abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    dnes 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 12:33 | Nová verze

    Grafický editor dokumentů LyX, založený na TeXu, byl vydán ve verzi 2.4.0 shrnující změny za šest let vývoje. Novinky zahrnují podporu Unicode jako výchozí, export do ePub či DocBook 5 a velké množství vylepšení uživatelského rozhraní a prvků editoru samotného (např. rovnic, tabulek, citací).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 1
    včera 12:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 7.0 LTS open source monitorovacího systému Zabbix (Wikipedie). Přehled novinek v oznámení na webu, v poznámkách k vydání a v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    HW novinky: tenhle týden patřil PlayStation 4

    22. 11. 2013 | David Ježek | Hardware | 5337×

    Sony oslavila s PlayStation 4 ve dnech od jejího uvedení velký úspěch. Prodalo se vše, co bylo k dispozici a prodá se to i v budoucnu. Hlad trhu je od uvedení předchozí generace konzolí v roce 2006 obrovský. Podíváme se samozřejmě ale i na další témata…

    Obsah

    Skvělý rozjezd PlayStation 4

    link

    15. listopadu byl zahájen prodej PlayStation 4 v USA (v Evropě si ještě počkáme, konkrétně do 29. listopadu, u nás v Česku pak do 12. prosince). Asi netřeba moc konstatovat, že její 8× CPU a GPU s 1280 stream procesory (částečně deaktivované pro lepší výtěžnost výroby, GPU má aktivních 1152 stream procesorů) jsou obrovským výkonnostním skokem oproti kombinaci Cell CPU a letitého Nvidia GPU v PlayStation 3. Sony ohlásila, že během 24 hodin od vydání se prodalo více než 1 milión PlayStation 4. Mimochodem, zhruba 10 tisíc kusů (tedy přibližně 1 %) vykazuje určité vady, které se průběžně řeší v rámci reklamací (původně se objevivší informace, že reklamace budou vyřešeny až po Novém roce, byly dementovány).

    Hardwarové novinky

    Sony také změnila smrtonosnou strategii, která jí s PlayStation 3 hodně ublížila: prodejní cena PlayStation 4 je nastavena mírně nad výrobními náklady, takže prodeje nejsou dotovány a finanční úspěch konzole nebude záviset na prodejích her. Výrobní náklady jsou zhruba 20 dolarů pod úrovní prodejní ceny 399 dolarů. 100 dolarů jde do kapsy AMD za její APU, o něco nižší částka pak putuje k výrobci čipů GDDR5.

    Co se týče her, tak už jich samozřejmě několik známe. Zajímavější ale s ohledem na výchozí 500GB 5400ot/min harddisk, je velikost instalací. Samotný systém se vším všudy (připomínám, že jde o modifikované FreeBSD 9) si rezervuje zhruba 100 GB, zbývajících přibližně 400 GB je k dispozici hrám. A tady bude předpokládám trochu problém. Pravdou je, že zatímco některé jednodušší hry si vystačí s instalací v řádu stovek MB či jednotek GB, takový Battlefiedl 4 se 40GB instalací nebo nedejbože Call of Duty: Ghosts a NBA 2K14 s instlalací 50 GB/hra spolykají úložnou kapacitu velice rychle.

    K tomu dva dodatky: díky bohu, že jsou již na trhu 1,5 a 2TB 2,5palcové SATA disky standardní výšky těla 9,5 mm a Sony nijak nebrání uživatelské výměně pevného disku. Za druhé ale možná zalitujete, jelikož pokud HDD vyměníte za SSD, konzole znatelně zrychlí. Možná že takové 960GB SSD nebude od věci, ale celou Playstation 4 pochopitelně velmi, velmi prodraží. Jsem zvědavý, jak se tohle bude řešit v budoucnu (cloudovým úložištěm?), kdy průměrný hráč bude chtít mít nainstalováno řekněme 20 AAA titulů.

    Zkrátka a dobře, první herní konzole nové generace je tu. A ať už se pohybujete na internetu s vypnutým AdBlockem, nebo jezdíte pražským metrem či jinde míjíte tištěnou reklamu, museli jste to poznat a současně pochopit, že brzy se objeví i Xbox One: firmy se totiž zoufale snaží za nechutně vysoké ceny prodat ještě teď co nejvíc těch zastaralých Xboxů 360 a zastaralých PlayStation 3.

    PlayStation 4 bude zajímavé sledovat a věřím v její úspěch. Už proto, že Sony nekrvácí na samotném prodeji konzolí. Ale hlavně jde konečně o klasické PC, takže portace her, resp. vývoj her multiplatformě bude pro studia jednodušší. Nakolik Sony zařízne cestu instalaci jiných OS, toť otázka. Sama běží na upraveném FreeBSD, což dává jasný signál, že AMD umí vytvořit plně použitelný ovladač pro *nixový OS, a to včetně podpory 4k/HDMI či kompletního 3D. Snad z toho bude těžit jednoho dne i Linux.

