abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:00 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila svůj nejnovější AI model GPT-4o (o jako omni, tj. vše). Nově také "vidí" a "slyší". Videoukázky na 𝕏 nebo YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Zajímavý článek

    Ondřej Filip publikoval reportáž z ceremonie podpisu kořenové zóny DNS. Zhlédnout lze také jeho nedávnou přednášku Jak se podepisuje kořenová zóna Internetu v rámci cyklu Fyzikální čtvrtky FEL ČVUT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    Společnost BenQ uvádí na trh novou řadu monitorů RD určenou pro programátory. První z nich je RD240Q.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 13:00 | IT novinky

    Byl aktualizován seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě TOP500. Nejvýkonnějším superpočítačem nadále zůstává Frontier od HPE (Cray) s výkonem 1,206 exaFLOPS. Druhá Aurora má oproti loňsku přibližně dvojnásobný počet jader a dvojnásobný výkon: 1,012 exaFLOPS. Novým počítačem v první desítce je na 6. místě Alps. Novým českým počítačem v TOP500 je na 112. místě C24 ve Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Ostravská Karolina, GPU

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:11 | Nová verze

    GHC (Glasgow Haskell Compiler, Wikipedie), tj. překladač funkcionálního programovacího jazyka Haskell (Wikipedie), byl vydán ve verzi 9.10.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 09:22 | Nová verze

    Po 9 týdnech vývoje od vydání Linuxu 6.8 oznámil Linus Torvalds vydání Linuxu 6.9. Přehled novinek a vylepšení na LWN.net: první a druhá polovina začleňovacího okna. Později také na Linux Kernel Newbies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    11.5. 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (71%)
     (6%)
     (10%)
     (12%)
    Celkem 220 hlasů
     Komentářů: 15, poslední včera 21:33
    Rozcestník

    HW novinky: 8TB Seagate se SMR na šesti plotnách a bez helia

    12. 12. 2014 | David Ježek | Hardware | 3507×

    Jakýkoli další vývoj na poli kapacit pevných disků již bude muset počkat na příchod technologie HAMR. Jak HGST/WD, tak Seagate (s HDD divizí Samsungu) již zvýšili hustotu záznamu na plotnách i počet ploten na maximální mez. Důkazem je nový 8TB SMR disk Seagate, který míří na trh. Dále se podíváme na novinky ohledně AMD a toho, kam firma směřuje pro nejbližší roky.

    Obsah

    Seagate uvedl 8TB disky s technologií SMR

    link

    To, na co HGST (Western Digital) potřeboval helium, řeší Seagate pomocí šindelového uspořádání ploten. Podobně jako HGST tak nyní nabízí Seagate 3,5palcový disk standardní výšky, ve kterém je vměstnáno šest diskových ploten. V případě Seagate ale není vnitřek vyplněn heliem, nýbrž je použita standardní konstrukce, pouze plotny a hlavičky jsou generace SMR (shingled magnetic recording).

    Pro nové disky Archive HDD je kapacita 8 TB aktuálním stropem. Seagate ji realizuje plotnami s hustotou záznamu 1,33 TB/plotna. SMR je poslední technologie před příchodem HAMR (heat-assisted magnetic recording), na jehož vývoji pracují harddiskové firmy již drahně déle než 10 let. Kromě jiného je zde 128MB cache a rozhraní SATA 6,0Gbit/s. Disky Archive HDD tak nejsou nic tak extra s vysokou hodnotou MTBF (ehm... 800 tisíc hodin), ale pro domácí zálohování či do menších firem a strojů, které nejsou mission-critical to bude dobrá volba (pokud se postupem měsíců od uvedení neobjeví nějaký zádrhel z hlediska životnosti - to je v posledních letech ale obligátní sázka do loterie).

    Podrobnosti o discích naleznete v datasheetu, sluší se dodat, že na trh vedle běžné verze jde i varianta s hardwarovým šifrováním dat. Disky mají být dostupné počátkem roku a v rámci této nejnovější generace Seagate SMR jde na trh 8TB a 6TB kapacita.

    AMD stále více těží z ne-PC sféry

    link

    Za posledních 10 let se AMD neskutečně změnila. Firma se zejména pod vedení Roryho Reada poučila z vlastních chyb (stejně jako z chyb ATI, která kupříkladu kdysi prodala svoji ultramobilní ARMovou divizi Qualcommu). AMD tak stále méně připomíná výrobce, který spoléhal na CPU a GPU. Dnes táhnou hlavně kompletní čipová řešení, navíc AMD míří do segmentu ARM.

