abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1074 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník

    Odchádzať dobrovoľne...

    10.12.2008 20:02 | Přečteno: 1882× | 6 | poslední úprava: 10.12.2008 23:10

    Dnes trochu na smutnejšiu tému, ak si chcete udržať dobrú náladu, alebo sa Vám proste nechce premýšlať nad otázkou života, smrti a umierania zamierte prosím inde. Vy čo ostávate, čítajte ďalej...

    Ľudia umierajú denne. Niektorí v zlomku sekundy iný v dlhšom období, niektorý "bezbolestne" iní v ťažkých bolestiach. Ale sú aj prípady keď človek umiera niekoľko mesiacov až rokov. Aj v takýchto chvíľach ale obyčajne ostáva blízkym nádej na vyliečenie či zlepšenie stavu. Sú však aj choroby ktoré sa nezlepšia. Aspoň nieje poznatok o tom aby sa dal priebeh choroby zvrátiť, či aspoň komplikácie a samotný progres choroby oddialiť. Proste človek pred očami blízkych umiera. Plynú dni, týždne, mesiace... Je to ťažké pre obidve strany - aj pre umierajúceho aj pre blízkych. Stále veria že sa medicíne podarí objaviť liek - nádej - ktorá im vráti milovanú osobu späť. Iný ale neznesú takéto trápenie, bolesť a utrpenie a zvolia si svoj odchod z tohto života.

    Téma eutanázie je (aspoň na Slovensku a väčšine krajín EU) do istej miery (podobne ako interupcia) tabu (dané je to - bez sporu - vierou a tradíciami národa). Nepatrím k zástancom ani odporcom eutanázie či interupcie, skôr iba tak nad tým premýšľam a snažím si predstaviť ako by som sa ja zachoval v podobnej situácii. Je to však nepredstaviteľné, a teda naozaj veľmi veľmi ťažké.

    Ľudia ktorí už nemajú silu bojovať z bolesťou fyzickou, no najmä psychickou si môžu zvoliť buď prirodzenú pomalú smrť alebo "rázny koniec" eutanáziu (nazývanú aj asistovanou samovraždou). Na Európskom kontinente je eutanázia povolená iba vo Švajčiarsku. Vykonáva ju tam niekoľko spoločností. Samotná smrť nastáva obyčajne niekoľko desiatok minút po užití barbiturátového nápoja (nazývaného aj koktail smrti). Barbituráty samotné tlmia nervovú sústavu, pôsobia silno upokojujúco a uspávajú - kedže sa ale jedná o smrteľnú dávku po uspatí nasleduje kóma a následne zlyhanie pľúc a srdca. Je to vraj odchod bezbolestný a rýchly. Nieje to ale odchod "prirodzený" a tak samozrejme vzbudzuje vlnu odporu.

    Tak ma napadá: má človek právo rozhodovať o svojej smrti, o bolesti ktoré ho deň a noc mučia (aj keď je samozrejme bolesť veľmi subjektívnou záležitosťou)? Nieje však dobrovoľný odchod z tohto sveta pre chorobu ktorá vedie k pomalému a bolestivému umieraniu pred očami svojich blízkych vykúpením? Neviem. Aký je Váš názor na eutanáziu?

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Aký je Váš názor na eutanáziu?
     (8 %)
     (11 %)
     (76 %)
     (5 %)
    Celkem 141 hlasů

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    10.12.2008 20:20 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Můj názor je, že to je to samý co sebevražda. Takže (jako věřící) moc neschvaluju, když to někdo nějak rozšiřuje, protlačuje, popularizuje, atd... Nicméně nikoho soudit za sebevraždu nehodlám, je to každýho věc... Pokud by si někdo mně blížký chtěl vzít život, ať už v jakékoli situaci, budu se mu spíš snažit zabránít a nějak mu pomoct.

    Kdybych sám měl nevyléčitelnou chorobu, tak se natotata dám na ňákej šíleně nebezpečnej extrémní sport nebo tak něco. Viděli jste film Crank? :-D
    10.12.2008 20:27 Wire64 | skóre: 7 | blog: wireblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    Ano. Paralyzován na lůžku bys létal z jedenáctého patra i s postelí? :-D Trošku pokrytectví, spáchat sebevraždu ale říkat si že to sebevražda není....

    10.12.2008 20:46 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Nikde neříkám, že to sebevražda není. A nemusí to bejt nutně sport, a ani nemusí bejt nebezpečnej, jde hlavně o to, být aktivní, ať už jakkoli. Prostě z toho života ještě něco vyždímat, to jde skoro vždycky, a ne že né.
    11.12.2008 16:49 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Prostě z toho života ještě něco vyždímat, to jde skoro vždycky, a ne že né.
    Blbost, to říká jen někdo, kdo se v podobné situaci neocitl. Když je člověk připoután na lůžko/přístroje/atd., tak žádný adrenalin ze života nevyždímá (pokud není extrémně bohatý). Netvrdím, že taková existence někoho nemůže bavit, ale je nesmysl říkat "ne že né". Ty kecy o "plnohodnotném životě" jsou buď neznalost, nebo lhaní sám sobě.
    vlk avatar 11.12.2008 01:13 vlk | skóre: 23 | blog: u_vlka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Pokud by si někdo mně blížký chtěl vzít život, ať už v jakékoli situaci, budu se mu spíš snažit zabránít a nějak mu pomoct.
    a ako by si mu pomohol ak by velmi pomaly zomieral v obrovskej bolesti? ten clovek ma len jedno prianie a to nech to uz neboli ... a sam vie ze smrt je prenho len vykupenim..
    You don't exist, Go away !
    11.12.2008 15:53 xhorak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    Opatrne s tou obrovskou bolesti. Dnesni medicina je docela daleko ohledne lecby a tiseni bolesti (i te chronicke). To je takove humanisticke zaklinadlo (obrovska fyzicka bolest) pro podporu eutanazie.

    11.12.2008 16:52 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Tlumili ti někdy doktoři dlouhodoběji nesnesitelnou fyzickou bolest? Asi ne, jinak bys neplácal o tom, jak je medicína daleko. Od určité (poměrně nízké) hranice lze bolest tlumit jen za cenu radikálního omezení vědomí. Tj. zbaví tě bolesti, ale přestaneš vnímat svět kolem sebe. A ještě ke všemu je to krásně návykové.
    13.12.2008 16:28 xhorak | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    Jo, to jo. To ze se ti omezi vedomi se hold proste neda nic delat. Zivot neni bez problemu. Krom toho, kdyz uz te to nebavi vzdycky muzes odmitnout lecbu a presto si nechat tisit bolest. Nebo toho cloveka maji normalne zabit aby se netrapil? A na koho to chces delegovat? Na doktora, ktery ma v prisaze aby lidi zachranoval a ne je zabijel?

    13.12.2008 17:58 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Jo, to jo. To ze se ti omezi vedomi se hold proste neda nic delat. Zivot neni bez problemu.
    Nikde v tom nevidím argumentaci, která by podpořila tvoje předchozí tvrzení.
    Krom toho, kdyz uz te to nebavi vzdycky muzes odmitnout lecbu a presto si nechat tisit bolest.
    A v čem by byl rozdíl?
    Nebo toho cloveka maji normalne zabit aby se netrapil?
    No jasně, střelit ho do hlavy... Nemáš náhodou o eutanázii trochu zkreslené představy? Člověk by měl mít prostě právo důstojně ukončit svůj život, když si to přeje. A pokud toho sám není fyzicky schopen, tak by měl mít možnost požádat někoho o pomoc.
    A na koho to chces delegovat? Na doktora, ktery ma v prisaze aby lidi zachranoval a ne je zabijel?
    A umělé prodlužování beznadějného utrpení rovná se zachraňování?
    13.12.2008 18:05 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Člověk by měl mít prostě právo důstojně ukončit svůj život
    V čem jako ta 'důstojnost' spočívá? Co je jako na eutanázii 'důstojného'? Vždyť je to fráze - eutanázie je jen a pouze k tomu, že někoho zbaví bolesti, k ničemu víc není dobrá. Kromě toho, že dotyčný navíc ukončuje žiot... Dávat do toho nějakou 'důstojnost' je propaganda.
    13.12.2008 18:13 slush | skóre: 9 | blog: slushuv_koutek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

     

    V čem jako ta 'důstojnost' spočívá? Co je jako na eutanázii 'důstojného'?

    Co je důstojného na vegetativním životě v bolesti?

    eutanázie je jen a pouze k tomu, že někoho zbaví bolesti

    Kdyby nic jiného - to by nestačilo? Však Ibalgin je taky jen a pouze k tomu, aby zbavoval bolesti. Proboha, taková ptákovina a lidi za to ročně utratěj miliardy...

    13.12.2008 18:18 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    Co je důstojného na vegetativním životě v bolesti?

    Nemá s důstojností nic společného. A nikdy jsem neříkal, že by měl, tak nevím, proč mi to předhazuješ. To vy co podporujete eutanazii se jakousi důstojností furt oháníte...
    Kdyby nic jiného - to by nestačilo? Však Ibalgin je taky jen a pouze k tomu, aby zbavoval bolesti. Proboha, taková ptákovina a lidi za to ročně utratěj miliardy...
    Přesně - taky to nepoužívám. (Navíc vzhledem k tomu, že na mě Ibalgin téměř nepůsobí to ani nemá moc cenu)
    13.12.2008 18:39 slush | skóre: 9 | blog: slushuv_koutek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

     

    Nemá s důstojností nic společného. A nikdy jsem neříkal, že by měl, tak nevím, proč mi to předhazuješ. To vy co podporujete eutanazii se jakousi důstojností furt oháníte...

    Jsem rád, že se mnou souhlasíš. Umírání je totiž (v těch krajních případech, o kterým se bavíme) krajně nedůstojné. Eutanázii vidím jako _volitelnou_ možnost odchodu ze života, která tuto nedůstojnou složku minimalizuje. Přestože se za eutanázii biju, nikde netvrdím, že bych ji pro sebe použil. Ale chci mít tu možnost a nenechám se omezovat lidma, co vědí nejlíp, co chci a jak se cítím.

    Přesně - taky to nepoužívám. (Navíc vzhledem k tomu, že na mě Ibalgin téměř nepůsobí to ani nemá moc cenu)

    A proč nezaložíš Ligu proti Ibalginu? Je to naprosto symetrický případ a měl bys být názorově konzistentní. Navíc to na tebe ani nefunguje, no to je škandál!

    Existenci Ibalginu se říká "možnost volby". Nikdo tě nenutí Ibalgin používat,pokud nechceš. Sám Ibalginu neholduju. Každápádně absolutně nechápu,proč bych na základě vlastní zkušenosti nebo názoru měl omezovat OSTATNÍ v jejich rozhodování. Zákaz eutanázie je zakazování OSTATNÍM dělat věci, se kterými nesouhlasím kvůli SVÉMU přesvědčení. Hodně mi to připomíná tolik profláklý zákaz transfuze u Jehovistů.

    Chápeš, že tvé názory jsou krajně fašistické? Buď si křesťan, dodržuj striktně desatero (to neznamená, že ho minimálně z části nedodržuju sám), choď do kostela, neber Ibalgin a odmítej eutanázii. Ale dělej to tak v rámci svého vlastního životního prostoru a neomezuj svými názory ostatní.

    13.12.2008 19:18 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Umírání je totiž (v těch krajních případech, o kterým se bavíme) krajně nedůstojné.
    Konečně se k tomu dostáváme - mohl bys tohle objasnit? Proč je umírání v těch krajních případech nedůstojné? A v čem má bejt eutanazie důstojnější? Fráze, fráze, fráze...
    A proč nezaložíš Ligu proti Ibalginu? Je to naprosto symetrický případ a měl bys být názorově konzistentní. Navíc to na tebe ani nefunguje, no to je škandál!
    Existenci Ibalginu se říká "možnost volby". Nikdo tě nenutí Ibalgin používat,pokud nechceš. Sám Ibalginu neholduju... (atd. atd.)
    Tys asi naprosto nečetl co jsem doposud psal, u "jsem věřící" ti vyplo a od tý doby mě kategorizuješ jako nějakýho fanatika a fašistu. Já nikomu nic nazakazuju ai nepříkazuju co má dělat nebo něco! Ať si dělá kdo chce co chce. Já jen vyjadřuji svůj názor, že to není dobré a také nechci, aby to někdo nějak příklášloval a dělal z toho vlastně cnost, nebo to nesmyslně propagoval.
    13.12.2008 20:25 slush | skóre: 9 | blog: slushuv_koutek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    Proč je umírání v těch krajních případech nedůstojné? A v čem má bejt eutanazie důstojnější?

