abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (90%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 1066 hlasů
     Komentářů: 17, poslední včera 15:31
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Blíží se anketa o distribuci roku 2007

    1.3.2007 21:25 | Abíčko | Výběrový blog

    Osmý ročník naší tradiční ankety o nej distribuci roku je na dosah. Podívejte se prosím na obsah minulého ročníku ankety a napište nám, co byste změnili, upravili, vyřadili či přidali. Děkuji.

           

    Hodnocení: 80 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    1.3.2007 21:55 antarktida
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    Tenhle rok už bude Vista místo XP ;-)
    Saljack avatar 1.3.2007 21:56 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    Já bych přidal ještě kde kdo bydlí jako např. střední čechy, Praha, Severní čechy atp.
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    1.3.2007 22:12 Bob
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    Jistě by to bylo zajímavější než znamení zvěrokruhu.
    1.3.2007 22:33 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    Především jasně definovat předmět ankety, totiž "nejoblíbenější distribuci (čtenářů AbcLinuxu)" a adekvátně a přesně popsat vzorové příklady pro hlasování. Tím pádem také omezit počet platných hlasů pro distribuce od jednoho uživatele (1-3), protože "nejoblíbenější" nemohou být všechny.

    Minulý ročník byl totiž IMHO zmateným zadáním zkreslen, neboť čtenářům bylo sugerováno, že hlasují o "nejpoužívanější" distribuci, ačkoliv způsob sběru dat něco takového v žádném případě nemohl odrážet.

    Tím pádem pravděpodobně spousta poučených lidí hlasovala i pro servery a sítě běžící na Debianu (proto také podle mě Debian vyhrál, velmi překvapivě, v rozporu s trendem ostatních ročníků i běžnou zkušeností). Míru použití distribucí to ale také nezmapovalo, protože nezabralo ty hlasující, kteří vůbec netuší, na jakém Linuxu jejich pracovní či školní server běží.

    Ačkoliv se tedy loňská anketa tvářila objektivně, výsledkem byl mix z objektivních hlasů poučených a subjektivních hlasů laiků, kteří si vybrali pouze "tu svoji" distribuci, a už nikoliv tu, ke které se dostanou jen náhodou. Výsledek na základě zadání dle všeho mohl pouze zmapovat distribuce, o kterých lidé vědí, že s nimi přicházejí do styku, nikoliv skutečně ty, se kterými do styku přicházejí.

    (BTW také z tohoto důvodu byl mnou navržený experiment přiřadit k volbě distribucí znamení zvěrokruhu předem odsouzen k nezdaru, protože ani podle teorie astrologie ani podle zdravého rozumu nelze žádným způsobem určit vztah mezi vaším znamením a distribucí, kterou nasadí na server váš zaměstnavatel. Tento údaj by měl pouze tehdy relevantní výsledky, ať už by byly jakékoliv, kdyby se jednalo o otázku po individuální volbě respondentů - na což jsem ovšem upozorňoval v diskusích k loňské anketě, marně.)

    A protože sběr dat anketou mezi náhodnými respondenty není spolehlivý pro zjištění objektivní skutečnosti, ale pouze pro zjištění názorů respondentů na něco, neměla by se anketa ptát na to, které a kolik distribucí kdo používá, ale které distribuce se zdejším čtenářů nejvíce zamlouvají.

    Tím bude zaručena jednak rovnost hlasů odborníků i laiků, a na druhé straně získaná data budou skutečně o něčem vypovídat - totiž o skutečně nejoblíbenější distribuci, distribuci s nejlepším "image" mezi uživateli, což nemusí být ta objektivně nejrozšířenější (na serverech).

    Děkuji za pozornost ;-)
    1.3.2007 22:47 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    Ještě na doplnění doklad ze zadání ankety + komentář, jak v takové anketě dojde ke zmateným výsledkům:
    Vysvětleme si to na příkladu. Jana má na notebooku Mandrake a doma Gentoo, ve škole se občas přes ssh připojuje na univerzitní server, který běží pod Debianem. Je tedy uživatelkou tří distribucí a všechny je zaškrtne v anketě. Pepa je administrátor velké sítě, kde spravuje padesát desktopů se SUSE. Nezávisle na počtu instalací je Pepa jen jeden, proto jednou hlasuje pro SUSE. Ondra pracuje v bance, kde zabezpečuje provoz stovky serverů Red Hat. Dá tedy svůj jediný hlas Red Hatu,
    Takže sestra Jany Františka, které se líbí barevný Mandrake u sestry na notebooku, a nijak zvlášť přívětivě nastavené Gentoo s FVWM na bráchově počítači, takže ani neví, že to Gentoo je, a která také ani neví, že to ve škole je Debian, bude hlasovat jen pro Mandrake, čímž uvede sebrané údaje ankety v chaos, protože by měla, kdyby byla poučená, hlasovat stejně jako Jana.

    Pepa sice spravuje desktopy se SUSE, ale osobně by dal přednost Debianu - tato anketa ho nutí hlasovat pro SUSE, i kdyby si myslel, že Debian je lepší distribuce a ta jeho oblíbenější. Stejně tak Ondra vůbec nemohl ovlivnit, kterou distribuci nasadila jeho banka, a tak sice bude hlasovat také pro Red Hat, ale jeho kolega Lojza ze stejné banky, který má doma Ubuntu a vůbec netuší, že to v práci je Red Hat, už bude hlasovat jenom pro Ubuntu, i když by měl také přispět rudému klobouku.
    2.3.2007 12:32 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    ale jeho kolega Lojza ze stejné banky, který má doma Ubuntu a vůbec netuší, že to v práci je Red Hat, už bude hlasovat jenom pro Ubuntu, i když by měl také přispět rudému klobouku.
    Těžko můžeš při hlasování zohledňovat, co kdo ví a neví.
    2.3.2007 12:45 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    ale jeho kolega Lojza ze stejné banky, který má doma Ubuntu a vůbec netuší, že to v práci je Red Hat, už bude hlasovat jenom pro Ubuntu, i když by měl také přispět rudému klobouku.
    Těžko můžeš při hlasování zohledňovat, co kdo ví a neví.
    Přesně tak. Ale zadání loňské a té plánované letošní ankety tohle dělá. Hlasuje se o tom, o kterých distribucích lidé vědí, že je používají.

