abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    7.5. 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    7.5. 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    7.5. 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    6.5. 21:11 | IT novinky

    Stack Overflow se dohodl s OpenAI o zpřístupnění obsahu Stack Overflow pro vylepšení OpenAI AI modelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (7%)
     (14%)
     (16%)
    Celkem 139 hlasů
     Komentářů: 10, poslední včera 17:35
    Rozcestník

    Creative Commons nejen na obrázky

    24. 1. 2013 | Michal Polák | Různé | 11156×

    Nejen u softwaru řešíte licence. Své licence nebo podmínky použití mají také fotografie a obrázky, kterých je na internetu spoustu. Jen některé ovšem můžete použít k jiným než „studijním“ či ryze osobním účelům. Hledání „použitelných“ fotografií může usnadnit třeba Wikipedia.org nebo Flickr.com. Velké množství fotografií nahraných na obou těchto webech je zveřejněno pod licencí Creative Commons, na kterou se zaměříme.

    Obsah

    Co je to Creative Commons?

    link

    Už v minulém článku věnovaném vyhledávání použitelných fotografií na Flickr.com jsme se dotkli něčeho, čemu se říká Creative Commons. Ve své podstatě mají tato dvě slova dvě zjednodušená vysvětlení.

    Creative Commons Creative Commons

    Za prvé se jedná o neziskovou organizaci, jejímž cílem je rozšiřování děl určených široké veřejnosti k jejich legálnímu a snadnému použití. Z principu věci se přitom nemusí jednat pouze o fotografie (nebo grafiku), ale také třeba také o text jako třeba článek, pokud se bavíme o použití na internetu.

    Creative Commons

    Za druhé, a to více prakticky, je Creative Commons, zkráceně CC, jakýmsi licenčním schématem, podle kterých se může každý autor rozhodnout, za jakých podmínek zveřejní a dá ostatním k dispozici svoje dílo. Liší se tak oproti řadě jiných svobodných i jinak definovaných licencí, protože dává možnost několik málo jednoduše pochopitelných „práv“ zkombinovat.

    Dílo a volné dílo v českém zákoně

    link

    Dílo jako takové pak popisuje Zákon č. 121/2000 Sb.:

    Předmětem práva autorského je dílo literární a jiné dílo umělecké a dílo vědecké, které je jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora a je vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě včetně podoby elektronické, trvale nebo dočasně, bez ohledu na jeho rozsah, účel nebo význam (dále jen „dílo“). Dílem je zejména dílo slovesné vyjádřené řečí nebo písmem, dílo hudební, dílo dramatické a dílo hudebně dramatické, dílo choreografické a dílo pantomimické, dílo fotografické a dílo vyjádřené postupem podobným fotografii, dílo audiovizuální, jako je dílo kinematografické, dílo výtvarné, jako je dílo malířské, grafické a sochařské, dílo architektonické včetně díla urbanistického, dílo užitého umění a dílo kartografické.

    volné dílo, Markus Mueller

    Volné dílo je pak takové, které lze zjednodušeně řečeno, použít bez souhlasu autora. V českém právu se pak většinou jedná o takové dílo, u kterého uběhlo více než sedmdesát let od smrti autora podle § 28, i když to má háčky v bodech (2) a (3):

    (1) Dílo, u kterého uplynula doba trvání majetkových práv, může každý bez dalšího volně užít; ustanovení odstavce 2 a § 11 odst. 5 věty prvé tím není dotčeno.

    (2) Tomu, kdo poprvé zveřejní dosud nezveřejněné dílo, k němuž uplynula doba trvání majetkových práv, vznikají takovým zveřejněním výlučná majetková práva k dílu takto zveřejněnému v rozsahu, v jakém by je měl autor díla, pokud by jeho majetková práva k dílu ještě trvala.

    (3) Právo podle odstavce 2 trvá 25 let od zveřejnění díla. Ustanovení § 27 odst. 7 platí obdobně.