    Možná záleží na definici slova "důstojnost". Jestli tobě osobně připadá důstojné umírat roky v nehybnosti na lůžku, bez možnosti dělat smysluplnou aktivitu, pouze přijímat potravu (v tom lepším případě perorálně) a srát do peřin, nebudu ti takovou možnost upírat. Eutanázie dává jedinci možnost vyhnout se tomu v případě, že jemu to nedůstojné připadá. Schválně nemluvím primárně o trvalé bolesti, zdá se totiž, že to jako argument neuznáváš, ale o externích projevech "snížené důstojnosti".

    Tys asi naprosto nečetl co jsem doposud psal, u "jsem věřící" ti vyplo a od tý doby mě kategorizuješ jako nějakýho fanatika a fašistu.

     Kdybych měl odsuzovat někoho, že je věřící, nesměl bych mluvit s většinou své rodiny. Věř, že s nimi i s dalšími lidmi, především kvůli svému liberálnímu postoji, vycházím dobře. Moje nevole vůči ostatním pramení z jejich snahy diktovat, co je a není správné pro ty ostatní.

    Já nikomu nic nazakazuju ai nepříkazuju co má dělat nebo něco! Ať si dělá kdo chce co chce.

    Tak proč ostatním přikazuješ, kdy mají žít a kdy ne? Protiřečíš si. To, že budeš svému blízkému rozmlouvat sebevraždu/eutanázii je přece samozřejmost a vůbec nijak to nesouvisí s tím, co je a není zákonem povolené. Prostě mě ještě nikdo z "popíračů eutanázie" nepřesvědčil, že je racionální důvod eutanázii (v jakékoliv, byť mírně podobě) zakazovat.

    Já jen vyjadřuji svůj názor, že to není dobré a také nechci, aby to někdo nějak příklášloval a dělal z toho vlastně cnost, nebo to nesmyslně propagoval.

     Já tvůj osobní názor respektuju. Jen jsem rád, že o tom nerozhoduješ :-). Nemám pocit, že bych sebevraždu kdy jakkoliv přikrášloval nebo nesmyslně propagoval! Ukaž mi, kde jsem něco takového psal! Nikde nikoho nenabádám k eutanázii nebo jakémukoliv jinému sebepoškozování. Sám bych k této možnost pravděpodobně nesáhnul. Ale to je ten největší rozdíl mezi náma - mě to samo o sobě nestačí, abych to zakazoval ostatním. Chápeme?

    Jinak děkuji za diskuzi. Končím.

    PS: Máš plusový bod za to, že ses (moc) nenechal vyhecovat tím fašistou :-).

    13.12.2008 20:48 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Eutanázie dává jedinci možnost vyhnout se tomu v případě, že jemu to nedůstojné připadá.
    Bohužel, ti co jsou pro eutanazii mají sklon tuhle důstojnost posuzovat, ačkoli se jich to vlastně netýká. Proto to nepovažuju za dobrej argument...
    Tak proč ostatním přikazuješ, kdy mají žít a kdy ne?
    To nedělám ani nechci dělat. Mám jen ten názor, že to není správné, ale to je součástí svobody ostatních - dělat věci, které považuju za nesprávné...
    nikdo z "popíračů eutanázie" nepřesvědčil, že je racionální důvod eutanázii (v jakékoliv, byť mírně podobě) zakazovat.
    Stejně jako nepřesvědčíš o opaku. V takhle sporném tématu se težko hledají nějaké racionální body, je to prostě sporné. To, co se tobě jeví jako racionální, někomu jinému třeba vůbec. A naopak. Proto to je tak problematické téma.

    Jinak děkuji za diskuzi. Končím.

    Ok, taky tak...
    13.12.2008 21:56 kkaarreell | skóre: 6 | blog: perkele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Eutanázie dává jedinci možnost vyhnout se tomu v případě, že jemu to nedůstojné připadá.
    Bohužel, ti co jsou pro eutanazii mají sklon tuhle důstojnost posuzovat, ačkoli se jich to vlastně netýká. Proto to nepovažuju za dobrej argument...

    A tech co se to tyka a chteli by takto svuj zivot ukoncit, tak ti co?

    13.12.2008 23:38 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    No těm jde, pokud vím o věci jako bolest, pocit zbytečnosti atp než o 'důstojnost'. Stejně nevím, co si pod tím představit - znamená důstojný odchod smrt, která je bezbolestná?
    10.12.2008 20:28 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    Ja to neschvaluji, protoze znam, co je deprese, a vim, ze je pomoci prasku celkem dobre lecitelna. Takze, obcas se proste cloveku muze porouchat mozek, a tudiz nemuze za vsech okolnosti rozhodnout zcela dobrovolne. Je to asi jako s vedomim - stejne jako nemuzeme okoli dokazat, ze mame vedomi, nemuzeme okoli dokazat, ze se rozhodujeme v danou chvili dobrovolne. A jako u vedomi i tam existuje neostra hranice.

    11.12.2008 08:49 kkaarreell | skóre: 6 | blog: perkele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    Neschvalujes sebevrazdu nebo eutanazii? Protoze kvuli depresi by se eutanazii tezko nekdo rozhodl provest.

    10.12.2008 20:30 koffr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    kazdy kdo je proti eutanazii je zvracenej pokrytec. preju jim velmi dlouhy trable s rakovinou!

    10.12.2008 20:46 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    díky, to je od tebe skutečně hezké...
    10.12.2008 22:12 koffr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    není zač. jestli jsi proti vlastní eutanazii tak klidně, po tom nikomu nic není, ale já chci umřít jako člověk. proč mi to sráči jako ty zakazují? patrně si je tahle svoloč vědoma, že by to na ně hned použili, aby se netrápili, mentální chudáčci. a s kecama typu "tomu zbývá týden života a má ukrutné bolesti, takže se zaručeně nemůže rozumně rozhodnou o vlastní eutanazii" jdi do prdele!

    10.12.2008 22:22 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Nic ti nezakazuju (citace?), dělej si co chceš. Nelíbilo se mi, že někomu přeješ trable s rakovinou.
    11.12.2008 10:03 kotz | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Ale tady nejde jen o tebe, tady opravdu jde o ty kteří nemají možnost uzdravení a mají bolesti. Co vím tak dneska se tyto situace řeší takže že se vysadí léky a čeká se na zápal plic (nebo něco podobného).
    Čas, který ušetříš tím, že si na to napíšeš program, strávíš tak, že se kocháš, jak dobře to funguje.
    11.12.2008 10:11 neaktivni | skóre: 24 | blog: neaktivni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    Jsem proti eutanazii. V pripade, ze bych mel rakovinu, lecil bych se, dokud by doktori rikali, ze je velka sance na preziti. Ve chvili, kdy by obratili a rekli, ze mi zbyva X mesicu zivota, bych se prestal nechat lecit.

    Nase spolecnost je zvykla, ze je vsechno prijemne a pohodlne, ale tak to neni prirozene. Nejprve chceme co nejdele udrzovat sve telo pri zivote (to se tak bojime smrti?) a pak, kdyz uz je to uz nesnesitelne, tak chceme vsechno rychle ukoncit, protoze zjistime, ze nam hromada tech plastovejch udelatek a ruznejch supr hi-tech pristroju je stejne k nicemu (dobrymu).

    Smrt ma byt prirozena a ne neprirozene oddalovana ani neprirozene privolavana.

    11.12.2008 10:30 kkaarreell | skóre: 6 | blog: perkele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    Dalsi, ktery je spokojen, kdyz nekdo jiny umira v bolestech. No snad se do teto situace nikdy nedostanes, abys nemusel, zazit jake to je.

    Smrt ma byt prirozena a ne neprirozene oddalovana ani neprirozene privolavana.

    A co kdybychom prestali vubec lidi lecit? Proc nenechat neschopne zivota proste umrit?

    11.12.2008 10:53 neaktivni | skóre: 24 | blog: neaktivni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Dalsi, ktery je spokojen, kdyz nekdo jiny umira v bolestech.

    To netvrdim a nikomu to nepreju. Dlouhe umirani v bolestech ale casto prameni z dlouheho udrzovani pri zivote.

    Proc nenechat neschopne zivota proste umrit?

    Jestlize nekdo neni schopen zit, ma se k tomu postavit celem a zemrit. V rodinnem kruhu, s leky na tlumeni bolesti, ale ma zemrit.

    Jestlize je nekdo v takovem stavu, ze by bez leku zemrel, ale s leky muze zit a stoji mu to za to, at ji leky a zije. Ja sam tak taky ziju. Jestli nechce, at leky neji a umre. Prirozene.

    11.12.2008 11:37 kkaarreell | skóre: 6 | blog: perkele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Dlouhe umirani v bolestech ale casto prameni z dlouheho udrzovani pri zivote.

    To tvoje "casto" nemas nijak opodstatnene, moje zkusenost je presne opacna. A kdyby ano, mluvime zde prave o tech pripadech, kdy si dotycni zemrit preje, ale ono samo umirani je zdlouhave a stale vic bolestive.

    Dalibor Smolík avatar 11.12.2008 10:59 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    Smrt ma byt prirozena a ne neprirozene oddalovana ani neprirozene privolavana.

    Nojo. Kdo ale určuje, co je přirozené a co již není?  Každá doba bourá nějaká tabu a bariéry.  Před pár set lety bylo považováno léčení a oddálení smrti za protivenství boží vůli.  O něco později již bylo samozřejmostí. Pak přišly další otázky: klonování lidí, umělé potraty a naopak umělé početí, atd. Je to všechno přirozené a v pořádku? Dnes třeba řekneme, že ne a za dvacet let to již bude normální. Taktéž eutanázie.  Kdo dokáže, že se v některých případech nedělá? Lékaři mají metody, jak ji vyvolat, aniž by padlo podezření .. Já vím: jde o její legalizaci, to je něco jiného...

    Chci tím říci, že je to všechno relativní a záleží jen na tom, co společnost akceptuje a co již nikoliv. Po technické stránce není problém téměř nic ..

     

    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    11.12.2008 11:15 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Kdo dokáže, že se v některých případech nedělá? Lékaři mají metody, jak ji vyvolat, aniž by padlo podezření .. Já vím: jde o její legalizaci, to je něco jiného...
    Pokud vim, tak nejcastejis u nas pouzivana metoda je postupne predavkovani morfiem ci obdobymi leky, ktere se v pripadech terminalnich stadii nelecitelnych chorob pouzivaji na tlumeni bolesti. Protoze pro potlacovani bolesti (ktera jeste navic vetsinu vzrusta) je treba nestale zvetsovat davku, driv nebo pozdeji nastane okamzik, kdy ona davka prekroci hranici pro smrtelnou davku.

    Neda se to sice posuzovat jako prava eutanasie, ale je to porad rychlejsi a mene bulestne nez vysadit veskere leky a nechat pacienta zemrit jen tak.
    10.12.2008 21:02 slush | skóre: 9 | blog: slushuv_koutek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    Osobne se mi nelibi bulvarizace eutanazie a na ten zaznam se nebudu divat uz z principu. Samotna eutanazie je samozrejme velmi slozita vec a neni spravne byt extremistou. Na jednu stranu se mi prici, ze bych nemohl dustojne rozhodovat o svem zivote. Na druhou stranu ne vzdy je clovek uplne "pri smyslech", takze by vykonani eutanazie nemelo byt zcela neregulovane.

    Rad bych zduraznil predevsim problemy, ktere v eutanazii vidim:

    • Kdo muze rozhodnout o eutanazii, kdyz pacient sice trpi a neni velka sance na zlepseni, ale pacient nedal svoleni nebo neni zpusobily (aktualni vliv leku, ...)?
    • Kdo muze zakazat provedeni eutanazie v pripade, ze pacient je zpusobily, ale objektivne neni pricina? ("Jsem nemocny a nechci vam zdravym tady prekazet.")

    Eutanazie by proste mela byt v kazdem pripade az posledni krok, protoze se jedna o definitivni, nevratnou vec.

    10.12.2008 21:08 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Kdo muze rozhodnout o eutanazii, kdyz pacient sice trpi a neni velka sance na zlepseni, ale pacient nedal svoleni nebo neni zpusobily (aktualni vliv leku, ...)?

    Nikdo. Nikdo by nemel mit pravo rozhodovat o zivote a smrti ostatnich.

    Kdo muze zakazat provedeni eutanazie v pripade, ze pacient je zpusobily, ale objektivne neni pricina? ("Jsem nemocny a nechci vam zdravym tady prekazet."

    Pokud pristoupime na eutanazii, neni duvod tyto problemy resit. Protoze povolenim eutanazie potvrdime, ze clovek ma pravo rozhodovat o sve smrti. Pokud se objektivne rozhodne, tak prosim. (psychicke problemy jsou samozrejme vyjimka, ale ty vylucuji zpusobilost).

