abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:22 | Komunita

    Sovereign Tech Fund, tj. program financování otevřeného softwaru německým ministerstvem hospodářství a ochrany klimatu, podpoří vývoj FFmpeg částkou 157 580 eur. V listopadu loňského roku podpořil GNOME částkou 1 milion eur.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:55 | Komunita

    24. září 2024 budou zveřejněny zdrojové kódy přehrávače Winamp.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    16.5. 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 125 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 125.0.6422.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 9 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 21:11 | Nová verze

    Textový editor Neovim byl vydán ve verzi 0.10 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 20:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.3 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.15.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    16.5. 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 12:22 | Pozvánky

    Patnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 4. – 6. října 2024 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytváří všichni účastníci, se skládá z desetiminutových

    … více »
    Zdenek H. | Komentářů: 0
    16.5. 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (74%)
     (5%)
     (11%)
     (10%)
    Celkem 301 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Další trable s HTPC

    1.7.2013 19:42 | Přečteno: 2372× | Výběrový blog | poslední úprava: 1.7.2013 19:42

    Jelikož se situací popsanou v předchozím zápisku jsem stále nebyl spokojen, udělal jsem na svém HTPC několik dalších úprav, o které bych se rád podělil.

    openSUSE

    Až donedávna jsem na HTPC vždy používal Ubuntu a jeho deriváty (Mythbuntu, XBMCbuntu). Protože mi ale jedna z DVB-T karet Evolve Venus přestávala náhodně fungovat a spoustu možných příčin jsem vyloučil, rozhodl jsem se zkusit změnit distribuci. Tedy nebyl to jediný důvod. Na všech ostatních počítačích používám openSUSE a jsem na něj zvyklý. Nebudu se zaobírat rozdíly, ani neříkám, že nějaká distribuce je lepší nebo horší, prostě jsem si "z nijakého důvodu" vybral. Na HTPC jsem si vybral variantu s GNOME, jinak používám KDE.

    Instalace distribuce a všech balíčků proběhla bez problému a relativně rychle, jen pro zprovoznění DVB-S karty bylo nutné (stejně jako v Ubuntu) třeba ovladač zkompilovat, ale to také nebyl problém.

    Co mě ale zarazilo byl balík tvheadend z repa PackMan. Ani by mi nevadilo, že se jedná o starší verzi, ale zejména to byla absence skriptů pro start při spuštění počítače. Vyřešil jsem to přidáním

    sleep 10 && tvheadend -f -u tv -g tv
    do /etc/init.d/boot.local, kde tv je jméno uživatele (resp. skupiny), pod kterou má běžet. sleep je tam kvůli tomu, že se zřejmě skript spouští příliš brzy (natáhnout firmware chvíli trvá) a Tvheadend pak nenajde žádnou kartu. Když se chvíli počká (pro jistotu čekám 10 sekund), funguje.

    Podobně na tom je i IR dálkové ovládání, v Ubuntu se po instalaci balíku zeptá na typ, openSUSE něco nastaví. V mém případě několik tlačítek nefungovalo, bylo třeba překopírovat správný konfigurační soubor.

    Další trable byly s instalací a nastavením MythTV. V Ubuntu se po instalaci spustí skripty, které backend, databázi i MythWeb nastaví. V openSUSE je bohužel potřeba některé věci (zejména nastavit databázi) udělat ručně. V brzké době o tom napíši samostatný zápisek.

    Rozbočení TV signálu

    Jak jsem zmínil v předchozím zápisku, při rozbočení televizního signálu ze zásuvky v mém bytě je signál už příliš slabý a obraz kostičkuje tak, že je nepoužitelný. Pokusil jsem se toto vyřešit aktivním rozbočovačem. Zvolil jsem rovnou čtyřnásobný - časem se může hodit další výstup a cenový rozdíl je minimální. Jeho zesílení je 8 dB. A to je bohužel, jak jsem zjistil, také problém. Signál nejen, že nesmí být slabý, ale nesmí samozřejmě být ani příliš silný. A po zapojení karty Evolve Venus přímo na výstup rozbočovače obraz stále kostičkoval. Zlepšení nastalo, když jsem mezi rozbočovač a kartu zapojil několik metrů dlouhý kabel. Ten by ale příliš zavazel, navíc by byl potřeba pro každé připojené zařízení (a tím by jich zavazelo ještě více), tak jsem koupil 6 dB útlumový člen pro každé připojené zařízení. A je po problému - zkoušel jsem připojit i tři USB karty a všechny tři zároveň fungovaly.