    Nikoliv o tom, které nejvíce používají (neboť zde vypadnou ti, kteří nevědí, jakou distribucí oplývá jejich pracovní/školní server), ani o tom, které nejraději používají (protože podle zadání by měli hlasovat o všech, o kterých vědí, že je používají).
    2.3.2007 12:59 Lu-Tze | skóre: 15 | blog: Lu-Tzeho blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    No a pak jsou tu tací, kteří vědí, že ve škole používají Ubuntu, Debian i Gentoo, ale stejně budou hlasovat jenom pro Mandrivu, kterou mají doma, a naprosto nechápou, proč by jejich hlas měly dostat i ty tři distribuce, ke kterým nechovají žádné sympatie.

    Krom toho si myslím, že pokud někde nejsem root, tak mi může být celkem jedno, co je to za distribuci, pracuju s programy a ne s distribucí. Takže takových Lojzů jako v tom příkladě asi nebude málo.
    1.3.2007 23:44 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    proto také podle mě Debian vyhrál, velmi překvapivě, v rozporu s trendem ostatních ročníků i běžnou zkušeností
    Překvapivě a v rozporu z trendem? Debian byl druhý, druhý, třetí, třetí, druhý, druhý a pak první, to mi jako moc v rozporu s trendem nepřijde. Navíc když se pořádně podíváš na výsledky, zastoupení Debianu v procentech se příliš nemění, mění se zastoupení ostatních - protože ostatním hodně ubylo, Debian vyhrál, i když měl nejnižší procentuální zastoupení.

    A běžná zkušenost? Ona to bude spíš tvoje zkušenost; to, co používáš ty, nevyhrává, takže anketa je "zmateným zadáním zkreslená."
    Quando omni flunkus moritati
    2.3.2007 00:28 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    Překvapivě a v rozporu z trendem? Debian byl druhý, druhý, třetí, třetí, druhý, druhý a pak první, to mi jako moc v rozporu s trendem nepřijde.
    Jenomže trend je nástup nových distribucí, které si získávají uživatele i na úkor těch tradičních jako je třeba Debian. Viz trend od roku 2004, kdy např. nastoupilo Ubuntu ... ale pravda je, že mluvit o trendech v anketě, která mění každý rok zadání případně i způsob hlasovaní, je až příliš odvážné.
    Navíc když se pořádně podíváš na výsledky, zastoupení Debianu v procentech se příliš nemění, mění se zastoupení ostatních - protože ostatním hodně ubylo, Debian vyhrál, i když měl nejnižší procentuální zastoupení.
    Což může nastat v tom případě, kdy spousta lidí hlasuje pro nějakou svou desktopovou distribuci + Debian, protože vědí, že ho používá jejich školní/pracovní server a díky zadání letošní ankety pro něj tedy hlasovali. Debian tak získá absolutně nejvíc hlasů, i když procentuálně zastoupení v množství ostatních oblíbených distribucích vlastně klesá (30 > 26 > 17) - to se může stát tehdy, když nasbírá tzv. "druhé hlasy" spárované s jinými distribucemi.
    A běžná zkušenost? Ona to bude spíš tvoje zkušenost; to, co používáš ty, nevyhrává, takže anketa je "zmateným zadáním zkreslená."
    Ne, ta běžná zkušenost se odehrává např. zde mezi aktivními návštěvníky abclinuxu.cz a jiných portálů, odehrává se na diskusních fórech různých distribucí.

    Myslím, že jsem dostatečně popsal, proč si myslím, že je zadání takové ankety zmatené a vede ke zkresleným výsledkům, čemuž ses ovšem ve své reakci zcela vyhnul.

    A k tomu velmi pohodlnou a zároveň naprosto scestnou invektivou, že kritizuju zadání ankety, protože nevyhrála "ta moje" distribuce, čímž se evidentně z nedostatku argumentů snažíš dostat diskusi na úroveň čerstvých absolventů mateřské školky.

    Co takhle začít se bavit raději o kvalitním zadání a relevantnosti výsledků?
    2.3.2007 15:38 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    Koukám, že někdo smazal ten druhý post. Akorát v něm byla jedna oprava, takže opravuji tady: nejnižší procentuální zastoupení v historii ankety
    Quando omni flunkus moritati
    2.3.2007 15:58 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    Myslel jsem, ze to je obycejny doublepost, diff jsem nedelal.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    3.3.2007 12:33 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    Já tě samozřejmě z ničeho neobviňuju. Akorát jsem myslel, že když to načítání tak dlouho trvá, že se příspěvek ještě neposlal a že to stihnu stopnout a opravit. Jenže zjevně uložení příspěvku proběhne hned a dlouho se načítá jenom stránka.
    Quando omni flunkus moritati
    xvasek avatar 2.3.2007 08:28 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    Částečne souhlasím, pokud by se mělo jednat o anketu o "nejoblíbenější" distribuci, tak by tam rozhodně neměly být checkboxy, ale comboboxy. Změnit název na naketu o "nejpoužívanější" distribuci by taky řešilo problém.
    2.3.2007 09:17 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    Uvazuju, ze ji budeme rikat jen Distribuce roku 2007. Zadne dalsi privlastky, protoze pak by byl nazev delsi nez indianske jmeno ;-) Aspon odpadnou stiznosti, ze nazev neni 100% presny, protoze pod timto novym nazvem si kazdy muze predstavit co chce.