    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    10.12.2008 21:21 slush | skóre: 9 | blog: slushuv_koutek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

     

    Nikdo. Nikdo by nemel mit pravo rozhodovat o zivote a smrti ostatnich.

    V naproste vetsine pripadu souhlasim. Bohuzel to znamena, ze i ve chvili povoleni eutanazie bude urcite procento pacientu stale trpet, protoze ikdyz budou v bezvychodne situaci, nebudou mit sanci dat k eutanazii svoleni, pripadne to nebude brano jako "zpusobile svoleni".

     

    Pokud pristoupime na eutanazii, neni duvod tyto problemy resit. Protoze povolenim eutanazie potvrdime, ze clovek ma pravo rozhodovat o sve smrti.

    To je, rekneme, znacne liberalni postoj. Bohuzel spolu se zpristupnenim a zlegalizovanim "bezbolestne sebevrazdy" pribude pripadu, kdy by se (za jinak normalnich okolnosti) bezni jedinci k sebevrazde neodhodlali. Priznejme si to, hodne lidi zije jen proto, ze smrt (a to predevsim v amaterskych podminkach) boli. Nemit k provedeni eutanazie zadne mantinely vede v extremim pripade k situaci "podvedla me manzelka, tak mi to uz skoncete". Tohle je samozrejme extrem, ale je to jen o tech mantinelech.

    Michal Fecko avatar 10.12.2008 21:25 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Priznejme si to, hodne lidi zije jen proto, ze smrt (a to predevsim v amaterskych podminkach) boli.
    Jeden z hlavnych dovodov eutanazie je podla mna skor psychycka bolest z opustania milovanych osob a beznadej a lutost blizkych nad stratou blizkeho... Fyzicka bolest sa povacsine utisit da - pri smrtelnych chorobach trebars aj navykovym morfiom a pod. horsie je to ale s bolestou psychickou.
    10.12.2008 21:41 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    spolu se zpristupnenim a zlegalizovanim "bezbolestne sebevrazdy" pribude pripadu, kdy by se (za jinak normalnich okolnosti) bezni jedinci k sebevrazde neodhodlali. Priznejme si to, hodne lidi zije jen proto, ze smrt (a to predevsim v amaterskych podminkach) boli. Nemit k provedeni eutanazie zadne mantinely vede v extremim pripade k situaci "podvedla me manzelka, tak mi to uz skoncete".
    Ano. Jsem rozhodně pro asistovanou sebevraždu na žádost jakéhokoli svéprávného člověka učiněnou při plném vědomí a bez vnějšího nátlaku. Všeobecná přesycenost tělesností je mi k tomu dostatečně dobrým důvodem. Nějaká morální dilemata tenhle názor nemá vyřešená, ale co, nic není dokonalé.
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    masožravá palma avatar 10.12.2008 22:47 masožravá palma | skóre: 6 | blog: Agnes | Matka měst
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    Jak poznáš, že je člověk při plném vědomí a bez vnějšího nátlaku?

    Tohle je totiž podle mě strašně těžké posoudit. V podstatě se domnívám, že člověk žije téměř neustále pod určitým vnějším nátlakem (očekávání společnosti, přátel, nepřátel... ten kdo ten nátlak působí si toho ani nemusí být vědom) a plného vědomí nabývá zřídkakdy.

     

    Mám městečko, podpořte průmysl a dopravu. Snižujte kriminalitu.
    10.12.2008 23:04 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Plným vědomím jsem myslel vědomí nezkalené třeba působením psychoaktivních látek (nepůjdu žádat o asistované sebezničení po láhvi rumu) a vnějším nátlakem zase třeba nějakou manipulaci (to by snad mělo jít poznat psychologickým vyšetřením, které by jako vedlejší efekt mohlo mít za následek, že si to rozmyslí nějaký zhrzený puberťák, ačkoliv ani tomu bych to principielně neupíral).

    Takové ty základní rozumné věci, aby měl nárok jenom člověk, který to chce dobrovolně a sám. Já se spíš bojím, že neexistuje možnost, jak zařídit, aby člověk vlastním sebezničením neublížil svým blízkým. Jinou potíž s tím osobně nemám.
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    11.12.2008 10:25 Karel Zak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    > Jak poznáš, že je člověk při plném vědomí a bez vnějšího nátlaku?

    Ze by stejne jako kdyz se odsuzuje vrah, pripadne "prevychovany" vrah propousti na svobodu? Realita je takova, ze schopnost spolecnosti posoudit psychicky stav jedince je uz dnes klicova vec v mnoha rozhodnutich...

    11.12.2008 16:58 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    V podstatě se domnívám, že člověk žije téměř neustále pod určitým vnějším nátlakem (očekávání společnosti, přátel, nepřátel... ten kdo ten nátlak působí si toho ani nemusí být vědom) a plného vědomí nabývá zřídkakdy.
    V takovém tlaku žijí zdraví i nemocní. Je to normální, nedá se na tom zakládat argumentace "jen bez vnějších tlaků".
    10.12.2008 21:03 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Osobne bych dokonanou sebevrazdu (eutanasie je v podstate sebevrazda) trestal. Nejlepe zastrelenim.
    Michal Fecko avatar 10.12.2008 21:17 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    A vraždu vlastne rozsudok by si vykonal ty?
    10.12.2008 21:21 slush | skóre: 9 | blog: slushuv_koutek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    To je vtip^2 nebo jen nepochopeni puvodniho prispevku? :-D

    Michal Fecko avatar 10.12.2008 21:26 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    No chybal mi tam smejo ;-)
    10.12.2008 21:25 hanoj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    Ma odpoved zni, ze nez hledat jak urychlit umirani, tak je snazit se naplnit zaver zivota dustojne.

    Take mam pocit, ze zivot je nejen sled prijemnych pocitu a slasti, ale i tech zklamani, bolesti, obeti. Na bolest, ktera je nad lidske moznosti nemocnych hledame odpovedi v oboru paliativni pece.

    Nekde jsem cetl, ze delali pruzkum mezi starymi, ktery se zajimal o temata konce zivota. Oni chteli i tu posledni dekadu nejak naplnit, o predcasnem konci premysleli jen ti, co nemeli zadny smysl pro svuj zbytek presypacich hodin.

    Tedy otazka zni, jake nasim rodicum udelame jejich stari a jak dustojne jim zaridime jejich zpetny prerod do detstvi, tedy do casu, kdy budou odkazani na pomoc druhych a jak skrze ne se pripravime svou vlastni na smrt.

    masožravá palma avatar 10.12.2008 22:38 masožravá palma | skóre: 6 | blog: Agnes | Matka měst
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    Díky. Mam velice podobný názor. Jen jsem příliš nevěděla jak ho vyjádřit stručně.

    Raději se nebudu více rozepisovat, bylo by to na několika stránkový esej.

    Mám městečko, podpořte průmysl a dopravu. Snižujte kriminalitu.
    10.12.2008 23:11 slush | skóre: 9 | blog: slushuv_koutek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

     

    Nekde jsem cetl, ze delali pruzkum mezi starymi, ktery se zajimal o temata konce zivota. Oni chteli i tu posledni dekadu nejak naplnit, o predcasnem konci premysleli jen ti, co nemeli zadny smysl pro svuj zbytek presypacich hodin.

    Chyba! Průzkum měli dělat mezi nemocnými, mnoho let na utišovacích lécích, bez jakékoliv naděje na změnu. Nebo mezi lidmi, které rakovina rozežírá zaživa zevnitř a vědí, že stejně déle jak měsíc, v hrozných bolestech, nepřežijí. Mám takový případ v rodině a fakt, že ten blízký takhle trpí je pro mě horší než se přenést přes fakt, že zemřel.

     

    Snad nikdo tady nediskutuje o tom, že by měla být eutanázie prováděna lidem, kteří jsou "pouze" staří.

    Michal Fecko avatar 10.12.2008 23:15 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Mám takový případ v rodině a fakt, že ten blízký takhle trpí je pro mě horší než se přenést přes fakt, že zemřel.
    +1 presne o tom to naneštastie občas je...
    Snad nikdo tady nediskutuje o tom, že by měla být eutanázie prováděna lidem, kteří jsou "pouze" staří.
    Nie! Nevyliečiteľná choroba nás môže zastihnúť samozrejme v každom veku.
    11.12.2008 00:10 hanoj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Chyba! Průzkum měli dělat mezi nemocnými, mnoho let na utišovacích lécích, bez jakékoliv naděje na změnu. Nebo mezi lidmi, které rakovina rozežírá zaživa zevnitř a vědí, že stejně déle jak měsíc, v hrozných bolestech, nepřežijí

    *** Myslim, ze netreba strilet do pruzkumu, ale do me pameti nebo me parafraze. Stari lide, zde byli mineni ti velmi stari s vidinou nadchazejicich, nebo prozivanych problemu sve casti zivota. Odkazat se stejne na nic nemuzu, neb si to nepamatuju. Proste chteli zit do posledniho dechu, pokud vedeli, ze na tom nekomu zalezi.

    Mám takový případ v rodině a fakt, že ten blízký takhle trpí je pro mě horší než se přenést přes fakt, že zemřel.

    *** Pred rokem jsem take chodival k jedne posteli, dnes uz je prazdna. Nicmene v pohledu na smrt se mozna rozejdeme. Pro me mel tento clovek i jako trpici nenahraditelnou hodnotu a jsem rad, ze jsem mohl byt s nim az temer do konce. A snad to nevypada, ze mi bolest druheho dela dobre.

    Snad nikdo tady nediskutuje o tom, že by měla být eutanázie prováděna lidem, kteří jsou "pouze" staří.

    *** Ta asociace se starim tu byla v tom smyslu, ze statisticky nejcasteji umiraji stari lide, tudiz se jim svicka zivota krati nejrychleji. O eutanasii nebylo v mem prispevku ani slovo.


    11.12.2008 00:36 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Mám takový případ v rodině a fakt, že ten blízký takhle trpí je pro mě horší než se přenést přes fakt, že zemřel.
    A nemůže ten život nečím naplnit? Když totiž pomůžeš někomu život smysluplně naplnit, je to mnohem větší pomoc, než eutanazie. Tomu člověku totiž pak bolest či nemoc nevadí a bere ji jen jako nevýhodu nebo zdržení při práci (rozuměj pod prací koníček). Je to jaksi pomoc opačným směrem - do života. Uznávám ale, že to je mnohem težší než eutanazie.
    11.12.2008 01:44 ...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Tomu člověku totiž pak bolest či nemoc nevadí

    Ty jsi se asi pomátl... už ti někdo blízký, takhle těžce nemocný odešel? Viděls už jak to vypadá? To umírání na vážné nemoci totiž bolí! Bolí tak moc, že ten člověk je v bdělém stavu v bolestech a mimo něj spí, je mimo vyčerpáním. O tom, že někomu taková bolest může nevadit si vyprávěj až si ji s ním budeš moc vyměnit.

    Je to jaksi pomoc opačným směrem - do života.

    Ale vždyť ten člověk umírá! Umírá, do života už mu pomoct nemůžeš, chápeš? Psa bys takhle chcípat nenechal, jaktože člověka necháš...

    11.12.2008 02:03 slush | skóre: 9 | blog: slushuv_koutek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

     

    A nemůže ten život nečím naplnit? Tomu člověku totiž pak bolest či nemoc nevadí a bere ji jen jako nevýhodu nebo zdržení při práci (rozuměj pod prací koníček).

    To je moc fajn. Tys ale pořád nepochopil, že se každý bavíme o něčem trochu jiném. Víš, jsou lidi, co nemají _čím_ život zaplnit, kvůli nepohyblivosti nemůžou dělat žádné "koníčky" atd. Jediné, co lze dělat je nehybně ležet, koukat do stropu (pokud ten člověk vidí a vnímá) a myslet na tu šílenou bolest, kterou cítí. Roky. Kamarádka jeden čas pracovala jako sestra v "Lidunce" (Léčebna dlouhodobě nemocných) a z toho, o čem mi vyprávěla se mi často zvedal kufr. Upřímně, nedovedu si to představit a doufám, že mě to nikdy nepotká.

    masožravá palma avatar 11.12.2008 08:04 masožravá palma | skóre: 6 | blog: Agnes | Matka měst
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    Ja si snad najdu cas a ten esej napisu... Ted jen zminim, ze muj nazor na eutanazii se zformoval v dobe, kdy jsem svoji babicku videla umirat na rakovinu. Nenechali jsem ji umirat samotnou. Byla u nas doma a celou dobu u ni nekdo byl.

    Mám městečko, podpořte průmysl a dopravu. Snižujte kriminalitu.
    11.12.2008 10:38 Fii
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    A?