    Postupem let tak sílí mezi jejími příjmy/zisky podíl segmentů, které nespadají do sféry osobních počítačů. Nástup next-gen herních konzolí Xbox One a Playstation 4 tento trend ještě urychlil. AMD se soustředí mimo jiné na vývoj semicustom řešení pro zákazníky, kteří si jednoduše dají určité zadání a AMD jim vyvine a vyrobí produkt. Tak jako se to de facto stalo v případě x86/GCN APU pro obě herní konzole. AMD se současně daří, spojením s výrobou v Globalfoundries, navyšovat marže z tohoto segmentu a tak to vypadá, že firma míří k lepším číslům podobným tempem, jakým upadá její hi-end x86 platforma Bulldozer/Piledriver, která už dnes patří mezi zastaralé.

    Odhad samotné AMD pro příští rok je takový, že podíl z ne-PC trhů se srovná s PC trhem. A to je vynikající zpráva, jelikož když si uvědomíme, jak už AMD nebyla schopna konkurovat Intelu s Bulldozerem (tj. před 3 lety), bylo by další lití miliard do vývoje hi-end x86 procesorů jen plýtváním prostředky na něco, co stejně nemá šanci proti Intelu prorazit (vzpomeňme, že i v legendárních dobách Athlonů/XP či Athlonů 64 držela AMD jen minoritní podíl na PC trhu).

    HW novinky

    Možná se jednoho dne stane z AMD výrobce, který bude produkovat zákaznická řešení pro konzole, možná čipy pro smart TV apod., určitě nějaké objemy desktopových produktů (typicky ale spíš mobilní čipy „na steroidech“), hromadu procesorů pro servery a HPC (myšleno jak CPU, tak GPU) a jistě též kýbl ARMů a x86 SoC, jak si bude trh žádat. Do značné míry se budoucí strategie firmy bude odvíjet od dostupných výrobních kapacity, tedy od toho, jak se GlobalFoundries a Samsungu povede dokončení 14nm FinFET technologie a kolik výrobních kapacit bude k dispozici.

    AMD prý chystá nástupce GPU architektury GCN

    link

    No a když už jsme to naťukli, tak to dokončeme. Nadpis říká to, co je nad slunce jasné. Firma samozřejmě vyvíjí lepší architekturu, než je v současné době průběžně vylepšovaná GCN. AMD Graphics Core Next je tu s námi od Radeonu HD 7970, tedy od samotného závěru roku 2011, což už je poměrně dlouho. Samozřejmě byla průběžně vylepšována. Generace GCN 1.0 „Southern Islands“ vydržela poměrně dlouho bez výraznější změny, až Radeon HD 7790 (březen 2013) s variantou GCN 1.1 „Sea Islands“ (též na APU Kaveri) přinesl vylepšené TrueAudio a novou verzi PowerTune, díky kterému se GPU této karty stalo velmi energeticky efektivním. Aktuální generace GCN 1.2 „Volcanic Islands“ je tu s námi relativně krátce, od Radeonu R9 285 (září 2014), přinesla mj. lepší výkon v tesselaci, efektivnější instrukční sadu, lepší škálování videa a nový engine pro kompresi/dekompresi videa. Ale jak sami vidíte, ve 3D žádné zásadní inovace.

    V tuto chvíli ještě není jasné, jestli nástupnickou architekturou - říkejme jí prozatím „GCN 2.0“ - přinesou již Radeon R9 300, nebo až další generace (přičemž R9 300 mohou nésti nějakou mezi-verzi). Nicméně GCN dvojka by se měla objevit v roce 2016, což klidně po vzoru GCN může znamenat ohlášení na přelomu 2015 a 2016. Bohužel s ohledem na uvádění jednotlivých subgenerací GCN1 je zjevné, že z této informace nemůžeme odvodit, jestli první GCN2 bude hi-end stavějící základy nové generace, nebo doplněk stále GCN-jedničkové řady R9 300 v podobě mainstreamového čipu, vyráběného pokročilejším výrobním procesem. Proměnných je v rovnici stále příliš na to, aby bylo možné věc rozhodnout.

    Osobně si myslím, že nová architektura nebude výrazně odlišná od GCN. Bude stavět na stejných základech, jen zefektivní dále chod zejména výpočetních jednotek (a podpůrných jako je například tesselační) a značně na nich přidá. Pokud bychom se bavili o GPU, které přijde na radikálně nové výrobní technologii (FinFET), je zde potenciál na minimálně poloviční, ale možná až dvojnásobný nárůst počtu výpočetních jednotek, ať již se bavíme o hi-endovém čipu s 10+ miliardami tranzistorů, nebo mainstreamu s vynikajícím poměrem výkon/spotřeba.