    Jinak na zakladnim principu, tedy scitaji se distribuce, ktere lide pouzivaji, nechci nic menit. Mozna muzeme upresnit, ze za pouzivanou distribuci lze oznacit jenom takovou, na kterou se muzete prihlasit (at uz desktop nebo konzole ci ssh).
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    2.3.2007 09:55 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    Uvazuju, ze ji budeme rikat jen Distribuce roku 2007. Zadne dalsi privlastky, protoze pak by byl nazev delsi nez indianske jmeno ;-) Aspon odpadnou stiznosti, ze nazev neni 100% presny, protoze pod timto novym nazvem si kazdy muze predstavit co chce.
    Výborně. Tím pádem si ovšem pod výsledky může taky každý představit, co chce.
    Jinak na zakladnim principu, tedy scitaji se distribuce, ktere lide pouzivaji, nechci nic menit. Mozna muzeme upresnit, ze za pouzivanou distribuci lze oznacit jenom takovou, na kterou se muzete prihlasit (at uz desktop nebo konzole ci ssh).
    V tomto případě se jedná o zjišťování nikoliv toho, které distribuce lidé používají, ale maximálně toho, o kterých vědí, že je používají. Já sám tedy zaškrtnu asi 5-7 kandidátů (včetně live), ostatní zkušenější uživatelé na tom mohou být podobně. V žádném případě nebude anketa odrážet oblíbenost distribuce, opět půjde o jakýsi mix s prakticky nulovou vypovídací hodnotou, který vyhraje distribuce procentuálně nejvíce používaná jako druhá (např. na serverech), tipuji opět Debian. Rovnou tedy opište výsledky z loňska ;-)

    Toto by mohlo být mé poslední vyjádření k anketě, neboť jinak bych se už moc opakoval. Poslední rada zní, zeptejte se nějakého statistika nebo někoho, kdo se vyzná ve sběru a vyhodnocování dat z dotazníků a anket.

    Ať se daří :-)
    2.3.2007 10:40 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    procentuálně nejvíce používaná jako druhá (např. na serverech), tipuji opět Debian.
    Nerozumím, Debian má právě tu výhodu, že se jako jedna z mála distribucí hodí úplně na vše. Chci stabilitu na server, hodím tam stable. Chci novější software, přejdu na testing. Chci bleeding edge, abych se mohl s archisty přetahovat, kdo má který balík o minor verzi novější, dám tam unstable (plus obrovský počet mezistupňů mezi tím). Proč tedy není logické, že univerzální Debian zaškrtne nejvíce lidí?

    BTW: dělení distribucí na desktopové a serverové nemá moc smysl. Znám jak servery jedoucí na Mandrivě, tak desktopy jedoucí na Debianu.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    2.3.2007 13:06 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    Proč tedy není logické, že univerzální Debian zaškrtne nejvíce lidí?
    Logické to právě je a tedy výsledek předem daný. I bez ankety můžeme konstatovat, že absolutně (nikoliv procentuálně) lidé vědí nejvíce o tom, když někde (ať na desktopu nebo nějak na serveru) používají (také) Debian.

