abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 21:11 | IT novinky

    Společnost Framework Computer představila novou vylepšenou verzi svého modulárního notebooku Framework Laptop 13 s Intel Core Ultra Series 1, displej s lepším rozlišením a novou webovou kameru. Přímo do Česka jej zatím koupit nelze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.16 svobodného video editoru Flowblade (GitHub, Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání. Videoukázky funkcí Flowblade na Vimeu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    28.5. 21:22 | Zajímavý software

    TerminalTextEffects (TTE) je engine pro vizuální efekty v terminálu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 38
    28.5. 17:11 | Pozvánky

    Od čtvrtka 30. 5. do soboty 1. 6. lze v Praze navštívit Veletrh vědy, tj. největší populárně naučnou akci v České republice, kterou každoročně od roku 2015 pořádá Akademie věd ČR. Vstup zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    28.5. 14:11 | Komunita

    Canonical představil Ubuntu optimalizované pro jednodeskový počítač s RISC-V procesorem Milk-V Mars.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 21:22 | Nová verze

    Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 24.5.1 Havier. Přehled novinek v Changelogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 19:44 | IT novinky

    Společnost xAI založena Elonem Muskem a stojící za AI LLM modelem Grok získala investici 6 miliard dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (89%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 992 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    David Watzke avatar 6.2.2006 07:16 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Báječnej Linux
    Ad Na druhou stranu jsem virem nebyl napaden ani nepamatuji.

    Ale tvoje Windows ano :-D

    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    6.2.2006 10:44 Jindřich 'GoldenShit' Plešinger | skóre: 16 | blog: Nevěřící | Dolní Bousov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Báječnej Linux
    A o co že moje Windows nejsou napadeny virem. Antivir trvale nepoužívám nepoužívám, jen k občasným kontrolám a počítač je trvale připojen k síti. Jestli nejsi posera, nekecáš jen tak do větru aby si byl zajímavej a dokážeš si za svým tvrzením stát, tak mi to vyvrátíš třeba důkazem.
    LINUKS = Lidová Nacionálně Ultralevicová Komunistická Strana
    David Watzke avatar 6.2.2006 14:32 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Báječnej Linux
    Byla to především poznámka k tomu, že to vyznělo jako by ses chlubil tím, že jsi nebyl napaden virem ty. K zbytku se nebudu vyjadřovat, protože každý ví, že máš pravdu, já jen žvaním a nikdy jsem Windows neměl a nebo jsem s nimi neuměl zacházet.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    Daniel Kvasnička ml. avatar 6.2.2006 08:41 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Báječnej Linux
    pokud vim, tak fenomenalni problemy s registry ve Win nejsou zpusobeny registry samotnymi a jejich principem, ale programy, ktere si po sobe neumi uklidit...
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    6.2.2006 10:48 Jindřich 'GoldenShit' Plešinger | skóre: 16 | blog: Nevěřící | Dolní Bousov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Báječnej Linux
    Tak nějak. V registrech problém není. Ovšem princip sdílených informací konfigurace a jednotný systém jejích získávání a ukládání v Linuxu není. Uživatel nemá možnost jejich výhod využít.
    LINUKS = Lidová Nacionálně Ultralevicová Komunistická Strana
    6.2.2006 11:19 ehm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Báječnej Linux
    jaké jsou prosím výhody registrů?Nějak mi není jasná jejich výhoda.
    6.2.2006 12:03 ghostmonk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Báječnej Linux
    registry v linuxu pouzivam - ale rikam tomu filesystem
    6.2.2006 12:36 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Báječnej Linux
    Tak nějak. V registrech problém není.

