abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:22 | Komunita

    Sovereign Tech Fund, tj. program financování otevřeného softwaru německým ministerstvem hospodářství a ochrany klimatu, podpoří vývoj FFmpeg částkou 157 580 eur. V listopadu loňského roku podpořil GNOME částkou 1 milion eur.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:55 | Komunita

    24. září 2024 budou zveřejněny zdrojové kódy přehrávače Winamp.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    16.5. 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 125 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 125.0.6422.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 9 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 21:11 | Nová verze

    Textový editor Neovim byl vydán ve verzi 0.10 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 20:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.3 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.15.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    16.5. 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 12:22 | Pozvánky

    Patnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 4. – 6. října 2024 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytváří všichni účastníci, se skládá z desetiminutových

    … více »
    Zdenek H. | Komentářů: 0
    16.5. 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (74%)
     (5%)
     (11%)
     (10%)
    Celkem 300 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Nameservery, technická podpora a doména dva dny mimo provoz

    16.3.2010 17:35 | Přečteno: 1249× | ostatní | poslední úprava: 16.3.2010 19:37

    Mám pro vás krátký zápisek o 48-hodinovém výpadku domény, který může potkat každého z vás, kdo využívá gTLD domény.

    Nedávno u mě došlo k přečíslování IP adres postupně ve dvou lokalitách, což postupně způsobilo vyřazení všech nameserverů daných domén. Na vině byla vysoká TTL hodnota záznamů v zóně .net, registrátor, upstream registrátor a trochu i já.

    Popis události

    Zde uvnitř článku už prozradím, že registátorem byla firma IGNUM (domena.cz), která pro .net využívá služeb registrátora Joker (joker.com).

    Přečíslování bylo plánované a s odstupem času, takže by nikdy neměla nastat situace, kdy nepůjde ani jeden NS. Všechny objednávky jsem zadával včas a včas jsem je i autorizoval.

    Podle vyjádření techniků celá situace nastala tak, že Joker převzal objednávku a vrátil ji jako vyřízenou. Na základě toho jsem dostal i já zprávu od Ignum, že je vše v pořádku. Kupodivu mě zrovna ve spěchu nenapadlo vše pečlivě zkontrolovat (nástroje typu dig ovládám).

    Z předchozího odstavce sami vydedukujete podíl viny všech tří zůčastněných entit. Poslední kapkou je TTL nastavená na 172800 sekund (60*60*48 sekund, neboli 48 hodin). Tato TTL není v mé vlastní zóně, ale v zóně spravované servery *.gtld-servers.net.

    Přístup ze strany techniků Ignum

    Chápu, že nemůžeme srovnávat JiKovu free službu a placenou správu registací domén (to jen pro ty, kdo sledují blogy). Ale lidský přístup většinou nezávisí jen na to, jestli je zákazník platící nebo reklamu lákající. Technici dostanou svůj plat tak jako tak.

    Když jsem zjistil, o co jde, tj. že jsem od Ignum dostal nepravdivou informaci o splnění objednávky, krátce po tom, co jsem zjistil, že mam doménu s nameserver (a tím pádem asi deset dalších domén) mimo provoz, volal jsem na podporu a byl jsem asi docela nepříjemný.

    Přestože jsem si hned stěžoval, co všechno mi to způsobí za problémy, brzo jsme se přesunuly k samotnému řešení. To spočívalo v tom, že zajistí nápravu a zavolají. A já pak budu čekat 48 hodin, než se náprava projeví ve všech možných cachích.

    Po cca hodině (tuším něco po půlnoci) mi zavolali s tím, že už je vše v pořádku a s omluvou. Bez problémů vyhověli žádosti o písemné vyjádření (mailem).
    tento problem byl resen s nasim partnerskym registratorem, ktereho vyuzivame a zda se, ze je vznika pouze pri zmene glue zaznamu. Nasi vyvojari jiz maji reseni tohoto problemu ve svem seznamu na zlepseni, bohuzel zatim nemame informaci, kdy bude oprava nasazena.
    Takže se dá říct, že udělali to, co bylo v danou chvíli v jejich silách.

    Na okraj

    Neznamená to, že jsem měl dva dny mimo provoz domény svoje a svých zákazníků. Používám jenom pavlix.net, všechno ostatní je .cz. Přesunul jsem jména nameserverů na .cz a změnil NSSETy. Zóna .cz používá TTL pouze 18000 sekund, tedy 5 hodin.

    Pět hodin výpadky je mrzutých, ale vzhledem k tomu, že přečíslování probíhala o víkendu, to nebylo tak tragické.

    Na závěr... ve chvíli, kdy už máte vše v pořádku a čekáte kvůli TTL, tak už ze situací nemůžete naprosto nic dělat. To je dáno decentralizací DNS resolvingu a nastavením TTL.        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    David Watzke avatar 16.3.2010 18:21 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nameservery, technická podpora a doména dva dny mimo provoz
    60*60*46 sekund není 48 hodin :-)
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    pavlix avatar 16.3.2010 19:38 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nameservery, technická podpora a doména dva dny mimo provoz
    Dík, opraveno.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.