           

    Hodnocení: 67 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    12.12.2014 22:48 /.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 8TB Seagate se SMR na šesti plotnách a bez helia
    zahraju si na proroka. Intel do 15 let zavre kram nebo se zmeni (vic nez to co nabidl v podobe licencovani).

    asi stane se tak proto, ze mobily, tablety a konzole dohromady zmenily trh.

    a nikdo neudela tu stejnou chybu jako amd, via, ... kdyz se pokouseli hrat proti intelu na jeho hristi. tim spis, kdyz je proflaknute, ze intel kompilator kontroloval jmeno vyrobce a pri podvrzeni jmena vyrobce cpu dokazal pro amd vygenerovat o 10% rychlejsi kod a pro viu dokonce o 48% nez kdyz se ty procesory identifikovaly svymi skutecnymi jmeny vyrobcu.
    12.12.2014 22:50 /.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 8TB Seagate se SMR na šesti plotnách a bez helia
    nahradni moznost by mohlo byt jeste rozdeleni intelu, kdyz vsichni odmitnou hrat na jeho hristi, ale neni to moc pravdepodobne.
    Jendа avatar 13.12.2014 01:21 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 8TB Seagate se SMR na šesti plotnách a bez helia
    Bojím se, že nás u disků čeká něco podobného jako u flashek (MLC čipy s pidibuňkami) - začne to trpět přepisy a data budou mít tendenci časem samovolně vyšumět. Nehledě na další mechanická kurvítka (hélium, HAMR).
    David Ježek avatar 13.12.2014 09:18 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 8TB Seagate se SMR na šesti plotnách a bez helia
    podle mě právě kurvítkem srovnatelným s s MLC/TLC a omezeným počtem přepisů, je právě HAMR.
    paul2no avatar 13.12.2014 13:39 paul2no | skóre: 16 | blog: Paulovo doupě | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 8TB Seagate se SMR na šesti plotnách a bez helia
    Zase pokud se u HAMR pokazí jen ten laser, tak by data měla jít alespoň ještě přečíst, a ne jako u SSD, kde z propálené buňky už nezachrání nikdo nic.
    Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí motorovou.
    13.12.2014 14:23 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 8TB Seagate se SMR na šesti plotnách a bez helia
    Tieto disky nie su urcene na bezne pouzitie, ale na archivaciu ako nahrada pasky. Pri nahodnom zapise to bude brutalne pomale.
    15.12.2014 07:20 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 8TB Seagate se SMR na šesti plotnách a bez helia
    Až tak ostře bych to neřekl, ale formulace z článku, která vyvolává dojem, jako by "shingled" disk byl v podstatě totéž co normální (jen jinak technologicky řešený), je rozhodně silně zavádějící.
    13.12.2014 14:38 anonym
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 8TB Seagate se SMR na šesti plotnách a bez helia
    kdo nekontroluje konzistenci dat si zaslouzi o data prijit :)

    echo "0 1 * * 6 root zpool scrub `zpool list -H | cut -f 1`" >> /etc/crontab

    problem bude v tom ze vyrobci/prodejci takove disky nebudou brat jako vadne, takze nebude mozne jim je proste reklamovat tak dlouho nez dostanes dobry kus
    Jendа avatar 13.12.2014 15:44 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 8TB Seagate se SMR na šesti plotnách a bez helia
    Jistě (i když jsem asi málo paranoidní a na jiných strojích to dělám jen jednou měsíčně). Ale kdo má furt kupovat nové disky, když to najde chybu?
    16.12.2014 21:07 anonym
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 8TB Seagate se SMR na šesti plotnách a bez helia
    tak vazne bych to nebral

    dokud se tomu checku podari spravnou hodnotu zapsat (cekal bych ze to zkusi i precist) tak bych to neresil, jakmile se mu to nepodari tak je disk zraly na reklamaci

    holt bude potreba pocitat ze disk se zarukou 2 roky bude potreba za ty 2 roky vymenit
    Jendа avatar 17.12.2014 01:37 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 8TB Seagate se SMR na šesti plotnách a bez helia
    Btw. asi mám štěstí, ale ještě mi to žádnou chybu nenašlo :). Jak často k tomu má docházet?
    Jendа avatar 17.12.2014 01:38 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: 8TB Seagate se SMR na šesti plotnách a bez helia
    Btw. asi mám štěstí, ale ještě mi to žádnou chybu nenašlo :).
    (myšleno skutečně náhodnou chybu při čtení, po jejíž opravě zase všechno funguje; to, že po chvíli disk odešel úplně, už jsem samozřejmě zažil)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.