abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    31.5. 12:55 | Nová verze

    Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 24.05.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení brzy také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 11:22 | Zajímavý článek

    David Revoy, autor mj. komiksu Pepper&Carrot, se rozepsal o své aktuální grafické pracovní stanici: Debian 12 Bookworm, okenní systém X11, KDE Plasma 5.27, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.5. 22:44 | Nová verze

    Wayland (Wikipedie) byl vydán ve verzi 1.23.0. Z novinek lze vypíchnout podporu OpenBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 21:22 | Zajímavý článek

    Craig Loewen na blogu Microsoftu představil novinky ve Windows Subsystému pro Linux (WSL). Vypíchnout lze GUI aplikaci pro nastavování WSL nebo správu WSL z Dev Home.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:44 | Pozvánky

    V sobotu 1. června lze navštívit Maker Faire Ostrava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.5. 12:22 | Nová verze

    Webový server Caddy (Wikipedie) s celou řadou zajímavých vlastností byl vydán ve verzi 2.8 (𝕏). Přehled novinek na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    29.5. 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Rozcestník

    HW novinky: Sbohem, Thunderbolte

    15. 2. 2015 | David Ježek | Hardware | 6162×

    První výrobci se začínají loučit s rozhraním, které svoji existenci víceméně spojilo s Applem. Dále se podíváme na to, jak to vypadá s chystanými procesory Intel, novinky rozhraní DisplayPort a také na velmi pěkný a pekelně levný ARM s podporou H.265 a 4k.

    Obsah

    Seagate dává ruce pryč od Thunderboltu

    link

    Když před několika lety (2009 – to to letí) představil Intel koncept komunikace po optickém vlákně, tehdy pod názvem Light Peak, působilo to jako budoucí významná revoluce. Jenže ne vše šlo podle plánu, a tak se časem přidala informace, že finální rozhraní přijde na svět jak s optickou, tak metalickou komunikací a nakonec to vše vyústilo v ryze metalický Thunderbolt. Ten měl jednu báječnou výhodu: stavěl na DisplayPortu a ve chvíli kdy DP dostal podporu daisy-chain řetězení zařízení za sebe, bylo možné jedním malým konektůrkem (miniDisplayPort) připojit k počítači jak monitor, tak libovolná úložiště a další věci. Koncept byl navržen skutečně velmi dobře a podobně jako z DisplayPortu, jsem byl od počátku i z Thunderboltu nadšen.

    Jenže Intel a Apple se dohodli na určité exkluzivitě nového rozhraní, které tak, alespoň v počátcích bylo k dispozici jen na počítačích Mac. Později se objevily i některé vybrané základní desky v PC světě (pokud si dobře vybavuji, tak nějaké drahé Asusy či Gigabyty), ale vždy to tam bylo nějak složitě propojováno kabeláží (bodejť, v desktopech této třídy se počítá s neintegrovanými grafikami) a navíc to stále byla „pomalá“ 10Gb/s metalika, nikoli výrazně rychlejší optické přenosy. A tou dobou začínalo přebírat vládu USB 3.0, nyní následované verzí 3.1 zrychlující na stejných 10 Gb/s, a navíc často doprovázené novým konektorem typu C, který je menší, oboustranný a počítá se u něj i s dostatečným výkonem pro dobíjení.

    Z Thunderboltu se tak stává v daleko větší míře a daleko rychlejším tempem to, co se stalo s FireWire: exkluzivita pro Apple, která sice je možná i v PC světě, ale vlastně o ni není zájem, protože je tu levnější všeobecně přijímaná alternativa: ta vlastně u 1394 ani nebyla, protože DV kamery prostě počítaly s FireWire, což dnes nikoho nezajímá, všude je buď USB, nebo MHL apod., nemluvě o různých čtečkách pro paměťové karty.

    Logicky tak můžeme říci, že Thunderbolt skomírá ve své exkluzivní omezenosti na svět Apple. Jestli vás to trápí nebo ne, je jedno. Výrobci od něj začínají dávat ruce pryč. Seagate údajně ukončuje nabídku svých externích disků s podporou Thunerboltu, tu ponechá pouze u produktů od dceřinky LaCie, která se na svět Apple značně specializuje. Já osobně jsem za to rád, raději nechť Seagate na své disky dává konektor USB Type-C než ten většinou nevyužitelný miniDisplay/ThunderBolt.

    VESA zveřejnila standard Embedded DisplayPort 1.4a (eDP 1.4a)

    link

    Ve výše uvedeném je DisplayPort samozřejmě nevinně, slouží pouze jako mechanicky a datově kompatibilní základna pro TB, ale jinak si žije svým životem. A skvělým. Je prvním, kdo přichází s podporou novinek, ať již je to Adaptive Sync, nebo dostatečná datová propustnost pro 3840×2160, nebo 5120×2880, nebo třeba také 7680×4320 pro notebooky. Ne, to není překlep.