    ... nejak nechapu jak neci pritomnost zamezuje bolesti. Pokud dobre chapu tak debata neni o "smutnem osamocenem stari", ale realne hmatatelne bolesti. Je dost tezko verit, ze vase pritomnost nahrazuje morfium... mozna, ze formovani nazoru podle jednoho pripadu je ponekud unahlene.

    masožravá palma avatar 11.12.2008 11:38 masožravá palma | skóre: 6 | blog: Agnes | Matka měst
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    Samozrejme ze pritomnost nezamezuje bolesti. To co desi (alespon me, a lidi, ktere znam a znala jsem) nejvic neni bolest, ale ztrata dustojnosti. Bolest se da tlumit morfiem. Clovek chce odchazet dustojne a ve chvili, kdy vidi jak se od nej jeho blizci odvraci, protoze je desi blizkost jeho smrti, protoze nedokazi celit jeho bolesti spolu s nim, protoze proste jako zbytek dnesni spolecnosti odmitaji realitu smrti, odsunuji smrt i spolu s umirajicim nekam pryc, prave tehdy je touha po rychlem ukonceni nejvetsi. Proste citi, ze spolecnosti jejich umirani vadi, ze uz se na nej nedivaji jako na cloveka a to vadi mnohem vic nez bolest. Nebo jinak bolest ze ztraty dustojnosti, odcizeni jde leky utlumit mnohem hur nez bolest fyzicka. (Alespon takhle to citim ja)

    A co se tyce jednoho pripadu. Tohle byl jeden pripad, ktery se tykal me konkretne. Pripad, ktery me donutil si vytvorit nazor. Ne jediny pripad, podle ktereho jsem si nazor tvorila.

    Mám městečko, podpořte průmysl a dopravu. Snižujte kriminalitu.
    11.12.2008 14:15 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    To je moc fajn. Tys ale pořád nepochopil, že se každý bavíme o něčem trochu jiném. Víš, jsou lidi, co nemají _čím_ život zaplnit, kvůli nepohyblivosti nemůžou dělat žádné "koníčky" atd. Jediné, co lze dělat je nehybně ležet, koukat do stropu (pokud ten člověk vidí a vnímá) a myslet na tu šílenou bolest, kterou cítí. Roky.
    Ale pochopil. Koníčky se nedaj dělat, když je člověk totálně ochrnutej, to je stav kterej mě napadá... ale když vnímá, vidí, a dokáže se aspoň nějak pohybovat, jistě by se nějakej našel. V dnešní době obrovských technických možností v tom nevidím takovej problém...
    Kamarádka jeden čas pracovala jako sestra v "Lidunce" (Léčebna dlouhodobě nemocných) a z toho, o čem mi vyprávěla se mi často zvedal kufr. Upřímně, nedovedu si to představit a doufám, že mě to nikdy nepotká.
    Můj děda tam pracuje léta, a co jako. Nemysli si, že jsem mimo obraz. Vím, co znamenaj bolesti (více/méně), jen nechci vyřazovat z života někoho, kdo se ještě může zapojit.
    13.12.2008 10:57 slush | skóre: 9 | blog: slushuv_koutek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

     

     jen nechci vyřazovat z života někoho, kdo se ještě může zapojit.

    Jsi uplne mimo. To prece nechce nikdo,o tom ale ta diskuze vubec neni.

     

    msk avatar 11.12.2008 10:08 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Ty pico, tak to povedz mojmu staremu otcovi, co v bolestiach zomrel na rakovinu. Ved vlastne mohol tu bolest nejak prekonat a ist napriklad na svoju oblubenu chalupu, len tak rozjimat. Dopici, ja dnes asi budem vrazdit!
    10.12.2008 21:41 AHAHA | skóre: 7 | blog: ZZZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    Pravo na smrt by melo byt zarazeno do Listiny lidskych prav a svobod.

    Kdo jiny, nez clovek sam by mel rozhodovat o vasem zivote? Do tohohle si teda zadnou instituci kecat nenecham.

    10.12.2008 21:41 AHAHA | skóre: 7 | blog: ZZZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    Kdo jiny, nez clovek sam by mel rozhodovat o svem zivote?

    10.12.2008 21:43 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Pravo na smrt by melo byt zarazeno do Listiny lidskych prav a svobod.
    Pokud vím, už je tam právo na život, a smrt je jeho nedílnou součástí. Takhle to beru já. Z právního hlediska ta argumentace asi žádnou váhu nemá, ale to mě až tak netrápí :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    10.12.2008 21:53 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Pravo na smrt by melo byt zarazeno do Listiny lidskych prav a svobod.
    Vzhledem k tomu, že smrt je nevyhnutelná, to je jedno.
    Máš zřejmě na mysli právo na sebevraždu.
    10.12.2008 21:56 AHAHA | skóre: 7 | blog: ZZZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    Jiste, tak jsem to myslel ... vzhledem k tomu, jak jsi poznamenal, ze smrt je tak jako tak nevyhnutelna. Nenapadlo me, ze si to nekdo vylozi jinak.

    Nicky726 avatar 10.12.2008 22:02 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    Přijde mi přirozené, že pokud člověk chce svůj život z nějakého důvodu ukončit, nemělo by mu v tom být bráněno. Naopak v rámci důstojnosti takového kroku, by měl mít možnost se na někoho obrátit pro pomoc (např. zmiňované barbituráty). Pro stavy, kdy člověk není schopen o něco takového požádat, je možné uložit třeba u notáře  svou vůli, zda si přeje být udržován při životě, či ne.

    Nezdá se mi vůbec správné, aby někdo vnucoval svůj názor na takovouto otázku jiným, jak dnes činí zákon, který lidem zakazuje takto rozhodovat o svém vlastním životě, případně některé "zájmové skupiny a instituce."

    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    10.12.2008 22:17 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Možná proto, že i když to zakázuje, lidi dělaj. A když to povolí, dojde snadno k 'inflaci sebevraždy', a život si bude brát kde kdo.
    Nicky726 avatar 10.12.2008 22:40 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    Jo a to by nemohli dopustit, protože oni potřebují poslušné stádečko tupých oveček, se kterým si můžou cvičit... :-!

    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    11.12.2008 00:38 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    ? Jako kdo 'oni'? Doufám, že mě nechceš tahat do opačnýho extrému.
    10.12.2008 23:30 AHAHA | skóre: 7 | blog: ZZZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    A když to povolí, dojde snadno k 'inflaci sebevraždy', a život si bude brát kde kdo.

    No a co?

    Michal Fecko avatar 10.12.2008 23:34 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Keď to poriadne pritiahneme za vlasy tak potom ale naozaj Darwinova teoria plati - prežije silnejší... Či už psychicky alebo fyzicky silnejší.
    11.12.2008 00:40 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    No a nic. Akorát výrazně vzroste počet sebevražd, z nichž mnoho bude pravděpodobně zbytečných, které by se daly řešit jinak. Jenže sebevražda je jaksi pohodlnější než něco složitě nějak řešit...
    msk avatar 11.12.2008 10:11 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Akorát výrazně vzroste počet sebevražd, z nichž mnoho bude pravděpodobně zbytečných, které by se daly řešit jinak...
    A ja zopakujem otazku: No a co? To si do pice vazne ludia myslite, ze laskou sklamany 16 rocny chalan si vybere zdlhavozlozitosavybavujucu eutanaziu, alebo sa proste jebne z mosta?!
    11.12.2008 14:26 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Ne. Jde o všeobecné přesvědčení ve společnosti. Dostane-li se sebevražda do paragrafů, pohne to váhami uvažování toho 16ti letýho směrem k sebevraždě od směru snahy řešení problémů. Jak ji provede už je pak jedno, ne...
    11.12.2008 23:32 AHAHA | skóre: 7 | blog: ZZZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    Dostane-li se sebevražda do paragrafů, pohne to váhami uvažování toho 16ti letýho směrem k sebevraždě od směru snahy řešení problémů.

    Spekulace.

    Pokud uz nekdo o sebevrazde premysli, legalnost je ta posledni vec, kterou bude brat v uvahu.

     

    12.12.2008 00:35 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Jasně že legálnost nebude brát v úvahu, jenže bude brát v úvahu, tak jako každý člověk, určitý 'názor společnosti' na sebevraždu. Nebo možná názor není to správné slovo - prostě to, co by mu lidi řekli, kdyby jim řekl, že se zabije. A tohle bere do úvahy téměř každý člověk. No a ta legalizace reflektuje to všeobecné mínění, které pak jde směrem od "Neblbni, to se jistě vyřeší nějak jinak, pomůžem ti" až k "To je v pořádku, je to tvoje rozhodnutí, takže pro mě za mě..."
    10.12.2008 22:07 qiRzT | skóre: 14 | blog: U_Marvina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    Ohledně euthanasie jsem slyšel mhono názorů - ten poslední byl, že kdekdo o tom mluví, ale opravdu jen málokdo ví, o co jde. To říkala paní, která se zabývá paliativní péčí. Na základě toho odvozuju i svůj názor - nemám dost informací, abych mohl říci ano nebo ne.

    Důležité je vědět jak problém vyřešit, zbytek zvládne i cvičená opice...
    xxxs avatar 10.12.2008 22:19 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    ak sa rozhodnem zomriet, je to moja vec a moje pravo.

    pokial je pacient aspon ciastocne mobilny, toto mu nikto nezoberie, nech su zakony akekolvek. ale uplne nemobilny pacient sa nema ako zabit. bolesti, beznadejna situacia, zdravotny stav nedovoli pouzit oblbovaky, alebo prestavaju posobit. fajn. ked chce, nech smrt ma. jeho vec. teda jeho a jeho spolupachatela.

    som za, s vyhradami. iba pre beznadejne pripady pri plnom vedomi a schopnosti sa rozhodovat. na vlastne poziadanie. nesmie nastat situacia, kedy by sa eutanazie ponukali. to by malo byt naopak trestne.
    10.12.2008 23:05 slush | skóre: 9 | blog: slushuv_koutek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    +1

    msk avatar 11.12.2008 10:12 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    +10000000000000000000000
    11.12.2008 10:25 neaktivni | skóre: 24 | blog: neaktivni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    iba pre beznadejne pripady pri plnom vedomi a schopnosti sa rozhodovat.

    nikdo nemuze predem s jistotou prohlasit, ze se jedna o beznadejny pripad. zvlast v dobe udrzovadel pri zivote.

    11.12.2008 10:35 kkaarreell | skóre: 6 | blog: perkele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    nikdo nemuze predem s jistotou prohlasit, ze se jedna o beznadejny pripad. zvlast v dobe udrzovadel pri zivote.

    To je proste blabol a nevim, jestli jenom provokujes a nebo tomu doopravdy veris.

    11.12.2008 10:42 neaktivni | skóre: 24 | blog: neaktivni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    verim tomu. z toho duvodu odsuzuji udrzovani pri zivote.
    11.12.2008 17:03 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    pokial je pacient aspon ciastocne mobilny, toto mu nikto nezoberie, nech su zakony akekolvek. ale uplne nemobilny pacient sa nema ako zabit.
    Přesně tak. Tohle je jediný rozumný a nevyvratitelný argument, že zakazování eutanázie je pokrytecká pitomost. Když chce někdo zdravý skočit z mostu, tak může. Když chce někdo nepohyblivý, tak má smůlu, protože zákon zakazuje, aby své kamarády instruoval "shoďte mě z mostu".
    10.12.2008 22:28 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    Tak jsem byl dneska u doktora a ten mi diagnostikoval nevyléčitelnou chorobu. Natvrdo mi řekl že umírám. Ale není to prej tak strašný, ještě mi to bude dá-li bůh tak 30-40 let trvat. Ladicek a Kralyk meli dobrý postřehy. Osobně jsem taky proti legalizaci. Pokud se rozhodnete zemřít nikdo a nic vám v tom nemůže zabránit a trestu (lidském) z následku svého jednání mít strach taky nemusíte. :-) Legalizace něčeho takového by dle mého názoru vnesla něco špatného do naší civilizace. Podotýkám, že mluvím z pozice relativně zdravého člověka a neznám osobně nikoho kdo by eutanazii požadoval.

    10.12.2008 23:14 AHAHA | skóre: 7 | blog: ZZZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    Podotykam, ze nekteri tezce nemocni lide stejnou moznost ukoncit svuj zivot "bez ptani se ostatnich" nemaji jednoduse proto, ze treba nemuzou pohnout ani rukou.

