webu a proto je zde jistě hodně empatických lidí, kterým stále ještě chybí ta zásadní informace. Tedy, občan použil pilu Festo TS 75 s prořezem 75 mm.

           

    Hodnocení: 61 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    26.4.2012 18:53 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Dojemny pribeh. Problem je vubec v tom, ze nekdo ocekava, ze mu bude "zajistena prace" nebo davky. Proste by mel hrat kazdy sam za sebe, to je prirozene. Dobrovolna solidarita by samozrejme take mela fungovat. Zde jasne vidime, kam vede zbytnely stat, kde nejaky urednik rozhoduje o zivote lidi. Cela soustava uradu prace a veci kolem je zbytecna. Kazdy se ma zivit sam a tecka. Take zde vidime, kam vede statem organizovane zdravotni pojisteni - pan se dobrovolne zmrzaci. Na svou naslednou peci nic nevyda a zaplati mu to ostatni lide, kterym do nej nic neni. Doufam, ze mu za pobyt v nemocnici prijde faktura...
    26.4.2012 19:03 2012
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    A k cemu jsou teda vlastne ty dane?
    26.4.2012 19:08 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Dane jsou amoralni a mely by maximalne slouzit k zajisteni zakonodarstvi a bezpecnosti. Dalsi prerozdelovani je amoralni humus. Stat vas tresta za to, ze neco vydelat. Tresta vas za to, ze si neco koupite. Tresta vas za to, ze jste schopny a mate nejake nemovitosti. Dobrovolne musite prispivat na zdravotni peci i studium potomku lidi, kteri jsou vam odporni...
    26.4.2012 19:35 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Proc nas s tim prudite tady? Proc se neodstehujete nekam do srubu na Sibir, tam nebudete muset platit nic, a budete si moci zit "sam za sebe". Vy jste ten neschopny nemakacenko, ktery si to nedokaze zaridit, jako treba Kalousek.
    26.4.2012 19:42 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Vas jsem s tim neprudil, jen jsme odpovidal nadrecnikovi. Vase emotivni reakce svedci o tom, ze nemakacenko budete asi vy a nyni mate strach, ze postupna nutna a bohuzel malo razantni redukce statnich vydaju dolehne na vasi jiz tak nuznou zivotni uroven.
    Člověk z Horní Dolní avatar 26.4.2012 22:14 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Bez dani by se prumernej obcan mel hur. Takze dane nejsou amoralni. Spolecnost bez prerozdelovani se ti muze zdat jako hezka a pritazliva myslenka, ale takova spolecnost se bude mit hur. O nicem jinym to neni.

    Problem tveho uvazovani je, ze vychazi z axiomu "clovek ma byt maximalne svobodny". Ale mel bys vychazet z "clovek se ma mit co nejlip". S tim jak stoupa mira svobody, tak stoupa spokojenost spolecnosti - ale kdyz mira svobody stoupne nad urcitou hranici, spokojenost spolecnosti zacne klesat.

    V naprosto svobodny spolecnosti si muze bohac vytvorit vlastni armadu, vcetne tanku, stihacek, letadlovych lodi, chemickych zbrani, biologickych zbrani, atomovek, obrnenych transporteru a helikopter. To by ti nevadilo? Me jo :)
    26.4.2012 23:14 Šest
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    No a že už teď má tanky, stíhačky a zbraně v rukou pár troubů vám zdá se vůbec nevadí.

    Popravdě teorie přerozdělování může být zajímavá, ale v praxi se ukazuje, že prostě naprostou většinu přerozdělených peněz prostě už neuvidím a ani nejsou použity na nějaké dobré cíle.

    Popravdě liberální přístup je o tom, že každý má právo svoje peníze utratit podle sebe. To že si každý rozhodne podle sebe je prostě lepší. Jestli si myslíš, že když ti stát zaplatí zdravotnictví a školu a řekne ti, kam můžeš chodit zadara do kina tě fakt šťastnějším neudělá.
    Petr Tomášek avatar 26.4.2012 23:22 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Popravdě liberální přístup je o tom, že každý má právo svoje peníze utratit podle sebe.
    Pokud ty prachy má a má na to, aby si je sám opatřil, že?

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    Člověk z Horní Dolní avatar 27.4.2012 00:19 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    No to je argument... Vazne bys povolil vsem kdo na to maji sestavit si vlastni miniarmadu?

    Jakym zpusobem presne prerozdelovani funguje je uz technicka zalezitost, muze to fungovat dobre i blbe.
    To že si každý rozhodne podle sebe je prostě lepší.
    Neni, z mnoha ruznych duvodu. Např. ta miniarmada.
    27.4.2012 00:37 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Tu miniarmádu si postaví tak jako tak, zkus se podívat na drogové kartely, občas mají lepší výzbroj než oficiální bezpečnostní složky. :-)
    Člověk z Horní Dolní avatar 27.4.2012 01:20 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Kdyby v USA zlegalizovali drogy, tak by kartely vymrely :)
    Bystroushaak avatar 27.4.2012 21:43 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Jak ukazují první pokusná data z mexika, tak ne, nevymřely. Prostě se přeorientují jinak. Některé vydírají oficiální pěstitele, jiné se legalizují a další přejdou na obchod s ostatním nelegálnem, jako třeba otroci.
    Člověk z Horní Dolní avatar 27.4.2012 21:48 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Jaká pokusná data?

    Pěstitele v USA budou viďýrat těžko. Když se legalizují, bude mnohem jednoduší s nimy bojovat.
    Bystroushaak avatar 27.4.2012 22:17 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Jaká pokusná data?

    Pátek večer po ne zrovna málo náročném pracovním dni -> jsem moc líný to dohledávat. Šlo o to, že zákonodárci pokusně legalizovali pěstování a užívání drog v nějakém regionu, což si samozřejmě kartely nenechaly líbit a demostrativně vyvraždily a vypálily nemálo legálních pěstitelů.
    Pěstitele v USA budou viďýrat těžko. Když se legalizují, bude mnohem jednoduší s nimy bojovat.
    Zkus použít mozek a spellchecker*.

    *viďýrat? srsly?

    PS: Když si nejsi jistý jaký i/y napsat v 'nimi', napiš 'nima' nebo v tomto případě 'proti nim'. Elegantně se tak vyhneš dementním chybám.
    27.4.2012 22:25 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Třeba by napsal proti nym :D
    Člověk z Horní Dolní avatar 27.4.2012 23:22 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Legalizace v regionu je něco jinýho než legalizace v USA. Ty kartely žijou hlavně díky poptávce z USA (předpokládám, že řeč je o kartelech v Meksiku). Problém by se nevyřešil, ale byl by to velký posun dopředu.
    Bystroushaak avatar 27.4.2012 23:23 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    :)

    Proč?
    Člověk z Horní Dolní avatar 27.4.2012 23:44 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    "Proč?" se váže k větě číslo 1, 2 nebo tři? :)
    27.4.2012 01:00 Tomáš Petrášek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
    27.4.2012 03:08 blizzz | blog: Filmy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Bez dani by se prumernej obcan mel hur. Takze dane nejsou amoralni. Spolecnost bez prerozdelovani se ti muze zdat jako hezka a pritazliva myslenka, ale takova spolecnost se bude mit hur. O nicem jinym to neni.

    Problem tveho uvazovani je, ze vychazi z axiomu "clovek ma byt maximalne svobodny". Ale mel bys vychazet z "clovek se ma mit co nejlip".
    Ako chcete zabezpečiť dobro pre celú spoločnosť? Každý jednotlivec má predsa iné preferencie a vnímanie dobra a zla je čisto subjektívne. Celospoločenské dobro je teda utópia. Ako povedala Margaret Tatcher neexistuje žiadna spoločnosť existujú iba atomizovaní jednotlivci sledujúci vlastné záujmy.
    27.4.2012 06:28 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Ano a ne. Subjektivni to sice je, ale vetsina lidi se na urcite moralce shodne, takze na tom se da stavet. Neni to cernobile (ako povedala Margaret Thatcher).
    27.4.2012 08:08 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Ako povedala Margaret Tatcher neexistuje žiadna spoločnosť existujú iba atomizovaní jednotlivci sledujúci vlastné záujmy.
    Jenomže ti jednotlivci právě kvůli sledování vlastních zájmů většinou (pokud nejsou blbí nebo navedení) nechtějí být atomizovaní (protože takto velmi slabí) a sdružují se s ostatními jednotlivci do společnosti, čímž ale sdružují i ty své zájmy.

    Atomizovaní jednotlivci se stanou snadnou kořistí prvního dravce, který půjde kolem (například jiného atomizovaného "nefér" jedince, jehož zájmem bude, aby si ty ostatní podřídil, a který k tomu bude mít nějakou výhodu, např. fyzickou sílu, zbraně nebo schopnost psychického nátlaku).

    "Rozděl a panuj" se tomuto prastarému principu říká v politice. Proto potřebuje pravice, aby se občané štítili jeden druhého, proto se snaží společnost dezintegrovat a jakkoli organizované skupiny lidí rozeštvat proti sobě.
    27.4.2012 08:10 xxxxxxxxxxx | skóre: 13 | blog: rhrtshrth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    A funguje to dokonale! :-) nejvíc mě baví jak jim to ty ovce žerou. :-)
    28.4.2012 17:39 blizzz | blog: Filmy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Jenomže ti jednotlivci právě kvůli sledování vlastních zájmů většinou (pokud nejsou blbí nebo navedení) nechtějí být atomizovaní (protože takto velmi slabí) a sdružují se s ostatními jednotlivci do společnosti, čímž ale sdružují i ty své zájmy.
    Práve ste opísali princíp fungovania trhu.
    "Rozděl a panuj" se tomuto prastarému principu říká v politice. Proto potřebuje pravice, aby se občané štítili jeden druhého, proto se snaží společnost dezintegrovat a jakkoli organizované skupiny lidí rozeštvat proti sobě.
    Škatuľkovanie ideológií na pravicové a ľavicové už dávno nemá zmysel. pôvodní ľavičiari(počas zasadnutia generálnych stavov boli na ľavo od krála) boli práve zástancovia individuálnych slobôd a kapitalizmu odporcovia starého poriadku tj klasickí liberáli.
    28.4.2012 21:58 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Jenomže ti jednotlivci právě kvůli sledování vlastních zájmů většinou (pokud nejsou blbí nebo navedení) nechtějí být atomizovaní (protože takto velmi slabí) a sdružují se s ostatními jednotlivci do společnosti, čímž ale sdružují i ty své zájmy.
    Práve ste opísali princíp fungovania trhu.
    No vida, takže ona Thatcherová vlastně popírala fungování trhu. To sou věci.
    "Rozděl a panuj" se tomuto prastarému principu říká v politice. Proto potřebuje pravice, aby se občané štítili jeden druhého, proto se snaží společnost dezintegrovat a jakkoli organizované skupiny lidí rozeštvat proti sobě.
    Škatuľkovanie ideológií na pravicové a ľavicové už dávno nemá zmysel. pôvodní ľavičiari(počas zasadnutia generálnych stavov boli na ľavo od krála) boli práve zástancovia individuálnych slobôd a kapitalizmu odporcovia starého poriadku tj klasickí liberáli.
    Historická vítězství pravice stejně jako bolševiků jsou charakterizována tím, že hubama hlásají levicové principy (svoboda, liberalismus atd.) a činí pravý opak. Nebudu tu rozvíjet po x-té stejnou diskusi a opakovat totéž (najděte si ty starší, je jich tu dost), ale stručně: evidentním faktem je, že v moderní demokracii (1 člověk = 1 hlas) nemá pravicová ideologie ve volbách šanci, pakliže nelže až se jí vod huby práší (a to jak ta "neo-liberální", tak ta bolševická - oběma jde o to, jak nastolit a ubránit nadvládu "starého pořádku", tedy Bohem ("historickou nutností, ekonomickou zákonitostí, Marťany... bla bla bla ... úplně jedno čím) ustanovené a tedy přirozeně privilegované a nad veškerou realitu lůzy povznesené elity. Nebo jinak, po ovoci oznáte je: pravice přerozděluje bohatství zdola nahoru, ať si připlácne nálepku jakou chce.
    Člověk z Horní Dolní avatar 27.4.2012 12:29 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Nevim jestli jste pochopil muj prispevek, protoze to co pisete s nim neni v rozporu. Nemluvil jsem o spolecnosti, kde se kazdy ma naprosto dobre.
    26.4.2012 19:04 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Kdyz by bylo rovnou jasne stanoveno, ze se kazdy o sebe stara sam bez pomoci statu (jak schopny, tak invalidni), tak mohl pan venovat vice energie na svou rekvalifikaci (nebo vyzebrani od nejakeho mecenase). Takto se zmrzacil, protoze ceka, ze se o nej stat bude vice starat. Ach jo.
    Bystroushaak avatar 27.4.2012 21:45 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Jo, smutné.
    26.4.2012 21:50 Radek Miček | skóre: 23 | blog: radekm_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Proste by mel hrat kazdy sam za sebe, to je prirozene.
    IMO pro lidi to příliš přirozené není. Navíc je to dost neefektivní.
    26.4.2012 23:49 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Pokud to neni prirozene, jiste muze fungovat dobrovolna solidarita bez statni urednicke rezie.
    Člověk z Horní Dolní avatar 27.4.2012 00:26 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Ale kdyby bylo prirozene, ze kazdy hraje sam za sebe, tak by nikdo nevolil levici :)
    27.4.2012 00:31 Radek Miček | skóre: 23 | blog: radekm_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Podle mě je přirozená solidarita v rámci malé skupiny. V rámci velké skupiny už IMO není přirozená, ale je výhodná.