    Nejnovější verze 1.4a normy Embedded DisplayPort přináší totiž podporu několika prvků, které v součtu dávají tu skutečnost, že eDP utáhne rozlišení 8k v noteboocích, aniž by to mělo vliv na stále se zmenšující a ztenčující víka a rámy displejů.

    Norma implementuje dvě hlavní novinky. Jednou z nich je Panel Self Refresh (PSR), neboli metoda, kde díky aktualizaci možností komunikace mezi displejem a GPU/řadičem na grafice bude moci být prováděno obnovení pouze té části obrazu v daném snímku, která se mění. Cílem je energetická úspora, protože v danou chvíli bude moci být obnovení obrazu ve zbývajících částech vypnuto.

    HW novinky

    Druhou novinkou je tzv. Multi-SST Operation, což je zase architektura pro komunikační cesty, která rozděluje obraz na více segmentů. Ukázka na slajdu je pro základní UltraHD rozlišení, ale právě toto je metoda, díky které může eDP 1.4a nabídnou rozlišení 8k pro rozměrově malé displeje notebooků. Do budoucna si dovolím prorokovat, že tahle flexibilita, tedy počet jednotlivých oblastí či zón, kterými DisplayPort krmí celý displej, dále poroste, případně bude do linek kódováno více částí, podle toho co se ukáže býti potřebným či výhodným.

    Tak či onak se můžeme po obskurních rozlišeních jako 3200×1800 v 13,3 palcích či obligátních 3820×2160 těšit i na rozlišení vyšší. Na takové bodové hustoty, vedle kterých si bude Applí „marketingový krasožvást“ Retina připadat poněkud … kostičkovaný. První přístroje a zařízení s eDP 1.4 nás čekají příští rok.

    Allwinner A64 nabídne 64bitový čtyřjádrový ARM i podporu 4k a H.265 za 5 dolarů/čip

    link

    K tomu nejnižšímu (nejnižší ceně) se snižuje známý výrobce ARMů. Allwinner se rozhodl skloubit moderní ARM GPU se čtyřmi jádry ARMv8 Cortex-A53 (to jsou ta menší a pomalejší, která slouží v generickém konceptu 64bit big.LITTLE) a nabídnout to s cenovkou 5 dolarů za čip. Čip, který zobrazí rozlišení 4k, přehraje video H.265 a dá dostatek výkonu pro všechny současné úlohy, byť na Cortex-A57 či nový Cortex-A72 samozřejmě nemá. Ale cenovka je bezkonkurenční a jistě nejsem jediný, kdo by si tento čip rád představil v nějakém tom levném CubieBoardu.

    HW novinky

    Softwarová podpora zahrnuje jak nejnovější Android 5.0, tak Linux od jádra 3.10 výše.

    10nm tick Intel „Skylake“ přijde už/až v roce 2017

    link

    Z vyjádření jednoho z vyšších manažerů Intelu vyplývá, že Skylake se oproti původnímu nastavení konceptu výrobních procesů tick-tock opozdí, ale pokud se na to podíváme optikou „věčného lajdáka“ TSMC, není to špatné. Původně byl koncept tick-tock nastaven tak, že jeden rok Intel nasadí výrobní proces nový, ale na stejných nanometrech, další rok použije stejnou technologii, ale zmenší nanometry (tedy víceméně udělá optický die-shrink), další rok pak na menších nanometrech zavede architektonicky nový proces. Tento tick-tock mechanismus pár let úspěšně fungoval, ale došel mu trošičku dech se zrodem prvních procesorů FinFET (22nm tick Ivy Bridge). Ještě déle se rodil 14nm tick (Broadwell) – ten se vlastně stále rodí, mezi hi-endovými čtyřjádry Intel nyní stále nabízí „jen“ 22nm tock Haswell (Refresh), případně sem můžeme zahrnout i Haswell-E, který v desktopech nabízí i 8jádrový procesor Core i7-5960X.

    Broadwell již na trhu je, v mobilním segmentu. Letos má přijít i čtyřjádrový 14nm Skylake (14nm tock), ale nástupnický Cannonlake, tedy 10nm tick, se objeví až začátkem roku 2017. Tím opět může být myšleno nejprve výrobně méně náročné mobilní provedení, velké desktopové procesory na bázi Cannonlake se mohou objevit klidně až na konci roku 2017, případně začátkem 2018. Jako vždy ale platí, že vše se může ještě změnit, ostatně tohle prohlášení už Intel lehce dementoval s tím, že nic není zatím pevně rozhodnuto. Však také Intel nic nehoní, konkurence už ani nespí, ani nechrápe, ona se prostě primárně soustředí na jiné segmenty. Vše také bude záviset na dostupnosti dílčích technologií pro 10nm proces, případně pokroku ve výtěžnosti technologie.

