abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 21:22 | Nová verze

    Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 24.5.1 Havier. Přehled novinek v Changelogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:44 | IT novinky

    Společnost xAI založena Elonem Muskem a stojící za AI LLM modelem Grok získala investici 6 miliard dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 15:44 | IT novinky

    Finálový zápas mistrovství světa v ledním hokeji přinesl nový rekord NIX.CZ (𝕏): "Dosavadní absolutní maximum našeho propojovacího uzlu bylo překonáno v čase 21:10, kdy jsme při přenosu dat dosáhli 3,14 Tbps. Je třeba také doplnit, že po deváté hodině večerní byly na maximu i ostatní datové přenosy nesouvisející s hokejovým šampionátem".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 15:11 | Pozvánky

    Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 12. a 13. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. CfP poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a výběr přednášek.

    Petr Krčmář | Komentářů: 0
    25.5. 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    24.5. 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    24.5. 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    24.5. 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (89%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 912 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    HW novinky: Apple opět vyrábí u Samsungu, jako by se nechumelilo

    19. 12. 2014 | David Ježek | Hardware | 3517×

    Jobs je 6 stop pod zemí, takže proč vlastně ne. Vždyť i on by stejně u továren Samsungu skončil, jelikož to je nejrozumnější varianta pro výrobu next-gen ARM SoC Apple A9. Ale nebude to jen o Applu, podíváme se též na novinky u Intelu, Biostaru, Galaxy a … no vlastně ještě jednou u Samsungu.

    Obsah

    Výroba ARM SoC Apple A9 zahájena, u Samsungu v Texasu, USA

    link

    Bizarní nadpis, co říkáte? Ano, největší protivníci na poli vzájemného zneužívání patentů, průmyslových vzorů a zaměstnávání haldy právníků neustálými boji, potřebují jeden druhého. Apple potřebuje svá SoC vyrábět za pokud možno nekrvavé ceny, ale hlavně nejpokročilejšími výrobními procesy. Samsung zase chce vydělávat na zakázkové výrobě. A konečně také, Apple chce v rámci rozumných mezí navrátit výrobu svých věcí na území Spojených států. Tam právě, konkrétně v Austinu ve státe Texas, postavil Samsung svoji továrnu na 14nm výrobu.

    Tohle je opravdu divný svět. Ale když už nám Čína předběhla USA v oblasti ekonomiky, asi je zbytečné se divit. Jihokorejský gigant Samsung, jedna z firem, která realizovala korejský zázrak, kdy ze země zničené vleklou válkou prakticky na úroveň Století páry povstala světová velmoc, ekonomická i technologická, vyrábí v USA, protože se mu to vyplatí. V zemi s tradičně drahou pracovní sílou.

    HW novinky

    Čert vem spory o patenty a průmyslové vzory. ARMové čipy Apple A9 jsou od nynějška vyráběny 14nm FinFET procesem v texaském Austinu v továrnách Samsungu. Pohánět budou nástupnickou generaci iProduktů. Pro Apple je to skvělá zpráva, protože Samsung takové čipy umí již tradičně skvěle. Pro Samsung je to skvělá zpráva, protože si zajistil obrovský objem objednávek od nejbohatší firmy bez vlastní výroby schopné investovat i do velmi raných částí vývoje výrobní technologie.

    Zatím není jasné, kdy dorazí první čipy do Applu a kdy se objeví v reálných produktech. Jisté ale myslím je, že nejpozději iPhone 7 příští rok na podzim bude mít generaci A9 v útrobách.

    Základní deska Biostar A70MGP Ver. 6.x staví na mobilním čipsetu

    link

    HW novinky

    Zajímavou alternativu k deskám s čipsety řad A58 / A68 představil Biostar. Používá mobilní čipset AMD A70M, který se vyznačuje nativní podporou USB 3.0 sběrnice, samozřejmě za použití poslední generace CPU/APU pro socket FM2+. Podporovány jsou všechny procesory až po řadu A10, k tomu DDR3 paměti až do taktu 2133 (2600 OC), nechybí PCI Express 3.0 ×16 slot a další výbava. Jediným podstatným kamenem úrazu tak asi bude přítomnost pouze VGA grafického výstupu, přestože PCB samo naznačuje i DVI a jistě ani DisplayPort by nebyl problémem (když už se třeba výrobci nechce zvyšovat cenu o licenci na HDMI). Tohle desku pasuje spíše jako upgrade pro nějaké kancl-PC.

