abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 39
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (65%)
     (7%)
     (13%)
     (15%)
    Celkem 167 hlasů
     Komentářů: 11, poslední 10.5. 18:00
    Rozcestník

    Diag-nóza: vektorový editor s podporou LaTeXu

    22.1.2010 00:47 | Přečteno: 1589× | Programování | poslední úprava: 22.1.2010 01:04

    nevim, jestli jste si vsimli, ale vetsina opensource programu pro praci s vektorovou grafikou ma hodne chabe schopnosti pro praci s textem. cas od casu potrebuju namalovat nejake to schema nebo treba udelat poster. takze jsem casto musel volit mezi tim, ze bud budu trdlovat s malovanim obrazku primo v LaTeXu nebo MetaPostu, nebo to namaluju v Inkscape a text bude vypadat... zkratka a dobre, jak z inkscape... avsak (vykricnik!) to uz neni treba (vykricnik!)

    nebudu vas dlouho napinat... v ramci jednoho meho inventorniho bludu jsem vzal vektorovy editor diagramu a dodelal do nej podporu pro vkladani LaTeXoveho kodu.

    ...za onoho casu

    teda cca pred peti lety jsem na sve alma mater delal jako bakalarku editor diagramu... na tu dobu to myslim nebylo zase tak spatne... vsecho slo hezky skriptovat, sly vytvaret grafy, ceho si clovek usmyslel... od schematu na pocitani snehulaku az po UML diagramy... ale cas trhnul oponou a cely program 5 let zahnival, i presto, ze byl jako opensource pod MIT licenci. a jelikoz jsem mel abstak z toho, ze jsem za posledniho pul roku nenapsal ani radek kodu...

    tak jsem ted pres vanoce vzal zdrojaky toho editoru... povyhazoval veci, ktere jsem prohlasil za zbytecne (podpora javascriptu), zoptimalizoval par veci, aby to behalo trochu rychleji, atd. a hlavne pripsal podporu pro vkladani jednoduchych latexovych vyrazu.

    ale jak to funguje?

    cely editor diagramu je relativne slusne navrzeny (az jsem se sam divil), takze do nej jdou vcelku jednodusse pridavat dalsi komponenty. vkladani latexovych vyrazu jsem tedy vyresil pres novou komponentu, ktera jako vstup bere kousek kodu v latexu, k tomu prida trochu omacky a posle to programu `pdflatex'. pdflatex to prechrousta a vygeneruje pdf-soubor, ktery je komponentou opet nacten a zobrazen.

    ale to je prece pomale a neefektivni? ano, je. jenomze generovat pdf je potreba jenom jednou za cas, pri zmene textu nebo velikosti komponenty. a jelikoz se da apriori predpokladat, ze se jedna o kousky kodu a ne 100 strankove publikace, je generovani pdf docela rychle.

    co to umi a neumi?

    v pripade tohoto programu se ridim heslem: ,,release early, release often'' a momentalne je ten projekt tak neco mezi alfa a beta verzi... alfa verze je to spis proto, ze hromada kodu se menila kvuli optimalizacim a jeste to bude chtet trochu otestovat. navic pocitam s tim, ze budou pribyvat nove funkce a muze se menit format dat.

    beta verze je to spis proto, ze kod vychazi z odladeneho projektu a poskytuje docela rozumnou skalu funkci, ktere by se od takoveho programu daly ocekavat... takze je tam...

    brzy pribudou asi funkce pro krivky, lepsi export do PDF a par dalsich drobnosti, pro kresleni vychytanych schemat a taky se zlepsi vykon. urcite se zlepsi konfigurovatelnost... coz je momentalne trosku ,,problem''... program apriori pocita s tim, ze je nainstalovany latex a vola `pdflatex', ktery je momentalne v $PATH. a taky zatim nejde nastavit, ktere package se maji nahrat pri generovani PDF, takze muze blbnout cestina. :-/ to mam, ale v planu brzo opravit...

    zaujmave...

    zatim jsem dal na sourceforge jenom binarku, zdrojaky budou v radu nekolika dnu az se mi podari sepsat nejake (polo)inteligentni README. a projekt bude k dispozici opet pod MIT licenci.

    je to psane v JAVE, takze by to melo bezet vsude. problem je, ze nemam instalaci windows na ktere bych to mohl otestovat... takze bud se to spousti pres `run.bat' nebo `poklepanim na ikonu' DiagNose.jar. fakt netusim... muzete mi prosim napsat, jak to kde jede a nejede? ...zatim jsem to testoval jenom na slackware a opensuse.

    mimochodem, nez se tu spusti flame o tom, ze Java je pomala... napocitejte do tri a radsi mi napiste jake dalsi funkce byste od takoveho editoru cekali nebo byste je potrebovali, abyste ten editor mohli pouzivat! ...kdyz budete hodni, mozna vam je jezisek donese v dalsim releasu.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Diag-nóza: vektorový editor s podporou LaTeXu, obrázek 1 Diag-nóza: vektorový editor s podporou LaTeXu, obrázek 2

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Fluttershy, yay! avatar 22.1.2010 05:12 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diag-nóza: vektorový editor s podporou LaTeXu
    LaTeX sice není můj šálek čaje, ale vypadá to fajn. Ocenil bych právě něco jako Xournal, ale s nějakou slušnou editací textu... Takže by se hodila nějaká nastavení pro tablet (citlivost na tlak, namapování tlačítek) plus rozpoznávání tvarů, nějaké předdefinované šipky a typy čar (možná už tam jsou, nevím)...
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    22.1.2010 07:20 Radek Miček | skóre: 23 | blog: radekm_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diag-nóza: vektorový editor s podporou LaTeXu

    takze jsem casto musel volit mezi tim, ze bud budu trdlovat s malovanim obrazku primo v LaTeXu nebo MetaPostu, nebo to namaluju v Inkscape a text bude vypadat

    Zkoušel jsi VRR nebo Ipe?

    22.1.2010 09:45 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diag-nóza: vektorový editor s podporou LaTeXu
    nezkousel jsem, protoze se mi je nepodarilo vygooglit... nicmene, ted kdyz jsem to zkousel... tak jsem narazil na to, ze VRR ma nejake zavislosti na TeXLive a ja pouzivam stale tetex, takze se mi to nepodarilo zkompilovat :-/ a ipe vypada zajimave, jenom to ovladani je takove... trochu jine... :-]
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    22.1.2010 20:05 Martin Mareš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diag-nóza: vektorový editor s podporou LaTeXu
    VRR se s TeXlive bez problémů snese, doma ho tak používám. V čempak je problém?
    thingie avatar 22.1.2010 21:05 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diag-nóza: vektorový editor s podporou LaTeXu
    On totiž mluvil o tetexu, texlive asi nemá. ;-)
    Růžové lži.
    23.1.2010 11:44 Martin Mareš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diag-nóza: vektorový editor s podporou LaTeXu
    Eh, pardon, zimní spánek je zimní spánek...

    Na jiném stroji mi chodí s tetexem.
    22.1.2010 14:53 l4m4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diag-nóza: vektorový editor s podporou LaTeXu
    Používám LaTeX plug-in v Inkscape a žádné dilema neřeším.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.