           

    Hodnocení: 89 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    15.2.2015 18:49 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte
    Však také Intel nic nehoní, konkurence už ani nespí, ani nechrápe, ona se prostě primárně soustředí na jiné segmenty.
    Takže monopol a technologie procesorů stagnuje :-(. Takhle se stává leaderem technického pokroku tak Xilinx, kterej vyrábí Stacked Silicon Interconnect (SSI) čipy na 20nm.
    15.2.2015 22:30 bogo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte
    Kdyby jen technologie CPU.. stagnuje cele PC
    • CPU - nic nove uz ~5 let
    • MB - pozlaceny h...a
    • HDD - vyrobci hrabou $$$
    • RAM - to same co HDD ...
    • GPU - 3 roky stejny vyrobni proces...
    Pak placou ze PC klesa - no bodejt, kdyz jediny duvod neco koupit je, kdyz to chcipne.

    Ne ze bych byl nevimjakej fanda mobilniho sveta - plny vendor-locked sr*gor - ale alespon se tam neco deje..
    mirec avatar 16.2.2015 11:47 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte

    Problém je, že v podstate už nie je kam posúvať. Výkon desktopových CPU je na míle vzdialený od mobilných. Čo ďalej na desktope? Viacej jadier? Keby to súčasní programátori vedeli využiť tak možno (i keď pri zložitosti x86_64 nezávidím tomu kto by to navrhoval). Vyššia frekvencia nie je zatiaľ prakticky realizovateľná. Rozšírenie inštrukčnej sady .. no zase by to museli ovládať programátori.

    MB ... no tam moc nevidím dôvod na vylepšovanie.

    HDD ... no okolo SSD sa čo-to aj deje, klasické rotačné disky dosiahli pomerne slušnú hustotu záznamu a tiež to nie je ďaleko od fyzikálnych hraníc.

    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    Bystroushaak avatar 16.2.2015 12:04 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte
    Čo ďalej na desktope? Viacej jadier? Keby to súčasní programátori vedeli využiť tak možno (i keď pri zložitosti x86_64 nezávidím tomu kto by to navrhoval).
    <joke>Já jsem současný programátor a vím jak je využít.</joke>

    Když si kupuji stroj na programování, tak koukám po jádrech docela hodně, v současném desktopu mám 6 a klidně by to sneslo víc. Nejde ani tak o to, že bych programoval paralelní aplikace, ale na 16 plochách mám v podstatě pořád spuštěných >5 programů, což operační program umí využívat tak nějak sám. Určitě už bych nikdy nešel do dvoujádrového počítače a čtyřjádrový bych si pořádně rozmyslel. V tomhle ohledu bych tedy určitě uvítal zlevnění vícejádrových procesorů a přechod klidně o řád víc, takových 16 by bylo zajímavých.
    mirec avatar 16.2.2015 12:51 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte

    Ja momentálne sedím za dvojjadrovým Core 2 duo s 2GB RAM. 9 plôch, dokopy asi 20 okien. Editor mi štartuje za 0.08s (studený štart 2.5s), dopĺňanie (jedi / clang) bez lagu, skoky na definicíu, refaktoring na projektoch do 100 000 riadkov bez problémov (väčšie projekty v pythone som nemal).

    Teda nie že by som nechcel rýchlejší stroj. Teraz keď som si kúpil Pentax K3 je celkom blbé upravovať fotku ktorá skoro 300MB (6040x4032 * 3 farebné zložky * 32 bitov na kanál) s tak málo RAM. Už som veľa krát rozmýšľal, že si kúpim nový notebook lenže ... niečo moderné v tele starého thinkpadu (tj. dobrá klávesnica nie ten súčasný rozsypaný čaj, dobrý trackpoint s dobre rozlíšiteľnými tlačidlami, dobrý display nie tá paródia na LCD ktorú predávajú a hlavne nech to vydrží aspoň 5 rokov) som nenašiel. Keďže lenovo všetko čo bolo dobré zábilo nemám si momentálne čo kúpiť a sedím za počítačom vyrobeným v roku 2007.

    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    Bystroushaak avatar 16.2.2015 15:41 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte
    Já jsem si teď koupil repasovaný thinpad x201, tak jsem zvědavý, zatím ještě nedošel.
    mirec avatar 16.2.2015 16:26 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte

    No x201 je nádherný stroj, bývalý kolega si to nedávno kúpil. Super stroj len mi vadilo chladenie (môj thinkpad po dni bez aktívneho chladenia lebo ehm no dlhý príbeh mal CPU 45°C, štandardne má okolo 35-37°C). Teda no pre majiteľa macbooku to možno nebude vyzerať tak úžasne ale mne sa tá malá čierna hranatá vec veľmi páči. Keď som chvíľu sedel za macbookom mal som vždy chuť vyhodiť ten plechový nepodarok s veľkou nepoužiteľnou plochou nazývanou trackpad cez zavreté okno. Ale to platí pre všetky moderné notebooky ktoré mám doma :-( Už pár rokov nevieim nájsť môjmu thinkpadu spoľahlivú dobre použiteľnú náhradu s ktorou o 2-3 roky nebudem musieť bežať do servisu.