    Myslím, že je rozumné nutit k solidaritě i lidi, co solidární být nechtějí – takhle pak můžeme směřovat k pareto optimu. Když by byli solidární jen někteří a ostatní toho zneužívali, tak se ti solidární nechovají racionálně.
    27.4.2012 06:30 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Zadna velka skupina neni prirozena. Ale ani civilizace neni prirozena, takze ten argument s prirozenosti je, mirne receno, debilni. (A krome toho je i nepravdivy.)
    27.4.2012 10:35 Radek Miček | skóre: 23 | blog: radekm_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Zadna velka skupina neni prirozena. Ale ani civilizace neni prirozena
    Tvrdím snad někde něco takového?
    27.4.2012 11:11 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Vzdyt ja s tebou take souhlasim. :-)
    27.4.2012 13:06 Radek Miček | skóre: 23 | blog: radekm_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Aha :-)
    Člověk z Horní Dolní avatar 27.4.2012 13:21 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Civilizace je produkt prirody (lidi jsou taky priroda). Takze je prirozena :)
    Petr Tomášek avatar 26.4.2012 18:57 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Simulatnenbande! :-)
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    xkucf03 avatar 26.4.2012 19:17 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Když měl pilu a garáž, tak měl zřejmě i auto, že? A proč nešel dělat taxikáře? Nejspíš proto, že by potřeboval od přebyrokratizovaného socialistického státu nějakou licenci a ten mu ji nechtěl dát. Ach jo.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    26.4.2012 19:28 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Jak vidno, s pilou umel, takze patrne byl bez problemu zamestnatelny ;-)
    26.4.2012 19:32 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Mate pocit, ze je v Rakousku malo taxikaru?
    26.4.2012 21:38 Libertarian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Máte pocit, že taxíky v Rakúsku sú lacné?
    Migi avatar 26.4.2012 19:54 Migi | skóre: 59 | blog: Mig_Alley
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    [rejp]Muze byt ta technicka cast priste nahoře?? :-D [/rejp]
    kozzi avatar 26.4.2012 20:44 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida

    Za tu technickou cast jsem ti dal dobre :D

    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    26.4.2012 20:54 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Takže co bylo špatně? Diagnóza? A kvůli tomu je potřeba dělat revoluce měnit režim?
    27.4.2012 00:01 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    tento pripad je samozrejme mimoradka. Problem je, ze se najednou zjistilo, ze na tech uradech prace je ohromne mnozstvi lidi, kteri nejakym zpusobem jiz nemohou. Komu je 55 a vic je odkecany. A vetsina tech lidi nema fyzicke potize, ale zejmena potize psychicke, ktere prameni z te nejistoty, zavislosti.

    Temi nesmyslnymi kurzy se ta situace jen zhorsuje. Jenze jen minimum lidi si urizne nohu. Tak to bylo i u tohoto cloveka. Byl na dne s nervama. Ty zada byly jen k tomu. Mam v cizine zname, kteri to na tom pracaku zazili. zejmena zeny, ktere se tam hlasi jsou dobre ze 60% nejak postizene, jsou pak vecne u doktora, rehabilitace, gymnstika. Zenske, ktera vychovala 3 deti klidne reknou do ksichtu, ze jeste nikdy nepracovala.

    Revoluce?

    Asi jo, v urcitem slova smyslu. Je zapotrebi zavest bezpodminecne zivotni minimum.
    27.4.2012 00:19 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Hm, chápu východisko tvé úvahy. Nicméně tak nějak nevěřim, že by tomuhle pomohla pouhá systémová změna... Koneckonců, voni i ty rekvalifikační kurzy byly myšlený dobře (v zásadě)... Akorát realizace pokulhává. Je otázka, jaké problémy by se vyštěnily s bezpodmínečným minimem. Ale v zásadě nejsem proti zkoušení různých věcí... (v rámci nějakých mezí).

    Imho je hrozně těžký navrhnout systém tak, aby byl funkční pro lidi a situace, kterým je určen, ale zároveň odolný proti zneužívání. (A to platí pro všechny majetkové i jiné kategorie.)
    27.4.2012 05:49 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Imho je hrozně těžký navrhnout systém tak, aby byl funkční pro lidi a situace, kterým je určen, ale zároveň odolný proti zneužívání. (A to platí pro všechny majetkové i jiné kategorie.)
    Ja na tom nic tezkeho nevidim. Nejaky system si lide odhlasuji. Vyzkousi se to. Kdyz to nefunguje (nebo to zneuziva moc lidi), odhlasuje se zmena. Atd.

    To co ti v te uvaze chybi je prave ta moznost adaptace. Neni zadny "optimalni" system, ktery vytvorime, a bude tu po tisice let.
    27.4.2012 15:26 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Ja na tom nic tezkeho nevidim. Nejaky system si lide odhlasuji. Vyzkousi se to. Kdyz to nefunguje (nebo to zneuziva moc lidi), odhlasuje se zmena. Atd.
    No jo, s tím jsou ale dva problémy: 1) pravděpodobně to dopadne tak, že budeš pořád měnit systém a ten pořád nebude fungovat optimálně, nebo 2) lidé nebudou ochotni systém měnit.
    To co ti v te uvaze chybi je prave ta moznost adaptace. Neni zadny "optimalni" system, ktery vytvorime, a bude tu po tisice let.
    Já si nemyslim, že by existoval optimální systém fungující tisíce let. A nemyslim si ani, že by existoval optimální systém fungující 5 let...
    27.4.2012 01:11 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Jak mi tedy vysvetlite, ze muj dedecek do 75 let pracoval dobrovolne stavbach? Je vysokoskolsky vzdelan, ale kolem 60 let zacal pracovat fyzicky. I dnes v 92 letech je schopen jet do lesa, porazet stromy, nalozit je na auto a doma je zpracovat. Mluvil jsem s nim o tom, rika, ze je schopen pracovat cca 10 hodin za den trikrat do tydne. On je samozrejme mimoradny pripad, je obdaren mimoradnou myslenkovou svezesti a zeleznym zdravim. Jeho poslednimu potomkovy jeste neni tricet let! Ale kdyz vidim takoveto pripady, nechapu, proc by se clovek v 50 letech mel bat rekvalifikace. Ja se pomalu, ale bohuzel jiste, blizim take strednimu veku, ale rekvalifikace ani o obzivu se nebojim. Jinak pokud je to s tim rakusakem pravda, je mi ho lito bez ohledu na ideologicky rozpor a asi jsem nektere sve prispevky zde prehnal. Je pravda, ze kdyz ma nekdo nervy v kyblu, muze udelat smutne veci...
    27.4.2012 01:28 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    I jeho otec byl mimoradny. Posledni dite zplodil pry v 66 letech. Kez by se mne to tez tykalo :-) I kdyz moji potomci uz mi celkem staci.
    27.4.2012 05:46 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Uzasne. Ale muzeme si polozit otazku, jaky ma smysl pracovat 10/7 po 50 let v dobe, kdy na udrzeni stavajici zivotni urovne drtive vetsiny populace by stacila 2-denni pracovni doba? (To nejsou moje slova, ale slova Tomase Sedlacka, pokud to nekoho zajima.)
    27.4.2012 16:14 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    na udrzeni stavajici zivotni urovne drtive vetsiny populace by stacila 2-denni pracovni doba? (To nejsou moje slova, ale slova Tomase Sedlacka, pokud to nekoho zajima.)
    zajima. mas nekdo zdroj?
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    27.4.2012 16:52 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Prohlasil to v diskusi s Ilonou Svihlikovou o filmu Zavod ke dnu. Lepsi zdroj k tomu nemam.
    27.4.2012 16:58 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Jeste dodatek: Me to cislo take prekvapuje, ale zase na druhou stranu, vubec bych se nedivil, kdybychom sli ciste po produkcnich maticich a la Leontief, ze bychom k nemu mohli dospet (mimochodem, to je podle me to, s cim by se mela srovnavat trzni ekonomika, protoze to je opravdu teoreticka mez efektivity). Realita je, ze spousta lidi dela zcela neuzitecnou praci. Ale IMHO o 1-2 dny bychom pracovni tyden zkratit mohli bez vetsich problemu.
    3.5.2012 08:46 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Po přečtení Šílená vize pro Evropu: střet generací kvůli práci ty dva dny nejsou tolik nereálně. Pochopitelně jako průměr pro celou populaci, protože stále větší a větší část populace nemá nic společného s jakoukoli produkcí bohatství, protože je na to jednoduše třeba stále méně a méně lidí.

    Osobně mi dvoudenní pracovní týden nedává moc velký smysl, protože round-trip při spolupráci s ostatními by byl obrovský. Zvláště, pokud by ony dva pracovní dny byly v každé zemi jinde.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    Marcela* avatar 27.4.2012 16:46 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    na udrzeni stavajici zivotni urovne drtive vetsiny populace by stacila 2-denni pracovni doba? (To nejsou moje slova, ale slova Tomase Sedlacka, pokud to nekoho zajima.)
    Taky by mě zajímal zdroj, nějak se mi to nezdá...
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    28.4.2012 01:05 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Co není pseudopravicové, to se mladé paní jako obvykle nezdá. Asi nedostala info v krátkém výtahu ve svodce :-(.
    Nobody can give you as much as I can promise you
    27.4.2012 10:36 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    ale vzdyt vy jst na to jiz odpovedel. je obdaren mimoradnou myslenkovou svezesti a zeleznym zdravim. Nejde ani tak o ten smutny pripad, spise o to, ze asi neni pravda, ze by lide v 55 mohli uplne lehce zacit znova a delat klidne do 70.
    Dalibor Smolík avatar 27.4.2012 11:19 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    ze asi neni pravda, ze by lide v 55 mohli uplne lehce zacit znova a delat klidne do 70.
    To je kus od kusu. Mojí mámě je 77 let a stále s velkou chutí pracuje, stále za volantem i jinde. Zdravotní problémy má, odpovídající věku.
    Já jsem o 20 let mladší také bych rád, ale přestává to jít. Již počátkem roku mi bylo doporučeno, abych si zažádal o invalidní důchod. Stále odolávám. Síla osudu však asi dopadne nemilosrdně.
    U člověka, který nemá nohu, je to podobné. Někdo se snaží a najde práci i tak, někdo prostě na to tu sílu nemá a není se čemu divit. Jestli ten dotyčný penzi nedostane, asi něco není v pořádku. Tady ten úřední šiml řehtal pořádně, vůbec Rakušáci jsou s tím pověstní, mohl bych vyprávět story. Z jednoho příběhu nelze činit obecné závěry ale souhlasím, v pořádku to není a kdybych mu mohl nějk pomoci, udělám to.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Petr Tomášek avatar 27.4.2012 12:33 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Jestli ten dotyčný penzi nedostane, asi něco není v pořádku.
    Dle tohoto článku:
    • dotyčný nemá ze zákona (Sozialversicherungsgesetz) nárok na invalidní důchod, neboť jeho zranění je způsobeno vědomým sebepoškozováním. Komentář: to dává logiku, protože to má zabránit tomu, aby lidi systém zneužívali, tj. aby si vynucovali invalidní důchod vědomým sebepoškozováním.
    • podle rakouského Ministerstva sociálních věcí by ovšem dotyčný měl na invalidní důchod mít nárok, pokud by se prokázalo, že příčinou jeho sebepoškození byla psychická porucha, nebo nemoc. Komentář: to zní férově.
    • dotyčný nebude trestně stíhán. Komentář: to se mi moc nezamlouvá, protože mi jeho čin přijde jako podvod (neplatí-li předchozí bod).
    • po dosažení příslušného věku bude mít dotyčný na starobní důchod. Komentář: opět to zní fér.

    Takže shrnuto, zdá se mi to velmi vyrovnané, možná až skoro moc benevolentní. Každopádně člověk musí uznat, že rakušáci mají poměrně vyvážené zákony, u nás by to asi bylo horší...

