abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:55 | Nová verze

    Lazygit byl vydán ve verzi 0.42.0. Jedná se o TUI (Text User Interface) nadstavbu nad gitem.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:22 | IT novinky

    K open source herní konzole Picopad přibyla (𝕏) vylepšená verze Picopad Pro s větším displejem, lepšími tlačítky a větší baterii. Na YouTube lze zhlédnout přednášku Picopad - open source herní konzole z LinuxDays 2023.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 12:22 | Komunita

    Sovereign Tech Fund, tj. program financování otevřeného softwaru německým ministerstvem hospodářství a ochrany klimatu, podpoří vývoj FFmpeg částkou 157 580 eur. V listopadu loňského roku podpořil GNOME částkou 1 milion eur.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 01:55 | Komunita

    24. září 2024 budou zveřejněny zdrojové kódy přehrávače Winamp.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    16.5. 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 125 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 125.0.6422.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 9 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    16.5. 21:11 | Nová verze

    Textový editor Neovim byl vydán ve verzi 0.10 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 20:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.3 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.15.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    16.5. 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (78%)
     (5%)
     (9%)
     (8%)
    Celkem 366 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Výroba železa v pravěku

    29.7.2011 22:55 | Přečteno: 5449× | poslední úprava: 29.7.2011 22:55

    Snad každý si někdy položil otázku, jestli by byl schopen si bez jakýchkoliv civilizačních vymožeností najít primární suroviny a z nich vytvořit základní technické prostředky. Například vyrobit si železo.

    Cyrus Smith a jeho společníci to měli jednoduché, podařilo se jim najít zdroj kvalitní železné rudy i uhlí, byli obdařeni potřebnými znalostmi a hlavně byli pouhým výplodem fantazie Julese Vernea. Pokud byste chtěli vědět, jak by podobný pokus dopadl ve skutečnosti dnes v prostředí střední Evropy, a chcete si ušetřit vlastní čas a námahu, můžete se naštěstí podívat na výsledky úsilí jiných. Stačí, když svoji pozornost budete věnovat tomuto dokumentu: Rekonstrukce pravěkého hutnictví železa.

    Jedná se velmi dobře zpracovanou práci v rámci středoškolské odborné činnosti, kde autor popisuje, jak se s pomocí rodiny a známých pokusil zrekonstruovat pravěké metody výroby železa. Pro tento účel si dokonce pracně vytvořili milíř, ve kterém si z pěti kubíku dřeva vytvořili dostatek dřevěného uhlí pro svoje pokusy.

    Vyzkoušeli několik metod tavby a redukce železné rudy. Přestože postupně získali dostatek zkušeností a potřebný fortel, nelze bohužel jejich výsledky označit za nijak oslňující. Množství metalického železa, které se jim takto podařilo vyrobit, bylo velice malé, což je nutné přičíst především chudé železné rudě, se kterou pracovali. Na druhou stranu, při některých testech použili i kvalitní komerční železorudné pelety a konečné produkty o mnoho lepší nebyly.

    I přes chabé výsledky je tato práce velice zajímavá a její přečtení vřele doporučuji.

    Zarytí fundamentalisté zajisté namítnou, že příprava dostatečně velkého množství kvalitního tvrdého bukového dřeva (mimochodem, původně u nás tvořily buky až 80% všech stromů, na druhém místě byly jedle) pro pálení v milíři také vyžaduje nějaké nástroje. Alespoň kvalitní kamenná sekera by se hodila.

    Zde bych rád odkázal na Ebenův rozhovor s antropologem Jaroslavem Malinou. V něm popisuje, jak se o výrobu kamenné sekery pokoušeli. Oproti původním předpokladům zjistili, že její výroba trvá pouze několik desítek hodin a mají mnohem větší trvanlivost, než se vůbec kdo domýšlel. S jedním kusem původní staré sekery bez známek opotřebení pokáceli již asi 500 statných stromů a nikdo neví, kolik jich poslala k zemi tenkrát.

    Kratičké video, jak se do takové kamenné sekery vlastně s použitím křemičitého písku vrtá otvor, můžete najít např. zde: http://www.youtube.com/watch?v=ZIWOf5EfyD0".

    Zarytý fundamentalista opět namítne, že provázek na výrobu luku pro vrtání či rozdělání ohně, je potřeba také nějak vyrobit a kdo to třeba v dětství zkoušel, jistě potvrdí, že výroba provazu, který se ihned snadno nepřetrhne, také není úplná prkotina.