    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    Bystroushaak avatar 16.2.2015 19:59 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte
    Teda no pre majiteľa macbooku to možno nebude vyzerať tak úžasne ale mne sa tá malá čierna hranatá vec veľmi páči.
    Já jsem byl majitelem macbooku ;)
    mirec avatar 16.2.2015 20:28 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte

    Viem, preto som to písal ;-)

    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    18.2.2015 23:21 martim
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte
    a ja proc v tom skladu ho meli tak kratce,tys ho koupil a na me uz nezbylo...
    Jendа avatar 19.2.2015 19:24 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte
    ⧠ A = 0 avatar 21.2.2015 17:28 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte
    A na ebay.de jich mívají spousty.
    Nevolte zmrdy.
    xkucf03 avatar 22.2.2015 12:04 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte

    Tam to ale NSA odchytí při přepravě DHL/UPS/FedExem/atd. a nainstaluje do toho HW backdoor, ne? Dá se tomu nějak vyhnout? Jsou aspoň prodejci, kteří to posílají v zapečetěných obalech a řeknou ti přesnou hmotnost výrobku?

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    22.2.2015 12:14 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte
    HW backdoor
    Není třeba, na intel chipset platformě stačí přece jen updatovat ten jejich power management firmware.
    Jsou aspoň prodejci, kteří to posílají v zapečetěných obalech a řeknou ti přesnou hmotnost výrobku?
    Tak asi by to šlo domluvit, ale jestli je prodejce z USA, tak stejně musí poslouchat tajné služby.

    BTW:
    ebay.de
    To má NSA šanci logisticky zachytit zásilku, co jde jen vnitro EU přepravou? :-O
    ⧠ A = 0 avatar 22.2.2015 21:54 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte
    Vzhledem k tomu, že mě napadá spousta snazších a ekonomičtějších možností, jak by jej tam byla mohla nainstalovat dávno předtím, než se k bazarníkovi dostal, nepovažuji to za příliš relevantní problém.
    Nevolte zmrdy.
    Jendа avatar 22.2.2015 23:45 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte
    Jenže než si ho objednáš, tak neví, který kus si koupíš (a že si ho vůbec koupíš).
    ⧠ A = 0 avatar 23.2.2015 00:01 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte
    To je vcelku jedno, pokud je spyhardware ve všech.
    Nevolte zmrdy.
    Jendа avatar 23.2.2015 00:51 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte
    To je, ale vzhledem k tomu, že implantovali individuálně, možná úplně ve všem není (což mě překvapuje).
    23.2.2015 10:01 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte

    Tam to ale NSA odchytí při přepravě DHL/UPS/FedExem/atd. a nainstaluje do toho HW backdoor, ne? Dá se tomu nějak vyhnout? Jsou aspoň prodejci, kteří to posílají v zapečetěných obalech a řeknou ti přesnou hmotnost výrobku?

    K tomu mám postoj, že nejsem tak důležitej, abych se něčeho musel bát. A pokud si myslím, že jsem, tak si to nejspíš jenom nenalhávám. A pokud fakt dělám něco, kvůli čemu by po mě chtěli pást, tak si to nesjpíš i zasloužím :D

    Analogicky - nejsem Rath/Bém/Březina/Dlouhý von Hluboká ani Janoušek/Rittig/etc, a tudíž se nevztekávám, že česká policie při vyšetřování/pátrání využívá odposlechy (totalita !!1111one), spíš jsem naopak rád.

    Jinak je to IMHO nafouknutá bublina.

    23.2.2015 10:02 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte
    eh, oprava: "tak si to nejspíš jenom nalhávám"
    Jendа avatar 23.2.2015 12:44 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte
    A pokud fakt dělám něco, kvůli čemu by po mě chtěli pást, tak si to nesjpíš i zasloužím :D
    Čím si jako admin u jednoho ISP zasloužím být sledován?
    23.2.2015 12:54 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte
    k tomu postoji, dokud budou lidi s postojem "ja nejsem na sledovani dulezity", "ja nedelam nic ilegalniho, tak mi nevadi odposlech", "jsem jen franta, na nic jim nejsem" atd... tak to bude jen horsi, ono "omezeni svobody ve jmenu bezpecnosti" je jen jinej termin pro "potrebujeme vedet vsechno o vsech"...
    kyknos avatar 16.2.2015 18:59 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte
    Zacni si něco s bioinformatikou a bude ti všechno malo
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    16.2.2015 20:26 Mintaka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte
    Posledních 15 let programuji pořád na stejném stoji. Teď uvažuji o tom, že ho ze 750MB zvednu na 1,5GB SDRAM.