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    Dalibor Smolík avatar 27.4.2012 12:45 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Jo, rozumím. Problém sebepoškozování. Pokud je to z důvodu, aby dostal nějaké dávky, jde o podvod. Ale dokázat to není vždycky jednoduché. Mohlo mu v hlavě prostě "hrábnout".
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Petr Tomášek avatar 27.4.2012 14:28 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Mohlo mu v hlavě prostě "hrábnout".
    No, to se přece píše v bodu 2...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    Dalibor Smolík avatar 27.4.2012 14:47 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Vím to, jen jsem chtěl pouzkázat, že se to někdy špatně rozlišuje a poznává ..
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Petr Tomášek avatar 27.4.2012 16:08 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Jasně. Však já taky nejsem tak naivní, abych si myslel, že lze zařídit svět tak, aby by 100% spravedlivý. Jenom jsem si myslím, že ten rakouskej přístup je docela vyvážený...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    27.4.2012 09:32 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida

    Je zapotrebi zavest bezpodminecne zivotni minimum.

    Můžete stručně nastínit, co se pod tímto pojmem skrývá? Např. že by každý (zletilý) občan ČR dostal měsíčně od státu řekněme 10 000 Kč? Nebo by se to vztahovalo jen na nezaměstnané?

    27.4.2012 10:31 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    http://en.wikipedia.org/wiki/Basic_income_guarantee

    ale i na ceske a zrovna tak na odpovidajici nemecke strance (tam asi nejobsirneji) je to popsano a s tim se ztotoznuji. Ano, vztahuje se to na vsechny bez rozdilu.

    Jen mi ta otazla trochu prekvapuje, protoze si tohle urcite dokazete najit a proto si nejsem jist, co se vasi otazkou skutecne skryva.
    27.4.2012 11:13 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Ja se s tim take ztotoznuji. Urcite se vetsine lidi bude zda takovy plat maly a budou pracovat. Otazka je ovsem, za jakych podminek. Asi nepujdou nekam, kde s nimi zamestnavatel zameta. Uz z tohohle hlediska by to zlepsilo mezilidske vztahy.
    27.4.2012 11:42 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Samozřejmě už jsem o tom slyšel, ale vždy jen obecné povídačky, přičemž ďábel je v detailu (rozuměj ve výši tohoto příjmu). V podstatě jediný reálný příklad funguje na Aljašce, ovšem platba osciluje kolem 1 000 až 2 000 USD ročně. Z toho se samozřejmě vyžít nedá, je to jen takové hezké přilepšení. To vše díky ropě a dalším surovinám. Takže bych chtěl vidět nějaký trochu konkrétnější návrh pro naše poměry - tj. kolik by takový příjem měl činit a kde bychom na to vzali?
    27.4.2012 12:20 Thorby | skóre: 4 | blog: thorby
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida

    Skús si pozrieť odvodový bonus od Richarda Sulíka (bývalý predseda NRSR, poslanec a šéf SaS).

    Aj keď Slovensko po ekonomickej stránke ani zďaleka nie je bežná vyspelá krajina, nejakú predstavu si spraviť môžeš.

    A keďže pred pádom vlády to bola aj reálna politická téma, po internetoch nájdeš aj dosť kritiky na OB.

    27.4.2012 18:20 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Kdybych mel neco nastrelit tak treba:

    3 kKc mesicne na dospeleho obcana (tedy vicemene soucasne existencni minimum), financovano z velke casti zrusenim ruznych stavajicich ulev a davek - zejm. zakladni slevy na dani a slevy na dani za dospele nezaopatrene dite, u duchodcu prislusna cast duchodu (tedy ciste ucetni prevedeni), u socialnich davek by to nahradilo stavajici prispevek na zivobyti.

    Naklady od oka cca 50-100 mld, u prevazne vetsiny lidi jde v podstate o snizeni dani o 10 kKc za rok.
    27.4.2012 19:33 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida

    3 kKc mesicne na dospeleho obcana (tedy vicemene soucasne existencni minimum), financovano z velke casti zrusenim ruznych stavajicich ulev a davek - zejm. zakladni slevy na dani a slevy na dani za dospele nezaopatrene dite, u duchodcu prislusna cast duchodu (tedy ciste ucetni prevedeni), u socialnich davek by to nahradilo stavajici prispevek na zivobyti.

    Přiznám se, že do sociálních dávek moc nevidím, ale vím, že jich je dost druhů - hmotná nouze, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení, přídavky na děti atd. Co by se vlastně změnilo? Dostal by (dlouhodobě) nezaměstnaný 3 kKč měsíčně a víc nic?

    Člověk z Horní Dolní avatar 27.4.2012 20:03 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Co by se vlastně změnilo?
    Nějaká firma by si namastila kapsu na novém informačním systému, jinak nic.
    27.4.2012 20:40 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    U dlouhodobe nezamestnanych by to nahradilo prave prispevek na zivobyti (tedy zakladni davka v hmotne nouzi). Rozdilu je hned nekolik:

    1) Soucasny system AFAIK neprizna davku v hmotne nouzi, pokud zadatel ma napr. vlastni bydleni, tedy nejdriv je zadatel nucen prodat bydleni a dostat se tak do jeste vetsi nouze a nakonec se stat bezdomovcem.

    2) Soucasny system davky krati kdyz ma zadatel nejake drobne vydelky, takze ty jsou efektivne zdanene 70% marginalni danovou sazbou. To dost antimotivuje k tomu hledat si nejake vydelky.

    3) Odpadne prakticky veskera agenda s posuzuvovanim, zda ma zadatel narok na ty davky.
    27.4.2012 21:23 Thorby | skóre: 4 | blog: thorby
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    1) no neviem ako u vás, ale na Slovensku to nemusí. A platí to aj na poľnohospodársku alebo lesnú pôdu (samozrejme sú tam výhrady, ale to osobu v hmotnej núdzi trápiť nemusí).
    27.4.2012 21:55 S
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    nemáš správne informácie, podľa Zákona o soc. pomoci sa skúmajú a musia sa dokladovať nielen príjmy spoločne posudzov. osôb žijúcich v spol. domácnosti, ale aj majetkové pomery. Príjmy členov dom. sú všetky príjmy podliehajúce dani z príjmu.Občan v hmotnej núdzi a spol. posudzované osoby, sa nepovažujú za občanov v hmotnej núdzi, ani keď ich príjem nedosahuje životné minimum, ak si svojím majetkom môžu zabezpečiť základné životné podmienky- majetok sú hnuteľné a nehnuteľné veci, práva alebo iné majetkové hodnoty a občan si má pomôcť v hmotnej núdzi užívaním vlastného majetku, správou vlastného majetku, predajom alebo prenájmom vlastného majetku. Predaj alebo prenájom nehnuteľnosti nemižnio požadovať, ak ju využíva na primerané trvalé bývanie, rovnako nemusí predať poľnohospodársku, lesnú pôdy, ktorú užíva pre svoju potrebu. nemusí predať hnuteľnú vec, ktorá tvorí nevyhnutné vybavenie domácnosti, alebo na ktorú sa poskytla jednorazová dávka v hmotnej núdzi, peňažný príspevok na kompenzáciu sociálnych dôsledkov ŤZP. Nepožaduje sa predaj osobného motorového vozidla,ktoré využíva ho na individuálnu prepravu z dôvodu ťažkého zdravotného postihnutia alebo jeho hodnota podľa znaleckého posudku nie je vyššia ako 35–násobok sumy životného minima, hnuteľnej veci, ak by bol v rozpore s dobrými mravmi.

    Tak nabudúce over a nemudruj.
    28.4.2012 07:12 Thorby | skóre: 4 | blog: thorby
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida

    Než nabudúce niečo skopíruješ, tak prosím porozmýšľaj nad obsahom celého komentára, na ktorý reaguješ. Vrátane obsahu zátvoriek.

    Pekný deň aj tebe

    28.4.2012 07:48 postřeh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    včera 20:40 Ondrej 'SanTiago' Zajicek Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida Odpovědět | Sbalit | Výše | Link | Blokovat | Admin U dlouhodobe nezamestnanych by to nahradilo prave prispevek na zivobyti (tedy zakladni davka v hmotne nouzi). Rozdilu je hned nekolik:

    1) Soucasny system AFAIK neprizna davku v hmotne nouzi, pokud zadatel ma napr. vlastni bydleni, tedy nejdriv je zadatel nucen prodat bydleni a dostat se tak do jeste vetsi nouze a nakonec se stat bezdomovcem.

    včera 21:23 Thorby | skóre: 4 | blog: thorby Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida Odpovědět | Sbalit | Výše | Link | Blokovat | Admin 1) no neviem ako u vás, ale na Slovensku to nemusí. A platí to aj na poľnohospodársku alebo lesnú pôdu (samozrejme sú tam výhrady, ale to osobu v hmotnej núdzi trápiť nemusí).
    Tvrdil si, že u nás "bydlení predávať nemusí" - a za istých okolností musí. Ani v ČR to nie je celkom tak, ako tvrdí tvoj predrečník, všetci sme podpísali Eur. soc. chartu. Často sa tu vyskytnä tvrdenia, ktoré veci skresľujú. Znenie zákona týkajúce sa predmetnej veci nie je skopírované,sú tam len zhrnuté ustanovenia, ktoré tvoje zjednodušené tvrdenia uvádzajú na praavú mieru.Víkend sa nám čo do počasia vydaril, čo?
    28.4.2012 08:48 Thorby | skóre: 4 | blog: thorby
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Tvrdil si, že u nás "bydlení predávať nemusí" - a za istých okolností musí.
    vs.
    (samozrejme sú tam výhrady, ale to osobu v hmotnej núdzi trápiť nemusí)
    28.4.2012 10:11 S
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    (samozrejme sú tam výhrady, ale to osobu v hmotnej núdzi trápiť nemusí)↑
    Ide o to, že osoba, ktorá má dvojposchodvú vilu,nebude osobou v hmotnej núdzi, kým ju nepredá, nezaobstará si namiesto nej primerané bývanie a neostanú jej z peňazí z predaja prostriedky na živobytie.Ale to tú osobu, myslím si, asi dosť zaujíma. Predstav si, že po rokoch úspešnosti a honobenia majetku sa niekto ocitne v situácii, ke%d sa stane spoločensky nepotrebným a zrazu si musí zvykať na oveľa nižší štandard. Na to sa zvyká ťažko. Naopak to ide lepšie. Určite neostane k svojej novej situácii ľahostajný.
    28.4.2012 10:22 S
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    myslel si to asi tak, že "výhrady" sa netýkajú toho, kto nič nemá a teda je jednoznačne v hmotnej núdzi, a tak ho ani nemusia trápiť, pretože nič nebude musieť predávať

    tak to je pravda... občas sa vyjadríš dosť nejasne, nuž soráč
    28.4.2012 08:19 S
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida

    ;-) ešte poznámka k tvojej poznámke:

    Než nabudúce niečo skopíruješ, tak prosím porozmýšľaj nad obsahom celého komentára, na ktorý reaguješ. Vrátane obsahu zátvoriek.
    1. Výzvy k premýšľaniu, k zdokonaleniu čitateľskej gramotnosti sú veľmi vychytený pseduodargument tam, kde žiadne argumenty nie sú, je to taký bezzubý otrepaný spôsob, ako predstierať vlastnú duchaplnosť.
    2. V mojej ppredchádzajúcej oznámke na okraj sa nijaké () nevyskytujú.Ale keby sa aj vyskytovali, obsah je celkom v poriadku.
    3. Aj z týchto príspevkov do diskusií je zrejmé, kto je sám za seba a kto iba bruchomluvec.;-)
    28.4.2012 08:45 Thorby | skóre: 4 | blog: thorby
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida

    1. v tomto prípade to argumentom je (cit.: nemáš správne informácie, nabudúce over a nemudruj). Alebo chceš screenshot so zobrazenou históriou, ktorá ukáže, že som si to včera overoval?

    2. Prečo si myslíš, že časť o zátvorkach sa týka komentára bez zátvoriek? Možno sa týka hneď predošlého komentára, kde tie zátvorky sú.

    28.4.2012 09:53 S
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    1. v tomto prípade to argumentom je (cit.: nemáš správne informácie, nabudúce over a nemudruj). Alebo chceš screenshot so zobrazenou históriou, ktorá ukáže, že som si to včera overoval?

    Potom si si zle prečítal zákon a príslušné vykonávacie predpisy. Pretože jednoznačne po posúdení majetkových pomerov sa môže stať, že dotyčnému žiadateľovi dávku nepriznajú, pretože má nadštandardné bývanie, neprimerané jeho potrebám.