    Problém v registroch je. Prvé čo ma napadne:

    1. hodnoty nich nemôžu byť komentované.
    2. v drvivej väčšine hodnoty v nich nie sú dokumentované
    3. nikto okrem MS nevie, ako sú ukladané. A teda nikto okrem MS s nimi nič nedokáže, keď sa v nich vyskytne chyba (a MS asi tiež nie)
    4. dve konfigurácie uložené v registroch nie je možné jednoducho porovnať
    5. konfiguráciu pre užívateľa XY vidno len keď je XY prihlásený (áno, existujú triky, ale sú to triky)
    Ovšem princip sdílených informací konfigurace a jednotný systém jejích získávání a ukládání v Linuxu není. Uživatel nemá možnost jejich výhod využít.

    V Tvojom svete neexistuje jednotný systém zdielania, získavania a ukladania súborov? Robíš s HP-UX, a nevieš ako sa zdiela konfigurácia v clustroch? Tftp, NFS, ... nič?

    6.2.2006 08:49 mike
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Báječnej Linux
    >Ovšem mít systémové věci v jednom konfiguračním systému,...

    Jestliva se nepletu, tak konfikuracni system windows (registry) je strom, konfiguracni system linuxu (soubory v souborovem systemu) je take strom. Z tohoto hlediska zadny rozdil. V linuxu to ma ovsem vyhody v tom, ze strom je mnohem vic obecnejsi, prehlednejsi a konfigurovat ho muzes daleko snadneji: pristup pomoci editoru a rozhrani shellu, muzes cast stromu preplacnout casti jineho stromu (prenositelna konfigurace), menit strom v zavislosti na jine casti stromu ...

    6.2.2006 09:07 next | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Konfiguracia

    Prechadzam z pocitaca A na pocitac B. Chcem si preniest vsetky osobne nastavenia programov, ktore pouzivam. V Linuxe, a aj inych Unixovych systemoch staci prekopirovat .* (s vynimkou '..' a '.', samozrejme). To povazujem za velku vyhodu Unixoveho sposobu konfiguracie oproti Windows. Ide taketo nieco spravit vo Windows jednym prikazom?

    6.2.2006 09:15 Jar-Jar Blinks | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Báječnej Linux

    pane Plesinger .. tenhle clanek v blogu je docela klasicky FUD -)) a ulovil jste mne ... zasekl jsem se Vam na hacek -)) ... ale neda mi to -))

    a) Tyto programy nevyvíjí pro Linux, .... ze ve Win je vice free programu nez v Lin ... je pouze tvrzeni ... nikoliv pravda ... navic nevim jak pocitate ... jestli na Ks nebo na Kb source nebo bin ... nicmene (a to je zase moje subektivni tvrzeni) pro linux je vice kvalitnich programu ke svobodnemu uzivani ... nerikam free .. protoze free je i demo na tricet 30 dnu ... mozna bych s vami i souhlasil ze je vice "free" programu pokud pocitate cracky a nelegalni klice ...

    b) Programy mezi sebou komunikuji a spojit do skriptu .... ano to opravdu povazuji za vyhodu protoze radeji jednou vezmu rozum do hrsti a opakujici cinnosti si zautomatizuji ... nez ... nerikam ze ve win to nejde .. jen to jaksi neni zvykem ... napr. utility od sysinternals (win) jsou krasnym prikladem toho ze maly a pouzitelny na svuj ukol je lepsi nez velika obluda ktera umi "vse", ale jen sama se sebou a za svych podminek ... a ta zminovana rychlost komunikace ... to mate tak ... na poprve je to pomale ... ale to je dane rychlosti fungovani hlavy ... potom je to dozajista rychlejsi nez ... klik klik klik .... a jestli jde o rychlost behu ... no .. pokud je opravdu rychlost behu "skriptu" nedostatecna .. preci se muzu podivat jak to resi ona utilita (ve zdroji) a pouzit stejne .. nebo lepsi reseni ve svem binarni reseni " -) " .. tedy obecne .... krom nadavani na pomalost mam prostor a hlavne zdroje k vlastnimu lepsimu reseni. A k te otazce na rychlost komunikace ... lakonicka odpoved .. jak kdy ... a budete se asi divit, ale pokud jsou predavana rozumna data vyjde to vetsinou nastejno -))) ...