    Min
    Bystroushaak avatar 16.2.2015 20:37 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte
    Posledních 15 let programuji pořád na stejném stoji.
    Jaký to má smysl?
    17.2.2015 07:19 Dušan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte
    Pán je třeba masochista nebo ekolog. Pokud tím nikomu jinému neubližuje nevidím na tom nic špatného ;-)
    Bystroushaak avatar 17.2.2015 07:43 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte
    Já neříkám, že je na tom něco špatného, ptám se, jaký to má smysl.
    xkucf03 avatar 18.2.2015 21:34 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte

    Kdyby byl ekolog, tak si na skládce najde něco novějšího s nižší spotřebou ne? :-)

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    18.2.2015 09:17 nyan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte
    Problém je, že v podstate už nie je kam posúvať.
    Obavam se, ze ani zdaleka to neni pravda...

    CPU, i kdyby nebyl prostor na zlepseni vyroby, mohli by vylepsovat cenu - kdyz uvedou novy CPU s novym procesem, ktery vsechno zlepsuje o 5% a cena je +- 0-5%, k cemu to je ? mohli ten novy vyrobni proces posunout o rok, a pote co se jim zaplatil vyvoj predchoziho procesu, snizit alespon trochu ceny hi-end CPU... jenze to by jim chudackum asi nekapala do kasicky miliarda mesicne, takze na to muzem zapomenout.

    Jo a to nemluvim o tom, kdyz chci neco tak sileneho, jako pci passthrough, co AMD ma na doskach pro plebs v cene, tak u Intelu si jen na CPU priprav tri vyplaty... ty jejich oj**avky s featurami by taky rychle skoncili, kbyby meli nenulovou konkurenci..
    MB ... no tam moc nevidím dôvod na vylepšovanie.
    To ja vidim spoustu prostoru na zlepsovani, napr. pro zacatek prestat tlacit $$$$ do omalovanek a misto toho je tlacit do spolehlivosti - posledni 2 MB co jsem mel, jsem reklamoval v zaruce (z toho tu predchozi 2x..) .. chapu ze jsem naivni, ale mohli by mit alespon jeden neoj**nej model...
    HDD ... no okolo SSD sa čo-to aj deje
    SSD, ano deje. HDD... jak si prisel na to, ze nejsou daleko od fyzikalnych hranic? To mozna plati pro ciste magneticky zaznam. Protoze podle toho co ctu, HAMR ma potencial minimalne zdesetinasobit kapacitu disku... Jen akorat nikoho nic nehoni to vyvijet, ani znizit ceny na uroven spred zaplav...

    Jinak RAM a HDD... umim si predstavit ze bych dal rekneme 180% ceny za 2x kapacitu oproti tomu co mam ted (koupeno pred ~3 lety), i kdybych to nevyuzil hned, nebo v pripade RAM jen obcas. Ale kdyz je to o polovinu drazsi, kupuji jen kdyz musim.

    Takze prostoru pro zlepsovani je spousta, jen to by nekoho muselo zlepsovani zaujimat vic nez $$$$, takze to vypada jak to vypada...
    mirec avatar 18.2.2015 12:31 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte

    Rok nevydať ďalšiu predraženú zbytočnosť by pekne vyľakalo investorov.

    Spoľahlivosť? Pche. Preto robím na 7 ročnom notebooku. Keby som chcel o 2 roky zase rozmýšľať čo si kúpiť alebo ako zachrániť dáta z disku (síce zálohujem pravidelne ale aj tak by mi mohlo pár vecí medzi zálohami chýbať) tak už mám nový stroj. V každom prípade ako inak donútiť ľudí kúpiť ďalšiu zbytočnosť než predať im niečo čo sa po skončení záruky pokazí? Pre mňa sú všetky stroje od core 2 duo vyššie výkonnostne dostačujúce, nemám dôvod ich meniť, takže logický krok je pre ľudí ako som ja začať vyrábať nepodarky.

    Samozrejme milujem analýzy trhu typu niečo nerastie takže je to zlé. Ekonómom by mali vtĺkať do hlavy že nekonečný rast nie je možný. Nech sa potom nedivia, že napr. trh s čítačkami e-bookov nerastie pretože kto ju chcel už si ju kúpil a nemá dôvod meniť kým sa nepokazí (morálne zastarávanie tu nie je ktovie aké). To isté podľa mňa už platí aj pre PC, takže výrobcovia si našli spôsob ako tam integrovať kurvítka (napr. vysychajúce kondenzátory).

    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    18.2.2015 16:20 Atom321 | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte
    Mizerné kondenzátory jsou dost starý problém. Poprvé jsem je měnil na desce z roku 2002. Bral jsem to brutálně trafopájkou.