    2. Prečo si myslíš, že časť o zátvorkach sa týka komentára bez zátvoriek? Možno sa týka hneď predošlého komentára, kde tie zátvorky sú.
    Reagoval si na
    hneď predošlý komentár
    , ale na moju faktickú poznámku? Ja som reagovala konkrétne na vyjadrenie, že u nás nemusí... v náväznosti na tvrdenie z predchádzajúceho komentára, že ÚP donúti človeka uchádzajúceho sa o dávku v hmotbnej núdzi, aby najprv predal byt kde býva.To tiež nie je taká priamočiara pravda- a ak k tomu neoprávnene dôjde, čo sa môže stať, tak si to právo treba vymáhať.Zatiaľ. Ak sa tie práva postupne nenápadne odbúrajú, potom bude situácia iná.
    27.4.2012 21:59 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Pořád nevidím žádný zásadní rozdíl. V podstatě jde o drobnou korekci dávek v hmotné nouzi. Ze 3 kKč se ale vyžít nedá, takže by takový člověk stejně musel dostávat další dávky. Nebo ne?
    26.4.2012 21:04 Pepe
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    občan použil pilu Festo TS 75 s prořezem 75 mm
    tady mate fotky, kdyby vas to nekoho zajmalo: 1, 2, 3

    a ofic stranky vyrobce: TS 75 EQ Plunge Cut Circular Saw - Power And Precision In The Palm Of Your Hand

    (jinak aby nedoslo k nedorozumneni: ten clovek z fotky neni ten o kom se pise v blogu. kdyz se pozorne podivate, tak uvidite, ze ma spravny pocet nohou (t.j. 2))
    xkucf03 avatar 26.4.2012 21:09 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    A nemohla by mu nějaké peníze poslat ta firma, když ji zajistil takovou reklamu po celém světě?
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    26.4.2012 21:15 Pepe
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    26.4.2012 21:10 luky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Proc se o nej nepostaral syn?
    26.4.2012 23:50 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    nechtel bych lhat, aly myslim ze jeste nevydelava.
    26.4.2012 21:12 mrv
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    nejak nevim, co to ma co delat s prebujelym socialnim statem? kdyby byl skutecne tak prebujely, tak by se prece ten pan nerezal nohu, protoze by dostal davky rovnou, ne? ze stejneho duvodu by si ani nestezovali ti ostatni lide na pracaky...

    imho je to akorat dukazem, ze socialni stat neni tak prebujely, jak nekderi mistni geniove tvrdi...

    btw, nechtel by si s timhletim jit do pici...nebo aspon nekam jako na blogy idnes, lidovek ci tak? kdybyste tak ty a tobe podobni chytraci ucinili, dost lidem by se oddechlo ;)
    26.4.2012 21:45 Libertarian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Sociálny štát je prebujnelý. Možno nie podľa predstáv socialistov, ale aj jeho súčasná podoba nemôže fungovať bez zadlžovania.
    26.4.2012 22:08 jnd | skóre: 1 | blog: lnx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Ale může, stačí když se vymýtí korupce. Pak by bylo dost i na slušný sociální systém. Jenže to se u nás ani jinde nestane a mezitím můžeme očekávat krach celosvětové ekonomiky založené na dluzích a množení peněz.
    26.4.2012 23:21 Šest
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Já nejsem úplně proti socialistickým myšlenkám. Například zajišťovat školy a nemocnice státem je ku prospěchu všem lidem ve státě. Ale mám pocit, že lidé jako ty vidí příliš jednorozměrně.

    Prostě to, že "čím víc hodnot se přerozdělí, tím líp pro všechny" je prostě mylný. Možná by mohl teoreticky za určitých podmínek v dokonalé společnosti fungovat. Ale prostě podmínky ani dokonalou společnost nemáme. Takže musíme problémy řešit tak, aby jsme se "reálně", ne "teoreticky" měli dobře.

    Prostě mi neříkejte, že progresivní daň je něco jiného, než snaha postavit chudší většinu proti bohatší menšině.
    Petr Tomášek avatar 26.4.2012 23:24 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Tak ona zas ta progresivní daň určitou logiku asi má: kdo je bohatý, tomu se snáz vydělávají peníze, než ten, kdo je chudý.
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    Člověk z Horní Dolní avatar 27.4.2012 00:52 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    U nas a asi vsude ve svete je realna dan pro ty nejbohatsi regresivni, protoze se umi danim vyhybat.

    Dalsi 2 argumenty pro rovne nebo progresivni zdaneni:

    Kdyz mam 10000 a odvedu dan 5000, boli me to vic, nez kdybych tuhle castku ztratil ze 100000.

    Bohati maji vetsinou vzdy min namahavou, zabavnejsi a spolecensky uznavanejsi praci. Jako programator bych nemenil s delnikem / hornikem / pokladnim, i kdyby byl plat stejny, coz neni. Takze chudi maji maly plat a k tomu blbou praci. Nejake prerozdeleni si zaslouzi.
    27.4.2012 11:07 Šest
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Zaslouží není asi to správné označení. Zasloužit si něco se dá tak, že poskytneš ostatním nějakou hodnotu a za to si zasloužíš zase něco od nich. Ale když prostě nejsi schopný předat ostatním nic, tak si asi těžko můžeš něco zasloužit.

    Ostatní se akorát tak mohou slitovat. To chápu a mnohdy je takové slitování i výhodné. Ale prostě nechápu to přesvědčení, že slitovat se je nějakou implicitní povinností každého, kdo je bohatší než více než polovina ostatních lidí. Tak člověk prostě maká a dře celý život, vyrábí počítače, stroje a velké domy a ti co se celý život jenom flákají místo aby byli vděční, že tady mají relativně levné počítače jídlo a bydlení si ještě stěžují, jak je to vůči nim nespravedlivé.

    Jako chápu, že kdyby všichni zevlové umřeli hlady, tak by tu zas tak moc zábavy nebylo a mělo by to negativní důsledek i na ty pracovité lidi. Ale prostě odmítám tvrzení, že tihle lidé mají právo si tu pomoc nějak vymáhat. Prostě nechápu, proč člověk, který celý život studuje aby něco uměl a pak jenom pořád vymýšlí, jak něco vyrobit a zlepšit a ještě k tomu vymýšlí práci i pro ostatní, aby se měli taky dobře, by měl ještě něco dalšího dávat ostatním. Prostě jsou to peníze, které si odmakal vlastní energií. Kvůli každé koruně, kterou vlastní, musel prosedět a propracovat v práci nějaký čas, tak fakt nevím, kdo jiný na ty peníze má nárok než on. A už vůbec na ně nemá nárok nějaká socka, který je zatěžko se aspoň trochu snažit.

    Až mi vysvětlíte, co si představujete pod pojmem "nepracující si zaslouží", tak se možná můžeme bavit dál.
    27.4.2012 11:16 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Problem ovsem je, jak se da take nezaslouzit. Treba tim, ze ma clovek dobrou praci, kterou nemuze mit kazdy. Pokud je "zaslouzit" opakem k "nezaslouzit", pak neplati, ze "zaslouzit" znamena vzdy jen poskytnout protihodnotu.
    27.4.2012 11:28 Šest
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Dobrou práci máš před kvůli tomu, že jí umíš dělat lépe než někdo jiný. A umíš to kvůli tomu, že jsi chodil do školy a zajímal jsi se o svůj obor.

    Jako je smutné, když někdo prostě od přírody neumí nic a není schopen prostě nijak přispět ostatním. Ale kdo to za něj má řešit? Říct "já nic neumím" a tak se teď na mě všichni udřete by uměl každý.
    27.4.2012 12:32 Jan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Tohle všechno zase platí jen v ideálním světě, kdyby si všichni byli rovní, což nejsou. V reálném světě především záleží na známostech a zaopatření rodičů. Takže nakonec to dopadá i tak, že ti méně schopní se dostanou k lepší práci. Někteří ani do té školy chodit nemuseli a obor je vůbec nezajímá, přesto jsou na tom líp.
    27.4.2012 16:55 Libertarian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida

    Možno menej schopní, ale stále postačujúci. Ono totiž nezáleží len na schopnosti niečo robiť, ale aj na schopnosti zaradiť sa do kolektívku, schopnosti ponúknuť svoje služby, schopnosti robiť si známych, schopnosti starať sa o svojich potomkov...

    Petr Tomášek avatar 27.4.2012 12:35 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    No, nevím, co budeš dělat, až se ti třeba narodí dítě s downovým syndromem, nebo až na tvou ženu spadne kus omítky a ona se stane dementní, atd. (nic z toho ti nepřeji)
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    ⧠ A = 0 avatar 27.4.2012 16:59 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Levičácký blábol. Má dávat pozor, ať na ni nic nespadne. A že se někomu narodí dítě s Downovým syndromem? Souložil, může si za to sám.
    Nevolte zmrdy.
    Dalibor Smolík avatar 27.4.2012 17:53 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Ano, to co jste napsal je levičácký blábol. Pravicově myslící člověk žádá systém, kde se počítá s takovými eventualitami, proto si výdělečně činní platí zdravotní a sociální pojištění pro případ, kdy štěstí přát nebude.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    ⧠ A = 0 avatar 27.4.2012 18:21 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    To žádají pouze měkcí pravičáci, kteří respektují úlohu sociálního státu. Všimněte si, kolik je tu takových, kteří by ho nejraději úplně zlikvidovali.

    Mimochodem, jak souvisejí platby zdravotního a sociálního pojištění s narozením dítěte s Downovým syndromem?
    Nevolte zmrdy.
    27.4.2012 18:28 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Všimněte si, kolik je tu takových, kteří by ho nejraději úplně zlikvidovali.
    Jeden? :-D
    Dalibor Smolík avatar 27.4.2012 18:52 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Úplnou likvidaci sociální státu si asi nepřeje nikdo - doba Charlese Dickense už pominula, alespoň v našich krajích (dnes je v Ćíně?).
    Mimochodem, jak souvisejí platby zdravotního a sociálního pojištění s narozením dítěte s Downovým syndromem?
    Nijak, ale rodiče, které mají takové dítě, by mohli dostat příspěvek na jeho péči. Třeba proto, že jeden z nich musí zůstat doma nebo si platit asistenta apod.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    27.4.2012 18:22 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    A kdyz jim to stesti nepreje predtim, nez si mohou to pojisteni platit? Chape "pravicove myslici clovek", ze uz vlastne doslo k te selekci, kde on byl ten stastny?
    Dalibor Smolík avatar 27.4.2012 18:49 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    K selekci dochází už při narození dítěte a příroda ani společnost nejsou spravedlivé, s tím nenadělá nic ani pravičák, ani levičák .. bohužel. Jde o to, aby nikdo nebyl vyřazen ze společnosti, když už nemá to štěstí s narodit zdravý a krásný. Víc žádat snad nelze ..
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    ⧠ A = 0 avatar 27.4.2012 19:19 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    K selekci dochází už při narození dítěte a příroda ani společnost nejsou spravedlivé, s tím nenadělá nic ani pravičák, ani levičák .. bohužel.
    Absolutně spravedlivá jistě nikoliv. Ale může být společnost spravedlivější, nebo méně spravedlivá. Není dobré vzdávat zlepšování situace jen kvůli tomu, že dokonalosti nelze dosáhnout.
    Jde o to, aby nikdo nebyl vyřazen ze společnosti, když už nemá to štěstí s narodit zdravý a krásný. Víc žádat snad nelze ..
    Žel současný systém v kombinaci s některými nepěknými lidskými vlastnostmi mnoho lidi vyřazuje.
    Nevolte zmrdy.
    Člověk z Horní Dolní avatar 27.4.2012 13:15 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Souhlasím, "zasloužit si" je špatné označení... Lidé na vozíku si nezaslouží, aby jim ostatní platili různé bezbariérové přístupy, ale přijde mi to spravedlivé a pro společnost jako celek výhodné.

    Váš názor chápu a částečně ho taky zastávám. Existují zcela legitimní argumenty pro i proti nucené solidaritě. Osobně bych míru přerozdělování u nás nechal zhruba jak je. Problém je v korupci a ve špatném fungování státu, ne v přerozdělování.
    27.4.2012 16:52 Libertarian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida

    Pri tom zabezpečovaní škôl alebo nemocnic sa bohužiaľ prejavuje strata cenových informácií. Nedávno ste mali presne toto v Českej republike ohľadom cien za meranie hladiny cukru pri cukrovkároch (článok je na d-fensovi, ale ten má dnes akosi pribrzdený server).

    Ohľadne škôl pre všetkých to tiež nemusí byť také jednoznačné. Odporúčam perfektný seriál Svoboda učení na mises.cz, kde podľa autora skôr ako vzdelávaciu inštitúciu deti potrebujú priestor.

    brk avatar 26.4.2012 21:14 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    By mne zajímalo, co by sis tak představoval, že mu ten rakouský "pracák" měl dát za práci. Píšeš, že 30 let pracoval převážně jako pomocný dělník. Schopnostmi tedy zjevně neoplýval. To tam měl v té kanceláři strouhat kolegům tužky a strkat papíry do skartovačky?
    USE="-qt -kde"
    26.4.2012 21:33 Thorby | skóre: 4 | blog: thorby
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida

    Nie. Úrad mu mal bez otázok vyplatiť všetko, o čo žiadal.

    Osobne by som, aj keď mám k ľavici dosť ďaleko, takýto prístup úradov uvítal. Aspoň by sa krach sociálneho štátu nepočítal v rokoch, ale v týždňoch.

    27.4.2012 00:09 Tomáš Petrášek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    aj keď mám k ľavici dosť ďaleko
    Lavic je teď málo, zgrupujou se na nich bezdomovci a tak se poniči a pak pomalu likvidují.Ale můžeš si sehnat krabici.