    c)Všechno si můžete nastavit ručně v textovém souboru a není tu žádný složitý registr .... ano i to mi VELMI vyhovuje ... protoze ten konfiguracni soubor vetsinou ma lidskou (nikoliv binarni) logiku je bohate komentovan a plny moznych prikladu pouziti ... je mozne nepouzivane vetve zakomentovat a docasne nepouzit ... a byva jeho syntaxe popsana v man nebo info .... navic je velmi pohodlne zalohovani a prenaseni konfiguraci. a k tomu ze jsou tyto soubory umisteny pokazde jinde ... no pokazde ... sem tam ... je jakysi uzus a byva dodrzovan takze nejde o pravidlo, ale spise o vyjimku ... navic vetsinou ta vyjimka ma logiku.. a zapada do stylu/zvyku distribuce.

    d) Bordel ? ... textova konfigurace verzus registr ... vite pane Plesingr me zase (a je to muj subektivni nazor) prijde slovo bordel spise prihodne pro MS registrovy soubor po nejakem cese pouzivani te je takovy zmatek plny pohrobku chyb a slepych vetvi ... .... leda a ted me napadaa ... pokud chapete bordel (tedy jako nevestinec) jako misto kde se da snadno uspet ... tak mozna (sice je to trochu zvlastni pojeti) ale potom by se dalo souhlasit ze konfiguracni soubory jsou bordel (a prosim neberte si to osobne to ma byt neco jako odlehceni/nebo vtip)

    e) viry ... a to asi neni vyhoda .. protoze linux je opravdu viceuzivatelsky system ... muze byt spise cilem primych utoku ... tim chci naznacit ze ucet na linuxu ma pro hackera vetsi hodnotu nez ucet na nejak Win serveru ... ale to je zase jen muj osobni nazor ... navic napadeni je spise o tom jestli je ten stroj cisty a dobre spravovany nez jaky na nem bezi OS a kde v siti se nachazi ...

    f) .... vite pane plesingr .... nevim prijdete mi spise jako uzivatel ... a to nema byt urazka (treba jste Win administrator /lin uzivatel).... jen mam nazor ze uzivatel ma uzivat a administrator administrovat ... muzou vzajemne hodnoti svoji praci ... ale radeji opatrne a s odstupem protoze se snadno ocitnou mimo misu ...


    -----------------------------------------------------------
    a predem se omlouvam za to jak pouzivam jazyk .. je to moje slaba stranka, pisu to vsak z patra .. tak jak mluvim ... a podle toho vypada styl i gramatika -(( a hezky den Vam preji -)
    Simon/Jar-Jar
    arpanet@cesa.cz c)

    6.2.2006 10:35 Jindřich 'GoldenShit' Plešinger | skóre: 16 | blog: Nevěřící | Dolní Bousov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Báječnej Linux
    Pro Windows jsou programy požívané jak v Linuxu, tak i čistě Windowsí a navíc má člověk požnost používat komerční programy. Pro Linux komerční programy téměř nejsou, protože komerční svět Linux nezajímá. Kolik programů pro Linux udělal třeba Google?
    GNUwin32 freshmeat download stahuj

    Spojování programů je používané snad všude, jak v Linuxu, tak ve Windows. Nepovažoval bych to ovšem za výhodu, snad jen v jednoduchosti řešení, v rychlosti provedené práce určitě ne.

    Linuxové distribuce mají mezi sebou bordel v nastavení /etc/. Už jen zavedená a nepoužívaná konvence ~/.config , každej si dělá co chce. Konfigurace a nastavení v /etc, Gconf, Xconf, ... .

    Ohledně virů s vámi souhlasím s tím, že nezáleží na systému, ale na uživateli.