    Již nějaký ten rok ale máme v Autorském zákoně č. 216/2006 Sb. body, které umožňují uzavřít licenční smlouvu vůči neomezenému okruhu osob, tzv. veřejnou licenční smlouvu. Technicky vzato uzavření licenční smlouvy vzniká ve chvíli, kdy uživatel za podmínek uvedených v licenční smlouvě, kterou je Creative Commons, dílo užije.

    (5) O podání návrhu na uzavření smlouvy jde i tehdy, směřuje-li projev vůle vůči neurčitému okruhu osob.

    (6) S přihlédnutím k obsahu návrhu nebo k praxi, kterou strany mezi sebou zavedly, nebo zvyklostem může osoba, které je návrh určen, vyjádřit souhlas s návrhem na uzavření smlouvy provedením určitého úkonu bez vyrozumění navrhovatele tím, že se podle ní zachová, zejména že poskytne nebo příjme plnění. V tomto případě je přijetí návrhu účinné v okamžiku, kdy byl tento úkon učiněn.

    Důležité tedy je že nejen že je možné uzavřít veřejnou licenční smlouvu, ale zároveň není nutné pro její platnost vyrozumět druhou stranu, tedy v našem chápání autora díla. Samotná licence Creative Commons tedy má i v českém právu oporu a je jí možné využívat.

    Jednotlivé možnosti

    link CC BY (Attribution) klade povinnost uvést autora.

    To znamená, že pokud dílo pod licencí s tímto parametrem použijete, musíte přímo u něj uvést autora původního díla. V opačném případě de facto využíváte dílo nelegálně (platí i pro ostatní podmínky). Uvedení autora přitom ještě nezaručuje pravdivost takové informace a je třeba býti nanejvýš opatrný. Pokud proto máte sebemenší pochybení o autorství, je vhodné jej ověřit.

    CC SA (Share Alike) klade povinnost zachovat licenci.

    Tedy pokud například fotografii použijete, musíte celé dílo bez výjimky vydat pod stejnou licencí, například článek.

    CC ND (No Derivatives) neumožňuje zasahovat do díla.

    Fotografii tedy můžete použít v souladu s ostatním, ale nesmíte jí jakkoliv upravit. Takovou úpravou se může myslet třeba fotomontáž nebo použití jakéhokoliv efektu. Prostě jej smíte použít jen tak jak je a nic s tím neuděláte. Poměrně užitečné může být toto právě u výše zmíněných textů, jejíž význam by se mohl změnit a vrhnout na původního autora, má-li být uveden, špatné světlo.

    CC NC (Non-commercial) říká, že dílo může být použito nekomerčně.

    To je ze všech možných podmínek, ta nejvíce rozporuplná.

    Co je nekomerční použití? To nelze přesně určit. Nejbezpečnějším příkladem použití je umístění na webové stránky, na kterých se nenachází placená reklama (ať už v jakékoliv formě jako například bannerů, videí, obrázků, textů) a nejsou nabízeny žádné služby. Jakmile se na webových stránkách objeví reklama, typicky sponzorující provoz takového webu, je již použití díla označeného jako CC NC sporné a jeho použití se proto nedoporučuje.

    Nelze opomenout, ale zároveň se nelze řídit chápáním nekomerčního využití v rozličných případech a zemí. Nekomerční použití může být chápáno tak, že dílo nebude použito k účelům marketingu. Na internetu se tím mohou myslet bannery nebo obrázky ilustrující prodávané zboží. V tištěné podobě lze jako příklady uvést například billboardy nebo tištěnou inzerci. V českém zákoně však takové chápání nekomerčního využití nemá oporu.

    Už v minulém článku jsem narážel na možnost kontaktovat autora, pokud to lze. Pokud to nelze, pak je lepší se poohlédnout po jiné podobné fotografii nebo jiném díle i přes výše uvedené.

    Jak správně zdrojovat

    link

    CC jako Creative Commons

    Jednotlivé zkratky jako například BY-NC, tedy například je nutné uvést autora a dílo se nesmí použít komerčně.

    Uvedení verze licence jako například 3.0 a odkaz na ní.

    Autor jméno autora, nebo přezdívka, která je uvedena.