    Nedozvíme se ani o skutečném rozšíření (těch distribucí např. na školních serverech, o kterých lidé nevědí, že se k nim každý den připojují), ani o osobních preferencích hlasujících.
    BTW: dělení distribucí na desktopové a serverové nemá moc smysl. Znám jak servery jedoucí na Mandrivě, tak desktopy jedoucí na Debianu.
    To by bylo naopak velmi zajímavé, mít např. 2-3 kategorie: desktop, laptop a server - a v každé z nich hlasovat pro nejoblíbenější distribuci. Dozvěděli bychom se tak, kterým distribucím dávají lidé přednost pro jaké použití, nejen že 50% hlasujících používá "Linux" (také) na serveru.
    OndraZX avatar 2.3.2007 20:48 OndraZX | skóre: 27 | blog: OndraZX | Frydek-Mistek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    To by bylo naopak velmi zajímavé, mít např. 2-3 kategorie: desktop, laptop a server - a v každé z nich hlasovat pro nejoblíbenější distribuci. Dozvěděli bychom se tak, kterým distribucím dávají lidé přednost pro jaké použití, nejen že 50% hlasujících používá "Linux" (také) na serveru.
    Velmi dobry navrh +1
    Marián Kyral avatar 2.3.2007 21:41 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    Taky se přidávám.
    2.3.2007 13:36 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    Toto by mohlo být mé poslední vyjádření k anketě, neboť jinak bych se už moc opakoval. Poslední rada zní, zeptejte se nějakého statistika nebo někoho, kdo se vyzná ve sběru a vyhodnocování dat z dotazníků a anket.
    Statistik by vám řekl, že z ankety nejde dělat žádné dalekosáhlé závěry. Anketa mezi návštěvníky Abclinuxu s názvem "Distribuce roku 2007" neříká o moc víc, než kolik návštěvníků Abclinuxu hlasovalo pro kterou distribuci v anketě Distribuce 2007. To je snad většině lidí jasné, xkesh už se snad tuto novinku dozvěděl právě teď :-) Žádné podrobné vysvětlování v tomto směru nepomůže, to by bylo nutné zvolit úplně jiný prostředek, než anketu. Anketa je spíš publicistický útvar než statistické šetření.
    2.3.2007 14:54 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    Statistik by vám řekl, že z ankety nejde dělat žádné dalekosáhlé závěry. Anketa mezi návštěvníky Abclinuxu s názvem "Distribuce roku 2007" neříká o moc víc, než kolik návštěvníků Abclinuxu hlasovalo pro kterou distribuci v anketě Distribuce 2007. To je snad většině lidí jasné, xkesh už se snad tuto novinku dozvěděl právě teď :-) Žádné podrobné vysvětlování v tomto směru nepomůže, to by bylo nutné zvolit úplně jiný prostředek, než anketu. Anketa je spíš publicistický útvar než statistické šetření.
    Mně to jasné je, ovšem naopak mi jasné není, proč se této všeobecně známé skutečnosti nepřizpůsobí zadání (tj. otázka) ankety a proč si tedy hraje na něco, čím není (loni: "Hlavní náplní ankety je zjistit, kolik má která distribuce uživatelů.") - což je přesně obsahem mé výhrady.
    2.3.2007 15:06 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    Protoze chceme pocitat se stale stejnymi daty. Tezko muzeme udelat graf vyvoje za poslednich pet let, kdyby kazdy rok cisla znamenala neco uplne jineho. Navic s tebou nesouhlasim, nepresvedcil jsi me, ze zadani ankety je nespravne. Az budu mit cas, zkusim na tve komentare reagovat.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    brk avatar 3.3.2007 09:22 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    A co takhle dát do ankety otázku(y) na nejpoužívanější i nejoblíbenější distribuci? Jednou by se zaškrtl třeba i ten RHEL, který člověk používá v práci, ve škole a jehož výběr v podstatě neovlivní a pak oblíbené distribuce, do kterých má co kecat. Typický domácí PC. Domnívám se, že i porovnání těchto dat by nemuselo být nezajímavé.
    USE="-qt -kde"
    Prcek avatar 1.3.2007 23:38 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    Co treba zeptat se jaky dalsi konicek (krome pocitace) respondent ma? Nebo se rovnou zeptat jaky sport nejradeji aktivne (nebo i pasivne v televizi) provozuje, at vime kolik je mezi nami fotbalistu, tenistu, hokejistu, golfistu,... :-)
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    2.3.2007 00:28 Franky | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    Anebo treba, kdo jakou preferuje druhou polovicku (chlap = blondyna, dlouhy nohy, atp...; zena = starsi uvedomely muz) :-)
    2.3.2007 00:34 sssssssss | skóre: 15 | blog: cotoje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    Anketa? Jakou distribuci máte nainstalovánu jako hlavní na domácím pc? Předpokládám, že ten kdo pracuje v práci u počítače tak má počítač i doma a právě na něj si nainstaluje právě to, co mu nejvíc vyhovuje.
    hmm
    belisarivs avatar 2.3.2007 16:02 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    Nebo si prvni nainstaluje Widle (pokud je instaluje, nejsou to ojedinele pripady) a pak Linux protoze GRUB/LILO umozni boot obou, ale Okna prepisou MBR bez dalsi moznosti nastaveni.
    IRC is just multiplayer notepad.
    vencour avatar 2.3.2007 03:33 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007

    A co takhle "jakou distribuci rozhodně nechcete vyzkoušet"? :-)

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    2.3.2007 07:56 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    Naprosto zbytecna anketa. Prece opensuse, ne?

    :-D
    Saljack avatar 2.3.2007 12:59 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    +1 :-)
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    vogo avatar 2.3.2007 11:32 vogo | skóre: 34 | blog: "Skládat papír"
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    přidal bych otázku jaké rozložení klávesnice používáte :), často se setk8vám s podobnými překlepy, a to znamená jen jedno ;)
    Nejsem paranoidní, ale to ještě neznamená, že po mě nejdou.
    2.3.2007 11:34 zabza | skóre: 52 | blog: Nad_sklenkou_cerveneho
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    to bz bzlo ycela jiste yajimave :o)
    2.3.2007 15:11 neutral male doppelganger Undead Slayer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    us,cz_qwerty // nemoc(i) z povolani ;)
    2.3.2007 22:01 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    Zkusim shrnout svuj nazor na jednom miste. Anketa pouziva uzivatele jednotlivych distribuci. Anketa neni o tom, kolik distribuci kdo instaluje. Anketa neni o tom, kolik lidi ma roota podle ruznych distribuci. Podle mne jsou nejdulezitejsi uzivatele. Proc bychom meli diskriminovat treba studenty, kteri maji pristup na linuxovou ucebnu? Podle mne jsou to uzivatele Linuxu, i kdyz nemaji root ani jej neinstalovali. Kdybychom pocitali jen instalace, byla by to anketa jen pro geeky a dochazelo by k duplicitnim hlasum (nekteri lidi by davali hlasy za jeden stroj, protoze by se nedomluvili, kdo jej ma zahlasovat). Proto mi pripada hlasovani kazdy uzivatel sam za sebe (a ne za stroj ci instalaci) jako nejspravedlivejsi a nejpresnejsi.

    Pokud jde o deleni podle nasazeni, to nezni spatne, muzeme to brat jako vedlejsi meritko. Jen bych nerozlisoval mezi desktopem a notebookem. Oba se pouzivaji pro beznou praci jednoho uzivatele, zatimco server typicky poskytuje specializovane sluzby jednomu ci casteji vice lidem. Takze u jednotlivych distribuci zavedeme checkboxy (ci menu), zda distribuci nepouziva, pouziva jako server, jako desktop nebo oboji. Nicmene hlavni anketa bude logickym sloucenim obou podanket.

    Pozorne si jeste proctu ta pravidla a pokusim se je napsat jednoznacneji, ale pri zachovani strucnosti. Prosim, nenutte me psat jako pravnik. Jsme lidi, takze si drobne nepresnosti odpustme. Prece nebudu psat popis ankety v algoritmech? ;-) Ja vim, geekum by se to libilo, ale jen by to odradilo bezne lidi, kteri s Linuxem koketuji.