    LINUKS = Lidová Nacionálně Ultralevicová Komunistická Strana
    6.2.2006 13:17 Jar-Jar Blinks | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Báječnej Linux

    Pro Windows jsou programy požívané jak v Linuxu, tak i čistě Windowsí ... a to zasluhou lidi kteri musi/chteji/[chcou] pracovat ve win a chteji moznosti lin

    Kolik programů pro Linux udělal třeba Google? ...jejda a kolik programu pro win udelal google -)))

    Spojování programů je používané snad všude, jak v Linuxu, tak ve Windows. Nepovažoval bych to ovšem za výhodu, snad jen v jednoduchosti řešení, v rychlosti provedené práce určitě ne. chapu ze ve win to neni zrovna mainstream... ale zkuste nascriptovat opakovane veci ve win nebo jinde .... a potom dejte priklad -)

    Linuxové distribuce mají mezi sebou bordel v nastavení /etc/. Už jen zavedená a nepoužívaná konvence ~/.config , každej si dělá co chce. vazne ... a v cem je podle vas ten bordel ? .... nejak mi to nedochazi ... ja v tom mam celkem poradek -)) ...

    /etc/ ..... globalni konfigurace

    /~.config .... kazdy sw ktery ma potrebu si vytvori soubor nebo adresar kde ma konfiguraci (.fvwm2,.kde,.mc) .. s pravy uzivatele ...lehce prenositelne .. jasne ... neviim v czem je problem ?

    Gconf ... konfigurace gnome ... pokud program chce pouzivat neco aka register .... (dle meho usudku neprilis stastna vec ... ale treba jsem jenom zpatecznik... koneckoncu ma to zase jine vyhody... od sitove transparentnosti .. snad ... po to ze cfg je vlastne xml)... nemiluji gconf ale jsem ochotny ho akceptovat za lehkeho skripeni zubu -)))

    Xconf ... tak to nevim o czem mluvite ... zeby o konfiguaci Xresources .. jo to mi naopak prijde jako docela prima a jasna vec -))) ...nebo o konfiguraci Xserveru ? to mi taky prijde jako prima reseni -))

    6.2.2006 14:06 Jindřich 'GoldenShit' Plešinger | skóre: 16 | blog: Nevěřící | Dolní Bousov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Báječnej Linux
    FreeDesktop rozhodl za správné používat jako základní osobní adresář do kterého by se mělo ukládat nastavení programů ~/.conf nebo ~/config teď nevím a unvitř by se měla používat názvy adresářů a souborů bez tečky. Jediný koho jsem si všiml že se tím řídí je garveman a xfce.

    To že /etc je adresář pro globální konfiguraci vím, ale nechápu proč si každá distribuce rozkope nastavení podle svého, proč RedHat zavedt /etc/system, ... . Snad proto, aby se zjednodušila konfigurace pomocí jakéhokoliv textového editoru :-).

    Ještě že konfigurační soubory používají odlišnou syntaxi, taky výhoda :-).

    Xresources je možná zajímavá koncepce, ale nyní na ni skoro každej prdí a jednoduše řečeno není plně používaná. Každej si dělá co chce a tomu se nemusí říkat bordel, ale třeba chaos.
    LINUKS = Lidová Nacionálně Ultralevicová Komunistická Strana
    6.2.2006 16:31 Jar-Jar Blinks | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Báječnej Linux

    FreeDesktop rozhodl za správné používat jako základní osobní adresář do kterého by se mělo ukládat nastavení programů ~/.conf nebo ~/config teď nevím a unvitř by se měla používat názvy adresářů a souborů bez tečky. Jediný koho jsem si všiml že se tím řídí je garveman a xfce. ... kdyz ono je spis potreba argumentovat a hledat konsenzus ... nez rozhodnount -)) .. to jako ze kazda zmena boliii ..a musi byt procz aby nastala -)))


    že /etc je adresář pro globální konfiguraci vím, ale nechápu proč si každá distribuce rozkope nastavení podle svého, proč RedHat zavedt /etc/system, ... . Snad proto, aby se zjednodušila konfigurace pomocí jakéhokoliv textového editoru :-). to asi proto ze chteli zakladni nastaveni systemu pro sve zjednodusujici nastroje mit bokem ... chapu ... -))) vy ne ? -)))


