abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1049 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník

    Nepráskneš bližního svého

    14.4.2008 22:28 | Přečteno: 1661× | Rouhání největší

    Je to už víc než rok, co jsem napsal zápis Práskněte bližního svého!, který se zabýval snahou politiků, aby byl člověk povinen udávat své blízké kvůli banálním dopravním přestupkům. Nyní jsem se ale na mém oblíbeném server D-FENS dočetl o tom, že Ministerstvo dopravy ČR disponuje právním rozborem ukazujícím, že žádná z navrhovaných verzí gestapizační změny není v souladu s Listinou základních práv a svobod. Čili i kdyby nějaký takový zákon prošel, Ústavní soud by ho téměř jistě zrušil.

    Známe to asi všichni. Někdo jede rychleji, než se smí. Automatický radar ho vyfotí, fotka putuje na obecní úřad a tam si předvolají provozovatelel vozidla. Ten odepře výpověď (§ 60, odst. 1 zákona o přestupcích), a protože z fotografie nelze rozpoznat, kdo řídil, případ je odložen.

    Představitelům státní moci a samospráv tohle pořádně pije krev. A aby mohli používat velmi pohodlný způsob registrace přestupků, tedy automatický radar (nebo zařízení pro registraci jízdy na červenou), snaží se zkrátit práva provozovatelů vozidel. Už nyní platí povinnost provozovatele znát totožnost řidiče. Právo odmítnout v zákonem stanovených případech výpověď však zůstává v platnosti.

    Protože je tohoto práva často využíváno, vznikly postupně různé návrhy, jak donutit provozovatele vozidla "zpívat". Buď by prostě musel udat řidiče (tedy prásknout svého blízkého nebo sebe) a při neuposlechnutí zaplatit pokutu. Nebo by byl (při tomto neuposlechnutí) považován za pachatele přestupku. A konečně ve třetí variantě by byl povinen vést knihu jízd a tu na vyžádání poskytnout správnímu orgánu.

    Nyní má Ministerstvo dopravy k dispozici právní rozbor všech navrhovaných variant. Za jeho vypracování je odpovědná JUDr. Daniela Kovalčíková (ano, přesně ta, která kdysi vyslovovala názor o nelegálnosti detektorů radarů...). Tento rozbor končí závěrem, že žádná z variant není použitelná v prostředí našeho ústavního pořádku (bez ohledu na to, jak to platí v jiných státech). Je to podloženo i několika dřívějšími nálezy Ústavního soudu, který už nějaké související případy řešil.

    Proto je to téměř jednoznačné. I kdyby si politici vymysleli, že některou z ústavně neprůchodných variant zapracují do zákona o provozu na pozemních komunikacích, není se téměř třeba obávat gestapizačního efektu, neboť zrušení příslušné části zákona Ústavním soudem by bylo otázkou krátké doby.

    Úředníci a policisté by tedy měli přestat vymýšlet systémy, jak hromadně přistihovat co nejvíc řidičů (kteří například do městských rozpočtů mohou přinést pořádné peníze - mělničtí vědí své...), a raději se zaměřit na práci přímo na silnici. Pokud je řidič postižen okamžitě po spáchání přestupku, odpadají problémy s hledáním pachatele. A hlavně, okamžitý postih je mnohem účinnější. Kdo si pamatuje, kde jel před několika měsíci o pár kilometrů rychleji? Asi málokdo, takže myšlenkové spojení sankce s přestupkem bude ve většině případů naprosto nulové.

           

    Hodnocení: 93 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    14.4.2008 22:35 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nepráskneš bližního svého (diskuse)
    Ale ono není cílem měření někoho napravit, aby příště už zbytečně rychlost nepřekračovat. Cílem těchto měření je naplnit kasu... :-/
    Luk avatar 14.4.2008 23:04 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nepráskneš bližního svého (diskuse)
    Cílem těchto měření je naplnit kasu... :-/
    To je jasné. Umístění 40 metrů před nepoužívaný vlečkový přejezd nemá z hlediska bezpečnosti žádnou logiku. Vydělává na tom jak obec, tak i firma, která jí radar (za procenta z vybraných pokut) pronajímá.

