abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:22 | IT novinky

    Do 17. června do 19:00 běží na Steamu přehlídka nadcházejících her Festival Steam Next | červen 2024 doplněná demoverzemi, přenosy a dalšími aktivitami. Demoverze lze hrát zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:33 | IT novinky

    Apple na své vývojářské konferenci WWDC24 (Worldwide Developers Conference, keynote) představil řadu novinek: svou umělou inteligenci pojmenovanou jednoduše Apple Intelligence, iOS 18, visionOS 2, macOS Sequoia, iPadOS 18, watchOS 11, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:44 | Nová verze

    Vyšla nová verze XMPP (Jabber) klienta Gajim, která přidává podporu reakcí pomocí emoji (XEP-0444: Message Reactions) a citace zpráv (XEP-0461: Message Replies). Přehled dalších vylepšení je k dispozici na oficiálních stránkách.

    sonicpp | Komentářů: 0
    včera 15:00 | Nová verze

    Po po téměř roce vývoje od vydání verze 5.38 byla vydána nová stabilní verze 5.40 programovacího jazyka Perl (Wikipedie). Do vývoje se zapojilo 75 vývojářů. Změněno bylo přibližně 160 tisíc řádků v 1 500 souborech. Přehled novinek a změn v podrobném seznamu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 12:00 | Zajímavý článek

    Uroš Popović popisuje, jak si nastavit Linux na desce jako Raspberry Pi Zero, aby je šlo používat jako USB „flešku“.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 1
    včera 08:44 | Zajímavý software

    Andreas Kling oznámil, že jelikož už se nevěnuje nezávislému operačnímu systému SerenityOS, ale výhradně jeho webovému prohlížeči Ladybird, přičemž vyvíjí primárně na Linuxu, SerenityOS opustí a Ladybird bude nově samostatný projekt (nový web, repozitář na GitHubu).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    včera 02:22 | Nová verze

    Po dvou měsících vývoje byla vydána nová verze 0.13.0 programovacího jazyka Zig (GitHub, Wikipedie). Přispělo 73 vývojářů. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.6. 17:55 | Komunita

    Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.6. 14:55 | IT novinky

    Před 70 lety, 7. června 1954, ve věku 41 let, zemřel Alan Turing, britský matematik, logik, kryptoanalytik a zakladatel moderní informatiky.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 26
    7.6. 11:44 | Zajímavý software

    NiceGUI umožňuje používat webový prohlížeč jako frontend pro kód v Pythonu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    Rozcestník

    IBM ThinkPad R50p z USA

    28.3.2008 13:50 | Přečteno: 1545× | linux | poslední úprava: 28.3.2008 14:27

    V posledních měsících jsem si vyzkoušel několik nákupů pres ebay, jejichž vrcholem bylo zakoupení notebooku uvedeného v titulku. O tom (A možná semtam i o něčem jiném) bude také tento zápisek. Naproti tomu o linuxu tady toho mnoho nebude, ale nešť!

    Dovolte mi začít poněkud zeširoka, moje vášeň pro thinkpady se zrodila na začátku roku 2007, kdy jsem od kamaráda koupil thinkpad R40e, následovaný v dubnu téhož roku svým vyspělejším kolegou R40, ten se díky technologii centrino, kterou jsem měl v merku už opravdu drahnou dobu, stal skutečně mým oblíbeným kouskem. To jsem ale netušil že to je teprve začátek :-)

    Na podzim minulého roku jsem se začal zajímat o možnosti nakupování přes ebay a zhruba ve stejné době jsem narazil i na výborné fórum točící se okolo thinkpadů. Ebay byl snadným soustem, skočil jsem do banky a zanedlouho jsem měl internetovou platební kartu, její registrace na paypal byla už jednoduchá. Začal jsem levnými čínskými tovary, bratru maximálně za 150 korun (autonabíječka do auta, adaptér z 3,5 jacku do kazety, taktéž do vozu), tyto věci dorazily v pořádku a relativně rychle, na to že to bylo z číny :-), a tak bylo na čase postoupit dále.

