abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 126 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 126.0.6478.55 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 21 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 127.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 127 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:11 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 9.5 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:44 | IT novinky

    Společnost Raspberry Pi dnes vstoupila na Londýnskou burzu jako Raspberry Pi Holdings plc (investor).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:22 | IT novinky

    Do 17. června do 19:00 běží na Steamu přehlídka nadcházejících her Festival Steam Next | červen 2024 doplněná demoverzemi, přenosy a dalšími aktivitami. Demoverze lze hrát zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.6. 22:33 | IT novinky

    Apple na své vývojářské konferenci WWDC24 (Worldwide Developers Conference, keynote) představil řadu novinek: svou umělou inteligenci pojmenovanou jednoduše Apple Intelligence, iOS 18, visionOS 2, macOS Sequoia, iPadOS 18, watchOS 11, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    10.6. 21:44 | Nová verze

    Vyšla nová verze XMPP (Jabber) klienta Gajim, která přidává podporu reakcí pomocí emoji (XEP-0444: Message Reactions) a citace zpráv (XEP-0461: Message Replies). Přehled dalších vylepšení je k dispozici na oficiálních stránkách.

    sonicpp | Komentářů: 1
    10.6. 15:00 | Nová verze

    Po po téměř roce vývoje od vydání verze 5.38 byla vydána nová stabilní verze 5.40 programovacího jazyka Perl (Wikipedie). Do vývoje se zapojilo 75 vývojářů. Změněno bylo přibližně 160 tisíc řádků v 1 500 souborech. Přehled novinek a změn v podrobném seznamu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    10.6. 12:00 | Zajímavý článek

    Uroš Popović popisuje, jak si nastavit Linux na desce jako Raspberry Pi Zero, aby je šlo používat jako USB „flešku“.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 1
    10.6. 08:44 | Zajímavý software

    Andreas Kling oznámil, že jelikož už se nevěnuje nezávislému operačnímu systému SerenityOS, ale výhradně jeho webovému prohlížeči Ladybird, přičemž vyvíjí primárně na Linuxu, SerenityOS opustí a Ladybird bude nově samostatný projekt (nový web, repozitář na GitHubu).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    Rozcestník

    Impress: práce s předlohou, šablony a zápatí

    6. 9. 2011 | Michal Polák | Návody | 3794×

    Každá prezentace se skládá z jednotlivých snímků, a proto není od věci najít způsoby, které celou proceduru vyjma obsahu zjednoduší. Jedním z nich je použití Předlohy prezentace v aplikaci Impress, kterou si lze uložit a používat jako šablonu. Kromě toho si ukážeme vložení čísla snímku, data a textu v zápatí.

    Obsah

    Jak se dostat do předlohy

    link

    Do předlohy snímku se dostanete přes Zobrazit | Předloha – Předloha snímku. Otevře se předloha, kterou jednoduše poznáte podle toho, že jednotlivé odrážky jsou rozepsané do všech úrovní a také podle zobrazeného panelu nástrojů. Přes ten mimochodem po ukončení práce předlohu snímku uzavíráte. V samotném panelu toho přitom mnoho neuděláte, snad jen přidáte novou šablonu s ikonkou +, odeberete ikonkou x (pokud máte více předloh) nebo ikonkou – vyvoláte okno s polem pro přejmenování předlohy, která je defaultně pojmenovaná jako Výchozí.

    Předloha snímku vám práci může skutečně ulehčit. Co nastavíte na ní, k tomu už se nemusíte vracet a pokud používáte předlohu snímku, můžete se k ní kdykoliv vrátit. V podstatě se tak jedná o nastavení šablony, umístění jednotlivých prvků snímků prezentace a jejich formátování. Jedná se tak o určitý druh stylů, které zde nastavujete právě tímto způsobem.

    Impress: práce s předlohou, šablony a zápatí

    Celou řadu rozšíření, a to i šablony, si můžete stáhnout z oficiálního webu http://extensions.services.openoffice.org.

    Nastavení pozadí

    link

    Mimochodem je to právě předloha snímku, kde nastavujete obrázkové pozadí. Ve Formát | Stránka a na kartě je totiž možné nastavit jen barvu, přechod, šrafování nebo bitovou mapu (nikoliv však pozadí například z fotografie na disku). Pokud jste však v příloze, je vložení obrázku na pozadí otázkou několika sekund. Stačí jej buď vložit přes menu, obyčejně nakopírovat klávesovou zkratkou Ctrl+C a následně Ctrl+V nebo jen přetáhnout ze složky. Rázem se umístí do předlohy.