    11.12.2008 01:00 YYY | skóre: 29 | blog: martinek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Take mam jistou nevylecitelnou nemoc, ale musim rict, ze se dodrzovanim terapie daly projevy celkem ukocirovat na snesitelnou miru. Musim rict, ze v prni chvilce mne ta myslenka na odchod napadla, ale jak jsem o tom premyslel, prisel jsem na to, ze stale mi ma spolecnost hodne co nabidnout a ja ji snad take. Nejdulezitejsim faktorem ale byli blizci a nejblizsi lide, ktere chci znat jeste sto let! ;-)
    11.12.2008 14:33 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Tak to s tebou soucítím a přeju ti abys, ať už budeš žít jakkoli dlouho, ten život pořádně podojil, a to do posledního dechu a nenechal si motivaci života vzít nějakejma kecama vo "důstojným odchodu".
    10.12.2008 23:02 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    Vidím, že autor je odborníkem na eutanazii, a že má mnohaleté zkušenosti.

    Já osobně vím houby o tom, co prožívá člověk, který trpí bolestmi. Sám jsem si vytrpěl své, a cirka deset let jsem vůbec nevěděl jestli přežiju. Bylo to docela hutné, například několik let jsem neslyšel, a nějakou dobu neviděl. Nevěřili byste, jak obrovskou vůli k životu v tu chvíli máte. A jak všechno vnímáte jinak, naprosto jinak - je to nesdělitelné.

    A také vím, že člověk má tendenci občas udělat pitomost, a je rád, že mu jí v tu chvíli nedovolí druzí udělat - a i to je třeba brát v úvahu.

     

    10.12.2008 23:23 AHAHA | skóre: 7 | blog: ZZZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    Vidím, že autor je odborníkem na eutanazii, a že má mnohaleté zkušenosti.

    Proc ten utocny ton? Blogpost vyzniva jako polemika a rozbor problemu, ne jako obhajoba jednoho nazoru ...

    A také vím, že člověk má tendenci občas udělat pitomost, a je rád, že mu jí v tu chvíli nedovolí druzí udělat - a i to je třeba brát v úvahu.

    Je dobre, kdyz si clovek uvedomi, ze dela obcas pitomosti a pak se proto limituje a nespoleha se na "vnejsi omezujici faktory". Pokud zdravy clovek skutecne chce ukoncit svuj zivot, neni v sile nikoho mu v tom zabranit (myslim tim donucovacimi prostredky) ... bavime se o tech, kteri tuto moznost nemaji a zrovna proto je u nich mnohem mensi sance, ze by to byla jen nahodna "pitomost". Takovy clovek ma vetsinou cas si to poradne rozmyslet.

    Michal Fecko avatar 10.12.2008 23:39 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Vidím, že autor je odborníkem na eutanazii, a že má mnohaleté zkušenosti.
    Niesom odborník na eutanáziu ani ním byť nechcem - tento zápisok bol iba zamyslením nad touto témou ktorá sa bytostne dotýka každého z nás, pretože nikto z nás nevie čo ho v živote čaká. Hlavnú úlohu v tomto príbehu ale hrajú lekári, nádej a veda. Oni traja môžu pacientovi buď to pomôcť a vyliečiť ho, poprípade ho zbaviť bolesti, či dať obyčajnú chuť do života...
    11.12.2008 01:01 YYY | skóre: 29 | blog: martinek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Kazdopadne jsou take lide, kteri se v tu chvili rozhodnou, ze zivot pro ne jiz nema smysl. Myslim, ze kdyz se jedna o rozhodnuti svepravneho cloveka, tak se musi respektovat. Je to jeho pravo a nasledky si nese sam.
    11.12.2008 01:07 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Pokud člověk zemře, (a neexistuje nic po smrti), následky si nenese, ale odnesou to ti lidé, kterým na tom někom záleželo a kteří ho měli rádi. A upřímně - nedokázal bych vědomě udělat nic, co by někomu ublížilo. Vy ano?
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    11.12.2008 02:09 slush | skóre: 9 | blog: slushuv_koutek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    Takže sobecky přiznáváš, že bys člověka udržoval při životě ne kvůli němu samotnému, ale pro svůj lepší pocit. To bych ti teda pěkně poděkoval :-). Já teda nevím, ale když jsme jako malí s bráchou na chatě našli vážně poraněnýho holuba, tak jsme ho donesli taťkovi, ať ho utratí. Ať to má za sebou rychle a ať se netrápí. Nenapadlo by mě sednout si nad ním, šťouchat do něj klackem a říkat si "chudinka, tak on umírá, no to mi bude smutno."

    13.12.2008 01:41 YYY | skóre: 29 | blog: martinek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Ano.
    10.12.2008 23:35 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Když se řekne eutanázie, většina lidí si představí drasticky trpícího člověka, kterému stejně zbývá pár dní života a je pro.

    Ale kdo to rozhodne ve všech případech, i v těch, co jsou méně "jasné"? Pokud by to bylo na přání pacienta a hned, tak je jich snad stovky denně. Mnozí staří lidé každou chvíli nechtějí žít, každou chvíli zase ano. Mnozí s depresí. Mnozí se svízelnou bolestivou chorobou chtěli zemřít a dnes si pískaj.

    Mnozí lidé, co skončili na kolečkovém křesle, přišli o zrak... chtěli zemřít a dnes žijí aktivní život a chtějí ho žít dál.

    Při smyslech... už když vás pořádně bolí zuby tak při smyslech nejste.

    Takže nějaká neomylná komise?

    Kam až? Starý člověk podlehne nátlaku okolí snadno, zatlačený do kouta se "dobrovolně" rozhodne, ačkoliv se ho chtějí jen zbavit.

    Osobně to nemám za jednoznačné, prostě nevím.
    11.12.2008 00:16 slush | skóre: 9 | blog: slushuv_koutek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

     


     

    Osobně to nemám za jednoznačné, prostě nevím.

    Naprosto souhlasím. Je to složitá otázka, kterou by bylo potřeba posuzovat velmi individuálně. Právě proto jsem pro legalizaci eutanázie. Aby vůbec byl právní rámec, aby existovala legální cesta k možnosti řešení individuálních případů. Současný stav považuji za určitou diskriminaci těch extrémně nemocných lidí, kteří musí i proti své vůli žít. Právo na sebevraždu je zrovna jedna z těch mála osobních svobod, které nejsou na úkor jiného jedince. Nevidím důvod takovou možnost někomu odepírat.

     

    11.12.2008 00:43 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Právo na sebevraždu je zrovna jedna z těch mála osobních svobod, které nejsou na úkor jiného jedince.
    To myslíte vážně?
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    11.12.2008 02:10 slush | skóre: 9 | blog: slushuv_koutek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    Smrtelně (a to výjimečně doslova).

    11.12.2008 23:35 AHAHA | skóre: 7 | blog: ZZZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    Pak jste asi zadnou takovou situaci nezazil ... pak byste asi lepe vazil slova.

    11.12.2008 01:03 YYY | skóre: 29 | blog: martinek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Presne tvuj nazor sdilim. Kazdy at si o sobe rozhoduje sam.
    11.12.2008 08:41 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Pokud jsou sebevrazi rodiče dětí, bude jejich děti platit stát ze sociálních dávek. Například.

    A kde chcete končit? Přijde za váma kámoš, co se rozešel s holkou, vypije flašku rumu a že bude skákat z okna. Budete mu bránit? S největší pravděpodobností, pokud mu v tom zabráníte, ráno se bude divit co vyváděl. A nebo už nebude. Nebo maniodepresivní psychóza, kdy se střídají období euforie a depresí. Budete je nutit překonat, někdy krátké období deprese, nebo je necháte? Manifestační sebevraždy v nějaké afektu. Nechat? A tak dál...
    msk avatar 11.12.2008 10:23 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Pokud jsou sebevrazi rodiče dětí, bude jejich děti platit stát ze sociálních dávek. Například.
    Dobre, budem extremista a mozno si o mne kde-kto pomysli, ze tom pomatenec - to je ale vecou statu/civilizovaneho spolocenstva, ze sa potom o tie deti dalej "postara". Nie tych rodicov. Ano, mozete vytykat zasebevrazdenemu rodicovi, ze je zmrd a ze nechal svoje deti na pospas osudu. Nemozete mu ale vytykat, ze jeho deti bude zivit stat, pretoze on o tom nerozhodol.
    11.12.2008 10:30 neaktivni | skóre: 24 | blog: neaktivni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Pokud jsou sebevrazi rodiče dětí, bude jejich děti platit stát ze sociálních dávek. Například.

    No, tenhle argument ma jednu vadu na krase (a vubec neresim , jestli s Vami souhlasim nebo ne). Ktere dite dneska neplati stat?))) Uz pri materske stat plati za deti a pak nasleduje hromada dalsich pridavku apod. V nasem state je to zcela normalni.

    11.12.2008 10:44 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Takhle bude platit mnohem víc. Mně to játra nerve, jen upozorňuji.

    Že svojí smrtí nikoho neovlivním, nikomu neublížím, to mi přijde absurdní. Někdy tím že otočím kopyta i někoho potěším, pravda.

    Vezmu si holku, pořídíme si děti, hypotéku... pak si řeknu že mě to nebaví, že mě to vůbec nebaví a šup s práškama do bachoru. Já nesoudím, ale nemyslím si, že je to vysloveně záležitost toho jednoho člověka.
    Fluttershy, yay! avatar 11.12.2008 07:10 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Nikdo tu nezmínil zneužití eutanázie.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    11.12.2008 08:33 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Snažil jsem se zmínkou o lidech, co podlehnou nátlaku okolí, které se jich chce zbavit a podepíší. Myslet si že každý, nebo většina odolá je naivní.

    Aldous Huxley; Konec civilizace aneb Překrásný nový svět. Nejen v téhle knížce (antiutopie) se předvídá legalizace euthanásie a její zneužití. Nebude potřeba důchodovou reformu ani zdravotnictví. Samé výhody. Civilizace se tak díky racionalitě v oblasti etiky vrátí (už vrací) ke svému počátku, k lovcům mamutů, nebo ještě dál.
    Fluttershy, yay! avatar 11.12.2008 14:48 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Snažil jsem se zmínkou o lidech, co podlehnou nátlaku okolí, které se jich chce zbavit a podepíší. Myslet si že každý, nebo většina odolá je naivní.

    Proto si myslím, že by eutanázie měla být v každém konkrétním případě posouzena nezávislým pozorovatelem. Ačkoliv všichni víme, jak to u nás, v Absurdistánu, dopadne.

    BTW dnes jsem u lékaře viděl petici proti eutanázii... a tak manipulativní kecy už jsem dlouho neviděl.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    11.12.2008 09:48 kkaarreell | skóre: 6 | blog: perkele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    Prochazim si zdejsi komentare a neprestavam kroutit hlavou. Nekteri lide si evidentne mysli, ze uzakoneni eutanazie bude okamzite znamenat "asistovane zabiti" kazdeho, kdo v rozmaru placne "ja bych tu radsi nebyl". To opravdu myslite vazne??? Nebo je to jen dusledek krestanske moralky, jez mela vzdy potrebu diktovat (pouze tem) ostatnim, jak maji zit?

    Eutanazie ma byt prostredek, jak umoznit dustojny odchod ze sveta lidem, kteri trpi nevylecitelnou nemoci a kteri trpi nesnesitelnymi bolestmi. Nekteri lide se proste nechteji/nemohou zastrelit, obesit na klice od dveri ci skocit z okna. Je snad toto zpusob, jak by nekdo chtel videt odchazet nekoho milovaneho?

    Vsimnete si v predchozim odstavci slova "umoznit". "Umoznit" neznamena totez, co "automaticky provest". Neni to totez, jako kdyz ve Sparte hazeli postizene deti ze skaly.

    Nicmene toto evidentne nejsou nekteri schopni akceptovat a hned prispechaji s nejakym absurdnim argumentem. Eutanazie neznamena usmrceni mladika, jez je v depresi, ze jej opustila pritelkyne. Eutanazie neznamena usmrceni stare babicky jen proto, ze se o ni jeji vnoucata a deti nechteji starat. Odpurci eutanazie neopomenou zminit jeji mozne zneuziti, nicmene toto se nedeje (link).

    Jsou lide, kteri pri umirani neuveritelne trpi. Toto se nevyresi tim, ze nemocnemu posadim na postel pravnucku a reknu: "vidis dedecku, to je tvoje pravnucka, mas prece proc zit." Mozna v tom nekteri lide uvidi duvod, aby travili jeste dalsi tyden v bolestech, mozna k tomu nekomu dopomuze vira v Boha, nicmene to opravdu nemuzete/nechcete akceptovat, ze nekteri nemocni to vidi jinak?

    Eutanazie se deje i u nas, at je legalni nebo neni, to je proste fakt. Jeji uzakoneni by byla cesta, jak stanovit presna kriteria, za kterych je mozne ji provest. Tim by nebyla cinem zdrceneho lekare, ktery ze soucitu svemu pacientovi ordinuje vetsi davky leku.