    Mezitím jsem rozvíjel čilou komunikaci na výše zmíněném fóru, a novým etalonem se mi stal právě můj stávající thinkpad R50p, proč, to napoví následující přehled:


    R40

    R50p

    Z toho myslím jasně vyplývá proč jsem se pro něj rozhodl :-) ceny ostatních dvou mých thinkpadů naleznete v mém předchozím zápisku, nabízená cena R50p a dalších věcí, viz seznam níže, byla po započítání dopravy a pojištění zásilky 11 000,- Kč. Seznam je tu:

    Jak je vidět, nebyla to špatná nabídka, ale tak jednoduché to samozřejmě nebylo, zatímco dosud byl tento zápisek veskrze pozitivní, teď to začne trochu smrdět. Problém který vysvstal se nazývá CLO+DPH, k tomu se vrátím na konci příspěvku, případně uvedu jako téma ankety, pokud se mi jí podaří založit :-), jenom dodám že na notebooky se clo nevztahuje, a že celní proces trval stejně dlouho jako doručení notebooku z USA do ČR, konečná cena zaplacená navíc byla DPH z uvedené částky, tedy něco přes 2000 Kč.

    Jediným problémem tohoto R50p byla původní 9ti článková baterie, ač měla pouze 40 cyklů, byla už z roku 2004 a při pokusu o oživením vybitím a nabitím se její kapacita dostala až na cca 10% původní, proto jsem, opět z ebay, zakoupil novou 9ti článkovou baterii pro T4x/R5x notebooky, z číny, samozřejmě neoriginální, ale za cenu cca 800 Kč. Zatím na ní notebooku běží dva dny, a nevzplál jasným plamenem, baterie má kapacitu jakou mít má a už mám ověřeno že na ní notebook vydrží v provozu cca 4 hodiny (při plné zátěži je to samozřejmě mnohem méně - něco málo pod 2 hodiny)

    Další dobrou zprávou je že R50p by měl relativně málo trpět na známý GPU problémem thinkpadů... Ale ani tak nic není ztraceno, v USA je člověk který provádí profesionální opravu tohoto problému, celková cena včetně dopravy vychází podle mých odhadů cca něco pod 5000 Kč. (a je třeba říci že doprava je hlavní částí této ceny), ovšem bez případného DPH při vývozu nebo dovozu notebooku.

    A Tady je už opravdu konec všeho dobrého - Pořád mi nejde do hlavy, jaký je smysl platby DPH při dovozu použitého notebooku ze zahraničí? Kdyby šlo o nový, zaplatíte DPH v USA, a zároveň i DPH při dovozu do ČR, pak můžete možná požádat o vrácení některé z těchto částek, ale to nemám zmapováno... Chápu že platím DPH když si kupuju rohlík nebo televizi v čechách, ale DPH za tenhle konkrétní notebook bylo už dávno zaplaceno v USA, zajímalo by mě jestli by mi někdo byl schopen říct jestli existuje rozumný důvod proč jsem nucen platit už jednou zaplacené? Podle mě ne.

    I přes tyto nepříjemné komplikace je výsledná cena více než dobrá a musím říci že jsem s tímto strojem více než spokojen :-)

           

    Hodnocení: 83 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Myslíte si že je správné a spravedlivé platit DPH při dovozu zboží do ČR?
     (21 %)
     (4 %)
     (50 %)
     (73 %)
    Celkem 52 hlasů