    Ještě že konfigurační soubory používají odlišnou syntaxi, taky výhoda :-). a toz se mi zda ze jste precetl malo cfg souboru ... naopak ... jeden jak druhej .. a navic distribuce od distribuce stejnej ...... jeejej ... staci chapat co chcete ... a od cfg to dostanete ... pravda byva problem nevedet o czem je rzecz a chtit konfigurovat ... ale to je zvyk z Win


    Xresources je možná zajímavá koncepce, ale nyní na ni skoro každej prdí a jednoduše řečeno není plně používaná. Každej si dělá co chce a tomu se nemusí říkat bordel, ale třeba chaos. .. ale proc chaos .... budto program cte xresources ... gconf ... a nebo si to zarizuje sam ... v poho ... zaden diktat ... a koncepce je jasna ... konzumuj / a nebo se zarid -)))
    v czem je problem ... proste gnome bin zapada do gnome koncepce ... kde bin zapada do kde looku... a taaak ..neciitiim rozpor -))) ... maximalne v tom ze jedno nejni jako druhe (a to je [dle meho usudku] spise dobre)

    ....toz tak -)))
    6.2.2006 17:44 Goffix | skóre: 25 | blog: Powered by ArchLinux | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Báječnej Linux
    Zda se mi to, nebo srovnavate Linux (pro rejpali GNU/Linux) jako vsechny distribuce dohromady??? To jste trochu mimo ne? Kdyz budu pouzivat Slackware, tak bude vsechno v kazdy verzi na tom samem miste (snad ;-)). Kdyz RedHat, tak take, atd... Tak jak muzete srovnavat, ze si to kazda distribuce dela po svem. V tom je prave ta podstata, ze jde o JINOU distribuci ("system").

    To bych take mohl argumentovat, ze WinXP ma plno jinych cest nez Win98. Nesrovnavejte jablka s hruskama, kdyz uz se zamerne snazite flameovat ;-).

    Chapu, ze muze vzniknout flame z diskuse, kde to nebyl zamer, ale kdyz si to lidi uvedomi, tak od toho vetsinou upousti (co jsem si uz v dnesni dobe vsiml). Ale, ze je nekdo schopen jeste zakladat flamy umyslne a primo na portalu, ktera se tyka tematu, tak to uz me dostava. Pripomina mi to casy puberty ;-)
    Shadow avatar 6.2.2006 09:44 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Báječnej Linux
    Ano, máte pravdu v tom, že některé prezentované výhody GNU/Linuxu už nejsou jenom doménou GNU/Linuxu, ale MS Windows je má nebo bude mít také. Ale stejně tak velmi dobře víte, že existují vlastnosti, které MS Windows nemá, mít nebude nebo mít nemůže. Je to svoboda softwaru, absence spyware (nejhorší je, že už i samotný "legální" MS Windows je, de facto, spyware), absence DRM a omezování uživatelů, otevřenost, rychlý vývoj a dostupnost aktualizací, centralizovaná správa softwaru, "přiložené baterie", atd.
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    6.2.2006 10:26 Non_E | skóre: 24 | blog: hic_sunt_leones | Pardubice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Báječnej Linux
    Nemám rád uživatele linuxu, kteří tvrdí, že windows je shit.

    Nemám rád uživatele windows, kteří tvrdí, že linux je shit.

    Nemám rád uživatele, kteří tvrdí, že windows nebo linux je shit.
    Only Sith deals in absolutes.
    6.2.2006 10:47 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Báječnej Linux
    Je pravda, že se mnoho lidí snaží Windows pounixovatět. A jsou úspěšnější než ti, co se snaží Linux (vyjímečně nějaký jiný unixový systém) powindowsovatět. Příčina je v tom, že zatímco to první chtějí většinou lidé co s tím něco dokáží udělat, druhá skupina se skládá většinou z lidí jejichž příspěvek končí konstatováním typu "dokud nebude pro linux TotalCommander, bude na hovno." Tím neříkám že by byli neschopní nebo něco takového, prostě to většinou nejsou programátoři.

