abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 16:22 | Upozornění

    Společnosti Ticketmaster byla odcizena databáze s osobními údaji (jméno, adresa, telefonní číslo a část platebních údajů) 560 miliónů zákazníku. Za odcizením stojí skupina ShinyHunters a za nezveřejnění této databáze požaduje 500 tisíc dolarů [BBC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 27
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    31.5. 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    Rozcestník

    Nook Simple Touch Reader

    10.10.2011 12:22 | Přečteno: 3380× | Výběrový blog

    Nook STR je elektronická čtečka knih prodávaná knihkupectvím Barnes&Nobles. Prodává se za 139 $, nicméně pouze ve Spojených státech. Pokud tam nemáte zrovna cestu, nezbývá, než se poohlédnout po eBay či využít služby jako Shipito.

    Nook využívá platformu Android ve verzi 2.1 a v základu toho zrovna moc neumí. Nicméně potenciál rootnotého zařízení byl (spolu s vzhledem a dotykovým ovládáním) důvodem, proč v mém rozhodování dostal přednost před Kindlem. Kindle (se kterým nemám osobní zkušenost) naopak nabízí pohodlnější doručování obsahu do čtečky, u nás si můžete nechat zasílat i některé noviny a časopisy.

    K rootnotí přístroje existuje několik cest. Tou nejsnazší je využití nástroje Touchnooter. Na konci procesu byste měli mít rootnotý Nook, adb přístup přes WiFi a (téměř) fungující Android Market. Změna některých systémových souborů bohužel přináší i problémy a spousta uživatelů si stěžuje na nefunkční originální aplikaci pro nákup knih od B&N. Já se zvolil cestu ručních úprav krok za krokem s tím, že Android Market prostě oželím. Stručný postup (to aby jej prováděli pouze lidé, kteří vědí, co dělají) je následující. Backup!!! a root jsem provedl podle tohoto návodu, akorát jsem namísto odkazovaného uRamdisku použil uRamdisk z toto vlákna, abych k zařízení používal adb přistup přes usb kabel namísto WiFi. Dalším krokem bylo povolení instalace aplikací mimo market a instalace Superuser.apk (já jej instaloval "ručně" přes adb), ADW launcheru a programu Button Savior, který zprostředkuje přístup k launcheru skrz tlačítko na displeji. Možná není od věci také zakázat over-the-air update, aby nám případný update od B&N neudělal v systému paseku.

    Pak už jsem do Nooka ládoval aplikace přes kabel (adb install ...). Pokud jsem potřeboval aplikaci z Android Marketu, nejdříve jsem ji nainstaloval do telefonu a odtud překopíroval do Nooka. To mě po chvíli přestalo bavit a nainstaloval jsem si dvě alternativy k Android Marketu - SlideMe a Appoke. Taková instalace je přece jen o něco komfortnější, bohužel tovární aplikace pro hledání komplikuje vyhledávání aplikací (tento problém je i v některých dalších aplikací jako třeba Dolphin browser) a tak je třeba nabídku aplikací procházet. Na druhou stranu, ve čtečce si zatím vystačím s menším množství aplikací (přeci jen na černobílý e-ink displej se ne každá aplikace hodí) a tak mi ten "nepohodlný" instalační proces zas tak nevadí.

    Po většinu času prozatím používám originální reader, se který lze prakticky číst jen epub knihy. Mezi aplikace, které uživatelé často instalují, patří například Cool Reader (podpora mnoha formátů, nové verze jsou již upraveny pro Nook, nabízí např. partial refresh), Opera Mini (jako nouzovka na web dobrý), K9-Mail, Dropbox (pohodlné posílání souborů do Nooku), ColorDict, Amazon Kindle (ano, funguje androidí verze, ikdyž není optimalizovaná pro e-ink displej), Wooky (android čtečka často používaná českými knihkupci pro prodej elektronických knih), ezPdf (lepší prohlížeč PDF dokumentů), Read it later, Perfect Viewer na komiksy, nějaké to sudoku či šachy atd. Veskrze jsou pro Nook ideální aplikace bez animací, co si vystačí s málo barvami a mají převážne statický obsah.

    Bohatým, ikdyž lehce chaotickým, zdrojem informací o Nooku je XDA forum, nějaké články o Nooku se také objevily na eboocek.cz. Já jsem prozatím s Nookem velmi spokojen. Používám jej převážně jen na to čtení epub knih, takže než mi dojdou, nemám moc důvodů jiné aplikace používat. Přesto se v diskuzi rád pokusím zodpovědět případné dotazy.

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    12.10.2011 09:01 ivan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nook Simple Touch Reader
    Ak das dalsi market tak ten anxdroid market ide tiez, teda idu oba simultanne? A ma to porovnatelnu kvalitu ako perl, ak si videl Kindle
    12.10.2011 09:53 kkaarreell | skóre: 6 | blog: perkele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nook Simple Touch Reader
    Market je jen obycejna aplikace, nainstalovat si jich muzes, kolik chces. Otazkou je samozrejme mnozstvi aplikaci, ktere ten ktery market obsahuje. Nejlepsi by byl asi appstore od amazonu, ale ten je jen pro amiky. Nicmene jak uz jsem psal, aplikaci vhodnych na e-ink displej neni tolik, takze se asi neda moc cekat, ze by jich clovek instaloval hromady. Spis se to ustali na nekolika malo aplikacich, ktere budes obcas vyuzivat. A v nejvyssi nouzi se da aplikace stahnout z do mobilu a teprve pak do nooku.

    Jestli myslis displej, tak Kindle jsem videl kratce, ale rekl bych, ze je to naprosto totez. Kdyztak si projdi recenze tady, autor vlastni oboji.
    12.10.2011 20:11 ivan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nook Simple Touch Reader
    Dik skusim ten market.
    20.10.2011 17:22 vita_k
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nook Simple Touch Reader
    SlideMe a Appoke me sice funguje, ale nemuzu v nich vyhledavat, dam search a nic :)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.