    A co říkáš na snížení odvodů do druhého pilíře? To je teda svinstvo, že po mamince a tatínkovi dítě zdědí méně, než by mohlo, že? A nedejbůh, aby se neuměli rodičové o sebe postarat a museli být umístněni v domově důchodců. To by ti pak z toho dědictví nezůstal ani cent.

    27.4.2012 07:36 Thorby | skóre: 4 | blog: thorby
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida

    Druhý pilier je štátom organizovaný oligopol (aka fašizmus) so všetkým, čo k tomu patrí, takže zníženie odvodu na úkor priebežného mi výraznejšie žily netrhá (určite nie tak, aby som na to zníženie použil slovo svinstvo).

    27.4.2012 16:12 Tomáš Petrášek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Skús si pozrieť odvodový bonus od Richarda Sulíka (bývalý predseda NRSR, poslanec a šéf SaS).
    zníženie odvodu na úkor priebežného mi výraznejšie žily netrhá
    Tím tvým SaSkům trhá, jak to že s nima nejsi v tomhle kompatibilní?:D
    27.4.2012 16:39 Thorby | skóre: 4 | blog: thorby
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Prečo by som mal byť?
    27.4.2012 17:38 Tomáš Petrášek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    protože máš v guláši jejich brambory
    27.4.2012 19:58 Thorby | skóre: 4 | blog: thorby
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Vážne? A kde ich vidíš?
    nway avatar 27.4.2012 08:11 nway | skóre: 17 | Česká Lípa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    A kdyby použil tmavý krém na boty, vyladil správný hlasitý přízvuk, trochu výhružek, méně hygieny, tak tady by dostal co chce. A ještě by ušetřil tu nohu a předchozích 30 let námahy. Ale jinak naprostý zoufalství.
    menphis avatar 26.4.2012 22:54 menphis | skóre: 22 | blog: menphis_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    praci v lese, s pilou to zrejme umel.
    26.4.2012 23:55 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Tohle je kocour, ten patří spíš do truhlárny.
    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
    26.4.2012 21:46 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Měl jsem za to, že Festo se specializuje na hydrauliku. To je pro mě novinka, že dělá i pilky.
    26.4.2012 21:47 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Aha, tak ono to není Festo, ale Festool.
    26.4.2012 22:10 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    no, my starsi rikame i nadale Festo, protoze to je ta puvodni firma. Festool se vyclenila z koncernu roce 2000.
    26.4.2012 23:50 xxxxxxxxxxx | skóre: 13 | blog: rhrtshrth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    ahááááá. tak to je dílec do skládačky. díky. :-)
    Petr Tomášek avatar 26.4.2012 22:06 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Tvůj příspěvek je plný levičácké demagogie, ostatně jako většina ostatních. Jeden příklad za všechny (na víc teď nemám čas):
    Co k tomu dodat. Snad jen to, že mluvčí pracovní agentury ve Štýrsku neopomněl zdůraznit, že když si někdo uřízne nohu, tak to ještě zdaleka neznamená, že je práce nezpůsobilý. Holt není nad úředníky, kteří přesně odhadnou, co je důležité.
    Tvůj příspěvek vyznívá, jako by ten úředník byl cynická saně. Poslechněme si ale, co skutečně řekl:
    Zunächst einmal möchte ich schon feststellen, dass das eine sehr bedauerliche Geschichte ist. Grundsätzlich ist es aber so, dass der Kunde nach wie vor von Ärzten beurteilt wird, und die Ärzte darüber entscheiden, ob eine Arbeitsunfähigkeit gegeben ist oder nicht.
    Česky:
    Nejprve bych chtěl konstatovat, že se jedná o velmi politováníhodnou událost. V zásadě ale platí, že klient je bez ohledu na to posuzován lékaři, a [jedině] lékaři mohou rozhodnout o tom, zda-li se jedná o pracovní neschopnost, nebo ne.
    Čili: úředník jenom konstatoval, jaký je postup, a kdo musí co rozhodnout. Na tom není nic špatného. Navíc to řekl poctivě a slušně.

    Takže dade, jdi se s tvým levičáckým překrucováním zahrabat!

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    26.4.2012 23:48 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    ten urednik je vecny a strucny. Jiste. Ani slovo o tom, ze by se snad stala nekde chyba. Ze treba neprisli vcas na to, ze se schyluje k maleru. A prave v jedne takove diskuzi jsem tam cetl, ze ten urednik se chova presne tak, jak to na takovem pracovnim urade vypada. Lidskost je pryc. 'Zakaznik' je pouhe cislo, ktere ma pokud mozno rychle zmizet ze statistiky nezamestnanych. Cislo, na ktere se aplikuji paragrafy. Strucne a jasne.

    Ja ti to reknu naplno.... Ach ne, radsi ne.
    Člověk z Horní Dolní avatar 27.4.2012 00:39 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Lidskost je pryc. 'Zakaznik' je pouhe cislo, ktere ma pokud mozno rychle zmizet ze statistiky nezamestnanych. Cislo, na ktere se aplikuji paragrafy.
    +Ackermann(10,10)
    nway avatar 27.4.2012 08:19 nway | skóre: 17 | Česká Lípa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    To víš, páníček asi ještě nebyl nikdy na pracáku. Měl by si to zkusit. Jen blbě cekneš a už ti hrozí ochranku. Kdyby si řádně prožil pocit očíslovaného lejna, pak by se na to začal dívat trochu z jiné perspektivy. Pořád platí, že sytý hladovému nevěří, nechápe. Ten administrativní bordel, který kolem toho všeho je vč. EU programů je nakonec jen další úmyslné vysávání prostředlů někam jinam. V podstatě o nezaměstnané tady už nejde, proto byli přejmenováni na zákazníky. Jen se podívat kdo s kým s čím obchoduje. Ale koho to dnes překvapí že?
    Petr Tomášek avatar 27.4.2012 09:01 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Na pracáku jsem byl víckrát (pokaždé tak na 1-2měsíce) a vždy se ke mně chovali slušně. Nejhorší, na co jsem natrefil, bylo zbytečné papírování, ale to holt k úřadům patří nějak všeobecně...

    (Dokonce mi jednou odpustili, když jsem se k 1. v měsíci na ÚP přihlásil, načež asi 3 dny potom jsem náhodou zjistil, že mi zaměstnavatel prodloužil smlouvu o 2 měsíce a že mi šéf zapomněl říci, že na sekretariátu leží smlouva, ať ji podepíšu :-D. Holt, akademická sféra :-), přišli jim prachy z ministerstva a kdyby je hned neproinvestovali, tak by jim ještě hrozila kontrola a popotahování :-( Každopádně na ÚP byli vstřícní, hlavní je, když se člověk snaží problém řešit...)
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    Petr Tomášek avatar 27.4.2012 09:41 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    ten urednik je vecny a strucny. Jiste. Ani slovo o tom, ze by se snad stala nekde chyba.

    A stala se někde chyba? Vždyť ta situace mohla mít spoustu různých příčin:

    1. žadatel se málo snažil najít si vyhovující práci
    2. žadatel pracovat prostě nechtěl (=simulant)
    3. žadatel trpěl poruchou osobnosti/psychickou nemocí a kvůli tomu nebyl schopen si najít rozumnou práci, resp. v ní vydržet
    4. žadatel měl smůlu, že pro jeho kvalifikaci neexistovala v dané lokalitě ráce, kde by nemusel pracovat manuálně
    5. úředník nepostupoval správně
    6. úředník je hovado a psychopat
    7. je chyba v systému

    Popravdě řečeno, poslední varianta je ta nejmíň pravděpodobná. Ovšem protože ty potřebuješ stvořit levičáckou propagandu o tom, jak je systém špatný, tak všechny ostatní možnosti ignoruješ a překrucuješ všechny skutečnosti tak, aby's toho mohl

    Ze treba neprisli vcas na to, ze se schyluje k maleru.

    Jasně, úředník má být zodpovědný za to, že někomu rupne v bedně. Ty jsi fakt debil, to se jinak říct nedá...

    A prave v jedne takove diskuzi jsem tam cetl, ze ten urednik se chova presne tak, jak to na takovem pracovnim urade vypada.

    Úředník se má především spravedlivě rozhodovat na základě předpisů a postupů, které má k dispozici.

    Lidskost je pryc.

    To jsou kecy. Vůbec nevíš, co se tam stalo, a jak moc se kdo ke komu choval lidsky/nelidsky. (P.S. ty považuješ za lidské, když se někdo snaží žít na účet ostatních?)

    Ja ti to reknu naplno.... Ach ne, radsi ne.

    Já ti to naplno řeknu: Jšeš pěknej píčus, když dokážeš takhle překrucovat...

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    27.4.2012 11:18 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Chyba muze byt v systemu a pritom platit libovolna z tech predchozich moznosti. Naucte se aspon zaklady logiky!
    Petr Tomášek avatar 27.4.2012 12:20 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Chyba muze byt v systemu a pritom platit libovolna z tech predchozich moznosti.
    No a? Může platit jakákoliv kombinace, takže usuzovat apriorně na chybu v systému je blbost. To ty neumíš myslet!
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    26.4.2012 23:52 Tomáš Petrášek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    pilu Festo TS 75 s prořezem 75 mm.
    Děkuji za podnětný článek.Myšlenka zavést výuku psaní motivačních listů v Linuxu pro klienty úřadů práce je vskutku průkopnická, ale úřady by se měly zamyslet,zdali by nebylo vhodné pořádat pro nadějné adepty trhu práce také kurzy Prevence syndromu nehoření,aby lépe zvládali řešení podobných náročních situací.Skupinová therapie by se pak mohla zaměřit na thému Minová pole s nášlapnými minami jako methoda řešení problémů s dlouhodobou nezaměstnaností.
    27.4.2012 04:12 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Be cruel to your local socialist. Kdyz to ctu a vidim, radeji odejdu na odpocinek a to sve srocko zrusim a zamestnance vyhazim. Fujtajbl. Radeji budu delat na stara kolena u znameho zednika za par korun na hodinu nez byt verejny nepritel za to, ze jsem si dovolil nekoho zamestnat. Fuj levicactci socialisti,.
    27.4.2012 05:44 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Udelejte to. Naprosto vazne. V USA uz nabizeji nezamestnanym kurzy podnikani, a brzo to jiste dorazi i k nam. On uz se nekdo najde, kdo tu "uzitecnou praci v zamestnavani ostatnich lidi" bude delat, to se nebojte. :-)
    27.4.2012 06:36 Tomáš Petrášek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    V USA uz nabizeji nezamestnanym kurzy podnikani
    USA-naš vzor.Dyť kurzy podnikání na UP běží už dávno. Kolik úspěšných podnikatelů a Lokiho konkurentů vychovaly si ani neumíte představit!

    27.4.2012 09:46 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    U nás taky nabízejí na pracáku kurzy podnikání, a ještě nabízejí malou investici do začátku.
    27.4.2012 11:20 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Nebyl jsem si tim jisty (na pracaku jsem nikdy nebyl, dikybohu). Kazdopadne, lidi, co umi podnikat je vic, nez kolik je mist na trhu. Minimalne kazdy druhy clovek s technickou VS (ja ne, ja jsem na to asi moc hodny) muze byt uspesny podnikatel, pokud chce. Dal uz je to ruleta.

    Takze rikam: Nechcete platit dane, vypadnete pryc! Najde se dost lidi na vase misto.
    27.4.2012 07:33 pan Demagog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    #!/bin/sh

    read a

    if [ $a = pravice -o $a = levice ]

    then

    echo debilita

    fi
    27.4.2012 08:22 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Héééj! Pěkná kazuistika! Teď jde o to, zda ona automutilace je složena z větší části z nějaké psychické nemoci, postižení, nebo z postižení sociálního.

    Vono je tohle exkludování vošajslich. Lidé se domnívají, že pokud má člověk co žrát, kde spát a nic ho nebolí, tak je v richtiku a jen si zpívá. A vono hovno, víme že vězni se nejvíc bojí samotky, tak si působí i bolest, jen aby se něco... byl kontakt. Na potřebě sociálního začlenění je založena i část brejnwošingování, čeže ten člověk se na svého mučitel už těší... etc.

    Z tohože jakože by plynouti mohlo, že takovej nezměstnanej, kterej je šíbovanej... héééj! Šmik!

    Divnej svět kde někdo chce něco dělat a nemůže, to v mých minulých vtěleních nebývalo.
    Petr Tomášek avatar 27.4.2012 08:49 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Héééj! Pěkná kazuistika! Teď jde o to, zda ona automutilace je složena z větší části z nějaké psychické nemoci, postižení, nebo z postižení sociálního.
    Přesně. A proto každý, kdo hned řve, že za to může „systém“, je levičáckéj sociopat :-)
    Divnej svět kde někdo chce něco dělat a nemůže, to v mých minulých vtěleních nebývalo.
    Skutečně tomu tak v tomto případě bylo? Dělá to teda na mě úplně jiný dojem (a sice takový, že si ten člověk nemohl sehnat práci kvůli poruše osobnosti, přestože se ÚP snažil mu pomoci, jak jen mohl...)
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    27.4.2012 08:55 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Přesně. A proto každý, kdo hned řve, že za to může „systém“, je levičáckéj sociopat

    Druhá část pravdy ovšem praví: Přesně. A proto každý, kdo hned řve, že za to nemůže „systém“, je pravičáckéj sociopat.