    Za sebe musím říci, že jsem o tomto (používání Windows Unixákem) uvaždoval již někdy před čtyřmi lety. Je tu ovšem zásadní překážka: symlinky. A cygwin není to pravé.

    Pravděpodobně časem někdo udělá TotalCommander pro Linux a symlinky pro Windows.
    6.2.2006 11:34 total commander není tak dobrý
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Báječnej Linux
    "Mezi slepými jednooký králem" toto rčení přesně vystihuje podstatu obliby Total commanderu na Windows platformě.Osobně jsem zajásal,když jsem našel pro Linux klon souborového manažera Directory Opus 4 pro Amigu.Jmenuje se Worker a splňuje mé požadavky co od něj vyžaduji.Jediná nevýhoda je,že vyžaduje X,ale to mi nevadí.
    Dalibor Smolík avatar 6.2.2006 13:28 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Báječnej Linux
    Tak to mně připadá mc přehlednější :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    6.2.2006 12:15 #Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Báječnej Linux
    Windows (či spíše NTFS) odkazy umí (přinejmenším ty pevné), ale kvůli debilitě Microsoftu o tom skoro nikdo neví, takže je to skoro stejné, jako kdyby nebyly, k ničemu. Píše se o tom třeba tady a nebo dokonce tady. Zatímco tvrdé odkazy jsem snadno mohl vytvářet pomocí FARu, ty symbolické se mi vytvořit nepovedlo, protože se mi programy zmíněné na výše uvedených stránkách nepodařilo stáhnout.
    6.2.2006 14:00 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Báječnej Linux
    Já o tom vím a už jsem je několikrát použil. Nejsou to ovšem symlinky, mnohem blíže mají k hardlinkům.
    stanger avatar 6.2.2006 11:24 stanger | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Báječnej Linux
    Docela by me od tebe zajimal stejne objektivni zapis o windows.
    6.2.2006 12:17 Jindřich 'GoldenShit' Plešinger | skóre: 16 | blog: Nevěřící | Dolní Bousov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Báječnej Linux
    Co mi na Windows vyhovuje je jeden systémový adresář. Na jednom diku můžu mít několik systémů a vůbec si nevaděj. Windows NT, Windows 2000, Windows XP, Windows 2003. klidně i několik verzí Windows XP s různým nastavením s různými knihovnami a programy, různě očesané.

    Vadí mi propaganda .NET . Microsoft musí něco prodávat a tak vnucuje pomalej a žravej systém kterej má hromadu chyb, na kterém nevidím příliš výhod. Proč používat Runtime? Co je na něm výhodného, když už má fungující nativní prostředí? Jen aby něco prodal.

    Vadí mi bordel v adresářích uvnitř systému. Proč neukládá *.log zvlášť, *.exe zvlášť, *.dll zvlášť, … .

    Systém ukládání a zjišťování konfigurace (registr) se mi nezdá špatný. Je jednotný a funguje rychle a spolehlivě. Pokud někdo chce používat *.ini soubor, *.rc soubor, *.conf soubor, spouštěcí skript, má možnost.

    Má komplexní API, má rychlé a fungující GUI. Jeho rychlost se s GTK+, QT nedá srovnávat. Má spousty programů a uživatel si může vybrat.