    Nevýhodou tohoto řešení je nutnost externího napájení rozbočovače. Existují i takové, které jsou napájení po koaxiálu z televize, ale USB tunery (alespoň ty, se kterými jsem se setkal) toto neumí. Navíc by pak zřejmě bylo nutné mít zařízení, které by rozbočovač napájelo, stále zapnuté, jinak by nefungoval příjem ani na ostatních zařízeních.

    XBMC s MythTV a Tvheadend

    V předchozím zápisku jsem psal, že jako frontend volím v současné době XBMC, nenašel jsem asi žádnou nevýhodu oproti MythTV (ačkoliv i MythTV frontend je výborný software). S backendy je to však horší. MythTV má úžasné možnosti plánování, umí přeplánovat v případě konfliktu, nenahrává opakovaně stejné díly seriálu (při použití XMLTV) a MythWeb je velmi přehledný a pohodlný. Oproti tomu Tvheadend umí stream živé TV do sítě (tj. nemusím mít všude nainstalovaný MythTV frontend, stačí třeba VLC nebo jiný přehrávač) a má mnohem rychlejší přepínání kanálů.

    Malá odbočka k přepínání kanálů: zkoušel jsem to opakovaně měřit a výsledek:

    Chápu, že MythTV to dělá jinak, že vlastně vždy nahrává, ale pětkrát až desetkrát delší prodleva mi opravdu přijde příliš. A podle vyjádření vývojářů, která jsem četl, se to zřejmě v nejbližší době nezmění.

    Rozhodl jsem se proto pro "kompromis", a tedy použít oboje - MythTV pro nahrávání a Tvheadend pro živou TV a stream. Problémem je sdílení karet, bohužel nejde udělat to, aby se programy "domluvily", který ji nutněji potřebuje. Pak jsou tedy dvě možnosti.

    Různé karty

    Tuto možnost jsem zvolil já. Pro MythTV jsem použil dvoutunerovou Evolve Venus, mohu tedy nahrávat ze dvou různých multiplexů. Pro Tvheadend jsem použil AVerTV Volar HD Nano, tedy mohu sledovat pouze jeden multiplex. Vzhledem k tomu, že vždy sleduji živou TV jen přímo na HTPC nebo jen přes stream na jiném PC, nevadí mi to. Případně by se samozřejmě dala přidat další karta. Výhoda tohoto řešení je zejména to, že u nahrávání předem víme, kolik bude k dispozici karet, takže případné kolize je možné vyřešit.

    Co se týče DVB-S karty, tu mám pouze jednu (navíc signál pro ni by tak snadno rozbočit nešel, musel by se natáhnout další kabel z jiného výstupu multiswitche), ale ze satelitu jsem ještě nikdy nenahrával (ani není co, na Astra 19,2°E, kterou chytáme, jsou z anglických volně dostupných kanálů jen zpravodajské), takže ji používám pouze pro Tvheadend. Nahráváním tím samozřejmě není vyloučeno, jen by se muselo provést právě přes tento program, nikoliv přes MythTV.

    Sdílení jedné karty

    Jde o to, že oba programy (MythTV i Tvheadend) jdou nastavit tak, aby karty nechaly dostupné pro ostatní programy, pokud je samy nepoužívají. Tedy pokud MythTV nenahrává, může Tvheadend použít kartu na živou TV. Bohužel pak ale může nastat situace, kdy MythTV chce nahrávat, ale kartu používá Tvheadend, takže MythTV vyhodí chybu a nic nenahraje. V tomto případě je nutné vypnout načítání EPG, protože pak MythTV kartu využívá stále.

    Sdílení více karet

    Karet je možné sdílet více. V tom případě je vhodné jim nastavit priority tak, aby první měla nejvyšší prioritu v jednom programu a poslední naopak v druhém programu. Přijde mi to jako takové nouzové řešení (lepší je vždy raději dokoupit kartu), protože jakékoliv sdílení karty je dost nepředvídatelné.