    I samotné rozdělání ohně je bez jakýchkoliv předem připravených prostředků prakticky nemožné, zvlášť např. v mokrém lese.

    Pokud si ale chcete vyzkoušet alespoň něco, pro domácí odlévání kovů je ideální hliník, viz http://www.youtube.com/watch?v=lX6yFQNnk-A. Ten samotný je sice nejrozšířenější kovový prvek v zemské kůře, ale na jeho získání v metalické formě můžeme rovnou zapomenout.

           

    Hodnocení: 95 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    30.7.2011 04:14 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výroba železa v pravěku
    Paráda, opravdu výborný blog. Akorát než zkoušet odlévat něco z hliníku - kovu, který zná až moderní historie, zkusil bych cín nebo olovo nebo "pájku" (slitinu) - celkem nízký bod tání a odlévá se to dost dobře a najít se rudy v té době daly. S mědí (a tedy pak bronzem) už je to složitější. A o železo (přemístit se náhodou do té doby :-)) bych se nepokoušel ;-).

    Jinak kdysi jsem si vyzkoušel (stále ho mám v šuplíku) vyrobit "duběnkový" inkoust. Trošku jsem si postup zjednodušil, tedy jsem jen oloupal pár dubových větviček, vyvařil z toho silný "čaj" a přidal do toho pár kapek chloridu železitého (používám na leptání plošňáků) - oni si ho v obchodě samozřejmě nekoupili, takže to měli o dost těžsí :-). Ale inkoust funguje, sice je to spíše jako vodovky, ale když uschne, tak celkem drží a je i vidět. A oni ho asi měli vymakanější.

    A ten tip na kamennou sekeru vypadá dost dobře. Protože ocitnout se někde bez nástrojů, tak bez sekery si člověk nepostaví ani nějaký ubohý srub...
    Baník pyčo!
    30.7.2011 04:49 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výroba železa v pravěku
    poznám u nás miesto, kde sú na svahu v lese staré pece - diery vyhĺbené do zeme, už to pohltila vegetácia ( okrem toho sa zachovali aj zbytky hámrov a tzv. slovenských pecí,ktoré dnes ľudia využívajú na skladovanie napr. zemiakov)... dobrý článok, zaujímavá téma
    30.7.2011 08:35 xxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výroba železa v pravěku
    Není problém udělat si doma na zahradě malou pec na koks a v ní všechno vyzkoušet.
    31.7.2011 01:11 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výroba železa v pravěku
    I s uhlím (jak dřevěným, tak normálním, pokud ho chvíli necháte hořet) jde v jednoduché peci ohřát železo tak, že se slije dohromady, ale na tekuté železo je třeba opravdová vysoká pec, která musí být relativně velká a neobejde se bez dmýchání horkého vzduchu. Na druhou stranu, pokud máte dostatečný zdroj i obyčejného tlakového vzduchu (já použil starý vysavač), tak stačí dostatečně roztopený oheň a pár cihel, mně osobně se podařilo při likvidaci pařezu ohněm nevědomky částečně roztavit a v podivně vypadající hroudy spojit kovové spony z dřevěných beden, které jsem použil ze začátku na rozdělání ohně (nedávám je do kamen, protože zasekávají otočný rošt). Škoda, že jsem si je tenkrát nevyfotogravoval :-(
    30.7.2011 12:23 hajoucha | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výroba železa v pravěku
    já měl za to, že duběnkový inkoust se dělá z duběnek. Mohl bys o tom svém pokusu napsat trochu více?
    30.7.2011 14:55 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výroba železa v pravěku
    Jde o třísloviny. V duběnkách jich nejvíc, ale ty zrovna nebyly k mání ;-). Dubová kůra je o něco slabší, ale když se pořádně vyvaří, též to jde. Jinak funguje i kafe, čaj a podobné věci, ale pak to úplně jinak voní... Chlorid železitý s těmi tříslovinami nějak zareaguje a stane se z toho barvivo. Více google - je toho plno. Jinak oni do toho pro zvýšení přilnavosti a smáčivosti přidávali různé příměsi jako medovinu, pryskyřici a kdesicosi ;-).
    Baník pyčo!
    30.7.2011 16:56 Pavel Křivánek | skóre: 29 | blog: Kvičet nezávaznou konverzaci
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výroba železa v pravěku

    S mědí by to byl u nás asi opravdu problém, přitom je prakticky nepostradatelná, pokud si k civilizačním výdobytkům chcete přidat i elektřinu (která by se hodila především jako zdroj tepla).