    A úplně nejvýživnější rýžovačka by byla, kdyby prošel (třeba teď na druhý pokus) návrh, aby rychlost měřily i soukromé firmy. To by radary na těch nejnesmyslnějších místech (u starých vleček, těsně u cedule obce, v polích hluboko uvnitř Prahy, za značkami zapomenutými po silničních pracích apod.) rostly jak houby po dešti.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    14.4.2008 23:29 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nepráskneš bližního svého (diskuse)
    Vzpomínám si na film Johny English s Rowanem Atkinsonem v hlavní roli - ten vyřešil nepohodlný radar po svém - ze svého super auta a la James Bond na něj rovnou po vyfocení poslal raketu.

    Reálné to moc není, ale moc by se mi líbilo, kdyby se to na tyhle naprosto zbytečné radary u vleček apod. nechalo použít...
    Quando omni flunkus moritati
    14.4.2008 23:29 tired joe | skóre: 17 | blog: rootlet | Trenčín/Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nepráskneš bližního svého (diskuse)
    Teda, prečítal som si časť tvojho blogpostu o Bille, musím skonštatovať, že na mňa pôsobíš dojmom človeka, ktorý nemá na práci nič iné, ako sťažovať sa, hľadať vo všetkom problémy, znižovať úroveň čohokoľvek. Necháp ma zle - ja tiež nesúhlasím s mnohými vecami, s ktorými ty, ale kverulantstvo ako životný postoj je podľa mňa zvrátený. To ti naozaj stojí za to, že ťa namíchla predavačka v Bille, sa rozčúliť a napísať o tom blogpost? Niekde som čítal, že človek, ktorý na všetkom a všetkých hľadá chyby, sa len podvedome snaží zvýšiť svoju cenu. Fakt si nepamätám ani jeden tvoj zápis, ktorý by na mňa nepôsobil svojím spôsobom desivo. Svet nie je len banda hajzlíkov, ktorí sa ti snažia prísť na kobylku alebo ťa nejak prechcať (sorry za výraz). Rád by som si od teba prečítal aj niečo pokloudného, ne-paranoidného, spokojného.
    Človek sa riadi zdravým rozumom, až keď už nezostáva žiadne iné riešenie.
    otula avatar 14.4.2008 23:41 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nepráskneš bližního svého (diskuse)
    Musím se Luka zastat, protože zrovna on mi připadne zcela pohodový. A jeho příspěvky nesou často i nějakou informační hodnotu, narozdíl od mnoha jiných.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    Luk avatar 14.4.2008 23:56 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nepráskneš bližního svého (diskuse)
    Musím se Luka zastat
    Díky ;-)
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Luk avatar 14.4.2008 23:53 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nepráskneš bližního svého (diskuse)
    Fakt si nepamätám ani jeden tvoj zápis, ktorý by na mňa nepôsobil svojím spôsobom desivo.
    Platí pravidlo: dobrá zpráva = žádná zpráva ;-) Jinak jsi poněkud mimo mísu, protože takhle argumentuješ zrovna u zápisu, který je pozitivní - jsem totiž rád, že to tou gestapizací není tak horké.
    To ti naozaj stojí za to, že ťa namíchla predavačka v Bille, sa rozčúliť a napísať o tom blogpost? Niekde som čítal, že človek, ktorý na všetkom a všetkých hľadá chyby, sa len podvedome snaží zvýšiť svoju cenu.
    Pokud bych psal o všem, co mě nějak naštvalo, nebudu dělat nic jiného a ještě bych se musel rozforkovat nejméně na deset exemplářů. Píšu jen velmi zřídka.

    Ona je tu navíc ještě jedna věc. Právě to "vidění rudě" je impulsem k tomu, abych něco napsal. Někdo jiný to řeší tak, že třeba něco rozmlátí nebo si praští přímo do toho, kdo to způsobil. Psaní do blogu je v tomto ohledu zcela nevinné.