    Protože jektože že tea nikdo z těch davů, co s nim přišli do styku a byli to často proškolenci v problematice si ničeho nevšiml? Hmmm? Mohl to být i náhlá zkrat, ale téééžko Anéééžko.
    Petr Tomášek avatar 27.4.2012 09:07 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Přesně. A proto každý, kdo hned řve, že za to může „systém“, je levičáckéj sociopat

    Druhá část pravdy ovšem praví: Přesně. A proto každý, kdo hned řve, že za to nemůže „systém“, je pravičáckéj sociopat.
    Jenže já hned neřvu. Prostě nevím, jak to bylo, je spousta možných variant. Co je jasné, že ÚP vyvinul aktivitu správným směrem (několikrát onomu člověku zprostředkoval práci, poslal ho k psychologovi, nabídli mu další kurzy...)
    Protože jektože že tea nikdo z těch davů, co s nim přišli do styku a byli to často proškolenci v problematice si ničeho nevšiml? Hmmm? Mohl to být i náhlá zkrat, ale téééžko Anéééžko.
    A čeho si jako měli všimnout? Nabídli mu psychologa, to je ti málo? Člověče, takovýto věci se u psychicky nemocnejch/lidí s poruchou osobnosti prostě dějou. Jestliže cvok skočí z nuseláku, nebo pod vlak, tak taky hned nezačneš řvát, že psychiatrie zklamala a že je systém špatný! On totiž člověk má hlavně zodpovědnost sám za sebe a jakákoliv pomáhající profese hovno zmůže, pokud ten člověk sám nechce!
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    27.4.2012 09:12 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Jenže já hned neřvu. Ale jo furt taky :)))) Nevíme, smutný to je a o něčem to ale vypovídá. Tak bohatá, tak zavedená, vychytaná společnost a tohle? Je to opravdu tak řídké a jen újezd, nebo méně výrazných tragedií je mnoho? To je myslim otázka.
    Petr Tomášek avatar 27.4.2012 09:44 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Jenže já hned neřvu. Ale jo furt taky :)))) Nevíme, smutný to je a o něčem to ale vypovídá.
    To je ale píčovina. Dokud nevíme proč, tak to prostě o ničem nevypovídá. (Nebo jinak: taky by to mohlo „vypovídat“ o tom, kam až můžou lidé zajít, pokud chtějí vytřískat prachy ze státu...)
    Tak bohatá, tak zavedená, vychytaná společnost a tohle? Je to opravdu tak řídké a jen újezd, nebo méně výrazných tragedií je mnoho? To je myslim otázka.
    A má to co do činění se společností? Nebo spíš s tím, že jednotlivci někdy dělají divné věci?
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    27.4.2012 09:59 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Pokud se to stane, tak to o něčem vypovídá. Stejně jako existence tvého názoru o něčem vypovídá.

    Společnost se skládá z jednotlivců. V tvé mysli "divní" tedy tobě se nehodící jedinci do ní nepatří. To je častý myšlenkový zkrat. Do společností patří politici, bankéři, nezaměstnaní, podnikatelé, námezní síly, cikáni a chovatelé křečků. A ostatní také. Tím že je vytěsníme, jako že s tim se nebudeme zabývat protože oni tady vlastně nejsou, zničíme buď je, nebo sebe, nebo, nejčastěji obé.

    Průsery začínají vždy nějako okrajovou lapálií,. co se nikoho netýká, margiálním jevem
    Petr Tomášek avatar 27.4.2012 10:22 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Divní lidi existovali vždycky a všude, bez ohledu na typ společnosti, sorry.
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    27.4.2012 11:18 Dusan | skóre: 23 | blog: Moje_trable_s_internetom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Tých "divných" je plus mínus 5% a volajú sa psychopati. A to sú ľudia bez morálky a bez svedomia a bez ochoty urobyť niečo pre ostatných. Tí menej inteligentný sú vo väzeniach, alebo práve bezdôvodne zabíjajú/kradnú/vydierajú (nevedia nič iné robiť). Tí inteligentný využili súčasný politický aj minulý systém a dostali sa na "vrchol pyramídy". Môžme ich nazvať aj zmrdi.

    S tým treba rátať v spoločnosti vždy.
    27.4.2012 11:27 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Ono jsou tedy také psychopati co si to naopak odskáčou. Svoji divnost, přecitlivělost...
    Petr Tomášek avatar 27.4.2012 12:22 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Tých "divných" je plus mínus 5% a volajú sa psychopati. A to sú ľudia bez morálky a bez svedomia a bez ochoty urobyť niečo pre ostatných.
    Například takoví, co si raději amputují nohu, než aby museli pracovat, že? ;-)
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    27.4.2012 14:03 Tomáš Petrášek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Tých "divných" je plus mínus 5% a volajú sa psychopati. A to sú ľudia bez morálky a bez svedomia
    Hele, máš to krapet popletený, povahových,,úchylek" mezi "normalitou" a "psychickou patologií" je mnoho - a zdaleka ne všechny jsou amorální, právě naopak, často jde o "úchylky" sociálně a morálně pozitivní - Bosch,Goya, Hus,Gándí nebo Jane Goodallová byli taky ujetí z hlediska "normálního" člověka,za jakého se pokládáš ty a většina lidí.

    Nebýt těhle "psychopatů" svět utvářený podle těch"normálních" zmrdů by dávno zapoměl na slova lidskost,spravedlnost,demokracie anebo svoboda.
    27.4.2012 11:26 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Velice správně. Však s také říká, že vyspělost civilizace se pozná podle vztahu k "divným" lidem. Od zabíjení až... k autodestrukci.

    Ovšem já se obávám, že mezi divné, okrajové, vytěsněné byste možná zařadil ví než půlku národa. Jen si to spočítejte, koho prostě "nejde brát vážně".
    Petr Tomášek avatar 27.4.2012 12:38 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    To je demagogie. Já nikoho neodsuzuji pro to, jaký je (kromě levičáckých hovad, protože ty by se sebou mohly něco dělat, za předpokladu, že by se snažily být poctivé samy k sobě a ke skutečnosti :-) ).

    Já jenom nesouhlasím, že za individuální lidské úchylky může „společnost“.
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    27.4.2012 12:43 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Díval jste se někdy do zrcadla? Tam je levo a pravo naopak.

    Achach, nemůže za ně, může za to jak to s nima dopadne, Nebo spolumůže.
    27.4.2012 13:36 Tomáš Petrášek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    kromě levičáckých hovad,
    jestli tys neabsolvoval pokoutný kurz asertivity a rétorická cvičení u vzdělávacího subjektu na živnosťák a neuhnal si tam trvalé poškození
    27.4.2012 09:13 Tomáš Petrášek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    přestože se ÚP snažil mu pomoci, jak jen mohl...
    Dad tu pomoc ouřadů v blogpostu velice ocenil jestli sis nevšim.Systém nemůže za nic, ale ten bordel v hlavě narychlo naklonovaných pravičáků jo.
    27.4.2012 09:02 zase r já
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Divnej svět kde někdo chce něco dělat a nemůže, to v mých minulých vtěleních nebývalo.
    tahle reinkarnace je totiž KONEČNÁ
    27.4.2012 12:23 Trained.Monkey | skóre: 12 | blog: monkey
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Dost me prekvapila absence modroptaku v tehle diskuzi (vyznacuji se touhle logikou: je to socka > simulant > klistyr a makat).

    Me zarazi jedna vec. Stat poskytuje socialni a zdravotni pojisteni. Pokud ale dojde k pojistne udalosti a ma plnit, je okolo toho spousta kecu a prutahu.
    27.4.2012 12:41 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida

    Stat poskytuje socialni a zdravotni pojisteni. Pokud ale dojde k pojistne udalosti a ma plnit, je okolo toho spousta kecu a prutahu.

    To je realita současného sociálního systému. Člověk platí obrovské daně, ale když potom chce něco ze systému čerpat, tak existuje spousta překážek, proč to nejde. Např. protože má nějaký majetek (jak by neměl, když dlouhá léta pracoval) nebo se vyživovací povinnost přehodí na někoho jiného (manžel/ka, děti, vnoučata, osoby ve společné domácnosti). Paradoxně tak čerpají hlavně ti, kteří nikdy do systému nepřispěli a v širokém příbuzenstvu také nikdo nepracuje. Není lepší takový systém rovnou zrušit?

    27.4.2012 13:04 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Paradoxně tak čerpají hlavně ti, kteří nikdy do systému nepřispěli a v širokém příbuzenstvu také nikdo nepracuje. Není lepší takový systém rovnou zrušit?
    Je.
    27.4.2012 13:29 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Koukám na bydliště. Co by Vám řekli na tohle rušení sousedi?
    Luboš Doležel (Doli) avatar 27.4.2012 22:43 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Můžete se jít zeptat třeba do Itálie. Tam nebaví sever dotovat jih.
    28.4.2012 08:49 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Můžu. I na třeba Uzbekistán. Ale já se ptám na Finsko. To taky můžu :) /Proč, je to země o které se řiká že jsou tam lidé spokojení, šťastní.
    Člověk z Horní Dolní avatar 27.4.2012 14:24 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Nechceš napsat blog o tom, jak se žije ve Finsku - jaká tam je životní úroveň, politická kultura, odlišnosti v mentalitě lidí atd. Docela by mě to zajímalo a asi nebudu sám.
    27.4.2012 15:10 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    No mohl bych něco shrnout, ale je pravdou, že už nějakou dobou ve Finsku nebydlím :D, teďka je mou domovinou London, UK. :)
    Člověk z Horní Dolní avatar 27.4.2012 19:58 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Jak bys ohodnotil (1 až 10) život v ČR, Finsku a UK :) ?
    27.4.2012 21:16 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Můžu docela dobře srovnávat Finsko a ČR, v obou jsem pobíral zhruba o 20% nad průměrem plat + přesčasy. Takže, zatímco ve Finsku jsem zaplatil bydlení (800 EUR), jídlo (600 - 800 EUR), cigára (120 EUR), MHD (80 EUR), oblečení,... a daší výdaje řekněme 500 EUR měsíčně a zbylo mi zhruba 1000 EUR měsíčně. Pracovní atmosféra byla ve Finsku vyloženě volnější, home office,... Na druhou stranu počasí, hlavně v zimě je celkem masakr, zima a tma... Kdyby Finsko bylo v našich geografických podmínkách dal bych mu asi 9, nebo 10... Ale vzhledem k té zimě 4 měsíce, podzimu 6 měsíců a 2 měsícům léta (které je naopak velice krásné i ve srovnání s běžnými letovisky) dávám mu 7.

    Pokud bych měl oznámkovat ČR, tak bych šel asi někde mezi 4-5. ČR není o tolik levnější zemí a přesto jsou platy řádově někde jinde (co je v ČR levnější: ubytování (zhruba 50%), jídlo (zhruba 10 - 20 % ale zase je to nahnilé ovoce a zelenina,... kdežto ve Finsku je toto zboží čerstvější a kvalitní, auta (10 - 40 % ve Finsku mají na auta extra daň). Zatímco u nás je to jeden korupční skandál za druhým, ve Finsku ne, Finsko je země s jednou z nejnižších mír korupce,... takže ve Finsku si člověk připadá, že platí daně, které alespoň plní nějakou veřejnou službu. Cesty nejsou děravé,... V Čechách je to jeden korupční skandál za druhým, zdanění je zhruba stejně vysoké jako ve Finsku a člověk nevidí kam ty peníze lezou.