    Technologie HAMR prý zvládne až 60TB 3,5palcové pevné disky

    link

    Postupem let, kdy je HAMR/TAMR (heat/thermal assisted magnetic recording) technologie pevných disků vyvíjena, nám roste i výchozí kapacita konvenčních technologií, takže není divu, že oba výrobci 3,5palcových HDD (pozn.: Western Digital a Seagate) pomalu posouvají hranici toho, co by HAMR mohla po zkombinování se stávajícími technologiemi nabídnout.

    Zatímco Western Digital hovoří o pětinásobku současné generace (svoji aktuální HAMR technologii WD demonstroval v těchto dnech), Seagate ve svém odhadu míří ještě dále. Jeho věštecká koule ukazuje 60TB pevný disk v roce 2016. A protože už léta se nám pevné disky všech výrobců hýbají přibližně podobným tempem, lze očekávat, že podobné hodnoty bude ve stejné době atakovat právě i Western Digital.

    Osobně tomu ale nevěřím. Oba výrobci si zvykli zpomalit inovace a spíše se hojit na důsledcích záplav ve svých továrnách. Ještě nějakou dobu budou těžit stávající technologie, stejně jako ty přechodné/nové, ať již SMR (shingled magnetic recording) u Seagate, nebo heliové disky u WD. Rok 2016 je tu za 2 roky a 1,5 měsíce a nevěřím, že nám do té doby poskočí pevné disky na desetinásobek kapacity (byť historicky tu už podobnou zkušenost máme, to když přišel objev jevu GMR (za který byla o pár let udělena Nobelova cena za fyziku) a kapacity pevných disků velmi rychle poskočily z jednotek na desítky GB.

    Nvidia Tesla K40 s 12 GB GDDR5 přichází

    link

    Jen velmi krátce vydrželo výkonnostní prvenství Radeonu R9 290X. S jeho pozicí (byť za cenu vyšší ceny :-)) zacloumala GeForce GTX 780 Ti s plně aktivním inovovaným GPU GK110 s 2880 CUDA jádry. V jejích stopách jde výpočetní karta Tesla K40, která nese stejné a plně aktivní GPU, ale přidává k němu ne 3, ale rovnou 12 GB GDDR5. Výpočetní servery a pracovní stanice tak mohou dostat asi poslední myslitelnou injekci v podání stávající generace 28nm GPU, cokoli lepšího přinese až 20nm technologie.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Cena této Tesly bude v maloobchodním prodeji samozřejmě v desítkách tisíc Kč, možná blízko k hranici 100 tisíc Kč. Prvním velkým zákazníkem (který dostal nepochybně lepší cenu) je Texas Advanced Computing Center (TACC) na University of Texas at Austin. Již v tuto chvíli lze ale Teslu K40 koupit i normálně a nadcházejících týdnech budou produkty s ní uvnitř uvádět výrobci jako Appro, ASUS, Bull, Cray, Dell, Eurotech, HP, IBM, Inspur, SGI, Sugon, Supermicro a Tyan.

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Luboš Doležel (Doli) avatar 22.11.2013 11:01 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: tenhle týden patřil PlayStation 4
    Mě PS3 z konzolí zcela vyléčila. Hrát se na tom pořádně nedá, hry jsou předražené a vlastní OS si tam strčit nemůžu. Z konzole mám jen takovou černou cihlu.

    Dal jsem si do PC novou grafiku, rozjel jsem tam Steam na Linuxu a her tam mám, že je nemůžu dohrát, a to mě stály pořád míň než ty 3-4 tituly pro PS3.
    22.11.2013 13:09 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: tenhle týden patřil PlayStation 4
    Kolik chces za tu cernou cihlu s 3-4 hrami?
    22.11.2013 14:56 Lord Vetinari
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: tenhle týden patřil PlayStation 4
    Mohli by ste rozviesť to ako sa na PS3 neda hrat? Mám PS3 už 3-4 roky,a nic také som si nevsimol.Inak vlastny os tam strcit ide. Treba downgradnut fw na 3.55(softwerovo to nejde) a potom upgradnut na cfw a do psn sa radsej nelogovat. Imo to nema zmysel ale da sa to.
    Rezza avatar 22.11.2013 18:50 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: tenhle týden patřil PlayStation 4
    Takhle - rad bych si na PS3 zkusil Linux, nechovaji se uplne fer, ale na hrani fakt nic lepsiho neexistuje (samozrejme na Solitaire to neni). Z PS+ diky akcim, kdy pak mesicne vyjde na cca kilco, mozna min, neomezena zasoba her. A to na oboje - PS3 i Vitu. Pravda, kdyz jsem ted videl na Vitu Angry Birds za tricet liber, tak jsem myslel, ze...
    Fluttershy, yay! avatar 25.11.2013 20:17 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: tenhle týden patřil PlayStation 4
    ale na hrani fakt nic lepsiho neexistuje

    Pokud člověk zrovna nehraje RTS nebo klasická RPG. Nevím, jak je na tom MOBA na konzolích.