    Naopak k psaní o něčem pozitivním musí mít člověk náladu. Tam není žádný takový "hnací motor", žádná touha po uvolnění emocí skrze blog. Možná u někoho ano, ale u mě ne. Pozitivní texty píšu po důkladném promyšlení, kdežto ty negativní ve stavu "akutní nasranosti".
    Rád by som si od teba prečítal aj niečo pokloudného, ne-paranoidného, spokojného.
    Pokud nejsi schopen si mé pozitivní texty najít, tak tady jich pár namátkově vybraných je: první, druhý, třetí, čtvrtý, pátý, šestý, sedmý, osmý, devátý, desátý. A ještě pár na Respektu: první, druhý, třetí, čtvrtý, pátý.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    16.4.2008 22:55 Dejv | skóre: 37 | blog: Jak ten blog nazvat ... ? | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nepráskneš bližního svého (diskuse)
    Pokud bych psal o všem, co mě nějak naštvalo, nebudu dělat nic jiného a ještě bych se musel rozforkovat nejméně na deset exemplářů
    V tom pripade by mozna nebylo od veci zacit se na zivot divat trochu z nadhledu a tolik se nerozcilovat :-P

    Dejv
    Pevně věřím, že zkušenější uživatelé mě s mými nápady usměrní a pošlou tam, kam tyto nápady patří...
    Luk avatar 16.4.2008 23:04 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nepráskneš bližního svého (diskuse)
    V tom pripade by mozna nebylo od veci zacit se na zivot divat trochu z nadhledu a tolik se nerozcilovat
    Většinou se na to tak dívám. Ale pokud člověk např. absolvuje v jednom dni návštěvu 4 úřadů a jako zlatý hřeb ještě pošty (což byl případ dneška), všude narazí na potíže a stráví touto "legrací" většinu dne (přičemž ještě nepříjemně mrholí), tak pak už má chuť se vším praštit (nebo do někoho praštit).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    15.4.2008 00:13 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nepráskneš bližního svého (diskuse)
    Tenhle přístup ale nakonec vede k tomu, že se nic nezlepší...

    Čekal jsem deset minut na pokladně? No přece nejsem kverulant, abych si stěžoval a příště přijdu zas... přestože zase budu čekat deset minut a další prodavačky přitom budou někde sedět v prodejně a pít kafe, protože je nikdo nezavolal na pokladnu.

    A takhle by se dalo pokračovat o lecčems, o čem Luk píše - a je dobře, že to dělá aspoň někdo.
    Quando omni flunkus moritati
    15.4.2008 00:26 tired joe | skóre: 17 | blog: rootlet | Trenčín/Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nepráskneš bližního svého (diskuse)
    Lidi, lidi, písal som snáď niekde, že človek má byť spokojným trupíkom? Celé, o čo mi išlo, je Lukov životný postoj. Ak mu to takto vyhovuje, je to jeho život, každý strojcom šťastia svojho :)
    Človek sa riadi zdravým rozumom, až keď už nezostáva žiadne iné riešenie.
    Luk avatar 15.4.2008 01:08 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nepráskneš bližního svého (diskuse)
    Celé, o čo mi išlo, je Lukov životný postoj.
    Co ty víš o mém životním postoji?
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Dalibor Smolík avatar 15.4.2008 09:20 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nepráskneš bližního svého (diskuse)
    To by radary na těch nejnesmyslnějších místech (u starých vleček, těsně u cedule obce
    Vzpomínám si, že jako kluci jsme vzali starý infračervený zářič (vypadal jak dnešní satelitní anténa) a a umístili jej na viditelné místo před značku s koncí obce. A bavili jsme se tím, jak auta, která již před koncem obce nabrala rychlost, náhle a zoufale brzdila :-). Tahle finta v reálu by vybrala hodně peněz za pokuty.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    msk avatar 15.4.2008 10:23 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nepráskneš bližního svého (diskuse)
    A úplně nejvýživnější rýžovačka by byla, kdyby prošel (třeba teď na druhý pokus) návrh, aby rychlost měřily i soukromé firmy. To by radary na těch nejnesmyslnějších místech (u starých vleček, těsně u cedule obce, v polích hluboko uvnitř Prahy, za značkami zapomenutými po silničních pracích apod.) rostly jak houby po dešti.
    Potom by to koncilo takto. A pokial by to nepomohlo, koncili by tak ti, co by tam tie radary montovali. Treba uz konecne raz a navzdy zkoncovat s tou sku***nou vladnucou luzou, schovavajucou sa za nejaku imaginarnu bezpecnost a mavanim nicnehovoriacimi cislami o mrtvych na cestach. Podla mojho nazoru je pocet mrtvych vzhladom na stav ciest a poctu aut dost mierny...
    Luk avatar 15.4.2008 11:57 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nepráskneš bližního svého (diskuse)
    Vazba mezi dodržováním nejvyšší dovolené rychlosti a bezpečností provozu je téměř nulová. Na jednu stranu znamená menší rychlost vyšší bezpečnost, současně ale větší soustředění na dodržování rychlosti snižuje pozornost a zpomaluje reakce. Důležité je vždy přizpůsobení rychlosti aktuální situaci, to rozhoduje o bezpečnosti.