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Luk avatar 28.3.2008 14:03 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM ThinkPad R50p z USA
    Pořád mi nejde do hlavy, jaký je smysl platby DPH při dovozu použitého notebooku ze zahraničí? Kdyby šlo o nový, zaplatíte DPH v USA, a zároveň i DPH při dovozu do ČR, pak můžete možná požádat o vrácení některé z těchto částek, ale to nemám zmapováno...
    To je jednoduché. V USA neexistuje DPH, platí se daň z obratu (u nás byla do roku 1992). To znamená, že při dovozu z USA se vždy platí DPH. Daň z obratu by prodejce neměl při posílání mimo USA připočítávat (čili ani není co vracet).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    28.3.2008 14:32 kajencik | skóre: 8 | blog: kajencik | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM ThinkPad R50p z USA
    Dobře, jmenuje se to jinak, ale efekt je podobný, tohle chápu u nového zboží, ale jaké to má opodstatnění když se jedná o použitý kus? Abych se vyjádřil přesně, nejde mi o to zkoušet se vyhnout DPH, ale zajímalo by mě jestli je to má opravdu nějaké opodstatnění, nebo je to zase jen další presumpce viny: Vztahuje se to jen na nové věci, ale co kdyby tohle bylo nové, he? Jen hezky zaplať!
    Luk avatar 28.3.2008 16:51 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM ThinkPad R50p z USA
    Dobře, jmenuje se to jinak, ale efekt je podobný
    Efekt je sice podobný, ale není to kompatibilní. Čili platí, že zdaňuje se to až tady.
    zajímalo by mě jestli je to má opravdu nějaké opodstatnění, nebo je to zase jen další presumpce viny
    V jedné pohádce od Jana Wericha zaznělo: "Co je psáno - to je dáno - a to je zdaněno." A přesně tak to je :-D
    Vztahuje se to jen na nové věci, ale co kdyby tohle bylo nové, he? Jen hezky zaplať!
    Není pravda. Vztahuje se to na všechno, co není osvobozeno, v tomto případě podle §71 zákona o DPH. Zde by připadal v úvahu odst. 11:

    Od daně jsou osvobozeny drobné zásilky zboží neobchodní povahy ze třetí země mezi fyzickými osobami, a to za podmínek stanovených zvláštním právním předpisem. Od daně nejsou osvobozeny zásilky obsahující zboží nad množstevní limity stanovené tímto zvláštním právním předpisem.

    Mám pocit, že v tomto případě nejde o drobnou zásilku, a ani o specifické případy vyjmenované v příslušném předpisu (nařízení Rady č. 918/83). Navíc nejde použít ani odst. 1, protože se nejedná o zboží osvobozené od cla (clo zde je, byť nulové).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    28.3.2008 14:31 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM ThinkPad R50p z USA
    Po přečtení tohoto zápisku bych velmi rád viděl, jak moc velké procento zásilek je schválně deklarováno s nižší cenou aby dovozce DPH snížíl či se mu úplně vyhnul. Tedy za cenu rizika pojištění zásilky na nižší částku.

