abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 20:55 | IT novinky

    IKEA ve Spojeném království hledá zaměstnance do své nové pobočky. Do pobočky v počítačové hře Roblox. Nástupní mzda je 13,15 liber na hodinu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    5.6. 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    5.6. 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    jetBook Color - barevná čtečka s elektronickým inkoustem

    14.12.2011 13:02 | Přečteno: 2744× | Za vším hledej Linux | poslední úprava: 20.12.2011 10:26

    Možná si někdo vzpomenete, že jsem o ní psal cca před měsícem. Tak už mi konečně dorazila do pracek. Rusi mezitím natáhli cenu na 19,8 tis. rublů (z původních 15 tis.) a od 15. ledna následujícího roku by se měla začít konečně prodávat i v USA za deklarovaných baťovských 499$.

    Po pravdě musím říct, že bezprostředně po spuštění jsem byl poněkud zklamán. Stávající firmware totiž neumožňuje přepnout systémový jazyk, takže všude jsou jen bukvice. Také to neumí DjVu, jak jsem tajně doufal - firmware u verze co se má prodávat v USA ho má umět. Wifi to sice asi má, ale nikde nic, čím by ji bylo možno nakonfigurovat. To mě však nepálí - chtěl jsem zařízení na čtení komiksů, ne netbook. Navíc podle kolegy co mi ji pořizoval, má být k dispozici v lednu bezplatný upgrade - ovšem v Rusku. Ten možná vyřeší i ty věci stran DjVu.

    Takže zklamání?

    Ani - ne. I když na pomyslné pětihvězdičkové stupnici bych zatím víc než tři nedal.

    Displej

    První dojem byl, že displej Kindle co má kolega vypadá lépe. Je to dáno nejspíš tím, že se displej u zařízení jetBook Color leskne - proč? To ví jen bůh. Je však opravdu velký. S rozlišením 1600x1200 má bezkonkurenčně největší plochu z toho co je na trhu k dispozici. Jen pro srovnání Kindle DX s černobílým displejem o stejné velikosti má mít rozlišení 1200x824. Displej je navíc "dotykový". Uvozovky jsou ale zcela na místě, neboť nereaguje na žádný jiný dotyk, než hrotu přiloženého pera. Odezvu nelze nikde konfigurovat a je opravdu hrozná. Aplikace typu kalkulačky jsou prakticky nepoužitelné. A o vyhledávání jsem se raději ani nepokoušel.

    Barvy

    Pokud jde o barvy - zapomeňte na co jste zvyklí z LCD. Je jich málo a jsou vyblité. Nicméně na komiksy typu Čtyřlístku to bohatě stačí.

    Podporované formáty

    Nejdříve jsem si hrál s PDF. Čtečka si před otevřením každý soubor nejprve interně předžvýká - u některých PDF, vytvořených z naskenovaných knih, jsem nabyl dojmu jako by zcela vytuhla - naštěstí je k dispozici čudlík pro reset. Vygenerované PDF jsou celkem v pohodě.

    Když jsem překopíroval od kolegy jednu z knih, ve formátu .mobi mi došlo, že to asi tak jednoznačné s podporou tohoto formátu nebude. Výsledek zobrazení byl tristní - obrázky se nezobrazovaly vůbec a pro text byl použit bezpatkový font, který není na čtení zrovna moc příjemný. Bohužel zaměnit jej nelze, leda změnit velikost.

    Zkusil jsem i jiné formáty. Jako nejoptimálnější volba pro Čtyřlístky konvertované z .cbr se ukázal formát .fb2. Pro skenované knížky, které mám pouze ve formě .jpg obrázků si budu muset zplichtit nějaký skript, který je nasází do hmtl. Firmware je totiž neumí otevřít přímo - pouze zabalené do nějakého formátu, nebo vložené do jednoduchého html.

    Pro převod jsem použil aplikaci calibre - musel jsem však vytvořit vlastní profil, protože jednak žádná jiná čtečka nemá tak velkou plochu. A další věc - ve výchozím stavu převádí aplikace obrázky na černobílé, takže bylo nutné zaškrtnout volbu aby barvy byly zachovány. Určitě to není z hlediska konfigurace profilu vše, ale prozatím to stačí.

    Systém

    Pokud jde o bukvice, tak i když jsem na střední škole z ruštiny téměř propadal a maturitní zkoušku dostal z milosti, něco mi z tohoto jazyka přeci jen uvízlo, takže jsem se poměrně rychle zorientoval. Ovšem dialogy nejsou nic moc.