    Ale s železem a měděným drátem už je představitelné si vyrobit voltův článek, tím napájet malý elektromagnet, s ním si vyrobit permanentní magnet, s ním generátor atd. ;-). Ale to taky přináší celou řadu otázek. Jak ten drát vyrobit? Jak ho vyrobit dostatečně tenký? Jak ho zaizolovat (lak z pryskyřice a oleje?) atd. atd.

    Ještě si k tomu inkoustu vyrobit papír (http://www.lelele.cz/papir.html). Na druhou stranu, tužka píše pořád. Tuha by možná šla vytvořit ze směsi živočišného uhlí, jílu a vosku, ale nezkoušel jsem to.

    I'm sure it crashed in the most type-safe way possible.
    30.7.2011 18:55 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výroba železa v pravěku
    Tak to zas bez elektřiny bych se klidně obešel, rád bych si od ní odpočinul. Oheň má své kouzlo. Oheň, nějaká divoška, teplé kožešiny, vlastní pivo / medovina, políčko, sem tam pečeně a strašně moooc roboty a stále nájezdy nepřátel a šelem, které tě nakonec dostanou ;-).
    Baník pyčo!
    30.7.2011 18:55 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výroba železa v pravěku
    Jo ještě kopa dětí / otroků :-D.
    Baník pyčo!
    gtz avatar 30.7.2011 21:32 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výroba železa v pravěku
    Co takto lov mamutů?
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    2.8.2011 10:23 xcv
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výroba železa v pravěku
    Maximálně lov bizonů.
    31.7.2011 00:46 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výroba železa v pravěku
    Jak ten drát vyrobit? Jak ho vyrobit dostatečně tenký? Jak ho zaizolovat (lak z pryskyřice a oleje?) atd. atd.
    Drát není zas takový problém, ten dělali už ve starověku, většinou prvně kovadlinou s otvorem a potom tažením skrz díry v kameni. U mědi to jde i za studena na kovadlině, jen je třeba čas od času měď ohřát, aby nebyla moc křehká. A na izolaci jde použít opletení vlákny, ostatně opetenní skelnými vlákny se používá dodnes v místech s vysokou teplotou. U rostliných vláken je nutná ještě impregnace, buď asfalt (ještě dnes jdou takové dráty najít ve staých domech) nebo včelí vosk, který je vhodný i pro vysoké frekvnece.
    PepaSFI avatar 31.7.2011 15:26 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výroba železa v pravěku
    tuha v tužce je z grafitu, v přírodě se vyskytuje ale že bych zrovna věděl kde si kousek urejpnout, to teda nevím. Ale z toho vosku a uhlí by asi šlo udělat něco jako pastelka voskovka. Něco načmárat by s tím asi šlo ale kroniku bych s tím psát nechtěl. Leda nějaký obrázky na stěnu jeskyně.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    30.7.2011 09:06 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výroba železa v pravěku
    Vzdělání považuji za základní výdobytek civilizace. Bez něj by to drtivá většina lidí nedala ani omylem.

    Jinak pěkné.
    30.7.2011 10:42 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výroba železa v pravěku
    konečné produkty o mnoho lepší nebyly. I přes chabé výsledky
    Při hodnocení pokusů tohoto druhu je třeba nezapomínat na fortel neboli tradicí vymakané postupy, o kterých mnoho nevíme, ale které se jistě bylo třeba dost dlouho učit a dovednosti zdokonalovat. Když se do toho pustí pár pokusy archeolog, je to tak trochu ekvivalent toho, kdyby se poprvé postavil párkrát k soustruhu a pak meditoval nad nevalnými výsledky tohoto způsobu obrábění kovů. Co by mu asi na to řekl soustružník s dvacetiletou praxí...
    30.7.2011 11:05 hanoj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výroba železa v pravěku
    pokud si dobre pamatuji, tak si vybavuji zkratku, ze vyroba zeleza se v od praveku do prumyslove revoluce technologicky nezmenila.
    30.7.2011 17:04 Pavel Křivánek | skóre: 29 | blog: Kvičet nezávaznou konverzaci
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výroba železa v pravěku
    On to v podstatě tvrdí jeden z oponentů té práce: "Rozporuplné výsledky dosavadních organizačně, materiálně i časově velmi náročných pokusů musíme vidět v kontextu historických fakt, kdy se tyto technologie postupně vyvíjely spíše stovky než jen desítky let a to v mnoha lokalitách. Jejich znovuobjevení je pro jedince nesmírně náročný úkol a aby byl proveditelný v relativně krátkém časovém úseku je nutné do pokusů zapojit i nemalé znalosti z moderních věd o chování těchto materiálů a i přesto je to pro člověka dnešní doby velmi náročný úkol"
    I'm sure it crashed in the most type-safe way possible.
    vogo avatar 30.7.2011 11:24 vogo | skóre: 34 | blog: "Skládat papír"
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výroba železa v pravěku

    Ach ta sazba... to je tak složité zapnout aspoň dělení slov.