    XBMC s MythTV a Tvheadend - nastavení

    XBMC umí použít více backendů zároveň. Stačí povolit příslušné doplňky a objeví se kanály i nahrávky z obou. Já jsem nechtěl používat MythTV pro sledování živé TV, naštěstí v nastavení doplňku se dá živá TV vypnout, takže zbudou jen nahrávky.

    Ještě poznámka - nahrávání nastavuji z MythWeb, ne přímo v XBMC, tam mi to správně nastavit nejde (ale jelikož bych to stejně nepoužíval, neřeším to).

    V aktuální verzi XBMC je bug, kdy se nové nahrávky z MythTV objevují v seznamu nahrávek jen po novém zapnutí XBMC. Musel jsem tedy sestavit novější verzi doplňku.

    Evolve Venus - IT9135?

    USB DVB-T karta Evolve Venus s dvěma tunery se v lsusb hlásí jako

    048d:9006 Integrated Technology Express, Inc. IT9135 BDA Afatech DVB-T HDTV Dongle

    a v dmesg se objeví

    DVB: registering new adapter (ITE 9135(9006) Generic)
    it913x: Chip Version=01 Chip Type=9135

    Podle všeho by tedy karta měla mít čip IT9135 verzi 1. Automaticky se tedy načte firmware dvb-usb-it9135-01.fw. Podle linuxtv by ale karta s tímto ID měla mít verzi 2.

    Po otevření karty však zjistíte, že z jedné strany PCB je čip IT9137 (ten je připojen k USB) a z druhé IT9133 (ten USB nemá je propojen s prvním čipem).

    Karta nicméně funguje s firmware dvb-usb-it9135-01.fw (který je vybraný automaticky) i dvb-usb-it9137-01.fw (když se mu vnutí parametrem modulu), takže to není problém, ale i tak je v tom pěkný zmatek.

    Co se týče náhodné nefunkčnosti karty, o které jsem psal v předchozím zápisku, s novou kartou a v openSUSE tento problém zatím nenastal ani s vypínáním disku. Po přidání starší Evolve Venus se tento problém objeví. Navíc se mi jej konečně daří s tímto jedním kusem karty vyvolat i na jiném PC, kdy kartu zapojím a spustím dvakrát (pro oba tunery) w_scan. Pokud kartu nepřipojím k anténě, během skenování přestane fungovat v okamžiku, kdy w_scan ukáže, že našel transport. Zajímavé, že v případě připojení k anténě se to nestane a v HTPC pár hodin (a někdy i několik dní nebo týdnů) funguje. S novou kartou Evolve Venus momentálně vše funguje (problém se objevil jen jednou, ale od té doby klid).

    Závěr

    V současné době mi již HTPC snad funguje tak, jak bych chtěl. Stálo to sice spoustu času a i peněz (rozbočovač, nová karta apod.), ale pokud bude fungovat, stálo to za to. Nezbývá než doufat, že se neobjeví nějaké další problémy.


    Nemáte prosím tip na nějakou levnou DVB-T kartu, která v Linuxu funguje naprosto bez problému v kuse bez restartu několik týdnů i měsíců? Pokud se v minulém zápisku zmiňovaný problém ještě jednou objeví, Evolve Venus už nechci a vzhledem k novému rozbočovači bych koupil 3 ks nějakých levnějších karet.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    gtz avatar 1.7.2013 23:19 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Další trable s HTPC
    Pěkný zápisek
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    1.7.2013 23:47 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Další trable s HTPC
    Osobne pouzivam kartu ID 2304:0237 Pinnacle Systems, Inc. PCTV 73e [DiBcom DiB7000PC]. Jsem s ni nadmiru spokojen. Rozchodi se behem par sekund a funguje naprosto bez problemu.
    gtz avatar 2.7.2013 00:19 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Další trable s HTPC
    No já mám někde v šupleti PCTV dual tuner (2000i) a bohužel drivery pro Linuxu nejsou. Pod okny je to suprová karta s extrémní citlivostí, ale jen pod Win.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    2.7.2013 09:26 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Další trable s HTPC
    Podla Googlu to ma nejaky divny cip Pinnacle DTV BRIDGE (RoyalTS), ku ktoremu neexistuje dokumentacia. Niekto rozchodil I2C a tym padom aj pristup k tunerom, ale nejde IRQ ani DMA: http://linuxtv.org/wiki/index.php/Pinnacle_PCTV_Dual_Sat_Pro_PCI_4000I
    gtz avatar 2.7.2013 13:11 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Další trable s HTPC
    Díval jsem se už na to a celkem divné je, že 2000e je podporovaná a 2000i ne. Přitom čipy by měly být již podporované.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    2.7.2013 11:21 Roger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Další trable s HTPC
    VID 048D, PID 9135 - Zolid Mini DVB-T Stick