    Toto řešení sice není zrovna košer, ale troufám si tvrdit, že zvláště u drahých věcí jako jsou notebooky, fotoaparáty či jiná elektronika, nebude to procento zrovna zanedbatelné... Tak schválně, máte někdo zkušenosti s tímto postupem? :-)
    JiK avatar 28.3.2008 14:34 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM ThinkPad R50p z USA
    ano mam. pokud to cesky postak neukradne, mozna se ti podari nezaplatit vypalne eurosocialistum.
    JiK avatar 28.3.2008 14:38 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM ThinkPad R50p z USA
    a pak te bude trapit svedomi, ze jsi za sve zdanene penize koupil nejmin jednou zdanene zbozi sobecky NEZAPLATIL dalsi dan. A z ceho potom bude evropa zivit uredniky, cikany a frustrovane muslimske mladiky podpalujici auta? Kde je pak tva socialni zodpovednost, chces snad spolecnosti odevzdavat min jak 50% sve prace?
    28.3.2008 20:27 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM ThinkPad R50p z USA
    jeste ze z vasich dani se plati same bohulibe aktivity -- dve ,,valky o ropu'', diky nimz je ropa nejdrazsi v historii. k tomu asi 20 tajnych sluzeb, ktere o vas vi vsechno, i to kdy jdete na zachod, i to ze ten zachod stoji na krivo (americke zachody rulez!), projekt hvezdnych valek namirenych proti zemim, ktere nemaji rakety.... atd. atd.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    JiK avatar 28.3.2008 23:45 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM ThinkPad R50p z USA
    hruuuuza. Bijou cernochy, zaviraji odborare, maji zachody nakrivo, je tu strasna nesvoboda takze Michael Moore musi pasovat sve nezaujate a objektivni filmy v motakach z koncentraku, kam jej i cely stab vlada zavrela a navic jeste Amici drze porazili SSSR. Proc te to tak sere?
    29.3.2008 09:34 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM ThinkPad R50p z USA
    Vis, jaky je rozdil mezi byvalym Sovetskym Svazem a USA?
    Sovetsky Svaz po nas nechtel posilat vojaky do Afghanistanu.
    28.3.2008 14:39 kajencik | skóre: 8 | blog: kajencik | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM ThinkPad R50p z USA
    No, upřímně řečeno, tomuhle tématu jsem se věnoval dost intenzivně, myslím že je to takhle: existuje určitá hranice pod kterou se CLo ani DPH nepočítá a zásilka je propuštena dále, ta hranice je cca 1500 Kč nebo $50 plus mínus autobus. Takže je možné poslat notebook za $500 jako zásilku s cenou $50, problém je ale v tom že celníci nejsou blbí :-) - mají možnost jakoukoliv zásilku otevřít a dožadovat se dodání relevantní ceny, nejhorší scénář je že použijí běžnou tržní hodnotu v ČR a zní vypočítají DPH (jak by jí případně určovali to nemám tušení). Toto otevření se co jsem četl občas děje, IMHO u takovýchto zásilek, které mají cenu $50 a krabice odpovídá krabici od notebooku....
    28.3.2008 14:43 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM ThinkPad R50p z USA
    A co byste řekl na X61 s Ultrabasem, který prošel jako "IBM laptop for parts" za $75 :-D

    Těžko vám někdo dokáže, že není pravda, že něco nefunguje. To, si myslím, se dá vždycky uhádat. Jen je třeba myslet na to, aby prodejce do balíku nestrčil fakturu s plnou cenou...
    28.3.2008 14:49 kajencik | skóre: 8 | blog: kajencik | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM ThinkPad R50p z USA
    To je dobrá myšlenka, můj notebook měl u sebe papír, kde bylo uvedeno že se jedná o použitý a vrací se z opravy, tož, celníci po mě chtěli doklad podle kterého jsem ho tam odeslal, jistě, mohl jsem se hádat že ho tam známý odvezl letadlem, radši jsem ale zaplatil DPH a měl klid, není to pro mě zase tak extrémní částka... Kdyby to bylo obráceně - že je poslán na opravu - možná by to prošlo lépe :-)
    28.3.2008 15:01 kajencik | skóre: 8 | blog: kajencik | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM ThinkPad R50p z USA
    A navíc, na díly, použitý, z opravy.... jaký je v tom rozdíl? nové to není... Navíc je tu další věc která svědčí proti DPH, pokud to správně chápu, než jsme vstoupili do EU / schengenu / nevim kam, platilo se DPH i při dovozu ze zemí evropy, z kterých se už teď neplatí. Zajímalo by mě kdo je tedy ten okrádaný když už to DPH se u takovýchto zásilen nevybírá, jesltiže nikdo takový není, tak je záhodno se zeptat kdo byl a je okrádáný doopravdy, když to jde i bez DPH....
    28.3.2008 15:29 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM ThinkPad R50p z USA
    Zjednodušeně: DPH se platí vždy při nákupu, takže tam žádný okradený není. Teoreticky je z hlediska DPH jedno, zda zboží koupíš v Brně nebo v Mnichově (no, to už je hodně zjednodušené... ale myslím že pro poplatníky to lze říci).
    29.3.2008 09:36 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM ThinkPad R50p z USA
    Okradeny je vzdycky bud obcan nebo nikdo.
    28.3.2008 14:47 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM ThinkPad R50p z USA
    Když mám příjem, platím daň z přijmu. Pak když si za ten zdaněný příjem něco koupím, je mi to zdaněno ještě jednou. Dvojí zdanění. A to je sviňárna. Ať platí daně jen ti co mají své poslance v parlamentu. Ti co demokraticky zastoupeni nejsou (jako třeba já), ať žádné daně neplatí. Proč bych měl platit daně, když pak o jejich utracení rozhodují lidé, kterým bych takové rozhodování nikdy nesvěřil. No není to skvělý nápad?
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    28.3.2008 15:36 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM ThinkPad R50p z USA
    Pokud si koupíš alkohol, cigatery, bezín a pár dalších věcí, tak je to zdaněno ještě jednou navíc. Tedy trojí zdanění. Dokonce zaplatíš daň z daně!
    28.3.2008 15:45 ZAH | skóre: 43 | blog: ZAH
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM ThinkPad R50p z USA
    Když si koupíš uhlí tak také. Zaplatíš za uhlí + daň podle výhřevnosti v Gj plus DPH z ceny z uhlí a DPH z daně.
    28.3.2008 16:24 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM ThinkPad R50p z USA
    Pak když si za ten zdaněný příjem něco koupím, je mi to zdaněno ještě jednou. Dvojí zdanění.