    Od MS Windows jsem před lety utekl právě kvůli ztrátě motivace hrát nové hry — byly moc konzolifikované, hlavně NHL a RPG^Wakční "RPG".

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    clayman avatar 24.11.2013 09:15 clayman | skóre: 13 | Praha 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: tenhle týden patřil PlayStation 4

    Hehe, taky názor. Já naopak po bůhví kolika letech ignorování konzolí letos v květnu koupil PS3, hlavně kvůli Heavy Rain, The Last of Us a Beyond: Two Souls a ani na chvíli jsem nezalitoval. Naopak mám čím dál silnější dojem, že moje, dnes už poměrně dýchavičné herní PC je moje poslední, protože drtivá většina her vychází minimálně na PC, Xbox a PS a na PS navíc vycházejí dost zajímavé exkluzivity (viz výše zmíněné).

    Ale každému, co jeho jest. :-)

    Rezza avatar 24.11.2013 20:51 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: tenhle týden patřil PlayStation 4
    Doufam, ze The Last of Us ci Beyound: Two Sould dostanu na Vanoce ;-). Pokud ne, tak si to stejne nejezim sam. Pridej k tomu Uncharted, po dohrani trojky jsem mel fakt chut okamzite koupit The Last of Us!
    clayman avatar 24.11.2013 21:39 clayman | skóre: 13 | Praha 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: tenhle týden patřil PlayStation 4

    No, já dohrál obě a pokud by sis měl vybrat mezi tou či onou, určitě sáhni po The Last of Us. :-) Beyond je hodně dobrý filmový zážitek, velmi podobný Heavy Rain (aby ne, když je od stejného studia), ale není to tak docela klasická hra.

    The Last of Us posbíralo celosvětově neskutečně vysoká hodnocení a dle mého skromného názoru zcela po zásluze. Je to skrz naskrz fantastická jízda. ;-)

    (Jinak všechny tři Uncharted tituly poctivě dojety a taky špica. ;-) )

    Agent avatar 22.11.2013 21:01 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: tenhle týden patřil PlayStation 4
    Mě by vážně jímalo, proč se dělaj čim dál humusnější kysny. Eště to neni tak tragický, ale kde to jednou skončí timhle tempem?

    Je někde porovnání jak je na tom Cell v porovnání s tim x86 8jádrem? Neche se mi moc věřit, že by 1,6 GHz x86 bylo nějak moc výkonnější, ale třeba se pletu.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    22.11.2013 21:28 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: tenhle týden patřil PlayStation 4
    CPU v Cellu je pěkně špatné, a programovat ty jeho koprocesory (SPE) se zase nikomu nechce.
    22.11.2013 21:31 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: tenhle týden patřil PlayStation 4
    Jinak "1,6 x86" je pochopitelně nesmysl, záleží na tom, jakou to má architekturu. Vzhledem k tomu, že PPE v Cellu je in-order, ho ale teroreticky může natřít i jedno z těchhle úsporných/relativně jednoduchých jader (AMD Jaguar). I když rozdíl v taktu je značný, takže to PPC asi v jednovláknovém výkonu v některých testech vyhraje.

    Ale třeba Sandy Bridge by si to i na těch 1,6 GHz určitě dalo k snídani.
    25.11.2013 08:02 vratidlo007 | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: tenhle týden patřil PlayStation 4
    To se moc neda srovnavat. Cell BE jako CPU je stary Power s 2 HT tak na urovni P4 o 1GHz. Co je dulezitejsi, ze ma na sobe 8 (v PS3 7) SPE koprocesoru. Ty se daji vyuzit jako vektorovy procesor. Pro nic za nic tenhle procesor nedavali do Roadrunneru. Pravda je, ze dneska lze podobnou "srandu" docilit i na GPU. A s neporovnatelne jinym pomerem cena/vykon. Jenze dneska jsme o 10r dale :-) Podle meho je nejvetsi duvod proc sli k x86 architekture levnejsi, rozumej skoro kardy to umi, vyvoj. Napsat kod na Cell je porod. Psal jsem na tom diplom a zadny posusnanicko to nebylo. Ale bylo to zajimavy :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.