    Smysl pravidel je tento: pokud se na stroj s urcitou distribuci muzete prihlasit a aktivne ji pouzivat, pak jste uzivatelem dane distribuce. Nezavisi to na tom, zda ji uzivatel instaloval osobne (diskriminace zacatecniku, co jim to nekdo instaloval za uplatu) nebo ma roota (diskriminace uzivatelu ze skol, organizaci ci firem). Z teto vety vyplyva, ze uzivatelem nejste, pokud je ve vasi siti napriklad DNS nebo SMTP/IMAP server s linuxem (prihlasujete se k aplikaci, ne k linuxu).
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    4.3.2007 11:04 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    Zkusim shrnout svuj nazor na jednom miste. Anketa pouziva uzivatele jednotlivych distribuci. Anketa neni o tom, kolik distribuci kdo instaluje. Anketa neni o tom, kolik lidi ma roota podle ruznych distribuci. Podle mne jsou nejdulezitejsi uzivatele.
    Samozřejmě pouze deklarované uživatele různých distribucí, tedy nikoliv skutečné. Tedy znovu: Anketa počítá uživatele, kteří vědí, jaké distribuce používají, a pouze tyto.

    Ekvivalent by bylo zjišťovat anketou, jakým autem kdo jezdí, včetně služebního či půjčovaného od známých (nikoliv jaké auto si koupil, ani jaké auto se mu líbí). Stejného charakteru jsou i získaná data.
    Proc bychom meli diskriminovat treba studenty, kteri maji pristup na linuxovou ucebnu? Podle mne jsou to uzivatele Linuxu, i kdyz nemaji root ani jej neinstalovali.
    Protože podle zadání by měli tito studenti hlasovat pro distribuci, ke které se připojují v linuxové učebně (pokud ovšem vědí, ke které), i když se jim osobně tato distribuce nezamlouvá. Uživatelé Linuxu to tedy sice jsou, ale jednak nemohou ovlivnit výběr distribuce, ani to, jestli s ní vůbec chtějí pracovat. Nasnadě je proto, že poučený student se hlasování pro "neoblíbenou" školní distribuci vyhne a hlasovat bude pouze pro tu svou desktopovou. Možná. Každopádně, takto náhodná budou sebraná data, podle poctivosti odpovídajících.

    Namítnete jistě, že každá anketa poskytuje náhodně sebraná data a záleží na poctivosti respondentů. To bezpochyby, jenomže ne každá anketa s tím v zadání počítá a ne každá si pak hraje na objektivizaci svých výsledků s tím, že počítá uživatele jednotlivých distribucí.
    Proto mi pripada hlasovani kazdy uzivatel sam za sebe (a ne za stroj ci instalaci) jako nejspravedlivejsi a nejpresnejsi.
    Každý uživatel sice za sebe, ale už ne za svůj názor na vhodného kandidáta do "Distribuce roku 2007", ale jaksi fiktivně objektivně za "skutečnost". Tedy, pokud hodlá být poctivý a nechce vynechat distribuce, ke kterým přístup má, ale které nemá rád. Anketa se tedy vyjádří k tomu, o kterých distribucích lidé poctivě deklarují, že je používají.
    Jen bych nerozlisoval mezi desktopem a notebookem. Oba se pouzivaji pro beznou praci jednoho uzivatele, zatimco server typicky poskytuje specializovane sluzby jednomu ci casteji vice lidem.
    Je to na vás, já trochu pozoruji, že lidi volí na notebook a na desktop různé distribuce, ale je možné, že to nebude tak dramatické. Což nevíme, dokud se na to nikdo nezeptá.
    Prosim, nenutte me psat jako pravnik. Jsme lidi, takze si drobne nepresnosti odpustme. Prece nebudu psat popis ankety v algoritmech? ;-) Ja vim, geekum by se to libilo, ale jen by to odradilo bezne lidi, kteri s Linuxem koketuji.
    Pokud to bylo myšleno na mě, tak já naopak navrhují popis zadání ankety podstatně zjednodušit, totiž opravdu hlasovat o "nejoblíbenější distribuci", s omezeným počtem hlasů a s plným vědomím subjektivity tohoto názoru. Počítat a zjišťovat, ke kterým distribucím se člověk skutečně připojuje (v zaměstnání či ve škole), to je právě zadání pro "geeky":
    Smysl pravidel je tento: pokud se na stroj s urcitou distribuci muzete prihlasit a aktivne ji pouzivat, pak jste uzivatelem dane distribuce. Nezavisi to na tom, zda ji uzivatel instaloval osobne (diskriminace zacatecniku, co jim to nekdo instaloval za uplatu) nebo ma roota (diskriminace uzivatelu ze skol, organizaci ci firem). Z teto vety vyplyva, ze uzivatelem nejste, pokud je ve vasi siti napriklad DNS nebo SMTP/IMAP server s linuxem (prihlasujete se k aplikaci, ne k linuxu).
    To je určitě zadání pro "běžné lidi", kteří s Linuxem koketují? Ještě znovu dodám, že uvedený "smysl pravidel" je skutečně "smysluplný" pouze v případě, že člověk o všech těchto skutečnostech a dokáže si je správně analyzovat.

    Nakonec, je to vaše anketa a vy rozhodnete, jaká data jsou pro vás přínosná. Zatím to bylo tak, že se jak zadání, tak kritéria ankety téměř každý rok mění: změnilo se i z roku 2005 na rok 2006. Porovnávat výsledky ankety meziročně tedy stejně nejde.

    Představme si třeba anketu Zlatý slavík (nic jiného tato anketa není), která se bude snažit omezit hlasy pro oblíbené zpěváky tím, že jejich majitel musí mít určitě zakoupený jejich hudební nosič nebo musel být v daném roce osobně přítomný na jejich koncertě. Dodržování těchto kritérií je stejně tak málo pravděpodobné a kontrolovatelné jako v loňské a plánované anketě "Distribuce roku 2007" Abclinuxu.

