abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:33 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 141 (pdf) a HackSpace 78 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 2.0.0 programovacího jazyka Kotlin (Wikipedie, GitHub). Oficiálně bude představena ve čtvrtek na konferenci KotlinConf 2024 v Kodani. Livestream bude možné sledovat na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:55 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 27.0 programovacího jazyka Erlang (Wikipedie) a související platformy OTP (Open Telecom Platform, Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.8.0 svobodného multiplatformního softwaru pro konverzi video formátů HandBrake (Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    20.5. 21:55 | IT novinky

    Microsoft představil nové označení počítačů Copilot+. Dle oznámení se jedná se o počítače poskytující funkce umělé inteligence. Vedle CPU a GPU mají také NPU (Neural Processing Unit). Uvnitř představených Copilot+ notebooků běží ARM čipy Qualcomm Snapdragon X Elite nebo X Plus.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    20.5. 17:55 | Zajímavý článek

    Příspěvek na blogu Codean Labs rozebírá zranitelnost CVE-2024-4367 v PDF.js, tj. mj. prohlížeči PDF souborů ve Firefoxu. Při otevření útočníkem připraveného pdf souboru může být spuštěn libovolný kód v JavaScriptu. Vyřešeno ve Firefoxu 126.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    20.5. 12:55 | Nová verze

    Lazygit byl vydán ve verzi 0.42.0. Jedná se o TUI (Text User Interface) nadstavbu nad gitem.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    20.5. 12:22 | IT novinky

    K open source herní konzole Picopad přibyla (𝕏) vylepšená verze Picopad Pro s větším displejem, lepšími tlačítky a větší baterii. Na YouTube lze zhlédnout přednášku Picopad - open source herní konzole z LinuxDays 2023.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    17.5. 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 12:22 | Komunita

    Sovereign Tech Fund, tj. program financování otevřeného softwaru německým ministerstvem hospodářství a ochrany klimatu, podpoří vývoj FFmpeg částkou 157 580 eur. V listopadu loňského roku podpořil GNOME částkou 1 milion eur.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (80%)
     (5%)
     (8%)
     (7%)
    Celkem 446 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Panoramatická hlava – konečně doma

    6.11.2009 15:45 | Přečteno: 3345× | Nezařaditelné | poslední úprava: 6.11.2009 15:47

    aneb pokračování minulého zápisu. Včera konečně panoramatická hlava Nodal Ninja 3 MK II přistála na mém stole.

    Takže jak se to nakonec vyvrbilo? Po výměně několika mailů a telefonátu s jednou paní z České pošty jsem dostal číslo kamsi na celní úřad, ať se s nimi zkusím domluvit sám. Inu zavolal jsem a co jsem se nedozvěděl? Průvodka jim prý nestačí, protože na ní každý píše kraviny a vezmou mi jedině fakturu (pozn. a co mi brání v tom udělat si vlastní, upravenou, fakturu?). Tu ať si seženu jak chci, pokud chci balíček někdy vidět. Tak jsem napsal e-mail člověku z Nodal Ninja, který za tím stojí. Tento e-mail se nakonec ukázal jako zbytečný, protože faktura s hodnotou se dala vytisknout přímo z e-shopu. Popřál mi tedy štěstí a ať si užiji novou hračku. Tuhle fakturu už naštěstí na celním úřadě vzali. Clo mi prominuli, ale nakonec jsem stejně musel platit DPH 839 Kč. Nejsem z toho nadšený ale koneckonců je to pořád méně než kdybych měl platit ještě stativovou hlavu.

    Po rozbalení na mě čekala úhledná polstrovaná krabička a v ní ninja! Můj vlastní, osobní ninja! Začal jsem ho tedy skládat a už jsem začínal tušit problém… Problém, jak jím nahradit současnou stativovou hlavu. Nejdřív jsem myslel, že to nepůjde zas tak lehko vyřešit, protože doteď jsem hlavu sundaval tak, že jsem zatočil spodní částí středové tyče a hlavu prostě sundal. Ale tak jsem získal tyč s výbrusem, ke které můj ninja prostě nešel přidělat. Před chvílí jsem ale přišel na to, že to, co jsem považoval za hlavu, byla hlava + horní část středové tyče. Takže pokud chci svoji současnou hlavu vyměnit, tak musím odšroubovat tři šrouby za spodní části hlavy a hlavu vyšroubovat.

    Teď ale došlo k dalšímu problému. Na foťáku mám Made Camera Armor, což je silikonové pouzdro kvůli ochraně před nárazy. Spodní část pouzdra je otevřená aby šlo přes foťák natáhnout. Bohužel není zde dost prostoru na to, aby se tam vecpala rychloupínací destička. Ta, co teď používám je malá, takže stačilo otvor zvětšit jen asi o milimetr na každé straně. Bohužel ne tak ta, co se dodává s Nodal Ninjou. Ta (příčně) překrývá celý spodek a dokonce ještě trochu přečuhuje.