    Jinak zajímavé čtení.

    Nejsem paranoidní, ale to ještě neznamená, že po mě nejdou.
    Grunt avatar 30.7.2011 20:41 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výroba železa v pravěku
    Mě teda mnohem víc zaujala ta oblouková cihlová trouba na pečení chleba a jiného pečiva. Nejsou-li přímo konstrukční plýny, je aspoň někde víc fotek?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    PepaSFI avatar 30.7.2011 22:09 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výroba železa v pravěku
    pár fotek odtud mám ale tuhle chlebárnu bohužel ne. Něco je vidět na tomhle videu spolu se záběry z pokusných taveb železa. Dělají tam tyhle akce někdy v květnu, bohužel se mi zatím nepoštěstilo se tam vypravit. Ale ty pece jsou tam k vidění, celý ten areál je volně přístupný, vstupné se platí jen do expozice muzea. Ta pec na chleba není žádná věda, komora z cihel a hlíny, zatopí se v tom a když je to dost rozhicované tak se popelisko vymete. Dá se tam chleba a on se peče akumulovaným teplem. Stejně fungovaly staré pece které byly skoro v každém vesnickém domě.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    Grunt avatar 30.7.2011 22:20 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výroba železa v pravěku
    Ta pec na chleba není žádná věda
    LOL. No jasně. Vždyť v podstatě jde jen o to dosáhnout dostatečnou teplotu po dostatečný čas aby se udělala křupavá kůrka, nespálilo se to a uvnitř to nebylo surové, že? Vlastně jako všude. Háček už je jen v tom jak toho dosáhnout. Našel jsem porůznu všelico i na internetu, ale něco mi přijde docela složité (navíc s jílovou hlínou by to v pískovně také nebylo nic moc) tohle vypadá docela jednoduše (s těma šamotovýma cihlama by to díky přebytku v mém případě bylo trošku jednoduší než s tím jílem :-)).
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    PepaSFI avatar 30.7.2011 23:12 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výroba železa v pravěku
    to jsou právě ty věci z praxe, to se prostě musí vyzkoušet. Oni na to ti naši předkové taky neměli návody na internetu ale učili se to praxí. A taky se to vždycky nepovedlo. Mám tady vedle v domě starou pec na chleba ale podle pamětníků se moc nepoužívala. Postavili ji moc při zemi a proto zespodu rychleji vychládala, chleba byl vespod nedopečený. Ale její komín funguje jako udírna skvěle.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    Grunt avatar 31.7.2011 14:44 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výroba železa v pravěku
    A aby se pokaždé nemuselo zkoušet odznova a začínat od toho pazourku tu máme takové věci jako literaturu, internet nebo třeba jen lokální kulturní moudrost předávané z generace na generaci.
    Postavili ji moc při zemi a proto zespodu rychleji vychládala, chleba byl vespod nedopečený
    No a tomu bych se chtěl právě vyhnout. Nač opakovat chyby, které už udělali jiní?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    PepaSFI avatar 31.7.2011 16:37 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výroba železa v pravěku
    obávám se že přesný návod asi neseženeš, co jsem našel o pecích, tak to prostě nějak uplácali nebo okopírovali nějakou pec z vykopávek nebo skanzenu. No a pak pekli a zkoušeli až se to povedlo. Takže je to zas o té praxi. Vlastně by nebyl problém okopírovat tu pec co je v tom videu. Udělej si výlet do Moravského krasu s foťákem, metrem a notýskem. Starou huť najdeš na každé mapě a ty historické rekonstrukce jsou hned u toho. A máš námět na letní cestování. Někdy na podzim tam zas budou tavit železo, třeba budou dělat i chleba.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    1.8.2011 10:27 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výroba železa v pravěku
    Kámoš ji má postavenou, ale ještě bude nejmíň rok až dva trvat, než k ní dostaví ten barák. Momentálně je ve fázi kdy dokončil bourací práce a může začít stavět. Pec je součástí přístavku, který postavil ještě předtím než zjistil, že než se pokoušet o nějakou záhranu je lepší půdní střechu a stropy shodit a udělat to komplet znovu.
    belisarivs avatar 30.7.2011 22:27 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výroba železa v pravěku
    IRC is just multiplayer notepad.
    PepaSFI avatar 31.7.2011 21:29 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výroba železa v pravěku
    netřeba chodit až do Japonska. I u nás se dělají zajímavé materiály. Například páni nožíři Dohnalové zrekonstruovali výrobu zapomenuté oceli zvané wootz nebo bulat. Dělají z toho úžasné nože. Teda nejen z wootzu, jejich nože jsou super i z moderních ocelí práškové metalurgie, ale ten wootz má v sobě ten nádech tajemna.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    gtz avatar 31.7.2011 22:24 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výroba železa v pravěku
    Nože jsou nádherné, ale nádherné jsou i jejich ceny :-)
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    1.8.2011 17:36 zenhas | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výroba železa v pravěku
    njn, za kvalitní řemeslnou práci se holt musí patřičně zaplatit. To se nedá nic dělat. :-)