    Galaxy chystá 4TB PCI Express SSD

    link

    Další výrobce grafických karet se pouští na pole SSD. Galaxy, která též prodává pod značkou KFS2 a je tradičně výrobce grafik s GPU Nvidia, představila PCI Express SSD z řady „The Hall of Fame“ Herakles (brilantní to název). Jako řadič používá upravený JMicron JMF811, vyvinutý speciálně pro Galaxy. Jelikož samotné NAND flash čipy jsou dnes již dostatečně rychlé, vyplývá z toho celého prostý fakt, že přenosové rychlosti tohoto SSD využívajícího 4 PCI Express 2.0 linky dělá 1 600 MB/s pro čtení i zápis. Horší je to s IOPS, ty výrobce (zatím) neuvádí, zato dodává kapacitu 1, 2 a 4 TB.

    HW novinky HW novinky HW novinky

    Velké kondenzátory, které můžete vidět na PCB poblíž záslepky, mají dostatečnou kapacitu, aby se v případě výpadku napájení uložila do NAND flash čipů veškerá data z DRAM cache. Čipy nejsou nijak speciálně chlazeny, při současné 20/16nm technologii Micronu, resp. 19/15nm Toshiba-Sandisk (není jasné, jaké čipy SSD používá, z těch rozmlžených fotek bych ale vsadil spíše na Micron), to není potřeba. Bližší detaily se dozvíme na CESu 2015 hned po Novém roce. Tohle SSD jistě nebude terno pro ty, kdo mají hlouběji do kapsy, ale mohlo by být předzvěstí zlevňování PCI Express SSD obecně, protože tahle kategorie je stále až nechutně drahá.

    SSD Samsung 850 EVO s 3bit 3D V-NAND míří na trh

    link

    Dalšími SSD hodnými zmínění jsou nové modely řady SSD 850 EVO od Samsungu. Výrobce, který letos již nabídl V-NAND čipy, v 2bpc (bitů na buňku) podobě v rámci řady SSD 850 Pro, přichází se slibovanou levnější variantou čipy TLC na bázi 3D V-NAND. SSD této řady cílí hlavně na běžné zákazníky, pro které je klíčová cena, nikoli počet petabajtů dat, které lze přepsat. SSD nabídnou kapacity 120, 250, 500 GB a samozřejmě 1 TB.

    HW novinky HW novinky HW novinky

    Zajímavé je, že nižší modely používají řadič Samsung MGX, zatímco 1TB model Samsung MEX. Rychlosti se samozřejmě pohybují v mezích limitů daných 6,0Gbit/s SATA rozhraní, IOPS sahají až k 98 000/90 000 (čtení/zápis 4k bloků u 500GB a 1TB modelu), vyrovnávací paměť má velikost 256 MB LPDDR2 pro nejmenší model, 512 MB pro 500GB a 1 GB pro 1TB SSD. Implementováno je AES 256-bit. Ceny začínají kolem dvou a půl tisíce Kč za 120GB variantu a končí na zhroba 12 tisících Kč za 1TB. Samsung udává životnost na hodnotě 75 TB pro 120/250GB model a 150 TB pro 500GB/1TB model, tedy 625/300 přepisů celého disku dle kapacity. Záruka má délku 5 let.

    Intel ukázal pidipočítače NUC se 14nm Broadwellem

    link

    Broadwell nepřinese nějaký obrovský růst výkonu oproti Haswellu, ale pokročí znatelně ve spotřebě a tepelném vyzařování. Intelu to tak umožňuje konstruovat ještě menší a úspornější minipočítače rodiny NUC, které dosud spoléhaly na low-endový Atom.