    Stanovení nižší rychlost může mít i jiné důvody než bezpečnostní - například hlukové. Hluk od pneumatik a aerodynamický hluk s rychlostí roste. Tohle ovšem není případ těch situací, o kterých bývá obvykle řeč. Tam se argumentuje bezpečností, přitom ale obec, která nechala osadit radary, následně vůbec nevyhodnocuje jejich vliv na bezpečnost. Čili to jen potvrzuje, že jim nejde o bezpečnost, ale o vydělané peníze.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    14.4.2008 23:51 I love M$ | skóre: 1 | blog: kerberos_breberkos | Bílá Hlína
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nepráskneš bližního svého
    Kniha jizd, hm to uz zni slusne ujete, docela me prekvapuje, ze takovej napad prosel az tak daleko, ze ho nekdo pravne hodnotil.
    15.4.2008 06:33 Let_Me_Be | skóre: 20 | blog: cat /proc/idea/current | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nepráskneš bližního svého
    Netusim co za sunty kamery pro foceni aut pouzivaji, ale kdyz nam manik z firmy co dela tyhle systemy ukazoval fotky infracervenou kamerou, tak tam obliceje byli videt zatracene jasne.
    Linked in profil - Můj web - Nemůžete vyhrát hádku s blbcem. Nejdřív vás stáhne na svoji úroveň a pak ubije zkušenostmi.
    Luk avatar 15.4.2008 09:15 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nepráskneš bližního svého
    Pokud je na fotce obličej dobře rozeznatelný (a lze podle toho určit řidiče), není co řešit. Jenže leckdy se fotí zezadu, takže tam žádný obličej není, případně není vidět přes sluneční clonu. O tyhle případy jde.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    15.4.2008 07:44 spectrum | skóre: 29 | blog: spectrumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nepráskneš bližního svého
    Njn, snažím se jezdit předpisově, ale kolikrát to spíš vypadá jako kdybych měl poruchu na vozidle... S množstvím značek to zdá se mi přehání a pokud se postaví s radarem za značku (vcelku běžný obrázek) tak co se na to dá říct?
    Dalibor Smolík avatar 15.4.2008 09:23 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nepráskneš bližního svého
    Já bych navrhoval povinnou černou skříňku do každého auta. Ta by se pak povinně vyhodnocovala a každý měsíc se vypočítala rovnou pokuta a počet stržených bodů :-). Aby ta buzerace byla úplná.
    Můj známý z Olomouce zoufale bloudil v Praze a zastavil u policajtů s mapou, aby mu poradili. Jenže oni stáli v pruhu pro autobusy - on k nim musel přijet - a rovnou místo rady ho pokutovali.
    Jestliže budeme mít takové policajty, nebudou ani řidiči vstřícnější.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Luk avatar 15.4.2008 10:13 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nepráskneš bližního svého
    Černá skříňka bude. Zřejmě už od příštího roku, zatím jen pro auta, která jezdí po dálnici. Prý se nebude používat k ničemu jinému, než je kontrola zaplacení dálničního poplatku, ale naprosto nevěřím tomu, že to policie nebude chtít v dalším kroku použít i k jiným účelům.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    msk avatar 15.4.2008 10:27 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nepráskneš bližního svého
    Pocul som ale, ze ma byt anonymna. Na druhej strane nevidim problem, ze si dvaja kokoti v uniformach stupnu na koniec dialnice a budu zastavovat auta a v databazi kontrolovat, ci pred 100 km nahodou nesli vrazednych 150, ohrozujuc vsetkych okolo seba vratane hladujucich deti v Keni. To potom anonymita tych palubnych vysielacov bude k nicomu...
    Luk avatar 15.4.2008 11:57 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nepráskneš bližního svého
    Pocul som ale, ze ma byt anonymna.
    Anonymní bude přesně do okamžiku, než potká první mýtnou bránu s kamerami. Pomocí OCR se zjistí registrační značka a přiřadí se k identifikátoru té krabičky. To sice nebude použitelné k postihování přestupků, ale bude to použitelné ke sledování, byť ne se stoprocentní relevancí (vzhledem k přenosnosti).