    Tak, to byla už opravdu tečka za anketou z mé strany, pokud hledáte ještě nějaké argumenty, najdete je v diskusi výše, neboť řečeno bylo už opravdu vše.

    :-)
    4.3.2007 12:52 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    No, uz jsem dostatecne zkuseny na to, abych vedel, ze clovek se nezavdeci lidem vsem. A proto nema smysl se snazit presvedcit uplne vsechny o svem pohledu. Jelikoz je tvuj nazor ojedinely, nevidim problem v zadani a tebe beru jako statistickou odchylku ;-).

    PS1. Muj nazor je, ze pravidla se uz dlouho nemeni a jsou stejna, maximalne se upresnuji.

    PS2. autem roku taky muze byt treba Lexus, ale nejvice lidi si koupi Fabii. No a nase anketa neni o tom, ktera distribuce je jejich vysnena, ale o tom, kterou skutecne pouzivaji. To je IMHO dulezitejsi.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    Marián Kyral avatar 4.3.2007 14:12 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    PS2. autem roku taky muze byt treba Lexus, ale nejvice lidi si koupi Fabii. No a nase anketa neni o tom, ktera distribuce je jejich vysnena, ale o tom, kterou skutecne pouzivaji. To je IMHO dulezitejsi.
    Tohle je jiný případ. Tady je dost podstatný cenový rozdíl, který u Linuxových distribucí (až na pár vyjímek) není.
    4.3.2007 17:32 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    To ale nic nemeni na faktu, ze nase anketa zjistuje nejpouzivanejsi distribuci. Distribuci, ktera ma nejvice uzivatelu. To je podle mne nejrelevantnejsi kriterium.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    5.3.2007 11:40 Jiří (BoodOk) Kadeřávek | skóre: 19 | blog: BoodOk | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    Tedy znovu: Anketa počítá uživatele, kteří vědí, jaké distribuce používají, a pouze tyto.

    A co je horší, anketa počítá jen ty uživatele, kteří se rozhodnou do ankety přispět. Pokud má být tohle vážně míněná výtka, pak chápu Leoše, že nemá chuť se o tom příliš bavit, pokud ne, jedná se o konstatování zřejmého faktu. Navíc je IMHO rozumné předpokládat, že lidé, kteří netuší jaké distro používají se o anketě vůbec nedozví a i kdyby se tak stalo, nebudou vědět jak hlasovat.
    Věda má v sobě určitou zpupnost, že čím dokonalejší techniku vyvineme, čím více se dozvíme, tím lepší budou naše životy.
    5.3.2007 13:19 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    A co je horší, anketa počítá jen ty uživatele, kteří se rozhodnou do ankety přispět. Pokud má být tohle vážně míněná výtka, pak chápu Leoše, že nemá chuť se o tom příliš bavit, pokud ne, jedná se o konstatování zřejmého faktu.
    Který přímo kontradikuje zadání a deklarovaný účel ankety, totiž zjistit počet uživatelů jednotlivých distribucí.
    Navíc je IMHO rozumné předpokládat, že lidé, kteří netuší jaké distro používají se o anketě vůbec nedozví a i kdyby se tak stalo, nebudou vědět jak hlasovat.
    Rozumné je předpokládat, že lidé budou hlasovat subjektivně podle vlastních preferencí a sympatií k té které distribuci, což je také jediné, co by takto zadaná anketa mohla zjistit - totiž jaké distribuci jsou lidi ochotní dát hlas.

    Mimo je naopak počítat s tím, že všichni budou hlasovat podle skutečnosti o tom, které všechny distribuce používají. Počet majitelů aut nějaké značky se taky nezjišťuje anketou, ale z registru či statistiky prodeje. Anketou zjistíte tak maximálně to, která značka má nejlepší "imidž".

    Vůbec nic by tedy nebránilo vyhlásit anketu jako o "nejoblíbenější distribuci (čtenářů ABClinuxu) v roce 2007" s otázkami typu:

    Jaká je vaše nejoblíbenější distribuce, resp. které distribuci byste dali přednost

    1) na domácím desktopu 2) na domácím laptopu 3) na pracovním (firemním) desktopu 4) na pracovním (firemním) laptopu 5) na serveru

    Každý hlasující 5 hlasů, v každé kategorii jeden, lze sčítat a kombinovat po libosti. Výsledkem je nejoblíbenější distribuce pro různá použití i absolutně (ta s nejvyšším počtem hlasů).

    A vůbec není třeba vymýšlet složitá zadání typu jak má hlasovat Jana, co má doma Ubuntu a ve škole se připojuje na Debian (o čemž ale neví a musela by si to zjistit) a jako praktikantka občas ve firmě na Red Hat, o čemž taky neví, který instaloval ale její bratr stejně jako její Ubuntu, které spravuje, který má ale nejradši Gentoo... a jak má hlasovat jejich matka, která si občas zasurfuje v Ubuntu a občas v Gentoo, podle toho, co je zrovna nabootováno, která už neví o Linuxu vůbec nic.

    Anketa, jak je nyní formulována, si klade za cíl zjistit, že Jana používá Ubuntu, Debian a RedHat, její bratr Red Hat, Ubuntu a Gentoo a jejich matka Ubuntu a Gentoo - ve skutečnosti získá od Jany hlas pro Ubuntu, od matky žádný a pouze od poučeného bratra skutečný stav Red Hat, Ubuntu a Gentoo, pakliže bratr nepotlačí ve jménu Gentoo distribuci, kterou v duchu pohrdá, totiž Ubuntu. A tak dále a tak podobně, variacím se meze nekladou.

    Je zábavné sledovat, jak tuto evidentní skutečnost skoro nikdo nevidí (nebo se tváří, že ji nevidí). Proto, aby se anketa mohla vydávat za něco, co není, totiž za jakýsi objektivní "počet uživatelů jednotlivých distribucí"?