    Problémem ale je, že překrývá všechny další objekty. Proto na obrázek klikněte pravým tlačítkem myši a v Uspořádat vyberte Odsunout do pozadí. Poté už jen stačí přizpůsobit prostým tažením velikost obrázku, respektive pozadí přes celý snímek. Všechno pouhým tahem za uchycovací body.

    Impress: práce s předlohou, šablony a zápatí

    Písmo a odrážky

    link

    Ostatní nastavení v šabloně je velice jednoduché. Stačí si danou část textu označit a rázem se objeví nástrojový panel Formátování textu, stejně jako při běžném editování snímků mimo předlohy. Oproti jim ale všechno nastavení zůstane předvolené pro všechny snímky prezentace podobně jako písmo nastavené v textovém editoru ve Stylech. Takto si lze namátkově označit zejména Nadpis a dále všechny úrovně textu osnovy samostatně.

    Velice jednoduše lze nastavit také odrážky. K tomu je třeba kurzorem kliknout pravým tlačítkem prakticky kamkoliv do úrovní v předloze a vybrat Odrážky a číslování. V kartě Umístění pak jen stačí ve sloupci Úrovně klikat na jednotlivá očíslování, čímž se bude přepínat nastavení po pravé straně. Pak už jen přepsáním nebo využitím malých šipek stačí měnit jednotlivé hodnoty, respektive zarovnání. Pro případ, že jste nespokojeni s výsledkem, je tu tlačítko Výchozí.

    Impress: práce s předlohou, šablony a zápatí

    Udělejte si šablonu

    link

    Samozřejmě předloha vám usnadní práci i pokud ji uděláte jen na jednorázové použití, ale ideální je ji používat vícekrát a vytvořit z ní naprosto regulérní šablonu. K tomu je třeba Zavřít předlohu a přes Soubor | Uložit jako... vyvolat okno pro uložení. Šablona má také vlastní formát ODF (.otp). Pro vytvoření šablony přitom stačí například jen jeden snímek navolený v předloze a například (což není nutné, ale vhodné) titulní snímek, který si můžete vytvořit zcela manuálně. V každé prezentaci totiž bude použit jen jednou a vždy na začátku.

    Se šablonou pak máte hned několik možností. Můžete jí nastavit jako výchozí, takže se s jejím využitím bude zakládat každá nová prezentace. To uděláte přes Soubor | Šablony | Uspořádat. Před chvílí vytvořenou šablonu přidáte přes rozkliknutí tlačítka Příkazy a výběrem Importovat šablonu (přes tlačítko nový vytvoříte složku) Samozřejmě je dobré si dopředu promyslet, kam soubor šablony umístíte, protože při jeho případném přesunu je cesta přerušena. Po jejím vložení (zobrazí se v označené složce po pravé straně) na šablonu zde zobrazenou jako položku klikněte pravým tlačítkem a z nabídky vyberte Nastavit jako výchozí šablonu. Poté ještě můžete položku libovolně přesouvat mezi složkami.

    Impress: práce s předlohou, šablony a zápatí Impress: práce s předlohou, šablony a zápatí

    Průvodce prezentací

    link

    Pokud například přiřadíte více šablon (nebo i jednu, ale v tom případě by tento příklad neměl význam) do složky Moje šablony (nebo do jiné), zobrazí se v průvodci. Ten se při výchozím nastavení otevírá při každém spuštění. Hned v první kroku si stačí rozkliknout nabídku složek a vybrat si Moje šablony. Nyní tam uvidíte i tu svou. Úplně stejně postupujete i v dalších krocích.

    Pokud vás však průvodce prezentace ruší stejně jako mne, není nic jednoduššího, než zaškrtnout možnost přímo v něm Tohoto průvodce již nezobrazovat. Vypnete jej ale také v Nástroje | Volby a konkrétně – OpenOffice.org – Obecné. Zde naopak odškrtnete možnost Začít s průvodcem a následně potvrdíte.

    Impress: práce s předlohou, šablony a zápatí

    Číslo snímku, datum a autor

    link

    Jednou z mnoha věcí, které lze v předloze snímku nastavit, je také číslo snímku, aktuální datum a opakující se text (jako například jméno autora nebo název přednášky). V předloze snímku je můžete pouze naformátovat a vhodně umístit tažením. Po jejím zavření se ale žádné datum ani nic podobného na snímcích neobjevuje.