    Vadí mi propagace DirecX a likvidace OpenGL
    LINUKS = Lidová Nacionálně Ultralevicová Komunistická Strana
    Luboš Doležel (Doli) avatar 6.2.2006 17:06 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Báječnej Linux
    Má komplexní API, má rychlé a fungující GUI. Jeho rychlost se s GTK+, QT nedá srovnávat.
    Komplexní, no, spíš bych to nazval "bordel nasbíraný od 16-bit Windows až po teď". GTK+ a QT jsou dynamické toolkity, win32 ne. Navíc používám RenderAccel, takže minimálně u QT žádné pomalejší vykreslování/odezvu nevidím.
    Je jednotný a funguje rychle a spolehlivě.
    Jednotná věc se dá taky jednotně poškodit a zpomalit.
    6.2.2006 17:49 Goffix | skóre: 25 | blog: Powered by ArchLinux | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Báječnej Linux
    Ja RenderAccel nepouzivam a pripada mi naopak, ze GTK je super rychle.. Mozna je to potreba jen poradne napsat. Kdyz jsem poprve spustil Bluefish (editor vseho mozneho), tak jsem cumel. Jsem si vedom, ze se mi na Tuxu pousti aplikace pomaleji jak na Woknousech, ale tohle me dostalo. Kliknu a je to tu ;-) Vse nadherne rychle...
    6.2.2006 11:49 klassik | skóre: 24 | blog: Klassikov | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Báječnej Linux
    ze te to porad bavi. A priste nepis dva blogy za sebou. Je to pekne neprijemny jeden tvuj blog preskocit a jen co kliknu o blog dal uz tam na me ziras.
    V podstatě nic nevím
    Luboš Doležel (Doli) avatar 6.2.2006 16:15 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Báječnej Linux
    kam je budu ukládat, jak je budu číst, ale pouze si proměnné hodnoty uložit, v případě potřeby si je vytáhnout a použít považuji za výhodu
    GConf?
    Asi je to dáno tím, že Windows poskytuje více kvalitních vývojových prostředí, používá ho více lidí a programátor naštěstí píše programy pro lidi.
    Pěkná provokace, ale nesouhlasím. Kde je nějaká dobrá obdoba autotools (+pkgconfig) pro Windows?

    Jinak další moje OSS aplikace bude brutálně incompatible s Windows - ne proto, že bych to tak udělal schválně, ale proto, že v Redmondu zatím ani nevymysleli obdobu dynamických knihoven bez napevno nastavených importů - takže je nemožné, aby se knihovna nějak snadno a dynamicky odkazovala na funkce umístěné v programu, který ji načítá.
    Bordel nad bordel a hlavně v Linuxu mezi distribucemi.
    A příště budete nadávat na to, že není jednota v /etc i mezi FreeBSD a Solarisem?

    Na závěr: dobrý pokus o provokaci.
    6.2.2006 17:03 hihop
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Báječnej Linux
    Tak síly zřejmě nedocházejí, zato invence nula. Co alespoň nějaký 3D hnus, ten by nebyl?
    6.2.2006 20:43 lefti | skóre: 18 | blog: OneAndOnlyTrueBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Yeah!
    Yeah!
    Párada vymyslet si vlastní výhody a pak je popřít! :)
    Co třeba tyhle:
    (beru jen nasazení na domacím desktopu, takže výhody jako daleko snažší napojitelnost do sítě apod. nepočítam)
    Security by default
    Balíčkovací systém (už se těším až toto bude někdo vyvracet - pro mně nejvetší výhoda jiných os oproti windows)
    Live distribuce (windows-base se moc srovnávat nedaj :))
    Software co máte hned po instalaci
    ....

    PS: Takovéto srovnávání je uplně o ničem, musí se srovnat konkretní nasazení.
    6.2.2006 21:45 zigi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Báječnej Linux
    Čau Pleso, nechceš napsat proč je výhodnější Windows Server než linux ? V práci mě nějací fanatici cpou nějakej Novell Suse a už mě nebaví přesvědčovat je, že to je hračka pro děti.

    Fandim ti.

    zigi // ředitel jednoho it oddělení)
    7.2.2006 09:43 Petr Jelínek | skóre: 17 | blog: Vyprovokovanej | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Báječnej Linux
    zigi // ředitel jednoho it oddělení)
    Do toho oddělení bych se chtěl podívat... :-)
    Nemám rád NVidii!

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.