    ještě bych připomněl Pavla Bolfa, když už jsme u těch japonských zbraní http://www.jswords.com/ .
    vencour avatar 1.8.2011 21:06 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výroba železa v pravěku

    Pokud se jedná o nůž s očekávanou funkčností v délce desítek let, tak drahý nejsou.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Petr Tomášek avatar 31.7.2011 11:51 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výroba železa v pravěku

    Popravdě řečeno jsem nikdy nepochopil, jak někdo může klást dobu železnou do „pravěku“, když v době příchodu železa (2-1 tisícitelí ante) máme vyspělé civilizace, některé v té době byly staré už několik tisíc let. Stačí se podívat, jaké třeba šperky dokázali vytvořit féničané, či kréťané; o starých egypťanech ani nemluvě.

    Přičemž tyto starověké civilizace nejprve prodělaly několik tisíc let „doby bronzové“, čili je jasné, že existovalo víc, než dost doby na vytvoření technologických postupů. Představovat si, že někde „lovci mamutů“ vykopali kus rudy a udělali z toho sekyru, je totální ptákovina...

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    31.7.2011 13:02 Pavel Křivánek | skóre: 29 | blog: Kvičet nezávaznou konverzaci
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výroba železa v pravěku

    Já se nad tím časovým označení také zarazil, ale v širším označením pravěku jako prehistorie (doby před písemnými záznamy) to sedí. Ostatně se ten výzkum týkal našeho území a v tomto smyslu zde byl pravěk v podstatě až do středověku.

    Viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Prav%C4%9Bk

    I'm sure it crashed in the most type-safe way possible.
    Petr Tomášek avatar 31.7.2011 13:34 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výroba železa v pravěku
    Jenže ty technologie sem byly jednoznačně importovány z civilizovaných zemí, takže pohlížet na tu věc z lokálního hlediska je jaksi hloupé...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    31.7.2011 14:01 Pavel Křivánek | skóre: 29 | blog: Kvičet nezávaznou konverzaci
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výroba železa v pravěku
    Ale i jinde se doba bronzová a železná řadí do pravěku (stejně tak i do starověku). Ve školách se pro jednoduchost učí posloupnost pravěk, starověk, středověk, novověk, ale pojmy jsou to umělé a do značné míry překrývající se i ve stejné lokalitě.
    I'm sure it crashed in the most type-safe way possible.
    31.7.2011 19:01 pasky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výroba železa v pravěku
    Az zacne semestr, doporucuji na podobna temata skvele prednasky Dejiny chemie a alchymie na natur.cuni.cz: https://is.cuni.cz/studium/predmety/index.php?do=predmet&kod=MC260P41C
    31.7.2011 20:33 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výroba železa v pravěku
    I samotné rozdělání ohně je bez jakýchkoliv předem připravených prostředků prakticky nemožné, zvlášť např. v mokrém lese.
    Není. Pro toho kdo ví co má hledat a dělat není nutný ani ten špagát. S tím mokrým lesem je to tak - problém je vzdušná vlhkost, když je jí moc, tak to rukama nemusí jít, i když je počasí zdánlivě ok. Na druhou stranu déšť sám o sobě, nebo sníh až tak nemusí vadit. Je to všechno o grifu a pokoře.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.