    11.12.2008 10:36 kotz | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    Prochazim si zdejsi komentare a neprestavam kroutit hlavou. Nekteri lide si evidentne mysli, ze uzakoneni eutanazie bude okamzite znamenat "asistovane zabiti" kazdeho, kdo v rozmaru placne "ja bych tu radsi nebyl". To opravdu myslite vazne??? Nebo je to jen dusledek krestanske moralky, jez mela vzdy potrebu diktovat (pouze tem) ostatnim, jak maji zit?

    Asi ne okamžitě ale mám strach, že kdybychom udělali první krok tak to časem půjde dál.

    Eutanazie ma byt prostredek, jak umoznit dustojny odchod ze sveta lidem, kteri trpi nevylecitelnou nemoci a kteri trpi nesnesitelnymi bolestmi. Nekteri lide se proste nechteji/nemohou zastrelit, obesit na klice od dveri ci skocit z okna. Je snad toto zpusob, jak by nekdo chtel videt odchazet nekoho milovaneho?

    Nechtěl bych a proto si nemyslím že eutanázie je věcí jenom dotyčného. Ostatně ve středověku byla sebevražda ten úplně nejtěžší hřích, takže středověký člověk měl hodně silnou motivaci vyřešit svůj problém jinak, myslím že to mělo dobrý důvod.

    Vsimnete si v predchozim odstavci slova "umoznit". "Umoznit" neznamena totez, co "automaticky provest". Neni to totez, jako kdyz ve Sparte hazeli postizene deti ze skaly.

    Nicmene toto evidentne nejsou nekteri schopni akceptovat a hned prispechaji s nejakym absurdnim argumentem. Eutanazie neznamena usmrceni mladika, jez je v depresi, ze jej opustila pritelkyne. Eutanazie neznamena usmrceni stare babicky jen proto, ze se o ni jeji vnoucata a deti nechteji starat. Odpurci eutanazie neopomenou zminit jeji mozne zneuziti, nicmene toto se nedeje (link).

    Článek je zajímavý, ale všimni si jeho závěru.

    Jsou lide, kteri pri umirani neuveritelne trpi. Toto se nevyresi tim, ze nemocnemu posadim na postel pravnucku a reknu: "vidis dedecku, to je tvoje pravnucka, mas prece proc zit."

    Pravnučka na posteli může dělat zázraky ;)

    Vím že se snažíš rozlišit jednoznačné případy od těch kdy je babička pod tlakem že ji už nikdo nechce, ale zdlouhodobějšího hlediska bude velmi těžké dál držet tuhle linii a o čistotě úmyslů nejrůznějších lékařsko-etických komísí mám své pochybnosti.

    Čas, který ušetříš tím, že si na to napíšeš program, strávíš tak, že se kocháš, jak dobře to funguje.
    11.12.2008 11:21 kkaarreell | skóre: 6 | blog: perkele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Prochazim si zdejsi komentare a neprestavam kroutit hlavou. Nekteri lide si evidentne mysli, ze uzakoneni eutanazie bude okamzite znamenat "asistovane zabiti" kazdeho, kdo v rozmaru placne "ja bych tu radsi nebyl". To opravdu myslite vazne??? Nebo je to jen dusledek krestanske moralky, jez mela vzdy potrebu diktovat (pouze tem) ostatnim, jak maji zit?
    Asi ne okamžitě ale mám strach, že kdybychom udělali první krok tak to časem půjde dál.

    Na argumenty typu "...a kde to skonci?" se opravdu neda reagovat. To je jako "dovolte jen tak prodavat noze na krajeni zeleniny a skonci masovym zabijenim".

    Nechtěl bych a proto si nemyslím že eutanázie je věcí jenom dotyčného. Ostatně ve středověku byla sebevražda ten úplně nejtěžší hřích, takže středověký člověk měl hodně silnou motivaci vyřešit svůj problém jinak, myslím že to mělo dobrý důvod.

    Jiste, protoze krestanska verouka rika: "Zivot ti dal Buh a proto ty nemas pravo si jej vzit." Zajimave, ze tehdejsi doba nemela problemy v zabijeni tech ostatnich. Nebo co je podle tebe tim "dobrym" duvodem?

    Článek je zajímavý, ale všimni si jeho závěru.

    Nevim, na co konkretne narazis. Na nicnerikajici tvrzeni Odpůrci eutanazie naopak upozorňují na starší studii z Oregonu, podle níž třetina klientů před provedením eutanazie uvedla, že se cítí být zátěží pro svou rodinu., ktere je snad jen dukazem mentalni pricetnosti tech lidi, avsak nic nerika o tom, zda je toto duvodem, proc by se rozhodli se zabit? Treba takove male dite je evidentni pritezi pro rodinu, protoze vyzaduje neustalou peci, breci a nenecha rodice vyspat. Stejne tak ja, budu-li nemocny, si budu uvedomovat, ze jsem pritezi pro svoji rodinu (jelikoz vyzaduji peci), nicmene to jeste neni duvodem pro to, abych se zabil.

    A nebo je to Například curyšská společnost Dignitas, jejíž klinika byla dnes uzavřena, čelí podezření, že si z dobrovolné smrti udělala výnosný obchod. Ani švýcarské zákony přitom neumožňují provádět asistované sebevraždy jako výdělečnou činnost.? Z cehoz nejde delat zadne zavery, protoze toto obvineni muze byt neopodstatnene (treba je jen vysledkem prace nejakeho vlivneho fanatika bojujiciho proti eutanazii) a nebo opodstatnene je a dotycni budou za sve ciny souzeni. Spatni lide jsou vsude a prave dusledna kontrola by mela takovym cinum zamezit. To mi vsak nepripada jako argument proti eutanazii. Nebo snad rezignujeme na zavadeni zakonu jen proto, ze existuji lide, kteri je budou porusovat?

    Pravnučka na posteli může dělat zázraky ;)

    No a kdyz kdyz ten zazrak neudela, tak co?

    Vím že se snažíš rozlišit jednoznačné případy od těch kdy je babička pod tlakem že ji už nikdo nechce, ale zdlouhodobějšího hlediska bude velmi těžké dál držet tuhle linii a o čistotě úmyslů nejrůznějších lékařsko-etických komísí mám své pochybnosti.

    A mne to zase jen prijde jako typicke "...a kde to skonci?" zminovane nahore. Je to jen tvuj dojem.

    11.12.2008 12:26 kotz | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    Na argumenty typu "...a kde to skonci?" se opravdu neda reagovat. To je jako "dovolte jen tak prodavat noze na krajeni zeleniny a skonci masovym zabijenim".

    Co vám příjde špatné na tom se ptát kam dojdu před tím než vykročím? Jde o míru rizika a tady ji vidím podstatně vyšší než u nožů na zeleninu.

    Jiste, protoze krestanska verouka rika: "Zivot ti dal Buh a proto ty nemas pravo si jej vzit." Zajimave, ze tehdejsi doba nemela problemy v zabijeni tech ostatnich. Nebo co je podle tebe tim "dobrym" duvodem?

    To že sebevražda je nevratný úkon a člověk a který se pro ni rozhodne bývá všechno jen ne při smyslech. (mluvím o normální sebevraždě)

    Stejne tak ja, budu-li nemocny, si budu uvedomovat, ze jsem pritezi pro svoji rodinu (jelikoz vyzaduji peci), nicmene to jeste neni duvodem pro to, abych se zabil.

    A má stejný pohled na věc člověk kterému je 85 a je na vozíku a okolí mu to nezapomene patřičně připomenout?

    Se článkem narážím na to že se z něho nedají vyvozovat jednoznačné názory, protože sám ukazuje i opačnou stranu (čest za to autorům).

    Čas, který ušetříš tím, že si na to napíšeš program, strávíš tak, že se kocháš, jak dobře to funguje.
    11.12.2008 12:56 kkaarreell | skóre: 6 | blog: perkele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    Na argumenty typu "...a kde to skonci?" se opravdu neda reagovat. To je jako "dovolte jen tak prodavat noze na krajeni zeleniny a skonci masovym zabijenim".

    Co vám příjde špatné na tom se ptát kam dojdu před tím než vykročím? Jde o míru rizika a tady ji vidím podstatně vyšší než u nožů na zeleninu.

    Mne jde o to udelat ten prvni krok a pak se zastavit, zatimco ty se obavas, ze se misto toho rozbehnu a skocim do propasti. Je tve pravo si to myslet. Nicmene nekteri smrtelne nemocni se na to divaji jinak a tvuj pristup jejich situaci proste neresi.

    To že sebevražda je nevratný úkon a člověk a který se pro ni rozhodne bývá všechno jen ne při smyslech. (mluvím o normální sebevraždě)

    Sebevrazdu muze spachat i clovek, jez je naprosto pri smyslech. Jiste to bude za extremnich okolnosti, ale muze to byt rozhodnuti ucinene rozumem.

    Stejne tak ja, budu-li nemocny, si budu uvedomovat, ze jsem pritezi pro svoji rodinu (jelikoz vyzaduji peci), nicmene to jeste neni duvodem pro to, abych se zabil.

    A má stejný pohled na věc člověk kterému je 85 a je na vozíku a okolí mu to nezapomene patřičně připomenout?

    To jiste zalezi na konkretnim pripade a bez rozhovoru s tim clovekem to tezko poznam. Nicmene "hnusne" okoli muzes takoveho cloveka dohnat i k normalni sebevrazde. Navic takove pripady by mely podchytit prave ty kontrolni mechanismy.

    Se článkem narážím na to že se z něho nedají vyvozovat jednoznačné názory, protože sám ukazuje i opačnou stranu (čest za to autorům).

    Promin, ja tam tu opacnou cast proste nevidim. Vidim jen vety, ktere jsou evidentne vytrzene z kontextu. Nevidim tam, jak velkou vahu mel ten pocit "byti bremenem" na jejich rozhodnuti. Jak rikam, klidne to mohl byt jen doklad jejich sebereflexe a pricetnosti.

    11.12.2008 11:36 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Ostatně ve středověku byla sebevražda ten úplně nejtěžší hřích, takže středověký člověk měl hodně silnou motivaci vyřešit svůj problém jinak, myslím že to mělo dobrý důvod.
    Ano, treba tim, ze proste zemrel. Ale dnes je mozne cloveka udrzovat nazivu i proti jeho vuli, i v situacich, kdy by byl pred nekolika desitkami let davno mrtvy.

    Nejhorsi je, ze se to dokonce deje i proti vuli samotneho nemocneho - jsou pripady, kdy lide, kteri si prali v pripade selhani srdce na delsi dobu neozivovat, ale byly presto oziveni a zili az nekolik let jako "zive mrtvoly" (casto s pozkozenym ci zcela znicenym mozkem).

    A to jen proto, ze jejich pribuzni je chteli mit "nazivu", bud z osobnich duvodu ("Prece nenechame dedecka umrit"), nebo dokonce jen kvuli penezum ("To je jedno, ze je ve vegetativnim stavu, hlavne ze za nej dostavame duchod").
    11.12.2008 10:38 neaktivni | skóre: 24 | blog: neaktivni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Eutanazie neznamena usmrceni stare babicky jen proto, ze se o ni jeji vnoucata a deti nechteji starat.

    Ted z Vaseho pohledu. Za par let, az se jeste vyrazneji projevy vymirani zapadni civilizace (z jeji blbosti) a v produktivnim veku tu budou prevazne hnedoslovaci (nic proti slovakum) a arabove, pak se bude na zestarlou populaci divat jinak. Stejne jako ve vsech pripadech se zacnou posouvat hranice. Uz ted si drtiva vetsina rodicu nevychova potomky a slepe veri v to, ze si na stari nasetri.

    Ja bych spis rekl, ze si pak vetsina radeji v nejakem tom veku "prirozene" kloktne jeden bezbolestnej drink, aby v tom pruseru (omlouvam se za vyraz, ale jinak se tomu rict neda) nemusela zit.

    11.12.2008 10:47 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    a v produktivnim veku tu budou prevazne hnedoslovaci (nic proti slovakum) a arabove, pak se bude na zestarlou populaci divat jinak.

    Tyhle skupiny mají většinou (nejde zobecnit) ke s vým "starým" výrazně kladnější vztah než my.
    11.12.2008 11:09 neaktivni | skóre: 24 | blog: neaktivni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Tyhle skupiny mají většinou (nejde zobecnit) ke svým "starým" výrazně kladnější vztah než my.

    O jejich "staré" bych se taky neobával)))

    11.12.2008 10:50 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Myslím že všichni ví, jak je to s euthanásií myšleno. Jde o to, v co se to může zvrtnout. Takových v zásadě báječných nápadů, které v realizaci skončily hororem bylo opravdu mnoho.
    11.12.2008 11:44 kkaarreell | skóre: 6 | blog: perkele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    Jiste, treba leky, ktere mely byt nadeji pro nemocne a nakonec se ukazaly byt skodlivymi... Rezignujeme tedy na vyvoj leku a nebo je jen budeme dukladneji testovat?