    :-D :-D :-D
    5.3.2007 17:29 Jiří (BoodOk) Kadeřávek | skóre: 19 | blog: BoodOk | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    V zásadě souhlasím. Asi by se mohli v rámci dotazování udělat ankety dvě. První v duchu pravidel minulých ročníků (tedy oblíbenost absolutní), druhá by mohla mapovat oblíbenost dle role operačního systému/počítače. Dostálo by se tak výtkám (a myslím, že oprávněným), že by výsledky dotazování mohli poskytovat vyšší informační hodnotu. Nebylo by to nic proti ničemu, vlk by se nažral a koza by zůstala celá ;-)
    Věda má v sobě určitou zpupnost, že čím dokonalejší techniku vyvineme, čím více se dozvíme, tím lepší budou naše životy.
    5.3.2007 21:42 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    Chapu sice tvoje argumenty, ale ty po nas chces jinou anketu, nez delame a nez chceme delat. Vem si treba mne. Pro koho bych mel hlasovat? Na serveru mam debian, na pracovni stanici doma i v praci mandrivu. O server se nestaram, mam tam jen ssh, takze v podstate je mi jedno, jaka je to distribuce, hlavne kdyz bezi. Na desktopu rozhodne spokojeny nejsem, naopak me stve, ze kazda verze je horsi, nez ta minula a veci, ktere fungovaly, ted nejedou.

    Kdybych mel hlasovat podle tvych podminek, tak bud nebudu hlasovat vubec, nebo dam hlas nekomu tretimu, koho ani v podstate neznam, jenom jsem na nej slysel chvalu a nechal jsem se ovlivnit. Podle nasich pravidel dam hlas debianu i mandrive, protoze at je muj vztah k nim libovolny, objektivne je pouzivam.

    To je ten hlavni rozdil v pristupu. V soucasnych pravidlech se hlasuje podle objektivni skutecnosti, v tebou navrzenych by se hlasovalo podle dojmu, doslechu a je snadne se nechat ovlivnit (juu, to nove suse ma super 3D desktop, to bude super distribuce, dam ji hlas).

    Kazda anketa je proste jina a my jsme si jednu zvolili. Mame sva pravidla, ktera jsou vetsine ctenaru jasna. Ze ty osobne preferujes jinou anketu prece neznamena, ze nase anketa je kvuli tomu spatna. Nelibi nazev, popis, ci jak ji prezentujeme? Marketing. Oproti Nove jsme ale bridilove a puntickari. ;-)
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    6.3.2007 01:24 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    Chapu sice tvoje argumenty, ale ty po nas chces jinou anketu, nez delame a nez chceme delat.
    Nikoliv, to vy děláte jinou anketu, než jakou tvrdíte, že děláte ;-)
    Vem si treba mne. Pro koho bych mel hlasovat? Na serveru mam debian, na pracovni stanici doma i v praci mandrivu. O server se nestaram, mam tam jen ssh, takze v podstate je mi jedno, jaka je to distribuce, hlavne kdyz bezi. Na desktopu rozhodne spokojeny nejsem, naopak me stve, ze kazda verze je horsi, nez ta minula a veci, ktere fungovaly, ted nejedou.

    Kdybych mel hlasovat podle tvych podminek, tak bud nebudu hlasovat vubec, nebo dam hlas nekomu tretimu, koho ani v podstate neznam, jenom jsem na nej slysel chvalu a nechal jsem se ovlivnit. Podle nasich pravidel dam hlas debianu i mandrive, protoze at je muj vztah k nim libovolny, objektivne je pouzivam.
    Jaké distribuci byste dali přednost na serveru? Tys dal evidentně Debianu. Pokud si myslíš, že Debian nestojí za nic, a proto si hlas do ankety o distribuci roku nezaslouží, nedáš hlas žádný. Na desktopu jsi dal evidentně přednost Mandrivě. Dtto. Pokud nejsi spokojený, proč tyto distribuce používáš? Proč jim chceš dělat reklamu tím, že pro ně budeš hlasovat do ankety "Distribuce roku", protože ač je dle svých slov nesnášíš, "objektivně je používáš"? Není to trochu schizofrenní přístup?

    Takže ano, pokud si žádná distribuce z těch, co znáš, nezaslouží hlas do ankety, tak jí ho prostě nedáš. Jednodušší už to být nemůže. A pokud si myslíš, že si SUSE za svůj nový desktop tento hlas zaslouží, tak jí ho dáš - říkejme tomu ocenění "marketingu a PR-práce" lidí kolem SUSE. Koho ocení tvůj hlas pro distribuce, se kterými nejsi spokojen a co jim tento hlas přinese? Nikoliv nějaké memento, že by se měly polepšit, ale naopak utvrzení v tom, že to dělají dobře.
    To je ten hlavni rozdil v pristupu. V soucasnych pravidlech se hlasuje podle objektivni skutecnosti, v tebou navrzenych by se hlasovalo podle dojmu, doslechu a je snadne se nechat ovlivnit (juu, to nove suse ma super 3D desktop, to bude super distribuce, dam ji hlas).
    Ano, to je rozdíl v přístupu. Zatímco teď se hlasuje zčásti podle objektivní skutečnosti (to jsou hlasy de facto odborníků, kteří vědí, na jakých všech distribucích pracují, a kteří navíc chtějí být poctiví) a zčásti podle osobních preferencí (hlasy těch, kteří si navzdory objektivní skutečnosti myslí, že si třeba Mandriva kvůli svým chybám hlas prostě nezaslouží či kteří to vezmou jako soutěž distribucí), přičemž neexistuje možnost, jak tyto hlasy od sebe odlišit a výsledek není odraz objektivní skutečnosti, ale zcela náhodný mix těchto subjektivních přístupů, při hlasování podle čistě osobních preferencí zjistíme OBJEKTIVNĚ alespoň tyto osobní preference. Což by pro anketu "Distribuce roku" mohl být celkem solidní a postačující cíl.