    Ale nesmysl. Nastuduj si, jak funguje DPH. Dan neplatis ty za to, zes neco koupil, ale vyrobce/obchodnik ze sve cinnosti. DPH je jen jina forma zdaneni zisku - zisk podniku se dani dvema danema (dan z prijmu pravnickych osob a DPH), kdyby se jedna snizila ci zrusila a druha zvysila, tak se v podstate nic nestane. Tyto dane se lisi jednak metodikou vyberu (ktera je u DPH vyrazne byrokratictejsi nez u DPPO, a tak znesnadnuje danove uniky) a take jsou rozdily v tom, jak se pocita (napr. u DPH nelze brat mzdy zamestnancu (a platby neplatcum DPH) jako naklad).
    28.3.2008 17:00 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM ThinkPad R50p z USA
    Ale nesmysl. Nastuduj si, jak funguje DPH. Dan neplatis ty za to, zes neco koupil, ale vyrobce/obchodnik ze sve cinnosti.
    Nezajímá mě jak to stojí v učebnicích pro obchodky. V konečném důsledku to DPH platím stejně já.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    28.3.2008 23:07 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM ThinkPad R50p z USA
    V konečném důsledku to DPH platím stejně já.
    To prave neni pravda. Zda to DPH v konecnem dusledku zvysi naklady spotrebitele zavisi na situaci na trhu. Z casti se promitne do zvuseni cen (pak to zaplati spotrebitel), z casti do snizeni zisku prodejce (pak to zaplati prodejce).
    29.3.2008 00:03 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM ThinkPad R50p z USA
    Není to pravda? Kdo ho teda zaplatí, když ne já? V případě dovozu například z USA jsem to jedině já, kdo to zaplatí. Američan to nezaplatí já ano. V praxi na všechno DPH doplatím jedině já.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    28.3.2008 17:05 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM ThinkPad R50p z USA
    Navíc absolutně nevidím zpravedlivý důvod, podle kterého bych měl já tady v Evropě platit evropským byrokratům DPH za věc, kterou si nechám poslat nebo si dovezu dejme tomu ze Spojených států. To není danění zisku toho obchodníka. Toje další danění mých už jednou zdaněných příjmů.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Luk avatar 28.3.2008 17:48 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM ThinkPad R50p z USA
    Cílem DPH není zkásnout obchodníka (výrobce), nýbrž spotřebitele.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    JiK avatar 28.3.2008 18:01 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM ThinkPad R50p z USA
    Cílem DPH není zkásnout obchodníka (výrobce), nýbrž spotřebitele.
    A potrestat ho za to, ze utraci sve jiz nejmene jednou zdanene penize?
    28.3.2008 18:17 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM ThinkPad R50p z USA
    Jo, vždyť to je to co říkám.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    28.3.2008 17:39 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM ThinkPad R50p z USA
    Ať platí daně jen ti co mají své poslance v parlamentu. Ti co demokraticky zastoupeni nejsou (jako třeba já), ať žádné daně neplatí.
    Ale to je právě princip zastupitelské demokracie. Protože je nás moc na to, abychom o každé věci každý týden hlasovali na náměstí, tak za sebe vybíráme zástupce. Ty, coby občan státu, jsi také zastupován, ačkoliv zrovna v parlamentu není nikdo, koho bys tam chtěl. Je to proto, že mnohem více lidí ze stejné skupiny (občanů stejného státu) tam chtělo jiné lidi. Naopak by bylo nedemokratické, kdyby byl v parlamentu někdo, pro koho by při volbách nehlasovala poměrná část lidí. Takže, ač se ti to asi nelíbí, jsi v parlamentu demokraticky zastoupen tím, že tam tvůj zástupce není.