    Procesor očividně dělá co může. Rychlost překreslování obrazovky je celkem v pohodě, ale kdyby byl výkonnější, tak by to určitě mělo pozitivní vliv na rychlost zpracování souboru před vlastním čtením.

    Pokud jde o místo, tak interně je k dispozici 2GB místa (kolegův Kindle má 3GB), ale dá se přidat až 32GB micro SD karta. Systém zobrazí v nabídce knihovny pouze knižní formáty které zná. Obrázky, a formáty které nezná zůstávají ukryty.

    V základní výbavě firmware jsou následující aplikace:

    Konstrukce a vybavení

    Na to, že zůstává hlavní zátěž s listováním a pohyby v položkách menu na tlačítkách, mi přijdou ve srovnání s Kindlem dosti fórové. Uvidíme jak dlouho vydrží. Příslušenství je poměrně strohé - sluchátka, nabíječka s USB konektorem a USB 2.0 kabel s mini USB konektorem, což mě potěšilo, protože jde o stejný typ co má můj externí box, foťák i mobil.

    Závěrem..

    Asi nejlepší představu o tom, jak dlouho trvá spuštění, otevření 15MB fb2 souboru a překreslování stránek může poskytnout jen videozáznam (mp4 13,3MB 2:20).

    Update ohledně ceny

    Tak to zařízení mě vyšlo na 8950,- Kč + slíbená baňka za dopravu.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    jetBook Color - barevná čtečka s elektronickým inkoustem, obrázek 1 jetBook Color - barevná čtečka s elektronickým inkoustem, obrázek 2 jetBook Color - barevná čtečka s elektronickým inkoustem, obrázek 3 jetBook Color - barevná čtečka s elektronickým inkoustem, obrázek 4

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    14.12.2011 14:35 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jetBook Color - barevná čtečka s elektronickým inkoustem
    Za ty samé prachy máš Samsung Galaxy Tab 10.1, tak na to tohle? :)
    14.12.2011 14:56 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jetBook Color - barevná čtečka s elektronickým inkoustem
    Lebo e-papier?
    14.12.2011 16:13 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jetBook Color - barevná čtečka s elektronickým inkoustem
    Chtěl jsem čtečku a ne další bazmek na přehrávání videa a projíždění netu. Ten Samsung na to nemá jak z hlediska výdrže, tak rozlišení. Mimochodem. Před chvílí se na to kouknul kolega co se v takových hračkách hrabe víc. A podle jeho soudu jde o velmi pěkný kus hardware. V podstatě by to mělo umět víc, než zpřístupňuje stávající firmware. Mimo jiné ten procesor, co to má podle schématu podporu pro ten barevný elektronický inkoust přímo v sobě.
    14.12.2011 17:16 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jetBook Color - barevná čtečka s elektronickým inkoustem
    Chtěl jsem čtečku a ne další bazmek na přehrávání videa a projíždění netu. Ten Samsung na to nemá jak z hlediska výdrže, tak rozlišení.
    Kolik má vydržet tohle? Čtu na Galaxy Tabu e-booky v PDF (ještě jsem neviděl čtečku, která by zvládala rozumně sazbu, PDFka jsou jistota, že to bude vypadat rozumně) a výdrž bych odhadl (extrapolací) na nějakých 9 hodin, což není vůbec špatné.
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    Václav 14.12.2011 17:37 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jetBook Color - barevná čtečka s elektronickým inkoustem
    Jestli je to opravdu pasivní e-ink, tak se to může počítat na dny…
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    14.12.2011 17:53 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jetBook Color - barevná čtečka s elektronickým inkoustem
    Aha, dyť jasně, su blbé :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    14.12.2011 17:47 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jetBook Color - barevná čtečka s elektronickým inkoustem
    Tady je výdrž udávaná nikoliv v čase, ale počtu překreslení displeje - 10000. Takže záleží na tom co a jak rychle se čte. Ovšem vzhledem k tomu že se dobíjí při každém připojení USB kabelu..