    Kazda anketa je proste jina a my jsme si jednu zvolili. Mame sva pravidla, ktera jsou vetsine ctenaru jasna. Ze ty osobne preferujes jinou anketu prece neznamena, ze nase anketa je kvuli tomu spatna. Nelibi nazev, popis, ci jak ji prezentujeme? Marketing. Oproti Nove jsme ale bridilove a puntickari. ;-)
    Jen připomínám, že pravidla (tj. zadání ankety) loni se od těch předloni poněkud liší, dál do minulosti raději ani nejdu. Chtěl jsi připomínky, máš je. Že máte svá pravidla, to vám neberu, jen jsem toho názoru, že výsledky hlasování podle těchto pravidel mají prakticky nulovou hodnotu, neboť neurčují ani nejpoužívanější, ani nejpopulárnější distribuci. IMHO je to tedy jen anketa pro anketu (viz pro srovnání např. Software roku, kterou pořádá Root.cz - nedovedu si představit, že by tam hlasování bylo podmiňováno tím, že hlasující tento software také "objektivně" používá).

    Že jsem se svým názorem často v menšině, na to jsem si už poměrně zvykl. Že můj způsob argumentace není natolik podlézavý (nebo řekněme diplomatický), abych coby oponent přiměl mazaně protistranu k nějakým změnám, na to taky - ono je to poměrně osvěžující v záležitostech, které nejsou až tak osobně důležité. Tady si mohu říct: Tohle je můj názor, chcete-li si z toho něco vzít, berte, nechcete-li, nechte být. Když už k ničemu, poslouží debata k utřídění myšlenek a inspiraci, což je ten hlavní důvod, proč vůbec takto přes Internet má smysl debatovat. Čímž také zároveň všem účastníkům děkuji :-)
    2.3.2007 22:34 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    zdravim,

    pred rokem jsem psal o par vecech, co mi v ankete osobne dost chybely. Zkusim zalovit v me pameti a popisi je. Nejak se mi nepovedlo najit muj prispevek na toto tema v rozumnem case, co jsem psal nekdy pred rokem.

    0) jak danou distribuci/linux pouzivate ? - USE[uziti]

    jedna se mi o pouziti jako nadsenec, ve firme, na serveru, na desktopu, testy OS[zda neprejit], vyvoj.

    1) zda se nekdo danou distribuci/linuxem/OS zivi nebo ne? Mam na mysli vydelecnou cinnost.

    Vcelku bych rad oddelil linuxovou mladez a ty, pro koho je to zabava, ale i obziva a povinnosti. Chapu, ze student nebo vedecky pracovnik bude mit uplne jine nazory nez praktik a ten, kdo ma jaksi jine nazory ovlivnene praxi a nejakou potrebou za neco vyzit.

    2) jsem uzivatel daneho OS/distra nebo spravuji X-stanic/serveru.

    3) jedete nativne na linuxu nebo jen pres putty ? tohle je vcelku dulezita vec.

    4) pridat jake chybi k plnohodnotnemu pouzivani veci [ vicenasobna property, pripadne s ohodnocenim].

    5) pripadne kolik % casu na linuxu travite? prace + volny cas.

    A podle techto meritek, by pak chteli udelat statistiky nebo mit moznosti si stahnout data bez osobnoch udaju. Protoze potom uz dane informace pro me a vetsinu lidi, kteri znaji cenu informaci, jinak nemaji jiz takovou hodnotu.

    To, co jsem popsal je jiz jaksi jiny pohled. Ale je z praktickeho sveta, coz na hodne mistech [neni mineno pouze zde] unika. Taktez ale nebudu proti, kdyz si na danych vysledcich/datech overim, ze sirim bludy, jsem uplne mimo, mel bych se lecit a tak. Nebo taky ne.

    diky gf
    2.3.2007 22:47 kub. | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    A co pro zajímavost přidat statistiky z jakých distribucí se přistupuje sem na ábíčko?
    Luboš Doležel (Doli) avatar 2.3.2007 22:58 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    To se nedá nijak zjistit, rozhodně nelze detekovat všechny distribuce a prohlížeče. Jen pár vyvolených.
    4.3.2007 12:54 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    Jeste ma napadlo, loni byl trochu rozruch v tom, zda se ma Fedora scitat s Redhatem nebo ne. Pokud si ale vzpominam, tak nakonec prevazilo mineni, ze je spravnejsi brat je samostatne. Takze tohle asi taky nebudeme menit.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    4.3.2007 16:22 Stanislav Bohm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    Jestli si dobre vzpominam, tak mi loni chybela v otazce "Kde pouzivate Linux?" odpoved "v PDA".
    freshmouse avatar 4.3.2007 19:17 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    1) Volit distribuce pro server a pro desktop zvlášť.

    2) Zmínit pokročilost (jakkoli je to subjektivní): začátečník, pokročilý, profesionál.

    3) Pokud není jasné, jestli dávat distra zvlášť nebo dohromady, tak bych je dával zvlášť. Vždycky se to může sečíst.

    4) Napsat místo pobytu (kraj, země).

    5) Abych mohl tipovat jakožto osobnost. Prosím, prosím...
    freshmouse avatar 5.3.2007 17:56 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    A abych nezapomněl:

    6) Preferované prostředí pro práci: GNOME, KDE, Fluxbox, Xfce, , terminál...
    xvasek avatar 5.3.2007 23:48 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blíží se anketa o distribuci roku 2007
    Jo, to bych přidal taky, to by dalo anketě zcela nový rozměr. :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.