    Kurvítkem moderní doby je bezolovnatá pájka. Přepájet grafický chip v BGA je už trochu složitější.
    20.2.2015 12:55 nyan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte
    Rok nevydať ďalšiu predraženú zbytočnosť by pekne vyľakalo investorov.
    Pak mi ale nevykladej pohadky ze "Problém je, že v podstate už nie je kam posúvať".

    integrovať kurvítka
    Ano o kurvitkach a spolehlivosti vime vsichni sve. Pro todle taky plati, ze "Problém je, že v podstate už nie je kam posúvať" opravdu neni ten problem.
    mirec avatar 20.2.2015 14:46 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte

    Bola to reakcia na predchádzajúci komentár konkrétne: "Ne ze bych byl nevimjakej fanda mobilniho sveta - plny vendor-locked sr*gor - ale alespon se tam neco deje.. "

    Stačí si pozrieť behchmarky ARM oproti x86_64, tam je celkom jasne vidieť, že týmto smerom sa nie je kam posúvať.

    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    21.2.2015 00:38 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte
    Problém je, že v podstate už nie je kam posúvať.
    Obavam se, ze ani zdaleka to neni pravda...

    CPU, i kdyby nebyl prostor na zlepseni vyroby, mohli by vylepsovat cenu - kdyz uvedou novy CPU s novym procesem, ktery vsechno zlepsuje o 5% a cena je +- 0-5%, k cemu to je ? mohli ten novy vyrobni proces posunout o rok, a pote co se jim zaplatil vyvoj predchoziho procesu, snizit alespon trochu ceny hi-end CPU... jenze to by jim chudackum asi nekapala do kasicky miliarda mesicne, takze na to muzem zapomenout.

    Jo a to nemluvim o tom, kdyz chci neco tak sileneho, jako pci passthrough, co AMD ma na doskach pro plebs v cene, tak u Intelu si jen na CPU priprav tri vyplaty... ty jejich oj**avky s featurami by taky rychle skoncili, kbyby meli nenulovou konkurenci..
    Ale tohle není posun. to je čistě a jen marketingová politika. A každá firma z podstaty své funkce se snaží maximalizovat svůj zisk. To že nemá konkurenci a může si mnohé dovolit je jedna věc. Ale to že za žádné penize se nedají koupit významně výkonnější procesory než bylo před 3 lety je význam věty, že není kam se posouvat. Pro osvěžení paměti. V roce 2000 intel předpovídal, že v roce 2011 budeme na 10GHz. tady a tady Zlatý oči. Pořád máme v podstatě stejné frekvence jako měly procesory v roce 2004 (pentium 4, jádro Prescot, 3,4GHz Q2 2004) za těch 10 let byl vývoj jednak v optimalizaci pipeline jednoho jádra a jednak v integraci více jader do chipu. Ale první cesta je dle mne vyčerpaná, do nekonečna se optimalizovat jedno jádro nedá. Zvlášte proto, že to je v podstatě interní paralelizace a v ní jsou vždy časové náklady na znovu sjednocení výsledků do jednoho reálného vlákna a při masívnější paralelizaci, náklady na sestavení převýší zisk z paralelizace. Více jader se dát do chipu samozřejmě dá, ale jinak než přes frekvenci se výkon jednoho jádra už nezvýší. A zde je také vidět, že tuhle Intelovou interní paralelizaci vlákna v AMD ještě nedohnali a ARM ji skoro nemá.
    MB ... no tam moc nevidím dôvod na vylepšovanie.
    To ja vidim spoustu prostoru na zlepsovani, napr. pro zacatek prestat tlacit $$$$ do omalovanek a misto toho je tlacit do spolehlivosti - posledni 2 MB co jsem mel, jsem reklamoval v zaruce (z toho tu predchozi 2x..) .. chapu ze jsem naivni, ale mohli by mit alespon jeden neoj**nej model...
    Opět tohle není výkonnostní parametr, zvýšení výkonu by mohlo na desce přinést jen DDR4 a více paralelních kanálů do paměti, ale pokus Intelu se 4 kanály na soketu 2011 ukazuje, že to taková hitparáda není vůči nákladům. Spolehlivost opravdu nic moc, nám odešly během dvou let dvě desky od Intelu s chipem X79 pro socket 2011. Další spolehlivost do desktopu by také přineslo použití ECC pamětí. Osobně bych je používal pokud by staly cca 9-10/8 ceny těch běžných, tedy zaplatit chip navíc plus rozumnou přirážku, ale 1,8 krát více to ne a navíc Intel to nepodporuje a AMD jen u AM3 socketů.
    HDD ... no okolo SSD sa čo-to aj deje
    SSD, ano deje. HDD... jak si prisel na to, ze nejsou daleko od fyzikalnych hranic? To mozna plati pro ciste magneticky zaznam. Protoze podle toho co ctu, HAMR ma potencial minimalne zdesetinasobit kapacitu disku... Jen akorat nikoho nic nehoni to vyvijet, ani znizit ceny na uroven spred zaplav...