    Nová generace NUC představuje krabičku rozměrů zhruba tří standardních krabiček CD na sobě. Na trh ale půjde více variant, plus uvidíme s čím vším výrobci v průběhu měsíců od uvedení Broadwellu přijdou. Srdcem budou ultrabookové Broadwelly s nízkým TDP,ale grafikou typu HD 5500/HD 6000. Chybět nebude DisplayPort, HDMI, USB 3.0, M.2 pro SSD, Wi-Fi a další. Firemní varianta nabídne i vPro, Trusted Execution, Active Management a virtualizaci. To vše někdy začátkem příštího roku.

    HW novinky HW novinky HW novinky

           

    Hodnocení: 80 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    19.12.2014 11:20 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple opět vyrábí u Samsungu, jako by se nechumelilo
    Čert vem PCI Express SSD, kdyby radši někdo zase začal vyrábět Ramdisk...
    Quando omni flunkus moritati
    19.12.2014 15:26 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple opět vyrábí u Samsungu, jako by se nechumelilo
    Co je tohle? http://www.amd.com/en-us/products/memory/ramdisk
    19.12.2014 15:39 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple opět vyrábí u Samsungu, jako by se nechumelilo
    RAM disk v operační paměti, pravděpodobně jenom pro Windows, Vám přijde jako ekvivalent přídavné karty s dedikovanou RAM a záložním zdrojem napájení?
    Quando omni flunkus moritati
    19.12.2014 19:52 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple opět vyrábí u Samsungu, jako by se nechumelilo
    Ano, s dnešním kapacitami pamětí DDR3 by nebyl problém tam dostat až 128GB (jako 4x32GB) a bylo by to využitelné jak pro servery (všechny výhody SSD, ale bez omezení počtu přepisů), tak pro desktopy, obzvlášt pokud by se přidal software, co by na pozadí zálohoval data na klasiký disk (v Linuxu by na to stačil i vhodně nakonfigurovaný device mapper), a rozbočka 24pin konektoru, co by ve vypnutém stavu napájela paměti z +5VSB.
    vlastikroot avatar 19.12.2014 21:21 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple opět vyrábí u Samsungu, jako by se nechumelilo
    Asi by nebyl problem to zalohovat nejakou baterkou a/nebo superkondenzatorem. Chtelo by to zjistit, jak dokaze takova DDR3 uchovat dat pri co nejmensi spotrebe (underclock a undervoltage), kolik by to pak vydrzelo.
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    Bystroushaak avatar 19.12.2014 22:10 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple opět vyrábí u Samsungu, jako by se nechumelilo
    Čert vem PCI Express SSD, kdyby radši někdo zase začal vyrábět Ramdisk...

    To jo, to bych měl taky zájem, kdyby to bylo za nějakou akceptovatelnou cenu.
    20.12.2014 06:19 tany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple opět vyrábí u Samsungu, jako by se nechumelilo
    Po tom už taky delší dobu brečím.
    vain avatar 22.12.2014 22:29 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple opět vyrábí u Samsungu, jako by se nechumelilo
    Hele to je úplně super, proč to vlastně není na trhu?
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    22.12.2014 23:24 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple opět vyrábí u Samsungu, jako by se nechumelilo
    Jo, tak to je mi taky záhada. Co jsem tak čas od času koukal, tak - jestli se dobře pamatuju - se od tý věci plánovala druhá generace, ale nikdy to nedošlo na trh. Asi si spočítali, že by o to nebyl takový zájem.
    Quando omni flunkus moritati
    Bystroushaak avatar 23.12.2014 15:10 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple opět vyrábí u Samsungu, jako by se nechumelilo
    No a nechcete to někdo začít vyrábět? Nevypadá to jako zas tak složitá věc a imho zde jsou lidé, kteří by to byli schopni dotáhnout do konce.
    vlastikroot avatar 23.12.2014 15:38 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple opět vyrábí u Samsungu, jako by se nechumelilo
    Technicky problem to asi neni, dalo by se to udelat treba na nejakym lepsim FPGA. Vyvoj by ale nejaky penize stal a maloseriova vyroba taky. Asi by to stalo vic nez serverova deska s hromadou slotu na RAM :-D
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    Bystroushaak avatar 23.12.2014 16:59 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple opět vyrábí u Samsungu, jako by se nechumelilo
    Vyvoj by ale nejaky penize stal a maloseriova vyroba taky. Asi by to stalo vic nez serverova deska s hromadou slotu na RAM :-D
    Proč malosériová? Tohle by chtělo zkusit na kickstarteru, imho by byl celosvětový zájem aspoň okolo tisíce kusů, pravděpodobně však víc.