    Nejjednodušší řešení by bylo gumový obal prostě sundat a užívat si novou hlavu. Obalu se ale nehodlám vzdát a to nejen kvůli ochraně těla foťáku. Po tom, co jsem si koupil bezvadný objektiv Canon 100/2.8 Macro USM jsem zjistil, proč lidi nadávají na malou velikost těla Canonu 400D. Když vám totiž leze malíček pod tělo, tak po celodenním nošení ho máte otlačený až odřený. Tenhle obal ale tělo zvětší dostatečně na to aby se to nedělo. Celkově se fotoaparát drží mnohem lépe.

    Nejspíš to budu řešit zakoupením nějakého adaptéru pro rychloupínací destičku. Tohle vypadá jako to, co hledám. Budu mít možnost foťák rychle nandat a rychle sundat. Sice mít na upínací destičku přidělaný adaptér a teprve do něj zacvakávat foťák s upínací destičkou je poněkud kostrbaté řešení, ale lepší mě nenapadá.

    S trochou štěstí snad budu moci NN vyzkoušet i na nějaké to panorama „z pohledu brouka“. Nejpíš ale až na jaře, teď už to není ono…

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    otula avatar 6.11.2009 21:57 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Panoramatická hlava – konečně doma
    Lukáši, no musím ti z celého srdce popřát, ať ti dobře slouží i přes ty "drobnosti", které potřebuješ vyřešit.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    stativ avatar 7.11.2009 11:20 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Panoramatická hlava – konečně doma
    Díky. Už se těším, až to vyzkouším na nějaké, jinak těžké, panorama (a bude to něco zajímavějšího než bordel na stole ;-) co jsem fotil včera)
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    otula avatar 7.11.2009 13:09 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Panoramatická hlava – konečně doma
    :-)
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    7.11.2009 10:40 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Panoramatická hlava – konečně doma
    Průvodka jim prý nestačí, protože na ní každý píše kraviny a vezmou mi jedině fakturu

    WTF? A k čemu tam tam průvodka asi teda je? Přijal jsem už desítky zásilek z ciziny a mimo jedné, které měla prohlášku vyplněnou rozsypaným čajem, se mi nestalo, že by si na poště stěžovali na "nedostupnost faktury". Vždy jim stačí to, co je napsáno v oblíbeném formuláři CN22 (až na úplne první zásilku, viz níže). Nehledě na to, že k 70% zásilek ani žádná faktura mimo účtu z PayPalu ("This is not a bill") neexistuje. Ostatně můžeš tvrdit, že pokud je tam "Gift", tak žádnou fakturu nemáš protože ti to posílá známý -- čestné prohlášení pomůže.

    Po tom, co tu píšeš jsem na 90% přesvědčen, že fakturu (nebo podobné nesmysly) chtějí jen při prvním příjmu zásilky do ČR. To je totiž jediný případ, kdy po mě nějaký doplňující papír chtěli. Od té doby však co, co mi chodí poštou nikoho nezajímá i kdyby to byl půltunový server za 100k :-)

    P.S.: Pozor na DHL/Fedex/UPS -- Dle zákona by vám ČP měla naúčtovat DPH i z ceny dopravy (poštovného), reálně to však nedělá. Dělají to jen soukromé přepravní společnosti. Příklad -- foťák Panasonic z Hong Kongu za cca 5 tisíc s dopravou (doprava udána na 40 dolarů v aukci). Až na České hranice žádný problém, vč. trackingu na stránkách DHL. Potom však telefonát od milé paní, že "díly na fotoaparát" mají sice cenu 45 € (takže bez cla/DPH), jenže k tomu je doprava a palivové příplatky v ceně 3700 Kč, z čehož musím vypláznou 740 Kč na DPH a protože potom cena zásilky přelezla těch magických 150 €, tak ještě tuším 6 % cla z "dílů na foťák". Sečteno podrtženo, přeplatil jsem díky skvělému DHL 16 % (~800 Kč) z ceny zásilky. Kdyby ta stejná zásilka šla přes Českou poštu, tak to bude 0 Kč vč. DPH.

    stativ avatar 7.11.2009 11:23 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Panoramatická hlava – konečně doma
    Průvodka jim prý nestačí, protože na ní každý píše kraviny a vezmou mi jedině fakturu

    WTF? A k čemu tam tam průvodka asi teda je? Přijal jsem už desítky zásilek z ciziny a mimo jedné, které měla prohlášku vyplněnou rozsypaným čajem, se mi nestalo, že by si na poště stěžovali na "nedostupnost faktury". Vždy jim stačí to, co je napsáno v oblíbeném formuláři CN22 (až na úplne první zásilku, viz níže). Nehledě na to, že k 70% zásilek ani žádná faktura mimo účtu z PayPalu ("This is not a bill") neexistuje. Ostatně můžeš tvrdit, že pokud je tam "Gift", tak žádnou fakturu nemáš protože ti to posílá známý -- čestné prohlášení pomůže.