    Taky jsem lehce přehodnotil rychlost s jakou reaguje na dotyk pera. Vykresluje sice pomaleji než by mi bylo milé, nicméně si dotek pamatuje. Blbé je, že je docela dlouhý interval mezi dotekem a zobrazením - špatně se kontroluje ev. překlep.
    Jendа avatar 14.12.2011 17:11 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jetBook Color - barevná čtečka s elektronickým inkoustem
    Jenže ten má normální LCD, ne? Kdyby to byl alespoň Pixel Qi.
    corwin78 avatar 14.12.2011 16:38 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jetBook Color - barevná čtečka s elektronickým inkoustem
    Pokud je to dotykáč, tak není lesklý displej žádným překvapením, to jsou totiž bohužel všechny. Jsem (ne)šťastným majitelem Sony PRS-600 a ačkoliv displej není špatný, tak porovnat s (nedotykovým) Kindlem se to nedá ani omylem.
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    14.12.2011 17:48 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jetBook Color - barevná čtečka s elektronickým inkoustem
    Kindle má speciální úpravu povrchu aby se nelesknul, je otázkou zda-li ji nemá patentovanou.
    14.12.2011 18:59 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jetBook Color - barevná čtečka s elektronickým inkoustem
    E-ink je velmi pomaly, preto je kombinacia s dotykovou vrstvou smrtelna - z pohladu (ne)pouzitelnosti...
    14.12.2011 19:32 Pavel Píša | skóre: 18 | blog: logic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jetBook Color - barevná čtečka s elektronickým inkoustem
    Na druhou stranu přejíždění kurzory je také při dané odezvě celkem pomalé. Takže výběr "ukázáním" v delším seznamu je příjemný. Na kontinuální čtení vypadá zařízení opravdu pěkně. Pro rychlé nahlížení do knih/manuálů je škoda, že otevírání trvá poměrně dlouho. Přitom CPU je celkem výkonné. Při plné frekvenci by bylo s LCD displejem jistě dostatečné i na kvalitní video a 3D akcelerovaný desktop.
    16.12.2011 09:33 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jetBook Color - barevná čtečka s elektronickým inkoustem
    Najlepsie ovladanie pre e-ink, co som videl, boli tlacidla po celej pravej strane displeja (bolo ich tak 10 alebo aj viac). Na displeji sa zobrazili polozky (presne na vysku tych tlacidiel) a na vyber stacilo jedno stlacenie. Ak bolo poloziek viac, tak sa to rozdelilo na strany a medzi nimi sa prechadzalo rovnako ako v knihe.
    =^..^= AmigaPower® avatar 15.12.2011 15:44 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jetBook Color - barevná čtečka s elektronickým inkoustem
    Vypadá to jako hodně slušnej HW, ale "jenom čtečka" za 12 000???? :O
    15.12.2011 20:04 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jetBook Color - barevná čtečka s elektronickým inkoustem
    Na dvanáct by to vyšlo teď. Já ji mám koupenou ještě za 9,5 tis. Kč.
    =^..^= AmigaPower® avatar 15.12.2011 21:26 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jetBook Color - barevná čtečka s elektronickým inkoustem
    jenom čtečka? :O
    15.12.2011 21:34 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jetBook Color - barevná čtečka s elektronickým inkoustem
    Zaběhni si pro iPad a nepruď.
    =^..^= AmigaPower® avatar 15.12.2011 21:36 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jetBook Color - barevná čtečka s elektronickým inkoustem
    Já neprudim, rozhodně nejdu pro iPad a fakt by mně to zajímalo, už jen kvůli tomu rozlišení... :-(
    =^..^= AmigaPower® avatar 15.12.2011 21:45 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jetBook Color - barevná čtečka s elektronickým inkoustem
    Moje technická ruština nic moc, tak bych uvítal nějaký info o nečtečkovejch věcech co to (ne)umí...
    16.12.2011 10:18 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jetBook Color - barevná čtečka s elektronickým inkoustem
    Hm. Nevím co si pod tím představuješ. Připojení na net? No hardware na to sice má, ale aktuální firmware s tím nic neumí. Mimochodem co mě zarazilo - domníval jsem se že v tom je linux, ovšem když jsem jen tak zkusmo zapíchnul do toho USB portu bluetooth, tak se na displeji objevilo okno, které mi velice silně připomínalo Windows CE, které se dožadovalo názvu ovladače. Linux by dle mého soudu v takovém případě neudělal nic.
    =^..^= AmigaPower® avatar 16.12.2011 10:54 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jetBook Color - barevná čtečka s elektronickým inkoustem
    jjj, jasně. Ta cena je sice masakr (pro mně by to nebylo), ale když sem si přečet zmínku o rozlišení, celkem sem vyvalil oči. Včera jsem hledal jestli na to někdo něco neportuje, ale všechno mně poslalo jen na zacyklený reklamní stránky. :-( Jako kus HW je to fakt pěkný.