    Výsledek může tedy vypadat takto: CC BY-NC 3.0: Michal Polák

    Creative Commons

    Stejně tak můžete použít i následující zápis, protože nejste nuceni používat zkratkovitý zápis, ale lze uvést všechny výše uvedené informace slovem: „Fotografie Prahy“ by Michal Polák, použito na základě licence Creative Commons Attribution-Noncomercial http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/.

    Možné kombinace

    link

    Variant je více, nejčastěji se však používá níže uvedená šestice.

    CC BY

    – Uvedení autora.

    Creative Commons

    This license lets others distribute, remix, tweak, and build upon your work, even commercially, as long as they credit you for the original creation. This is the most accommodating of licenses offered. Recommended for maximum dissemination and use of licensed materials. CC BY-ND

    – Uvedení autora a nezasahování do díla.

    Creative Commons

    This license allows for redistribution, commercial and non-commercial, as long as it is passed along unchanged and in whole, with credit to you. CC BY-NC-SA

    – Uvedení autora, zakázané komerční použití a nutnost zachovat licenci.

    Creative Commons

    This license lets others remix, tweak, and build upon your work non-commercially, as long as they credit you and license their new creations under the identical terms. CC BY-SA

    – Uvedení autora a nutnost zachovat licenci.

    Creative Commons

    This license lets others remix, tweak, and build upon your work even for commercial purposes, as long as they credit you and license their new creations under the identical terms. This license is often compared to “copyleft” free and open source software licenses. All new works based on yours will carry the same license, so any derivatives will also allow commercial use. This is the license used by Wikipedia, and is recommended for materials that would benefit from incorporating content from Wikipedia and similarly licensed projects. CC BY-NC

    – Uvedení autora a zakázané komerční použití.

    Creative Commons

    This license lets others remix, tweak, and build upon your work non-commercially, and although their new works must also acknowledge you and be non-commercial, they don’t have to license their derivative works on the same terms. CC BY-NC-ND

    – Uvedení autora a zakázané komerční použití.

    Creative Commons

    This license is the most restrictive of our six main licenses, only allowing others to download your works and share them with others as long as they credit you, but they can’t change them in any way or use them commercially.

    Zdroj citací výše: www.creativecommons.org

    Doporučení na závěr

    link

    Samozřejmě vyhledávat a správně zdrojovat podle licence Creative Commons ani kterékoliv jiné nestačí. Důležité je udržovat se v pozornosti, ověřovat zdroje a autory, chovat se slušně a nehledat řešení ve slovíčkaření.

    Prvním krokem je dodržení podmínek, které ta či ona CC licence dává. Bez toho je její použití stejně nelegální bez ohledu na to, že jste ji „neukradli“ odkudkoliv jinud. Je dobré si uvědomit, že autor dává dílo takto k dispozici i když by nemusel a porušením licence dochází také k porušení zákona.

    Creative Commons Creative Commons

    Ověřování zdrojů a pravosti uvedeného autorství není už tak jednoduché a jednoznačně řešitelné. Přesto jsou cesty, jak případné riziko snížit. V první řadě je dobré si zdokumentovat místo, odkud dílo získáváte, v našem případě stahujete (zdroj můžete dát do závorky, třeba URL adresu). Za zmínku stojí i možnost využití funkce Googlu, který umožňuje vyhledávat podobné podle nahraného obrázku. Ostatně podle Pokročilého vyhledávání obrázků můžete, jak zmínil čtenář naposled v diskuzi, vyhledávat i podle licencí. A nakonec tu máme také lidskou intuici.