    Ovšem ke zrušení anonymity je už jen malý krok. Navíc tohle je stejně jen dočasné, připravuje se celoevropský systém satelitního mýtného, který se bude týkat i osobních aut. Pak bude sledování trvalé pomocí GPS a tady už se na žádnou anonymitu rozhodně hrát nebude. Modul bude pevně spjatý s vozidlem.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    15.4.2008 17:57 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nepráskneš bližního svého
    Anonymní bude přesně do okamžiku, než potká první mýtnou bránu s kamerami. Pomocí OCR se zjistí registrační značka a přiřadí se k identifikátoru té krabičky.
    Heh, když mám kameru, co snímá čísla projíždějících aut a někam to ukládá, tak už je přece úplně jedno, jestli mám někde nějakou krabičku nebo ne.
    Ovšem ke zrušení anonymity je už jen malý krok. Navíc tohle je stejně jen dočasné, připravuje se celoevropský systém satelitního mýtného, který se bude týkat i osobních aut. Pak bude sledování trvalé pomocí GPS a tady už se na žádnou anonymitu rozhodně hrát nebude. Modul bude pevně spjatý s vozidlem.
    To je otázka implementace. GPS sama o sobě nikoho nesleduje, pouze pasivně přijímá signály ze satelitů, na základě kterých vypočítá polohu. Aby se to dalo používat ke sledování, muselo by to tu polohu někam permanentně hlásit, k čemuž není žádný důvod (vyjma třeba přepravních firem, kteří to mají chválně, aby svoje vozidla mohli monitorovat). A taky kdo by ty přenosy platil?
    Luk avatar 15.4.2008 18:48 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nepráskneš bližního svého
    Heh, když mám kameru, co snímá čísla projíždějících aut a někam to ukládá, tak už je přece úplně jedno, jestli mám někde nějakou krabičku nebo ne.
    Není. Těch bran s kamerami (aspoň zatím) tolik není. Většina jich kamery nemá, takže pouze komunikují s krabičkou. Proto kamery samy o sobě v tuto chvíli neumožňují zjistit, kde auto najelo a kde sjelo, zjistí jen přítomnost v daném místě. Konkrétní pohyb po dálnici umožní zjistit až ty krabičky.
    To je otázka implementace. GPS sama o sobě nikoho nesleduje, pouze pasivně přijímá signály ze satelitů, na základě kterých vypočítá polohu. Aby se to dalo používat ke sledování, muselo by to tu polohu někam permanentně hlásit, k čemuž není žádný důvod (vyjma třeba přepravních firem, kteří to mají chválně, aby svoje vozidla mohli monitorovat). A taky kdo by ty přenosy platil?
    U systémů pro satelitní mýtné je to tak, že palubní jednotka zaznamenává přesný pohyb vozidla podle GPS (souřadnice + čas). Pak jsou nainstalovány přenosové brány, přes které proběhne komunikace a záznam z jednotky se přenese do centrály. Tedy nesleduje se v reálném čase, ale trasa se získává zpětně.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    15.4.2008 20:03 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nepráskneš bližního svého
    Není. Těch bran s kamerami (aspoň zatím) tolik není. Většina jich kamery nemá, takže pouze komunikují s krabičkou. Proto kamery samy o sobě v tuto chvíli neumožňují zjistit, kde auto najelo a kde sjelo, zjistí jen přítomnost v daném místě. Konkrétní pohyb po dálnici umožní zjistit až ty krabičky.
    Kamer je dost a bude jich ještě víc a to zdaleka ne jenom na mýtných branách. Připadá mi opravdu legrační, že se někdo bojí identifikace jeho auta na základě nějaké mýtné viněty, když z principu věci každé motorové vozidlo na sobě má mnohem jednoznačnější identifikaci už řádově sto let.