    11.12.2008 11:58 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    To nějak nestíhám. Tohle není technická záležitost jako funkčnost léku. To je dost složitá záležitost psychosociální, etické... určitě zasahující do dalších oborů.

    Testování takových koncepcí je velmi riskantní. Z "testování" všemožných malých i velkých koncepcí řízení společnosti zkušenosti jsou. Tedy spíš tady by byla otázka: Tak to nedáme komunizmu, fašizmu šanci to zkusit? To je naproti euthánazii mnohem širší záběr, ale je to podobně ošidná sféra.

    Přiznám se, že jistota o správnosti svého úsudku, kterou mají diskutující, mne až děsí. Nechtěl bych se dostat do rukou těm, co mají takové otázky bez pochyb a strachu vyřešené.
    11.12.2008 12:33 kkaarreell | skóre: 6 | blog: perkele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    Tady jde o to, ze eutanazii odmitas pouze na zaklade sveho pocitu - obavy, ze se to muze zvrhnout v neco spatneho. Tedy vlastne nemas zadnou konkretni vytku vuci eutanazii jako takove (respektive tomu, jak je uzakonena treba v Holandsku), nicmene nekde uvnitr mas spatny pocit a proto jsi proti. V tomto ohledu je pak jakakoliv dalsi debata zbytecna, protoze proti komunisticke/fasisticke ideologii muze mit clovek konkretni vyhrady (aniz by se tyto ideologie musely nutne nekde realizovat), zatimco proti pocitum typu "...a co kdyz se to zvrhne v neco horsiho?" se argumentovat neda.

    11.12.2008 12:51 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Jde prostě o to, co se stane, bude-li překročené tabu zabít člověka v nemoci. Lidem, institucím se dostane do rukou něco, o čem jde jen doufat, že nepůjde zneužít v tomto systému, nebo v nějakém který příjde. Ten krok půjde velmi špatně vzít zpět.

    Těžko si dovedu představit, že by se euthanásie nešířila. Například na narozené děti s vážným postižením. Opět, s jak vážným, kdo to rozhodne. BTW vůbec neříkám, že euhanasii odmítám. Jestli něco odmítám, tak odmítám v tom mít "jasno". Například aplikaci velkého množství tišících prostředků, které urychlí konec, vůbec nejsem proti. Dělá se to (i když u nás někde nesmyslně šetří). Sice to vypadá stejně, ale je v tom rozdíl. Mám možnost preferovat zmírnění utrpení před prospěšností zdraví, ale nemám možnost přímo zabít. Mohu rezignovat na záchranu života za každou cenu, ale nezabíjím. V terminálním stádiu rakoviny se třeba i dnes neprovádí první pomoc.
    11.12.2008 13:13 kkaarreell | skóre: 6 | blog: perkele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Lidem, institucím se dostane do rukou něco, o čem jde jen doufat, že nepůjde zneužít v tomto systému, nebo v nějakém který příjde.

    Bude-li mit nejaky system potrebu lidi zabijet, eutanazii k tomu nepotrebuje.

    xxxs avatar 11.12.2008 15:55 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Například aplikaci velkého množství tišících prostředků, které urychlí konec, vůbec nejsem proti.

    co je v podstate tiez forma eutanazie. nelegalna a tolerovana.

    jasne, je to kontroverzne jak hovado. samo/vrazda, vs sloboda rozhodnutia.

    ak by mne blizky clovek poziadal o zabitie, odmietol by som. neziadal by som ani o vlastnu smrt. aj kvoli zbabelosti, aj kvoli tomu, ze verim v to, aby si kazdy vyzral svoje sracky az do konca.

    preco som skor za legalizaciu? presne ako s potratmi. proste sa to deje. ak oficialne a v spravnom prostredi, je to menej skodlive. ak by ziadost schvaloval sud(aj rychlost sa da riesit), dali by sa lahsie oddelit eutanazie a vrazdy. napr. preco ma tento zomrety pacient take vysoke hladiny opiatov? ved neziadal o eutanaziu. jaj, ved oni ho zabili kvoli rychlejsiemu dedeniu. nonono. teraz sa zlociny lahsie stratia v mase kvazi humanne zabitych ludi.

    samozrejme je to nefunkcny model. bez alternativy - spickovej paliativnej mediciny a osvety o nej, by sa to mohlo rychlo zvrhnut.

    11.12.2008 16:39 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Jo, (stejně jako s interupcemi) jsou jen dvě špatné řešení. :( Jsme na tom asi dost podobně. S tím rozdílem, že já se spíš mírně kloním proti. I když ještě nedávno jsem byl spíš pro... kdoví co bude.

    Jistě, je to logické. Legální je lepší, než pokoutní, odpadají pokrytecké eufemizmy o nepokračování v udržování při životě a podobné. Na druhou stranu je to prolomení které může skončit (a ta dynamika v tom je) v něčem hodně ošklivým.

    Už vidím nový věstník ministerstva se seznamem chorob s povolením euthanásie. V lékařské zprávě si čtu: V případě zhoršení stavu... "a nechcete rovnou?" Komise pro posuzování. Hmmm... nevím, nevím... Z uplatnění svobody volby může být lehce to, že už bez razítka nebudeme smět spáchat sebevraždu (snad je jasné, že to dovádím do absurdna. Na druhou stranu, mnoho absurdních věcí už jsem viděl uskutečnit).
    xxxs avatar 11.12.2008 18:46 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    uvidime. mozno cena zivota poklesne z inych dovodov a tato debata bude z novej optiky chapana ako smiesna. dufam, ze sa to nestane.
    msk avatar 11.12.2008 10:01 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Pri tejto teme pripustam jedinu moznu diskusiu - a to ohladne moznosti, ze by doslo k zneuzitiu eutanazie ( ci uz formou manipulacie s psychikou daneho cloveka, alebo inak )..

    Odkaz pre veriacich spoluobcanov, ktori maju potrebu na zaklade svojho vyznania ovplyvnovat slobodne rozhodovanie ( slabe povahy prosim nech necitaju ):
    <vulgarita>
      Sektarske kecy si prosim strcte do <i>,
      alebo si ich nechajte do kostola! Nemate najmensie
      pravo rozhodovat o zivote inych ludi.
    </vulgarita>
    
    11.12.2008 14:50 Sodalite | skóre: 18 | blog: tucnakov | Břeclav
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    Promiň, ale působíš na mě jako buran a sobec. Urážíš věřící za to, že mají svůj názor - nazýváš je "sektáři", upíráš jim volbu ho svobodně vyjádřit, ale zapomínáš na to, že tvůj hlas je pouze tak silný jako hlas kohokoliv z nich. Dovol, abych pod tvým štvavým postem vyjádřil několik myšlenek, které mě napadly při čtení této diskuse:

    1. Jakým právem chceš rozhodovat o svém životě, který ti vlastně nepatří? Pokud vím, tak nemáš nejmenší zásluhu na tom, že žiješ. Odhlédneme-li od křesťanského pojetí, tak život je dar, který jsi dostal od svých rodičů a věř tomu, že by tvoji rodiče jenom velmi neradi viděli, jak se ho dobrovolně vzdáváš. Nehledě na to, že jsi je stál dost energie, kterou do tebe investovali, abys tady mohl psát, co píšeš.
    2. Staneš-li se sám rodičem, máš zodpovědnost za vlastní děti. Alibistické výkříky, že se o ně postará stát, jsou mimo. Je tvojí povinností se o ně postarat, pokud se nemohou starat samy. Takže chceš-li odcházet předčasně, jsi sobec.
    3. Věřím tomu, že v době, kdy jsi schopen rozumně rozhodovat o tvém životě, ještě není čas na umírání. V takovém případě prostě ještě neumíráš dost rychle nebo dost bolestně. A od doby, kdy jsme měli na dortu 20 svíček, umíráme všichni. Tak kde je ta hranice?
    4. Doučuju angličtinu několik doktorů z LDN a několikrát jsem se s nimi o tom bavil a je zajímavé, že žádostí o eutanázii mají minimum. Navíc je dnešní paliativní medicína prý tak účinná, že pacient neumírá v bolestech, ale v bezvědomí. O kolik se dnešní stav teda tak moc liší od eutanázie? Snad jenom tím, že lékař, který se o pacienta stará, ho úmyslně nezabíjí. A pokud to některý udělá, musí si to srovnat sám se svým svědomím. O tom, že jistě existují metody, jak to provést tak, aby se na to nepřišlo, nemusíme diskutovat.
    5. Spíš tedy bojuj za dodržování toho, aby, když se někdo rozhodne, že v případě delší mozkové smrti nechce být oživen, ho pak nedrželi na přístrojích jenom jako kus teplého masa, protože to už se životem skutečně nemá nic společného.
    6. Utrpění umírajícího si nedovedu představit, ale stejně tak si nedovedu představit spoustu dalších věcí. Například jsem nikdy nezažil jízdu ve Ferrari. Takže mi můžeš vyčíst zaujatost.
    Absolutní pravda je nepoznatelná. Všechny ostatní jsou jenom soukromé lži.
    Fluttershy, yay! avatar 11.12.2008 15:31 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    1. Mají věřící opravdu svůj názor? Všichni? Není to pouze názor několika dědků ve Vatikánu?
    2. Je to můj život a mohu si s ním nakládat dle libosti a to stejně jako se rozhoduji, co si dám k večeři.
    3. Kdybych měl zůstávat naživu (nebavíme se o sebevraždě, nýbrž o ukončení života těžce nemocného, trpícího člověka) podle přání rodičů, měl bych se také řídit přáními rodičů i v jiných ohledech a to by to tady tedy vypadalo...
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    11.12.2008 16:04 Sodalite | skóre: 18 | blog: tucnakov | Břeclav
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    Ad 1) To si musí každý věřící přebrat sám, nemůžete to za něj udělat vy ani nikdo jiný.

    Ad 2) Váš názor.

    Ad 3) Já netvrdím, že se máte držet přání rodičů. Já tvrdím, že k nim máte mít pocit úcty a brát na ně ohled, který Vám například zabrání předčasně se na to tady vysrat.

    Absolutní pravda je nepoznatelná. Všechny ostatní jsou jenom soukromé lži.
    11.12.2008 16:31 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    1. Mají věřící opravdu svůj názor? Všichni? Není to pouze názor několika dědků ve Vatikánu?
    Asi ne, ale to je stejný jako u nevěřících. Ti zase přebírájí názory jinde, hlavně v médiích, vlivem společnosti atp, takže to je jedno...
    13.12.2008 11:15 slush | skóre: 9 | blog: slushuv_koutek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

     

    Asi ne, ale to je stejný jako u nevěřících. Ti zase přebírájí názory jinde, hlavně v médiích, vlivem společnosti atp, takže to je jedno...

    Chyba.

     

    a) Krestani prebiraji nazory v mediich uplne stejne,neni duvod myslet si, ze vira je neco jako restriktivni mentalni firewall.

    b) Ateismus je absence viry, nikoliv vira v opak. Byt ateistou tedy neznamena "ziskat" (od nekoho, z medii)  viru.

    Fluttershy, yay! avatar 13.12.2008 11:26 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    b) Ateismus je absence viry, nikoliv vira v opak. Byt ateistou tedy neznamena "ziskat" (od nekoho, z medii) viru.

    Chyba.

    Ateista je člověk popírající Boha. Pokud v něj pouze nevěří, je to nevěřící.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    13.12.2008 11:37 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    To je otázka definice. Osobně pro lidi popírající boha tak horlivě, jako třeba kyknos, používám termín antiteista :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    Fluttershy, yay! avatar 13.12.2008 11:41 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    Já vycházím ze Slovníku cizích slov:

    popírání existence nebo možnosti poznat boha
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    13.12.2008 12:06 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Hm, můj etymologický slovník zase říká bezvěrectví :-) Ostatně článek o ateismu na wikipedii zmiňuje druhů ateismu hned několik.
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    Fluttershy, yay! avatar 13.12.2008 12:45 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Longman Dictionary of Contemporary English: atheism --- n [U] the belief that God does not exist
    Oxford Advanced Learner's Dictionary: atheism --- noun [U] the belief that God does not exist
    Atheism \A"the*ism\, n. [Cf. F. ath['e]isme. See {Atheist}.] 1. The disbelief or denial of the existence of a God, or supreme intelligent Being. [1913 Webster]
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    13.12.2008 17:51 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Osobně pro lidi popírající boha tak horlivě, jako třeba kyknos, používám termín antiteista :-)
    kyknos je imho antikřesťanský neopaganista ;-)
    13.12.2008 19:07 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    On mne kyknos zase až tak nezajímá, to jenom ta jeho zarputilost vůči křesťanství :-) Jestli je paganista nebo pogonista je mi celkem fuk :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    13.12.2008 17:48 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Houby chyba.

    a) Krestani prebiraji nazory v mediich uplne stejne,neni duvod myslet si, ze vira je neco jako restriktivni mentalni firewall.