           

    Hodnocení: 67 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    24.1.2013 12:31 depka | skóre: 20 | blog: eterity
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Creative Commons nejen na obrázky
    vyuziva vubec nekdo k necemu obrazky, ktere nejsou vylozene public domain?
    Luk avatar 24.1.2013 16:30 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Creative Commons nejen na obrázky
    Když nepočítám fakt, že si většina lidí vůbec neláme hlavu s právy na použití obrázků (proto jsou například blogy na iDnes.cz plné fotek, u nichž k tomu autor nedal souhlas), tak samozřejmě ano. Spíš jde o to, že jen menší část lidí vnímá, jak může který obrázek použít.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    31.1.2013 16:04 jadd
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Creative Commons nejen na obrázky
    A pokud se tak děje, k čemu ty licence jsou? Neumím si představit, že by se někomu vyplatilo soudní řízení o obrázek na webu. Co takové voyoDOTcz, podle mě si tam s autorstvím, hlavu nelámou.
    Luk avatar 31.1.2013 20:43 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Creative Commons nejen na obrázky
    A pokud se tak děje, k čemu ty licence jsou?
    Je to stejné jako třeba u hudby.
    Neumím si představit, že by se někomu vyplatilo soudní řízení o obrázek na webu.
    Ono se vyplácí - viz causy Profimedia (tato firma a její vymahačský zástupce LogiCall nechvalně prosluli tím, že vymáhali peníze i za obrázky, ke kterým nemohli oprávněně vykonávat práva, např. fotky z NASA). Ale nově asi moc nebude, protože u bagatelních řízení soudy nebudou uznávat náklady na právní zastoupení.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    26.1.2013 15:11 Vladimír Čunát | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Creative Commons nejen na obrázky
    IMHO CC licence je něco jiného než Public Domain. Já občas používám obrázky pod nějakou z CC.
    29.1.2013 09:33 depka | skóre: 20 | blog: eterity
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Creative Commons nejen na obrázky
    vim ze je to neco jineho a prave proto se ptam - jestli nekomu stoji zato pouzit CC licensi a pak resit spravne pouziti atd...
    Luk avatar 29.1.2013 15:06 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Creative Commons nejen na obrázky
    To je stejné, jako ptát se, zda stojí za to použít klasickou "komerční" licenci. Pokud lze bez problémů vyhovět podmínkám a to dílo samotné splňuje požadavky, tak to za to stojí.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    D.A.Tiger avatar 25.1.2013 06:56 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Creative Commons nejen na obrázky
    Pěkný článek. díky :-)
    Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
    25.1.2013 14:26 fero
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Creative Commons nejen na obrázky
    Hrozný článek. Je to o ničem.

    Mám pocit, že sem tu skoro stejné téma od tohoto autora četl už 17.1.2013.

    Budí to dojem, prostě, jak za jednu věc dostat dvakrát peníze.

    Proč někdo nenapíše pořádně zasvěcený článek třeba o tom, jak je to s tou Fedorou (Maria DB, Cinamoon, vydávání za dva roky, apod.)
    25.1.2013 17:40 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Creative Commons nejen na obrázky
    No? Proč ho nenapíšeš?
    pavlix avatar 25.1.2013 18:44 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Creative Commons nejen na obrázky
    +1

    K získání materiálu k tomu by stačilo interview s pár lidmi z Brna, pokud by náhodou nevěděl, jak na to.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Bedňa avatar 27.1.2013 10:07 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Creative Commons nejen na obrázky
    Musím písať licencie priamo pod obrázok, alebo stačí spraviť extra stránku a tam ich budem citovať?
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    27.1.2013 17:54 depka | skóre: 20 | blog: eterity
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Creative Commons nejen na obrázky
    +1

    toto by bylo dobre vice rozvest
    Luk avatar 27.1.2013 18:52 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Creative Commons nejen na obrázky
    Jednoznačná odpověď neexistuje. V licenci je napsáno, že se mají údaje uvádět „jakýmkoli přiměřeným způsobem“ (přičemž je tam blíže specifikováno, jak to lze uvádět u upravených nebo souborných děl). Čili možností je víc, počínaje uvedení např. pod obrázkem, na konci stránky, případně pohromadě na samostatné stránce (souborné/upravené dílo - obrázky na webu, začlenění do grafiky webu apod.). Každopádně by to mělo být uvedeno tak, aby měl každý možnost se k tomu snadno dostat (tj. asi nebude stačit dát to do informací EXIF).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    22.10.2015 11:44 Vit Fikejzl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Creative Commons nejen na obrázky
    Díky za článek, hodně mi pomohl.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.