    (Nechávám stranou 5procentní hranici.)
    Fluttershy, yay! avatar 28.3.2008 17:42 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM ThinkPad R50p z USA
    Tak například ve Švýcarsku se vyhlašují referenda o každé blbosti.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    29.3.2008 09:38 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM ThinkPad R50p z USA
    No vidis. Tady by stacila referenda o takovych blbostech jako je radar nebo lisabonska smlouva.
    28.3.2008 18:32 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM ThinkPad R50p z USA
    Princip "zastupitelské demokracie" tkví v tom, že obdržím jakési právo hlasovat o tom, kteří šašci budou mít možnost si namastit kapsy, a její smysl je, že mi to dá určitý falešný pocit, že se spolupodílím na rozhodování, nebo že snad na mně (zkrzevá mandát zastupitelů) taky trochu záleží. Prd. Ti co skutečně rozhodují o věcech (důležitých věcech, ne jestli důchodci dostanou šest tisíc), ti voleni nikým nejsou, ani nikdy nebyli. Ti co mají skutečnou moc, ti si to umí zajistit, aby lidé volili toho koho potřebují. Vlastní sdělovací prostředky. Vlastní skoro všechno. Nechystám se sice zakládat žádný nový politický směr, ale myslím si, že současné uspořádání je asi tak demokratické, jako když stádo ovcí hlasuje, který pes jim bude šéfovat. Je to naprosto k ničemu. Každý pes bude vždycky podřízený farmářovi. Moje volba teď patrně bude nikoho nevolit. Je to na nic. Ať si zvolíte koho si zvolíte, beztak všechno bude tak jak budou ctít ti, co mají skutečnou moc. Aspoň nebudu cítit spoluvinu na tom co pak ta či ona strana dělá.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    28.3.2008 16:42 dan | skóre: 9 | blog: paranoia | JO60WA
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM ThinkPad R50p z USA
    Paradoxne povazuji dan z pridane hodnoty za jedinou spravedlivou dan. Pro platce plati, ze odvadi dan jen z toho, co si na zbozi pridaji...
    Víra se nikdy nezrodí jako výsledek racionální argumentace
    29.3.2008 09:40 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM ThinkPad R50p z USA
    A jak to asi dopadne? Obchodnik o dan navysi koncovou cenu a zacvaka to nakonec stejne jenom zakaznik.
    Zadna spravedliva dan neexistuje. Jenom te mafie obira o penize.
    Pavel Stárek avatar 29.3.2008 11:25 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM ThinkPad R50p z USA
    Ta je strašně spravedlivá teda. A já jako koncový zákazník, který si nic k ceně zboží nepřidal ji zaplatím. DPH je největší sviňárna v oblasti daní. Jo, ještě vím o jedné: dědická daň. Nevím proč bych měl platit daň z dědictví, které už tak bylo zdaněno (i když u ním by měli proběhnout nějaké změny).
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    brk avatar 28.3.2008 17:37 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM ThinkPad R50p z USA
    Další dobrou zprávou je že R50p by měl relativně málo trpět na známý GPU problémem thinkpadů...
    Jaký že to je problém?
    USE="-qt -kde"
    mess avatar 28.3.2008 18:34 mess | skóre: 43 | blog: bordel | Háj ve Slezsku - Smolkov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM ThinkPad R50p z USA