    Nikde neříkám, že křesťay z médií nepřebírají. Když už jsme ale u toho - víra klidně může jako takový firewall fungovat.

    b) Ateismus je absence viry, nikoliv vira v opak. Byt ateistou tedy neznamena "ziskat" (od nekoho, z medii) viru.

    To je sice pravda, ale je to odpověď na jinou otázku. Když někdo řekne "Jsem křesťan" tak "Jsem aeista" na to není plnohodnotná odpověď. Jsem ateista může být odpověď jen na "Věřim v boha". Křesťanství toho zahrnuje víc než jen víru v boha. Kromě toho, ateismus není absence víry, ateismus je víra, že neexistuje bůh ;-) My zkrátka nemůžem dokázat, že svět funguje tak a tak, proto ateismus je jen další druh víry. To jen na vyjasnění pojmů, proč to taháš do téhle diskuse, nevím. Myslim, že se vo tom diskutovalo už celkem hodně...
    13.12.2008 18:08 slush | skóre: 9 | blog: slushuv_koutek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

     

    Křesťanství toho zahrnuje víc než jen víru v boha.

    Co ze sve definice zahrnuje navic, co nemůže zahrnovat jiný "směr" (nechci říct víra)? Není to rýpání, ale opravdu mě to zajímá.

    Btw omlouvám se za nepřesné pochopení ateismu. Jako agnostik jsem se o to tolik nezajímal :-).

    13.12.2008 20:59 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    Co ze sve definice zahrnuje navic, co nemůže zahrnovat jiný "směr" (nechci říct víra)? Není to rýpání, ale opravdu mě to zajímá.

    Nevím jestli dobře chápu otázku, ale měl jsem v podstatě na mysli, že jednoduché "Věřím v boha" nedělá křesťanství křesťanstvím. Je tam prostě hafo dalších okolností - jako jakej ten bůh je, jakej je jeho vztah k lidem atd. atd. atd.

    Tedy prohlášení "jsem křesťan" dává poměrně slušné množství informací o postoji a názorech mluvčího (připouštím, že to může i zavádět a vzbuzovat předsudky), ale když někdo řekne "Jsem ateista", ostatní se z zdaleka tolik informací o mluvčím nedozvědí.
    msk avatar 12.12.2008 10:44 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Jakým právem chceš rozhodovat o svém životě, který ti vlastně nepatří?
    To ako myslis vazne, alebo si len robis srandu?

    Alibistické výkříky, že se o ně postará stát, jsou mimo.
    To sa jednoznacne zhodneme.
    Navíc je dnešní paliativní medicína prý tak účinná, že pacient neumírá v bolestech, ale v bezvědomí.
    To je vedecky overene, alebo len domnienka? Opytal sa niekto takto umreteho cloveka, ci ho to nebolelo, ked bol komaticky?

    Co sa tyka mojich narazok na nabozenstva - ano, mozeme polemizovat o tom, ktora skupina je lahsie manipulovatelna. Ci neveriaci pomocou medii ( a aj tie mozu kludne ovladat veriaci, mimochodom ), alebo veriaci pomocou nazorov obvyklych pre dane nabozenstvo. A chcel by som zdoraznit, ze sam uznavam, ze veriaci clovek je ( obvykle ) "lepsie" vychovany, alebo ako to popisat. Na druhej strane vynimka potvrdzuje pravidlo.

    Aby som to zhrnul - nech si veri kto v co chce, chodi do kostola, modli sa k akemusi comusi +-2000 rokov mrtvemu. Je mi to jedno. Ale ked sa mi zacne srat do zivota, koleduje si o pruser. A to som rad za to, co mame. Nechcem sa dozit dna, ked k nam kdejaky kozomrdi zacnu importovat rozne extremisticke nabozenstva.
    12.12.2008 16:51 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Jakým právem chceš rozhodovat o svém životě, který ti vlastně nepatří?
    A komu patří?
    Pokud vím, tak nemáš nejmenší zásluhu na tom, že žiješ.
    Opravdu? To možná platí do té doby, než se člověk začne sám živit a starat sám o sebe.
    život je dar, který jsi dostal od svých rodičů
    Když už bych přistoupil na tuto zcestnou argumentaci, tak mi pověz, jestli by podle tebe mělo být _nezákonné_ se vzdát darů, které nechceš. Třeba takové dítě, které se narodilo s HIV, drogovou závislostí nebo třeba obrnou (pokud k ní měli sklony rodiče), by asi svým rodičům nijak extra vděčné být nemuselo, což?
    a věř tomu, že by tvoji rodiče jenom velmi neradi viděli, jak se ho dobrovolně vzdáváš.
    Aha, takže i když se to s tím darem od rodičů jaksi všechno podělalo, protože oni si určitě nepředstavovali, že by jejich potomek mohl někdy pomalu umírat v nesnesitelných bolestech na nevyléčitelnou nemoc, tak pořád by mělo být _zákonem zakázané_ se toho zkaženého dárku vzdát?
    Věřím tomu, že v době, kdy jsi schopen rozumně rozhodovat o tvém životě, ještě není čas na umírání. V takovém případě prostě ještě neumíráš dost rychle nebo dost bolestně.
    To je tedy žvást. Pominu-li to, že každý by měl mít možnost rozhodnout svobodně o tom, kdy je jeho "čas na umírání", tak ty vlastně říkáš, že člověka nejdřív musí bolest dohnat k šílenství, aby měl právo si vzít život. To je zvrhlé.
    Staneš-li se sám rodičem, máš zodpovědnost za vlastní děti. Takže chceš-li odcházet předčasně, jsi sobec.
    Aha. A co když se ukáže, že rodiče sobci nejsou, nevyhrazují si právo rozhodovat o smrti nebo životě svého potomka, ale stát to zakáže? A mimochodem, odkdy se má zákon co plést do toho, jestli je někdo sobec, nebo ne?
    A od doby, kdy jsme měli na dortu 20 svíček, umíráme všichni. Tak kde je ta hranice?
    To byl pokus o vtip? Jaká hranice? Každý má mít právo o svém životě rozhodovat. Člověk má legálně právo si ničit život chlastem, cigaretami, vrcholovým sportem, rizikovým povoláním atd. Ale když jde rovnou o život, tak to se nesmí? Nemělo by být zakázané kouřit a pracovat v uhelném dole? - Vždyť ti lidé si vůbec neváží daru, který jim dali rodiče!

    Zdravý člověk se zabít může a nikdo mu v tom nezabrání. A nemocný člověk to má mít zakázané zákonem?
    několik doktorů z LDN a několikrát jsem se s nimi o tom bavil a je zajímavé, že žádostí o eutanázii mají minimum
    Takže těch pár případů je nejlepší ignorovat? Tomu říkat úcta k člověku. Je vás málo, takže máte smůlu - bude to zákonem zakázané.
    Dalibor Smolík avatar 12.12.2008 18:16 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

    Člověk má legálně právo si ničit život chlastem, cigaretami, vrcholovým sportem, rizikovým povoláním atd.

    Určitě, mám známého, který si ničí život používáním Windows 98.  Nedá se nic vysvětlit .. :-)

    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    13.12.2008 11:12 slush | skóre: 9 | blog: slushuv_koutek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...

     

    1. Staneš-li se sám rodičem, máš zodpovědnost za vlastní děti. Alibistické výkříky, že se o ně postará stát, jsou mimo. Je tvojí povinností se o ně postarat, pokud se nemohou starat samy. Takže chceš-li odcházet předčasně, jsi sobec.

    Tohle jsou alibisticky kecy. Nebavime se o sebevrazde (cloveka v produktivnim veku,se zavazky), ale o eutanazii cloveka na konci zivota, jako zkraceni utrpeni (fyzickeho i psychickeho). Takovy clovek jiz neni schopny jakkoliv se o sve potomky nebo pribuzne starat.

     

    Shadow avatar 11.12.2008 18:06 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    Problém této otázky je "sytý hladovému nevěří". Jinými slovy, otázku odchodu ze života "vlastními silami" bude jinak vidět člověk, který je zdravý a má pro co žít, a jinak člověk, který v bolestech umírá už třeba týdny (či měsíce) na nemocničním lůžku. Ono je snadné soudit něco, co se nás netýká. (Tedy alespoň doufám, že se tohle nikoho z nás tady netýká.)

    Rozhodně nepřeji nikomu, aby se do takové situace dostal, a za sebe mohu říci, že bych si rozhodně pro sebe rád nechal "zadní vrátka" pro případ, že by se mi něco takového přihodilo. Zrovna nedávno jsem se dozvěděl o člověku, kterému byla diagnostikována (a potvrzena druhým lékařem) nevyléčitelná smrtelná choroba, v rámci které mu bude postupně ochabovat svalstvo, až bude bezmocně ležet na lůžku a čekat, až mu selže plicní svalstvo a on se udusí. Když jsem o tom uvažoval, přemýšlel jsem, že být na jeho místě, asi tu chorobu tak daleko zajít nenechám a skončím to, dokud budu ještě mobilní.

    Samozřejmě doufám (asi jako každý z nás), že se mě něco takového týkat nebude, ale jeden nikdy neví - ne každý má "štěstí", že zemře rychle a bezbolestně. Rozhodně bych v případě tohoto člověka řešení sebevraždou neviděl nijak negativně, naopak - plně bych ho chápal. Stejně tak bych uznal jeho právo vzít si vlastní život (ostatně, my jsme mu ten život nedali, tak mu do toho beztak nemáme co kecat) a o zavedení eutanázie bych rozhodně přemýšlel a po schválení konkrétní podoby příslušného právního rámce bych byl pro.
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    xxxs avatar 11.12.2008 18:39 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    niektore veci netreba uponahlat. ukrajinci pouzivaju na dystrofiu kmenove bunky. vedecka komunita krici, ze ziadne vysledky nevidno. minulotyzdnova reportaz na komercnej slovenskej televizii ukazala nieco ine. mali zabery starsej reportaze, decko nevladalo ani fixovat hlavu, po liecbe mohlo stat. nevyzeralo to ako podvod. ak aj ano, medicina progreduje. ak sa da, lepsie je bojovat.
    11.12.2008 19:03 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    On je každý jiný. I ten "hladový". Pochopitelně záleží na nemoci i na tom jak se projevuje, jsou stavy, kdy už jde jen a jen trpět (trochu znám z vlastních zážitků).

    Když se moje máma dozvěděla, že s její rakovinou už nejde nic dělat, měla jen dvě přání. Zůstat až do konce doma a zbylý čas psát své paměti. Oboje se podařilo, i když to nebylo vůbec lehké. Poslední stránky už jen diktovala, nebyla schopná udržet ani tužku.

    Osobně, když u mne bylo podezření na beznadějnou chorobu s ošklivým průběhem, byl jsem rozhodnutý, že pokud se potvrdí, budu se moct konečně věnovat poněkud nebezpečným podnikům, do kterých jsem se nepouštěl v pocitu zodpovědnosti za ty, kteří jsou na mně závislí (nemyslím přímo finančně). Ten čas kdy to vypadalo beznadějně zase nebyl až tak strašný, měl jsem jednoduchý život bez starostí o zítřek. Na druhou stranu, jednou v bolestech jsem si přál už jen a jen konec (tekrát mi odmítali dát na bolest víc než jeden acylpirín).

    Sytý hladového nechápe. V současné době se potkávám s neštěstím v mnohých podobách denně. Rovnítko mezi objektivní situací a pocitem beznaděje, naděje, štěstí... není. Ani touha po smrti s tím moc nesouvisí. Pochopit, jak se rodiče obávají o svoji dceru, třeba s těžce se projevujícím Rettovým syndromem, jak se jí snanží zajistit co nejlepší budoucnost i když je jim jasné, kde je limit toho "nejlepší", to zvenku pochopit nejde. Viděl jsem dítě na vozíku, které může pouze trochu hýbat trupem a očima. Viděl jsem ho se plazit jako píďalka po zemi a dost možná, vypadalo to tak, on byl šťastný. A tak dál. A také jsem viděl lidi, co si zlomili nohu a nemohli na dovolenou a chtěli se zabít. Lidi zhroucené, že se jim rozbilo auto... Fakt.
    24.3.2009 09:50 kotz | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odchádzať dobrovoľne...
    http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/30629535025-hledani-dobre-smrti/
    Čas, který ušetříš tím, že si na to napíšeš program, strávíš tak, že se kocháš, jak dobře to funguje.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.