    U systémů pro satelitní mýtné je to tak, že palubní jednotka zaznamenává přesný pohyb vozidla podle GPS (souřadnice + čas). Pak jsou nainstalovány přenosové brány, přes které proběhne komunikace a záznam z jednotky se přenese do centrály. Tedy nesleduje se v reálném čase, ale trasa se získává zpětně.
    A máš ověřené, že takhle to u nás má skutečně být implementované nebo je to jenom hypotetická paranoidní úvaha o tom, jak by to mohlo fungovat? Totiž pokud se bavíme o nějaké bráně, tak už to není čistý satelitní, ale hybridní systém, který navíc spojuje nevýhody obou řešení. Moc si nedovaedu představit, že by GPS krabička nějak strašně složitě archivovala celou tvojí trasu, pak to posílalala kamsi na bránu (a co když třeba měsíc pod žádnou neprojedu, protože se pohybuju po silnicích nižsí třídy?), dostávala o tom potvrzení, aby to smazala (strašně moc dat, nutná obousměrná komunikace s palubní jednotkou) a pak se to nějak posílalo do centrálního IS a tam nějak porovnávalo a vyhodnocovalo a pak co? Tiskly složenky? Není řádově jednodužší mít pasivní krabičku s GPS, co počítá km ujeté po zpoplatněných úsecích a rovnou ti odečítá kredit?
    15.4.2008 20:31 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nepráskneš bližního svého
    Jenže to by ty krabičky bylo nutné aktualizovat při každé změně zpoplatnění silnice. Mnohem bezúdržbovější je převést veškerou inteligenci do centra a z krbiček vysávat jen trajektrorii v prostoročasu.
    Luk avatar 15.4.2008 20:46 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nepráskneš bližního svého
    Tohle byl přece problém v Německu. První generace OBU měla napevno nadefinované zpoplatněné trasy, až teprve později se udělala automatická aktualizace.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Luk avatar 15.4.2008 20:44 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nepráskneš bližního svého
    Kamer je dost a bude jich ještě víc a to zdaleka ne jenom na mýtných branách.
    To sice je, ale většinou nejsou vybaveny rozpoznáváním SPZ a nejsou vzájemně propojeny (ve smyslu, že by byly schopny sledovat konkrétní vozidlo a přímo zaznamenávat jeho pohyb).
    Připadá mi opravdu legrační, že se někdo bojí identifikace jeho auta na základě nějaké mýtné viněty, když z principu věci každé motorové vozidlo na sobě má mnohem jednoznačnější identifikaci už řádově sto let.
    Jenže ta sto let existující identifikace neznamenala, že by byl stát schopen masově sledovat pohyb vozidel.
    A máš ověřené, že takhle to u nás má skutečně být implementované nebo je to jenom hypotetická paranoidní úvaha o tom, jak by to mohlo fungovat?
    O takovém řešení se uvažovalo, nicméně zatím není vůbec jasné, jak to nakonec bude (obávám se, aby si ho policie neprosadila). V Německu to tak není, tam se posílá (přes GSM) jen údaj o délce projetého úseku.
    Moc si nedovaedu představit, že by GPS krabička nějak strašně složitě archivovala celou tvojí trasu, pak to posílalala kamsi na bránu (a co když třeba měsíc pod žádnou neprojedu, protože se pohybuju po silnicích nižsí třídy?), dostávala o tom potvrzení, aby to smazala (strašně moc dat, nutná obousměrná komunikace s palubní jednotkou) a pak se to nějak posílalo do centrálního IS a tam nějak porovnávalo a vyhodnocovalo a pak co?
    Uchovávání samozřejmě není vůbec složité (a už rozhodně ne "strašně složité"), vzhledem k tomu, co dnes umějí navigační přístroje za 4000 Kč. Není problém ani komunikace, i když je otázka, jestli je jednodušší stavět brány pro vysokorychlostní komunikaci nebo využít sítě GSM.

