abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:55 | Zajímavý článek

    Příspěvek na blogu Codean Labs rozebírá zranitelnost CVE-2024-4367 v PDF.js, tj. mj. prohlížeči PDF souborů ve Firefoxu. Při otevření útočníkem připraveného pdf souboru může být spuštěn libovolný kód v JavaScriptu. Vyřešeno ve Firefoxu 126.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:55 | Nová verze

    Lazygit byl vydán ve verzi 0.42.0. Jedná se o TUI (Text User Interface) nadstavbu nad gitem.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:22 | IT novinky

    K open source herní konzole Picopad přibyla (𝕏) vylepšená verze Picopad Pro s větším displejem, lepšími tlačítky a větší baterii. Na YouTube lze zhlédnout přednášku Picopad - open source herní konzole z LinuxDays 2023.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    17.5. 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 12:22 | Komunita

    Sovereign Tech Fund, tj. program financování otevřeného softwaru německým ministerstvem hospodářství a ochrany klimatu, podpoří vývoj FFmpeg částkou 157 580 eur. V listopadu loňského roku podpořil GNOME částkou 1 milion eur.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 01:55 | Komunita

    24. září 2024 budou zveřejněny zdrojové kódy přehrávače Winamp.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    16.5. 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 125 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 125.0.6422.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 9 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    16.5. 21:11 | Nová verze

    Textový editor Neovim byl vydán ve verzi 0.10 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 20:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.3 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.15.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (78%)
     (5%)
     (9%)
     (8%)
    Celkem 381 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    EurOpen.cz - Den první

    17.5.2009 23:08 | Přečteno: 1390× | Výběrový blog | poslední úprava: 17.5.2009 23:15

    34. konference EurOpen.cz aneb jak to vypadá, když se sejdou ajťáci na Pradědu.

    Bylo nebylo, na popud ábíčka jsem se dnes vydal na 34. konferenci České společnosti uživatelů otevřených systémů EurOpen.CZ. ( = spousta článků jen a jen pro vás), letos konané na chatě Kurzovní na Pradědu. Konference je to čtyřdenní, putovní (organizátoři se snaží, aby se ani jednou nekonala na stejném místě), programově velice zajímavá (posuďte sami) a letmým pohledem do historie jsem zjistil, že na ní před pár lety přednášel i RMS : ).

    Jsem z Opavy, takže to mám na Praděd poměrně blízko - nějakých 60 km. Jsem taky cyklista, a tak jsem si řekl, že na konferenci dorazím na kole. Jenže chyba lávky - v sobotu, tedy den před konferencí, proběhl Silesia Bike Marathon, kterého se už pár let s železnou pravidelností účastním. První chybou lávky byl tedy intenzivní (berte s rezervou) předzávodový trénink, z čehož vyplývá momentální nechuť sedat na kolo. Druhou chybou lávky, která mě zároveň zachránila od výmluv "proč se mi nechce" je to, že jsem si (už podruhé!) hned ze začátku závodu zničil zadní řazení. Netuším, jak se mi to povedlo, ale živá větev probíhala od levé půlky zadní brzdy, dvakrát se obtočila kolem uchycení zadního kola a pokračovala přímo k řazení, přičemž jej vyhnula a uvolnila natolik, že bylo po zbytek závodu téměř nepoužitelné. Hrdinsky jsem ovšem dojel, nevnímaje neustálé chrčení a zjevné ztráty energie, a to jako 291. (téměř o sto hůř než loni) s časem 3:26:22 (o deset minut hůř než loni). Větvím a Shimanu zdar, peněženka už se těší.

    Jal jsem se tedy spalovat fosilní paliva, konkrétně Natural 95 v ceně ~28 Kč/l (nestál náhodou ještě nedávno kolem 23,- ?!). Po menších peripetiích s parkováním (na Pradědu je to normálně celkem drahý špás, teď je to naštěstí zadarmo a přímo u hotelu) jsem dorazil a ubytoval se. Rekonstruovaná část hotelu nám zřejmě zůstala uzavřena, i tak je pokoj celkem v pohodě, jen wifina žádná a ethernet taky nikde.

    EurOpen.cz - Den první, obrázek 0
    Xen tutorial, Michal Švamberg

    Jedinou akcí naplánovanou pro dnešek byl Xen tutorial pod taktovkou Michala Švamberga. Původně jsem se ho vůbec neměl zúčastnit, oficiální zahájení konference je totiž až zítra, ale zrovna Xen mě celkem zajímal. Sešlo se cca. třicet lidí z celkových šedesáti očekávaných pro celou konferenci, poobědvali jsme a pustili se do toho.

    EurOpen.cz - Den první, obrázek 1
    8xXeon 2,66GHZ, 26GB ram, provedení "chodba

    Tutorial byl pojat velice pěkně, na začátek nějaký ten teoretický základ, jak je postavena lokální síť, na jakém stroji to všechno běží, k čemu je dobrá migrace virtuálních strojů, jak mít nejlépe vyřešená datová úložiště atd. Následovalo vytvoření LVM oddílů, instalace jádra s podporou xenu, vytvoření ukázkového stroje, no a pak už jsme si jen hráli : ). K mému mírnému překvapení si většina tutorialistů toužila vyzkoušet release candidate Windows 7, následkem čehož server po chvíli groteskně zkolaboval.

    EurOpen.cz - Den první, obrázek 2
    Ano, opravdu tam byly

    No a to je pro dnešek vše, v těchto hodinách se už tu nedějí věci, o kterých potřebujete číst : )

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    EurOpen.cz - Den první, obrázek 1 EurOpen.cz - Den první, obrázek 2 EurOpen.cz - Den první, obrázek 3

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    19.5.2009 00:26 Zisek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EurOpen.cz - Den první

    Super clanek, husta konference!

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.