    Kdyby to bylo třeba za 5 000 kč bez pamětí, s maximální možnou kapacitou minimálně 64GB a zálohované baterií, tak bych to bral a nebyl bych sám. Jak moc je to reálná cena?
    Jendа avatar 23.12.2014 16:27 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple opět vyrábí u Samsungu, jako by se nechumelilo
    Bojím se návrhu desky, DDR3 není jako když si kreslím I2Cčko v gEDĚ. Ale pokud vyrobíte desku, to FPGA bych asi naprogramovat zvládnul.
    Jendа avatar 23.12.2014 17:53 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple opět vyrábí u Samsungu, jako by se nechumelilo
    (ale osobně mi přijde že když někdo umí vyrobit desku, napsat pro to SW už bude snadné)
    9.1.2015 08:57 Nikita Bretschneider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple opět vyrábí u Samsungu, jako by se nechumelilo
    Přesně tak, navrhnout desku není sranda, protože elektrická délka určitých vedení musí být stejná, navíc je výhodné aby to bylo nějaké konkrétní číslo, neb se s tím pak dá počítat v časování.

    Dále. Znamená to vývoj custom čipu, tohle do fpga dostat téměř nejde. Tyto teorie mám dávno za sebou. DDR v těžký křeči...

    Ovšem průser největší - zálohování. Totiž jediné slušně fungující zálohování RAM baterkou je při použití SRAM. To funguje, jenže to při velké kapacitě nezaplatíte. U DRAM narážíte na refresh, což má příkon jako sviň. Ono to moc nevadí u zařízení typu telefon, kde sedí velký akumulátor (musíte to udělat tak, aby ho uživatel nemohl vyndat) a to zařízení je většinu času zapnuté a pravidelně se dobíjí. Pochopitelně čím víc zálohované paměti, tím větší příkon.

    Otázkou pak je čím to zálohovat. LiPOL nefunguje v mrazech, má životnost dva roky od data výroby a je jí zhola jedno zda leží ve skladu, nebo se používá. Pak jde kapacita do háje. To SSD vydrží rozhodně déle než se upíše k smrti. Když použijete olovňák, bude z toho cihla, no v desktopu by to nevadilo, ale životností už půjde přiblížit se SSD diskům. S užitím specielních nabíjecích technik se možná dostanete na 4 roky :-). NiMH dopadne podobně, s LiFe nemám zkušenosti. Opakuji. Zálohovat SRAM a DRAM jsou dvě různé věci!!