    http://www.amazon.co.uk/gp/product/B007SME3A6/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&camp=1634&creative=19450&creativeASIN=B007SME3A6&linkCode=as2&tag=the0e3-21%22%3E

    Od 3.8 ve vanilce.
    2.7.2013 10:31 Honz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Další trable s HTPC
    První věc: snažit se rozchodit ruzná zařízení, piplat se s tím, rozšiřovat možnosti atd, to je bezva, to by mě taky docela bavilo.
    Ale druhá věc: opravdu máte čas dívat se na všechny ty nahrané věci...?
    2.7.2013 19:50 tom62 | skóre: 14 | blog: tom62 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Další trable s HTPC
    Čas na to mám. Nenahrávám toho zase tolik, asi dva (někdy tři) seriály, které jsou jednou týdně. A k tomu občas nějaký film. Ale člověka zamrzí, když zrovna dávají dva hezké filmy zároveň a nemůže si nahrát oboje. A na živou TV se dívám na zpravodajství apod. a v ideálním případě také nechci, aby to ovlivňovalo nahrávání. Televizi mám starší, digitál neumí a kupovat set-top box nebo USB kartu vyjde cenově podobně, ale televize v XBMC je mnohem pohodlnější (a s možností time-shift).

    A jde mi zejména o to vychytat detaily, pak počítám s tím, že to bude několik let zase fungovat bez zásahu.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 2.7.2013 12:37 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Další trable s HTPC
    Mám rozpracované pokračování tohoto článku a nejlepší je nechat centrálně spravovat TV kartu jedním démonem (VDR) a odtamtud to používat jinde. VDR s pluginy nahradí Tvheadend a s vhodným pluginem (xvdr, vnsi, ...) je pak hračka to sdílet dál, třeba do XBMC.