    No v UK, těžko můžu srovnávat, moje situace je zvláštní v tom, že mám placené přesčasy (což v UK není samozřejmost), pracuju pro zaměstnavatele, který platí 2x víc než je industry average + benefity. Takže za mě bych dal UK zatím taky 7. Ale myslím si, že pro lidi kteří tady pracují v méně výhodných podmínkách (například junior C++ developer dostane méně než polovinu toho co já) to může být tak 5, nebo 6. Například ubytování je tady neskutečně drahé, takže spousta lidí bydlí v house share,... a to se netýká jen přistěhovalců, kteří sem přišli posílat peníze domů, ale i spousty mladých britů.
    Člověk z Horní Dolní avatar 27.4.2012 23:42 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Dík za srovnání. Pokud bych se stěhoval pryč, tak do Švýcarska. Je to jako severský stát ale bez tmy a bez zimy :)
    28.4.2012 01:10 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Ve Švýcarsku se mluví 3 jazyky, ani jeden z nich není Angličtina, to bych nezvládl. :-)
    kotyz avatar 28.4.2012 09:52 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Ve skutečnosti čtyřma.
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    27.4.2012 15:22 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Taky bych si to rád přečetl - je vždycky dobrý se něco dozvědět od někoho, kdo v daném teritoriu opravdu byl, a nejen jako turista (nejlepší je pro mne vždy pracovní pobyt) a nikoliv od některých zde moudrých, kteří dokážou všechno paušálně odsoudit podle Vikiny nebo politické orientace.
    Nobody can give you as much as I can promise you
    27.4.2012 16:50 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Taky se pridavam, rad se dozvim o Finsku.
    multi avatar 27.4.2012 13:38 multi | skóre: 38 | blog: JaNejsemOdsut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Někdo by dokonce myslel, proč ne hned, proč musí stát nejdřív vyhodit desetitisíce Euro na opereci, rehabilitaci, částečnou invaliditu. Ale to by bylo příliš krátkozraké.
    Ekonom to bere tak, ze kdyby to nedostal hned, tak se nezvedne tolik HDP. A HDP je prece ten nejspravneji ukazatel "vseho".

    Zrovna nedavno jsem nad HDP opet premyslel a dosel jsem k nazoru, ze kvalitu statu muze dokazovat naopak nizke HDP a to kdyz stejny objem prace se vykona pri nizsis HDP - uspornejsi system.
    27.4.2012 14:20 Jindřich Makovička | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Zrovna nedavno jsem nad HDP opet premyslel a dosel jsem k nazoru, ze kvalitu statu muze dokazovat naopak nizke HDP a to kdyz stejny objem prace se vykona pri nizsis HDP - uspornejsi system.
    Hezká myšlenka, až na to, že v naší realitě to tak zpravidla není.
    Člověk z Horní Dolní avatar 27.4.2012 14:34 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Jenomž HDI se počítá z HDP, délky života a délky vzděávání. Nepřijde mi to jako moc dobrý indikátor štěstí. Podle indexu IHDI (který považuju za víc vypovídající než HDI) jsme na tom líp než USA.
    27.4.2012 21:06 Senior Database Programmer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Jasný parazit a simulant, navyše blbý jak tágo. On si myslel, že keď si vymyslí bolesť chrbta že automaticky z neho urobia invalidu...A keď ho poslali na vyšetrenie hneď vedel, že tam nemôže ísť pretože ho odhalia. Dal by som mu preplatiť všetky náklady na operáciu a vyhlásiť za nesvojprávneho.
    27.4.2012 21:30 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    mohl bych s tebou kamaradit?
    Marcela* avatar 30.4.2012 19:55 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    :-)
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    Luboš Doležel (Doli) avatar 27.4.2012 22:28 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Když si budou nohy řezat řemeslníci, vysokoškoláci a obecně všichni šikovní lidé, kteří užitečnému vzdělávání věnovali víc než 10 minut, tak bude zle. Dokud si je řežou ti, kteří vzdělávání věnovali jen těch pár minut na získání znalostí, jak se drží lopata, jaký kód má pivní rohlík nebo jaký je jejich dnešní plán cesty s náklaďákem, tak je to sice smutné, nežádoucí a nemilé, ale pečení holubi do huby stále nelétají.

    V mém širokém příbuzenstvu vidím obě skupiny a o těch, co jsou na tom hůř, se určitě nedá říct, že by za jejich současný stav mohl někdo jiný než oni. Oblíbené je to svést na podnikatele, ti v ČR totiž mohou za všechna příkoří. Zejména se prý vyžívají v okrádání těch, co nic nemají (po halířích se krade nejlíp), respektive té údajné poloviny národa, co pracuje za minimální mzdu (a všechny statistiky _lžou_ a může za to Kalousek).
    Luboš Doležel (Doli) avatar 27.4.2012 22:37 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Oblíbené je to svést na podnikatele, ti v ČR totiž mohou za všechna příkoří. Zejména se prý vyžívají v okrádání těch, co nic nemají (po halířích se krade nejlíp), respektive té údajné poloviny národa, co pracuje za minimální mzdu (a všechny statistiky _lžou_ a může za to Kalousek).
    A ještě jedna věc. Pokud jim (lidem, co to říkají) ukážete na toho, u koho hledat vinu, tak vám začnou přát, aby se vám něco špatného stalo.
    Bluebear avatar 27.4.2012 23:01 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Já mám tajný plán. Každý, kdo půjde pod bičem pracovního úřadu zametat chodník nebo provozovat podobné práce povzbuzující pracovní návyky, by měl nosit viditelně cedulku se svými tituly, které má. Eventuálně, v duchu podobné akce, na záda napsat "mám vysokou školu a takhle jsem dopadl".

    Hádám, že brzy se nadějeme - pokud to už tak není - že odpadky budou vyvážet, chodník zametat a kanály kopat inženýři, docenti atd., kteří spáchali ten nejtěžší hřích: zestárli nad čtyřicet a tudíž už nejsou zaměstnatelní.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    Člověk z Horní Dolní avatar 28.4.2012 00:21 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Proč ne. Aspoň si lidi uvědoměj, že titul je jenom taková nálepka, jejíž vypovídající hodnota je blízká nule.

    Nejmenovaná firma sháněla někoho, kdo jim něco naprogramuje. O ten projekt se přihlásil člověk, který měl x různých certifikátů) a k tomu titul nebo dva. Po asi 3 měsících s ním museli rozvázat spolupráci (ve zkratce - byl to špatný programátor).

    Tu práci pak dali studentovi prvního ročníku VŠ - za 3 týdny to měl hotový, uživatelé spokojení.

    Osobně vidím ve VŠ minimální přínos. Člověk získá dovednosti jako dobrý odhad (je třeba odhadnout co mi projde, jak dlouho ještě můžu odkládat, atd.), efektivní využití času (totožná semestrální práce ve 3 různých předmětech) nebo psaní bezobsažných blábolů (tato dovednost se hodí do životopisu, v případě že hledám práci ve velké korporaci nebo ve státní správě). Ale jinak VŠ beru jako způsob, jak se vyhnout full time práci. (Toto je pouze moje zkušenost, neříkám že to platí obecně.)
    Bluebear avatar 28.4.2012 00:45 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Osobně vidím ve VŠ minimální přínos. Člověk získá dovednosti jako dobrý odhad (je třeba odhadnout co mi projde, jak dlouho ještě můžu odkládat, atd.), efektivní využití času (totožná semestrální práce ve 3 různých předmětech) nebo psaní bezobsažných blábolů (tato dovednost se hodí do životopisu, v případě že hledám práci ve velké korporaci nebo ve státní správě). Ale jinak VŠ beru jako způsob, jak se vyhnout full time práci. (Toto je pouze moje zkušenost, neříkám že to platí obecně.)

    S tím nesouhlasím; VŠ, zejména technická, dá člověku mnoho silných, byť ne vždy příjemných zážitků. Já na VŠCHT poznal:

    1) zoufalství, když člověk nestíhá, všechno se kurví pod rukama a ví, že něco odevzdat musí; tím jsem se naučil, co všechno můžu ignorovat a odfláknout, aniž by se to na výsledku projevilo, co všechno mohu zfalšovat a zároveň přežít (myslím doslova - laboratoř není zcela bezpečné místo).

    2) vědomí, že předpisy mohou být špatně napsané, špatně vytištěné nebo prostě blbě, a že je nezbytně nutné řídit se vlastním rozumem a všechno si ověřit. Provést pokus přesně, ale bezmyšlenkovitě podle skript mnohdy znamenalo ho mít blbě nebo neodpustitelně pomalu, v jednom případě dokonce hrozila vážná újma na těle (bylo nutné si uvědomit, co v té zkumavce je, co tam člověk právě nalévá a logicky jaký že to plyn se z ní line - autor skript správně uvedl, že je nutno pracovat opatrně, ale já bych na jeho místě napsal tučně "ku*va bacha, to je kyanovodík!")

    3) vědomí, že každý v labu je zodpovědný za všechny ostatní - oheň nebo plyn se neptá, kdo ho vypustil. Kdo chce přežít, sleduje jedním okem tři své běžící pokusy (ano, bylo by pedagogicky lepší to řešit po jednom, ale jinak nejde práci dokončit v termínu), druhým okem pozoruje, co dělá cvok vedle, a zadním okem hlídá šílence za sebou. Cvok vedle a šílenec u zadního stolu samozřejmě dělají to samé, jen s vyměněnými rolemi.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    28.4.2012 01:13 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Já můžu mluvit za VŠE, je logické, že pro budoucího obchodníka je důležité se mj. naučit komunikovat, honit termíny, atd. Mám hodně kamarádů s technickým vzděláním - jejich technické a matematicky logické schopnosti doplňuji právě schopností komunikace a prodeje jejich produktů. Jistě, že jsem měl předměty, které mi připadaly zbytečné, ale zároveň zase 3 cizí jazyky a kvanta teorie i praxe z obchodu, financí, plánování, atd. mi daly docela dobrý základ při nástupu do mezinárodní firmy.
    Nobody can give you as much as I can promise you
    28.4.2012 10:56 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    ja sem vlastne chodil na vysokou skolu, protoze si to prala mamka, aby se mohla vytahovat pred pribuznymi. Ale u nas v rodine to bylo tak, ze se uznaval jen inzenyr z techniky. Z jinych oboru jeste lekar. Takze i kdybych chtel tu ekonomii delat, tak by mi to asi rozmluvili, protoze by se rodicum pribuzni vysmali.

    Jinak s tou komunikaci a s temi ostatnimi 'mekkymi skills' je to pravda. To je do kseftu skutecne potreba. Ja si myslim, ze je dobre, kdyz je v tymu lidem jasne, ze je jeden na druhem zavisly - nikdy jsem nemohl vystat ty hlasky, kdyz lidi z obchodniho prohlasovali, ze bez nich to muzem zavrit, protoze nekdo to musi prodat.

    Co mi presto na te VSE zarazi je, ze rada lidi jako napr. pan Smolik, moje svagrova vladnou pouze takovym tim 'zdravym rozumem', vubec se tem pedagogum na te skole nepodarilo studenstvu priblizit trochu vetsi miru abstrakce. Jiste si toho kdekdo vsimnul, kdyz je nejaky problem, tak nez aby pan Smolik rekl nejakou definici a pote formuloval nejake obecne myslenky, tak hned prejde k tomu, ze vypravi jak mluvil s nekym v Turecku, jeden jeho znamy z USA mu rikal ... apod. Jen tak na okraj, Marcelka je uplne to same. Tenhle zpusob mysleni ztezuje hrozne komunikaci mezi ekonomy a techniky.
    Dalibor Smolík avatar 3.5.2012 10:43 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    pouze takovym tim 'zdravym rozumem', vubec se tem pedagogum na te skole nepodarilo studenstvu priblizit trochu vetsi miru abstrakce.
    Víte dade, toho jsem si plně vědom. Může to být tím, že jsem se teorii nikdy profesionálně nevěnoval, dělám obchod už 30 let a to je čistá praxe .. ale možná to tím není. Přestože v ekonomice existují modely, obecné poučky a abstrakce, nefunguje to úplně stejným způsobem jako v exaktních vědách, jako je biologie, fyzika, chemie. Všechno dělají lidé. Jinak ke stejnému problému přistupují Turci, jinak Švédové, někdy se uvede nějaký model, který by měl stoprocentně fungovat do praxe a narazí se na "drobnost", že to vyznívá arogantně vůči muslimům (jen příklad) a hapruje to.
    Další problém: technik vymyslí nějakou věc, která bezvadně funguje a dokonce to vychází i nákladově dobře, lidé ji však nepřijmou, neprodá se. A komunikace mezi technikem a ekonomem je ztížena. Technik nechápe proč, ekonom je bezradný na trhu.
    Hodně jsem jezdil spolu s technikem na obchodní jednání do světa. Musel jsem jej mockrát usměrňovat v jednání - viděl věc čistě jako souhrn čísel - obchodní taktiku jsem musel zvládnout já. A musím otevřeně říci, že čistě racionální myšlení měl právě ten technik - ne já, ale prostě by to neprodal, i když šlo o kvalitní a cenově výhodnou záležitost pro obě strany.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    6.5.2012 00:19 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Co mi presto na te VSE zarazi....

    VŠE má naprosto rozdílné obory, kamarád tam přišel z průmyslovky na ekonomiku průmyslu, teď má firmu na komponenty pro osobní auta, a má neskutečnou výhodu, že k technickým základům přidal ekonomické vzdělání. Ale není obchodník - za prvé ten obor přímo nestudoval, a za druhé na to prostě nemá buňky, takže byl rád, že sehnal někoho, kdo to 'židovství' má v sobě. Já přiznávám, že si musím často připomínat to, co jsi uvedl, že jenom jako obchodník zboží neprodám, musím v tom ject spolu s výrobcem - a často se musíme cíleně pohádat, aby se ten náš produkt na trzích venku dal prodat. Teď jsem právě skončil s jedním výrobcem, který byl docela OK, ale absolutně přestal sledovat konkurenci - tak jsem mu řekl, že nejsem asi pro něj dost dobrej, ať si to dělá beze mne sám.