    Výrobci do toho nejdou z dobrého důvodu, nicměně pokud najdete dostatek "motivovaných startupistů" možná mezi nimi bude i schopný vývojář ochotný pracovat takřka zdarma. Pak to posune cenu do oblasti realizovatelnosti a možná si to i pár lidí koupí.
    Bystroushaak avatar 9.1.2015 11:25 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple opět vyrábí u Samsungu, jako by se nechumelilo
    Znamená to vývoj custom čipu, tohle do fpga dostat téměř nejde.
    Imho budou čipy jak na ovládání RAM, tak i pro komunikaci po PCI. To složité bude dostat se na nějakou smysluplnou rychlost.
    Ovšem průser největší - zálohování. Totiž jediné slušně fungující zálohování RAM baterkou je při použití SRAM. To funguje, jenže to při velké kapacitě nezaplatíte. U DRAM narážíte na refresh, což má příkon jako sviň.
    Dá se použít řešení, kdy celý modul obsahuje 2.5" disk, který je tam jen pro tenhle případ. V případě výpadku energie pak slouží baterie jen k tomu, aby zkopírovala data z pamětí na tento disk a pak se to celé vyplo. Tedy napájení v řádu jednotek minut.
    Ono to moc nevadí u zařízení typu telefon, kde sedí velký akumulátor (musíte to udělat tak, aby ho uživatel nemohl vyndat) a to zařízení je většinu času zapnuté a pravidelně se dobíjí. Pochopitelně čím víc zálohované paměti, tím větší příkon.
    Bavíme se tu o RAMdisk pro servery / osobní počítače. Tam se imho dá předpokládat, že je většunu času zapnutý do sítě a pravidelně se dobíjí.
    Otázkou pak je čím to zálohovat. LiPOL nefunguje v mrazech, má životnost dva roky od data výroby a je jí zhola jedno zda leží ve skladu, nebo se používá. Pak jde kapacita do háje. To SSD vydrží rozhodně déle než se upíše k smrti. Když použijete olovňák, bude z toho cihla, no v desktopu by to nevadilo, ale životností už půjde přiblížit se SSD diskům. S užitím specielních nabíjecích technik se možná dostanete na 4 roky :-). NiMH dopadne podobně, s LiFe nemám zkušenosti.
    Daly by se použít superkondenzátory. Dneska jsou dost levné a kapacitu mají slušnou (až mě to překvapilo). Výdrž by sice pořád byla v řádu minut, ale to by nejspíš nemělo vadit při řešení, kdy si to uloží data na dedikovaný disk, jak jsem zmiňoval.
    Opakuji. Zálohovat SRAM a DRAM jsou dvě různé věci!!
    U_no_say.jpg
    vlastikroot avatar 9.1.2015 18:09 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple opět vyrábí u Samsungu, jako by se nechumelilo
    Ta deska by musela byt 6 nebo 8 vrstva, pak neni problem tahnout celou sbernici funkci v navrhovem programu (udela i ty meandry atd). FPGA to da, minimalne read a write z PCI-e do pameti musi moderni virtex s podporou DDR3 dat. Ne treba plnou rychlosti, ale nemuze to byt takovy problem. Problem je cena toho virtexu.
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    Bystroushaak avatar 23.12.2014 23:31 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple opět vyrábí u Samsungu, jako by se nechumelilo
    Zrovna jsem si pročítal reddit a narazil jsem na vramfs, který umožňuje udělat RAM disk z grafické karty. Není to sice až tak moc užitečné, jak by byl skutečný hardwarový RAM disk, ale vzhledem k tomu, že dnešní grafiky mají paměť v řádech gigabajtů, tak to taky není úplně k zahození.
    31.12.2014 17:53 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple opět vyrábí u Samsungu, jako by se nechumelilo
    V čem je výhoda oproti RAMdisku v operační paměťi? (tmpfs)
    Bystroushaak avatar 31.12.2014 18:11 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple opět vyrábí u Samsungu, jako by se nechumelilo
    V tom že na grafice máš dnes taky X gigabajtů paměti, které tam často leží jen tak ladem.
    pavlix avatar 4.1.2015 21:54 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple opět vyrábí u Samsungu, jako by se nechumelilo
    Není to sice až tak moc užitečné, jak by byl skutečný hardwarový RAM disk
    Jaký je smysl hardwarového RAM disku? V čem je lepší než osadit dostatek RAM a používat tmpfs nebo něco podobného?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Bystroushaak avatar 5.1.2015 03:09 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple opět vyrábí u Samsungu, jako by se nechumelilo
    V čem je lepší než osadit dostatek RAM
    V tom že osadit dostatek RAM mnohdy prostě nejde, protože deska má své limity, které jsou u desktopových počítačů velmi nízko (moje deska třeba 32GB, přestože to není úplně lowend). Nehledě na to, že by tam pořád nebylo to bateriové zálohování, které považuji za kritické.
    pavlix avatar 5.1.2015 11:03 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple opět vyrábí u Samsungu, jako by se nechumelilo
    Pak by mělo stačit ještě osadit baterii, ne? Jako já chápu, že se udělá blbý návrh a pak se vymýšlejí kompromisy. Jen jsem chtěl vědět jestli to je ten jediný důvod, nebo jestli je v tom něco víc. Podle všeho je tedy ten fyzický ramdisk něco box s přídavnou RAM a baterií, ktery se ale prezentuje spíše jako disk než jako RAM, ačkoli bez napájení vydrží jen chvilku. Chápu to dobře?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    5.1.2015 11:56 tom62 | skóre: 14 | blog: tom62 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple opět vyrábí u Samsungu, jako by se nechumelilo
    Jenže na běžnou základní desku baterii jen tak snadno nepřiděláte (a i kdyby ano, nemuselo by se asi nějak ještě řešit to, aby se při restartu ta část RAM ničím nepřepsala). Baterie, pokud vím, vydržela kolem 12 hodin. Tím myslím 12 hodin bez napájení, v případě pouze vypnutého PC je napájení stále aktivní (což je další rozdíl oproti běžné RAM na desce), takže ke ztrátě dat dojde jen při delším výpadku napájení.
    9.1.2015 09:17 Nikita Bretschneider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple opět vyrábí u Samsungu, jako by se nechumelilo
    No hlavně je to DRAM, takže baterka sama nestačí, musíte to ještě dokopat k tomu, aby to dělalo refresh, jinak je tam ta baterka celkem naprd. To je v principu něco na úrovni modifikace chipsetu :-).