    Jinak chystám koupi čtyřtunerové DVB-S karty, jen se děsím, kolik mi na to napaří clo a DPH.
    2.7.2013 14:22 pan Klobouk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Další trable s HTPC
    Začínám zvolna pronikat do problematiky backendů pro XBMC a zjistil jsem docela zásadní a pro mne nepochopitelný nedostatek - když použiji VDR a jako backend xbmc-plugin-xvdr, mám sice možnost dát pauzu a nahrát si něco málo do zásoby, ale nemohu přetáčet dopředu a zpět jak jsem byl zvyklý z Windows Media Center. typická situace - chci se koukat na film, nevydržím do dalšího dne kdy ho budu mít už jako dokončenou nahrávku. Potřebuju někam odběhnout, vrátím se a chci přetočit mezitím proběhnuvší reklamní blok. Nebo se chci na nějakou sc=nu ve filmu podívat znovu. Ve WMC naprosto běžná věc, pro vnsi nemožnost, pro xvdr nice to have fičura. Nemáte to někdo zprovozněné? Co takový TVheadend?
    Luboš Doležel (Doli) avatar 2.7.2013 16:16 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Další trable s HTPC
    mám sice možnost dát pauzu a nahrát si něco málo do zásoby, ale nemohu přetáčet dopředu a zpět jak jsem byl zvyklý z Windows Media Center
    Přetáčení u timeshiftu jsem nezkoušel. Pokud to neumí, tak bych to směřoval na GitHub autorovi xvdr.
    3.7.2013 10:00 pan Klobouk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Další trable s HTPC
    No, zatím se teprvá rozkoukávám, ale zjistil jsem zajímavou věc - ve WMC se aktuálně sledovaný pořad vždy nahrává. Když v půlce filmu usoudím že bych ho býval měl nahrávat, zmáčknu čudl a stane se. U XBMC (asi z principu frontend-backend) tohle nejde. Ale když se začnu koukat na aktuálně nahrávaný pořad ne přes položku Live TV, ale ze seznamu nahrávek, přetáčet jde. Přesto mám zatím z XBMC+VDR celkově o dost lepší pocit. Pořád objevuju věci které byly ve WMC neskutečně komplikované (MKV, grabnutá DVD, titulky) a v XBMC jsou buď jako základní funkčnost nebo jako promakaný plugin. Nechápu proč jsem se tomu zuby nehty 3 roky bránil a instaloval k WMC stále nějaký rovnáky na ohejbáky.
    4.7.2013 19:06 ZS-Man | skóre: 31 | blog: B26
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Další trable s HTPC
    To automaticke nahravani prave sledovaneho poradu funguje i v MythTV. A ta nahravka tam i zustava tak dlouho jak dlouhou ma nastavenou expiraci. Takze kdyz vecer usnu u TV tak se na ten porad muzu kouknou i druhy den, pripadne ho presunout do regulernich nahravek. Ja mam jeden kombinovany frontend/backend, jeden dalsi frontend, a kdyz treba travim delsi dobu v kuchyni, tak si poustim liveTV pres XBMC v mobilu. :-)
    2.7.2013 19:57 tom62 | skóre: 14 | blog: tom62 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Další trable s HTPC
    Čtyrtunerová DVB-S vypadá moc zajímavě, rozhodně super řešení.

    VDR jsem ze zvědavosti zkoušel asi před rokem. Nebylo to špatné, ale nedařilo se mi nastavit, aby nenahrával dvakrát stejný díl nějakého seriálu. A pak myslím ještě něco dalšího, už ti to nepamatuji. Ale možná jsem jen někde udělal chybu. A MythWeb se mi líbí víc (ale to je subjektivní a možná trochu o zvyku). Prostě mně by vyhovovalo MythTV (nepotřeboval bych k němu Tvheadend), kdyby nebylo přepínání kanálů tak příšerně pomalé (stream do sítě bych oželel).
    Luboš Doležel (Doli) avatar 2.7.2013 20:02 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Další trable s HTPC
    Nebylo to špatné, ale nedařilo se mi nastavit, aby nenahrával dvakrát stejný díl nějakého seriálu.
    Já když zadávám nahrávání, tak se to do systému vloží s konkrétním datem/časem, takže ani nevím, jak se něco takového může dít.
    4.7.2013 19:14 ZS-Man | skóre: 31 | blog: B26
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Další trable s HTPC
    A vazne je to pomalejsi prepinani v MythTV takovy problem? Osobne jsem si to jako problem nikdy neuvedomil. Kdyz se chci podivat co kde zrovna bezi, tak tam dobre funguje OSD EPG ktere nijak nerusi a kdyz uz si vyberu tak proste zmacku OK, 5 vterin vydrzim pak uz zase jenom koukam. Dokonce se mi ani nezda ze by to trvalo tak dlouho. az prijdu domu, musim to zmerit:-)
    5.7.2013 11:09 ZS-Man | skóre: 31 | blog: B26
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Další trable s HTPC
    Tak jsem testnul tu rychlost prepinani. MythTV 0.26 na Debianu - prepnuti na program na jinem MUXu jsou tak 4s, v ramci MUXu tak 2. Samostatny frontend (Asus EEE 901) je tak o 2s pomalejsi.
    Petr Tomášek avatar 5.7.2013 12:03 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Další trable s HTPC
    Jinak chystám koupi čtyřtunerové DVB-S karty, jen se děsím, kolik mi na to napaří clo a DPH.

    Nějaký odkaz by nebyl?

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    Petr Tomášek avatar 5.7.2013 14:31 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Další trable s HTPC
    Hm, zajímavé, taxem narazil na TBS6985 a vypadá zajímavě. Až teda na způsob podpory v linuxu :-(.
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.