    Po tom, co tu píšeš jsem na 90% přesvědčen, že fakturu (nebo podobné nesmysly) chtějí jen při prvním příjmu zásilky do ČR. To je totiž jediný případ, kdy po mě nějaký doplňující papír chtěli. Od té doby však co, co mi chodí poštou nikoho nezajímá i kdyby to byl půltunový server za 100k :-)

    Jo, to mi připomíná jednu věc, kterou jsem do blogu zapomněl napsat. V papíru, kde bylo napsáno, že mi promíjejí clo ale musím platit DPH je napsáno, že DPH bylo vypočteno na základě celního prohlášení. A pak se v tom člověk má vyznat. IMO jde jen o prachsprostou buzeraci.

    P.S.: Pozor na DHL/Fedex/UPS -- Dle zákona by vám ČP měla naúčtovat DPH i z ceny dopravy (poštovného), reálně to však nedělá. Dělají to jen soukromé přepravní společnosti. Příklad -- foťák Panasonic z Hong Kongu za cca 5 tisíc s dopravou (doprava udána na 40 dolarů v aukci). Až na České hranice žádný problém, vč. trackingu na stránkách DHL. Potom však telefonát od milé paní, že "díly na fotoaparát" mají sice cenu 45 € (takže bez cla/DPH), jenže k tomu je doprava a palivové příplatky v ceně 3700 Kč, z čehož musím vypláznou 740 Kč na DPH a protože potom cena zásilky přelezla těch magických 150 €, tak ještě tuším 6 % cla z "dílů na foťák". Sečteno podrtženo, přeplatil jsem díky skvělému DHL 16 % (~800 Kč) z ceny zásilky. Kdyby ta stejná zásilka šla přes Českou poštu, tak to bude 0 Kč vč. DPH.

    Mňo, od Googlu mi předtím přišly dva balíčky (poznámkový blok a triko, které je mi ukrutně velké) přes Fedex a neplatil jsem ani korunu.
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    7.11.2009 11:41 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Panoramatická hlava – konečně doma
    Jo, to mi připomíná jednu věc, kterou jsem do blogu zapomněl napsat. V papíru, kde bylo napsáno, že mi promíjejí clo ale musím platit DPH je napsáno, že DPH bylo vypočteno na základě celního prohlášení. A pak se v tom člověk má vyznat. IMO jde jen o prachsprostou buzeraci.

    Přesně tak. Kdo v tom umí chodit, tak stejně nic neplatí a u těch ostatních mám pocit, že výše poplatků závisí zejména na tom, jak se který celník vyspí.

    Mňo, od Googlu mi předtím přišly dva balíčky (poznámkový blok a triko, které je mi ukrutně velké) přes Fedex a neplatil jsem ani korunu.

    To bude asi tím, že cena té dopravy + ceny zásilky nepřesáhla těch magických 150 Éček a tím pádem to ani nikdo neřešil. V mém případě byl problém v tom, že prodejce udal nějakou cenu dopravy a přitom reálně zaplatil mnohem víc. Zřejmě ho konkurence donutila cenu dopravy opticky snížit a zahrnout do ceny produktu místo ponechání poštovného zvlášť. Jenže skutečnou cenu dopravy u těchto společností se člověk dozví až ve chvíli, kdy mu před dům přijede auto :-/

    Spíš se divím tomu, že to ČP vůbec neřeší (= porušuje zákon). Ne, že bych s tím nesouhlasil, spíš mě to ale překvapuje vzhledem k tomu, že je to státní firma a stát díky ní přichází o peníze na daních.

    7.11.2009 19:56 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Panoramatická hlava – konečně doma
    Myslím, že právě a jenom při přepravě obyčejnou poštou se neplatí DPH z přepravy. Při přepravě kurýrem (např. DHL, Fedex, UPS) se platí DPH z celé ceny přepravy, i když většina zaplacené služby byla mimo území ČR (kdo tohle vymyslel?). Kvalita obyčejné pošty je asi všude podobná, takže obchody to raději posílají kurýrem, aby nemusely řešit mraky stížností.
    otula avatar 7.11.2009 20:19 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Panoramatická hlava – konečně doma
    No, mně přišel nedávno právě FedEx Expressem balíček z Taiwanu - výhra v soutěži, a naštěstí mne nikdo s ničím takhle neprudil :)
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.