    --

    Čím méně toho člověk o věcech ví, tím snadnější se jeví dosažení cíle => idiot je všehoschopný.
    Bystroushaak avatar 9.1.2015 11:17 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple opět vyrábí u Samsungu, jako by se nechumelilo
    No hlavně je to DRAM, takže baterka sama nestačí, musíte to ještě dokopat k tomu, aby to dělalo refresh, jinak je tam ta baterka celkem naprd. To je v principu něco na úrovni modifikace chipsetu :-).
    No, to je opravdu neřešitelný úkol, který se dá vyřešit prostě napájením celé té karty po dobu, než vysype obsah někam jinam (například na dedikovaný 2.5" disk).
    Bystroushaak avatar 5.1.2015 13:46 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple opět vyrábí u Samsungu, jako by se nechumelilo
    Pak by mělo stačit ještě osadit baterii, ne? Jako já chápu, že se udělá blbý návrh a pak se vymýšlejí kompromisy.
    Osadit baterii kam? Běžné základní desky rozhodně žádný slot na baterii zálohující RAM nemají a řešení s UPS vydrží relativně málo, protože musí napájet haldu blbostí kolem ve chvíli, kdy chci zálohovat jen disk.
    Podle všeho je tedy ten fyzický ramdisk něco box s přídavnou RAM a baterií, ktery se ale prezentuje spíše jako disk než jako RAM, ačkoli bez napájení vydrží jen chvilku. Chápu to dobře?
    Částečně. Fyzické ramdisky se dřív vyráběly jak ve verzi pro PCI, tak ve verzi do 5.25" boxu, které se zvenčí chovaly jako SATA disk. Baterie vydržela podle modelu, někde to byly desítky minut, jinde desítky hodin. Mám takový pocit, že jsem někde viděl i model, který v případě napájení vysypal obsah pamětí na normální disk, který byl součástí toho boxu jen pro tyhle účely.

    Jedna z výhod tohohle řešení byla právě v tom, že bylo možné do počítače dostat víc RAM, než jen rozšiřováním pamětí ve slotech na desce. Nehledě tedy na to, že při použití ramdisku kopletně v RAM paměti bude nejspíš ta RAM paměť chybět a nejspíš bude bottleneck propustnost sběrnice, která se pak imho používá až na moc věcí najednou.
    vlastikroot avatar 5.1.2015 17:37 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple opět vyrábí u Samsungu, jako by se nechumelilo
    Ony ty DRAM mrchy fakt dost zerou, kdyz vidim tu baterku v tom SATA boxu.
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    Bystroushaak avatar 5.1.2015 20:40 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Apple opět vyrábí u Samsungu, jako by se nechumelilo
    Já kdysi někde viděl k tomuhle připojenou baterii z motorky. Věřím, že na ní by to chvíli vydrželo :)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.