    Impress: práce s předlohou, šablony a zápatí Impress: práce s předlohou, šablony a zápatí

    K tomu je zapotřebí jít na Vložit | Datum a čas. Zde sice je defaultě Datum a čas zaškrtnut, ale to vůbec nic neznamená, protože je neaktivní. Proto je třeba nastavení potvrdit tlačítkem Použít na všechny. Ještě před tím je nutné nastavit formát data a času (pevný nebo proměnný – vždy aktuální) a dole si zaškrtnout Číslo snímku. Jednotlivé pořadí data, textu zápatí a čísla snímku si přitom nastavujete právě v předloze. Nakonec nezapomeňte na možnost Nezobrazovat na prvním snímku.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Diskuse byla administrátory uzamčena

    6.9.2011 01:12 zxtlpn | skóre: 8 | blog: zxtlpn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Impress: práce s předlohou, šablony a zápatí
    Impress stojí bohužel za houby.
    6.9.2011 07:20 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Impress: práce s předlohou, šablony a zápatí
    Nějaké prezentace jsem v něm dělal a nepřišlo mi, že by to byl problém. Co konkrétně chybí/nefunguje?
    6.9.2011 09:41 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Impress: práce s předlohou, šablony a zápatí
    Nic nefunguje :) Bohuzel to same Calligra, takze jsem presedlal na Beamer, pokud potrebuji PDF a pokud muze prezentovat ze sveho stroje, tak QML Presentation System.
    7.9.2011 00:40 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Impress: práce s předlohou, šablony a zápatí
    Nemáš někde ukázku (zdroják) takové prezentace? Je lepší prezentaci programovat v QML než v (La)TeXu?
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    7.9.2011 09:33 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Impress: práce s předlohou, šablony a zápatí
    Tak pro "normalniho" cloveka je lepsi ten Beamer - muzes to exportovat skoro do vseho mozneho i nemozneho (teda PDF hlavne;-). V QML je to zase sranda - i kdyz se to neda nazvat moc programovanim (ale to je to krasne, muzes v tom programovat, viz. muj talk na Openmobility 2011). Problem je samozrejme distribuce takoveho talku.
    7.9.2011 09:37 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Impress: práce s předlohou, šablony a zápatí
    Z Openmobility 2011. Je k tomu potreba plugin z GITu.
    8.9.2011 11:45 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Impress: práce s předlohou, šablony a zápatí
    Nejlepší je plainTeX :-)
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    8.9.2011 12:29 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Impress: práce s předlohou, šablony a zápatí
    Ani bych neřekl… To je jako tvrdit, že nejlepší je assembler.

    Stejně si nad tím TeXem musíš udělat nějakou sadu maker, jinak je to na palici. A pak se tedy můžeme bavit o tom, jestli jsou lepší tvoje makra, nebo LaTeX nebo nějaká úplně jiná makra… Ale dělat prezentaci/knihu/článek/… nízkoúrovňově v čistém TeXu je dost hloupé.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    8.9.2011 14:35 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Impress: práce s předlohou, šablony a zápatí
    Není. Prostě napíšeš tu knížku (kapitoly, obrázky, nadpisy...) a formátování doděláš kdykoli později, nebo ti to dodělá někdo jiný. Pro samotné psaní makra nepotřebuješ.
    6.9.2011 11:56 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Impress: práce s předlohou, šablony a zápatí
    Já měl náhodně rozbité formátování, dneska používám S5.
    6.9.2011 20:54 Firzen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Impress: práce s předlohou, šablony a zápatí
    Díky své pomalosti celkem ano :-/ Pracovat v Impressu s většími obrázky je opravdu lahůdka.
    6.9.2011 10:14 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Impress: práce s předlohou, šablony a zápatí
    Ha, konečně se tomu někdo věnuje. Mám šablonu, která má správnou předlohu a mám prezentaci, která má předlohu jenom standardní (bílé pozadí atd.). Jak mám aplikovat předlohu ze šablony na prezentaci?

    Vynalezl jsem způsob, že si ze šablony zkopíruju jeden slide do prezentace a tím se mi zkopíruje i předloha, kterou pak aplikuju na prezentaci, ale přijde mi to minimálně dost kryptický způsob pro tak běžnou operaci.
    7.9.2011 08:51 maník | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Impress: práce s předlohou, šablony a zápatí
    Můžete zkusit Template changer (návod).
    7.9.2011 09:54 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Impress: práce s předlohou, šablony a zápatí
    Ha, konečně se tomu někdo věnuje.

    Existují i jiné servery a tam se tomu věnují. Nečekaně je to OpenOffice.cz. ;-)
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.