    Pan Smolík asi tenkrát mohl studovat díky vhodnému rodokmenu elitní obor zahraničního obchodu, což asi tenkrát mohlo stačit na stabilní funkci, ale myslím si, že soukromou firmu lze udržet, jenom když člověk umí, a zbohatnout z ní, jen když na to má ty geny (mimo vzdělání). Marcelka podle toho, co tady píše, chodila na nějaký gympl, možná s nějakými předměty o ekonomice, tak ty její moudra bych bral s rezervou (asi stejně jako u auta).
    Nobody can give you as much as I can promise you
    Dalibor Smolík avatar 6.5.2012 02:00 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    ale myslím si, že soukromou firmu lze udržet, jenom když člověk umí
    V 90. letech se podnikalo velmi snadno, kdekdo si mohl otevřít krámek v bývalé kočárkárně paneláku .. dnes je situace mnohem těžší. Je třeba nejen být dobrým profesionálem v obchodě i komoditě, ve které člověk pracuje, ale mít hlavně obrovský kus štěstí. Mnoho situací člověk totiž neovlivní ..Mluvím samozřejmě o normálních podnikatelích, nikoliv tunelářích napojených na naše představitele ;-)
    S tím rodokmenem nemáte tak úplně pravdu. Klíčovým úspěchem totiž mělo být přijetí na střední i vysokou školu v tomto oboru, měl jem obrovskou kliku a žádnou tlačenku (přestože rodiče v oboru pracovali, čímž mě samozřejmě inspirovali, jinak jsem tíhnul k oboru slaboproudu), nedosáhli nikam, kdo by pozitivně ovlivnil moje přijetí. No a zbytek prostě práce, ale o tom jsem už psal.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    6.5.2012 02:17 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Mluvím samozřejmě o normálních podnikatelích, nikoliv tunelářích napojených na naše představitele ;-)
    Ono možná kdyby těch tunelářů nebylo tolik a neměli takový možnosti, ti ostatní by nemuseli mít v podnikání tak obrovský kus štěstí...
    Dalibor Smolík avatar 6.5.2012 12:10 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Ano, s tím naprosto souhlasím. Bohužel.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    28.4.2012 01:14 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Tak zrovna tohle všechno dá člověku technická střední průmyslovka taky... :)
    28.4.2012 11:26 S
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Ja myslím, že každá škola okrem tých pokútnych s.r.o,ktorých hlavným účelom je vyberať školné, môže dať študentovi, poslucháčovi návod na samoštúdium a tiež aspoň aký-taký prehľad o tom, čo všetko ešte nevie a mohol by sa čiastočne v priebehu toho samoštúdia dozvedieť... keby mal záujem. Jasné, že ak vám dáva súkromné lekcie hudby významný skladateľ a vy potom pôjdete na konzervatórium( Varga;-)), tak z tej školy, ktorá vás už iba brzdí a nudí, zbedzgáte.Nie každý má mto šťastie, aby ho niekto učil takto individuálne.Takže väčšina je odkázaná na tú školu. Tam sa snáď niekedy nájde niekto, kto prebudí a nie zabije ten vyššie spomínaný záujem.
    28.4.2012 08:44 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    To ze existuji pripady jako vyse uvedeny neznamena nic, protoze jste srovnal spatne lidi (a jak je zrejme z toho, ze ten vas student VS tu VS jednou dostuduje). Ve skutecnosti VS uzitecna je.
    Člověk z Horní Dolní avatar 28.4.2012 22:32 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Kdyz srovnam gymnazium a VS - gymnazium bylo narocnejsi, naucil jsem se tam toho vic (za rok), celkove se mi cely ekosystem a prostredi gymnazia libilo vic.

    Po dobu studia na VS jsem se toho naucil vyrazne vic samostudiem a praci na vlastnich projektech.
    29.4.2012 11:20 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Asi zalezi na gymnaziu a VS - ja se na gymnaziu posledni 2 roky trochu nudil, ale matematika na FJFI je docela zaber. Kazdopadne, je jasne, ze to je neco trochu jineho nez to co delam ted - programovani.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 28.4.2012 00:38 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    A jo, proč ne. Jen o takových moc nevím. Kolik by jich bylo? Jeden na sto?
    28.4.2012 19:20 Senior Database Programmer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Ved to je vyhoda inzinierov a docentov. Zle obdobie mozu preklenut fyzickou pracou. Zametaci a kopaci inzinierovu pracu ist vykonavat nemozu...
    Bluebear avatar 28.4.2012 22:57 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Jenže to zlé období jaksi bude trvat až do jejich smrti, protože s každým rokem tvého věku klesá ochota zaměstnavatelů tě přijmout, nehledě k tomu, že při zametání ulic a kopání kanálů se odborné dovednosti příliš nerozvíjejí.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    xkucf03 avatar 4.5.2012 15:22 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Petr Tomášek avatar 5.5.2012 11:45 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Klaus byl vždyckyl debil, je debil a bude debil...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    5.5.2012 12:05 Tomáš Petrášek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    to jsem blázen, kolego, konečně rozumná řeč, snad tě dneska v noci vyměnili nebo co co
    Marcela* avatar 6.5.2012 19:34 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    No, to je trochu nesourodé, to přirovnání s r. 89, zřejmě chtěl Klaus svému mementu dodat patřičný důraz, ale jinak má opět kus pravdy v tom, co říká /ač ho moc ráda nemám/. Myslím o potřebnosti zásadnějších změn. I v myšlení a chování lidí, nejen v Evro-hospodaření.
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    Dalibor Smolík avatar 6.5.2012 22:09 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Klaus rád občas na veřejnosti (zejména té světové) mluví v metaforách, které šokují svět ;-). A rád se předvádí. Na druhou stranu má někdy správný nos na světové trendy, Je to například kritika biopaliv v době, kdy ji ještě nikdo nahlas neřekl, kontroverzní názory o globálním oteplování také měly něco do sebe. Nechci ho hodnotit - jen připomínám, že ne všechno vyřčené z jeho úst je holý nesmysl.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Marcela* avatar 7.5.2012 20:01 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Presně tak. Kolikrát jsem trošku se skřípěním zubů /poněvadž jsem v začátku věřila v biopaliva i v globální oteplování :-)/ musela uznat, že měl pravdu.
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    Dalibor Smolík avatar 8.5.2012 01:17 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    U globálního oteplování bych to upřesnil: Je možné, že existuje - jen si nejsem jist, že je z velké části zaviněno činností člověka. Ale podle posledních informací teplota na Zemi od roku 2000 neroste.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Marcela* avatar 8.5.2012 07:51 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Ano, jednak kdoví, jestli globální oteplování v interpretované "skleníkáři" skutečně probíhá, a pokud ano, tak jestli je to vůbec vinou člověka nebo spíše vlivem Slunce, vesmírnými změnami...
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    8.5.2012 09:05 blb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Příloha:
    Tak, tak. Drancovat a drancovat, co kdyby z toho nakonec nebyla klimatická změna a my se snažili zodpovědně nakládat s přírodními zdroji zcela zbytečně, že.
    pavlix avatar 8.5.2012 11:27 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    A nebo ne. Mnohem lepší bude si všechny tyhle teorie nalhávat. Nebudeme hledat jiné důvody, proč být šetrnější. Všechno schováme za magické heslo „globální oteplování“. A kdyby náhodou někdo přišel na to, že je to bullshit, tak ho upálíme. A kdyby náhodou měl moc velký vliv, tak se na celou přírodu vysereme, protože ztratíme jediný důvod, tedy „globální oteplování“.

    Nebo jak jsi to myslel?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Dalibor Smolík avatar 8.5.2012 11:42 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Žádný rozumný člověk nebude drancovat přírodní zdroje a je v pořádku, že existují a snad budou existovat páky na to, jak takovému drancování zabránit. Žijeme na jedné planetě a nebudeme si ji ničit - již z historii známe spoustu příkladů. Hledání alternativních zdrojů energie - zejména těch obnovitelných - je v pořádku. Musí se to dělat ale racionálně, nevylít s vaničkou i dítě. Všude je kolem plno řepky, toho svinstva, co způsobuje alergie a další problémy v zemědělství, ničí motory aut a zdražuje benzín, podpora nekontrolované stavba solárních panelů a pak změnit podmínky odběru .. to je jen příklad. Zabraňovat stavbě dálnice tak, že deset let obyvatelé velkého města čichají výfuky automobilů, to je asi taky špatně. Nic se nesmí uspěchat a volit špatná řešení. A zužovat ochranu prostředí jen na snižování skleníkových plynů (a přitom třeba zaplavovat svět plastovými lahvemi), je taky chyba.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    8.5.2012 22:08 blb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Pár poznámek kol kolem.

    No, já se s tím už setkal: změna klimatu je blbost, tak pálit, pálit, pálit...

    ...dokonce, i když tohle bylo v (aktuální) zemi neomezných možností, kde nevědí, co je dneska za den, což je pravda trochu extrém: "zdroje jsou neomezené, a když dojdou na Zemi, tak si je přivezeme z vesmíru." Ostatně poručíme větru dešti, tak jaká střídmost.

    Nevím, kam pořád modří planeťáci chodí na ta biopaliva zelených. To není vynález environmentalistů... ti se k nim ostatně dlouhodobě vyjadřují spíše skepticky... pohledejte třeba v článcích Greenpeace. Tohle si vymyslely vlády (neprve to mělo boom ve Státech, pak se bohužel přidala i Evropa), protože se tím snažili řešit:
    • co s nadbytky dotované zemědělské výroby
    • jak omezit význam vývozců ropy, které jsme z větší části zvládli zdatně naprdnout, ale moc je potřebujeme, takže prekérka
    no a aby se to lépe prodávalo, tak provedli green washing... a nekteří teď pořád papouškují, jak jsou ty zelené aktivity špatně... Ach jo.
    Marcela* avatar 8.5.2012 21:52 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Mícháte několik témat dohromady. Mimochodem, víte, že CO2 vzniká také během kompostování? Zakážeme jej ve jménu víry v klimatické změny způsobenými člověkem? :-)

    Když mluvíte o zodpovědném nakládání s přírodními zdroji, co říkáte na biopaliva, která se ukázala jako mrhání zemědělské půdy?

    Jsem ta poslední, která by byla proti ekologii. Dokonce jsem do komunální politiky volila zelené, protože si myslím, že pro Prahu mají konkrétní prospěšné návrhy, záleží mi na zachování posledních oáz zeleně proti nekoncepčním /většinou korupčním/ zásahům do územního plánu /tj. zabetonováním/, pro rozvoj cyklostezek, omezení vjezdu aut do centra, atd.

    Do parlamentu bych je ale nevolila, protože v globálu už se projevuje u těchto politiků určitá nelogičnost, nereálnost, nepraktičnost. Mnozí byli navíc jen vypočítavé figury, s ekologií nemajíc často nic společného, které využily momentální popularity a vskočili do nové zvolitelné strany... A navíc se většinou vyznačující levicovým zaměřením, což je pro mne nepřijatelné ;-).
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    8.5.2012 22:17 blb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Zbytek výše.
    Když mluvíte o zodpovědném nakládání s přírodními zdroji, co říkáte na biopaliva, která se ukázala jako mrhání zemědělské půdy?
    No já nevím. Ladem bych to ležet nenechal a výnosy na plochu jsou dnes prostě vyšší než před sto padesáti lety... tak se to v různých zemích různě dotuje a řeší, co s tím. Ať už řepka zde, či kukučice onde. Čímž se nezastávám biopaliv, ale uvádím konktext.

    No a mrhání půdou... podívejte, tak řepka tam klidně příští rok nemusí být. Ale co mi přijde opravdu zločinné jsou nekonečné skladové plochy třeba v tak úrodném Polabí. Ale to není nic "zeleného" a (správně pravicově) to prospívá byznysu, takže tohle zase (asi narozdíl od ostatních) vadí mně.
    Dalibor Smolík avatar 9.5.2012 09:05 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Ale co mi přijde opravdu zločinné jsou nekonečné skladové plochy třeba v tak úrodném Polabí.
    Ano, tohle je určitě myšlení správným směrem. Proto jsem mluvil o racionálním uvažování. Proč nemít sklady třeba v neúrodné Vysočině? (příklad). Jiná věc je souvislost s dostupností skladů a cílovým umístěním produktů (třeba pro Prahu ..)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    8.5.2012 21:50 Thorby | skóre: 4 | blog: thorby
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Nenapíšem sem tento odkaz, lebo by to vyzeralo propagácia snahy niečo dosiahnúť... a to sa nemôže...
    Marcela* avatar 8.5.2012 21:56 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uřízl si nohu a myslel, že bude konečně invalida
    Takovéhle příběhy vždycky ráda slyším :-).
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.