    Je ale ještě jedna věc: e-Call. Ten se bude povinně montovat do všech aut a také představuje potenciální hrozbu. Sice to zatím vypadá, že aktivovat komunikaci půjde jen ručně z auta nebo automaticky při nehodě. Ale bude stačit aktualizovat firmware a už může být všechno jinak.

    Jinak jestli ti připadá, že jsem příliš paranoidní, tak ti musím připomenout, že se nyní zrovna řeší rozšíření pravomocí tajných služeb - budou se moci přehrabovat v bankovních kontech dle libosti. Krůček po krůčku...
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    16.4.2008 14:31 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nepráskneš bližního svého
    To sice je, ale většinou nejsou vybaveny rozpoznáváním SPZ a nejsou vzájemně propojeny (ve smyslu, že by byly schopny sledovat konkrétní vozidlo a přímo zaznamenávat jeho pohyb).
    Ale totéž se napsat i o těch čtečkách elektronického mýtného. Ona to zase není taková prdel zprovoznit naznačovanou globální šmírovací síť jenom tak jakoby mimochodem. Náklady by nejspíš několikanásobně převážily náklady na samotný mýtný systém.
    Jenže ta sto let existující identifikace neznamenala, že by byl stát schopen masově sledovat pohyb vozidel.
    Ale to je přece přímý důsledek technologického pokroku, který umožňuje automatické čtení značek a ne žádného mýtného systému.
    Uchovávání samozřejmě není vůbec složité (a už rozhodně ne "strašně složité"), vzhledem k tomu, co dnes umějí navigační přístroje za 4000 Kč. Není problém ani komunikace, i když je otázka, jestli je jednodušší stavět brány pro vysokorychlostní komunikaci nebo využít sítě GSM.
    Právě proto, že krabičky toho umí dneska hodně, je nesmysl přenášet to, co by mohly dělat samy někam na bránu a potažmo centrální systém. Já si opravdu moc dobře nedovedu představit, že brána, pod kterou projedou desítky aut za minutu a každé je v dosahu pár sekund, bude s každým z nich navazovat nějakou obousměrnou komunikaci a předávat jim kompletní trasu třeba i za několik týdnů zpátky.
    Je ale ještě jedna věc: e-Call. Ten se bude povinně montovat do všech aut a také představuje potenciální hrozbu. Sice to zatím vypadá, že aktivovat komunikaci půjde jen ručně z auta nebo automaticky při nehodě. Ale bude stačit aktualizovat firmware a už může být všechno jinak.
    Ale zase. Kdo by takovou permanentní komunikaci platil? A vůbec, všichni co mají u sebe mobil jsou z principu permanentně monitorovaní ať už jsou kdekoliv a nikdo kolem toho nedělá humbuk jako kolem mýtného. Přitom je to i přes menší přesnost řádově více zneužitelné než nějaké mýto.
    Jinak jestli ti připadá, že jsem příliš paranoidní, tak ti musím připomenout, že se nyní zrovna řeší rozšíření pravomocí tajných služeb - budou se moci přehrabovat v bankovních kontech dle libosti. Krůček po krůčku...
    Mě samozřejmě taky vytáčí a deprimuje, co předvádí Langer na vnitru. On nejen, že pokračuje v tom, co kdysi sám nazýval grosstapem, ale ještě to celé umocňuje na druhou až do úplné absurdity. To jsou věci, kvůli kterým se musí protestovat a ne kvůli nějkému blbému mýtnému.
    frEon avatar 15.4.2008 20:45 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nepráskneš bližního svého
    U systémů pro satelitní mýtné je to tak, že palubní jednotka zaznamenává přesný pohyb vozidla podle GPS (souřadnice + čas). Pak jsou nainstalovány přenosové brány, přes které proběhne komunikace a záznam z jednotky se přenese do centrály. Tedy nesleduje se v reálném čase, ale trasa se získává zpětně.
    imho to tak nebude, protoze by se daly takove brany objizdet a neplatit tak vubec.
    Talking about music is like dancing to architecture.
    Luk avatar 15.4.2008 20:48 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nepráskneš bližního svého
    V Německu takhle fungují kontrolní brány. Nezískávají data o trase, ale ověřují palubní jednotku a její způsobilost. Kromě toho jsou tedy ještě mobilní kontroly.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    16.4.2008 14:36 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nepráskneš bližního svého
    Ano a pokud jednotku nemá, tak ho vyfotí. Jedonoduché a účinné.
    Fluttershy, yay! avatar 15.4.2008 18:11 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nepráskneš bližního svého
    Což takhle jezdit v masce ve stylu Darth Vader nebo Výkřik?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.