    BTW: Proč vůbec takovej displej nedávaj do tabletů (nemam je rád), nebo netbooků???

    GeoRW avatar 16.12.2011 11:05 GeoRW | skóre: 13 | blog: GeoRW | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jetBook Color - barevná čtečka s elektronickým inkoustem
    pozri si to video; ten display je dost pomaly a docela preblikava pri prekreslovani stranok, takisto farebny rozsah je slaby; na nejake video prip. animacie to neni ani nahodou, mozno niekedy v buducnosti ked to vylepsia :-)
    "This is to be taken with a grain of salt." ACBF - Advanced Comic Book Format
    =^..^= AmigaPower® avatar 16.12.2011 11:14 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jetBook Color - barevná čtečka s elektronickým inkoustem
    ...a je to displejem, nebo grafickym chipem, CPU, RAM? :-D Podle mně by to mohla bejt dost dobrá čtečka knížek s případnou možností použití jako nouzový mobilní inet zařízení, lepší než hybridoidní telefonotabletoidní android zmrdy. :-D
    16.12.2011 12:13 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jetBook Color - barevná čtečka s elektronickým inkoustem
    Je to tím jak funguje el. inkoust. Než se ty kapičky přeskupí, tak to prostě trvá. A dost žere baterku jak jsem zjistil. Tedy pochopitelně v závislosti na tom co se zobrazuje.

    Taky jsem zjistil, že na rozdíl od Kindlu se tohle zařízení neuspává. Baterka se vybila, když jsem ho nechal tak jak bylo. To je bohužel smutné, protože start je docela zdlouhavý.

    Bohužel nejsem ten kdo by se v takových zařízeních víc hrabal, aby tomu přišel na kloub. Jen si myslím, že kdyby byl ten firmware opensource, tak už by to bylo dávno z hlediska funkcionality někde jnde. Obávám se, že se u toho bude opakovat situace jako u Nokie N900.

    16.12.2011 12:15 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jetBook Color - barevná čtečka s elektronickým inkoustem
    Mám tím na mysli oddalování začátku prodeje koncovým zákazníkům, nic moc reklama, mizerná dokumentace a přemrštěná cena.
    =^..^= AmigaPower® avatar 16.12.2011 12:45 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jetBook Color - barevná čtečka s elektronickým inkoustem
    Docela by mně zajímalo, jak je ten displej háklivej na poškození, ale tohle asi testovat nebudeš, co? :-D
    16.12.2011 12:53 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jetBook Color - barevná čtečka s elektronickým inkoustem
    Asi ne.

    Ono vůbec nějaké velké testování si moc nemůžu dovolit, protože by mě nejspíš synátor sežral za to, že by si nemohl číst Čtyřlístky, kdyby něco neklaplo.
    =^..^= AmigaPower® avatar 16.12.2011 13:54 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jetBook Color - barevná čtečka s elektronickým inkoustem
    Tak to jo ;-)
    16.12.2011 19:22 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jetBook Color - barevná čtečka s elektronickým inkoustem
    Velice háklivý na tlak.
    30.12.2011 14:33 j AM | skóre: 2 | blog: skeptik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jetBook Color - barevná čtečka s elektronickým inkoustem
    K čemu je Vám že HW umí tohle a tamto když to firmware neumí a kdoví jak to bude s aktualizací? To jste docela kaskadér, do něčeho takového bych nešel.
    30.12.2011 20:41 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jetBook Color - barevná čtečka s elektronickým inkoustem
    Účel pro který jsem to koupil to plní obstojně - koukněte se kolik stojí obdobně velké čtečky černobílé. Osobně mi na tom nejvíc vadí fakt, že se to neumí uspat.
    29.1.2012 17:18 lelio | skóre: 1 | Bratislava/Humenné
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jetBook Color - barevná čtečka s elektronickým inkoustem
    Pozor, to rozlíšenie 1600x1200 u tohto prístroja je marketingový bullshit. Podľa wiki a užívateľských poznámok je ten e-ink Triton iba 800x600 a na vykreslenie jedného farebného bodu využíva 4 pixely. Takisto aj v black&white móde. Farieb je 4096. Navyše tá krabica nebeží na Linuxe, ale na nejakom emdebbed m$ windowse, podľa nálepok na chrobákoch po odobratí spodného krytu. Link: http://wiki.mobileread.com/wiki/JetBook_Color

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.