    To by mě taky zajímalo. Autore blogu, co je to za problém? :-)
    Cez párne mesiace zošíváš vaginy, cez neparne montuješ hajzle.
    31.3.2008 07:03 kajencik | skóre: 8 | blog: kajencik | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM ThinkPad R50p z USA
    pozdě ale přece :-) - jedná se o problém s uchycením GPU k základní desce, když je vystavena pnutí, napříkald při častém přenášení jednou rukou, začne se postupně GPU uvolňovat ze základní desky a notebok vypínat sám od sebe, padat do modré smrti apod... R50p je proti tomu odolnější, i když má totožnou desku s T42p, nejspíš proto že jeho šasi je pevnější, asi tím že je tlustší než T série a méně náchylné k tomuto ohýbání.
    31.3.2008 10:18 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM ThinkPad R50p z USA
    R50p je proti tomu odolnější, i když má totožnou desku s T42p, nejspíš proto že jeho šasi je pevnější, asi tím že je tlustší než T série a méně náchylné k tomuto ohýbání.
    To správné slovo je tužší. ;-)
    28.3.2008 18:20 koffr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM ThinkPad R50p z USA
    celnicky kurvy mi uz tri dny blokujou zasilku, ze prej jim prijde divny, ze si cech objedna sampon za 60 US$ z kalifornie a tak to budou podrobnejc zkoumat. nevim proc po me chcou podrobny popis zbozi a ucel ke kterymu ho pouziju, kdyz to mrdky stejne rozdelaj!!!! asi aby si pracujici clovek moc nevyskakoval a sel si koupit koprivovej sampon za dve petky do kauflandu.<^}{@&#
    JiK avatar 28.3.2008 22:18 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM ThinkPad R50p z USA
    nenarusuj planovane hospodarstvi eurozony, vis jak by ta europetiletka dopadla, kdyby si kazdy sobecky kupoval sampon jaky chce a odkud chce?
    29.3.2008 00:39 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM ThinkPad R50p z USA
    Hehe, dobrý :-) Známýmu zase na celnici zadrželi EMSku s notebookem. Do Česka dorazila za tři dny a na celnici ji měl další dva týdny. Prostě kvalitní služby :-)
    29.3.2008 14:18 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM ThinkPad R50p z USA
    Disk: rád jsem vyměnil 7200rpm za pomalejší, 5400. To teplo a doba roztočení/zastavení 7200rpm disku mě opravdu štvalo.
    Jediným problémem tohoto R50p byla původní 9ti článková baterie, ač měla pouze 40 cyklů, byla už z roku 2004 a při pokusu o oživením vybitím a nabitím se její kapacita dostala až na cca 10% původní,
    Jak se (ne)starat o Li-ion baterii ;-)
    31.3.2008 06:55 kajencik | skóre: 8 | blog: kajencik | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IBM ThinkPad R50p z USA
    no, pokud vím tak rozdíl 4200 -> 5400 je daleko citelnější než 5400 -> 7200, u toho 4200 opravdu není o co stát :-) můj 80GB 7200 má stabilne 43 stupnu, i pri zatezi, jenom trochu huci, ale naprosto mi vyhovuje.

    S tou baterií je to pravda, ale já jsem jí začal vybíjet úplně proto že napoprvé vydržela tak do 60ti procent vybití a pak spadla na nulu, takže tam bylo vidět že něco je špatně.... tak jsem si říkal že se aspoň pokusím dostat na její reálnou kapacitu..

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.