    Jinak RAM a HDD... umim si predstavit ze bych dal rekneme 180% ceny za 2x kapacitu oproti tomu co mam ted (koupeno pred ~3 lety), i kdybych to nevyuzil hned, nebo v pripade RAM jen obcas. Ale kdyz je to o polovinu drazsi, kupuji jen kdyz musim.

    Takze prostoru pro zlepsovani je spousta, jen to by nekoho muselo zlepsovani zaujimat vic nez $$$$, takze to vypada jak to vypada...
    V SSD naopak si myslím, že se to děje špatně. tlak na cenu je obrovský, a pokud si spočítáte, kolik plochy křemíkového wafferu je potřeba na vyrobení disku viz zde což je sice 4 roky staré ale pokud se posuneme v nanometrech technologiich na poměru se nic moc nezmění. 120 GB disk z MLC chipů potřebuje cca 12x vice waferu než Intelí 4jádro. Zlevňovat SSD bude jen tak, že narvou do buňky více bitů a to zase odnese životnost.

    S HDD si myslím, že to sice není na konci, ale že HAMR,MAMR,TAMR je jen potenciál. Problémů tam bude asi mnohem více, Seagate slibuje SMR na letošek. Poptávka po vysokokapacitních discích silná existuje, není od home users, ale pokud by v datacentrech měli 5x kapacitní disky, tak za jistě zaplatí více než 5 násobnou cenu, protože ušetří prostor, napájení a chlazení, ale jak je vidět zatím se nedaří. Mě osobně už současné kapacity připadají neuvěřitelné. Třeba to, s jakou přesností (7-9nm) a jak rychle a opakovaně jsou schopni hlavy umisťovat (viz třeba zde) i s tím, že díky tepelné roztažnosti ploten je rozdíl v pozici vzdálených stop mezi chladným diskem a diskem v pracovní teplotě i 100 stop (7000nm), z hlediska hlav jsou prostě úplně jinde a s každým stupněm jinde. Mechanicky pracovat opakovaně spolehlivě a v podstatě levně v měřítku setina vlnové délky viditelného světla je fascinující. A stejně tak u většiny technologií jsou limity, kdy zlepšení 2x může být 10x nebo i 100x náročnější.

    A to, že je cena vyšší než před záplavami, no u nás je to i kurzem: V létě 2011, kdy disky byly nejlevnější USD byl za 17, teď je za 24. A ten pád cen disků vřed těmi pár lety? Nevím jestli to tehdy nebyla i cenová válka, kdo to dříve vzdá. Skončil Samsung a Hitashi a teď si neuvědomuji, jestli tam byl ještě někdo další nezávislý, kdyo nakonec neskončíl u Seagate a WD. Více zarážející je cena operačních pamětí. Tam rozumný důvod není, snad kromě přezborojování korporátní sféry po celém s větě z XP a tím pádem větší poptávka.
    23.2.2015 08:45 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte
    Seagate už SMR nasadilo. http://www.cnews.cz/seagate-nabizi-8tb-disky-archive-hdd-maji-sest-ploten-se-smr-nizkou-cenu

    A co se těch pamětí týče, tak +- na konci toho přechodného období nízkých cen (2012) byla dotlačena ke krachu a prodeji Elpida. Takže je to vlastně podobná situace jako u toho Seagate/WD a odchodu (prodeji) Samsungu/Hitachi. Do té doby zbylí tlačili cenu dolů, pak zase otočili a tlačili nahoru. Mimochodem tu přechodnou skoro láci mělo na svědomí i to, že se rozprodávaly zbylé skladové zásoby, co Elpida měla.
    16.2.2015 15:54 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte
    Moorův zákon stále platí, v současnosti jsou nejlepší procesory na 14 nm, tj. přes 4 miliardy transistorů, které mají jen asi 30 atomů mezi emitorem a kolektorem. Tohle má tak malou odolnost proražení, že potřebujete mít čistý oxid křemičitý, aby vám to neprorazilo i těch 1,5 V, co je v CPU. Teoreticky se dá dostat až někam k 1 nm (pak přijde kvantové tunelování), ale je to velmi, velmi drahé, protože kromě tranzistorů potřebujete mít i dokonale čistý materiál na cesty mezi nimi (pravděpodobně uhlík), aby nebylo potřeba víc než zlomek voltu. Kdo to zaplatí, když pokud si dnes domů koupíte dvakrát rychlejší počítač, stejně ten výkon bude 95+ % času ležet ladem? Navíc zvýšení počtu transistorů už může pouze přidávat jádra (zvětšovat paralelizmus), výkon jednotlivých jader těsně pod 5 GHz je na limitu toho, co se dá zvládnout, a spíše bude s menšími rozměry tranzistorů klesat. Současný odhad je, že 5 nm (2020) je technický limit, dokdy lze Moorův zákon udržet.
    Václav 16.2.2015 16:01 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte
    Při stávající technologii. Co grafen nebo silicen?
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    16.2.2015 17:29 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte
    Grafen je uhlík, který zmiňuju u cest mezi transistory. Pro substrát transistoru je potřeba polovodič. Tam by se hodil oxid silicenu, ale to je jenom jinak krystalizovaný oxid křemičitý a s ním se už pro nové generace transistorů počítá (ostatně, letos se podařilo vyrobit silicenový MOSFET).

