abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:55 | Komunita

    Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    7.6. 14:55 | IT novinky

    Před 70 lety, 7. června 1954, ve věku 41 let, zemřel Alan Turing, britský matematik, logik, kryptoanalytik a zakladatel moderní informatiky.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    7.6. 11:44 | Zajímavý software

    NiceGUI umožňuje používat webový prohlížeč jako frontend pro kód v Pythonu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    7.6. 10:55 | Nová verze

    Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána ve verzi 2024.6. Z novinek lze vypíchnout lepší integraci LLM (OpenAI, Google AI, Ollama) nebo podporu Matter 1.3.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 20:55 | IT novinky

    IKEA ve Spojeném království hledá zaměstnance do své nové pobočky. Do pobočky v počítačové hře Roblox. Nástupní mzda je 13,15 liber na hodinu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 41
    6.6. 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    5.6. 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Instalace Debianu Sarge s 1 vypáleným CD z obrazů

    5.3.2005 13:39 | Přečteno: 1341× | Linux

    Jak jsem instaloval Debian Linux Sarge 15CD verzi z obrazů CD.

    Při pátrání po dokonalé distribuci, ve které nebude nic chybět, jsem přešel ke svému třetímu Linuxu - Debian. Patnáct CD na mě udělalo dojem. :-) Na druhou stranu se mi ta spousta dat nechtěla pálit - s osmirychlostní vypalovačkou moře času, při instalacích hledání správného CD v celé kupce a co když se mi nakonec Debian nebude líbit? (Teď už vím, že to byla zbytečná obava ;-)) Řekl jsem si, že zkusím, jestli to náhodou nepůjde udělat jen z obrazů. Bylo potřeba vypálit aspoň první CD (kdyby někdo věděl, jak nabootovat z ISO obrazu, nechť dá vědět, možná bude i odměna ;-))

    Přijemným překvapením byla "standardní" velikost všech obrazů, okolo 615MB, takže se první obraz bootovacího instalačního CD nechal vypálit i na mé starší CD-RW. Takže s jediným vypáleným CD v ruce jsem se pustil do instalace.

    Po restartu mě uvítal instalační program. Je možná trochu spartánský (zvlášť pro ty zmlsané instalacemi a'la SuSE nebo Mandrake), na druhou stranu ovládání klávesnicí v menu je (alespoň pro mě) příjemnější. Jedinou částí, kde jsem měl trochu strach, bylo připojování existujících oddílů. Připadalo mi to trochu nepřehledné a tak jsem radši jen nastavil smazání a vytvoření nových oddílů s tím, že si existující připojím po nainstalování ručně (nerad bych si je zformátoval).

    Další sympatickou věcí na instalátoru je, že se nejdříve nainstaluje základní systém (minimum potřebné k tomu, aby se člověk mohl kocht vlastním Linuxem) a instalace zbývajících balíků už probíhá z nainstalovaného systému. A tady začíná zábava s obrazy.

    Po restartu se spustil base-config, kde se provedla základní nastavení. Po nastavení uživatelů a rootovského hesla jsem skončíl v menu s ještě dalšími možnostmi nastavení. Přepnul jsem se do druhé konzole a přihlásil se jako root, dál upravil fstab pro připojení ostatních oddílů, které jsem během instalace raději nechal nepřipojené, vytvořil adresáře pro přípojné body a přijpojil jsem zatím ten, na kterém byly obrazy na /mnt/datadisk. Tam v adresáři Debian byly všechny obrazy.

    V base-configu na první konzoli jsem zvolil Nastavit APT. V dalším kroku jsem zvolil, že chci zdroj z cdrom. Další dialog chtěl blokové zařízení, které bude obsahovat CD, to může být třeba jednotka cdrom, nebo třeba zařízení pro loopback. Obraz jsem připojil příkazem

    losetup /dev/loop0 /mnt/datadisk/Debian/sarge-i386-1.iso
    a na první kozoli do dialogu pak zadal loopbackové zařízení /dev/loop0 a vida, apt si "osahal" obraz CD. :-) Potom je možné obraz odpojit (loop -d /dev/loop0) a připojit jiný. To jsem zopakoval pro všech 15 CD. :-)

    Při instalaci balíků pak program požádá o vložení příslušného CD. Tady ale čte už adresář, takže bylo potřeba obraz přimountovat

    mount -t iso9660 -o loop /mnt/datadisk/Debian/sarge-i386-1.iso /cdrom
    Apt pak v poklidu spolupracoval.

    A tak jsem si nainstaloval Debian pouze s jedním vypáleným CD.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    5.3.2005 17:32 tomas84 | skóre: 30
    Rozbalit Rozbalit vše Trochu těžkopádné....
    Debian lze nainstalovat i ze dvou 1,44 MB disket - vše se stáhne při instalaci z internetu.
    Myslím si, že je zbytečné stahovat všech 15 CD, protože za pár týdnů budou zastaralé a stejně využijete jen malou část.
    5.3.2005 18:35 Pavell | skóre: 22 | blog: Linuxový poznámkový blog | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Trochu těžkopádné....
    Bohužel mám doma velmi pomalé připojení a obrazy jsem musel stahovat ve škole, kde je naopak velmi rychlé. Máte pravdu programy rychle zastarávají, zkusím si stáhnout nové obrazy. Děkuji za inspiraci. :-)
    Kdyby každý nespokojený student napsal virus, neexistoval by jiný software.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.