    Zajímavější je spíš vývoj TFETů, ale zatím ani v laboratořích neexistuje žádný použitelný TFET, natož aby se za pět let dal masově vyrábět a ještě k tomu nad ním postavit CPU.
    Václav 16.2.2015 19:55 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte
    Grafen se na výrobu logických členů použít a už se to i povedlo :)
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    Václav 16.2.2015 19:56 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte
    Ale je fakt že silicen vypadá zatím nadějněji.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    Bystroushaak avatar 16.2.2015 20:02 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte
    Grafen je uhlík, který zmiňuju u cest mezi transistory.
    Grafen je uhlík, který se díky uspořádání chová jako polovodič. Alespoň google to tvrdí.
    18.2.2015 14:19 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte
    OK, je to polovodič, protože se dá jeho vodivost „vypnout“, ale chová se dost jinak než „klasické“ polovodiče, ve výchozím stavu je vodivý a je/bylo dost problém jej stabilně vypnout, proto to vypadalo na dost problematické z něj udělat tranzistor, ale jak odkazoval Darm výše (o čemž jsem tedy nevěděl), tak se to zřejmě již povedlo.
    Václav 18.2.2015 19:05 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte
    Pokud se podaří sestavit z toho CPU… Pokud se nepletu, rychlost se kterou se to teoreticky dovede spínat sahají do THz.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    19.2.2015 08:15 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte
    Hezký, to už budou muset bejt hodiny spíš vlnovody ne? :-D Ale jinak u sekvenčních obvodů (zpětná vazba) bych mě spíš zajímala rychlost šíření signálu ze vstupu na výstup.
    17.2.2015 07:59 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte
    v současnosti jsou nejlepší procesory na 14 nm, tj. přes 4 miliardy transistorů, které mají jen asi 30 atomů mezi emitorem a kolektorem
    To už se skoro vyplatí obrátit výrobní proces z odstraňování atomů na proces sestavování pomocí atomárního manipulátoru ne? :-D
    xkucf03 avatar 18.2.2015 21:30 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte
    Kdyby jen technologie CPU.. stagnuje cele PC

    O je to problém? Sice jsem schopný utrácet i za kdejaké ptákoviny, ale obejdu se bez toho – počítač mám proto, abych ho používal, ne abych si kupoval pořád něco nového – takže když mi dobře funguje starý počítač, vůbec mi to nevadí :-)

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    pushkin avatar 16.2.2015 07:06 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte
    Ad Thunderbolt - proč mám pocit, že stejný osud čeká i celý slavný DisplayPort?
    16.2.2015 08:19 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte
    DisplayPort se vcelku používá a je docela užitečnej. Zejména ale není pod palcem jedné firmy (jako Thunderbolt) a neměl by být dražší na implementaci než HDMI (Thunderbolt je o dost nákladnější než USB). Možná i levnější, protože za HDMI se platí licenční poplatky (ale protože na většině přístrojů musí být HDMI tak jako tak, tak to asi už dnes od jeho nasazení neodrazuje).

    DisplayPort 1.3 by také měl o něco zvednout rozšíření, protože ho budou potřebovat 5K monitory, pokud se nemají živit dvěma kabely. HDMI pro rozlišení vyšší než 4K ještě ani nebylo oznámeno, a stávající HDMI 2.0 se teprve teď po nějakém roce a půl dostává do praxe. Jinak na 4K monitorech je DisplayPort úplnou normou, jediný problém je na straně grafik - levné ho nemají a na základovkách (pro použití s iGP) je jen občas.
    Conscript89 avatar 16.2.2015 10:11 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte
    Softwarová podpora zahrnuje jak nejnovější Android 5.0, tak Linux od jádra 3.10 výše.
    A jde o sunxi nebo vanilla kernel? Osobne bych tipoval na sunxi.
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    24.2.2015 19:23 win.net | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Sbohem, Thunderbolte
    Max. spokojenost s Ivy, a ještě dlouho bude. Desktop mám v Haswellu, ale je to krok zpět vůči starší generaci. Nevsázel bych na to, že Broadwell/Skylake bude o poznání "lepší".
    Chi um nens la-kuu

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.